Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Lilla My
Εκκολαπτόμενο μέλος

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Inartecubus
Νεοφερμένο μέλος

mindcircus
Περιβόητο μέλος

Alejandro Papas
Περιβόητο μέλος

Aleksa
Τιμώμενο Μέλος

Αντιπαθώ την εύκολη οικειότητα ορισμένων.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Dias
Επιφανές μέλος

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Guest 892943
Επισκέπτης

carpe_nochtem
Πολύ δραστήριο μέλος

Τον πιο ηλίθιο (κατά τη γνώμη μου) πληθυντικό της "ευγένειας", τον έχω συναντήσει σε κάποιους γονείς που βάζουν τα παιδιά τους να τους μιλάνε στον πληθυντικό, π.χ. "Μητέρα, σας παρακαλώ μου αγοράζετε μια σοκολάτα?". Έλεος! Δεν δημιουργεί κάτι τέτοιο μια (ανεπίτρεπτη) απόσταση μεταξύ παιδιού και γονιών? Αν έχω άδικο παρακαλώ να μου το πείτε. Ίσως να φταίει το ότι τους γονείς μου (εκτός από τον ενικό) πάντα τους προσφωνούσα με τα μικρά τους ονόματα.
Όσο παράξενο μου ακούγεται,να μιλάνε τα παιδιά στους γονείς σε πληθυντικό,άλλο τόσο,να τους φωνάζουν με τα μικρά τους ονόματα.

Και εγώ την είχα περάσει την φάση με το μικρό όνομα,αλλά ήμουν δεν ήμουν 3-4 ετών.
Gate4
Επιφανές μέλος

Άδωνις
Νεοφερμένο μέλος

Ανέκαθεν ήμουν της άποψης ότι όταν γνωρίζουμε κάποιον (ιδιαίτερα μεγαλύτερο, ηλικιακά....) καλό είναι να μιλάμε στον πληθυντικό
Ειδικά όταν ζητάς στον μεγαλύτερο να σου επιτρέψει του κάνεις κάτι πολύ... προσωπικό με πληθυντικό ευγενείας, η νευροαισθητική του κατάσταση μένει πλέον χωρίς άμυνα.
Γι αυτό τα ευγενικά κορίτσια έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις των..."μεγάλων"!!!!
DarthFederer
Διάσημο μέλος

Σιγουρα ομως πολυ καλυτερα απο το να σου μιλανε λες και σε ξερουν χρονια. Πχ σε στυλ τι θελει το παλικαρι? κατσε ρε μπαρμπα, με ξερεις κι απο χθες?
Οι γονεις που βαζουν τα παιδια τους να μιλανε στον πληθυντικο ειναι απλα γελοιοι και τελειως αποξενωμενοι απο αυτα. Ο γονιος ειδικα απο καποια ηλικια πρεπει να ειναι φιλος με το παιδι του, δν ειναι υπαλληλος του το παιδι να του μιλαει στον πληθυντικο...
Προχθές πήγα στο σούπερ μάρκετ, περνάω από κάτι ράφια με νερά κι ήταν ένα κωλόκουτσκο που μου λέει: "Κύριε, μπορείτε να μου φτάσετε αυτό το νερό;". Μ' ένα χαμογελαστό πρόσωπο πήγα να του πω "κεριά και λιβάνια" αλλά μου βγήκε το ευγενικό και ξερό "ναι". Του το δίνω και φέυγω έντρομος, σκεφτόμενος ότι ξέχασα να το ρωτήσω πόσο χρονών με κάνει. Ντάξει, παραλογίζομαι.
True story, μου εχει τυχει και μενα...
Guest 892943
Επισκέπτης

Dias
Επιφανές μέλος

Για πιο λόγο δεν θεωρείς σωστό τα παιδιά να προσφωνούν τους γονείς τους με τα μικρά τους ονόματα;Όσο παράξενο μου ακούγεται,να μιλάνε τα παιδιά στους γονείς σε πληθυντικό,άλλο τόσο,να τους φωνάζουν με τα μικρά τους ονόματα.

DarthFederer
Διάσημο μέλος

Johnnie Hunter
Νεοφερμένο μέλος

Σχετικά τώρα με το πώς φωνάζουν τα παιδιά τους γονείς τους, το θεωρώ απαράδεκτο να τους φωνάζουν με τα μικρά τους ονόματα γιατί απλούστατα δεν θεωρώ σωστό να φωνάζεις τον πατέρα σου όπως φωνάζεις τον κολλητό σου. Είναι διαφορετικό και πρέπει αυτό να φαίνεται. Το ίδιο ισχύει πιστεύω και για θείους/θείες και εννοείται για παππούδες/γιαγιάδες.
Ερινύς
Τιμώμενο Μέλος

Για πιο λόγο δεν θεωρείς σωστό τα παιδιά να προσφωνούν τους γονείς τους με τα μικρά τους ονόματα;
![]()
Μα δεν είπε ότι δεν είναι σωστό.
Δεν είναι θέμα "αξιώματος" ή κάτι τέτοιο, απλά όπως την γιαγιά μου την λέω γιαγιά, έτσι και την μαμά μου την λέω μαμά. Θέλω να πω, έτσι έμαθα, και αν εσύ έμαθες να τους φωνάζεις με τα μικρά τους it's ok, απλά μου κάνει εντύπωση.
Να κάνω εγώ άλλη ερώτηση τώρα μιας και πιάσαμε τα σόγια: Για να φωνάξετε τον αδερφό σας ας πούμε, χρησιμοποιείτε το μικρό του ή το "αδερφέ"? Και αν ισχύει το πρώτο, γιατί δεν επικράτησε αυτός ο "τίτλος" στα αδέρφια?

DarthFederer
Διάσημο μέλος

merry poppins
Δραστήριο μέλος

Dias
Επιφανές μέλος

Μήπως έτσι κάποιος θέλει να δείξει τη δική του "ανωτερότητα"; Κάπως έτσι μιλάνε και τα 15χρονα στον 50ρη σερβιτόρο. Στο μανάβη ή το σερβιτόρο (που είναι μεγαλύτερός μου) θα μιλήσω στον πληθυντικό γιατί είναι ξένος και δεν θεωρώ ότι είμαι κάτι περισσότερο από αυτόν.Γενικά σε ανθρώπους οι οποίοι μου είναι άγνωστοι, μιλάω στον πληθυντικό. Όταν όμως συναναστρέφομαι με λαϊκούς ανθρώπους (π.χ. στη λαϊκή) μου αρέσει ο ενικός του τύπου «πιάσε δυο κιλά πατάτες μάστορα».
Γιατί δεν είναι σωστό; Επειδή οι γονείς μου με έμαθαν να τους προσφωνώ με τα μικρά τους ονόματα, σημαίνει ότι δεν τους αγαπώ και δεν τους σέβομαι; Οι γονείς μου είναι δικοί μου άνθρωποι και αποκαλώντας τους π.χ. Γιάννη και Μαρία τους νοιώθω πιο κοντά μου. Όπως και να τους προσφωνήσω, είναι οι γονείς μου και όχι οι κολλητοί μου. Δεν είναι "τίτλοι" που κάνουν το διαφορετικό.Σχετικά τώρα με το πώς φωνάζουν τα παιδιά τους γονείς τους, το θεωρώ απαράδεκτο να τους φωνάζουν με τα μικρά τους ονόματα γιατί απλούστατα δεν θεωρώ σωστό να φωνάζεις τον πατέρα σου όπως φωνάζεις τον κολλητό σου. Είναι διαφορετικό και πρέπει αυτό να φαίνεται. Το ίδιο ισχύει πιστεύω και για θείους/θείες και εννοείται για παππούδες/γιαγιάδες.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 62 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.