Αν εγώ φτιάξω ένα ρομπότ γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι αυτό θα σκοτώσει 2 δισ ανθρώπους, αυτό δε με κάνει εμένα τον ηθικό αυτουργό αυτών των φόνων?
Εγώ αυτή τη συλλογιστική πορεία ακολούθησα και σε αυτό που είπα για το Θεό.
Τώρα μπήκες και στη θέση του Θεού. Ωραία. Νομίζω πως κατάλαβες ότι έθεσες ένα απλό παράδειγμα που ξέχασε πολλούς παράγοντες.
Καταρχάς δεν είμαστε ρομπότ, είμαστε νοήμονα πλάσματα με ελεύθερη βούληση. Όλοι θα κριθούμε για αυτά που θα κάνουμε στη ζωή μας. Κι όσον αφορά την απορία πολλών "πώς γίνεται καλοί άνθρωποι να ταλαιπωρούνται με ασθένειες και κακοποιοί να μην έχουν κανένα σοβαρό πρόβλημα", είναι στα πλαίσια της δοκιμασίας μας. Γιατί αν μετά τον θάνατο δεν συνέβαινε τίποτα, υπήρχε το απόλυτο κενό, τότε δεν βλέπω τον λόγο να είμαστε καλοί. Ας βγούμε όλοι έξω να σκοτώνουμε, να λεηλατούμε, να περάσουμε όσο πιο καλά μπορούμε εις βάρος των άλλων, αφού δεν υπάρχει τίποτα μετά θάνατον. Δεν είναι έτσι. Όπως ο ήλιος χτυπάει καλούς και κακούς, έτσι και η τύχη. Για τα υπόλοιπα, όλοι θα κριθούμε. Ο Θεός μάς έδωσε την ελεύθερη βούληση, όμως μας έδειξε και τον δρόμο για να πορευτούμε όλοι προς το κοινό όφελος. Αν κάποιοι δεν το κάνουν, θα κριθούν. Κι αν κάποιοι κάνουν κακό και θέλουν να αλλάξουν τρόπο ζωής, γιατί μετάνιωσαν, ο Θεός μάς έδωσε την επιλογή της μετάνοιας, αρκεί να μετανιώσουμε πραγματικά.
Δηλαδή για να έχω μια άποψη πάνω στις θρησκείες θα πρέπει να έχω χαρτί από θεολογική σχολή? Όσο για το 'δώρο' της ζωής ο καθένας είναι ελεύθερος να το εκμεταλλευθεί όπως θέλει, οπότε μη μου λες για πρέπει, γιατί τίποτα δεν πρέπει.
Άποψη μπορεί να εκφέρει ο καθένας, αλλά να ξέρει ότι θα είναι και εκτεθειμένος σε ανάλογη κριτική. Αν εσύ π.χ. έχεις αφιερώσει κάποια χρόνια της ζωής σου σ' ένα τομέα κι έρχεται ένας άλλος ημιμαθής (και το καταλαβαίνεις γιατί λέει τα μισά απ' όσα γνωρίζεις εσύ, που έχεις μελετήσει παλαιότερα), αυτό θα του πεις.
Όλοι λέμε τη γνώμη μας, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε απόλυτο λόγο, αν δεν είμαστε σίγουροι γι' αυτό που υποστηρίζουμε. Εσύ έβγαλες συμπέρασμα: "Άρα ο Θεός είναι ο ηθικός αυτουργός της κακίας". Με το "άρα" καταλήγουμε σε συμπεράσματα.
Λες ότι δεν έχω διαβάσει τίποτα περί του θέματος και πως είμαι ημιμαθής, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιείς κείμενα μόνο μέσα από την Αγία Γραφή για να υποστηρίξεις τα λεγόμενά σου, ενώ σου έχω πει σε προηγούμενα ποστ ότι έχουμε και άλλα κείμενα από εκείνη την περίοδο.
Μα είσαι ημιμαθής. Πέρα από το γεγονός ότι δεν ερμηνεύεις το Θείο γενικά, αλλά αποκλειστικά υπό το πρίσμα του χριστιανισμού, ΔΕΝ έχεις μελετήσει επαρκώς την εν λόγω θρησκεία. Ενώ είσαι άθεος, όπως έχεις πει, δεν κρίνεις το ένθεο γενικά, άσχετα από κάθε θρησκεία. Για να στηρίξεις τη θεωρία σου χρησιμοποιείς παραδείγματα από τον χριστιανισμό...
Και μόνο το γεγονός ότι αναφέρεσαι στον χριστιανισμό, σαν να είναι κάτι το ενιαίο, φαίνεται η ημιμάθειά σου. Καλώς ή κακώς, δεν είναι ενιαίος. Διαφέρει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ η Ορθοδοξία με τον Προτεσταντισμό, ο Προτεσταντισμός με τον Καθολικισμό και ούτω καθεξής.
Όσο για τον Παύλο απλά έκανα μια ορθολογική κριτική στις πράξεις και στη συμπεριφορά του. Δέξου το, μη το δέχεσαι κάνε ότι θες.
Δεν είναι ορθολογική, είναι υποκειμενική. Κάνε σωστή χρήση των όρων. Σύμφωνα με εσένα είναι ορθολογική, όμως αν ρωτήσουμε άλλους 10 - 20 θα πάρεις διαφορετικές απαντήσεις. Δεν έχεις αποδείξεις γι' αυτά που λες περί Παύλου, απλώς υποθέτεις.