Ποια ήταν η ταινία που σημάδεψε/χαρακτήρισε τα 90s

Ποια ήταν η ταινία που σημάδεψε/χαρακτήρισε τα 90s
Επιτρέπονται οι πολλαπλές ψήφοι. Η ψήφος σας θα προβάλεται δημόσια.

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 2)
  • La Haine

Ψήφοι: 0 0,0%
  • Trainspotting

• Seven

• Clerks

• Les Nuits Fauves

• Usual Suspects

• Naked

• Red

• Άλλη

• Σύνολο ψηφοφόρων
    2

еще один пророк р...

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο еще один пророк р... αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 47 ετών. Έχει γράψει 306 μηνύματα.
Ένα από τα ερωτήματα που με απασχολεί κατά καιρούς - πέρα από το μόνιμο κ διαρκές του ποια μου έκαψε τη μπλούζα στο Χοροστάσιο στην αρχή της Κάλι Γιούγκα κ έπειτα γύρισε στον τόπο του εγκλήματος ρωτώντας με ποιας ομάδας είναι - είναι ποια ήταν η κορυφαία ταινία των 90s (της τελευταίας δλδ. καλής δεκαετίας του μέσου που ονομαζόταν τότε κινηματογράφος κ που σταματά να παράγει μετά το Αμελί κ τον Άρχοντα), όχι τόσο ως προς την πρωτοτυπία της σε σχέση με το ίδιο το μέσο όσο ως προς τον αντίκτυπο που είχε αλλά και το γεγονός ότι συμπύκνωνε το πνεύμα της εποχής.

Το πνεύμα, ας πούμε, της εποχής εκείνης λίγο ως προς τα της τέχνης στην Ελλάδα αντικατόπτριζε και το περιοδικό/εκδόσεις Οξύ, στο οποίο άλλωστε είχαν κυκλοφορήσει και τα βιβλία του Irvine Welsh, του συγγραφέα του τρέινσπόττιν. Εθεωρούντο, πιστεύω, κάπως πρωτοποριακά αμφότερα - δλδ. οι επιλογές του τι θα εκδοθεί όσο και το ίδιο το περιοδικό. Ήταν μια εποχή κατά την οποία η δύσμοιρη μεταπολιτευτική Ψωρωκώσταινα διατηρούσε ακόμη κάποια αντανακλαστικά συντηρητισμού, εν μέρει λόγω του συμπαγούς του πληθυσμού της και της έλλειψης του μοντέρνου αυτού χυλού, που διάφοροι μάγοι της φυλής και του πλανήτη τύπου Ομπάμα παρουσιάσαν αργότερα ως πανάκεια διά πάσαν νόσον.

Ως εκ τούτου, η κυκλοφορία λ.χ. του τρέινσπόττιν ως ταινία ήτο πράγματι κάτι συγκλονιστικά καινούργιο - η αποτύπωση της ζωής κάποιων πρεζονιών εν είδει ροκ σταρ, χωρίς ωστόσο συγκρότημα, ήταν κάτι που η Ελλάδα δεν ήτο έτοιμη να αποδεχτεί εύκολα. Αργότερα, θα μπορεί να θυμηθεί ίσως κανείς, σε περίπτωση που τύγχανε φοιτητιώσα νεολαία στην πρωτεύουσα τέλη 90s, το ανέβασμα παραστάσεων τύπου σόπιν εντ φίκιν προκαλούσε ακόμη εντύπωση. Οι συγκρίσεις με τη σύγχρονη εποχή της Κάλι Γιούγκα, όπου η Τέχνη έχει πρακτικά καταστεί μέσο και όχι σκοπός, και όταν λέμε μέσο εννοούμε μέσο για την ικανοποίηση των αποφύσεων πολιτιστικά σαπρόφυτων οργανισμών, δεν οδηγούν παρά μόνο σε θλίψη.

Ας έχει! Τπτ δεν αγγίζει αυτήν την αριστοκρατική αίσθηση του να δυσαρεστείσαι που ακόμη μας μεθά όπως έξοχα παρατήρησε ο Αισθητής Μπωντλαίρ.

Συνοψίζοντας - κατά τη γνώμη σας ποια είναι η ταινία που χαρακτήρισε τα 90s - όχι προφανώς στη μικρή "αγορά" της Ελλάδος αλλά παγκοσμίως;

Αναφερόμενος στις επιλογές που παρουσιάζω

- Pulp Fiction - αν και η πραγματικά καλή ταινία του πατουσολάγνου είναι το Ρεζερβουάρ δογκς, το ΠΦ τον κατέστησε παγκοσμίως γνωστό, αποτελώντας τη ναυρχίδα του απόλυτου τίποτα που κατέστρεψε ως άλλο παγοθραυστικό το παγόβουνο που κάποτε συμβόλιζε ο Κινηματογράφος και το οποίο ζητούσε εχέγγυα από τον θεατή για να μετάσχει στην εμπειρία. Δεν είναι προφανώς η επιλογή μου, ανάμεσα στα υπόλοιπα κ επειδή δεν τον ενδιαφέρουν τον Ταραντίνο καν τα 90s

- La Haine - είναι οπωσδήποτε μία εμπειρία η θέαση του La Haine, αλλά, παραβλέποντας φυσικά εκείνο το "δεν είναι μια ταινία για τους μπάτσους, είναι μία ταινία ενάντια στους μπάτσους" του Κασοβίτς στις Κάννες και το πώς ακριβώς πρόδωσε στη συνέχεια τις αρχές (...) του για λίγο ψωμάκι παραπάνω, πρόκειται για μία ταινία που αφορά κυρίως σε μειονότητες της Γαλλίας (χωρίς πάντως να αποτελεί αυτό το βασικό πρόβλημα το βασικό πρόβλημα είναι ότι στην ανατολή της εποχής του απόλυτου ατομισμού η ταινία δεν αφορά σε μειονότητες του ενός αλλά σε μειονότητες περισσοτέρων)

- Seven - υπό μία έννοια είναι Η ταινία των 90s κ υπό την ίδια έννοια δεν είναι, καθώς στην πραγματικότητα είναι πολύ μπροστά από την εποχή της, καθώς ναι μεν ο Φίντσερ δίνει ρέστα με τον φακό κλπ, αλλά το σενάριο του Γουώκερ... τώρα αρχίζουμε να φτάνουμε στην εποχή των δολοφόνων... Σε κάθε περίπτωση, από την άλλη, δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις τρεις βασικές εκδοχές του σύγχρονου ανθρώπου που πράγματι απαθανατίζει με μοναδικό τρόπο η πένα του - του τύπου που θέλει να κάνει οικογένεια, να ζήσει σύμφωνα με τις αρχές του, του τύπου που αποφασίζει να μην κάνει οικογένεια διότι φοβάται/υποπτεύεται ότι δεν θα ζήσει σύμφωνα με τις αρχές του, και του τύπου που παίρνει τον νόμο στα χέρια του διότι δεν υπάρχουν αρχές

- Clerks - είναι περισσότερο αμερικανικά πράγματι, ωστόσο συμπυκνώνει το πνεύμα του καπιταλισμού με χαλαρή διάθεση και ακριβώς γι' αυτό συμπυκνώνει τα προ Χρηματιστηρίου 90s (υποπτεύομαι ότι με το Σλάκερς το κάνει ακόμη καλύτερα ο Σμιθ, αλλά οκ δεν το έχω δει)

- Les Nuits Fauves - δεν το έχω δει, ΩΣΤΟΣΟ - ο τύπος που το γύρισε νομίζω τελικά πέθανε από AIDS, και πράγματι το AIDS στις αρχές τουλάχιστον των 90s ήταν τρομακτικό πρόβλημα... συν τοις άλλοις είναι ένα είδος θυσίας για την τέχνη του

- Usual Suspects - ταινιάρα, διανοητική άσκηση ωστόσο περισσότερο, το έβαλα απλώς επειδή είναι ταινιάρα, δεν νομίζω ότι μπορεί να ανταποκριθεί στο ερώτημα καταφατικά

- Νακεδ - tour de force του Μάικ Λη και του Θιούλις, τύπος που γυρνά μόνος στο σκοτάδι και κάνει συζητήσεις για την Αποκάλυψη με νυχτοφύλακες κ θυρωρους, εν μέρει 90s μεταμοντέρνος αντιήρωας, εν μέρει το αλκοόλ είναι διαχρονικό

FC - μάλλον η ταινία των 90σ, αν κ κατά τη γνώμη μου είναι βίντεο κλιπ μεγάλης διάρκειας περισσότερο παρά ταινία, ένα ακόμη αριστούργημα του μόνου ίσως σύγχρονου σκηνοθέτη που έχει τα φόντα να χαρακτηριστεί κλασικός

Ρεντ - τη βάζω αποκλειστικά για τους σινεφίλ, δεν τη θυμάμαι καλά καν, την είχα δει το 94

Τρέινσποττιν - είχε νεύρο, είχε ρυθμό, είχε τρομερό σάουντρακ... αλλά η ζωή των πρεζονιών; Μη ειρωνικά ωστόσο πιστεύω πως απέτρεπε από τη χρήση ναρκωτικών, δεν ήταν διαφήμισή τους. Το γεγονός βέβαια ότι ο Ρέντον έβγαζε γκόμενα μαθήτρια, χμ...

Άλλη - δικαιολογείστε

Ένα από τα ερωτήματα που με απασχολεί κατά καιρούς - πέρα από το μόνιμο κ διαρκές του ποια μου έκαψε τη μπλούζα στο Χοροστάσιο στην αρχή της Κάλι Γιούγκα κ έπειτα γύρισε στον τόπο του εγκλήματος ρωτώντας με ποιας ομάδας είναι - είναι ποια ήταν η κορυφαία ταινία των 90s (της τελευταίας δλδ. καλής δεκαετίας του μέσου που ονομαζόταν τότε κινηματογράφος κ που σταματά να παράγει μετά το Αμελί κ τον Άρχοντα), όχι τόσο ως προς την πρωτοτυπία της σε σχέση με το ίδιο το μέσο όσο ως προς τον αντίκτυπο που είχε αλλά και το γεγονός ότι συμπύκνωνε το πνεύμα της εποχής.

Το πνεύμα, ας πούμε, της εποχής εκείνης λίγο ως προς τα της τέχνης στην Ελλάδα αντικατόπτριζε και το περιοδικό/εκδόσεις Οξύ, στο οποίο άλλωστε είχαν κυκλοφορήσει και τα βιβλία του Irvine Welsh, του συγγραφέα του τρέινσπόττιν. Εθεωρούντο, πιστεύω, κάπως πρωτοποριακά αμφότερα - δλδ. οι επιλογές του τι θα εκδοθεί όσο και το ίδιο το περιοδικό. Ήταν μια εποχή κατά την οποία η δύσμοιρη μεταπολιτευτική Ψωρωκώσταινα διατηρούσε ακόμη κάποια αντανακλαστικά συντηρητισμού, εν μέρει λόγω του συμπαγούς του πληθυσμού της και της έλλειψης του μοντέρνου αυτού χυλού, που διάφοροι μάγοι της φυλής και του πλανήτη τύπου Ομπάμα παρουσιάσαν αργότερα ως πανάκεια διά πάσαν νόσον.

Ως εκ τούτου, η κυκλοφορία λ.χ. του τρέινσπόττιν ως ταινία ήτο πράγματι κάτι συγκλονιστικά καινούργιο - η αποτύπωση της ζωής κάποιων πρεζονιών εν είδει ροκ σταρ, χωρίς ωστόσο συγκρότημα, ήταν κάτι που η Ελλάδα δεν ήτο έτοιμη να αποδεχτεί εύκολα. Αργότερα, θα μπορεί να θυμηθεί ίσως κανείς, σε περίπτωση που τύγχανε φοιτητιώσα νεολαία στην πρωτεύουσα τέλη 90s, το ανέβασμα παραστάσεων τύπου σόπιν εντ φίκιν προκαλούσε ακόμη εντύπωση. Οι συγκρίσεις με τη σύγχρονη εποχή της Κάλι Γιούγκα, όπου η Τέχνη έχει πρακτικά καταστεί μέσο και όχι σκοπός, και όταν λέμε μέσο εννοούμε μέσο για την ικανοποίηση των αποφύσεων πολιτιστικά σαπρόφυτων οργανισμών, δεν οδηγούν παρά μόνο σε θλίψη.

Ας έχει! Τπτ δεν αγγίζει αυτήν την αριστοκρατική αίσθηση του να δυσαρεστείσαι που ακόμη μας μεθά όπως έξοχα παρατήρησε ο Αισθητής Μπωντλαίρ.

Συνοψίζοντας - κατά τη γνώμη σας ποια είναι η ταινία που χαρακτήρισε τα 90s - όχι προφανώς στη μικρή "αγορά" της Ελλάδος αλλά παγκοσμίως;

Αναφερόμενος στις επιλογές που παρουσιάζω

- Pulp Fiction - αν και η πραγματικά καλή ταινία του πατουσολάγνου είναι το Ρεζερβουάρ δογκς, το ΠΦ τον κατέστησε παγκοσμίως γνωστό, αποτελώντας τη ναυρχίδα του απόλυτου τίποτα που κατέστρεψε ως άλλο παγοθραυστικό το παγόβουνο που κάποτε συμβόλιζε ο Κινηματογράφος και το οποίο ζητούσε εχέγγυα από τον θεατή για να μετάσχει στην εμπειρία. Δεν είναι προφανώς η επιλογή μου, ανάμεσα στα υπόλοιπα κ επειδή δεν τον ενδιαφέρουν τον Ταραντίνο καν τα 90s

- La Haine - είναι οπωσδήποτε μία εμπειρία η θέαση του La Haine, αλλά, παραβλέποντας φυσικά εκείνο το "δεν είναι μια ταινία για τους μπάτσους, είναι μία ταινία ενάντια στους μπάτσους" του Κασοβίτς στις Κάννες και το πώς ακριβώς πρόδωσε στη συνέχεια τις αρχές (...) του για λίγο ψωμάκι παραπάνω, πρόκειται για μία ταινία που αφορά κυρίως σε μειονότητες της Γαλλίας (χωρίς πάντως να αποτελεί αυτό το βασικό πρόβλημα το βασικό πρόβλημα είναι ότι στην ανατολή της εποχής του απόλυτου ατομισμού η ταινία δεν αφορά σε μειονότητες του ενός αλλά σε μειονότητες περισσοτέρων)

- Seven - υπό μία έννοια είναι Η ταινία των 90s κ υπό την ίδια έννοια δεν είναι, καθώς στην πραγματικότητα είναι πολύ μπροστά από την εποχή της, καθώς ναι μεν ο Φίντσερ δίνει ρέστα με τον φακό κλπ, αλλά το σενάριο του Γουώκερ... τώρα αρχίζουμε να φτάνουμε στην εποχή των δολοφόνων... Σε κάθε περίπτωση, από την άλλη, δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις τρεις βασικές εκδοχές του σύγχρονου ανθρώπου που πράγματι απαθανατίζει με μοναδικό τρόπο η πένα του - του τύπου που θέλει να κάνει οικογένεια, να ζήσει σύμφωνα με τις αρχές του, του τύπου που αποφασίζει να μην κάνει οικογένεια διότι φοβάται/υποπτεύεται ότι δεν θα ζήσει σύμφωνα με τις αρχές του, και του τύπου που παίρνει τον νόμο στα χέρια του διότι δεν υπάρχουν αρχές

- Clerks - είναι περισσότερο αμερικανικά πράγματι, ωστόσο συμπυκνώνει το πνεύμα του καπιταλισμού με χαλαρή διάθεση και ακριβώς γι' αυτό συμπυκνώνει τα προ Χρηματιστηρίου 90s (υποπτεύομαι ότι με το Σλάκερς το κάνει ακόμη καλύτερα ο Σμιθ, αλλά οκ δεν το έχω δει)

- Les Nuits Fauves - δεν το έχω δει, ΩΣΤΟΣΟ - ο τύπος που το γύρισε νομίζω τελικά πέθανε από AIDS, και πράγματι το AIDS στις αρχές τουλάχιστον των 90s ήταν τρομακτικό πρόβλημα... συν τοις άλλοις είναι ένα είδος θυσίας για την τέχνη του

- Usual Suspects - ταινιάρα, διανοητική άσκηση ωστόσο περισσότερο, το έβαλα απλώς επειδή είναι ταινιάρα, δεν νομίζω ότι μπορεί να ανταποκριθεί στο ερώτημα καταφατικά

- Νακεδ - tour de force του Μάικ Λη και του Θιούλις, τύπος που γυρνά μόνος στο σκοτάδι και κάνει συζητήσεις για την Αποκάλυψη με νυχτοφύλακες κ θυρωρους, εν μέρει 90s μεταμοντέρνος αντιήρωας, εν μέρει το αλκοόλ είναι διαχρονικό

FC - μάλλον η ταινία των 90σ, αν κ κατά τη γνώμη μου είναι βίντεο κλιπ μεγάλης διάρκειας περισσότερο παρά ταινία, ένα ακόμη αριστούργημα του μόνου ίσως σύγχρονου σκηνοθέτη που έχει τα φόντα να χαρακτηριστεί κλασικός

Ρεντ - τη βάζω αποκλειστικά για τους σινεφίλ, δεν τη θυμάμαι καλά καν, την είχα δει το 94

Τρέινσποττιν - είχε νεύρο, είχε ρυθμό, είχε τρομερό σάουντρακ... αλλά η ζωή των πρεζονιών; Μη ειρωνικά ωστόσο πιστεύω πως απέτρεπε από τη χρήση ναρκωτικών, δεν ήταν διαφήμισή τους. Το γεγονός βέβαια ότι ο Ρέντον έβγαζε γκόμενα μαθήτρια, χμ...

Άλλη - δικαιολογείστε

Καλησπέρα. Τα 90's είναι η εποχή όπου ο κινηματογράφος και το τραγούδι βρίσκονται στο καλλιτεχνικό τους απόγειο. Μοναδικά αριστουργήματα και στους 2 χώρους. Τώρα ως σινεφίλ αν έπρεπε να πω ποια ταινία άσκησε τη μεγαλύτερη επιρροή στη νεολαία και καλλιέργησε cult of personality θα έλεγα Pulp fiction και Fight club. Αυτές οι ταινίες αποπνέουν μια γκανγκστερίλα που έχει πλάκα και έχουν μια πολύ σκοτεινή ατμόσφαιρα. Αλλά ακριβώς γι' αυτό το λόγο δεν είναι οι αγαπημένες μου από τη λίστα που έβαλες. Προτιμώ το αστυνομικό θρίλερ Seven και το Trainspotting που έχει τουλάχιστον και ένα αισιόδοξο μήνυμα. Drugs can save your life. Αρκεί να υπάρχει μέτρο βέβαια. Αυτό αν θυμάμαι καλά φαίνεται στο πόσο ένθερμος υποστηρικτής (ως και ιδεολόγος χαχα) είναι το πρεζόνι ο Γιούαν μακ Γκρέγκορ του ¨σπορ" στο film. Fun fact θυμόμουν τη ταινία πρόσφατα ενώ ήμουν στο μπάνιο και δεν μπορούσα να θυμηθώ τον τίτλο. Ευχαριστώ που μου τον θύμισες!

Δεν ξέρω αν σήμαινε κάτι για τη δεκαετία, αλλά νομίζω το Titanic είναι μια ταινία που θυμάμαι έντονα από τη δεκαετία του 90.

Προτιμώ το αστυνομικό θρίλερ Seven και το Trainspotting που έχει τουλάχιστον και ένα αισιόδοξο μήνυμα

Στην αρχή νόμισα ότι το 7 έχει αισιόδοξο μήνυμα, αλλά οκ για το τρέινσποττιν λες

το drugs can save your life, χμ, δεν ξέρω, μου φαίνεται ότι κ ο Γουέλς, ο συγγραφεύς, μάλλον επιδίδετο στο ευγενές άθλημα της ειρωνείας με εκείνο το τσουζ λάηφ

πάντως μάλλον κ εγώ κοντά στο τρέινσποττιν είμαι, κυρίως επειδή τα δύο σάουντρακ έχουν κομμάτια μέσα απίστευτα...
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Δεν ξέρω αν σήμαινε κάτι για τη δεκαετία, αλλά νομίζω το Titanic είναι μια ταινία που θυμάμαι έντονα από τη δεκαετία του 90.
υπό μία έννοια σήμαινε κάτι για όλο τον κινηματογράφο αυτό - προέβλεπε τη βύθισή του σε αβύσσους ανέμπνευστου και ανύπαρκτου - είχαν επιλέξει κ το κατάλληλο κομμάτι να συνοδεύει την κάθοδο, εκείνη τη μαλακία της Σελίν Διόν

Ε βασικά είναι με διαφορά η πιο πετυχημένη ταινία της δεκαετίας. Η ταινία είχε Box Office $2.1 billion, κέρδισε 11 Oscar’s awards, ενώ το soundtrack (My heart will go on) πούλησε 25 εκατομμύρια αντίτυπα και ήταν το best selling song της δεκαετίας.😂😂

Μπορεί να μην είμαι τόσο μεγάλος ώστε να τα έζησα full εκείνη την εποχή, αλλά σαν σινεφίλ αυτές οι ταινίες είναι καθαρή νοσταλγία. 90s αισθητική, soundtrackάρες και αυτό το ιδιαίτερο vibe που δύσκολα ξαναβγαίνει σήμερα.

Προτιμώ το αστυνομικό θρίλερ Seven και το Trainspotting που έχει τουλάχιστον και ένα αισιόδοξο μήνυμα

Στην αρχή νόμισα ότι το 7 έχει αισιόδοξο μήνυμα, αλλά οκ για το τρέινσποττιν λες

το drugs can save your life, χμ, δεν ξέρω, μου φαίνεται ότι κ ο Γουέλς, ο συγγραφεύς, μάλλον επιδίδετο στο ευγενές άθλημα της ειρωνείας με εκείνο το τσουζ λάηφ

πάντως μάλλον κ εγώ κοντά στο τρέινσποττιν είμαι, κυρίως επειδή τα δύο σάουντρακ έχουν κομμάτια μέσα απίστευτα...

Το Seven δεν έχει καλό τέλος. Οταν μια ταινία δεν έχει happy ending σου χτυπάει άσχημα. Ούτε το Trainspotting έχει happy ending απ΄ όσο θυμάμαι, ουδέτερα.

90s εεε

Δεν έζησα καθόλου 90s παρολαυτα η ταινια που με σημάδεψε τα 90s ειναι το Fight Club θεωρώ

1778397016593.png

Πώς φαίνεται, ότι έχουμε παρόμοιες εμπειρίες και γούστα!
Από προαναφερόμενα φιλμ, ελάχιστα γνωρίζω, αν και έτρεχα στους κινηματογράφους τότε. Ίσως τα ξέρω με ελληνικά ονόματα.
Αλλά ο Λεμπόβσκι ήταν μορφή!

εγω αν και δεν ζουσα εκεινη την περιοδο,πιστευω πως τα 90s συνταραξε ειτε το pulp fiction το οποιο συνεβαλε στην ανοδο της καριερας του Ταραντινου ειτε το fight club το οπιο απτελεσε κατι το πρωτοποριακο κατα την γνωμη μου για εκεινη την εποχη

μπορει να συμειωθει οτι για μενα η ταινιες του fincher ειναι μακραν πιο ωραιες απο του Ταραντινου

Υπάρχει άραγε αντικειμενικότητα στο ποια ταινία σημάδεψε τα 90s;
Προσωπικά δεν είμαι ειδήμων για να κρίνω την τεχνική αρτιότητα μιας ταινίας και την άψογη ερμηνεία των ηθοποιών.
Και καθόλου δεν θα ήθελα να είμαι.
Γιατί;
Επειδή για μένα όλες οι καλές τέχνες άπτονται του προσωπικού γούστου του καθενός μας.
Αυτό που θα μιλήσει στην καρδιά μου, αυτό θα θεωρήσω καλό ανεξαρτήτως αν οι ειδήμονες του κάθε είδους το κατακρίνουν και ασφαλώς ισχύει και το αντίστροφο εννοώντας ότι μπορεί να μην μου αρέσει μία ταινία που οι ειδήμονες την έχουν εκθειάσει.
Και μόνο μ΄αυτό το κριτήριο θ΄απαντήσω.

Τις ταινίες των 90s τις είδα την επόμενη δεκαετία επειδή όταν κυκλοφόρησαν ήμουν πολύ μικρή.
Πέρα από τις ρομαντικές ταινίες όπως Ghost, Preety Woman, Notting Hill, Sleepless in Seatle κτλ που τις κατανάλωνα με περισσή ικανοποίηση, κάποιες από αυτές που είχα ξεχωρίσει ως αγαπημένες μου ήταν και συνεχίζουν να είναι:
The Shawshank Redemption (Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ)
Thelma and Louise
Schindler's List
Eyes Wide Shut
The Green Mile
The Sixth Sence
The Silence of the Lambs και το The Remains of the Day με τον πολύ αγαπημένο μου Anthony Hopkins.
Και το Seven που προαναφέρθηκε.

Τελευταία επεξεργασία:
Αφήνω αυτό για όποιον θέλει μία εναλλακτική συνωμοσιολογική ανάγνωση του Λεμπόφσκι

(παρά το μεγάλο του πονήματος κ το εκστραβαγκάν, είναι ενδιαφέρον - The Big Lebowski - a crypto-Kabbalist Grail quest in 156 episodes)

καλός ο Λεμπόφσκι, διασκεδαστικός, αλλά περισσότερο μ άρεσε το Μπάρτον Φινκ, αν κ από αυτό, λίγα πράγματα θυμάμαι

Φίντσερ > Ταραντίνο, εννοείται.

Το Remains of the Day είναι πολύ ιδιαίτερο πράγματι, όπως κ το Πιάνο (Μαθήματα Πιάνου) με τη Χόλι Χάντερ, σίγουρα μέσα στις καλύτερες ταινίες των 90s, αλλά δεν είχαν κάποια τρομακτική απήχηση - βέβαια ούτε το Γυμνός με τον Θιούλις είχε. Απλώς Τα Απομεινάρια είναι στη γνωστή αισθητική του Τζέιμς Άηβορυ αν δεν κάνω λάθος, με βαρύτερο ωστόσο θέμα - το δίδυμο - δεν θυμάμαι τον άλλον έχει γυρίσει κ το Δωμάτιο με θέα και άλλα που είναι πιο ανάλαφρα, ας πούμε, δλδ δεν σημαδεύει το 90. Το Πιάνο είναι ψιλοπερίεργη ταινία αλλά έκανε την Κάμπιον κάπως πιο γνωστή - νομίζω.

Για τις υπόλοιπες, σίγουρα η Σιωπή των Αμνών ήταν κάτι πρωτοποριακό/με βάιμπς 90s - αν κ πολύ κρυόκωλο το πρωταγωνιστικό δίδυμο.

Θυμήθηκα κ το Πόιντ Μπρέικ της Κάθριν Μπίγκελοου, γαμώ τις περιπέτειες, 1991, βάζει γυαλιά σε πολλούς άνδρες σκηνοθέτες άκσον μόυβις.

Σε εντελώς ποπ κορν καταστάσεις ας αναφερθεί κ το Αρμαγεδών

Α, και το Μπλαίρ γουίτς πρότζεκτ, όταν είχε βγει είχε προκαλέσει πολύ πολύ ντόρο, ήταν η ντοκιμαντέρ προσέγγιση που ενθουσίαζε

Το Remains of the Day είναι πολύ ιδιαίτερο πράγματι, όπως κ το Πιάνο (Μαθήματα Πιάνου) με τη Χόλι Χάντερ, σίγουρα μέσα στις καλύτερες ταινίες των 90s, αλλά δεν είχαν κάποια τρομακτική απήχηση - βέβαια ούτε το Γυμνός με τον Θιούλις είχε. Απλώς Τα Απομεινάρια είναι στη γνωστή αισθητική του Τζέιμς Άηβορυ αν δεν κάνω λάθος, με βαρύτερο ωστόσο θέμα - το δίδυμο - δεν θυμάμαι τον άλλον έχει γυρίσει κ το Δωμάτιο με θέα και άλλα που είναι πιο ανάλαφρα, ας πούμε, δλδ δεν σημαδεύει το 90. Το Πιάνο είναι ψιλοπερίεργη ταινία αλλά έκανε την Κάμπιον κάπως πιο γνωστή - νομίζω.

Για τις υπόλοιπες, σίγουρα η Σιωπή των Αμνών ήταν κάτι πρωτοποριακό/με βάιμπς 90s - αν κ πολύ κρυόκωλο το πρωταγωνιστικό δίδυμο.

Θυμήθηκα κ το Πόιντ Μπρέικ της Κάθριν Μπίγκελοου, γαμώ τις περιπέτειες, 1991, βάζει γυαλιά σε πολλούς άνδρες σκηνοθέτες άκσον μόυβις.

Σε εντελώς ποπ κορν καταστάσεις ας αναφερθεί κ το Αρμαγεδών

Α, και το Μπλαίρ γουίτς πρότζεκτ, όταν είχε βγει είχε προκαλέσει πολύ πολύ ντόρο, ήταν η ντοκιμαντέρ προσέγγιση που ενθουσίαζε
΄Ασε τώρα επειδή θυμήθηκα και την 8MM.
Την εποχή της εφηβείας μου την είχα δει και μου έχει αφήσει μόνιμο τραύμα.

Το 8MM είναι μεγάλη αποτυχημένη ταινία, επειδή ναι μεν το σενάριο είναι του Γουώκερ (δλδ Σέβεν) αλλά δυστυχώς η σκηνοθεσία κ κάτι χαζοπαρεμβάσεις του τύπου "δείχνουμε τη φάτσα του δολοφόνου" του Σουμάχερ που δεν ήταν γι αυτό το σενάριο, ο άνθρωπος ήταν τυπικός ποπ κορν χόλιγουντ σκηνοθέτης για πρότζεκτ εμπορικού και εύπεπτου κινηματογράφου

Ήθελε Φίντσερ να την απογειώσει, όσο μαύρο κ αν είναι το θέμα είναι ρεαλιστικότατη κ αναφέρεται προφανώς σε θέμα που κάνει τζιζ στα περίχωρα του Χόλιγουντ

κ οι ερμηνείες Κέιτζ (είχε κάποια όρεξη ακόμη τότε) κ Φοίνικς πολύ καλές

8MM άλλη μια πολύ "σκληρή" ταινία. Λες και το έγραψε και το σκηνοθέτησε βαμπίρ.

Σίγουρα βαμπίρ ΔΕΝ το σκηνοθέτησε

έχει πάντως την απόλυτη συνταγή ως θέμα - στην ταινία βλέπεις τύπο που βλέπει ταινία κ ψάχνει με βάση το περιεχόμενό της να λύσει την υπόθεση - είναι απόλυτα αυτιστικό θέμα από μία άποψη, μπορχεσιανό - ως γνωστόν η αυτοαναφορά στην τέχνη είναι πολύ γοητευτική

βέβαια φεύγει πολύ πέρα από τα όρια, αφού μιλάμε για σναφ μούβι, κάτι που κινείται ανάμεσα στον χώρο του μύθου κ της πραγματικότητας...

α προπό - μία επίσης ιδιαίτερη ταινία ήταν ο Νεκρός με τον Ντέπ σε σκηνοθεσία Τζιμ Τζάρμους κ μουσική Νηλ Γιανγκ, ένα γουέστερν που άρχιζε ανάποδα κ επαναπροσδιόριζε το είδος

βέβαια αυτό μας φέρνει κ στους Ασυγχώρητους του Κλιντ που πρέπει επίσης να ανανεώνει το είδος, σίγουρα όχι με τον τρόπο του Τζάρμους

Από εκεί βέβαια αν αναφέρεις Τζάρμους πας κ δίπλα στον Λυντς κ υποθέτω τη Χαμένη Λεωφόρο του...

Επίσης πολύ ντόρο είχε προκαλέσει το Φάνυ γκέημς του Χάνεκε, δεν το έχω δει, αλλά επειδή έχει τύχει να δω ταινίες του οκ, ο τύπος είναι η αυστριακή ανοργασμικότητα σε όλο της το μεγαλείο, πολλή περισσότερη ψύχρα από εκείνη που απαιτεί ο Βίτγκενστάην για να είναι κάτι ιδανικό

Σίγουρα βαμπίρ ΔΕΝ το σκηνοθέτησε

έχει πάντως την απόλυτη συνταγή ως θέμα - στην ταινία βλέπεις τύπο που βλέπει ταινία κ ψάχνει με βάση το περιεχόμενό της να λύσει την υπόθεση - είναι απόλυτα αυτιστικό θέμα από μία άποψη, μπορχεσιανό - ως γνωστόν η αυτοαναφορά στην τέχνη είναι πολύ γοητευτική

βέβαια φεύγει πολύ πέρα από τα όρια, αφού μιλάμε για σναφ μούβι, κάτι που κινείται ανάμεσα στον χώρο του μύθου κ της πραγματικότητας...

Η σκηνή που αποκαλύπτεται ο δολοφόνος και το πρόσωπο του Nicolas Cage εκείνη τη στιγμή σου μένουν ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη.

Γιατί η "Una pura formalita" τι σας λέει;
΄Αλλο brain killing κι αυτή.

Σημειωτέον ότι συνηθίζω να βλέπω ταινίες τις νυχτερινές ώρες σίγουρα και αρκετά συχνά μεταμεσονυκτίως.
Εεε, κάποιες φορές είναι ζόρικα τα πράγματα.

Αυτό κάτι μου θυμίζει ως όνομα μόνο

ίσως, ίσως να θυμάμαι να σχολιάζουν την ταινία ο συγχωρεμένος Τζιώτζιος με τον Τιμογιαννάκη στους cineνοχους που έδειχνε το κρατικό, μπορεί όμως απλώς κ να θυμάμαι την κριτική της ταινίας στο Σινεμά...

βέβαια, το 1994 με προβληματίζει, δεν είμαι σίγουρος ότι οι cineνοχοι προβάλλονταν τη σεζόν 94-95 χμ...

στο δε 8 MM είμαι με την άποψη του Γουώκερ το πρόσωπο του δολοφόνου δεν έπρεπε να γίνει γνωστό, ήθελε να αφήσει τον θεατή να πιστέψει ότι μπορεί να ήταν ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας...

Στην απλή διατύπωση βλέπω ότι έπαιζε κ ο αρχικρύπη Πολάνσκι... πολύ περίεργη - τουλάχιστον - προσωπικότητα κ προφανώς παιδεραστής...

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back