Ποιους κανόνες και όρια έχει η φιλία;

Rene2004

Νεοφερμένο μέλος

Η Rene2004 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 20 ετών και επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 96 μηνύματα.
Φίλοι και γνωστοί είναι 2 εντελώς διαφορετικά πράγματα.Παρ' όλα αυτά και στις δύο περιπτώσεις θέτεις άμεσα ή έμμεσα ορισμένα όρια.Για παράδειγμα επιζητας σεβασμό, ειλικρίνεια, ευγένεια και πολλά άλλα.Φυσικα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι τους οποίους τους θεωρούμε φίλους μέχρι που έρχεται μια στιγμή που τους χρειαζόμαστε και δεν ειναι δίπλα μας ή ζηλεύουν και δεν χαίρονται με την χαρά μας.Το δεύτερο προσωπικά το έχω ζήσει αρκετές φορές.Ειμαι από την φύση μου εσωστρεφής και όταν μου συμβαίνει κάτι δύσκολα το επικοινωνώ στους γύρω μου.Εχω ζήσει αρκετες στενάχωρες καταστάσεις και πριν 2-3 χρόνια που έζησα μια από τις χειρότερες περιόδους δεν το μοιράστηκα με κανέναν(η οικογένεια μου την ζούσε και αυτή).Δεν ξέρω γιατί δεν το είπα ποτέ και σε κανέναν.Μαλλομ γιατί δεν ένιωθα άνετα.Δεν ένιωθα άνετα να πω κάτι τέτοιο σε άτομα που θεωρούσα φίλους.Τοτε άρχισα να σκέφτομαι και συνειδητοποίησα ότι μάλλον δεν είναι και τόσο φίλοι μου όλοι αυτοί,αλλά απλά παρέα μου.Πλεον έχω 2 άτομα στην ζωή μου που μοιράζομαι αρκετά πράγματα μαζί τους.Δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο παραπάνω, ειδικά από το 1 άτομο.Ομως,ποτέ δεν ξέρεις ποιον έχεις απέναντι.Απο ότι έχω διαβάσει ορισμένοι δεν πιστεύουν στην φιλία.Στις μέρες μας ειδικά δύσκολα θα βρεις πραγματικούς φίλους.Εγω θεωρώ ότι υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που αξίζει να τους έχεις φίλους αρκεί να συναντηθείτε.ΑΛΛΑ,όσο καλους φίλους και αν έχεις όσο και αν σε αγαπάει η οικογένεια σου,στην τελική είσαι μόνος σου.

Luludaki

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Luludaki αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 41 ετών. Έχει γράψει 1.516 μηνύματα.
Φίλοι και γνωστοί είναι 2 εντελώς διαφορετικά πράγματα.Παρ' όλα αυτά και στις δύο περιπτώσεις θέτεις άμεσα ή έμμεσα ορισμένα όρια.Για παράδειγμα επιζητας σεβασμό, ειλικρίνεια, ευγένεια και πολλά άλλα.Φυσικα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι τους οποίους τους θεωρούμε φίλους μέχρι που έρχεται μια στιγμή που τους χρειαζόμαστε και δεν ειναι δίπλα μας ή ζηλεύουν και δεν χαίρονται με την χαρά μας.Το δεύτερο προσωπικά το έχω ζήσει αρκετές φορές.Ειμαι από την φύση μου εσωστρεφής και όταν μου συμβαίνει κάτι δύσκολα το επικοινωνώ στους γύρω μου.Εχω ζήσει αρκετες στενάχωρες καταστάσεις και πριν 2-3 χρόνια που έζησα μια από τις χειρότερες περιόδους δεν το μοιράστηκα με κανέναν(η οικογένεια μου την ζούσε και αυτή).Δεν ξέρω γιατί δεν το είπα ποτέ και σε κανέναν.Μαλλομ γιατί δεν ένιωθα άνετα.Δεν ένιωθα άνετα να πω κάτι τέτοιο σε άτομα που θεωρούσα φίλους.Τοτε άρχισα να σκέφτομαι και συνειδητοποίησα ότι μάλλον δεν είναι και τόσο φίλοι μου όλοι αυτοί,αλλά απλά παρέα μου.Πλεον έχω 2 άτομα στην ζωή μου που μοιράζομαι αρκετά πράγματα μαζί τους.Δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο παραπάνω, ειδικά από το 1 άτομο.Ομως,ποτέ δεν ξέρεις ποιον έχεις απέναντι.Απο ότι έχω διαβάσει ορισμένοι δεν πιστεύουν στην φιλία.Στις μέρες μας ειδικά δύσκολα θα βρεις πραγματικούς φίλους.Εγω θεωρώ ότι υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που αξίζει να τους έχεις φίλους αρκεί να συναντηθείτε.ΑΛΛΑ,όσο καλους φίλους και αν έχεις όσο και αν σε αγαπάει η οικογένεια σου,στην τελική είσαι μόνος σου.
Τι όμορφα που το είπες.

Δεν ένιωθα άνετα να μοιραστώ τον πόνο μου..

Οπότε φίλοι μας είναι με όσους νιώθουμε άνετα να μοιραστούμε τον πόνο μας.. γιατί είτε θα μας καταλάβουν είτε θα μας σεβαστούν και θα είμαστε ασφαλεις μαζί τους.. και ανάλογα με την αντίδραση τους ,αν θα δείξουν αδιαφορία η ενδιαφέρον..

Άλλο η παρέα.. σωστά. ❤️

Τελευταία επεξεργασία:

glayki

Περιβόητο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 6.451 μηνύματα.
Η μέχρι τώρα εμπειρία μου με τις φιλίες με έκανε να συνειδητοποιήσω τα εξής :

φίλος ( όχι παρέα, όχι γνωστός που κατά καιρούς βγαίνετε) είναι αυτός στον οποίο μπορείς να ξεδιπλωσεις χωρίς περικοπές τον ψυχισμό σου και το χαρακτήρα σου με τα τρωτά του και να αισθάνεσαι ασφαλής να το κάνεις ,
φίλος είναι αυτός που δε σας συνδέει η καθημερινότητα και οι κοινές παραστάσεις, αλλά η εδραιωμένη στο χρόνο σχέση σας δε γνωρίζει αποστάσεις και κάθε φορά που βρίσκεστε ανθίζει λες και δεν υπήρξατε ποτε χώρια,
φίλος είναι αυτός που σε κάθε δυσκολη στιγμή θα μηδενίσει απόσταση, προσωπικά συμφέροντα, χρόνο και θα σου προστρέξει ανυστερόβουλα.

Αν έχεις την πολυτέλεια να έχεις έστω και έναν τέτοιο, υπήρξες τυχερός.

Luludaki

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Luludaki αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 41 ετών. Έχει γράψει 1.516 μηνύματα.
Οπότε υπάρχουν
Γνωστοί
Παρέα
Φιλοι

linuxman

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο linuxman αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 54 ετών. Έχει γράψει 167 μηνύματα.
Δεν καταλαβαίνω το ερώτημα και συγνώμη. Δεν βρίσκω λόγο για κανόνες και όρια στη φιλία.
Βλέπω ωστόσο ωραία μηνύματα σχετικά με το τι είναι φιλία. Και πράγματι πολλά από αυτά που γράφονται είναι σωστά για μένα.

rafaela11

Περιβόητο μέλος

Η Ραφαηλία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 24 ετών και μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4.117 μηνύματα.

Luludaki

Πολύ δραστήριο μέλος

Δεν καταλαβαίνω το ερώτημα και συγνώμη. Δεν βρίσκω λόγο για κανόνες και όρια στη φιλία.
Βλέπω ωστόσο ωραία μηνύματα σχετικά με το τι είναι φιλία. Και πράγματι πολλά από αυτά που γράφονται είναι σωστά για μένα.
Κάθε υγιής σχέση φιλική ερωτική γονεικη κλπ επαγγελματική κλπ έχει κανόνες και ορια

Για να είναι υγιής όχι τοξική και να λειτουργεί

Αυτό συζητήταμε τους ελαστικούς κανόνες της φιλικής σχέσης.

Παρ όλα αυτά άνοιξα το θέμα επειδή με μπερδευει και εμένα και επειδή παλεύω με την οριοθέτηση κάθε μέρα..

Θα ήθελα ιδανικά να ήταν χωρίς όρια και κανόνες οι σχέσεις...

Αλλά έλα που δεν γίνεται η δυναμική των ανθρωπων είναι συχνά έως πάντα δύσκολη να κρατηθεί σε ισσοροπια χωρίς κανόνες και όρια..

Έστω ελαστικά όρια..
Ένα ελαστικό περιθώριο..

Και πάλι καταλήγω πως δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη της η φιλική σχέση από την άλλη όμως..πρέπει να κυλάει φυσικά...οποτε να αφηνεται να είναι φυσική.. χωρίς πίεση.

Είναι μπερδεύτηκο κ περίπλοκο και ταυτόχρονα απλό.

Τελευταία επεξεργασία:

linuxman

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο linuxman αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 54 ετών. Έχει γράψει 167 μηνύματα.
Κάθε υγιής σχέση φιλική ερωτική γονεικη κλπ επαγγελματική κλπ έχει κανόνες και ορια

Για να είναι υγιής όχι τοξική και να λειτουργεί

Αυτό συζητήταμε τους ελαστικούς κανόνες της φιλικής σχέσης.
ΟΚ αλλά θα έλεγα άλλη λέξη. θα έλεγα ότι κάθε σχέση έχει προαπαιτούμενα ξέρω γω. Δεν μπορώ να το πω κανόνες. Οι κανόνες είναι κάτι ρητό και σαφές το οποίο οφείλουν να τηρούν εν γνώσει τους οι άνθρωποι κλπ κλπ. Δηλαδή ο κανόνας είναι ένα εργαλείο για να λειτουργεί ένας κοινωνικός σχηματισμός. Η φιλία για μένα δεν είναι κοινωνικός σχηματισμός. εννοείται ότι θα σέβεσαι και θα αγαπάς. βασικά αν αγαπάς δεν έχει νόημα και δεν χρειάζεται η λέξη σεβασμός. Το να αγαπάς όμως, δεν το συμφωνείς και δεν το υπογράφεις. Είναι αξία και όχι αρχή όπως ο σεβασμός. Την αξία δεν μπορείς να τη βάλεις σε κουτάκια. Την αρχή μπορείς.

Luludaki

Πολύ δραστήριο μέλος

ΟΚ αλλά θα έλεγα άλλη λέξη. θα έλεγα ότι κάθε σχέση έχει προαπαιτούμενα ξέρω γω. Δεν μπορώ να το πω κανόνες. Οι κανόνες είναι κάτι ρητό και σαφές το οποίο οφείλουν να τηρούν εν γνώσει τους οι άνθρωποι κλπ κλπ. Δηλαδή ο κανόνας είναι ένα εργαλείο για να λειτουργεί ένας κοινωνικός σχηματισμός. Η φιλία για μένα δεν είναι κοινωνικός σχηματισμός. εννοείται ότι θα σέβεσαι και θα αγαπάς. βασικά αν αγαπάς δεν έχει νόημα και δεν χρειάζεται η λέξη σεβασμός. Το να αγαπάς όμως, δεν το συμφωνείς και δεν το υπογράφεις. Είναι αξία και όχι αρχή όπως ο σεβασμός. Την αξία δεν μπορείς να τη βάλεις σε κουτάκια. Την αρχή μπορείς.
Χαχαχα όπως λέει και ο Καρμι (the bear), τα αδιαπταγματευτα.. χαχαχα

Rene2004

Νεοφερμένο μέλος

Η Rene2004 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 20 ετών και επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 96 μηνύματα.
Κανόνες και όρια υπάρχουν απλά δεν τα θέτουμε άμεσα. Αυτό συμβαίνει,καθώς πρέπει να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, ειλικρίνεια και πολλά άλλα ώστε να λειτουργήσει σωστά η φιλική σχέση.Μπορει κάποια πράγματα να θεωρούνται στάνταρ,αλλά στις μέρες μας δεν είναι καθόλου πχ η ειλικρίνεια,να μην υπάρχει ζήλεια,κακία και πολλά άλλα.

Luludaki

Πολύ δραστήριο μέλος

Την αξία δεν μπορείς να την βάλεις σε κουτάκια.. την αρχή μπορείς
.πολυυυυ ενδιαφέρουσα σκέψη

Χρειάζομαι περισσότερες πληροφορίες:) περισσότερη εξήγηση της σκέψης

glayki

Περιβόητο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 6.451 μηνύματα.
Ίσως το αρχικό ερώτημα θα ήταν σωστό να κάνει λόγο για αρχές που διέπουν μια φιλική σχέση και όχι κανόνες. Οι φιλικές σχέσεις δεν είναι δοσοληψίες που έχουν κανονιστικό πλαίσιο.

Luludaki

Πολύ δραστήριο μέλος

Κανόνας είναι πχ η ξεκαθαρη επικοινωνία... αν πχ ο ένας όλο κρύβει.. η μπερδευει τα πράγματα.. λέει μισολογα ..η δεν είναι ξεκάθαρος για το τι θέλει από την φιλιά.. και πως θέλει να λειτουργεί στην πράξη.. υπάρχει έντονη ασυνεπεια..

Δεν ειναι σαν να παραβιάζει σε εισαγωγικά τον κανόνα της ξεκάθαρης επικοινωνίας..?
Η το προαπαιτουμενο όπως τοσο ευστωχα το ονομάσαμε..

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 41 ετών, επαγγέλλεται Χρηματιστής και μας γράφει από Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 34.196 μηνύματα.
Κι όμως! Υπάρχουν όρια και στη φιλία!

Όταν πχ η φιλία γίνει αυτό που λέμε "παραγνωριστήκαμε", και ο άλλος σε στολίσει από πάνω μέχρι κάτω, κι εσυ κλαις ολη νυχτα μετά, εκεί θέλει ένα όριο.

Όταν η φιλία θέλει εσυ να είσαι εκεί, αλλά η φιλία να είναι στο "όποτε" (βλεπε εναν φιλο μου που κανει τρεις μηνες, ναι τρεις μηνες, να απαντησει σε μηνυμα στο βαιμπερ, αλλα αμα δε του σηκωσεις την κλήση δυσανασχετεί), θέλει πάλι όρια.

Όταν ο φίλος σου έχει απλωμενο το χέρι και δανείζεται και δε στα επιστρέφει ποτέ, βάζεις όρια.

Όταν ο φίλος σου, σου πιπιλάει τον εγκέφαλο για το με ποιον/ποια θα βγαίνεις και θα σχετίζεσαι, αυτό επίσης θέλει όρια.

Πως βάζουμε στη μανα μας όρια, όταν μας λέει "δεν ειναι καλή αυτή για κοπέλα σου" και της λες "δουλειά σου μάνα" ή όταν μας ρωτάνε "αντε ποτε θα δω εγγονάκι" κλπ.

Όλοι θέλουν όρια. Πόσο μάλλον και οι φιλίες.

Απλά συνηθίζουμε να μιλάμε για τις σχέσεις πιο πολύ και τα όριά τους, κι όχι τόσο για τις φιλίες και τις συγγένειες. Στα πάντα χωράει όριο.

glayki

Περιβόητο μέλος

Η φιλία έχει όρια στο τι ανέχεσαι και με ποιον τρόπο εκδηλώνεται αυτό και πως σε επηρεάζει αυτό που βιώνεις στη φιλική σχέση. Δεν είσαι κάδος αποβλήτων.

linuxman

Εκκολαπτόμενο μέλος

Όταν πχ η φιλία γίνει αυτό που λέμε "παραγνωριστήκαμε", και ο άλλος σε στολίσει από πάνω μέχρι κάτω, κι εσυ κλαις ολη νυχτα μετά, εκεί θέλει ένα όριο.

Όταν η φιλία θέλει εσυ να είσαι εκεί, αλλά η φιλία να είναι στο "όποτε" (βλεπε εναν φιλο μου που κανει τρεις μηνες, ναι τρεις μηνες, να απαντησει σε μηνυμα στο βαιμπερ, αλλα αμα δε του σηκωσεις την κλήση δυσανασχετεί), θέλει πάλι όρια.

Όταν ο φίλος σου έχει απλωμενο το χέρι και δανείζεται και δε στα επιστρέφει ποτέ, βάζεις όρια.

Όταν ο φίλος σου, σου πιπιλάει τον εγκέφαλο για το με ποιον/ποια θα βγαίνεις και θα σχετίζεσαι, αυτό επίσης θέλει όρια.

Πως βάζουμε στη μανα μας όρια, όταν μας λέει "δεν ειναι καλή αυτή για κοπέλα σου" και της λες "δουλειά σου μάνα" ή όταν μας ρωτάνε "αντε ποτε θα δω εγγονάκι" κλπ.

Απλά συνηθίζουμε να μιλάμε για τις σχέσεις πιο πολύ και τα όριά τους, κι όχι τόσο για τις φιλίες και τις συγγένειες. Στα πάντα χωράει όριο.
Δεν θα έλεγα αυτή τη λέξη, επιμένω. Παρόλο που σωστά τα βρίσκω όσα είπες.

Υδροχόος

Περιβόητο μέλος

Η Χριστίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 6.026 μηνύματα.

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 41 ετών, επαγγέλλεται Χρηματιστής και μας γράφει από Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 34.196 μηνύματα.

Luludaki

Πολύ δραστήριο μέλος

Πόσο εύκολα σου έρχονται τα παραδείγματα, πόσο όμορφα ,λιτα κατανοητα ❤️

Πόσο σωστά,

Ευτυχώς που υπάρχουν και άνθρωποι που το να βάζουν θετουν και να κρατανε τα όρια τους είναι εύκολο και τους βγαίνει φυσικα ..

Έτσι ερχόμαστε εμείς που έχουμε πολυυυυ ελαστικά η ευέλικτα όρια και τους μαθαίνουμε αυτή την ευελιξία.. και μας μαθαίνουν τα πιο τετράγωνα σκληρά όρια.

❤️
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Τουλάχιστον μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι το sid branch ειναι πιο συναρπαστικό από το stable; :upside:
Τι είναι το ένα και τι το άλλο...γκουγκλαρα..δεν βρήκα κάτι..

Χρήστες Βρείτε παρόμοια