American centre left = European Centre δεν ξέρω πόσες φορές πρέπει να πούμε ότι η Αμερική είναι πιο «δεξιά» χώρα από την Ευρώπη ώστε καταλάβεις ότι δεν υπάρχει αριστερά στις ΗΠΑ με τον όρο που λέμε στην Ευρώπη. Εξαλου όπως ανέφερα πιο πάνω όμως δεν διάβασες οι Democrats υποστηρίζουν full τον καπιταλισμό, τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, τα ιδιωτικά πανεπστημια και υγεία, είναι στο πλευρό το Ισραήλ εδώ και πολλά χρόνια, δεν θέλουν να έχουν καμία επαφή με Κομμουνιστικές χώρες όπως η Κουβα και Κίνα, οι βουλευτές τους είναι μορφωμένοι άνθρωποι που είτε είναι επιχειρηματίες είτε καθηγητές σε πανεπιστήμια και όχι συνδικαλιστές τεμπέληδες όπως οι αριστεροί στην Ελλάδα. Ακόμα και την φορολογία των επιχειρήσεων που ταχα ήθελαν να την αυξήσουν δεν το έκαναν και την κράτησαν στο 21% που την μείωσε ο Trump. Αν όλα αυτά εσυ τα θεωρείς αριστερά τότε μάλλον στην Ευρωπαϊκή αριστερά έχετε χάσει την πολιτική σας ταυτότητα. Ίσα ίσα στο θέμα εμπόριο ο Trump θέλει προστατευτισμό ενώ οι Democrats θέλουν ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών.
Το αστείο είναι ότι μιλάς σε έναν άνθρωπο που ασχολείται με τις ΗΠΑ καθημερινά, ο πατέρας μου έζησε μερικά χρόνια εκεί, ενώ ακόμα και η διπλωματική μου πάνω στην οικονομία των ΗΠΑ είναι με αποτέλεσμα να έχω μια καλή οπτική λόγω της έρευνας που έχω κάνει. Αντί λοιπόν να σεβαστείς αυτό κάθεσαι και προσπαθείς να μου περάσεις την ιδέα ότι οι Democrats είναι αριστερό κόμμα τύπου ΣΥΡΙΖΑ, Μελανσόν, SPD η άκρα αριστερό/Κομμουνιστικο όπως το ΚΚΕ. Τώρα όσο αφορά την δήθεν «παγίδα» που έβαλες δεν θα πω κάτι καθώς δεν αξίζει.
**Και για να μην υπάρχει παρεξήγηση σίγουρα δεν ξέρω τις ΗΠΑ τόσο καλά όσο κάποιος που μένει εκεί αλλά εντάξει τόσα χρόνια κάτι έχω μάθει. Ένα από αυτά είναι ότι οι Democrats δεν είναι αριστερό κόμμα τύπου ΣΥΡΙΖΑ, βασικά δεν υπάρχει τέτοια mainstream ιδεολογία στις ΗΠΑ.