Πόσο πρέπει να εργαζόμαστε για μια αξιοπρεπή διαβίωση; Πάμε προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο;

MementoMori

Νεοφερμένο μέλος

Ο MementoMori αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών. Έχει γράψει 36 μηνύματα.
Ρώτησες για χειρωνακτική δουλειά και σου απάντησα, μίλησες επίσης για δουλειά που σηκώνεις βάρη κ.λπ. Ε, τα έχω κάνει.

(και εργοστάσιο έχω κάνει ένα φεγγάρι, βέβαια για μικρό διάστημα).

Κεγώ έχω δουλέψει εστίαση, σε εργοστάσια, βενζινάδικο, σούπερ μάρκετ, φυτώρια και το πιο καθιστικό που έχω κάνει από δουλειές ήταν σε ίντερνετ καφέ.

Που θέλω να καταλήξω, και χωρίς καμία σύγκριση, αλλά το 8ωρο παλεύεται αν το αντέχεις εσύ σωματικά-ψυχολογικά.

Ο φιλόλογος τι θα σου πει πέρα από τα παιδάκια που φωνάζουν δυνατά;

7κάτι μήνες τα καθαρά (βγάλε καλοκαίρι, Χριστούγεννα διακοπές και Πάσχα και ΣΚ) και κάθεται όλη μέρα.

Και άλλος στα εργοστάσια με τις μηχανές να δουλεύουν να υπάρχει κίνδυνοε κώφωσης, να σηκώνεις μέσα σε 8 ώρες ό,τι σηκώνουν άλλοι σε 1 βδομάδα στα γυμναστήρια και όλα αυτά για βασικό + ένσημα, τίποτα το εξτρά.

Ποιος είναι ικανοποιημένος με 8ωρο αν κάνει το 2ο 6 μέρες την εβδομάδα, να σηκώνεται από τις 5 και να έχει εκεί μερικους μαλάκες που δεν σηκώνουν το δάχτυλό τους και πηγαίνουν όποτε θέλουν και βγάζουν τα 10πλασια;

Σίγουρα όχι εγώ.

ilias90

Περιβόητο μέλος

Ο White Privilege αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών. Έχει γράψει 5.407 μηνύματα.
Κεγώ έχω δουλέψει εστίαση, σε εργοστάσια, βενζινάδικο, σούπερ μάρκετ, φυτώρια και το πιο καθιστικό που έχω κάνει από δουλειές ήταν σε ίντερνετ καφέ.

Που θέλω να καταλήξω, και χωρίς καμία σύγκριση, αλλά το 8ωρο παλεύεται αν το αντέχεις εσύ σωματικά-ψυχολογικά.

7κάτι μήνες τα καθαρά (βγάλε καλοκαίρι, Χριστούγεννα διακοπές και Πάσχα και ΣΚ) και κάθεται όλη μέρα.

Και άλλος στα εργοστάσια με τις μηχανές να δουλεύουν να υπάρχει κίνδυνοε κώφωσης, να σηκώνεις μέσα σε 8 ώρες ό,τι σηκώνουν άλλοι σε 1 βδομάδα στα γυμναστήρια και όλα αυτά για βασικό + ένσημα, τίποτα το εξτρά.

Ποιος είναι ικανοποιημένος με 8ωρο αν κάνει το 2ο;

Σίγουρα όχι εγώ.
Κοίτα, επειδή έχω κάνει και τα δύο (χειρωνακτικές εργασίες και δουλειές γραφείου) θα σου πω κάτι. Άτομο που θα μου πει ότι η πνευματική κούραση είναι χειρότερη από τη σωματική, λέει απλά πίπες. Τώρα σε γραφείο δουλεύω και η δουλειά μου φαίνεται σαν παιχνίδι σε σύγκριση με παλιές μου δουλειές (βέβαια εδώ έχω άλλες ευθύνες, έχει άλλου είδους δυσκολία).

Αλλά η κούραση, σαν κούραση, δεν συγκρίνεται με την καμία. Σε αυτό θα συμφωνήσω.

MementoMori

Νεοφερμένο μέλος

Ο MementoMori αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών. Έχει γράψει 36 μηνύματα.
Κοίτα, επειδή έχω κάνει και τα δύο (χειρωνακτικές εργασίες και δουλειές γραφείου) θα σου πω κάτι. Άτομο που θα μου πει ότι η πνευματική κούραση είναι χειρότερη από τη σωματική, λέει απλά πίπες. Τώρα σε γραφείο δουλεύω και η δουλειά μου φαίνεται σαν παιχνίδι σε σύγκριση με παλιές μου δουλειές (βέβαια εδώ έχω άλλες ευθύνες, έχει άλλου είδους δυσκολία).

Αλλά η κούραση, σαν κούραση, δεν συγκρίνεται με την καμία. Σε αυτό θα συμφωνήσω.

Η κούραση η πνευματική έρχεται και φεύγει όμως, στη χειρότερη παίρνεις ένα ζάναξ ή κανένα ντεπόν και είσαι κομπλέ: σε 10 λεπτά θα έχεις γυρίσει σπίτι θα κάνεις ένα μπάνιο κα συνεχίζεις τη ζωή σου.

Στα εργοστάσια που είναι στου διαόλου την μάνα θέλεις 2 ώρες με το αμάξι και όσο και αν ξεκουραστείς αύριο πρέπει να σηκωθείς πάλι στις 5, βρέξει χιονίσει, η παραγωγή δεν σταματάει.

Στα γραφεία μπορείς μια χαρά να αράξεις λίγο, έχω πάει άπειρες φορές σε λογιστικά γραφεία για υποθέσεις, σε ΚΕΠ, ΙΚΑ, κτλπ πάντα έπαιζαν παιχνίδια στον υπολογιστή, τώρα αν είσαι σε αυτά που 8ωρες είναι 8 ωρες και δεν σηκώνεις καν το κεφάλι από την οθόνη, είναι άλλη φάση όμως αυτό συνεπάγεται και προοπτικές εξέλιξης ενώ οι εργάτες δύσκολα να το πετύχουν αυτό, άσε που πλέον με τα μηχανήματα γίνονται όλα αυτόματα και διώχνουν κόσμο.

glayki

Διακεκριμένο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 7.190 μηνύματα.

Δεν κάθεται όλη μέρα. Μετά τη δουλειά έχει δουλειά για τη δουλειά. Διορθωματα και προετοιμασία ...οκ θα μου πεις είσαι στην άνεση του σπιτιου σου.. Δεν αντιλέγω, αλλά θέλω να σου πω πως η εργασία επί ώρες συνεχίζεται στο σπίτι και πως μπορεί να μην έχει σωματική κόπωση ( όπως το εννοείς αναφερόμενος σε χειρωνακτική εργασία) , αλλά ψυχολογικό burn out ( δεν είναι εύκολη η διαχείριση 100 15- 18 χρόνων κάθε μέρα χαρακτήρων.

MementoMori

Νεοφερμένο μέλος

Δεν κάθεται όλη μέρα. Μετά τη δουλειά έχει δουλειά για τη δουλειά. Διορθωματα και προετοιμασία ...οκ θα μου πεις είσαι στην άνεση του σπιτιου σου.. Δεν αντιλέγω, αλλά θέλω να σου πω πως η εργασία επί ώρες συνεχίζεται στο σπίτι και πως μπορεί να μην έχει σωματική κόπωση ( όπως το εννοείς αναφερόμενος σε χειρωνακτική εργασία) , αλλά ψυχολογικό burn out ( δεν είναι εύκολη η διαχείριση 100 15- 18 χρόνων κάθε μέρα χαρακτήρων.
Εννοούσα "κάθεται" κυριολεκτικά, όχι "κάθεται" δηλαδή δεν εργάζεται.

Συγνώμη για την παρεξήγηση, απλά αναφερόμουν στο ότι όταν είσαι όρθιος αποκτάς θέματα στα πόδια σου και μετά με πολύ χειρότερο mood θα βγεις καμιά βόλτα με την σχέση σου ή κάποιον/α φίλο/η σου.

Προσωπικά, ποτέ δεν βγαίνω τις μέρες που εργάζομαι άρα όλα πηγαίνουν πίσω στα κοινωνικά μου.

Από την άλλη, δεν θα άντεχα ούτε για πλάκα να μου μιλάνε με έλλειψη σεβασμού στα σχολεία οι μαθητές, ξέρω τι χαρακτήρες υπάρχουν εκεί μέσα ειδικά στα ΕΠΑ.Λ , χαρά στο κουράγιο τους όσοι αντέχουν να τους μιλάνε απαξιωτικά ή να διδάσκουν και να κάνουν φασαρία.

glayki

Διακεκριμένο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 7.190 μηνύματα.
Από την άλλη, δεν θα άντεχα ούτε για πλάκα να μου μιλάνε με έλλειψη σεβασμού στα σχολεία οι μαθητές, ξέρω τι χαρακτήρες υπάρχουν εκεί μέσα ειδικά στα ΕΠΑ.Λ , χαρά στο κουράγιο τους όσοι αντέχουν να τους μιλάνε απαξιωτικά ή να διδάσκουν και να κάνουν φασαρία.
Μεγάλη ιστορία αστο. Ένα είναι σίγουρο πως η ενασχόληση με την εκπαίδευση είναι από τους καλύτερος τρόπος να αποκτήσεις υπομονή και να δοκιμάσεις τις ψυχικές σου αντοχές.

MementoMori

Νεοφερμένο μέλος

Μεγάλη ιστορία αστο. Ένα είναι σίγουρο πως η ενασχόληση με την εκπαίδευση είναι από τους καλύτερος τρόπος να αποκτήσεις υπομονή και να δοκιμάσεις τις ψυχικές σου αντοχές.

Θυμάμαι στην 3η λυκείου είχα μία καθηγήτρια στα μαθηματικά, την κ. Σοφία.

Η κ. Σοφία είχε πει μία φορά (σε στυλ ανακοίνωση) πως όποιος/α θέλει μπορεί να περάσει έξω (χωρίς απουσία) αρκεί να μην ενοχλεί όσους θέλουν να ακούσουν το μάθημα.

Θα τους έβαζε την βάση (10 νομίζω) ίσα ίσα να περάσουν, αρκεί να μην την ενοχλούσαν επειδή δεν άντεχε άλλο και ήταν η τελευταία της χρονιά πριν βγει στη σύνταξη.

Από τα 24 παιδιά τα 17 είμασταν μέσα και οι άλλοι στο προαύλιο (σε κάποια γωνία να μη φαίνονται από το γραφείο των καθηγητών) κάπνιζαν.

Δεν θυμάμαι τίποτα από τα μαθηματικά που κάναμε τότε αλλά ήταν πολύτιμο μάθημα αυτή η αντιμετώπιση της κ. Σοφίας: αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται αλλά θέλοντας και μη αλληλεπιδράτε, δείξτου το καλό σου πρόσωπο επειδή η τοξικότητα ανάμεσά σας θα επιβαρύνει αποκλειστικά εσένα αν εσύ νοιάζεσαι ενώ ο άλλος όχι (ή κάτι τέτοιο)

Και από τα άτομα τα οποία μέναμε μέσα, όλοι πέρασαν στην σχολή που ήθελαν επειδή παρέδιδε μάθημα χωρίς να την διακόπτει κανείς, ούτε κιχ δεν ακουγόταν στην τάξη, λες και ήσουν σε φροντιστήριο αλλά δωρεάν.

Μακάρι να ήταν όλοι έτσι στα σχολεία επειδή οι περισσότεροι έρχονται , παραδίδουν την ύλη όσο προλαβαίμουν στα 45 λεπτά και μετά φεύγουν τρέχοντας σχεδόν.

Κάποιος που δεν θέλει να παρακολουθήσει δεν θα το κάνει όσες παρατηρήσεις και αν του κάνεις, μόνο αν τον βγάλεις έξω χωρίς απουσία ηρεμείς..

Dreamweaver

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Competitive Racist αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Άεργος/η. Έχει γράψει 1.928 μηνύματα.

glayki

Διακεκριμένο μέλος

Η κ. Σοφία είχε πει μία φορά (σε στυλ ανακοίνωση) πως όποιος/α θέλει μπορεί να περάσει έξω (χωρίς απουσία) αρκεί να μην ενοχλεί όσους θέλουν να ακούσουν το μάθημα.
Αν και δεν αφορά το thread ,εγώ προσωπικά απολαμβάνω αυτήν την τακτική . Μετά την ανακοίνωση ακολουθεί το πάγωμα , ανέκφραστες φάτσες ( μέχρι νεωτέρας)..ανοίγω και την πόρτα .. Ορίστε περάστε έξω έχετε το ελεύθερο. Σουζα μετά για όσο....

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών, επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει από Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 12.059 μηνύματα.
το 8ωρο/ 5μερο ήταν αίτημα των εργατών το 1886. μπορείς και καλύτερα, μετά από 140 χρόνια εξέλιξης.
Το 8ωρο πάντα θα υπάρχει γιατί πάντα θα υπάρχουν και δούλοι που θα θεωρούν πως εαν μειωθεί θα "δουλεύουν λίγο". Είναι η γνωστή νοοτροπία δούλεψε σκληρά να πας ψηλά. Μην το ψάχνεις, η Ελλάδα ήταν πάντα μια βαθιά συντηρητική χώρα.

Τα καλά νέα είναι πως δεν είσαι υποχρεωμένος να το ακολουθήσεις αυτό το μοντέλο πλέον. Να'ναι καλά το remote και άλλοι τρόποι παθητικού εισοδήματος.

MementoMori

Νεοφερμένο μέλος

Αν και δεν αφορά το thread ,εγώ προσωπικά απολαμβάνω αυτήν την τακτική . Μετά την ανακοίνωση ακολουθεί το πάγωμα , ανέκφραστες φάτσες ( μέχρι νεωτέρας)..ανοίγω και την πόρτα .. Ορίστε περάστε έξω έχετε το ελεύθερο. Σουζα μετά για όσο....

Χαχαχα όχι αυτοί ήταν επαγγελματίες "κακά παιδιά" , με το που το είπε σχεδόν την χειροκρότησαν και όντως έφυγαν από την τάξη.

Στις επόμενες φορές που είχαμε μαζί της απλά παίρναμε παρουσίες και μετά από 10 λεπτά (ώστε να έμπαιναν όλοι στις άλλες τάξεις και να μην τους δει κανείς στο διάδρομο) τους έκανε νόημα με το κεφάλι "μπρος, φυγέτε!" και σηκωνόταν σαν κυριοι και έφευγαν.

Σε εκείνη την ηλικία είναι εύκολο να αποφασίσεις αν είσαι με τους μεν ή με τους δε, ή είσαι ή όχι.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Είναι η γνωστή νοοτροπία δούλεψε σκληρά να πας ψηλά. Μην το ψάχνεις, η Ελλάδα ήταν πάντα μια βαθιά συντηρητική χώρα.

Πόσες φορές έχω ακούσει ιστορίες στα τραπέζια από 60αρηδες που "ξεκίνησαν από το μηδέν, δούλευαν 10 ώρες την ημέρα στα εργοστάσια της Γερμανίας και γύρισαν εδώ με χρήματα και άνοιξαν δικές του επιχειρήσεις".

Ο μύθος του αυτοδημιούργητου παντοδύναμου Έλληνα που πάλεψε με μόχθο σαν τον Ηρακλή και κατάφερε να νικήσει το σύστημα και πλέον απολαμβάνει σαν βετεράνος την ζωή του.

Ίσως και 1 στους 1000 από αυτούς να το κατάφερε και τώρα να είναι όλη μέρα στις ταβέρνες να μπεκρουλιάζει (όπως έκαναν τα Γερμανικά αφεντικά του) και να το παίζει ιστορία στον 18χρονο σερβιτόρο που πιστεύει όσα του λέει.

dum dum boy

Περιβόητο μέλος

Ο Νάσος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Εργάτης/τρια και μας γράφει από Αλβανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 4.304 μηνύματα.

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλλεται Ιστορικός και μας γράφει από Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 23.767 μηνύματα.
12ωρο, 8ωρο, 5ωρο. Πραγματικά τι σημασία έχει; Όλοι γνωρίζουμε πως ο πλούτος που παράγουμε μέσω της εργασίας μας δεν πάει στο ευρύτερο συμφέρον έθνος και λαού. Δεν υπάρχει λόγος κάποιος να «γουστάρει» να δουλεύει στην Ελλάδα. Λείπει το κίνητρο. Θα δούλευα και 12ωρα αν ήξερα πως έχω μία εθνική κυβέρνηση που με οδηγεί στον σωστό δρόμο και θα παρέδιδα στους μετά από εμένα κάτι άξιο λόγου εν αντιθέσει με το φρενοκομείο που μας παραδίδουν οι δικοί μας. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση πως αυτό το ρδελο δεν θα διορθωθεί αυτόματα. Δεν θα βγει κάποιος και σε 4 χρόνια θα μας κάνει Σκανδιναβία με εμάς αμέτοχους.

Κατά τα άλλα εν μέρει συμφωνώ με τον Ηλία (αν και δεν συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό σου για εργασία :P ) για το 8ωρο πενθήμερο διότι πιστεύω πως όσο καλό και αν ακούγεται το να φτάναμε σε μία εποχή όπου θα υπήρχε πλήρης αυτοματοποίηση της εργασίας και οι άνθρωποι θα είχαμε άπλετο ελεύθερο χρόνο τόσο χειρότερο θα ήταν στην πραγματικότητα. Άσε που μάλλον σαν τους ανθρώπους στην ταινία «Wall-e» θα ήμασταν στο Axion :laugh:. Πολλοί θα στρέφονταν προς την εγκληματικότητα για το έτσι (εδώ κολλάει και το γνωστό στερεότυπο πως πολλοί μπλεγμένοι σε οπαδικά σκηνικά, ντράγκια κλπ είναι γόνοι εύπορων οικογενειών που κάνουν το κέφι τους, φανταστείτε μία ολόκληρη κοινωνία με τόσο άπλετο χρόνο).

Χρήστες Βρείτε παρόμοια