Πόσο πρέπει να εργαζόμαστε για μια αξιοπρεπή διαβίωση; Πάμε προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο;

MementoMori

Νεοφερμένο μέλος

Ο MementoMori αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών. Έχει γράψει 37 μηνύματα.
Ρώτησες για χειρωνακτική δουλειά και σου απάντησα, μίλησες επίσης για δουλειά που σηκώνεις βάρη κ.λπ. Ε, τα έχω κάνει.

(και εργοστάσιο έχω κάνει ένα φεγγάρι, βέβαια για μικρό διάστημα).

Κεγώ έχω δουλέψει εστίαση, σε εργοστάσια, βενζινάδικο, σούπερ μάρκετ, φυτώρια και το πιο καθιστικό που έχω κάνει από δουλειές ήταν σε ίντερνετ καφέ.

Που θέλω να καταλήξω, και χωρίς καμία σύγκριση, αλλά το 8ωρο παλεύεται αν το αντέχεις εσύ σωματικά-ψυχολογικά.

Ο φιλόλογος τι θα σου πει πέρα από τα παιδάκια που φωνάζουν δυνατά;

7κάτι μήνες τα καθαρά (βγάλε καλοκαίρι, Χριστούγεννα διακοπές και Πάσχα και ΣΚ) και κάθεται όλη μέρα.

Και άλλος στα εργοστάσια με τις μηχανές να δουλεύουν να υπάρχει κίνδυνοε κώφωσης, να σηκώνεις μέσα σε 8 ώρες ό,τι σηκώνουν άλλοι σε 1 βδομάδα στα γυμναστήρια και όλα αυτά για βασικό + ένσημα, τίποτα το εξτρά.

Ποιος είναι ικανοποιημένος με 8ωρο αν κάνει το 2ο 6 μέρες την εβδομάδα, να σηκώνεται από τις 5 και να έχει εκεί μερικους μαλάκες που δεν σηκώνουν το δάχτυλό τους και πηγαίνουν όποτε θέλουν και βγάζουν τα 10πλασια;

Σίγουρα όχι εγώ.

ilias90

Περιβόητο μέλος

Ο White Privilege αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών. Έχει γράψει 5.407 μηνύματα.
Κεγώ έχω δουλέψει εστίαση, σε εργοστάσια, βενζινάδικο, σούπερ μάρκετ, φυτώρια και το πιο καθιστικό που έχω κάνει από δουλειές ήταν σε ίντερνετ καφέ.

Που θέλω να καταλήξω, και χωρίς καμία σύγκριση, αλλά το 8ωρο παλεύεται αν το αντέχεις εσύ σωματικά-ψυχολογικά.

7κάτι μήνες τα καθαρά (βγάλε καλοκαίρι, Χριστούγεννα διακοπές και Πάσχα και ΣΚ) και κάθεται όλη μέρα.

Και άλλος στα εργοστάσια με τις μηχανές να δουλεύουν να υπάρχει κίνδυνοε κώφωσης, να σηκώνεις μέσα σε 8 ώρες ό,τι σηκώνουν άλλοι σε 1 βδομάδα στα γυμναστήρια και όλα αυτά για βασικό + ένσημα, τίποτα το εξτρά.

Ποιος είναι ικανοποιημένος με 8ωρο αν κάνει το 2ο;

Σίγουρα όχι εγώ.
Κοίτα, επειδή έχω κάνει και τα δύο (χειρωνακτικές εργασίες και δουλειές γραφείου) θα σου πω κάτι. Άτομο που θα μου πει ότι η πνευματική κούραση είναι χειρότερη από τη σωματική, λέει απλά πίπες. Τώρα σε γραφείο δουλεύω και η δουλειά μου φαίνεται σαν παιχνίδι σε σύγκριση με παλιές μου δουλειές (βέβαια εδώ έχω άλλες ευθύνες, έχει άλλου είδους δυσκολία).

Αλλά η κούραση, σαν κούραση, δεν συγκρίνεται με την καμία. Σε αυτό θα συμφωνήσω.

MementoMori

Νεοφερμένο μέλος

Ο MementoMori αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών. Έχει γράψει 37 μηνύματα.
Κοίτα, επειδή έχω κάνει και τα δύο (χειρωνακτικές εργασίες και δουλειές γραφείου) θα σου πω κάτι. Άτομο που θα μου πει ότι η πνευματική κούραση είναι χειρότερη από τη σωματική, λέει απλά πίπες. Τώρα σε γραφείο δουλεύω και η δουλειά μου φαίνεται σαν παιχνίδι σε σύγκριση με παλιές μου δουλειές (βέβαια εδώ έχω άλλες ευθύνες, έχει άλλου είδους δυσκολία).

Αλλά η κούραση, σαν κούραση, δεν συγκρίνεται με την καμία. Σε αυτό θα συμφωνήσω.

Η κούραση η πνευματική έρχεται και φεύγει όμως, στη χειρότερη παίρνεις ένα ζάναξ ή κανένα ντεπόν και είσαι κομπλέ: σε 10 λεπτά θα έχεις γυρίσει σπίτι θα κάνεις ένα μπάνιο κα συνεχίζεις τη ζωή σου.

Στα εργοστάσια που είναι στου διαόλου την μάνα θέλεις 2 ώρες με το αμάξι και όσο και αν ξεκουραστείς αύριο πρέπει να σηκωθείς πάλι στις 5, βρέξει χιονίσει, η παραγωγή δεν σταματάει.

Στα γραφεία μπορείς μια χαρά να αράξεις λίγο, έχω πάει άπειρες φορές σε λογιστικά γραφεία για υποθέσεις, σε ΚΕΠ, ΙΚΑ, κτλπ πάντα έπαιζαν παιχνίδια στον υπολογιστή, τώρα αν είσαι σε αυτά που 8ωρες είναι 8 ωρες και δεν σηκώνεις καν το κεφάλι από την οθόνη, είναι άλλη φάση όμως αυτό συνεπάγεται και προοπτικές εξέλιξης ενώ οι εργάτες δύσκολα να το πετύχουν αυτό, άσε που πλέον με τα μηχανήματα γίνονται όλα αυτόματα και διώχνουν κόσμο.

glayki

Διακεκριμένο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 7.190 μηνύματα.

Δεν κάθεται όλη μέρα. Μετά τη δουλειά έχει δουλειά για τη δουλειά. Διορθωματα και προετοιμασία ...οκ θα μου πεις είσαι στην άνεση του σπιτιου σου.. Δεν αντιλέγω, αλλά θέλω να σου πω πως η εργασία επί ώρες συνεχίζεται στο σπίτι και πως μπορεί να μην έχει σωματική κόπωση ( όπως το εννοείς αναφερόμενος σε χειρωνακτική εργασία) , αλλά ψυχολογικό burn out ( δεν είναι εύκολη η διαχείριση 100 15- 18 χρόνων κάθε μέρα χαρακτήρων.

MementoMori

Νεοφερμένο μέλος

Δεν κάθεται όλη μέρα. Μετά τη δουλειά έχει δουλειά για τη δουλειά. Διορθωματα και προετοιμασία ...οκ θα μου πεις είσαι στην άνεση του σπιτιου σου.. Δεν αντιλέγω, αλλά θέλω να σου πω πως η εργασία επί ώρες συνεχίζεται στο σπίτι και πως μπορεί να μην έχει σωματική κόπωση ( όπως το εννοείς αναφερόμενος σε χειρωνακτική εργασία) , αλλά ψυχολογικό burn out ( δεν είναι εύκολη η διαχείριση 100 15- 18 χρόνων κάθε μέρα χαρακτήρων.
Εννοούσα "κάθεται" κυριολεκτικά, όχι "κάθεται" δηλαδή δεν εργάζεται.

Συγνώμη για την παρεξήγηση, απλά αναφερόμουν στο ότι όταν είσαι όρθιος αποκτάς θέματα στα πόδια σου και μετά με πολύ χειρότερο mood θα βγεις καμιά βόλτα με την σχέση σου ή κάποιον/α φίλο/η σου.

Προσωπικά, ποτέ δεν βγαίνω τις μέρες που εργάζομαι άρα όλα πηγαίνουν πίσω στα κοινωνικά μου.

Από την άλλη, δεν θα άντεχα ούτε για πλάκα να μου μιλάνε με έλλειψη σεβασμού στα σχολεία οι μαθητές, ξέρω τι χαρακτήρες υπάρχουν εκεί μέσα ειδικά στα ΕΠΑ.Λ , χαρά στο κουράγιο τους όσοι αντέχουν να τους μιλάνε απαξιωτικά ή να διδάσκουν και να κάνουν φασαρία.

glayki

Διακεκριμένο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 7.190 μηνύματα.
Από την άλλη, δεν θα άντεχα ούτε για πλάκα να μου μιλάνε με έλλειψη σεβασμού στα σχολεία οι μαθητές, ξέρω τι χαρακτήρες υπάρχουν εκεί μέσα ειδικά στα ΕΠΑ.Λ , χαρά στο κουράγιο τους όσοι αντέχουν να τους μιλάνε απαξιωτικά ή να διδάσκουν και να κάνουν φασαρία.
Μεγάλη ιστορία αστο. Ένα είναι σίγουρο πως η ενασχόληση με την εκπαίδευση είναι από τους καλύτερος τρόπος να αποκτήσεις υπομονή και να δοκιμάσεις τις ψυχικές σου αντοχές.

MementoMori

Νεοφερμένο μέλος

Μεγάλη ιστορία αστο. Ένα είναι σίγουρο πως η ενασχόληση με την εκπαίδευση είναι από τους καλύτερος τρόπος να αποκτήσεις υπομονή και να δοκιμάσεις τις ψυχικές σου αντοχές.

Θυμάμαι στην 3η λυκείου είχα μία καθηγήτρια στα μαθηματικά, την κ. Σοφία.

Η κ. Σοφία είχε πει μία φορά (σε στυλ ανακοίνωση) πως όποιος/α θέλει μπορεί να περάσει έξω (χωρίς απουσία) αρκεί να μην ενοχλεί όσους θέλουν να ακούσουν το μάθημα.

Θα τους έβαζε την βάση (10 νομίζω) ίσα ίσα να περάσουν, αρκεί να μην την ενοχλούσαν επειδή δεν άντεχε άλλο και ήταν η τελευταία της χρονιά πριν βγει στη σύνταξη.

Από τα 24 παιδιά τα 17 είμασταν μέσα και οι άλλοι στο προαύλιο (σε κάποια γωνία να μη φαίνονται από το γραφείο των καθηγητών) κάπνιζαν.

Δεν θυμάμαι τίποτα από τα μαθηματικά που κάναμε τότε αλλά ήταν πολύτιμο μάθημα αυτή η αντιμετώπιση της κ. Σοφίας: αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται αλλά θέλοντας και μη αλληλεπιδράτε, δείξτου το καλό σου πρόσωπο επειδή η τοξικότητα ανάμεσά σας θα επιβαρύνει αποκλειστικά εσένα αν εσύ νοιάζεσαι ενώ ο άλλος όχι (ή κάτι τέτοιο)

Και από τα άτομα τα οποία μέναμε μέσα, όλοι πέρασαν στην σχολή που ήθελαν επειδή παρέδιδε μάθημα χωρίς να την διακόπτει κανείς, ούτε κιχ δεν ακουγόταν στην τάξη, λες και ήσουν σε φροντιστήριο αλλά δωρεάν.

Μακάρι να ήταν όλοι έτσι στα σχολεία επειδή οι περισσότεροι έρχονται , παραδίδουν την ύλη όσο προλαβαίμουν στα 45 λεπτά και μετά φεύγουν τρέχοντας σχεδόν.

Κάποιος που δεν θέλει να παρακολουθήσει δεν θα το κάνει όσες παρατηρήσεις και αν του κάνεις, μόνο αν τον βγάλεις έξω χωρίς απουσία ηρεμείς..

Dreamweaver

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Competitive Racist αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Άεργος/η. Έχει γράψει 1.928 μηνύματα.

glayki

Διακεκριμένο μέλος

Η κ. Σοφία είχε πει μία φορά (σε στυλ ανακοίνωση) πως όποιος/α θέλει μπορεί να περάσει έξω (χωρίς απουσία) αρκεί να μην ενοχλεί όσους θέλουν να ακούσουν το μάθημα.
Αν και δεν αφορά το thread ,εγώ προσωπικά απολαμβάνω αυτήν την τακτική . Μετά την ανακοίνωση ακολουθεί το πάγωμα , ανέκφραστες φάτσες ( μέχρι νεωτέρας)..ανοίγω και την πόρτα .. Ορίστε περάστε έξω έχετε το ελεύθερο. Σουζα μετά για όσο....

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών, επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει από Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 12.060 μηνύματα.
το 8ωρο/ 5μερο ήταν αίτημα των εργατών το 1886. μπορείς και καλύτερα, μετά από 140 χρόνια εξέλιξης.
Το 8ωρο πάντα θα υπάρχει γιατί πάντα θα υπάρχουν και δούλοι που θα θεωρούν πως εαν μειωθεί θα "δουλεύουν λίγο". Είναι η γνωστή νοοτροπία δούλεψε σκληρά να πας ψηλά. Μην το ψάχνεις, η Ελλάδα ήταν πάντα μια βαθιά συντηρητική χώρα.

Τα καλά νέα είναι πως δεν είσαι υποχρεωμένος να το ακολουθήσεις αυτό το μοντέλο πλέον. Να'ναι καλά το remote και άλλοι τρόποι παθητικού εισοδήματος.

MementoMori

Νεοφερμένο μέλος

Αν και δεν αφορά το thread ,εγώ προσωπικά απολαμβάνω αυτήν την τακτική . Μετά την ανακοίνωση ακολουθεί το πάγωμα , ανέκφραστες φάτσες ( μέχρι νεωτέρας)..ανοίγω και την πόρτα .. Ορίστε περάστε έξω έχετε το ελεύθερο. Σουζα μετά για όσο....

Χαχαχα όχι αυτοί ήταν επαγγελματίες "κακά παιδιά" , με το που το είπε σχεδόν την χειροκρότησαν και όντως έφυγαν από την τάξη.

Στις επόμενες φορές που είχαμε μαζί της απλά παίρναμε παρουσίες και μετά από 10 λεπτά (ώστε να έμπαιναν όλοι στις άλλες τάξεις και να μην τους δει κανείς στο διάδρομο) τους έκανε νόημα με το κεφάλι "μπρος, φυγέτε!" και σηκωνόταν σαν κυριοι και έφευγαν.

Σε εκείνη την ηλικία είναι εύκολο να αποφασίσεις αν είσαι με τους μεν ή με τους δε, ή είσαι ή όχι.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Είναι η γνωστή νοοτροπία δούλεψε σκληρά να πας ψηλά. Μην το ψάχνεις, η Ελλάδα ήταν πάντα μια βαθιά συντηρητική χώρα.

Πόσες φορές έχω ακούσει ιστορίες στα τραπέζια από 60αρηδες που "ξεκίνησαν από το μηδέν, δούλευαν 10 ώρες την ημέρα στα εργοστάσια της Γερμανίας και γύρισαν εδώ με χρήματα και άνοιξαν δικές του επιχειρήσεις".

Ο μύθος του αυτοδημιούργητου παντοδύναμου Έλληνα που πάλεψε με μόχθο σαν τον Ηρακλή και κατάφερε να νικήσει το σύστημα και πλέον απολαμβάνει σαν βετεράνος την ζωή του.

Ίσως και 1 στους 1000 από αυτούς να το κατάφερε και τώρα να είναι όλη μέρα στις ταβέρνες να μπεκρουλιάζει (όπως έκαναν τα Γερμανικά αφεντικά του) και να το παίζει ιστορία στον 18χρονο σερβιτόρο που πιστεύει όσα του λέει.

dum dum boy

Περιβόητο μέλος

Ο Νάσος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Εργάτης/τρια και μας γράφει από Αλβανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 4.304 μηνύματα.

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλλεται Ιστορικός και μας γράφει από Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 23.769 μηνύματα.
12ωρο, 8ωρο, 5ωρο. Πραγματικά τι σημασία έχει; Όλοι γνωρίζουμε πως ο πλούτος που παράγουμε μέσω της εργασίας μας δεν πάει στο ευρύτερο συμφέρον έθνος και λαού. Δεν υπάρχει λόγος κάποιος να «γουστάρει» να δουλεύει στην Ελλάδα. Λείπει το κίνητρο. Θα δούλευα και 12ωρα αν ήξερα πως έχω μία εθνική κυβέρνηση που με οδηγεί στον σωστό δρόμο και θα παρέδιδα στους μετά από εμένα κάτι άξιο λόγου εν αντιθέσει με το φρενοκομείο που μας παραδίδουν οι δικοί μας. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση πως αυτό το ρδελο δεν θα διορθωθεί αυτόματα. Δεν θα βγει κάποιος και σε 4 χρόνια θα μας κάνει Σκανδιναβία με εμάς αμέτοχους.

Κατά τα άλλα εν μέρει συμφωνώ με τον Ηλία (αν και δεν συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό σου για εργασία :P ) για το 8ωρο πενθήμερο διότι πιστεύω πως όσο καλό και αν ακούγεται το να φτάναμε σε μία εποχή όπου θα υπήρχε πλήρης αυτοματοποίηση της εργασίας και οι άνθρωποι θα είχαμε άπλετο ελεύθερο χρόνο τόσο χειρότερο θα ήταν στην πραγματικότητα. Άσε που μάλλον σαν τους ανθρώπους στην ταινία «Wall-e» θα ήμασταν στο Axion :laugh:. Πολλοί θα στρέφονταν προς την εγκληματικότητα για το έτσι (εδώ κολλάει και το γνωστό στερεότυπο πως πολλοί μπλεγμένοι σε οπαδικά σκηνικά, ντράγκια κλπ είναι γόνοι εύπορων οικογενειών που κάνουν το κέφι τους, φανταστείτε μία ολόκληρη κοινωνία με τόσο άπλετο χρόνο).

ROM32

Δραστήριο μέλος

Ο ROM32 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών. Έχει γράψει 767 μηνύματα.
Κουτσά στραβά επιβιώνεις, σε λίγο ούτε και αυτό.

Δες λίγο την αύξηση αστέγων, απόρων και ανέργων στην Αμερική.

Μπορείς να καταλάβεις τι μας περιμένει αν εκείνοι που βρίσκονται στην καρδιά του σύγχρονου κόσμου πηγαίνουνε από το κακό στο χειρότερο.

Δες και κανένα βίντεο στο κανάλι Greekonomics στο YT.

Καράβι που βουλιάζει είναι η χώρα, και θα βουλιάξει ασχέτως αν είναι εντελώς ανίκανος ο πρωθυπουργος και το κυβερνων κόμμα.

Όλοι είμαστε εν δυνάμει άστεγοι**

** εκτός αν βγάζεις πάνω από 2χιλιάρικα το μήνα και έχεις ελάχιστα έξοδα

Το αν η Αμερική είναι η καρδιά του σύγχρονου κόσμου αυτό συνέβη λόγω ιστορικών και γεωγραφικών παραγόντων που τους κράτησαν μακριά από ταραχές. Δεν αναδείχθηκαν λόγω κάποιου εξέλανς που τους βοήθησε να επικρατήσουν μετά από ένα ανταγωνισμό με ισχυρό αντίπαλο. Σαφέστατα λοιπόν και έχουν αδυναμίες και αρκετές.

Η σωματική έντονη κούραση η αλήθεια είναι πως είναι χειρότερη αφού απο πολύ νωρίς μπορεί να σου εμφανισει και σωματικά κουσουρια, όμως και οι έντονες δουλειές γραφείου σε εξαντλούν κρυφά και απίστευτα.

Το burn out δεν είναι μόνο ψυχικό αλλά και σωματικό, η ίδια απειλή επικρέμαται πάνω και από τα δύο είδη εργασίας, γι'αυτό λέω ότι η σωματική είναι χειρότερη, διότι παθαίνει ο,το παθαίνει κάποιος που κάνει πνευματική συν σωματικούς πόνους που μπορει να τα έχει και μια ζωή.

Χαχαχα όχι αυτοί ήταν επαγγελματίες "κακά παιδιά" , με το που το είπε σχεδόν την χειροκρότησαν και όντως έφυγαν από την τάξη.

Στις επόμενες φορές που είχαμε μαζί της απλά παίρναμε παρουσίες και μετά από 10 λεπτά (ώστε να έμπαιναν όλοι στις άλλες τάξεις και να μην τους δει κανείς στο διάδρομο) τους έκανε νόημα με το κεφάλι "μπρος, φυγέτε!" και σηκωνόταν σαν κυριοι και έφευγαν.

Σε εκείνη την ηλικία είναι εύκολο να αποφασίσεις αν είσαι με τους μεν ή με τους δε, ή είσαι ή όχι.

Πόσες φορές έχω ακούσει ιστορίες στα τραπέζια από 60αρηδες που "ξεκίνησαν από το μηδέν, δούλευαν 10 ώρες την ημέρα στα εργοστάσια της Γερμανίας και γύρισαν εδώ με χρήματα και άνοιξαν δικές του επιχειρήσεις".

Ο μύθος του αυτοδημιούργητου παντοδύναμου Έλληνα που πάλεψε με μόχθο σαν τον Ηρακλή και κατάφερε να νικήσει το σύστημα και πλέον απολαμβάνει σαν βετεράνος την ζωή του.

Ίσως και 1 στους 1000 από αυτούς να το κατάφερε και τώρα να είναι όλη μέρα στις ταβέρνες να μπεκρουλιάζει (όπως έκαναν τα Γερμανικά αφεντικά του) και να το παίζει ιστορία στον 18χρονο σερβιτόρο που πιστεύει όσα του λέει.
Δεν θα έλεγα πως είναι και πολύ μύθος. Μπορεί οι δουλειές που τους περίμεναν στην Γερμανία να ήταν κοπιαστικές και σωματικές, όμως η δική τους μεταναστευση συγκριτικά με την δική μας ήταν μακράν καλύτερη. Ερχόταν ο recruiter και έπαιρνε ολόκληρα χωριά, όσοι πήγαιναν εκεί είχαν τις οικογένειές τους και τους συγχωριανούς τους και όχι μόνοι και έρημοι όπως πάμε εμείς. Η Γερμανία και όλη η Ευρώπη ήταν υπό ανάπτυξη, μακροπροθεσμα κερδισαν και όχι όπως σήμερα που η Ευρώπη παλεύει να βρει το βηματισμό της. Το αν κλαίγονταν επειδή άφηναν την πατρίδα τους ήταν γιατί δεν είχαν μεγαλώσει με το αίσθημα του παγκόσμιου κοσμοπολίτη που έχουν μεγαλώσει οι δικές μας γενιές. Αν σήμερα συνέβαινε κάτι αναλογο θα είχε φύγει η μισή Ελλάδα.

Προσωπικά πιστεύω πως το 6ωρο είναι μια πρώτη καλή αρχή. Το 8ωρο είναι παρωχημένο και ανταποκρινόταν στις ανάγκες μιας βιομηχανικής οικονομίας ενός άλλου αιώνα και σε έναν εργάτη με ελάχιστα ενδιαφέροντα και λιγότερη άτομοκεντρική νοοτροπία. Σήμερα δεν μας ταιριάζει να δουλεύουμε πολύ, ο σημερινός εργάτης επικεντρώνεται πιο πολύ στο ευ ζην του, θα πρέπει λοιπόν να βρούμε τρόπους να παράγουμε "έξυπνα" αφού όλα smart είναι πια πρέπει να γίνει και το αντίστοιχο στην δουλειά. Η παραγωγικότητα δεν εξαρτάται από το σύνολο των ωρών εργασίας, αυτό έχει εφαρμογή κυρίως σε βιομηχανικές οικονομίες, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να διατηρηθεί με λιγότερες ώρες.

Τελευταία επεξεργασία:

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 6.357 μηνύματα.
Η υπερεργασία πρέπει να απαγορεύεται, απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις. Όποιος θέλει να δουλεύει παραπάνω στην ίδια δουλειά ας αλλάξει χώρα, αρκετά με τους εργασιομανείς και τη μούρλα τους. Αν ο μισθός δεν σου φτάνει, να το καταλάβω, κάνεις δεύτερη δουλειά σε άλλον εργοδότη.

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 42 ετών, επαγγέλλεται Χρηματιστής και μας γράφει από Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 35.000 μηνύματα.
Παλιά πίστευα οτι οι πορωμένοι με την εργασία είναι αυτοί που δεν έχουν άλλη ζωή πέρα από την εργασία και το ξεσπάνε εκεί.

Όμως αυτό θα ήταν μια άδικη γενίκευση. Όπως άδικη γενίκευση είναι και το να λέγονται τεμπέληδες όσοι δεν είναι υπερ της εργασιομανίας ή και της απλής εργασίας στην άδικη ελληνική μορφή της.

Ανακάλυψα λοιπόν, πολλούς ανθρώπους, που δεν ήταν τόσο προνομιούχοι όσο εγω, να έχουν μια στέγη πάνω απο το κεφάλι τους, ή ανακάλυψα άλλους που είχαν τη φιλοσοφία του να βγουν απο νωρίς να κερδίσουν χρήματα. Τηλεφωνητές παράλληλα με το πανεπιστήμιο, πρακτικάριοι κλπ.

Όλα εξαρτώνται από την κοινωνική ισορροπία που κατα βάση ειναι οικονομική ισορροπία.

Ποιός ορίζει το πόσο θα εργάζονται οι άνθρωποι; Οι εργοδότες; Οι εργαζόμενοι; Το κράτος; Το αόρατο χέρι της αγοράς;

Καλώς ή κακώς, τα πράγματα είναι προσφορά και ζήτηση, ο παλιός κλασσικός αμειλικτος κανόνας.

Δεν θέλεις να εργαστείς; Δε θα έχεις εισόδημα, ή θα είσαι φτωχός. Δε λεω οτι είναι σωστό, στο μυαλό μου η ονείρωξη λέει οτι μακάρι να χαμε όλοι άπλετα πλούτη και να περναγαμε καλά κατω απο τον ήλιο. Εκεί έρχεται και σου λεει η αγορά, αφου πλέον όλοι έχετε τα πάντα, το χρήμα δεν έχει καμία αξία, πρώτον, και αυτοί που παράγουν τα πάντα για τους άλλους που τα καταναλώνουν, πως θα τα παράγουν και για πόσο και καθε πότε ο καθένας, αν το χρήμα δεν έχει αξία για να ανταλλάξουμε τις ώρες που δίνουν;

Αντίθετα, θέλεις να εργαστείς πολύ; Πως και για ποιο σκοπό; Για να κερδίσεις περισσότερα χρήματα; Γιατί το βλέπεις ως καταξίωση κοινωνική να σε κοιταξει η Μαιρούλα να καλοπαντρευτείς; Γιατί σου αρέσει; Γιατί αν γυρίσεις σπίτι έχεις να περιμένεις μόνο 4 τοίχους και κανέναν φίλο ή σύζυγο; Κάποιους απο αυτους τους λόγους (την αναγκη και την αρέσκεια) τους καταλαβαίνω. Υπάρχουν άνθρωποι ρε παιδι μου που τους αρέσει ή χρειάζονται οπωσδηποτε το επιπλέον εισόδημα. Έντιμο.

Αλλά στις άλλες περιπτώσεις κάνεις undercut όλους τους άλλους που απλά θέλουν να βιοποριστούν και να γυρίσουν σπίτι στα παιδιά τους ή στους φίλους τους. Την δική σου τη μπαταριά, θα την πληρώσουν όλοι οι άλλοι μαζικά. "Τεμπέληδες" και μη, γιατί κάποιος κάνει τον "μαλάκα" και χαλάει τη σούπα. Και φυσικά οι απο πάνω θα τρίψουν τα χέρια τους, άλλο που δε θέλουν τσάμπα μαλάκες. Κάπως έτσι διαιωνίζεται η συγχρονη σκλαβιά στο προκετοράτο των Ελλαδικών και δε γινόμαστε Ευρώπη. Αυτο δε σημαινει οτι είναι όλοι μαλάκες ή οτι τους λεω μαλάκες. Αλλά υπάρχουν και μερικοί ρε παιδι μου που ζουν και ανασαίνουν με τη λέξη δουλειά. Ε αλλο που δεν θέλει ο εργοδότης να σε κάνει δούλο. Και μετα αν κάποιος τολμήσει και του πει "ναι να δουλέψω αλλά να πάρουμε και μια ανάσα ε;" θα του πει "βλέπεις ο άλλος, λιώνει! ΛΙΩΝΕΙ! Εχω 300 βιογραφικά να περιμένουν, τόλμα να πάρεις ανάσα".

Δηλαδή αν με ρωτήσεις εμένα, δεν βρίσκω καμία καταξίωση, σαν αυτή που ευαγγελίζονται οι έλληνες της μικροαστικής και εργατικής τάξης "α δουλέβο πολύ, είμαι αξιοπρεπής". Χεστήκαμε Μαιρούλα. Και φυσικά μετά πάει οτι ο γιατρός ειναι πιο αξιοπρεπής απο τον τσαγκάρη ακριβώς γιατι ειναι γιατρός, ασχέτως αν ο τσαγκάρης δεν εχει ριξει ποτε κανεναν με φακελάκια κλπ. Και αυτοι οι άνθρωποι έχουν πάντα μια νοοτροπία που την έχω ζήσει και στο σπίτι μου. Επανάληψη συγκεκριμένων λέξεων "δουλειά, δουλεύω" με πίεση στη λήγουσα για έμφαση εργατικότητας, "τα λεφτά, το αφεντικό, το ψωμάκι, η δουλειά σε ανανεώνει" και άλλα πολλά.

Για μένα η εργασία ειναι βιοπορισμός και τίποτε άλλο. Άντε φιλοδοξία στο τσακιρ κέφι, να έχεις καταξίωση μεν, αλλά επαγγελματική, όχι κοινωνική. Δηλαδή τι εννοώ: Να εργαστώ πολύ, ώστε απο Junior Financial Analyst να γίνω μια μέρα CFO, όχι γιατι ειμαστε μια οικογενεια στη δουλειά ή "I love my job" και δινω τα πάντα και τετοιες ανοησίες, αλλά για να παω απο 10.000 το χρονο στα 200.000, να κανω μπαγιόκο που λέμε. Εκεί μέσα!

Αμα δε θέλει, ο άλλος να με κάνει παρέα η άλλη να με παντρευτεί ή να με εγκρίνει το συγγενολόι, γιατί δεν ΔΟΥΛΕΒΟ ΣΚΛΕΙΡΑ ή γιατι δεν ειμαι δικηγορος με μερσεντές αλλά διδάσκω παιδάκια λυκειου οικονομικά, αυτό είναι πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας που πολλοί σε αυτήν έχουν ακόμα οθωμανική νοοτροπία.

Αρα τα πάντα καταλήγουν στην ανθρώπινη φύση "What's in it for me?". Εγω τι θα κερδίσω; Και τι θα κερδίσω εγω, και τι θα κερδίσει κι αυτός που θα με προσλάβει; Τι θα του φέρω στο τραπέζι και τι θα μου φέρει κι αυτός για μισθό.

Εμένα δε με φτάνει το εισόδημα τώρα γι αυτά που έχω ανάγκη να πληρώσω, γιατρους και άλλα έξοδα. Πρέπει να βρω μια εργασία έστω 8 ωρών με έναν καλό μισθό. Πιστεύω θα είμαι καλά.

Άλλοι άνθρωποι που έχουν παιδιά ή που έχουν να πληρώσουν τις δόσεις του αυτοκινήτου, δεν θα είναι καλά με 8 ωρες. Πρέπει να κάνουν 12 ωρες. Και μπράβο τους. Δεν το γουστάρουν, αλλά η ζωή τους αναγκάζει.

Αμα εσύ τον πας στις 4 ωρες με το στανιό, χωρίς να συνυπολογίσεις και να μας πεις, αυτή τη ρημάδα την παραγωγικότητα ποιός θα την καλύψει, ή θα δημιουργήσεις στρατιες μερικώς απασχολούμενων νεόπτωχων που όλοι θα είναι σα να παίρνουν ενα επιδοματάκι ημι-εργασίας, ή θα πρέπει να το καλύψεις με τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτ. Και αν φτάσουμε εκει, καλώς! Να γινει και 2ωρη η εργασία τότε, ίσα ίσα να ξεπιανόμαστε. Αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκει, όπου άλλοι θα παράγουν για εμάς. Μια συγχρονη σκλαβιά αλλά οκ αυτο ειναι άλλη συζήτηση, όπως άλλη συζήτηση ειναι και το οτι αν πάψεις να εργάζεσαι και βάλεις τα ρομποτ, κάποια στιγμή αυτοί οι μεταλλικοι σκλάβοι θα γινουν πιο δυνατοι απο σενα γιατι θα ξέρουν πως δουλεύει το καθετί κι αν κατι χαλάσει και δεν εχεις τους σκλάβους τελείωσες, ή κινδυνευεις να σε σκλαβώσουν εσένα μετά αν δεν έχεις στα χέρια σου ως ανθρώπινο είδος την παραγωγή.

Και τα "μα κάτι πρέπει να κανει ο άνθρωπος για να μη γινει μαλθακός" τα ακούω και τα σέβομαι αλλά δεν συμφωνώ. Άλλα χόμπι δεν μπορουμε να έχουμε για να μη γίνουμε μαλθακοί; Μόνο στη δουλειά ακούει το σώμα; Βγες και τρέξε, πήγαινε γυμναστήριο, ταξίδεψε με ωτοστοπ τον κόσμο φτηνά. Τη δική σου την αντίληψη ότι όλα καταλήγουν στη δουλειά, πρέπει να την πληρώσω εγω; Κι αντιθετα, την αντι-εργασιακή ονείρωξη του να κάθεται ο άλλος και να μην παράγει τίποτα, πάλι θα την πληρώσω εγω σαν κοινωνία;

Ποιός θα παράγει; Για πόσο; Για πόσα; Επηρεάζεται όλο το κοινωνικό σύνολο.

Οι δυνάμεις της κοινωνίας, οι αγώνες όπως θέλετε πείτε το, εφτιαξαν το 8ωρο/40ωρο. Καλό ή κακό, αυτό είναι.

Βλέπουμε μια τάση αψήφισης του κόσμου απο τις κυβερνήσεις της δύσης τελευταία με εναν συνδυασμό αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης (και την πρωτοτυπια εδω του 13ωρου) και εισροή λάθρο απο πιο εθελόδουλες κουλτούρες ή και πιο φτηνες κοστολογικά, τάχα μου για να συντηρηθει το συνταξιοδοτικό αλλά πιο πολύ για να κερδάνε και οι γαιοκτήμονες απο τα φτηνά χέρια.

Εαν ήθελαν οι παράγοντες της κοινωνίας, επιχειρήσεις, κράτη, ότι ότι ότι, θα είχε κάθε έλληνας μια εργασία και έναν μισθό.

Όμως επιλέγουμε να έχουμε στρατιές ανέργων, υποαπασχολούμενων, κακώς αμοιβόμενων ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ να λενε οτι δεν βρίσκουν χέρια (γιατι δεν θέλουν να πληρώσουν), ΑΡΑ φέρτε λάθρο.

Και οι πάντες βολεύονται, εκτός από σένα, που εισαι στο στέκι και αναρωτιέσαι πόσο πρέπει να εργάζεσαι.

Σε αυτή την οργουελική ουτοπία, όσο σου πει το κράτος των ελλαδικών. Θες δε θες, τόσο θα εργαστείς. Κι αμα θέλει να κερδάει το φιλαράκι της ΝΔ με το ρευμα παραπάνω, θα εργάζεσαι και 3 δουλειές για να τον ξεπληρώνεις. Μην ανησυχείς όμως, σε ρίξανε στο φιλότιμο οτι η δουλειά ειναι αξιοπρέπεια ενω καθε αντιδραση τεμπελιά. Conditioning, το πρώτο στάδιο της δημιουργίας πειθήνιων δρόνων.

Ούτε το ένα άκρο, ούτε το άλλο άκρο. ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ, είναι η απάντηση. Όσο σε συμφέρει. Αν σε συμφέρει 12 ωρες γιατι τα χρειάζεσιαι, τότε 12 ωρες (ΑΝ βρεις, πάντα σε συμφωνία με τους νόμους της αγοράς). Αν σε συμφέρει παρτ ταιμ για να περνάς χρόνο με τα παιδιά σου, παρτ ταιμ τότε. Άλλοι άνθρωποι, άλλες προτεραιότητες.

Το σωστό θα ήταν 8 ωρες (εφόσον αυτο ειναι συμφωνημενο σημερα) και απο κει και πέρα να μετράει η ποιότητα, το πόσο παραγωγικός εισαι για να ανεβεις κλιμάκιο. Για μένα ισχύει η γερμανική λογική, ότι αν εργάζεσαι ως τις 11 το βράδυ και εισαι ακομα στο γραφειο "τι πρόβλημα έχει αυτός και δεν μπορεί να κανει την ιδια δουλειά πιο γρήγορα;". Στις ιδιες 8 ωρες, ο Μπάμπης θα φορτώσει 30 κιβωτια, η Μαίρη 60 κιβωτια και η Ελένη 80. Ε η Ελένη εργάζεται καλύτερα απ όλους. Αυτο το πράγμα που το τραβάμε ως τις 11 και αιντε μανα μου για να μας δει το "αφεντικό" πόσο λιώνουμε ή ακόμα χειρότερα ΟΝΤΩΣ να λιώνουμε γιατί "το αφεντικό" δεν γουσταρει να προσλάβει όσους ειναι απαραιτητοι και έχει βάλει εναν άνθρωπο να βγάζει δουλειά τριών, πάλι μακροπροθεσμα θα σκοτώσει και τον ανθρωπο και την παραγωγικότητα.

Ζουμε σε μια ενδιάμεση εποχή άγριας δύσης, όπου ο καθενας εκμεταλλεύεται τις συνθήκες και τον άλλο (ελληνοκορποραίοι, κράτος κλπ) και μετατίθεται η καυτη πατατα για το μέλλον, όπου όλοι οι Έλληνες θα ειναι είτε φτωχοί είτε με ψυχοφάρμακα είτε και τα δυο.

Και επειδή στην Ελλάδα πολλοί είναι σκατόβλαχοι και έχουν νοοτροπία σκατόβλαχου και παρτάκια, για να το πω και στα ίσα επιτέλους, και μας έχουνε πολυζαλίσει και τ αρχίδια με τα κολλήματά τους, η μόνη λύση για να έχει κάποιος μια σοβαρή εργασιακή εξέλιξη, με σοβαρές αποδοχές και ίσως καποια ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ειναι να την κάνει για εξωτερικό.

Ειδάλλως αν μείνει εντός τρελοκομείου Ελλαδικών, ή που θα χει τους ΔΥ να κουνάνε την ουρά περήφανα απο την καρεκλάρα, ή που θα χει τους αργόσχολους που "δουλεύουν σκληρά" αλλά όλη μέρα είναι στο νετ, ή που θα χει τους "εμενα μου αρέσει να με στραπονάρουν και στις 6 καθημερινές μου δουλειές, αφου φαντάσου γυρίζω σπίτι και βάζω μισό σακί καρύδια στον κώλο με το τσόφλι χωρίς τζελ και μετά τα κλάνω στον τοίχο για να ματώσει ακόμα χειρότερα ο κώλος μου".

Ε δε θα βγάλεις άκρη στην Ελλάδα έτσι. Οι μισοι λαλημένοι και οι άλλοι μισοί κομμούνια που τους λείπει ο Τσοβόλας και το 1981.

ΥΓ: Το ανωτέρω δεν αφορά ούτε φωτογραφίζει συνομιλητές, μιλάω γενικά και επισημαινω και πάλι ότι υπο όρους μπορώ να κατανοήσω κάθε άποψη. Αλλά όχι λαλημένες καταστάσεις "γιατί έτσι". Το γιατι έτσι γουστάρω του βλάχου, το πληρώσαμε με τη Μεταπολίτευση.

Τελευταία επεξεργασία:

KostasPP

Νεοφερμένο μέλος

Ο KostasPP αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών. Έχει γράψει 8 μηνύματα.
Άλλοι άνθρωποι που έχουν παιδιά ή που έχουν να πληρώσουν τις δόσεις του αυτοκινήτου, δεν θα είναι καλά με 8 ωρες. Πρέπει να κάνουν 12 ωρες. Και μπράβο τους. Δεν το γουστάρουν, αλλά η ζωή τους αναγκάζει.

Αμα εσύ τον πας στις 4 ωρες με το στανιό, χωρίς να συνυπολογίσεις και να μας πεις, αυτή τη ρημάδα την παραγωγικότητα ποιός θα την καλύψει, ή θα δημιουργήσεις στρατιες μερικώς απασχολούμενων νεόπτωχων που όλοι θα είναι σα να παίρνουν ενα επιδοματάκι ημι-εργασίας, ή θα πρέπει να το καλύψεις με τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτ. Και αν φτάσουμε εκει, καλώς! Να γινει και 2ωρη η εργασία τότε, ίσα ίσα να ξεπιανόμαστε. Αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκει, όπου άλλοι θα παράγουν για εμάς. Μια συγχρονη σκλαβιά αλλά οκ αυτο ειναι άλλη συζήτηση, όπως άλλη συζήτηση ειναι και το οτι αν πάψεις να εργάζεσαι και βάλεις τα ρομποτ, κάποια στιγμή αυτοί οι μεταλλικοι σκλάβοι θα γινουν πιο δυνατοι απο σενα γιατι θα ξέρουν πως δουλεύει το καθετί κι αν κατι χαλάσει και δεν εχεις τους σκλάβους τελείωσες, ή κινδυνευεις να σε σκλαβώσουν εσένα μετά αν δεν έχεις στα χέρια σου ως ανθρώπινο είδος την παραγωγή.
από το στόμα της και στου θεού τ' αυτί:

Ο mr-punter έχει ενδιαφέρουσες απόψεις για την ισορροπία στη ζωή και τον κίνδυο.
Πολύ σωστά τα λες. Η εργασία είναι μέσο επιβίωσης, όχι αυτοσκοπός.

“Σύγχρονη δουλεία” – δεν θα μπορούσες να το περιγράψεις καλύτερα.

MementoMori

Νεοφερμένο μέλος

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

ROM32

Δραστήριο μέλος

Ο ROM32 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών. Έχει γράψει 767 μηνύματα.
Να και ένα άρθρο ενός αριστερού που έμμεσα υποστηρίζει τον υπάρχοντα τρόπο εργατικής ζωής.

Εδώ θα πρέπει να κάνουμε μια διάκριση που ο αρθρογράφος δεν αντιλαμβάνεται μαλλον όταν μιλάει για τον ελεύθερο χρόνο. Η διάκριση αυτή ειναι μεταξύ δουλειάς και εργασίας (όχι με την παραχαραγμενη εννοια που έχει κάνει το υπάρχων σύστημα για να μεταβαφτισει την πολύ στοχευμένη περιγραφικα λέξη "δουλειά" σε κάτι πιο ευγενές όπως η εργασία). Η δουλειά είναι κάτι το οποίο αναγκάζεσαι να κάνεις γιατί έτσι έτυχε (δεν σου αρέσει και δεν ταυτίζεσαι) αλλά ακόμα και να σου αρέσει ως αντικείμενο, η τυποποιημένη της μορφή (καθημερινη πενθήμερη οκτάωρη επανάληψη στον ίδιο χωρο) σε αλλοτριωνει διότι δεν συνάδει με την φυσική κατάσταση του ανθρώπου. Από την άλλη, εργασία είναι αυτό με το οποίο ο άνθρωπος καταπιάνεται όποτε θέλει, για όσο θέλει και ώπου θελει. Έχει δηλαδή μια πιο ελεύθερη μορφή.

Ο αρθρογράφος λοιπόν αναρωτιέται, σε ένα ιδανικό-ουτοπικο κόσμο χωρίς δουλειά τι θα κάναμε; Μα η απάντηση είναι ότι θα εργαζόμασταν. Θα κάναμε ο,τι μας αρέσει, οπότε μας αρέσει και οση ώρα μας αρέσει, τότε θα ταίριαζε πραγματικά στην ψυχολογία μας. Δεν θα καθόμασταν, δεν είναι τέτοιο ον από την φύση του ο άνθρωπος. Δυστυχώς κάτι τέτοια διαβάζω και βλέπω πόσο η προπαγάνδα των ιδεών του καπιταλισμού (παραγωγικότητα κλπ) έχει ξεπλύνει τα μυαλά και δεν μπορούν να φανταστούν καν άλλες καταστάσεις θεωρώντας κάτι φυσικό την δουλειά.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια