Λοιπόν, ας αφήσουμε το σκάνδαλο οπεκεπε και ας πάμε γενικότερα, αν πρέπει να δίνεται σε αγρότες βοήθεια.
Θα ξεκινησω απο αυτο για να ξεκαθαρισουμε κατι: η θεση μου δεν ειναι αποτελεσμα του σκανδαλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλα μια αρχη. Τα ιδια θα ελεγα στους αγροτες πριν 1 χρονο, τα ιδια θα ελεγα σε καθε αλλο επαγγελμα, τα δια θα ελεγα σε ιδιωτικο και δημοσιο τομεα, τα ιδια θα ελεγα για μικρους, μεσαιος, μεγαλους. Γιατι, ξαναλεω, θελω να λειτουργω με αρχες και οχι tribalism
Ας ασχοληθώ με αυτά, που ομολογώ ο τρόπος σου δείχνει πως δεν εκτιμάς τους αγρότες.
Τι ακριβως πρεπει να εκτιμησω? Καποιος που απαιτει να παρασιτει εις βαρος μου?
Θα πω εδω και κατι σχετικο: εχετε ασπαστει πολλοι με διεστραμενη αντιληψη καλοσυνης, που την εχετε ερμηνευσει ως μαλθακοτητα και κρατικο "μαμακισμο". Σορρυ, δεν ενδιαφερομαι για αυτη την εκφυλη ηθικη
Όμως αυτές οι επιδοτήσεις, θα προστατεψουν τους πολίτες. Αν άφηναν την αγροτική οικονομία εντελώς ελεύθερη, θα γίνονταν όπως σου είπα, τα προϊόντα πάρα πολύ ακριβά. Οι παραγωγοί, προκειμένου να εξασφαλίζουν τα απαραίτητα, θα ανέβαζαν τις τιμές. Αν άφηναν την αγροτική οικονομία εντελώς ελεύθερη, θα γίνονταν όπως σου είπα, τα προϊόντα πάρα πολύ ακριβά.
Λες μπουρδες, στο εξηγησα, και επιμενεις. Τι δεν καταλαβαινεις? Λες οτι πρεπει ο αγροτης να χρεωνει κατι 10€ το κιλο χωρις επιδοτησεις? Ωραια, με επιδοτησεις δινεις τα 5 στην λαικη και το ισοδιναμο των υπολοιπων 5 με επιδοτησεις. Ποσο σου κοστιζει τελικα, 5 ή 10 € το κιλο? Εγω λεω 10. Πραγματικα, τι κερδιζεις?
Συγγνωμη τωρα, αλλα πραγματικα ειναι μια ταχυδακτιλουργια για ανθρωπους με χαμηλο πνευματικο επιπεδο το οτι οι επιδοτησεις ριχνουν τις τιμες
Και επειδη επιμενεις, θα σου πως γιατι οχι μονο δεν ισχυει αυτο που λες, αλλα το αναποδο
Οι επιδοτησεις εχουν 3 κακα
1) Αδιαφανεια: Δεν ειχεις ιδεα ποσο κοστιζει, πως οριζεται και που παει τελικα.
Οι πολιτικοι, με τα λεφτα των ψηφορορων μοιραζουν τις επιδοτησεις και δεν εχουν κανενα απολυτως λογο να εχουν ορια, αντιθετως για ψηφοθηρικους λογους εχουν καθε κινητρο να μοιραζουν χρημα
Δεν ειχεις καμια απολυτως ιδεα τι απαιτει ο καθενας και αν ειναι οντως αληθινα ή απλα ετσι γουσταρει
Δεν εχεις καμια πολυτως ιδεα πως χρησιμοποιουνται οι ποροι, τι "χανεται" σε γραφειοκρατια και σε ποια φιλαρακια πανε τα λεφτα
2) Περιορισμος καινοτομιας
Οταν μπορεις να απαιτεις να παιρνεις αυτο που θελεις "για να ζεις" (
οπως σου αρεσει), δεν θα αλλαξεις ποτε τιποτα και δεν θα βελτιωθεις και ποτε. Αρα ο,τι προβληματα εχει η ελληνικη γεωργια δεν θα λυθουν ποτε γιατι μπορει και ζει με αυτα
3) Περιορισμος επιλογων καταναλωτη και ανταγωνισμου
Κατεβασε στο ραφι το προιον σου με την πραγματικη τιμη και ο καταναλωτης θα αποφασισει τι θελει. Να υπαρξει ανταγωνισμος μεγαξυ αγροτων,ντοπιων και εισαγωγων, και να αναδειχτει αυτο που θελει ο καταναλωτης. Οπιος μπορει πουλαει, οι υπολοιποι σπιτια τους
Ανταγωνισμος και καινοτομια, οχι πολιτκο βολεμα
Όπως λες εσύ, θα έπρεπε να γίνει πιο <<αποδοτική>> η παραγωγή, ούτως ώστε να μην παράγει ένα τόνο πατάτες, αλλά 10. Επομένως θα αναγκάζονταν να χρησιμοποιήσουν δυνατά φάρμακα, τα οποία θα τα τρώγαμε εμείς. Εφόσον δε θα υπήρχε κανένας έλεγχος, θα πήγαινε το φυτοφάρμακο σύννεφο και φυσικά πολλά επικίνδυνα. Πολλοί αγρότες, θα εγκατέλειπαν την γεωργική, γιατί δε θα είχαν κέρδος. Και τότε σε ρωτώ: Τι θα τρώγαμε;
Σε συνεχεια του προηγουμενου, αν οι ανθρωποι θελουν να δινουν περισσοτερα λεφτα για ακριβα, βιολογικα προιοντα, μπορουν να το κανουν. Αντιστοιχα, αν δεν θελουν να δινουν τοσα λεφτα, ας παιρνουν ντοματες ολλανδιας που τις αποξιες. ΕΙναι αποφαση του καθε ανθρωπου ξεχωριστα, ουτε εσενα, ουτε του καφε γιδαρμεχτη, ουτε του καθε νταβατζη-πολιτκου
Η αποδοτικοτητα, επισης δεν ειναι μονο τα φαρμακα, ειναι μεθοδοι, τεχνολογια, οικονομιες κλιμακας κοκ. Ολοι οι υπολοιποι καλουμαστε να βρουμε τροπους να γινουμε πιο ανταγωνιστικοι και αποδοτικοι, μπορουν και οι αγροτες. Αλλα εχω παρατηρησει οσο πιο βολεμενος ειναι καποιος, τοσο πιο δυσκολα ξεβολευεται (βλ. ΔΥ)
Πολλοί αγρότες, θα εγκατέλειπαν την γεωργική, γιατί δε θα είχαν κέρδος.
Και? Οποιος δεν μπορει να παιξει μπαλιτσα να βρει κατι αλλο να κανει
Και εγω εχω γνωστο που ανοιξε sushi bar, δεν του βγηκε και εκλεισε το μαγαζι. Τι επρεπε να γινει δηλαδη, να παιρνει επιδοτηση?
Όπως είπε ο Γιάννης, σε πολύ σημαντικούς τομείς της ανθρωπινης ύπαρξης, πρέπει να έχει μέριμνα ένα κράτος.
Οπως ειπα στο κοκκινο φιλαρακι σου, μου ειναι αδιαφορες οι μπουρδες που θελετε να πιστευετε, μπορειτε να τις τρεχετε, χωρις ομως να φορτωνετε σε αλλους το βαρος αυτων. Εγω δεν εχω κανενα προβλημα να τρεχουν παραλληλα δυο συστηματα επιδοτησεων-ελευθερης αγορας, αλλα δεν σας βλεπω και πολυ ζωηρους οταν προτεινω αυτη η ιδεα
Ειδάλλως θα γίνουμε όλοι θύματα κερδοσκόπων, μαφίας, συμφερόντων.
Εχει πλακα στα 15 να λες κνιτικες ατακες, απο μια ηλικα και μετα δεν ειναι πια χαριτωμενο
Αλλά για πες μας τώρα, όσον αφορά τις επιδοτήσεις που επί χρόνια τις κακοδιαχειρίζονταν, ποια είναι η γνώμη σου; Αυτές δε θα τις πληρώσουμε τελικά εμείς οι φορολογούμενοι; Επομένως, όπως λες, εμείς τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε τον κάθε <<παπάρα>>, όπως λες, ο οποίος μάλιστα δεν πρόσφερε κάτι.
Τι απαντηση θελεις να σου δωσω εδω, για να καταλαβω κιολας?
Που, παρεπιπτοντως, ειναι λιγο ειρωνικο να στηριζεις τις επιδοτησεις και ταυτοχρονα να επικαλεισαι ενα σκανδαλο επιδοτησεων