Όχι φυσικά ,αλλά όταν δυο άνθρωποι αγαπιούνται πάντα καταλήγουν στην συμβίωση ,είτε είναι μόνιμη, είτε περιστασιακή
Καλημέρα.
Μαργαρίτα μου, "συμβίωση" σημαίνει να ζουν δύο ή περισσότεροι άνθρωποι στο ίδιο σπίτι.
Αν η αγάπη μας περιορίζεται μόνο σε αυτούς, τότε έχουμε θέμα.
Παρακαλώ !
όλα αυτά που εμφανέστατα είναι αντιγραφές από κείμενα που κάπου έχουν διαβάσει
Δεν ξέρω αν εννοείς τα δικά μου κείμενα γιατί χρησιμοποιείς γ΄πρόσωπο.
Πέρασα τα φεγγάρια του ατελείωτου διαβάσματος, δυστυχώς δεν έχω χρόνο παρά σπάνια πλέον για αυτό.
Εδώ στο φόρουμ δεν βλέπω λόγο να αντιγράφω κείμενα. Διατριβή κάνουμε;
Προφανώς και σε ότι γράφω υπάρχει και μέρος σαν απόσταγμα των όσων έχω διαβάσει αλλά γι'αυτό δεν διαβάζουμε;
Εξ άλλου όλοι μας, ότι ξέρουμε-σκεφτόμαστε-διανοητικά παράγουμε, είναι ένα μίγμα των όσων "αποθηκεύουμε" βιωματικά και μαθησιακά.
Μέρος αυτών, άλλοτε συνειδητά και άλλοτε όχι, τα προσαρμόζουμε στην προσωπικότητά μας, τουλάχιστον ως προς το μέρος των προσωπικών απόψεων γιατί στην όλη δομή της προσωπικότητας συμπεριλαμβάνεται όχι μόνο η άποψη αλλά και η πράξη. Κι εκεί, είναι αλήθεια, δυσκολεύουν τα πράγματα...
Πέραν τούτου ο γραπτός λόγος είναι σίγουρα παρεξηγησιμος ,ειδικά αν δεν γνωρίζεις τον άλλον προσωπικά,γι αυτό πάντα η πρόθεση μετράει ..
Σε ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση.
Δεν μου αρέσουν ούτε εμένα τα ξύλινα εκτός από λιωμένο παγωτό στα ξύλινα σπαθιά. (Αυτό αποκωδικοποιείται εύκολα στο youtube)
Η θεωρεία των γραπτών και γενικά των ρητορικών διαλέξεων απέχει μιλιά μακρυά από την πραγματικοτητα και αυτό μπορείς να το διαπιστώσεις όταν έχεις περάσει με τα χρονιά πάρα πολλές καταστάσεις και στο αποδεικνύει η ίδια η ζωή όλο αυτό ..
Είναι διαφορετικά να απευθύνεσαι μιλώντας για κάτι τέτοιο σε ένα νέο παιδί και διαφορετικά σε έναν άνθρωπο που έχει ζήσει τις εμπειρίες του και αντιλαμβανεται πολλά περισσότερα ,επειδή ακριβός τα έχει ζήσει και μπορεί να ξεχωρίσει τι είναι αληθινό και τι στην σφαίρα του φανταστικού ή του επιθυμητού .
Είναι πολύ βάσιμο αυτό που λες.
Ωστόσο η σοφία δεν είναι αποκλειστικότητα των γερόντων.
Σοφία είναι στην ουσία ο δόκιμος τρόπος στη διαχείριση της γνώσης.
Έχουν ένα αβαντάζ οι γέροντες λόγω πλούσιου βιογραφικού, αλλά έχω δει νέους να είναι σοφότεροι από κάποιους γέροντες.
Μα μιλάμε για ερωτική αγάπη ...Οι οικογενειακες- φιλικές σχέσεις βασίζονται σε άλλου είδος αγάπης .
Είναι αυτό που λέγαμε, ότι τα γραπτά δεν είναι και τόσο κατατοπιστικα ...
Όχι, μια χαρά κατατοπίστηκα για το τι εννοείς.
Με αυτό είναι που διαφωνώ. Η Αγάπη δεν έχει είδη. Μία είναι.
Πολλά μπορεί να είναι τα συναισθηματικά κίνητρα που την ενεργοποιούν.
Μα και αυτό είναι η αγάπη ,είναι ένα πλήθος συναισθηματων ,διαφορετικών συναισθηματων και συμπεριφορών.
Καταλαβαίνω πώς το αντιλαμβάνεσαι.
Ωστόσο η Αγάπη δεν είναι ένα πλήθος συναισθημάτων. Είναι ένα γνώρισμα Ανθρώπου.
Πώς να το εξηγήσω;... Για παράδειγμα, όταν δεις έναν άστεγο και λυπηθείς για τα χάλια του κόσμου μας, δημιουργείται το συναίσθημα που είναι η συμπόνοια. Αγάπη είναι όταν ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙΣ να κάνεις κάτι καλό για αυτό.
Η αγάπη σύμφωνα με τους ψυχολόγους , για να περάσουμε και στον ξύλινο λόγο που λέγαμε ,εμπεριέχεται σε τρεις κύριες φάσεις μεταξύ των ανθρώπων .
Στην ερωτική προσέγγιση ,στην έλξη και στην προσκόλληση
Είσαι σίγουρη πως αυτό είναι "ξύλινος λόγος" και όχι δικός σου;
Ο ψυχολόγος που θεωρεί την αγάπη να εμπεριέχεται αποκλειστικά στο τρίπτυχο που ανέφερες, μάλλον πρωτοετής φοιτητής θα είναι και πιθανότατα με γκρίζο επαγγελματικό μέλλον.
στην ηλικία σου θα μπορούσες να γίνεις και πρόεδρος του ΚΑΠΗ της γειτονιάς σου

Πολύ καλό και πολύ σωστό! Εδώ με έπιασες οφσάιντ.
Προφανώς αναφέρεσαι στη δηλωμένη ηλικία μου, σωστά;
Ε, μην πιστεύεις σε όλα όσα διαβάζεις στο διαδίκτυο...
Να είσαι καλά!
Δεν είχα καταλάβει ότι το θεωρείς επιλογή .
Μπορεί να είναι πιο εύκολο να κάνεις το καλό από το να είσαι καλός .
Τέλειο! Όντως.
Το να κάνεις το καλό όμως ακόμα και αν τα δοντάκια είναι λίγο σφιγμένα όταν το κάνεις, σε εκπαιδεύει να γίνεις καλύτερος.
Θα γράψω παρακάτω πού κολλάει η "εκπαίδευση" σε αυτό.
Μία κίνηση αγάπης, παρότι μπορεί να κοστίζει σε εσένα (ξαναλέω το κόστος δεν είναι μόνο υλικό, έχει να κάνει και με το χρόνο που διαθέτεις ή με την υπερηφάνια σου που χαμηλώνεις κλπ), τελικά όμως αν την κάνεις, συνειδητοποιείς ότι παρότι πρόσφερες, τελικά ΠΗΡΕΣ και μάλιστα ΠΗΡΕΣ πολλά, παρότι δεν σου έδωσε τίποτα απτό αυτός που ευεργέτησες.
ΠΗΡΕΣ πρώτα απ'όλα μία πολύ καλή δόση υγιούς αυτοεκτίμησης. Να ξέρεις πως ο μέσος σύγχρονος άνθρωπος έχει τον εγωισμό του πέραν της κόκκινης γραμμής, αλλά υποφέρει από έλλειψη... αυτοεκτίμησης!
Επιπλέον αν πρόσφερες υλικά, νιώθεις λες και τα πήρες εσύ. Αν πρόσφερες συναισθηματικά, νιώθεις να πλημμυρίζεις από συναισθήματα εσύ. Αν έδειξες ταπείνωση για το καλό του άλλου, βγαίνεις λιοντάρι!
Τα παραπάνω λοιπόν, επειδή ακριβώς είναι βιωματικά και ακριβώς επειδή συνειδητοποιείς κάνοντάς τα ότι τελικά ίσως αυτό να είναι ο σκοπός της ζωής (να αγαπάμε), τελικά βιώνοντας τον ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ, βλέπεις αυτά που σου προσφέρει και κάπως έτσι εκπαιδεύεσαι να γίνεις λίγο πιο καλός.
Γιατί έτσι οποιοσδήποτε μπορεί να αγαπάει και κάπου η ψυχολογία πχ αγάπα τον εαυτό σου , για να μη νιώθεις φθόνο , να μη σκέφτεσαι εγωκεντρικά τον εαυτό σου και τα σχετικά , πάει στα σκουπίδια .
Αντιθέτως! Η ψυχολογία χτυπάει κέντρα με αυτό.
ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ότι αγαπάμε τον εαυτό μας. Το μέτρο του πόσο αγαπάμε τον εαυτό μας δεν είναι το πόσο ψηλά τον βάζουμε σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους αλλά το πόσο ΚΟΝΤΑ τον βάζουμε στους άλλους ανθρώπους και ιδιαίτερα σε αυτούς που για όποιο λόγο το χρειάζονται.
δεν είναι και τόσο αποδεκτή αυτή η άποψη , δηλαδή όλοι θα προτιμούσαν κάποιον που αυθόρμητα είναι καλός από το συναίσθημά του και όχι επειδή το επιλέγει .
Μα, ο καλός, είτε είναι εκ φύσεως καλός (παρότι όπως ξέρεις, ουδείς τέλειος), είτε είναι "εκπαιδευόμενος" καλός, θα έπρεπε και οι δύο να είναι πρότυπα για όλους μας.
Ο πρώτος έχει κάνει την καλοσύνη ένα με τον εαυτό του (ξαναλέω δεν υπάρχει άνθρωπος τέτοιος στην πραγματικότητα ΟΛΟΙ εκπαιδευόμενοι είναι στην καλοσύνη, αλλά λέμε..) δηλαδή ο πρώτος λειτουργεί αυθόρμητα όπως σωστά έγραψες.
Ο δεύτερος όμως, χρειάζεται να νικήσει το προσωπικό του συμφέρον για να κάνει το καλό. Χρειάζεται δηλαδή να νικήσει τον εαυτό του!
Πραγματικά άξιος θαυμασμού είναι ο άνθρωπος που παλεύει και συχνά καταφέρνει να νικά τον κακό εαυτό του.
Αυτός είναι ο πραγματικός Ράμπο του κόσμου μας. Ο άλλος του χόλλυγουντ είναι μόνο για παιδικά κόμικς.
Αν η πρόθεση της προσφοράς είναι από καλές προθέσεις, καλώς γίνεται και δεν νομίζω ότι θα έπρεπε ο λαμβάνων να τις "βαθμολογεί".
Εξ άλλου στην πράξη, αν κάποιος θείος σου δώριζε 100.000€ δεν θα ήταν αποδεκτά από εσένα αν πρώτα δεν έψαχνες αν το κάνει επειδή είναι καλός ή επειδή προσπαθεί να γίνει καλός;
Πως το είχε πει όμως ο χάκερ ; ότι το συναίσθημα αλλάζει οπότε δεν είναι και άξιο εμπιστοσύνης γενικά όσο κάποιος που επιλέγει κάτι .
Δεν ξέρω ποιος είναι ο χάκερ, αλλά έχει δίκιο για τα συναισθήματα (αν και ΔΕΝ αλλάζουν, εναλλάσονται).
Γι'αυτό και η Αγάπη που είναι θέμα ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ έχει την ιδιαίτερη αξία της.
Η γνήσια Αγάπη δεν εκδηλώνεται μόνο στα εύκολα (έρωτας, μητρική στοργή, συμπόνια κλπ) αλλά και στα δύσκολα ακόμα και αρνητικά συναισθήματα (οργή, απελπισία, κλπ).
Ο έλεγχος των ενστίκτων είναι προνόμιο του ανθρώπου.
Από την άλλη το να διαχειριστώ την οργή μου με ΚΑΛΟ τρόπο αντί να την αφήσω να εξελιχτεί σε μίσος, παράγει καλό και για τον άλλον αλλά και για εμένα.
Γι'αυτό ακριβώς η Αγάπη είναι κάτι ανώτερο από το ένστικτο ή το συναίσθημα που λειτουργούν αυθόρμητα.
Καλή Κυριακή με δροσερή Αύρα!
Συμφωνώ!!
Όμως θα αναφέρω πως προσωπικά θεωρώ ότι η Αγάπη είναι ψυχική διάθεση με τη δυνατότητα μετασχηματισμού (αν και εφόσον αποφασίσεις να την επιλέξεις, όπως πιο πάνω έγραψες). Σίγουρα όμως η εσωτερική επιθυμία όλων μας είναι η αγάπη (είτε στο να την δώσεις, είτε στο να την εισπράξεις)..
Κι εγώ συμφωνώ!
Εχω μία επιφύλαξη για το σημειωμένο με κόκκινους χαρακτήρες.
Όχι ότι δεν είναι σωστό αυτό που έγραψες, αντιθέτως συμφωνώ απόλυτα.
Απλά, νομίζω ότι κυρίως επιθυμούμε να μας αγαπούν, παρά να αγαπάμε.
Αυτό όμως μπορεί να έχει βαθύτερες αιτίες.
Συχνά δυσκολευόμαστε όχι μόνο να δώσουμε αλλά ακόμα και να καταλάβουμε τι είναι αγάπη και αυτό κυρίως οφείλεται στο ότι δεν έχουμε εισπράξει εμείς οι ίδιοι αρκετή.
Αν βρισκόταν κάποιος να μας Αγαπήσει ΠΟΛΥ, με όλο το πλάτος και το μήκος και το βάθος της Αγάπης, τότε θα μαθαίναμε συν τω χρόνω να αγαπάμε κι εμείς.
Και όταν λέω να μας Αγαπήσει δεν εννοώ να μας ερωτευτεί. Το διευκρινίζω γιατί καταλαβαίνω ότι γενικά τα ταυτίζουν αυτά οι περισσότεροι άνθρωποι.
Εδώ μπαίνει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει να κάνει με τη γονεϊκή οικογένεια.
Ο άνθρωπος μέχρι και την αρχή της ενηλικίωσής του είναι μία αντανάκλαση της κατάστασης στο σπίτι του.
Στην πορεία της ζωής του, μπορεί να πάψει να αντανακλά το παραπάνω αναλόγως των επιλογών και των βιωμάτων του, ωστόσο το αρχείο των αναμνήσεων από την πρώτη οικογένεια, θα κρατά πάντα στοιχεία του στον πυρήνα της προσωπικότητάς του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει πολύ καλύτερος ή πολύ χειρότερος.
Καλημέρα ψυχή