Αρχική Δημοσίευση από Puff_Daddy:
Να ζητήσω συγγνώμη που άργησα να απαντήσω ενώ το είχα "υποσχεθεί" κατά κάποιο τρόπο...Όμως δεν μπορείτε να φανταστείτε για τι φόρτο εργασίας (και εργασιών) μιλάμε...
To καλο το πραγμα αργει να γινει..

Εγω παντως σου ειμαι ευγνωμων που προσπαθεις να μας βοηθησεις και sorry που σου βαλαμε και εξωσχολικη εργασια, συν ολων των αλλων που εχεις να κανεις ...
Βασικά στο αρχικό μου post είπα πως "Το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα έχει άπειρες συχνότητες". Συγγνώμη παιδιά. Ήταν λάθος ο όρος. Που να φανταστώ οτι οι μαθηματικοί του forum θα έκαναν πάλι το...θαύμα τους; :-P
Εγω νομιζω οτι σωστος ηταν ο ορος... Εμενα τουλαχιστον η απορια μου ηταν μεταξυ απειρου και πεπερασμενου απλως, (χωρις να προβληματιστω περαιτερω, για το τι ειδους απειρου μιλαμε. Αν ειναι δηλ αριθμησιμως απειρο ή οχι). Αναφερομουν απλως δηλ στο
Όταν ένα σύνολο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟ, είναι ΑΠΕΙΡΟ. Όχι αριθμησίμως άπειρο. Απλά ΑΠΕΙΡΟ.
Και αν το φασμα ειναι πεπερασμενο ή απειρο. Καταλαβαινω οτι λες οτι το φασμα ειναι απειρο (και οχι πεπερασμενο), και επισης, πηγαινοντας παραπερα, ειναι αριθμησιμως απειρο. ΟΚ, κατανοητό. Thanks.
Μισό λεπτό παιδιά. Τι εννοείτε όταν λέτε τι χρειάζεται για να "σχηματίσουν κύμα"; Δεν σχηματίζουν κύμα...Και προσωπικά δεν μου αρέσει ο όρος είναι κύμα. Δεν είναι κύμα. Έχει και κυματικές ιδιότητες. Το φωτόνιο, δεν είναι ούτε σωματίδιο, ούτε κύμα. Είναι κάτι ενδιάμεσο. Είναι και τα δύο, και τίποτα από τα δύο! Μην πέφτετε σε loops :-)
Μισο λεπτο puff_daddy
Εγω δεν εννοω τιποτα με το 'χρειαζεται να σχηματισουν κυμα', γιατι αυτη ηταν η ενσταση μου: οτι
δεν 'σχηματιζουν' κυμα. Αρα, οκ μεχρι εδω.
Το 'ειναι κυμα' ομως εμενα μου αρεσει σαν ορος. Γιατι πως οριζεται το κυμα, αν οχι ως αυτο (το 'κατι') που εχει κυματικες ιδιοτητες ? Αν δεν εχει κυματικες ιδιοτητες, δεν ειναι κυμα. Αν ειναι κυμα, εχει κυματικες ιδιοτητες. (Αντιστοιχα για τα σωματιδια). Καταλαβαινω εννοεις, οτι να το αποφευγουμε λογω της κλασσικης αντιληψης "
ή το ενα
ή το αλλο" (κυμα /σωματιδιο), απο την στιγμη που αυτο ομως δεν ισχυει, ειμαστε οκ, ετσι δεν ειναι ? Και το σωματιδιο ηλεκτρονιο, δεν 'ειναι' κυμα ? Και εγω, και εσυ ?
Αρχική Δημοσίευση από Leviathan:
Οσο για απειρα μεγεθη στο συμπαν, πχ η διαστολη του χρονου στην ακτινα Swartzchild ειναι απειρη. Αλλα οπως ανεφερα αυτο δεν εχει σχεση με το παρον θεμα.
Πρόσεχε πως χρησιμοποιείς τους όρους.
Kαι εγω που νομιζα οτι ημουν προσεκτικοτατη

(Οντως προσπαθω, αλλα απλως ετσι μειωνονται τα λαθη και δεν εξαφανιζονται τελειως). Για να δω που την πατησα τωρα ...
Όντως, στην ακτίνα Swartzchild μιας μαύρης τρύπας, η διαστολή του χρόνου γίνεται θεωρητικά άπειρη. Προσέχεις τι είπα; ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΑΠΕΙΡΗ. Απείρως μεγάλη. Όχι άπειρη. Όχι μη μετρήσιμη. Απείρως μεγάλη. Καταλαβαίνεις τι εννοώ; ...
Και ναι και οχι. Εγω ειπα απλως απειρη, χωρις να μπαινω σε λεπτομερειες (αφου
δεν τις γνωριζω). Στο 'οχι μη μετρησιμη' δεν ειμαι σιγουρη οτι καταλαβαινω.. Δηλ μπορει να 'μετρηθει' (υπο καποια εννοια, ή δινεται πχ απο τυπο/formula της φυσικης) αλλα το αποτελεσμα της μετρησης δεν ειναι πραγματικος αριθμος (αλλα 'απειρο') ?
Το ίδιο λάθος κάνει και ο epote που σου απαντάει ακριβώς αποκάτω :-P Προσέξτε τι εννοείτε με τον όρο "άπειρος" κάθε φορά. Γιαυτό έγινε το αλαλλούμ που έγινε. Η βαρυτική έλξη μιας μαύρης τρύπας, epote, είναι ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΑΠΕΙΡΗ. Πολύ μεγάλη. Όχι άπειρη - μη μετρήσιμη. Απείρως μεγάλη! :-)
[
Νομιζω το αλαλλουμ δεν εγινε για αυτο. Αλλα για χιλια μυρια αλλα...

Και ο epote δεν βλεπω να μου απαντησε κατι περι διαστολης χρονου. Γινεται ενα αλαλουμ γενικοτερα

]
Οσο για την βαρυτικη ελξη της μαυρης τρυπας, ομολογω μπερδευτηκα τωρα ...

Καταρχάς, βλ. αυτο που ανεφερα παραπανω. Τι στο καλο ειναι το 'μη μετρησιμο' ? (Δεν ξερω)

Πως διαφερει απο το απειρο (το "οτι να'ναι" απειρο, γενικα - αριθμησιμως απειρο, ή μη αριθμησιμως απειρο)?
Κατα δευτερον, εχω και μια 'απορια' εδω, ασχετως του μη μετρησιμου. Η βαρυτικη ελξη μιας μαυρης τρυπας, δεν ειναι απειρη, υπο οποιαδηποτε εννοια. Ειναι τοση οση ασκειται απο σωμα τοσης μαζας. Αμα πουμε 'ποια ειναι η βαρυτητα της γης, του ηλιου' (κλπ) σκετα, εννοουμε στην επιφανεια. (και οχι ακομα πιο μακρια. Αν θελουμε πιο μακρια το διευκρινιζουμε και λεμε σε αποσταση χ χιλιομετρων απο την επιφανεια ή ψ απο το κεντρο, οπου ψ>r). Στην 'μαυρη τρυπα' λοιπον (δηλ επιφανεια, ακτινα swarztschild) η βαρυτικη δυναμη δινεται
κανονικα απο F=GMm/r^2, οπως για οποιοδηποτε αλλο σωμα. (και καθολου απειρη δεν ειναι). πχ για τον ηλιο, αμα τον κανουμε μαυρη τρυπα (τον συμπιεζουμε σε ακτινα 2.95 km, ετσι ωστε η ταχυτητα διαφυγης να ειναι c, (o ορισμος δηλ του τι ειναι μαυρη τρυπα

), η βαρυτικη δυναμη που θα ασκει αυτη η μαυρη τρυπα σε σωμα μαζας μ θα ειναι 1.53 x 10^13 x μ (m ανα sec2 ανα kg. (F ειναι επιταχυνση ανα κιλο). Βαζουμε ενα σωματιδιο, ενα κουτι, εναν ανθρωπο, και βλεπουμε ακριβως ποση ειναι η βαρυτικη ελξη που του ασκειται (πχ για ανθρωπο, ας πουμε μ=75kg, τοσο περιπου το υπολογιζουν για το ποσα ατομα μπαινουν σε ενα ασανσερ

) και εχουμε οτι η βαρυτικη δυναμη που ασκειται απο την μαυρη τρυπα στον ανθρωπο αυτο ειναι 1.14 x 10^15 (m ανα sec^2 ανα kg). (^ = εις την, εκθετης δηλ, αλλα πως να το γραψω εδω?). Παντως
οχι 'απειρο' 'η απειρως μεγαλη ή θεωρητικα απειρη. (τις πραξεις τις εκανα στο excel, και μαλλον σωστες ειναι, αλλα και να μην ειναι, θα βγαινει απλως αλλο νουμερο (κανονικος αριθμος - εστω 'μεγαλος' αφου εχει 15 μηδενικα -και οχι 'απειρο' (υπο οποιαδηποτε μορφη/ερμηνεια/ειδος απειρου). Κανουμε απλες πραξεις, με 'κανονικους' αριθμους και δεν διαιρεσαμε με 0 πουθενα....).
Αλλα ενισταμαι

που μου λες να προσεχω στην χρησιμοποιηση ορων, γιατι προσεχω (οσο μπορω τουλαχιστον) η καημενη. Νομιζα μαλιστα οτι ημουν προσεκτικοτατη, (και ομολογω, αυτο-συγχαιρομουνα

) γιατι δεν εκανα endorse το παραδειγμα του epote (οτι η βαρυτικη ελξη της μαυρης τρυπας ειναι απειρη - γιατι
δεν ειναι, και δεν ηθελα να την πατησω με λαθος παραδειγμα.

Βεβαια ειπωθηκε οτι :
Αρχική Δημοσίευση από xmavidis:
"Η βαρυτική έλξη μιας μαύρης τρύπας δεν πρέπει να είναι άπειρη, απλώς δεν είναι δυνατό να τη μετρήσουμε λόγω της ασυμφωνίας γενικής σχετικότητας-κβαντομηχανικής."
το οποιο ομολογω δεν ξερω τι σημαινει (
δεν εχω τις απαραιτητες γνωσεις), ομως πιστευω οτι δεν ισχυει, μιας και μια χαρα την 'μετρησα' ακομα και εγω (απλως κανοντας 2 πραξεις στο excel, και χωρις κανενα μαγικο). Οριστε, εκανα τοσο κοπο εκανα να ειμαι προσεκτικοτατη στο να αποφυγω τον σκοπελο της βαρυτικης ελξης της μαυρης τρυπας ως παραδειγμα 'απειρου' (και συμβιμβαστηκα με την διαστολη του χρονου, που
ειναι απειρη για την μαυρη τρυπα, στην επιφανεια της δηλ), και μου λες να προσεχω ...

(και αλλο? μα ποσο πια?)

Και για την απειρως μεγαλη, θεωρητικα απειρη, βαρυτικη ελξη, φανταζομαι εννοεις
στο κεντρο της μαυρης τρυπας (στην
μοναδικοτητα, οπου διαιρουμε με 0 ακτινα, για αυτο και λεγεται
'μοναδικοτητα' 
) και οχι 'της μαυρης τρυπας', σκετο ? (Γιατι φαινεται οτι εγω μαλλον παρα-προσεξα τους ορους που χρησιμοποιησα...

). Αν κανω καπου λαθος πες μου. (Ο στοχος μου
δεν ειναι 'να εχω σωνει και καλα δικιο' οπως ειπωθηκε, αλλα να καλυψω την φυσικη μου περιεργεια. Οποτε καθολου δεν με πειραζει αν νομιζω/πιστευω κατι που τελικα αποδυκνειεται ειναι λαθος. Αμα κανω λαθος, θελω να μου το πουνε, για να μην μενω με λανθασμενες ερμηνειες/εντυπωσεις, αλλα να μαθω τι
οντως ισχυει ...
Οσο για εκει που εξηγεις για την βαρυτητα (φαινομενο/μεγεθος κλπ και κανεις quote εμενα), εγω
συμφωνω απολυτα, και το ιδιο ειχα πει και εγω, ή προσπαθησα εστω

(ισως οχι τοσο σαφως, αναλυτικα, και αποτελεσματικα).
Παιδιά ελπίζω να βοήθησα λίγο. ΑΝ έχετε ενστάσεις τις περιμένω
Ναι βοηθησες, και thank you.

Αλλα να μην εισαι τοσο ευγενικος, προσκαλωντας μας να κανουμε ενστασεις

(μαλλον το ειπες ρητορικα και δεν περιμενες ο καημενος να το παρουμε τοις μετρητοις) αλλα βλεπεις εγω εκμεταλλευομαι την καλη σου διαθεση ...

(ενστασουλες μου για κυμα, και βαρυτικη ελξη της μαυρης τρυπας μη απειρη). Μονο ομως αν απαντιουνται συντομα και ευκολα γιατι, ακομα και εγω που ειμαι παραλογα απαιτητικη, δεν θελω να σε βαλω σε κοπο και να ψαχνεις βιβλια κλπ