Αρχική Δημοσίευση από Leviathan:
ps. την λεξη 'cashmir' πωτη φορα την ακουω σε σχεση με virtual φωτονια (ή virtual σωματιδια, γενικα.. ?
Αρχική Δημοσίευση από epote:
ok, ok ειναι casimir...Το καταλαβες τωρα η δεν γνωριζεις καν το φαινομενο στην οποια περιπτοση να σου παραθεσω πηγες/εξηγησω τι ειναι?
Χμμμ...
Οχι, 'δεν το καταλαβα τωρα', αλλα ουτως ή αλλως ομολογω ταπεινως οτι δεν γνωριζω ΚΑΝ τι ειναι αυτο το πραγμα, (δεν το εχω ξανακουσει). Γιαυτο ρωτησα (Αν ηξερα (καν, ξε-καν) περι casimir δεν θα ρωταγα τι ειναι. Προφανως.) Το μονο κασμιρ (ουτε που ξερω πως γραφεται) που εχω ακουσει ειναι μια περιοχη μεταξυ ινδιας και πακισταν οπου υπαρχουν εντασεις και επεισοδια μεταξυ Ινδουιστων και μουσουλμανων.. Για κασιμιρ/κασμιρ σε σχεση με την φυσικη δεν εχω ξανακουσει. So ? shoot me !!

Εγω η καημενη απλως ρωτησα για να μας διαφωτισεις εαν θελεις (και αν ειναι κατι απλο που μπορει να το μας εξηγησεις ευκολα και γρηγορα). τωρα αν δεν θες (ή ειναι μεγαλο μανικι, ή δεν σε ενδιαφερει, ή οτιδηποτε, παω πασο). Και συγνωμη για την μεγαλη αμαρτια που εκανα να ομολογησω οτι δεν ξερω ΚΑΝ τι ειναι το κασ(ι)μιρ...
[Αν το casimir, αναφερεται απλως σε virtual σωματιδια, και το πως δανειζονται ενεργεια απο το πουθενα (για περιορισμενο χρονο βεβαια), με βαση την αρχη της αβεβαιοτητας του heisenberg, και με ΔΕ*Δt<=h κλπ, τοτε γνωριζω σε τι αναφερεται σε γενικες γραμμες, και απλως δεν ειχα ακουσει το ονομα/ορολογια. Oποτε δεν χρειαζεται να μου το εξηγησεις παραπανω και να βρεις πηγες κλπ.... Αν ομως ειναι κατι αλλο/διαφορετικο, και θες να μας πεις τι, ευχαριστως.]
Αρχική Δημοσίευση από Leviathan:
Την σχεση μεταξυ διακριτου (quantised) και πεπερασμενου. Και οι φυσικοι αριθμοι ειναι διακριτοι, αλλα απειροι ... ??? !
ναι αλλα οι πραγματικοι ειναι πιο απειροι απο τους φυσικους
Ναι, και ?

Ωραια, υπαρχουν απειρα και 'απειρα' (και δεν ειναι ολα τα απειρα τα ιδια). Εδω μιλαγαμε για την διαφορα μεταξυ
πεπερασμενου και
απειρου (και δεν συγκριναμε τα διαφορα απειρα μεταξυ τους). Μιλαμε για τον αν το ηλεκρομαγνητικο φασμα εχει απειρες συχνοτητες, ή πεπερασμενο αριθμο συχοτητων μονο... (Οπως
ειμαι σιγουρη οτι ειχες υποψην σου, απλως ηθελες να προσθεσεις και καποιο αλλο [σχετικο] θεμα στην κουβεντα. Καλο ειναι ομως να αποφασισουμε πρωτα αν ειναι απειρες οι συχνοτητες, και μετα να δουμε σε τι κατηγορια/ειδος/βαθμο απειρου πεφτουν. Και το ερωτημα 'απειρο ή οχι' δεν εχει [ΚΑΝ]

απαντηθει ακομα. Οποτε μαλλον προτρεχεις)
αλλα δεν καταλαβαινω τι εννοεις, το διακριτο δεν σχετιζεται με το απειρο σχετιζεται περισοτερο μαλλον με την διαταξη παρα οτιδηποτε αλλο. Θελω να πω, μπορεις να εχεις απειρες πετρες. Διακριτες, αλλα απειρες φυσικα. Στη συγκεκριμενη περιπτοση αναφερομαστε σε κατω ορια (μοναδες Plack) και στο γεγονος οτι η ενεργεια δεν μπορει να λαβει οσοδηποτε μικρη τιμη θελουμε. Ασ το πουμε χονδρικα ως εξις, οι αριθμοι ειναι διανυσματα οκ? Αλλα ειναι απειρος "κοντα" διανυσματα. Τα κβαντα ειναι διανυσματα αλλα δεν μπορουν να ειναι σημειακα, πρεπει να εχουν ενα υπαρκτο κατωτερο μηκος
Σωστα, το διακριτο δεν σχετιζεται με το απειρο, εξ'ου και η απορια μου/ενσταση στο: "ΔΕΝ ειναι απειρες οι δυνατες συχνοτητες του ηλεκτρομαγνηtικου φασματος,
γιατι (απλως και μονο δηλ) οι τιμες ειναι διακριτες"...

Το οποιο, καταλαβαινω κατοπιν εορτης, οτι δεν το ισχυριστηκες και εσυ. Παρανοησις δικη μου

(αρα μαλλον κακως σε ρωτησα επ'αυτου, να μου το αιτιολογησεις δηλ, στο προηγουμενο μου post.
Γενικα, πολυ ωραιο και κατανοητο αυτο που γραφεις για τις πετρες και τα quanta, αλλα η απορια που εξεφρασα ειναι διαφορετικη. Ισως κακως την εγραψα στο ιδιο post στο οποιο παρεθετα αυτο που εγραψες εσυ, αλλα υπαρχει καποιο μπερδεμα στο παρον thread στο ποιος ειπε τι, και εννοουσε τι...
Λοιπον, ο puff_daddy ειπε "το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα έχει άπειρες συχνότητες", και ο remepskes απαντησε οτι οχι (λογω κβαντικης και Δημοκριτου).
Η απορια μου (sorry αν δεν εγινε κατανοητη προηγουμενως) ειναι η εξης:
Εχει το ηλεκτρομαγμνητικο φασμα, απειρες συχνοτητες
ναι (οπως ειπε ο puff_daddy) ή
οχι (oπως ειπε ο rempeskes) ??? (
δεδομενου ομως οτι το step/διανυσμα ειναι quantised και δεν μπορουμε να το κανουμε οσο μικρο θελουμε)
Εγω νομιζω οτι αυτο που ειπε ο rempeskes ειναι λαθος, και οτι και να υπαρχουν απειρες συνχοτητες, ΔΕΝ θα ειναι επειδη η ηλεκτρομαγνητικη ακτινοβολια ειναι quantised. Για αυτο και ανεφερα το παραδειγμα το φυσικων αριθμων. Ειναι απειροι μεν, αλλα σαν 'πετρες' δε..
Αφου λοιπον και εσυ γνωριζεις για την δυνατοτητα υπαρξης απειρων πετρων (διακριτες μεν, απειρες δε) ρωταω εγω, το ηλεκτρομαγνητικο φασμα (αποτελειται απο πετρες, διακριτες τιμες) ειναι απειρο ναι η οχι ? Και απο τι εξαρταται ? Απο την υπαρξη η μη και πανω οριου, μηπως ? (Δεν ξερω ΚΑΝ

, ρωταω). Και τοτε πχ ειναι το συνολο των δυνατων μηκων κυματος του ηλεκτρομαγνητικου φασματος (με πχ 15δις ετη φωτος πανω οριο) πεπερασμενο ? Φανταζομαι 'πρακτικα' ναι. (?) Θεωρητικα ομως δεν υπαρχει πανω οριο. Χωρια που το πρακτικο πανω οριο, αυξανεται καθε δευτερολεπτο που περναει ...