Προσωπικά δεν με ενοχλούν τόσο τα έντονα μηνύματα (όχι τα υβριστικά, αν και δεν έχω πετύχει κανένα τέτοιο). Ωστόσο τον τελευταίο καιρό αρχίζω να πιστεύω ότι όποιος εκφράσει άποψη αντίθετη με του thread opener, βαφτίζεται επιθετικός.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αγαπά κανείς, είτε μιλάμε για ζώα, είτε μιλάμε για ανθρώπους. Και πολλοί τρόποι να εξετάσει μια κατάσταση. Λυπάμαι που η άποψή μου δεν είναι σύμφωνη με τον δικό σου τρόπο σκέψης, αλλά δεν μπορείς να μου απαγορεύσεις να την εκφράσω (άλλωστε γι' αυτό είναι τα forums, για ανταλλαγή απόψεων, κι όχι ανταλλαγή συγχαρητηρίων <μόνο>), και το να στεναχωρεθείς επειδή δεν συμφωνώ μαζί σου, από τη στιγμή που δεν σε ξέρω και δεν με ξέρεις, δεν έχει νόημα...
Τέλος, να προσθέσω ότι λογοκρισία στα forums δεν μπορεί να υπάρξει, εκτός και αν κάποιος παραβεί τους κανόνες τους. Και αυτό είναι πολύ καλό, καθώς συμβάλλει στην ελευθερία του λόγου.
Όμως, χειρότερη από τη λογοκρισία είναι η ΑΥΤΟλογοκρισία, όπως διαπίστωσα πρίν κάποιες εβδομάδες, όπου σε κάποιο thread για ένα σκυλάκι του γείτονα που λέρωνε στην αυλή ενός μέλους, κάποιος πρότεινε να ρίξει ξύδι στα μούτρα του για να μην ξαναγυρίσει...
Και δεν μίλησε κανείς... Γιατί; Μόνο εμένα με πείραξε η εικόνα ενός σκύλου να υποφέρει; Σίγουρα όχι. Κανείς όμως δεν μίλησε, ίσως από φόβο μην προσβάλλει το μέλος που το πρότεινε;; Δεν ξέρω...
Γιατί να μην λέμε αυτό που σκεφτόμαστε; Οι αντιπαραθέσεις (πολιτισμένες, πάντα) είναι παραγωγικές, όχι εχθρικές, ούτε taboo. Εγώ τουλάχιστον αυτή νομίζω ότι είναι η λειτουργία του forum, και αν κάνω λάθος, θα ήθελα να μου το εξηγήσει κάποιος.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.