Να κάνω μια διόρθωση στη παραπάνω θεωρία μου για τις Cognitive Functions..
Στο
Sensing στο 2ο μέλος που δίνω ένα παράδειγμα για το
Si , δεν ισχύει ότι θυμάμαι το κουτί, ούτε ότι έχω μια καλή/κακή ανάμνηση του κουτιού και ανακαλώ όλες τις λεπτομέρειες. Η σωστή λειτουργία είναι η εξής:
Si (εσωστρεφής αίσθηση): ''Μου θυμίζει κάτι αυτό το κουτί''
Ανακαλώ μία ανάμνηση η οποία μου θυμίζει το κουτί, χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις μου
Δηλαδή το Si, δεν σημαίνει ότι ανακαλώ την ανάμνηση αυτού του συγκεκριμένου κουτιού. Σημαίνει ότι ενώ είμαι σε άμεση επαφή με το αληθινό κουτί (αυτή τη στιγμή), φέρνω στο μυαλό μου μία ανάμνηση, την οποία για κάποιο λόγο μου θυμίζει το κουτί που έχω τώρα μπροστά μου. Ας υποθέσουμε πως αντί για κουτί έχω ένα κόκκινο πουκάμισο.
Π.χ.
Se --> Αισθάνομαι το πουκάμισο αυτή τη στιγμή με (ίσως) όλες τις αισθήσεις μου. Το βλέπω, το φορώ, το αγγίζω, το μυρίζω, ακούω τον ήχο που κάνει την ώρα που το δοκιμάζω κλπ κλπ.
Ωστόσο..
Π.χ.
Si --> Αυτό το κόκκινο πουκάμισο μου θυμίζει έντονα ένα άλλο κόκκινο πουκάμισο που είχε φορέσει ένας ξάδελφός μου στο πάρτι μιας φίλης μας πριν 2 χρόνια και θυμάμαι ότι ήταν από το ίδιο υλικό γιατί το είχα πιάσει [άρα θυμάμαι την αίσθηση που το άγγιξα (αφή)].
Είναι λοιπόν όταν ανακαλείς μια ανάμνηση από κάτι που σου τράβηξε το ενδιαφέρον (π.χ. πουκάμισο), επειδή έχω στο μυαλό μου την αίσθησή του (αφή, μυρωδιά, όψη κλπ)
Αντιλαβού?