Το Παιδί Και Το Πατίνι

Dias

Επιφανές μέλος

Ο Dias δεν κοινοποιεί τη δραστηριότητά του. Επαγγέλλεται Φυσικός. Έχει γράψει 10.972 μηνύματα.
Το Παιδί Και Το Πατίνι

Το πρόβλημα το ξέρουμε όλοι. Σε ποιον δεν έχει τύχει μόλις να αποφύγει ατύχημα με πατίνι; Οδηγούσα σε κεντρικό δρόμο και ξαφνικά βγήκε από στενό ένα δεκατετράχρονο με πατίνι και οριακά γλύτωσα τη σύγκρουση.

Η κατάσταση με τα ηλεκτρικά πατίνια έχει γίνει δύσκολη. Τα οδηγούν κυρίως παιδιά που παραβιάζουν κάθε κανόνα κυκλοφορίας, σπανίως φοράνε κράνος και αψηφούν κάθε κίνδυνο.

Καθημερινά γίνονται πολλά ατυχήματα σε όλες τις πόλεις. Τα επείγοντα των νοσοκομείων είναι γεμάτα από τραυματισμένα παιδιά με πατίνια. Και το χειρότερο: ήδη υπάρχουν παιδιά που έχασαν τη ζωή τους.

Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα. Δεν είναι δυνατόν το κράτος να ανέχεται να πεθαίνουν ή να τραυματίζονται τα παιδιά του με τα πατίνια.

1777880441966.jpeg

Με αφορμή το τελευταίο περιστατικό, θυμήθηκα τη «μάχη» που είχα δώσει με τον γιο μου για ένα τέτοιο πατίνι…
«Όλοι, μαμά, έχουν…»
«Δεν με εμπιστεύεσαι;»
Σε μια κοινωνία με μηδενική παιδεία δώσαμε ένα ¨φονικο " μέσο στα χέρια των παιδιών και καλούμαστε να φαινόμαστε εξωγήινοι και αυταρχικοί όταν αρνούμαστε να το επιτρέψουμε.

Αυτό φοβόμουν και δεν το μετάνιωσα ποτέ.
Αν και τότε έγιναν έντονες φασαρίες μου κρατούσε και μούτρα. Δεν καταλάβαινε όταν του έλεγα ότι δεν είναι θέμα εμπιστοσύνης προς εκείνον αλλά θέμα οδικής παιδείας αυτής της χώρας.

Τώρα κατάλαβε.....

Και όποιος τότε μου έλεγε ότι «και με το μηχανάκι το ίδιο είναι», στην ουσία απλώς δικαιολογούσε τον εαυτό του, για να αντέξει να μη λέει «όχι» στα παιδιά του.

Εγώ το συνδίασα ως εξής: Ξέρω πως οι περισσότερες οικογένειες στις μεγάλες πόλεις (Αθηνα, Θεσσαλονίκη ξέρω) μεγαλώνουν τα παιδιά σε γιάλα. Ειλικρινά, ξέρω παιδιά, όχι παιδί, 11 ετών που δεν ξέρουν να περνούν το δρόμο απέναντι ως πεζοί! Όπου πάνε, πάνε με συνοδεία γονέα! Και ξαφνικά, αυτά τα παιδάκια, βγαίνουν στο δρόμο με ένα μηχάνημα και πρέπει να αντιμετωπίσουν την κυκλοφορία! Αυτό δε γίνεται, παιδιά.
Και μένα είχαν τα παιδιά μου πατίνια, όχι ηλεκτρικά, απλά. Αλλά δεν μπορούσαν να αναπτύξουν ταχύτητες και έπειτα ήξεραν από 4 χρονών, πώς να κυκλοφορήσουν ως πεζοί και από 6 πώς να κυκλοφορήσουν με ποδήλατο. Ατυχήματα πάντα είχαμε, αλλά μικρά, δηλ γρατζουνιές κλπ.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Πάντως και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν γεμίσει ηλεκτρικά πατίνια και το βρίσκω επικίνδυνο για όλους: και για παιδιά και για ενήλικες οδηγούς πατινιών και για οδηγούς αυτοκινήτων. Προφανώς κάποιες εταιρείες επέβαλαν την χρήση παντού. Και στην πόλη μου είχαμε πριν δυο εβδομάδες θανατηφόρο τροχαίο με παρόμοιο πατίνι, με θύμα ένα 14χρονο παιδί. Δεν ξέρω, τι παιχνίδια έχουν παιχτεί και επικράτησε αυτή η ηλίθια μόδα. Κανείς δεν τα θέλει, αλλά και κανείς δε μιλάει.

Τελευταία επεξεργασία:
Ηλεία: Σε κλίμα οδύνης το τελευταίο αντίο στον 13χρονο Κωνσταντίνο – Toν αποχαιρετούν με λευκά μπαλόνια
Καινούργια δυστυχήματα: Πάτρα: Στο νοσοκομείο 2 παιδιά ύστερα από ατυχήματα με πατίνια

Σε κάποια κράτη τα πατίνια έχουν ήδη απαγορευτεί εντελώς. Δεν ξέρω αν αυτό είναι ρεαλιστικό. Σκέφτομαι κάποια μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν:
1) Άδεια κυκλοφορίας και πινακίδα με αριθμό. Η παραχώρηση θα γίνεται δωρεάν, όμως για τους ανήλικους θα απαιτείται υπογραφή κηδεμόνα.
2) Όριο ηλικίας χρήσης τα 13 χρόνια.
3) Υποχρεωτική η χρήση του κράνους.
4) Να ορισθεί αυστηρά και να ελέγχεται η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα.
5) Απαγόρευση της μεταφοράς δεύτερου ατόμου.
6) Απαγόρευση κίνησης σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και κεντρικούς δρόμους.
7) Σε περίπτωση παράβασης των παραπάνω ή και άλλων σοβαρών παραβάσεων (π.χ. παραβίαση κόκκινου, μη σταμάτημα σε stop, κίνηση ανάποδα σε μονόδρομο), εκτός από υψηλό πρόστιμο, κατάσχεση του πατινιού για ορισμένο χρόνο.
8.) Εντατικός έλεγχος για την τήρηση των παραπάνω.
9) Ενημέρωση για την οδική ασφάλεια στα σχολεία και στα μέσα ενημέρωσης.
10) Ξέρω ότι για αρκετά από τα παραπάνω υπάρχουν ήδη νόμοι. Ίσως (όπως είπε κάποιος πριν 100 χρόνια) πρέπει να ψηφιστεί ένας ακόμα νόμος που να υποχρεώνει την τήρηση των υπαρχόντων νόμων.

1777893392327.jpeg

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back