Το Άγιο Όρος δεν είναι Ελλάδα, είναι υπό την αιγίδα της Ελλάδας. Έχει μοναστήρια με δικαιώματα από Ρώσους, Ρουμάνους, Σέρβους και λοιπούς ορθόδοξους. Το να ζητάς να αλλάξει το καθεστώς του Αγίου Όρους, είναι περίπου σαν να ζητάς η Ιταλία να αλλάξει το καθεστώς του Βατικανού.
Γενικά υπάρχουν πατριαρχικά κατάλοιπα στην ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία χωρίς αμφιβολία. Δεν έχουμε γυναίκες κληρικούς, απαγορεύεται να μπαίνουν στο ιερό του ναού.
Στην Ορθόδοξη παράδοση η
είσοδος σε ιερούς χώρους δεν είναι θέμα «απαγόρευσης λόγω φύλου», αλλά
κανονικής τάξης και ευλογίας, δηλαδή υπακοής στην εκκλησιαστική ιεραρχία και στους κανόνες του μοναστηριού.
Στα
γυναικεία μοναστήρια, οι μοναχές μπαίνουν στο ιερό για να βοηθήσουν στη διακονία (π.χ. προετοιμασία προσφορών, καθαριότητα, κεριά).
Στα
ανδρικά μοναστήρια, αν υπάρξει ιδιαίτερος λόγος (π.χ. μοναχή που πρέπει να βοηθήσει ή ειδική περίσταση όπως αυτή που ανέφερες), μπορεί μια γυναίκα να εισέλθει
μόνο με την ευλογία του ηγουμένου. Δεν γίνεται αυθαίρετα, αλλά μέσα από την τάξη και την υπακοή.
Στην Εκκλησία δεν υπάρχει διάκριση τύπου «ανώτερος – κατώτερος» ανάμεσα σε άντρα και γυναίκα, αλλά διαφορετικοί ρόλοι μέσα στο ίδιο Σώμα Χριστού. Όπως στην εγκόσμια ζωή υπάρχει τάξη και κανόνες, έτσι και στη λειτουργική ζωή υπάρχει η εκκλησιαστική ευταξία.
Η είσοδός μου πριν 9 χρόνια στο ιερό με ευλογία είναι το δικο μου γεγονός που καταρρίπτει την αυθερεσια του μισογυνισμου σε εμένα ...εγω γυναικα δεν ειμαι ; Γιατι με αφησαν ;
Φυσικα δεν εγινε αυθαίρετα, αλλά μετά από διαδικασία και συγκεκριμένο λόγο.
τι δειχνει αυτο ;
Οτι η Εκκλησία λειτουργεί με υπακοή και διάκριση, όχι με αποκλεισμούς.
Η ευλογία είναι το κλειδι ωστε να ανοιξη αυτη η πυλη ..... χωρίς αυτήν, ακόμα και ο ίδιος ο κληρικός δεν τελεί τίποτα έγκυρα.
Εξου και οι Πατέρες τονίζουν ότι η Εκκλησία είναι «σώμα» με διαφορετικά μέλη και διακονίες, όλοι είναι απαραίτητοι, αλλά ο καθένας στο δικό του διακόνημα.
Ιερος Χρυσοστομος
«Οὐδὲ τὸν ἄνδρα γυναῖκα πεποίηκεν ὁ Θεός, οὐδὲ τὴν γυναῖκα ἄνδρα· ἀλλὰ τὴν ἑκάστου ἀξίαν ἐν τῷ οἰκείῳ ἔργῳ ἀνεδείξατο.»
(Περί γάμου και παρθενίας)
Δηλαδή, Ο Θεός δεν έπλασε τον άνδρα για να είναι γυναίκα ούτε τη γυναίκα για να είναι άνδρας, αλλά ανέδειξε
την αξία του καθενός μέσα στο δικό του έργο.
Ιεραρχια στην αξια της οικογενειας ...τι να κανουμε στην κορυφη ηταν ειναι και θα ειναι ο ανδρας για την οικογενεια ...