Το οικονομικό αδιέξοδο της Ελλάδας

Obscura

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Obscura αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 1,515 μηνύματα.
ʽΤο ελληνικό πρόβλημαʼ…

Μπαράζ δημοσιευμάτων, κάθε άλλο παρά κολακευτικών όπως είναι φυσικό, καταγράφεται τις τελευταίες ώρες λίγο πριν αλλά και μετά τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από το διεθνή οίκο Fitch και τις ανάλογες «προειδοποιητικές βολές» της Standard & Poorʼs.
Κοινός τόπος όλων των ρεπορτάζ και των άρθρων για την ελληνική οικονομία είναι η περιγραφή των προοπτικών της οικονομίας μας με τα μελανότερα χρώματα, αλλά και η υπερβολή – που ενίοτε φτάνει στα όρια του κακόβουλου – για τους χειρισμούς των κρατούντων και της αμφισβήτησης ακόμα και των προθέσεων του οικονομικού επιτελείου να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κρίση!
Οι συντάκτες των συγκεκριμένων κομματιών μάλιστα δεν φείδονται χαρακτηρισμών, με αποκορύφωμα το άρθρο των Financial Times (Σ.Σ όχι μία ή δύο αλλά 54 διαφορετικά άρθρα για την ελληνική οικονομία τους τελευταίους 6 μήνες μπορεί να βρει κανείς με μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο!) που κάνει λόγο για την ... Νέμεσι που περιμένει την Ελλάδα!!!
Αναλυτικότερα, η ηλεκτρονική έκδοση της The Wall Street Journal τιτλοφορεί τη σχετική της αναφορά στην ελληνική οικονομία ως «Το Ελληνικό Πρόβλημα - The Greek Problem».Στο άρθρο αναφέρεται πως οι ελληνικές τράπεζες «υποφέρουν» από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας, γεγονός που αναμένεται να αποτυπωθεί στους ισολογισμούς τους με νέες ζημιές (Σ.Σ: γιατί είχαν και τέτοιες; ) και καταλήγει λέγοντας πως τίθεται πλέον εν αμφιβόλω το κατά πόσον η χώρα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Επιμένοντας δε για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών ο συντάκτης του άρθρου αμφιβάλλει και για το κατά πόσον θα μπορέσουν να «συνέλθουν» από το χτύπημα της υποβάθμισης της αξιολόγησης της χώρας, αφού ήδη έχουν ανοιχτεί κατά περίπου 40 δις ευρώ στην κάλυψη των εκδόσεων ομολόγων του Δημοσίου.

Σε ανάλογο ύφος και το σχετικό άρθρο του γερμανικού Der Spiegel (online International). Και μόνον ο τίτλος αρκεί για να καταλάβει κανείς τι ακολουθεί: «Ωρολογιακή βόμβα για το Ευρώ - Timebomb for the Euro». Το κομμάτι φυσικά αναφέρεται στο ελληνικό δημοσιονομικό χρέος και εκφράζει ερωτήματα κατά πόσον το δημοσιονομικό χρέος της χώρας θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ευρωστία της Ευρωζώνης. Χαρακτηριστικά αποκαλεί την Ελλάδα ως το μείζον πρόβλημα των Ευρωπαίων, κάνει λόγο για εκτόξευση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας μας που αναπόφευκτα θα έχει αντίκτυπο στο ευρώ. Επικαλείται μάλιστα πρόσφατες δηλώσεις του Josef Ackermann, Διευθύνοντος Συμβούλου της Deutsche Bank, ο οποίος φέρεται να ενημέρωσε ακόμα και την ίδια τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ πως η κατάσταση στην Ελλάδα (αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προφανώς όμως σε μικρότερο βαθμό) μπορεί να πυροδοτήσει ένα νέο κύκλο κρίσης. Τέλος, στο άρθρο του Der Spiegel καταγράφεται ευθέως το ερώτημα κατά πόσον τελικώς η Ελλάδα βρίσκεται ή θα βρεθεί στο εγγύς μέλλον στο χείλος της χρεοκοπίας.
ΥΑΗΟΟ NEWS: Το ειδησεογραφικό τμήμα της δημοφιλούς ανά τον πλανήτη μηχανής αναζήτησης επικαλείται το τελευταίο report της Moody's που με τη σειρά της αναφέρεται στην προειδοποίηση της Standard & Poor's για πιθανή άμεση υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Φιλοξενεί δε και δηλώσεις του επικεφαλής αναλυτή της επενδυτικής VTB Capital, του κυρίου Neil Mackinnon, ο οποίος θεωρεί «λογικό να εγείρονται απορίες και προβληματισμοί αναφορικά με το χρέος και την κατάσταση των ʽασθενέστερωνʼ ευρωπαϊκών οικονομιών με πρώτη την Ελλάδα» ...
Στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters είναι πρώτη οικονομική είδηση η υποβάθμιση της Ελλάδας από την Fitch Ratings. Κυρίως το γεγονός πως αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια που ένας διεθνής οίκος μειώνει την αξιολόγηση της χώρας μας κάτω από το επίπεδο Α και κάνει μνεία στο ότι αυτή είναι και η πρώτη υποβάθμιση χώρας – μέλους της Ευρωζώνης.
Για τους Financial Times τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: η εφημερίδα αισθάνεται ότι «δικαιώνεται» για τις αμφιβολίες σχετικά με την «υγεία» της ελληνικής οικονομίας που διατυπώνει μετά μανίας εδώ και εβδομάδες και σε καθημερινή βάση. Μόνο που τώρα διατυπώνουν και ερωτήματα του τύπου κατά πόσον «οι Έλληνες μπορούν να επιδείξουν ακόμα πιο ... επαχθέστερη (!) συμπεριφορά έναντι των εταίρων τους», ενώ δεν παραλείπουν να μιλήσουν για τη ... Νέμεσι που περιμένει τους Έλληνες. Αμφισβητούν ακόμα και την πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει υπό έλεγχο τα ελλείμματα, μιλάει για τη συμπεριφορά (!) της Αθήνας έναντι των εταίρων της και ευθέως κατηγορεί πρώην και νυν κυβερνώντες πως σκοπίμως παραπλάνησαν τους Ευρωπαίους (Σ.Σ: Greece misled the world ...) για το πραγματικό εύρος των οικονομικών τους «δεινών»!!!
Ακόμα και οι ιρλανδικοί Irish Timesεκφράζουν τις ανησυχίες τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Και τονίζουν πως τα ... χάλια της Ελλάδας επηρεάζουν τη γενικότερη επίδοση του τραπεζικού κλάδου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Τέλος, αναφορά στην υποβάθμιση της Ελλάδας και στα προβλήματα της οικονομίας της κάνει και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg που πάντως περιορίζεται στο να υπενθυμίσει ανάλογο δημοσίευμά του από τις 2 Δεκέμβρη όπου γινόταν λόγος για την «σφικτή» επιτήρηση στην οποία βάζει τη χώρα μας η Κομισιόν.

Πηγή
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

iJohnnyCash

e-steki.gr Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών, επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 24,043 μηνύματα.
Μια λίστα με τα θέματα που αφορούν το οικονομικό αδιέξοδο της Ελλάδας

Επίσης για τις ανάγκες των συζητήσεων αυτών, δημιουργήθηκε σχετικό tag, "πτώχευση Ελλάδας"
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
ʽΤο ελληνικό πρόβλημαʼ…

Μπαράζ δημοσιευμάτων, ...
Πηγή

Δυστυχώς, δεν λένε ψέματα οι...ανθέλληνες!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Πατρεύς

Περιβόητο μέλος

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 38 ετών, επαγγέλεται Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Ρέθυμνο (Ρέθυμνο). Έχει γράψει 5,268 μηνύματα.
ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΠΕΞ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Πήρε το «συγχωροχάρτι» η Τουρκία και από τους «27»

Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ
Η Τουρκία έλαβε χθες στις Βρυξέλλες το πολυπόθητο «συγχωροχάρτι» για τη στάση της απέναντι στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον «κυπριακό εμπόδιο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της στην Ε.Ε., πλην της τελικής κρίσης για το αν θα γίνει ή όχι μέλος της Ε.Ε. μετά το τέλος των διαπραγματεύσεών της.
Το συγχωροχάρτι αυτό έδωσαν από κοινού στην Τουρκία η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση, οι οποίες με μια πρωτοφανή κίνηση στα χρονικά των κρατών-μελών αποδέχθηκαν να κλείσει θέμα ύψιστου εθνικού συμφέροντός τους στο κατώτερο επίπεδο του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών, ώστε να μην έρθει στο Συμβούλιο Κορυφής της Πέμπτης και γίνει αντικείμενο συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κρατών-μελών της Ε.Ε.
Με βάση τη συμφωνία που επετεύχθη στο χθεσινοβραδινό Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, οι 27 απελευθέρωσαν την Τουρκία από τη δεσμευτική υποχρέωση που οι ίδιοι οι εταίροι τής είχαν επιβάλει το 2005 και το 2007. Δηλαδή να εφαρμόσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο στην περίπτωση της Κύπρου ανοίγοντας τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια στην Κύπρο και επιπροσθέτως να έχει προχωρήσει σε εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κύπρο, ειδάλλως σ' αυτό το Συμβούλιο Κορυφής θα επανεξεταζόταν η συνολική πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Μπροστά στον όγκο των εταίρων που αυτή τη στιγμή δεν ήθελαν να ανοίξουν κεφάλαιο επανεξέτασης της διαπραγματευτικής πορείας της Τουρκίας, η κυπριακή κυβέρνηση σε πλήρη σύμπνοια με την ελληνική κυβέρνηση δεν επέμειναν ούτε στην επιβολή κυρώσεων για την αρνητική συμπεριφορά της Τουρκίας ούτε σ' ένα νέο χρονοδιάγραμμα ουσιαστικής επαναξιολόγησης της Τουρκίας για τα ίδια θέματα, αλλά ούτε και σε άμεσο μπλοκάρισμα (σ.σ. έτσι για την τιμή των όπλων...) ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, π.χ. του κεφαλαίου του περιβάλλοντος, το οποίο ανοίγει η σουηδική προεδρία στις 21 Δεκεμβρίου...
Η μονομερής -προφορική- δήλωση της κυπριακής κυβέρνησης ότι κρατά το δικαίωμα να μπλοκάρει στο μέλλον άλλα διαπραγματευτικά κεφάλαια δημιουργεί ασάφεια στο αν η πράξη αυτή θα γίνεται με αυστηρά πολιτικά κριτήρια ή με βάση τη συμπεριφορά της Αγκυρας απέναντι στο τρέχον κοινοτικό κεκτημένο. Το σημείο αυτό είναι μεγάλης σημασίας για το ουσιαστικό πολιτικό όπλο της Κύπρου που τελικά είναι μόνον το κεφάλαιο της ενέργειας Ε.Ε. - Τουρκίας.
Η χθεσινή εξέλιξη στις Βρυξέλλες αποτελεί ένα ουσιαστικό ορόσημο για την πορεία, όχι μόνον των ευρωτουρκικών σχέσεων, αλλά και των ελληνοτουρκικών και της πορείας του ίδιου του κυπριακού ζητήματος.
Η Ελλάδα έχοντας να διαχειριστεί την οικτρή οικονομική κατάστασή της με αυστηρούς κριτές την Κομισιόν, την ευρωομάδα και την ΕΚΤ και με ανοιχτό ένα ακόμα εθνικό μέτωπο, το θέμα των Σκοπίων, αποδεικνύεται μάλλον ανίσχυρη να χρησιμοποιήσει τους κοινοτικούς θεσμούς και το κεκτημένο για άμεσα πρακτικά αποτελέσματα ως μοχλό πίεσης απέναντι στην υποψήφια προς ένταξη Τουρκία. (σ.σ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός ουδέποτε κατονόμασε μέχρι τώρα τις φράσεις «Πρωτόκολλο» ή «κυρώσεις» σε βάρος της Τουρκίας. Αντιθέτως ευθύς εξ αρχής έμεινε πιστός σ' ένα «νέο χρονοδιάγραμμα» για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας χωρίς συγκεκριμένη αρχή και τέλος.) Κατ' αυτόν τον τρόπο όμως, το ειδικό βάρος της υποψήφιας Αγκυρας, ακόμα και μέσα στους κοινοτικούς κόλπους, φαντάζει πολύ μεγαλύτερο έναντι αυτού της Αθήνας, κράτους-μέλους.
Η Λευκωσία και ο πρόεδρος Χριστόφιας έχουν πλέον ελάχιστα ουσιαστικά μέσα πίεσης για την αντιμετώπιση της Αγκυρας σε μια διαφαινόμενη λύση του Κυπριακού, η οποία πλέον δεν φαίνεται να υπερβεί την προσεχή άνοιξη.
Η Τουρκία έχει κάθε λόγο να επαίρεται ότι εφαρμόζει επακριβώς την πολιτική της και τις σχετικές δηλώσεις της. Από το φθινόπωρο μέχρι και σήμερα, η κυβέρνηση Ερντογάν διαβεβαίωνε προς πάσα κατεύθυνση ότι ούτε θα εφαρμόσει το Πρωτόκολλο προς την Κύπρο ούτε θα υποστεί έστω και μια γρατζουνιά στην ενταξιακή πορεία της. Χθες επιβεβαιώθηκε πλήρως. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 2-12-2009

Και αυτή μάλλον είναι μόνο η αρχή...
(Πάντως για έναν περίεργο λόγο, εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος ότι δε θα συμβούν όλα αυτά...)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
...
Και αυτή μάλλον είναι μόνο η αρχή...
(Πάντως για έναν περίεργο λόγο, εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος ότι δε θα συμβούν όλα αυτά...)

Όντως περίεργος...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 57 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
ʽΤο ελληνικό πρόβλημαʼ…
...αμφισβήτησης ακόμα και των προθέσεων του οικονομικού επιτελείου να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κρίση!
...κάνει λόγο για την ... Νέμεσι που περιμένει την Ελλάδα!!!

...τίθεται πλέον εν αμφιβόλω το κατά πόσον η χώρα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

...το δημοσιονομικό χρέος της χώρας θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ευρωστία της Ευρωζώνης.

Χαρακτηριστικά αποκαλεί την Ελλάδα ως το μείζον πρόβλημα των Ευρωπαίων...

...στο άρθρο του Der Spiegel καταγράφεται ευθέως το ερώτημα κατά πόσον τελικώς η Ελλάδα βρίσκεται ή θα βρεθεί στο εγγύς μέλλον στο χείλος της χρεοκοπίας.
...κάνει μνεία στο ότι αυτή είναι και η πρώτη υποβάθμιση χώρας – μέλους της Ευρωζώνης.

...γινόταν λόγος για την «σφικτή» επιτήρηση στην οποία βάζει τη χώρα μας η Κομισιόν.

Πηγή
Η Ελλάδα έφτασε στη χρεωκοπία την εποχή του Χαρίλαου Τρικούπη, μετά από πολέμους και καταστροφές. Έναν αιώνα αργότερα και χωρίς κανένα τέτοιο συμβάν να αποτελεί την έσχατη έστω δικαιολογία, φτάνει στο ίδιο σημείο. Ούτε η χούντα κατάφερε ένα τόσο εντυπωσιακό "επίτευγμα". Ωστόσο στη χώρα, εδώ και δεκαετίες, έχουν εισρεύσει τεράστια ποσά από την Ε.Ε., τα οποία θα έπρεπε να έχουν επενδυθεί σε παραγωγικές επενδύσεις, αλλά φευ...

Η χώρα που περήφανη διοργάνωσε Ολυμπιακούς Αγώνες...

Η χώρα που πανηγύριζε γιατί λέει με τις δικές της δυνάμεις μπήκε στο ευρώ...

Η χώρα που οι κυβερνώντες της υποσχέθηκαν στο λαό της, ότι το επόμενο βήμα θα είναι η "πραγματική σύγκλιση" με το βιωτικό επίπεδο των ανεπτυγμένων χωρών της Ε.Ε.

Η χώρα που οι κυβερνώντες της και μια μικρή ελίτ πλούτισαν ανελέητα κι επιδεικτικά...

Η χώρα που σύσσωμη έτρεχε στο χρηματιστήριο, όπου την είχαν παραμυθιάσει ότι εκεί μοιράζουν τσάμπα χρήμα...

Προσέξτε την τελευταία φράση που έχω υπογραμμίσει με bold, έχει ζουμί για το παρακάτω...


ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΠΕΞ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Πήρε το «συγχωροχάρτι» η Τουρκία και από τους «27»

Το συγχωροχάρτι αυτό έδωσαν από κοινού στην Τουρκία η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση, οι οποίες με μια πρωτοφανή κίνηση στα χρονικά των κρατών-μελών αποδέχθηκαν να κλείσει θέμα ύψιστου εθνικού συμφέροντός τους στο κατώτερο επίπεδο του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών, ώστε να μην έρθει στο Συμβούλιο Κορυφής της Πέμπτης και γίνει αντικείμενο συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κρατών-μελών της Ε.Ε.
Με βάση τη συμφωνία που επετεύχθη στο χθεσινοβραδινό Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, οι 27 απελευθέρωσαν την Τουρκία από τη δεσμευτική υποχρέωση που οι ίδιοι οι εταίροι τής είχαν επιβάλει το 2005 και το 2007. Δηλαδή να εφαρμόσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο στην περίπτωση της Κύπρου ανοίγοντας τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια στην Κύπρο και επιπροσθέτως να έχει προχωρήσει σε εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κύπρο, ειδάλλως σ' αυτό το Συμβούλιο Κορυφής θα επανεξεταζόταν η συνολική πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Μας έπεισαν ότι εάν ενταχθεί η Κύπρος στην Ε.Ε., όλα τα προβλήματα θα λυθούν ως δια μαγείας. Θα είχαμε λέει εμείς το πάνω χέρι. Έτσι, πειστήκαμε να αποδεχτούμε σιωπηρά, ακόμη και το Ευρωσύνταγμα, χωρίς δημοψήφισμα. Ευτυχώς που το απέρριψαν οι Γάλλοι δηλαδή.

Όλα ψέματα, τόσα ψέματα, πότε θα ξυπνήσουμε συνέλληνες;

Όμως για ποιο λόγο αποδεχτήκαμε τόσο εύκολα τα παραπάνω; (θυμηθείτε την τελευταία μου υπογράμμιση στην προηγούμενη παράθεση):

Η Ελλάδα έχοντας να διαχειριστεί την οικτρή οικονομική κατάστασή της με αυστηρούς κριτές την Κομισιόν, την ευρωομάδα και την ΕΚΤ και με ανοιχτό ένα ακόμα εθνικό μέτωπο, το θέμα των Σκοπίων, αποδεικνύεται μάλλον ανίσχυρη να χρησιμοποιήσει τους κοινοτικούς θεσμούς και το κεκτημένο για άμεσα πρακτικά αποτελέσματα ως μοχλό πίεσης απέναντι στην υποψήφια προς ένταξη Τουρκία. (σ.σ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός ουδέποτε κατονόμασε μέχρι τώρα τις φράσεις «Πρωτόκολλο» ή «κυρώσεις» σε βάρος της Τουρκίας. Αντιθέτως ευθύς εξ αρχής έμεινε πιστός σ' ένα «νέο χρονοδιάγραμμα» για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας χωρίς συγκεκριμένη αρχή και τέλος.) Κατ' αυτόν τον τρόπο όμως, το ειδικό βάρος της υποψήφιας Αγκυρας, ακόμα και μέσα στους κοινοτικούς κόλπους, φαντάζει πολύ μεγαλύτερο έναντι αυτού της Αθήνας, κράτους-μέλους.
Η υπερχρέωση στα ξένα κεφάλαια, αποτελεί παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας, εάν δεν το έχετε καταλάβει. Από το "Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες" του Ανδρέα Παπανδρέου, φτάσαμε στην οικονομική κι εθνική πτώχευση.

Όλα αυτά, ενώ δύο συγκεκριμένα κόμματα και τρεις τέσσερις πολιτικές οικογένειες-τζάκια, διαχειρίζονται τις τύχες της χώρας από τον εμφύλιο κι εντεύθεν. Ειδικότερα μετά τη δικτατορία.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι ένοχοι, όχι απλώς για οικονομικές ατασθαλίες, όχι για κλοπή του πλούτου της χώρας, όχι απλώς για ανικανότητα, αλλά για εθνική μειοδοσία. Ο ελληνικός λαός ωστόσο, συνεχίζει να τους επιβραβεύει με την ψήφο του, αντί να τους δικάσει για εσχάτη προδοσία.

Εγώ το ρωτώ ευθέως: Θα τους ξαναψηφίσουμε ή θα τους κρεμάσουμε;

Ποιος από εμάς θα τολμήσει να καταδικάσει τις ταραχές που θα ξεσπάσουν, όταν ο κόμπος θα έχει περάσει πλέον το χτένι;


Και αυτή μάλλον είναι μόνο η αρχή...
(Πάντως για έναν περίεργο λόγο, εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος ότι δε θα συμβούν όλα αυτά...)
Με αυτήν την αναίτια αισιοδοξία, φτάσαμε μέχρις εδώ!!
Κοιμήσου Έλληνα και παράγγειλα στην Πόλη τα προικιά σου...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
...
Κοιμήσου Έλληνα και παράγγειλα στην Πόλη τα προικιά σου...

Σε ποια Πόλη, συναγωνιστή Χάος; Μήπως στην "απαγορευμένη", κατά Πεκίνο μεριά ;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Mittenwald

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Mittenwald αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 59 ετών, επαγγέλεται Καθηγητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 812 μηνύματα.
Δεν υπάρχει περίπτωση...

Εκείνο που με εκνεύρισε, ήταν οι κραυγές των Άγγλων ότι το ευρώ "καταστρέφεται" από την Ελλάδα.
Οι Άγγλοι, που ούτε ευρώ έχουν, αλλά και που πριν λίγο καιρό η αγαπημένη τους λιρίτσα, από 1,70 ευρώ πήγε 1,1.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
...

Εκείνο που με εκνεύρισε, ήταν οι κραυγές των Άγγλων ότι το ευρώ "καταστρέφεται" από την Ελλάδα.
...

Ευτυχώς δεν ξέρω εγγλέζικα και διατηρώ την αδιαφορία μου, για τις κραυγάζουσες αλώπεκες, φίλε Mw !
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

iJohnnyCash

e-steki.gr Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών, επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 24,043 μηνύματα.
@Νωεύς καλά ναι σίγουρα το 450 π.χ. στην Αρχαία Αθήνα η δραχμή ήταν ένα αξιόλογο νόμισμα! Το χρησιμοποιούσαν και άλλοι λαοί στο εμπόριο τους!

Μυστικό: Αν η Ελβετία ήταν σαν την Ελλάδα και το CHF για τα μπάζα θα ήταν
Δίδαγμα: Με το ευρώ δανειζόμαστε το image των Ευρωπαίων επειδή αλλιώς θα ήμασταν το Μεξικό της Ευρώπης! Ο δανεισμός από τα αρχαία χρόνια ήταν κάτι που στοίχιζε!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

iJohnnyCash

e-steki.gr Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών, επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 24,043 μηνύματα.
Έστω, χάος, είχαμε ακόμη δραχμή. Θεωρείς ότι την παγκόσμια κρίση του 2008 θα την είχαμε ξεπεράσει με λιγότερες απωλιες;

Επίσης δεν καταλαβαίνω ότι το περίοδο 90-96 που ήταν μια περίοδο καλής οικονομικής άνεση (και) για τους Ελληνες την αποδίδετε στην δραχμή. Αν είναι έτσι τότε γιατί και Δύση (EU και USA) ήταν σε καλλιτερη θέση; Αν θυμάμαι σωστά εκείνοι την περίοδο μόνο Ασια είχε προβλήματα.

Μιλήσετε για «συμφέροντα», σε τι αναφέρεστε; Θεωρειτε ότι η δραχμή ήταν ένα νόμισμα που προσελκυε κερδοσκόπους επενδυτές; :-Ρ
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Mittenwald

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Mittenwald αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 59 ετών, επαγγέλεται Καθηγητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 812 μηνύματα.
κάτι δηλαδή σαν τον αρχαίο Καιάδα, όπου πετούσαν τα "προβληματικά" παιδιά για να τα ξεφορτωθούν;
Για πληροφόρηση και μόνον:

https://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11386&subid=2&pubid=158465
Τα περί Καιάδα... μύθος


Ανασκαφές στο σπηλαιοβάραθρο στους πρόποδες του Ταϋγέτου δείχνουν ότι οι αρχαίοι Σπαρτιάτες δεν έριχναν εκεί βρέφη, αλλά αιχμαλώτους και εγκληματίες

Η αρχαία Σπάρτη έριχνε στον Καιάδα αιχμαλώτους και καταδικασμένους σε θάνατο για κακουργήματα, όχι όμως και βρέφη.
Οι ανασκαφικές διερευνήσεις στο σπηλαιοβάραθρο που ταυτίζεται με τον Καιάδα, το οποίο βρίσκεται στις υπώρειες του Ταϋγέτου, σε υψόμετρο 750 μ. και στα όρια του οικισμού Τρύπης Λακωνίας, περίπου 10 χλμ. βορειοδυτικά της Σπάρτης, δεν έχουν αποδώσει οστά βρεφών. Σε αντίθεση, ο χώρος βρίθει ανθρώπινων οστών, που ανήκαν σε άνδρες ηλικίας 18- 35 ετών.




Ο Θ. Κ. Πίτσιος, αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής Ανθρωπολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που διεξάγει ανθρωπολογική έρευνα στο σπηλαιοβάραθρο, μιλά σήμερα στη διημερίδα του υπουργείου Πολιτισμού για το αρχαιολογικό έργο των πανεπιστημίων μας και παρουσιάζει τα συμπεράσματά του από την έρευνα.
Οπως λέει στο «Εθνος», μέχρι στιγμής έχουν εντοπισθεί οστά 46 ατόμων σε επιφανειακές έρευνες που έχουν διεξαχθεί και οι οποίες συνεχίζονται. Οι έρευνες διεξάγονται με τη συνεργασία του καθηγητή αρχαιολογίας Π. Θέμελη, και σύντομα θα εκδοθεί και ένας ειδικός τόμος για το θέμα αυτό.
Σύμφωνα με τον κ. Πίτσιο, το σπηλαιοβάραθρο στο εσωτερικό του λόφου, έχει οριζόντιο μήκος περίπου 50 μ., πλάτος 1,5-3,5 μ. και ύψος των κατακόρυφων τοιχωμάτων του 18-25 μ. Οπως λέει, αρκετοί θα ήταν οι καταδικασμένοι που θα προσπάθησαν να ανεβούν ή που θα είχαν γαντζωθεί κατά την πτώση από προεξοχές και πέθαναν σε σημεία υψηλότερα από τον πάτο του Καιάδα. Ομως, τα νερά, που ρέουν άφθονα, μετακίνησαν και τα οστά στο δάπεδο.
Ο ερευνητής πιστεύει πως ο Καιάδας είχε επιλεγεί προσεκτικά, αφού «πρόκειται για τις πιο εντυπωσιακές θέσεις της Λακωνίας.
Ηταν στο όριο Λακωνίας και Μεσσηνίας, είχε πανοραμική θέα και θεωρώ ότι πήγαιναν εκεί τους καταδικασμένους για να νιώσουν πόνο για την ομορφιά που θα έχαναν μαζί με τη ζωή τους», καταλήγει.
Μέχρι στιγμής, πάντως, σε καμία ανασκαφή στη Λακωνία δεν έχουν εντοπισθεί οστά βρεφών σε τέτοιες συνθήκες που να δείχνουν θανάτωσή τους σε συγκεκριμένο χώρο.
Οι χθεσινές ανακοινώσεις ήταν πλούσιες και ιδιαίτερα κατατοπιστικές (ωστόσο, δυστυχώς, οι φοιτητές δεν έκαναν τον κόπο να προσέλθουν μαζικά για να παρακολουθήσουν τους δασκάλους τους).
Σήμερα θα μιλήσει επίσης ο Γιάννος Λώλος, αναπληρωτής καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο οποίος θα αναφερθεί στα νεότερα στοιχεία από την ανασκαφή στη Σαλαμίνα.
Οπως όλα δείχνουν, το διπλό μέγαρο που έχει αποκαλυφθεί στην περιοχή Κανάκια, εγκαταλείφθηκε λίγο μετά το 1200 π.Χ., «στον ορίζοντα της πτώσης των μυκηναϊκών ανακτόρων στη μυκηναϊκή Ελλάδα, μαζί με το τέλος της Πύλου και της Ιωλκού». Μάλιστα, η εγκατάλειψη «αποτυπώνεται δραματικά στο σφράγισμα των εισόδων του».
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
akotti@pegasus.gr
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Άγγελος

Επιφανές μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
4 φορες εχει πτωχευσει η Ελλαδα μεχρι τωρα..ως χωρα λουκετο δεν μπορει να βαλει..οποτε ..:)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
4 φορες εχει πτωχευσει η Ελλαδα μεχρι τωρα..ως χωρα λουκετο δεν μπορει να βαλει..οποτε ..:)

Θεωρείς, φίλε Άγγελε, ότι η σημερινή Αλβανία έχει λουκέτο δικό της;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Μάξιμος

Διάσημο μέλος

Ο Μάξιμος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Σκηνοθέτης. Έχει γράψει 3,804 μηνύματα.
Δεν υπάρχει περίπτωση...

Εκείνο που με εκνεύρισε, ήταν οι κραυγές των Άγγλων ότι το ευρώ "καταστρέφεται" από την Ελλάδα.
Οι Άγγλοι, που ούτε ευρώ έχουν, αλλά και που πριν λίγο καιρό η αγαπημένη τους λιρίτσα, από 1,70 ευρώ πήγε 1,1.
Μήν εκνευρίζεσαι, θα πάθεις κάτι.
Μπορεί να μήν έχουν ευρώ οι Άγγλοι, έχουν όμως κάτι άλλο που λέγεται ΣΤΟΑ και που οι συνστοαζόμενοι (δικοί μας) λένε: yes ser. Σαφώς κάνοντας υπόκλιση ή κάτι άλλο το οποίο συνηθίζεται και απαιτείται. Όταν έχεις τέτοιους (δικούς σου) τότε τί μπορείς να περιμένεις;
Θα ξυπνήσεις μια μέρα και θα δείς και άλλα πολλά όπως π.χ. μιά περίτεχνη γέφυρα.
Θα είναι και προτότυπη γιατί θα γεφυρώνει 1000 χρόνια ιστορικού κενού που υπάρχει απο την εποχή του Φιλίππου και του Μ. Αλέξανδρου ώς την εμφάνιση των Σλάβων στην Βαλκανική χερσόνησο. Το γνωρίζουν όλοι. Όμως αυτό είναι και το πρόβλημα μας γιατι ξέρουν τί πρέπει να κάνουν και το κάνουν καλά.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Andrew19

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Andrew19 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αυστραλία. Έχει γράψει 164 μηνύματα.
Αποψη μου πάντως είναι ό,τι είναι πολύ πιθανό να "θυσιαστεί" η Ελλάδα για το ευρώ. Κάτι σαν εκτέλεση για παραδειγματισμό.

Η Αλβανία που λέτε έχει και λουκέτο δικό της και πολλά άλλα πράγματα όπως πυρηνικά εργοστάσια.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

moonlight

Διάσημο μέλος

Η moonlight αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,767 μηνύματα.
σημερα ο μπαμπας μου εκανε ενα σχολιο= δεν τα βλεπω καλα τα πραγματα στην ελλαδα....
δικο μου σχολιο = παντα δεν τα βλεπαμε καλα αλλα παντα επιβιωναμε...


:worry:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Δεσμώτης

Περιβόητο μέλος

Ο Δεσμώτης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 46 ετών. Έχει γράψει 4,605 μηνύματα.
Η Αλβανία που λέτε έχει πυρηνικά εργοστάσια.

Από Μόντυ Πάιθονς είναι αυτό; :worry:
Και τα μυρμήγκια φορούν 42 νούμερο παπούτσι (ημιμποτάκι μιγκάτο).

Θέλω λινκ γεωγραφικού προσδιορισμού του ΤΩΡΑ, να πάω για τζακούζι. :redface:



σημερα ο μπαμπας μου εκανε ενα σχολιο= δεν τα βλεπω καλα τα πραγματα στην ελλαδα....
δικο μου σχολιο = παντα δεν τα βλεπαμε καλα αλλα παντα επιβιωναμε...

:worry:


..είπε το κοριτσάκι της μαμάς. :redface:


Ρώτησαν έναν ποιητή:
“Ανάμεσα στους σύγχρονους ποιητές, πιό πλήρη, πιο οξύ, πιο εύκρατο ποιόν βλέπετε;”

Ρητορική ερώτηση..


Κι εκείνος απάντησε κλείνοντας το μάτι:


Μα εκείνον που έγραψε το στίχο :
"Μη γυρνάς το κεφάλι, ένα θαύμα είναι πίσω"!
Τον Jules Supervielle.

Που θα πεί πως είτε το θαύμα το προσπεράσαμε (για να είναι πίσω) (και μακάρι να είναι περιοδικό με πολύ μικρή περίοδο)
ή όταν θα συντελεστεί θα έρθει αυτό σε μας, αιφνιδίως...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

iJohnnyCash

e-steki.gr Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών, επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 24,043 μηνύματα.
4 φορες εχει πτωχευσει η Ελλαδα μεχρι τωρα..ως χωρα λουκετο δεν μπορει να βαλει..οποτε ..:)
Μπορεί κάποιος να παραθέσει επίσημα στοιχεία που επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Άγγελος

Επιφανές μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
Μπορεί κάποιος να παραθέσει επίσημα στοιχεία που επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο;

στην τηλεοραση δημοσιογραφος το ειπε..
2 φορες προ του 1900,και 2 φορες πριν τον πολεμο..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 2 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top