Και ποιές είναι ακριβώς αυτές οι γενετικές διαφορές που διαχωρίζουν τον άνδρα απ' τη γυναίκα, εργασιακά πάντα; πέρα απ' τη μυική δύναμη. Τι είναι αυτό που κάνει γενετικά τον άνδρα πιο επιτυχημένο μηχανικό ας πούμε; είναι κι αυτά δήθεν έρευνες που "αποδεικνύονται" από στατιστικές; γιατί με την ίδια λογική κάποιος θα μπορούσε να πει, και το χω ακούσει κιόλας δηλαδή, και στο Αφγανιστάν για κάποιο λόγο έχουν τη θέση που έχουν στη κοινωνία, είναι γενετικά κατώτερες. Όπως θα μπορούσε κι εδώ κάποιος να πει πως εφόσον στη Σουηδία το gender pay gap είνα μικρότερο από πολλές άλλες ευρωπαίκές χώρες εκεί τα γονίδια είναι καλύτερα έτσι; έχουν καλύτερο DNA συγκριτικά με τις γυναίκες της Κύπρου ας πούμε.
"τεχνητή εξίσωση", μάλιστα. Θα σου πω τι θεωρούνταν πριν 100-200 χρόνια τεχνητή εξίσωση, χωρίς εισαγωγικά.
λευκοί-μαύροι
straight-gay
χριστιανοί-αλλόθρησκοι ( σε κάποιες χώρες )
κομμουνιστές-αστοί
έχεις δίκιο οι ανισότητες δεν αλλάζουν σε μερικές δεκαετίες, μπορεί για κάποιον να είναι κάτι καθαρά γενετικό, μπορεί και όχι αλλά το αποτέλεσμα είναι πως με τον καιρό, αυτό που άλλοτε από πολλούς θεωρούνταν αφύσικο, σήμερα είναι απολύτως φυσιολογικό και ενταγμένο στην κοινωνία.
Αυτό που κάνει τον άντρα καλύτερο μηχανικό είναι οι καλύτερες χωροταξικές ικανότητες και η μεγαλύτερη έφεση σε θετικά αντικείμενα όπως τα μαθηματικά και η γεωμετρία. Όπως αυτό που κάνει την γυναίκα καλύτερη δασκάλα είναι η καλύτερη κατανόηση και χρήση του λόγου και η ανεπτυγμένη σε σχέση με τον άντρα συναισθηματική νοημοσύνη. Και όχι αυτά δεν πηγάζουν από "στατιστικές" έρευνες στην Σαουδική Αραβία, αλλά από την εγκεφαλική παρατήρηση και έρευνες που κάνουν οι νευροβιολόγοι στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Θες μήπως να πιάσουμε το IQ όπου ενώ άντρες και γυναίκες έχουν το ίδιο μέσο IQ 100 οι άντρες έχουν μεγαλύτερη συσπείρωση στα άκρα (έξυπνοι και ηλίθιοι) ενώ οι γυναίκες στο κέντρο? Ή τις ορμόνες όπως η τεστοστερόνη που αυξάνει τη ανταγωνιστικότητα και την επιθετικότητα του ατόμου, πράγματα που σε μια ελεύθερη αγορά προσφέρουν στον μέσο άντρα πλεονεκτήματα όταν διεκδικεί την ίδια δουλειά με τη μέση γυναίκα? Αν νομίζεις ότι μετά από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια φυσικής επιλογής ο αντρικός εγκέφαλος είναι ίδιος με τον γυναικείο όταν οι άντρες είχαν τελείως διαφορετικούς ρόλους από τις γυναίκες στις ανθρώπινες κοινωνίες τότε μάλλον θα πιστεύεις και πως ο Θεός έφτιαξε τον Αδάμ και την Εύα και ότι η εξέλιξη είναι new age συνωμοσία.
Όταν μια γυναίκα πρέπει να πληρώνεται το ίδιο η περισσότερο από έναν άντρα ενώ έχει χαμηλότερη παραγωγικότητα, αυτό είναι τεχνητή εξίσωση. Και είναι προς ζημία όλου του κοινωνικού συνόλου, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν δύο άντρες ή γυναίκες πρέπει να πληρώνονται το ίδιο ενώ η παραγωγικότητά τους διαφέρει. Και μιλάω πάντα για τους μέσους όρους, γιατί είμαι σίγουρος πως θα βγει κάποια και θα πει "Εγώ είμαι γυναίκα μηχανικός και βάζω κάτω όλους του άντρες".
Επίσης δεν μου απάντησες, για ποιο λόγο η κοινωνική εξειδίκευση ανάμεσα στα φύλα είναι κάτι κακό? Η εξειδίκευση αυξάνει την παραγωγικότητα και την εύρυθμη λειτουργία κάθε μονάδας όπως θα διαβάσεις σε κάθε βιβλίο βασικών αρχών management.
Όσο για την υπευθυνότητα δε καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείς και πώς συνδέεται η αρετή του να είσαι κύριος του εαυτού σου με το να σέβεσαι τη γύναίκα σου και να θέλεις να έχει ίσες ευκαιρείες με εσένα. Σε κάνει ανεύθυνο αυτό, ή πώς το λες... ανδρείκελο, μήπως σε κάνει και λούλη; ο σωστός άντρας ποιος είναι ακριβώς; αυτός που θεωρεί τον εαυτό του το κεφάλι του σπιτιού; αυτός που ό,τι πει είναι νόμος; αυτός που έχει την απαίτηση από τη γυναίκα του να του πλένει, να του μαγειρεύει και να τον νταντεύει σαν δεύτερη μάνα του επειδή εκείνος τυχαίνει να είναι αυτός που φέρνει το χρήμα σπίτι;
Άντε πάλι η καραμέλα της ισότητας ευκαιριών. Να σου πω, τι θα γίνει με εμένα που είμαι κοντός και μ'αρέσει το μπάσκετ? Πότε επιτέλους θα εξισωθεί το δικαίωμά μου να παίζω στο NBA με αυτό του δίμετρου? Επίσης μου αρέσει η μπάλα αλλά είμαι άμπαλος, γιατί δεν έχω την ίδια ευκαιρία να παίξω στη Μπαρτσελόνα με το Μέσσι? Τι κοινωνικός ρατσισμός είναι αυτός προς τους κοντούς και άμπαλους?
Δεν θες ισότητα ευκαιριών. Θες ισότητα αποτελέσματος. Αυτό που θες είναι όλοι να λαμβάνουμε τις ίδιες εξόδους όταν εισάγουμε διαφορικές εισόδους. Στην ελεύθερη αγορά όλοι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες. Δεν απαγορεύεται σε κανέναν να δουλέψει ή να έχει ιδιωτική περιουσία. Αλλά οι αποδοχές του καθενός εξαρτώνται από το τι εισάγει στο σύστημα, γι' αυτό όταν η μέση γυναίκα έχει χαμηλότερες αποδοχές από τον μέσο άντρα σε μια ελεύθερη αγορά στο ίδιο επάγγελμα σημαίνει πως η γυναίκα εισάγει λιγότερα πράγματα.
Ο σωστός άντρας, είναι ο τίμιος άντρας, ο εργατικός, αυτός που ο λόγος του είναι συμβόλαιο, αυτός που είναι σκληρός προς τον κόσμο και τρυφερός προς την γυναίκα και τα παιδιά του, αυτός που θα φάει τις αλλεπάλληλες σφαλιάρες της ζωής αλλά ποτέ δεν θα πει φταίνε οι άλλοι για την αποτυχία μου, αυτός που σέβεται την οικογένειά του και δεν υπολογίζει το προσωπικό κόστος όταν παίζεται το well being της. Και πολλά από τα παραπάνω traits ταιρίαζουν και στην σωστή γυναίκα.
Ο σωστός άντρας ποιος είναι? Ο metrosexual με την ξυρισμένη γάμπα και το stylish φρύδι? Ο κλαψιάρης που πορεύεται στην ζωή του με την δικαιολογία πως δεν τράβηξε καλό χαρτί και πρέπει ο κόσμος να του απολογηθεί? To σκυλάκι που υπακούει πειθήνια και τρέχει να εκπληρώσει κάθε επιθυμία της συζύγου γιατί το βράδυ δεν θα του κάτσει, ή ο παίχτης που ότι κινείται το εκτελεί και μόλις αφήσει την γυναίκα έγκυο μην τον είδατε?
Στις σχέσεις των δύο φύλων έχουμε ακόμη ελεύθερη αγορά και όταν βλέπεις κινήματα όπως το MGTOW να έχουν όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση από τον αντρικό πληθυσμό σημαίνει πως ο άντρας δεν θέλει την μοντέρνα, φεμινίστρια γυναίκα.
Όχι. Αυτό που είπα είναι ότι καμιά γυναίκα δεν μεγαλώνει με το σκεπτικό "θα βρω έναν άντρα να δουλεύει για μένα και εγώ θα κάθομαι σπίτι". Αυτές είναι οι gold diggers. Αυτό έχω καταλάβει ότι ψάχνεις. Δηλαδή μια γυναίκα δεν θέλει να σπουδάσει; Μια γυναίκα δεν θέλει να εργάζεται; Όταν δεν κάνεις κάτι άλλο πέρα από το να κάθεσαι σπίτι, δεν έχεις άλλα ενδιαφέροντα δηλαδή, αυτό σε πιέζει ψυχολογικά, κουράζεσαι. Μου φαίνεται ότι απλώς ψάχνεις κάποιο είδος αυτοεπιβεβαίωσης όταν θα είσαι ο μόνος που θα φέρνει λεφτά στο σπίτι. Εξάλλου μέχρι να μείνει κάποια έγκυος τι γίνεται; Στα 22-23 τελειώνει την σχολή και εσύ θες μπαμ να παντρευτεί και να κάνει παιδιά; Αυτό έχεις στο μυαλό σου ως ώριμο και επιτυχημένο γάμο; Πολύ πιθανόν να αποτύχει τελείως και να πρόκειται για μια ακόμη ιστορία διαζυγίων.
Όχι, αυτό που είπες ήταν πως όποια γυναίκα δεν θέλει να σπουδάσει και να εργαστεί και αυτό που θέλει είναι να κάνει είναι οικογένεια και το έχει συνειδητοποιήσει αυτό από μικρή ηλικία, δεν σέβεται τον εαυτό της, είναι αμόρφωτη, τεμπέλα και gold digger. Επίσης για εξήγησε μου πως το να φροντίζω το σπίτι ισούται με το δεν έχω κανένα ενδιαφέρον στην ζωή και όλη μέρα θέλω να κάθομαι? Ή μήπως πλέον το να βάλεις τα πιάτα και τα ρούχα στο πλυντήριο είναι ολοήμερη απασχόληση? Μάθε επίσης πως το να έχεις ένα πτυχίο δεν σε καθιστά μορφωμένο. Αν θες να μορφωθείς δεν διαβάζεις Dijkstra και Knuth, διαβάζεις Αριστοτέλη και Kant. Αν μαζέψουμε όλα τα αμόρφωτα τούβλα που βγαίνουν κάθε χρόνο από τα ελληνικά και τα διεθνή πανεπιστήμια φτιάχνουμε το σινικό τείχος. Δεν χρειάζεται να σκάσεις 50 χιλιάρικα σε ένα πανεπιστήμιο για να μορφωθείς. Επίσης που είπα εγώ ότι η γυναίκα δεν πρέπει να σπουδάζει αν το θέλει, ή πως δεν πρέπει να δουλεύει όταν δεν έχει παιδιά ή όταν είναι ανύπαντρη? Δεν έκανα κανένα τέτοιο διαχωρισμό.
Η γυναίκα που έχει συνειδητοποιήσει πως δουλεύει ο κόσμος έχει καταλάβει πως οι άντρες κοιτάνε δύο πράγματα, την εμφάνιση και τη γονιμότητα, ο άντρας δεν δίνει δεκάρα για το πόσα πτυχία έχει η γυναίκα, πόσα λεφτά βγάζει και πόσο ψηλά είναι στο corporate ladder ή στην κοινωνική ιεραρχία. Γιαυτό και ξέρει πως όσο περνάνε τα χρόνια η ελκυστικότητα της μειώνεται στα μάτια των αντρών άρα είναι προς όφελος της να επιλέξει τον σύζυγό της νωρίς στην ζωή, όταν είναι υπερελκυστική και μπορεί να ξεχωρίσει την φύρα από τον καλό άντρα γιατί έχει επιλογές. Αν ψάχνεις άντρα στα 38 για να κάνεις οικογένεια δεν έχεις την πολυτέλεια της επιλογής, παίρνεις ότι σου τύχει ή παίρνεις γάτες.
Η άντρες κοιτάνε την εμφάνιση και τη θηλυκότητά ενώ οι γυναίκες τα χρήματα και την κοινωνική ιεραρχία του άντρα. Έτσι δουλεύει ο κόσμος, όσο πιο νωρίς το συνειδητοποιήσει κανείς τόσο το καλύτερο.