Φιλίες μέσω net.. άγνωστοι μεταξύ αγνώστων

Πιστεύετε οτι μπορεί να υπάρξει φιλία μέσω των internet forums;

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 112)
  • Φυσικά, αυτό που μετράει σε ένα φίλο είναι η ψυχή του

    Ψήφοι: 34 30.4%
  • Μόνο αν μιλάμε [b]και[/b] προσωπικά (μέσω instant messenger, pms κτλ)

    Ψήφοι: 35 31.3%
  • Μόνο αν έχουμε γνωριστεί [b]και[/b] από κοντά, έστω μια φορά

    Ψήφοι: 16 14.3%
  • Όχι, εκτός αν γίνουμε φίλοι κανονικά, αφότου γνωριστούμε από κοντά

    Ψήφοι: 19 17.0%
  • Όχι, ακόμα κι αν γνωριστούμε από κοντά

    Ψήφοι: 0 0.0%
  • Όχι, και επιπλέον δεν γνωρίζω ποτέ άτομα από το διαδίκτυο από κοντά

    Ψήφοι: 2 1.8%
  • Όχι, δεν αφήνω τον εαυτό μου να παρασυρθεί συναισθηματικά από ένα απορόσωπο κουτί

    Ψήφοι: 2 1.8%
  • ΔΞ/ΔΑ

    Ψήφοι: 4 3.6%

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 52 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Α, και κάτι άλλο: Προσοχή όταν γνωρίζετε όσες βάζουν ως άβαταρ καλλίγραμες και πανέμορφες υπάρξεις, μπορεί ν' απογοητευτείτε, γιατί πολύ συχνά είναι μούφα...:D

Έτσι ακριβώς την έπαθε η κολλητή μου, αν και χωρίς avatar...
Ότι είχα αγοράσει το PC και ήρθε να της δείξω το chat. Μέσα σε λίγα λεπτά (με το πολύ πιασάρικο νικ που διάλεξε) της είχαν ανοίξει παράθυρο για κατ' ιδίαν συνομιλία. Άρχισε λοιπόν εκείνη να λέει πως είναι δύο μέτρα, με πράσινα μάτια και ξανθά μαλλιά (καλά αυτό το τελευταίο δεν είναι ψέμα... :P) και ότι έχει σπουδάσει εκείνο κι εκείνο και ασχολείται με το άλλο και μπλα, μπλά, μπλά...

Έλα όμως που καθώς εξελισσόταν η επικοινωνία, ο τύπος άρχισε να της αρέσει! :whistle: Μέσα σε 2 ώρες που μιλούσαν (και είχαν κάνει κατάληψη στον υπολογιστή μου :mad: ) έκλεισαν ραντεβουδάκι να συναντηθούν για καφέ...

Πήγαμε μαζί στον τόπο του ραντεβού, περιμέναμε, περιμέναμε, τίποτα...
Τελικά την άλλη μέρα, ο τύπος με βρήκε στο chat και όταν τον ρώτησα γιατί δεν ήρθε, μου απάντησε: Κάθε άλλο, ήρθα, αλλά δεν είδα αυτό που είχα ακούσει στις περιγραφές και φυσικά έφυγα...

Ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται...
Η φίλη μου δεν ξαναμπήκε στο chat :D
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
Κι έπειτα, νομίζω ότι όποιο πρόσωπο κι αν προσπαθήσει να δείξει κάποιος στο τέλος το δικο του θα φανεί. Ελπίζω να μην είμαι αφελής μ'αυτά που λέω, καταλαβαίνω τον πειρασμο του να δείξει κανείς ένα πρόσωπο πιο ωραίο από το πραγματικό, αλλά νομίζω ότι πίσω από τις λέξεις μπορεί σχεδόν πάντα κανείς να διαβάσει την αλήθεια και παρόλο που φυσικά είμαι επιφυλακιτκή δεν απκλείω την πιθανότητα να υπάρχουν κεί έξω ειλικρινείς άνθρωποι που να αξίζει τον κόπο να γίνουμε φίλοι.

Όσοι νομίζουν ότι δεν τους βλέπουμε, πίσω απ' τις λέξεις και τις δικαιολογίες, απλά απατώνται.

Αν έχω σχηματίσει γνώμη για κάποιον μέσω διαδικτύου και γνωρίζοντάς τον από κοντά αυτή η γνώμη επιβεβαιώνεται, αυτό σημαίνει ότι έχω καταλάβει καλά. Ίσως τα συμπεράσματα να μην είναι ασφαλή, όμως ποτέ με τους ανθρώπους δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια, είτε τους γνωρίσεις στο διαδίκτυο, είτε σ' ένα μπαράκι, είτε στη δουλειά ή στη σχολή. Αν δεν είμαι λοιπόν σε θέση να κατανοήσω έναν άνθρωπο από κοντά, τότε φυσικά δεν θα μπορώ και από το διαδίκτυο. Αν ειμαι επιφανειακός και άδικος ή απόλυτος στις κρίσεις μου, τότε έτσι κι αλλιώς δεν μπορώ να καταλάβω, οπότε δεν αλλάζει κάτι.

Μέσα στο ίντερνετ έχω τη δυνατότητα να πειραματιστώ. Όταν γράφω κάτι σε κάποιον και έχω προβλέψει την αντίδρασή του πριν αυτός τη σκεφτεί κι αυτό συμβαίνει με επαναλήψιμο τρόπο, τότε έχω τσεκάρει και καλιμπράρει τις μεθόδους μου. Όταν η εκ του σύνεγγυς επαφή μου δίνει τα ίδια αποτελέσματα, τότε τα συμπεράσματα είναι ασφαλή, όσο το δυνατόν. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι συνήθως το πρόβλημα δεν είναι πως αδυνατούμε να καταλάβουμε τους άλλους, αλλά ότι έχουμε στρεβλή εικόνα για τον εαυτό μας. Αυτόν αρνούμαστε να δούμε κατάματα, γι' αυτό και ο καθρέπτης παίζει σε τόσα έργα τρόμου...

Αν κάποιοι νομίζουν ότι κρύβονται από το μάτι του Χάους...:lol:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Lorien

Περιβόητο μέλος

Ο Lorien αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 5,880 μηνύματα.
Δεν απαιτειται ουτε επιτυγχανεται ποτέ η απολυτη ασφάλεια, μη πηγαινουμε στο αλλο ακρο. Μιλαμε για ενα τετοιο επιπεδο ασφαλειας (ας το πουμε ετσι), που να μας επιτρεπει να εχουμε καλες πιθανοτητες να πεσουμε μεσα, και μικρες να την πατησουμε, αδικησουμε καποιον ή εκτεθουμε. Αλλωστε δε μπορουμε να ισχυριζομαστε, οτι επειδη ποτέ δεν ειναι απολυτα σιγουρο τιποτε, θα αρχισουμε να βγαζουμε συμπερασματα δεξια-αριστερα πάρε κοσμε :P

Ενας καθηγητης ψυχολογίας στο Χάρβαρντ, ελεγε : [SIZE=-1]“People are drastically overconfident about their judgments of others.”. Και εχει δικιο, το βλεπουμε καθε μερα, και ακομη περισσοτεο μεσω μη διαπροσωπικων περιστασεων. Απο παλια ο Κομφουκιος ελεγε "[/SIZE][SIZE=-1]"Overconfidence breeds carelessness.". Και ισχυει για τα παντα, πόσο μάλλον οταν θελουμε να κρινουμε τον ανθρωπινο παραγοντα που ειναι ρευστος απο μονος του (χωρίς να σκεφτουμε καν τι περναει προς τα εξω).

Τα ατομα που βγαζουν γρηγορα συμπερασματα, ταμπελες, κατηγοριες ή κρινουν άλλους από μακρια/με λιγες πληροφοριες, ειναι ειτε πολυ μικροι και ανωριμοι ακομα, είτε ατομα που υπερεκτιμουν τον εαυτο τους, ειτε ατομα που απλά δεν ενδιαφερονται αν θα κρινουν σωστα (συχνα γινονται τουρκοι αν τους το κανουν οι αλλοι ομως). Και οι 3 , θα κανουν λαθος (πιο συχνα απο οσο θα πρεπε).

Και ας μην ξεχναμε οτι εμεις οι ιδιοι, συνηθως κρινουμε τον εαυτο μας απο τις προθεσεις μας, ενω τους αλλους απο τις πραξεις τους. Και οχι μονο αυτο, αλλα θελουμε να κρινουμε τους αλλους με σχεδον θεια δικη, αλλα οι αλλοι να μας κρινουν με θεια συμπόνοια (και προδερμ).Παιζει και αυτο σημαντικο ρολο.

Δε θα πω ειδα, ξερω, το ξερα. Δεν ειναι κατι θαυμαστο ή εντυπωσιακό. Αντιθετως. Ουτε θα καυχιομουν οτι προβλεπω συχνα αντιδρασεις των αλλων (που πιθανοτατα θα εχω προκαλεσει αν πειραματιζομαι), γιατι its not me! (χώρια που δεν ειναι και η καλυτερη κινηση αφου, αυτοματως θα εχανα το ελαφρυντικο "δεν ηξερα πως θα το εκλαβει ο αλλος" , και θα αναλαμβανα την μεγαλυτερη ευθυνη της οποιας μη επιθυμητης εξελιξης)

Προσωπικά, (και παιρνω αφορμη επειδη το ανεφερε ο G.Chaos και ειναι κατι που δεν ειχε αναφερθει) δεν εχω στον κατάλογό μου, το να κανω πειραματα, επειδη το ίντερνετ προσφερεται για πειραματα πισω απο την οθονη. Οπως εκτός ίντερνετ δε θα εκανα, γιατι με ανθρωπους συναναστρεφομαι, ετσι και μεσω ίντερνετ. Ανθρωποι ειναι και εγω θα ειμαι ο εαυτος μου παντου. Αν αλλοι θελουν να φορανε μια μασκα εδω, αλλη εκει, αλλη παραπερα, επιλογη τους. Δε γινεται να λεμε οτι ειναι το ιδιο ευκολο να γνωρισεις καποιον μεσω νετ , με το τετ α τετ...και παραλληλα να χρειαζονται τεχνασματα και πειραματα μεσω ίντερνετ. Αφου δε τα κανουμε στο live (γιατι δε χρειαζονται) και απλα κουβεντιαζουμε σαν παρεα, το ιδιο μπορει να γινει και μεσω ίντερνετ. :)


[/SIZE]
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 52 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Θα προτιμούσα ο τίτλος του θέματος να είναι οι Δήθεν φιλίες. Το internet δεν επηρεάζει καθόλου μια φιλία, είναι ένας απλός τρόπος γνωριμίας ή συγκέντρωσης όπως η καφετερία και μάλιστα και τα 2 είναι αληθινά. Μπορεί να λείπει η προσωπική επαφή όμως ποίος δεν ένιωσε πραγματικά ευτυχισμένος όταν ξανά μίλησε με τον παιδικό φίλο του στο τηλέφωνο που πλέον ζει μερικές χιλιάδες km μακριά;

[...]

Το Δήθεν στην ζωή μας δεν έχει να κάνει με το Internet, το Internet είναι απλά μια προέκταση της κοινωνίας, ότι συμβαίνει στην κοινωνία θα συμβαίνει και στο και internet και μάλιστα στον ίδιο βαθμό.


Συμφωνώ μαζί σου Exposed "το δήθεν" είναι απ' τις μεγαλύτερες μάστιγες της εποχής μας...

Νομίζω πως κακώς χρησιμοποιούμε τον όρο "φιλία" για να περιγράψουμε αυτό που συμβαίνει με τους ανθρώπους που πρωτογνωρίζουμε γενικότερα.
Πρώτα έρχεται η γνωριμία, μετά η συμπάθεια, μετά η εκτίμηση (ίσως και ανάποδα) και σιγά σιγά αναπτύσσεται μια φιλία... "Κεραυνοβόλα φιλία" απ' όσο θυμάμαι δεν υπάρχει. :hmm::D
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
... "Κεραυνοβόλα φιλία" απ' όσο θυμάμαι δεν υπάρχει. :hmm::D
Ίσως, μόνον με τον Θεό ή τη "σκιά" Του;;;:hmm:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Subject to change

e-steki.gr Founder

Η Λία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 37 ετών και επαγγέλεται Web developer. Έχει γράψει 15,891 μηνύματα.

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
Πράγματι, το δήθεν χτυπάει από χιλιόμετρο και δεν χρειάζεται πολύ μεγάλη εμπειρία για να το μυριστεί κανείς. Γενικά πιστεύω ότι ένα διάστημα 3-4 μηνών κατά το οποίο συνομιλούμε καθημερινά με κάποιον κι έχουμε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε τις απόψεις του σε μια ποικιλία θεμάτων, αλλά και τις αντιδράσεις του σε μια ποικιλία ερεθισμάτων και καταστάσεων, είναι επαρκής χρόνος για να καταλάβουμε αρκετά γι' αυτόν, τόσα όσα μας χρειάζονται για να κρίνουμε αν κάποιος είναι κατάλληλος για φίλος και για παρέα ή ακατάλληλος. Αν δεν μπορούμε να κρίνουμε μέχρι εκεί, κατέχοντας τόσα στοιχεία, τότε δεν θα μπορούσαμε γενικότερα να καταλάβουμε τίποτε και η ζωή μας θα κυλούσε μέσα στην μόνιμη αβεβαιότητα. Άλλωστε οι προσωπικές σχέσεις πάντα εμπεριέχουν ένα ρίσκο, όπως και να το κάνουμε...

Ποιος είπε ότι δεν κάνω πειράματα live κι από κοντά; Αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα...

"Τό 'ξερα"!!!, είπε με αυτοπεποίθηση ο αστυνόμος Μπέκας:P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Lorien

Περιβόητο μέλος

Ο Lorien αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 5,880 μηνύματα.
Πολυ σωστα. Μεγαλο προβληματο δηθεν. Και ενα αλλο επισης (αν οχι μεγαλυτερο) ειναι η εξαπατημενη αυτοαντιληψη.

"Τό 'ξερα"!!!, είπε με αυτοπεποίθηση ο αστυνόμος Μπέκας:P
:lol: που τον θυμηθηκες ! Και η αλλη φραση καθως σκεφτοταν τα ιχνη-στοιχεια : "Βρισκονται οooλα μεσα στο μυαλο μου!" (και εδειχνε τη μυτη του :P ).
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 52 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Πολυ σωστα. Μεγαλο προβληματο δηθεν. Και ενα αλλο επισης (αν οχι μεγαλυτερο) ειναι η εξαπατημενη αυτοαντιληψη.

Τι σχέση έχει η εξαπατημένη αυτοαντίληψη με τις γνωριμίες μέσω internet? :blink:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Lorien

Περιβόητο μέλος

Ο Lorien αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 5,880 μηνύματα.
Δεν υπαρχει κατι περι συναναστροφων, με το οποιο να ΜΗΝ εχει σχεση η αυτοαντιληψη.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 52 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Προσωπικά το βρίσκω άτοπο στη συζητησή μας. :hmm:

Ακόμα κι αν έχει κανείς εξαπατηθεί από την αυτοαντίληψή του, έχοντας μια Χ συγκεκριμένη εικόνα, θα προσεγγίσει άτομα που συμπίπτουν μ'αυτή τη συγκεκριμένη αντίληψη.
Το πολύ-πολύ να φάει τα μούτρα του επειδή αυτοί που θα προσεγγίσει θα έχουν σωστή αυτοαντίληψη και δεν θα ταιριάξουν μαζί του.

Πάλι όμως δε βλέπω που κολλάει αυτό με το αν οι άνθρωποι προσποιούνται στο internet και αν μια γνωριμία που θα οδηγήσει σε φιλία, είναι εφικτή.

Κατά τη γνώμη μου πάντως, είναι άλλο να είσαι "δήθεν" και άλλο να έχεις λανθασμένη αυτοαντίληψη.
Στη δεύτερη περίπτωση είσαι θύμα του ίδιου του εαυτού σου...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Lorien

Περιβόητο μέλος

Ο Lorien αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 5,880 μηνύματα.
Ακόμα κι αν έχει κανείς εξαπατηθεί από την αυτοαντίληψή του, έχοντας μια Χ συγκεκριμένη εικόνα, θα προσεγγίσει άτομα που συμπίπτουν μ'αυτή τη συγκεκριμένη αντίληψη.
Oχι απαραιτητα. Το ποιους θα προσεγγισει, δεν περιοριζεται αποκλειστικά απο την λανθασμενη αυτοαντιληψη, αλλα απο το ποιους βρισκει ενδιαφεροντα ατομα.

Το πολύ-πολύ να φάει τα μούτρα του επειδή αυτοί που θα προσεγγίσει θα έχουν σωστή αυτοαντίληψη και δεν θα ταιριάξουν μαζί του.
Ουτε αυτοι που θα προσεγγισει ξερουμε αν θα εχουν σωστη αυτοαντιληψη. Ουτε το αν εχουν η δεν εχουν ειναι καθοριστικος παραγοντας για το αν ταιριαξουν αρχικα.

Πάλι όμως δε βλέπω που κολλάει αυτό με το αν οι άνθρωποι προσποιούνται στο internet και αν μια γνωριμία που θα οδηγήσει σε φιλία, είναι εφικτή.
Οταν καποιος εχει λανθασμενη αυτοαντιληψη, μπορει να προσποιειται και να νομιζει οτι δε το κανει, ενω το ατομο που προσεγγισε το εχει καταλαβει. Μπορει επισης να βλεπει διαφορετικα την εικονα περναει προς τα εξω, απο το πως την βλεπουν οι αλλοι. Επισης το τι αποψη εχουμε για τον εαυτο μας, ειναι βασικο χαρακτηριστικο της προσωπικοτητας μας, και του πως κινουμαστε απεναντι στους αλλους. Ολα αυτα σαφως και σχετιζονται με γνωριμιες ή και φιλιες.

Κατά τη γνώμη μου πάντως, είναι άλλο να είσαι "δήθεν" και άλλο να έχεις λανθασμένη αυτοαντίληψη. Στη δεύτερη περίπτωση είσαι θύμα του ίδιου του εαυτού σου...
Φυσικα, δεν ειπε κανεις οτι ταυτιζονται. Οτι σχετιζονται λεω. :) Και οντως στη 2η περιπτωση καποιος ειναι θυμα του εαυτου του. Δεν το αντιλαμβανεται ή δε το δεχεται ομως. Αρα δεν προχωραει και στο knowthyself project.:P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 52 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Από που κι ως που προσποιείσαι όταν έχεις λανθασμένη αντίληψη για τον εαυτό σου? :blink:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Lorien

Περιβόητο μέλος

Ο Lorien αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 5,880 μηνύματα.
Αν νομιζεις οτι εισαι Α και εισαι Β, προσποιεισαι εμμεσα. Αν πεισεις τον εαυτο σου οτι εισαι "ετσι" ενω εισαι "αλλιως", πως θα πεισεις τους αλλους για το σωστο ; Και ειπα οτι ειναι πιθανο, οχι αναγκαιο. Και μιλαμε για το "δηθεν" που οπως το ερμηνευω, δεν ειναι μονο η προσποιηση και η μασκα, αλλα και , πχ, το να κυρητεις κατι που δε το πρατεις. (2ο ενικο οχι για σενα).
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 52 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Αν νομιζεις οτι εισαι Α και εισαι Β, προσποιεισαι εμμεσα.
Αν νομίζεις ότι είσαι Α και είσαι Β και το πιστεύεις αυτό, έχεις απλά εξαπατηθεί. Η λέξη "προσποιούμαι" περιέχει μια δόση πονηριάς που δεν νομίζω ότι περιγράφει την κατάσταση αυτού που έχει λανθασμένη εικόνα για τον εαυτό του. Όταν πιστεύεις πως είσαι Α, για σένα είσαι Α ασχέτως αν κάνεις λάθος. Δεν θα το χαρακτήριζα σε καμία περίπτωση προσποίηση αυτό. Η προσποίηση είναι συνώνυμο της υποκρισίας. Και για να υποκριθείς κάτι πρέπει να ξέρεις πως είσαι κάτι διαφορετικό από αυτό που υποκρίνεσαι.
Αν είσαι Α αλλά θέλεις να παριστάνεις το Β τότε προσποιείσαι..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Lorien

Περιβόητο μέλος

Ο Lorien αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 5,880 μηνύματα.
Ναι δε βρηκα καλυτερη λεξη για την περιπτωση αυτη. Βεβαια, συχνα το προβλημα δεν ειναι οτι δεν ειναι εφικτο να δουμε τον εαυτο μας οπως ειναι, αλλα να δεχτουμε οτι ειναι οπως ειναι και ετσι αυτο-κοροιδευομαστε και μας βολευει.

Παντως νομιζω απο το ποστ 172 απανταει στις ερωτησεις και ειναι κατανοητο αυτο που λεω χωρις η κατανοηση να εξαρταται απο μια μονο λεξη (που αφορα μονο μερικες περιπτωσεις κιολας). :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 52 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Λάθος νομίζεις ;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Lorien

Περιβόητο μέλος

Ο Lorien αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 5,880 μηνύματα.
Μπα. Ισως δε πιανεις το νοημα. Απο τοσα που σου απαντησα, σταθηκες σε μια μονο λεξη, που, ξαναλεω, αφορα μερικες περιπτωσεις του θεματος και δεν αποτελει την ουσια του. Απαντησα στο πως συνδεονται το δηθεν, η αυτοαντιληψη και οι συναναστροφες. Αν ειχες αλλες αποριες ή επιχειρηματα που διαφωνεις, γιατι δε τις εγραψες ;

Συζητηση κανουμε, απο την οποια μπορει να μαθουμε κατι. Δεν υπαρχει λογος αντιδρασης για την αντιδραση. Ουτε ο σκοπος ειναι να πεισουμε οτι ο αλλος ειπε κατι λαθος. Αλλωστε αν δεν ειμαστε σε θεση να ρωτησουμε και να ακουσουμε, γιατι εχουμε παγειωμενη αποψη, ποιος ο λογος να ξεκιναμε καν...

Αλλά ας γυρισουμε στο "δηθεν". Πιστευετε οτι οσοι ειναι δηθεν, το παραδεχονται ; Το χουν ψαξει ; Δεν ειναι συνειδητη επιλογη ; Ποσοι ειναι αρκετα ανοιχτομυαλοι, να ακουσουν κριτικη γιαυτο ; Την ακουν πραγματικα ή σου λενε "ναι,ναι εχεις δικιο" και μετα συνεχιζουν τα ιδια ; Αν πεσει στην αντιληψη σας ενα τετοιο ατομο, μπορειτε να κανετε παρεα μαζι του, επειδη αυτο που περναει προς τα εξω σας ταιριαζει (παρολο που ξερετε οτι ειναι ψευτικο) ;

Κατι αλλο, για να μην το εξεταζουμε επιφανειακα. Η σκεψη "γνωρισα απο κοντα, ατομο απο φορουμ", εννοοντας οτι συναντηθηκαμε 2-3 φορές, ειναι ακρως επιφανειακη και ακυρη. Δεν μπορεις να γνωρισεις καποιον, πινοντας καφε. Να παρεις μια ιδεα ναι. Αλλα μεχρι εκει. Ειδικα σε συναντησεις τετοιες οπου ο καθενας μιλαει ειτε λιγο με ολους ειτε λιγο παραπανω με λιγους. Εχει ενα βαρος η λεξη "γνωριζω" οσο να ναι. Τα παραδειγματα περιπτωσεων που καποιοι "γνωριζαν" απο κοντα χρονια καποιον και την πατησαν , δεν ειναι λιγα. Ναι , απο τη γλωσσα του σωματος, τις εκφρασεις προσωπου, και τα λογια του αλλου, μπορουμε να καταλαβουμε καμποσα πραγματα, δε διαφωνω. Αλλά και πάλι θα μιλαμε για μια αδρη εικονα. Η οποια ειναι πιο αδρη, οταν αφορα αποκλειστικά διαδυκτιακη συναναστροφη.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 52 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Αυτό λέω κι εγώ. Συζήτηση κάνουμε και ζήτησα να διευκρινίσουμε ένα σημείο της συζήτησης που κίνησε το ενδιαφέρον μου.
Όταν δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε και να εξηγήσουμε φαίνεται ότι δεν έχουμε ισχυρά επιχειρήματα για να στηρίξουμε την άποψή μας.
Ό,τι μείνει αδιευκρίνιστο θα μας απασχολήσει και παρακάτω στη συζήτηση... Εξάλλου εσύ ο ίδιος αναφέρεις πως:
Δεν υπαρχει κατι περι συναναστροφων, με το οποιο να ΜΗΝ εχει σχεση η αυτοαντιληψη.
άρα είναι κάτι πολύ σημαντικό που χρίζει διευκρίνισης...

Δεν το συνεχίζω διότι έτσι κι αλλιώς έχουμε διαφορετική άποψη επί του θέματος.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Lorien

Περιβόητο μέλος

Ο Lorien αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 5,880 μηνύματα.
Όταν δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε και να εξηγήσουμε φαίνεται ότι δεν έχουμε ισχυρά επιχειρήματα για να στηρίξουμε την άποψή μας. Ό,τι μείνει αδιευκρίνιστο θα μας απασχολήσει και παρακάτω στη συζήτηση...
Σαφως, αλλα αυτο ισχυει για σενα, οχι για μενα στην προκειμενη περιπτωση. Και απαντησα και εξηγησα. Εσυ απλα εκανες μια ερωτηση, και μετα αμφισβητεις και δεν πειθεσαι απο οτιδηποτε ειπα, χωρις όμως να εξηγεις απο τη μερια σου γιατι το κάνεις αυτο :rolleyes:

Isiliel : Τι σχεση εχει η αυτοαντιληψη, η προσποιηση και το δηθεν ;
Lorien : Ολα εχουν σχεση.
Isiliel : οχι δεν εχουν.
Lorien : εχουν γιαυτο και γιαυτο το λογο. Γιατι αν γινει αυτο, μπορει να επηρεασει εκεινο και να εχει σαν αποτελεσμα το αλλο.
Isiliel : προσποιηση δεν ειναι ακριβως αυτο.
Lorien : ναι δε βρηκα καλυτερη λεξη, καταλαβες ομως το νοημα.
Isiliel : νομιζεις.
Lorien : ισως δε καταλαβες, πες που διαφωνεις και γιατι.
Isiliel : δεν εχεις επιχειρηματα.
:rolleyes:

Δεν το συνεχίζω διότι έτσι κι αλλιώς έχουμε διαφορετική άποψη επί του θέματος.
Συνηθως συζητηση γινεται οταν τα ατομα εχουν διαφορετικες αποψεις. Αν ειχαν τις ιδιες δε θα μπαιναν στον κοπο. Το γεγονος οτι σταματας (με αυτη την προφαση) μαλλον δειχνει οτι δεν ειχες σκοπο για παραγωγικη κουβεντα, αλλά η αντιρρηση ηταν αυτοσκοπός. Κριμα. Δε πειραζει, εκανα κι αλλα ερωτηματα για το τοπικ ακριβως γιατι κατι μου λεγε οτι δε το πηγαινες καπου συγκεκριμενα. Κακως μπηκα στον κοπο να εξηγησω δλδ.:ermm: Παντως δε θα χαρακτηριζα ασθενη τα επιχειρηματα ενος συνομιλητή μου, τη στιγμη που εγω δεν θα ειχα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top