Δεν απαιτειται ουτε επιτυγχανεται ποτέ η απολυτη ασφάλεια, μη πηγαινουμε στο αλλο ακρο. Μιλαμε για ενα τετοιο επιπεδο ασφαλειας (ας το πουμε ετσι), που να μας επιτρεπει να εχουμε καλες πιθανοτητες να πεσουμε μεσα, και μικρες να την πατησουμε, αδικησουμε καποιον ή εκτεθουμε. Αλλωστε δε μπορουμε να ισχυριζομαστε, οτι επειδη ποτέ δεν ειναι απολυτα σιγουρο τιποτε, θα αρχισουμε να βγαζουμε συμπερασματα δεξια-αριστερα πάρε κοσμε
Ενας καθηγητης ψυχολογίας στο Χάρβαρντ, ελεγε : [SIZE=-1]“People are drastically
overconfident about their judgments of others.”. Και εχει δικιο, το βλεπουμε καθε μερα, και ακομη περισσοτεο μεσω μη διαπροσωπικων περιστασεων. Απο παλια ο Κομφουκιος ελεγε "[/SIZE][SIZE=-1]"
Overconfidence breeds carelessness.". Και ισχυει για τα παντα, πόσο μάλλον οταν θελουμε να κρινουμε τον ανθρωπινο παραγοντα που ειναι ρευστος απο μονος του (χωρίς να σκεφτουμε καν τι περναει προς τα εξω).
Τα ατομα που βγαζουν γρηγορα συμπερασματα, ταμπελες, κατηγοριες ή κρινουν άλλους από μακρια/με λιγες πληροφοριες, ειναι ειτε πολυ μικροι και ανωριμοι ακομα, είτε ατομα που υπερεκτιμουν τον εαυτο τους, ειτε ατομα που απλά δεν ενδιαφερονται αν θα κρινουν σωστα (συχνα γινονται τουρκοι αν τους το κανουν οι αλλοι ομως). Και οι 3 , θα κανουν λαθος (πιο συχνα απο οσο θα πρεπε).
Και ας μην ξεχναμε οτι εμεις οι ιδιοι, συνηθως κρινουμε τον εαυτο μας απο τις προθεσεις μας, ενω τους αλλους απο τις πραξεις τους. Και οχι μονο αυτο, αλλα θελουμε να κρινουμε τους αλλους με σχεδον θεια δικη, αλλα οι αλλοι να μας κρινουν με θεια συμπόνοια (και προδερμ).Παιζει και αυτο σημαντικο ρολο.
Δε θα πω ειδα, ξερω, το ξερα. Δεν ειναι κατι θαυμαστο ή εντυπωσιακό. Αντιθετως. Ουτε θα καυχιομουν οτι προβλεπω συχνα αντιδρασεις των αλλων (που πιθανοτατα θα εχω προκαλεσει αν πειραματιζομαι), γιατι its not me! (χώρια που δεν ειναι και η καλυτερη κινηση αφου, αυτοματως θα εχανα το ελαφρυντικο "δεν ηξερα πως θα το εκλαβει ο αλλος" , και θα αναλαμβανα την μεγαλυτερη ευθυνη της οποιας μη επιθυμητης εξελιξης)
Προσωπικά, (και παιρνω αφορμη επειδη το ανεφερε ο G.Chaos και ειναι κατι που δεν ειχε αναφερθει) δεν εχω στον κατάλογό μου, το να κανω πειραματα, επειδη το ίντερνετ προσφερεται για πειραματα πισω απο την οθονη. Οπως εκτός ίντερνετ δε θα εκανα, γιατι με ανθρωπους συναναστρεφομαι, ετσι και μεσω ίντερνετ. Ανθρωποι ειναι και εγω θα ειμαι ο εαυτος μου παντου. Αν αλλοι θελουν να φορανε μια μασκα εδω, αλλη εκει, αλλη παραπερα, επιλογη τους. Δε γινεται να λεμε οτι ειναι το ιδιο ευκολο να γνωρισεις καποιον μεσω νετ , με το τετ α τετ...και παραλληλα να χρειαζονται τεχνασματα και πειραματα μεσω ίντερνετ. Αφου δε τα κανουμε στο live (γιατι δε χρειαζονται) και απλα κουβεντιαζουμε σαν παρεα, το ιδιο μπορει να γινει και μεσω ίντερνετ.
[/SIZE]