Πρέπει όμως να ομολογήσω ότι σε διακατέχει (η προδιάθεση) να "ερμηνεύεις" μέχρι τελικής πτώσης κατά το δοκούν, τον λόγο των άλλων!
Νταξ, τι να λέμε, το ξέρω πως κατά βάθος είμαστε όλοι απόλυτα σωστοί στις απόψεις μας, και τσάμπα τις ψάχνουν οι άλλοι (κ με πιο δικαίωμα δλδ

)
Η νομοτέλεια αναφέρεται σε σταθερούς και ορισμένους φυσικούς νόμους! Η προδιάθεση, γεννετική-κληρονομική ή δεν ξέρω τι άλλο, στην ευεπίφορη "τάση"....
Το τσουβάλιασμα με την έννοια της αρνητικής ισοπέδωσης δεν σχετίζεται επίσης, όταν έχουμε να κάνουμε με...κοινά χαρακτηριστικά!
Τι να πω, είτε είναι ευεπίφορη τάση, είτε σταθερός νόμος της φύσης, πάλι νομοτέλεια ακούγεται στα αυτιά μου, πάλι τα πράγματα "είναι έτσι γιατί.. έτσι ειναι".
Και μην υποτιμάς τη δύναμη των κοινών χαρακτηριστικών. Όλοι μας πάνω εκεί χτίζουμε.
Καμμία σχέση (και πάλι) φίλτατε ρεμπεσκέ!
Τα πάντα έχουν σχέση μεταξύ τους, και κάθε μέντιουμ της πεντάρας το ξέρει αυτό.
Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα, επειδή έτσι ...θέλουμε!
Εμένα μου λες. Τεσπα...
Πς. την ξεφτίλισα πάλι την κουβέντα... ας πω και κάτι οφφ τόπικ.
Ο Καστοριάδης θα έλεγε πως ο Σαρτρ λέει μπούρδες σε αυτή την περίπτωση.
Αν μου επιτρέπουν οι Μεγάλες Μορφές, θα προσθέσω πως... όλοι μας δεν λέμε και τίποτα. Μικρά ανθρωπάκια γεννιόμαστε, απο τον πρώτο εώς τον τελευταίο, με την μοίρα να μας ανεβάζει απο κρατούμενους σε δεσμοφύλακες και το αντίστροφα, εντελώς τυχαία και εντελώς απροειδοποίητα. Ανήθικο δίδαγμα: φυλακή είναι και το απ' έξω, με χειρότερους δεσμοφύλακες (δεν το γνωρίζουν καν). Συμβουλή προς αμφότερους: για να κρατήσεις τον εαυτό σου, χτίσε μια μικρότερη φυλακή μέσα στην μεγάλη, και μείνε μέσα της κρατούμενος.