Μακρος μετράω κι εγώ, χρησιμοποιώ το myfitnesspal. Εννοειται, ζυγίζω τα γεύματα (πλην εξαιρέσεων).
Κάποιες φορές μέσα στο χρόνο πάω για μέτρηση λίπους, έχω τη Δευτέρα μάλιστα. Αν θέλω να χάσω λίπος, πχ τώρα μάλλον ένα 3% θα θέλω να πέσω (θα δείξει και από τη μέτρηση της Δευτέρας) αναπροσαρμόζω λίγο τη διατροφή μου. Αναλόγως και πόσο θέλω να πιεστώ ή όχι. Διατροφολόγο πλέον σπανια θα συμβουλευτώ, αλλά στην αρχή με είχε βοηθησει ώστε να έχω μεγάλη ποικιλία επιλογών και να μην περιορίζομαι σε 5 παρασκευές με 8 στανταρ υλικά τύπου γιαούρτι, βρώμη, αυγά και κοτόπουλο μόνο. Και αυτά καλά είναι, αλλά δεν υπάρχουν μόνο αυτά και για μένα που βαριέμαι εύκολα και θέλω εναλλαγές με βοήθησε αρκετά. Βέβαια, αυτό στοιχίζει κάτι παραπάνω και είναι προσωπική επιλογή αν κάποιος θα διαθέσει χρήματα για τη διατροφή του ή /και αν λόγω οικονομικής κατάστασης αναγκάζεται να περιορίζεται. Προσωπικά επενδύω στο φαγητό και ας κόβω από αλλού, δεν είναι αυτονόητη όμως ούτε η δυνατότητα αυτή ούτε η προτίμηση.
Επιπλέον, ένας καλός διατροφολόγος σε βγάζει από τον μπελά του τι να φας και πόσο, σε τι συνδυασμούς και σε ποια ισορροπία (συνήθως στις αρχές ενασχόλησης κάπου με το φιτνες) άκοπα και απροβλημάτιστα και έτσι μαθαίνεις. Εννοειται δε μιλάμε για τύπους που βγάζουν διατροφές καρμπόν και μιλάνε για ένα κουλούρι, δυο δάχτυλα φέτα κτλ.. αλλά για ανθρώπους που σοβαρά μελετάνε τα ποσοστά σου, βλέπουν το στόχο σου, το χρόνο μεσα στον οποιο θες να το πετύχεις και κάνουν δουλειά μηχανικού κυριολεκτικά.