Δεν θα ήθελα να είναι γνωστά τα γενετικά μου στοιχεία και οι ιστοσυμβατότητές μου, πριν να έρθει η ώρα ν' αποδημήσω εις Κύριον και μάλιστα με τρόπο που να βοηθά στη δωρεάν οργάνων (εγκεφαλικά νεκρός, σωματικά άθικτος). Πολύ απλά επειδή εάν κάποιος πλούσιος ή σημαντικός είχε ανάγκη από όργανα που τύχαινε να είναι συμβατά με τα δικά μου ή ακόμη χειρότερα με του παιδιού μου, κανείς δεν θα μπορούσε να με διασφαλίσει ότι δεν θα μας είχαν απαγάγει και δεν θα μας είχαν κάνει τας κεμπάπ τίποτε μαφιόζοι. Ζούμε σε πολύ επικίνδυνες εποχές.
Όσο καλοί και αγαθοί να θέλουν να λένε οι γιατροί πως είναι, δεν λείπουν από την κοινότητά τους και οι άνθρωποι που θα έκαναν ο,τιδήποτε για το χρήμα κι όχι για το λειτούργημα. Το πρόβλημα μάλιστα είναι ότι όχι μόνο οι "αρπάχτρες" είναι πολλοί, αλλά ακόμη περισσότερο που δεν γνωρίζουμε ποιον ακριβώς έχουμε μπροστά μας όταν βρεθούμε να παίζεται η ζωή μας σε μία κλωστή. Στατιστικά και βάσει της κοινής λογικής, οι πιθανότητες να πέσεις σε αγύρτη είναι αρκετά σημαντικές για να τις αγνοήσεις. Ας μας συγχωρούν οι τίμιοι γιατροί, όμως κανείς δεν έχει ταμπέλα στο μέτωπο που να λέει "είμαι άτιμος" ή "είμαι τίμιος" και το στερεότυπο με τα φακελάκια δεν αποτελεί προϊόν νοσηρής φαντασίας που προέκυψε άδικα από την πλευρά των ασθενών. Πρόκειται για αναντίρρητη πραγματικότητα.
Γι' αυτόν το λόγο δεν έχω δηλώσει εθελοντής, όμως έχω δόσει οδηγίες στους κοντινούς μου ανθρώπους, εάν είναι πεπεισμένοι ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε για την περίπτωσή μου, να δώσουν τα όργανά μου. Θα μου πει κανείς πως και πάλι κινδυνεύω, όμως εάν δεν τους εμπιστευόμουν δεν θα τους θεωρούσα ως "δικούς μου ανθρώπους".
Περαιτέρω, συμφωνώ με την παρακάτω ηθική ένσταση, η οποία εάν την επεκτείνουμε λιγάκι, μπορεί να λάβει εφιαλτικό χαρακτήρα:
Aν defaultαρουμε τη διαδικασια δωρεας στο opt-out (να ειναι αυτονόητη η συναινεση σε αφαιρεση οργανων),παραβιαζεται το θεμελιώδες δικαιωμα της αυτοδιαθεσης.
Ποιος νομιμοποιειται να σε υποχρεώσει να συναινέσεις σε "αυτοματη" θετική χρήση του σωματός σου,διχως την εγκρισή σου?
Το σωμα του το οριζει και το διαθετει κανεις μονος του.Ειναι η ύψιστή του ιδιοκτησία - που προστατεύεται και απο τους νομους. Συνεπώς,η δωρεά οργανων - που ειναι ασκηση αυτοδιαθεσης - οφειλει να παραμεινει opt-in.
Σωστά, η αντιμετώπιση του σώματος του ανθρώπου ως ιδιοκτησία του και ως στοιχείο της γενικότερης αυτοδιάθεσής του, είναι βασική αρχή των συστημάτων δικαίου των δημοκρατικών (κατά το δείνασθαι) Δυτικών κρατών. Η αλλαγή αυτού του στοιχείου, θα έχει αλυσιδωτές συνέπειες στο νομικό μας πολιτισμό. Η ιδέα ότι το σώμα μας ανήκει στο κράτος, "για το καλό της κοινωνίας", έχει διάφορες προεκτάσεις οι οποίες οδηγούν σε εφιαλτικού τύπου σενάρια.
Ηθικοπλαστικές πρακτικές που στοχεύουν στην τεχνητη δημιουργια ενοχών / ύψιστης συνειδησης "προσφοράς" στο κοινωνικό συνολο και στην αφύπνιση ουμανισμου,ειναι εκ του πονηρου ειδικά λαμβανοντας υποψη και την κερδοσκοπική / εκμεταλλευτική φύση του ανθρώπου που δεν εχει φραγμους και -οσους νομους και να εχει θεσπίσει -δεν εχει σταματησει ουτε στην εκμεταλλευση του ίδιου του του εαυτου. Ρέπει παντα να καταστρατηγει τους ιδιους του τους περιορισμους.
Ακριβώς!! Ενώ εκ πρώτης όψεος φαίνεται να είναι μια πολύ προοδευτική ιδέα το opt-out, τελικά είναι στο βάθος ηθικοπλαστικό κι επικίνδυνο. Πολύ σύντομα, εάν επικρατήσει κάτι τέτοιο, θα συμβεί το επόμενο βήμα, που είναι το φυσικό επακόλουθο της ιδεολογίας που θα το επέβαλε. Αφού πρόκειται για το καλό όλων, θα πρέπει να οργανωθούμε και να δημιουργήσουμε μια πλήρη data base με τα γενετικά στοιχεία και τις ιστοσυμβατότητες όλων. Αφού όλοι θεωρούνται on default ως πιθανοί δότες, θα πρέπει όλοι να φακελωθούν σ' αυτό το σύστημα. Όμως το DNA είναι κάτι που το αφήνει κανείς όπου κι αν πάει. Έτσι θα συσσωρευτεί τεράστια ποσότητα πληροφορίας, άρα και Δύναμη, στα χέρια πολύ ολίγων. Το επόμενο βήμα θα είναι τελικά το να είναι όχι opt-out αλλά υποχρεωτικό. Μετά, ποιος μας φυλάει από τον Μεγάλο Αδελφό;
Εξαλλου,τα βλαστοκύτταρα θα επιλύσουν στο αμεσο μελλον την αναγκη οργανων.
Ναι, γίνονται προσπάθειες κατασκευής τεχνητών βιολογικής φύσης οργάνων, έχουν γίνει αρκετές πρόοδοι σ' αυτό το θέμα, ειδικά σε δέρμα, απ' ό,τι έχω διαβάσει, όμως παρουσιάζονται προβλήματα με τη νεύρωση των οργάνων και άλλα, συνεπώς δεν θα είναι έτοιμο για αρκετά χρόνια ακόμη...