Obscura
Πολύ δραστήριο μέλος

Άγγελε, did you actually read the damn topic? Έχει συζητηθεί πολλάκις αυτό που αναφέρεις.
Πάντως κάτι που σκέφτηκα τώρα. Όσοι απλώς έχετε ενημερώσει τους συγγενείς σας και έχετε το κεφάλι σας ήσυχο κατ'αυτόν τον τρόπο, έχετε σκεφτεί ποτέ σε τι μαρτύριο τους βάζετε; Μόλις θα τους ανακοινώσουν ότι πεθάνατε, αντί να τους αφήσουν στην ησυχία τους να θρηνήσουν, θα πρέπει να συμπληρώνουν φόρμες για τα όργανα σας (και αυτό αν δεν στείλουν τους γιατρούς στο διάολο που "τόλμησαν να σκεφτούν κάτι τέτοιο ενώ ο αγαπημένος μου Μήτσος είναι νεκρός, μπούχουχου").
Αυτό είναι ένα πρόβλημα όντως. Αμφιβάλλω και κατά πόσο σοβαρά μας λαμβάνουν υπόψη οι δικοί μας όταν κάνουμε τέτοιου είδους δηλώσεις. Εμένα τουλάχιστον αποφεύγουν να μιλάνε γι' αυτό (λες και ξορκίζουν τον ίδιο το θάνατο έτσι) με το επιχείρημα ότι είμαι ακόμα μικρή (πράγμα που σημαίνει δεν υπάρχει περίπτωση να πέσει πάνω μου κανένα ντουβάρι π.χ. ή να βρεθώ στις ρόδες κανενός λεωφορείου, σαλονικιώτικου 8 συγκεκριμένα).
Μου αρέσει πάρα πολύ το επιχείρημα της Ίντριλ και θα το πόσταρα κι εγώ αν δεν το είχε κάνει ήδη. Από αυτή την άποψη η δωρεά οργάνων από μέρους μου δε θα ήταν παντελώς αλτρουιστική (αν μπορούμε να μιλάμε για αλτρουισμό τη στιγμή που δεν έχεις τίποτα να χάσεις) αφού ΙΣΩΣ (αν οι θεωρίες συνομωσίας έχουν βάση) εξασφάλιζε τη λύτρωσή μου.Προσωπικά δε με φοβίζει ιδιαιτερα η πιθανότητα να με στείλουν πριν της ώρας μου γιατί όταν φτάνει κάποιος έστω και κοντά στο σημείο να κηρυχτεί εγκεφαλικά νεκρός οι πιθανότητες να ανακάμψει και ζήσει μια στοιχειωδώς ανθρώπινη ζωή είναι μάλλον ούτως η άλλως μηδαμινές. Προκειμενου λοιπόν να με αφήσουν να "ζήσω" σαν φυτό, η ακόμα χειρότερα να ανακτήσω τις αισθήσεις μου και να έχω χίλια δυο προβλήματα προτιμώ να τραβήξουν την πρίζα μια ώρα αρχύτερα. Θα το ζητούσα δηλαδή από μονη μου ακόμα κι αν δεν είχε τεθεί το θέμα να σώσω μια άλλη ζωή.
Μου άρεσε επίσης η λογική του Πάνου αλλά κανείς δεν του απάντησε: Όσοι είστε κατά της δωρεάς είστε και κατά της λήψης;
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Άγγελος
Επιφανές μέλος

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
WhiteDrum
Διάσημο μέλος

underwater
Περιβόητο μέλος

Όσο για το να θεωρηθεί δεδομένη η δωρεά οργάνων δεν έχω άποψη. Πιθανώς το θέμα αυτό να με βοηθήσει να αποκτήσω!
Heptamer
Δραστήριο μέλος

Απο τη στιγμή που χανονται παμπολλες ζωές σε μακροσκοπική κλίμακα - ζωές που συνηθως δε μας αγγίζουν / αφορούν γιατι ειναι μακριά μας - και ως κοινωνιες να μην κουναμε δαχτυλακι,το να εστιάζουμε και να πασχίζουμε τοσο επίμονα στο μικρόκοσμό μας στο να σώσουμε / εξασφαλίσουμε τις (λίγες έως και ασήμαντες σε σύγκριση) εγωιστικές ζωές μας ειναι (ανθ)υποκριτικό.Δηλαδή το επιχείρημα σου είναι "μην κάνετε τίποτα, αφού ούτως ή άλλως χάνονται πολύ περισσότερες ζωές και δεν νοιάζεστε";;
Ενώ με το να μην δώσεις τα όργανα σου τι ακριβώς πετυχαίνεις; Πάλι θα χάνονται ζωές, και μάλιστα 5-10 περισσότερες και δεν θα έχεις κάνει τίποτα γι'αυτό. Τώρα αν έχεις κάνει κάτι άλλο για να βοηθήσεις, πάει στο διάολο, αλλά εξακολουθώ να μην το καταλαβαίνω.
Eινα απαραδεκτο και ανηθικο θα τολμουσα να πω, να προσπαθουμε να εκμαιεύσουμε δια παμπόλλων μέσων δωρεες οργανων για να σωθουν οι μιζερες εγωιστικές ζωές μας οταν αφηνουμε αλλες να χανονται.
Το αλτρουϊστικό στοιχειο δεν οφειλει να εξαντλειται στο μιζερο ατομικό μας μικρόκοσμο.
Οφειλει να αγκαλιάζει ολους ανεξαιρετως.
Μεχρι να το καταφερει αυτο,δε νομιμοποιειται να ζητα το οτιδηποτε.
Αν η δωρεά οργάνων defaultαριστεί και λαβει μαζικό χαρακτηρα,η ανθρώπινη αξία μοιραία θα κατρακυλήσει καμποσα σκαλοπάτια,συμπαρασύροντας και την ηθική,παγιώνοντας νεες,επικίνδυνες πρακτικές.
Οσο παραμένει εθελοντική η δωρεα,η ηθική διατηρειται ψηλά και η ανθρώπινη αξια επίσης. Αν καταπέσουμε να αλλαξουμε προς το χειροτερο την οπτική μας προς το ανθρωπινο σωμα και την οντοτητα γενικα και (μοιραια έτσι) να την εξισώσουμε με αυτή των πειραματόζωων,εχουμε αποτύχει.
Subject to change
e-steki.gr Founder

Άρα, αυτό ακριβώς που είπα. Αφού πεθαίνουν παιδάκια στην Αφρική, ας ψοφήσουμε όλοι (μπουχουχουΑπο τη στιγμή που χανονται παμπολλες ζωές σε μακροσκοπική κλίμακα - ζωές που συνηθως δε μας αγγίζουν / αφορούν γιατι ειναι μακριά μας - και ως κοινωνιες να μην κουναμε δαχτυλακι,το να εστιάζουμε και να πασχίζουμε τοσο επίμονα στο μικρόκοσμό μας στο να σώσουμε / εξασφαλίσουμε τις (λίγες έως και ασήμαντες σε σύγκριση) εγωιστικές ζωές μας ειναι (ανθ)υποκριτικό.
Eινα απαραδεκτο και ανηθικο θα τολμουσα να πω, να προσπαθουμε να εκμαιεύσουμε δια παμπόλλων μέσων δωρεες οργανων για να σωθουν οι μιζερες εγωιστικές ζωές μας οταν αφηνουμε αλλες να χανονται.
Το αλτρουϊστικό στοιχειο δεν οφειλει να εξαντλειται στο μιζερο ατομικό μας μικρόκοσμο.
Οφειλει να αγκαλιάζει ολους ανεξαιρετως.
Μεχρι να το καταφερει αυτο,δε νομιμοποιειται να ζητα το οτιδηποτε.

Ο αλτρουισμός που κολλάει πάλι; Προσωπικά δεν είπα ποτέ ότι είναι αλτρουιστική πράξη η δωρέα οργάνων, ούτε πιστεύω κάτι τέτοιο. Αλτρουισμός είναι το να βοηθάς άλλους ανθρώπους εις βάρος σου. Χωρίς το τελευταίο πρόκειται ίσως για καλοσύνη, για προνοητικότητα, σίγουρα όχι για αλτροισμό πάντως. Με τη δωρεά οργάνων δεν χάνω απολύτως τίποτα, οπότε δεν τη θεωρώ αλτρουιστική πράξη. Ούτε θεωρώ εαυτόν αλτρουίστρια.
Αν πάντως πεθάνει κάποιο δικό σου άτομο, πολύ θα ήθελα να δω την έκφραση σου αν κάποιος σου "τρίψει στη μούρη" τα παραπάνω που γράφεις

Μακροσκοπικά πάντως εγώ θα σώσω 5-10 ανθρώπους έστω πεθαίνοντας. Εσύ πιθανότατα θα μείνεις στις (αμπελο)φιλοσοφίες και τα ωραία(?) λογάκια

Οργασμός ορθολογισμού το παραπάνω! Τόσες λογικές συνεπαγωγές ούτε σε απόδειξη μαθηματικού θεωρήματος! Υπάρχει κάποια τεκμηρίωση, κάποιο επιχείρημα -- για τα μάτια του κόσμου έστω! -- για το παραπάνω παραληρημα καταστροφολογίας;Αν η δωρεά οργάνων defaultαριστεί και λαβει μαζικό χαρακτηρα,η ανθρώπινη αξία μοιραία θα κατρακυλήσει καμποσα σκαλοπάτια,συμπαρασύροντας και την ηθική,παγιώνοντας νεες,επικίνδυνες πρακτικές.
Οσο παραμένει εθελοντική η δωρεα,η ηθική διατηρειται ψηλά και η ανθρώπινη αξια επίσης. Αν καταπέσουμε να αλλαξουμε προς το χειροτερο την οπτική μας προς το ανθρωπινο σωμα και την οντοτητα γενικα και (μοιραια έτσι) να την εξισώσουμε με αυτή των πειραματόζωων,εχουμε αποτύχει.
Heptamer
Δραστήριο μέλος

1. Δεν ειπα να ψοφήσουμε απαραιτητα.1. Άρα, αυτό ακριβώς που είπα. Αφού πεθαίνουν παιδάκια στην Αφρική, ας ψοφήσουμε όλοι (μπουχουχου).
2. Ο αλτρουισμός που κολλάει πάλι; Προσωπικά δεν είπα ποτέ ότι είναι αλτρουιστική πράξη η δωρέα οργάνων, ούτε πιστεύω κάτι τέτοιο. Αλτρουισμός είναι το να βοηθάς άλλους ανθρώπους εις βάρος σου. Χωρίς το τελευταίο πρόκειται ίσως για καλοσύνη, για προνοητικότητα, σίγουρα όχι για αλτροισμό πάντως. Με τη δωρεά οργάνων δεν χάνω απολύτως τίποτα, οπότε δεν τη θεωρώ αλτρουιστική πράξη. Ούτε θεωρώ εαυτόν αλτρουίστρια.
3. Αν πάντως πεθάνει κάποιο δικό σου άτομο, πολύ θα ήθελα να δω την έκφραση σου αν κάποιος σου "τρίψει στη μούρη" τα παραπάνω που γράφεις"Μα χάνονται τόσες ζωές σε μακροσκοπική κλίμακα, είναι ανήθικο και εγωιστικό που θρηνείς!!"
4. Μακροσκοπικά πάντως εγώ θα σώσω 5-10 ανθρώπους έστω πεθαίνοντας. Εσύ πιθανότατα θα μείνεις στις (αμπελο)φιλοσοφίες και τα ωραία(?) λογάκιαΒέβαια εγώ είμαι εγωίστρια και ανήθικη (and proud of it, if I may add -- Δεδομένων των συνήθων χρήσεων του όρου "ανήθικος", πλέον το θεωρώ τιμή μου να μου τον προσάπτουν)
![]()
Ειπα πως ειναι υποκριτικό να πασχίζουμε να το διασφαλίσουμε για την Αυτού Εγωστικότητά μας.

2. Δεν στεκομαι στην ετυμολογια.
Αν σε καλυπτει,αντικατέστησε την λεξη "Αλτρουϊσμός" με καλοσύνη,αλληλοβοήθεια,συμπόνοια,ουμανισμό ή και οτι αλλο θεωρεις προσφορο.
3. Εαν και εφοσον βρεθώ σε μια τετοια θεση,σαφώς και αποδεχθώ το αναπόφευκτό.
Σιγουρα παντως δε θα ψέξω καποιον που δε θα ήθελε να με βοηθησει με οργανό του....
4. Δεν ειναι μεμπτο να σωζεις ανθρώπους εαν το μπορεις.
Οπως δεν ειναι μεμπτό και ανηθικο και οταν επιλέγεις να μην το κανεις.
Η προσωπική επιλογή δεν (οφειλει να) υποκειται σε κρίση.
Δε με ενδιαφερει να επιχειρηματολογήσω.Οργασμός ορθολογισμού το παραπάνω! Τόσες λογικές συνεπαγωγές ούτε σε απόδειξη μαθηματικού θεωρήματος! Υπάρχει κάποια τεκμηρίωση, κάποιο επιχείρημα -- για τα μάτια του κόσμου έστω! -- για το παραπάνω παραληρημα καταστροφολογίας;

Οι καταστροφολογίες στερουνται αποδείξεως.

Μου αρκει ως σεναριο,ως ικανή / πιθανή συνθήκη.

Neraida
Επιφανές μέλος

4. Δεν ειναι μεμπτο να σωζεις ανθρώπους εαν το μπορεις.
Οπως δεν ειναι μεμπτό και ανηθικο και οταν επιλέγεις να μην το κανεις.
Η προσωπική επιλογή δεν (οφειλει να) υποκειται σε κρίση.
Για να εκφρασω αυτο που επαθα διαβαζοντας καποιους απο εσας, η εκφραση "πολιτισμικο σοκ" φανταζει πολυ μικρη.
Το να εχει τη δυνατοτητα καποιος να σωσει καποιον αλλο και μαλιστα χωρις να γινει αυτο εις βαρος του, ειναι ο,τι πιο εναρετο εχει να υποδειξει ο ανθρωπος.
Μα θα τραβηξω τα μεμε μου δηλαδη...εαν δεν ειναι μεμπτο και ανηθικο να ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ να ΜΗ βοηθησεις να σωθει μια ζωη, ενω σου κοστιζει το απολυτως τιποτα, τοτε τι στο διατανο ειναι μεμπτο, ανηθικο και απανθρωπο σε αυτη τη μαμημενη ζωη?!
Ειλικρινα, ντρεπομαι για την απανθρωπια μας, κι εαν σας δυσαρεστει αυτη μου η δηλωση, καντε μου μηνυση.
Insomniac
Πολύ δραστήριο μέλος

Το να εχει τη δυνατοτητα καποιος να σωσει καποιον αλλο και μαλιστα χωρις να γινει αυτο εις βαρος του, ειναι ο,τι πιο εναρετο εχει να υποδειξει ο ανθρωπος.
Μα θα τραβηξω τα μεμε μου δηλαδη...εαν δεν ειναι μεμπτο και ανηθικο να ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ να ΜΗ βοηθησεις να σωθει μια ζωη, ενω σου κοστιζει το απολυτως τιποτα, τοτε τι στο διατανο ειναι μεμπτο, ανηθικο και απανθρωπο σε αυτη τη μαμημενη ζωη?!
...
...
Αν η δωρεά οργάνων defaultαριστεί και λαβει μαζικό χαρακτηρα,η ανθρώπινη αξία μοιραία θα κατρακυλήσει καμποσα σκαλοπάτια,συμπαρασύροντας και την ηθική,παγιώνοντας νεες,επικίνδυνες πρακτικές.
Εδω ακουσαμε οτι ειμαστε κ εγωιστες κ υποκριτες που θελουμε να μαζικοποιηθει η δωρεα οργανων, και οτι αν γινει κατι τετοιο θα πεσει το επιπεδο της ηθικης, και εσυ καθεσαι και λες οτι το να επιλεγεις να μη βοηθησεις καποιον ειναι μεμπτο και ανηθικο; Μα τι παραλογισμος!

Heptamer
Δραστήριο μέλος

1. Σε μια διαδικτυακή δημοθοινία,δεν ακους / βλεπεις απαραιτητα αυτά που σου χαϊδεύουν τα αυτιά.Εδω ακουσαμε οτι ειμαστε κ εγωιστες κ υποκριτες που θελουμε να μαζικοποιηθει η δωρεα οργανων, και οτι αν γινει κατι τετοιο θα πεσει το επιπεδο της ηθικης, και εσυ καθεσαι και λες οτι το να επιλεγεις να μη βοηθησεις καποιον ειναι μεμπτο και ανηθικο; Μα τι παραλογισμος!![]()

2. Ειπα πως η επιλογή το να μη βοηθήσεις καποιον ΔΕΝ ειναι κατι μεμπτο και ανήθικο.
Οι λόγοι / φόβοι του καθενός,ειναι ιεροί.

Subject to change
e-steki.gr Founder

Όλα πάντως προσωπικές επιλογές κάποιου είναι. Αν η προσωπική επιλογή δεν μπορεί να υπόκειται σε κρίση, τότε ουσιαστικά τίποτα δεν μπορεί να υπόκειται σε κρίση.
Ophelia
Διάσημο μέλος

Αρχική Δημοσίευση από unknown:Στο συγκεκριμενο ζητημα --opt-out-- θα ελεγα πως δεν ειμαστε ακομα ωριμη κοινωνια(πουθενα οχι μονο εδω),οι ιδιες οι μεταμοσχευσεις δεν εχουν κλεισει 100 χρονια υπαρξης.Καποια στιγμη θα γινει πιστευω.
Εδω καλα καλα δεν εχει γινει opt-out η αιμοδοσια για τους πληρως υγιεις..Και το αιμα χρειαζεται πολυ πολυ πιο συχνα.
Χοχοχο αυτό και αν είναι θέμα...εδώ προσπαθούμε, πόσες σελίδες τώρα, να καταλάβουμε για ποιον λόγο ένας άνθρωπος αρνείται συνειδητά να ΜΗΝ βοηθήσει κάποιον που έχει ανάγκη, δίνοντας του ένα όργανο, την στιγμή που ούτε καν θα το καταλάβει όταν έρθει η ώρα εκείνη να του το πάρουν.

Όπως και να 'χει, αν και είμαι 100% υπερ της δωρεάς οργάνων, το βρίσκω λίγο ''φτηνό'' το να προσπαθούμε να ''τσιμπήσουμε'' δότες απλά έχοντας την δωρεά opt-in...

Και δεν έχω καμμία όρεξη βραδιάτικα να πείσω κανέναν οτι η δωρεά είναι το σωστό ή να του αλλάξω γνώμη ή να το παίξω φιλεύσπλαχνη...όσοι είναι εθελοντές ξέρουν οτι πάνω απ' όλα, ότι κάνουν το κάνουν για τον εαυτό τους, για να έχουν εκείνοι ήσυχη την συνείδηση τους. Άρα εκ των πραγμάτων, για ποιόν αλτρουϊσμό μιλάμε;;

Και στο κάτω κάτω, για όσα περι θρησκευτικών πεποιθήσεων ακούγονται, αν ο Θεος είναι τόσο καλός και δίκαιος που αποφασίσει οτι μου αξίζει να πάω στην κόλαση μόνο και μόνο επειδή δεν κράτησα το σώμα μου ''ατόφιο'' μέχρι την τελική κρίση, αλλά αποφάσισα να μοιράσω το όργανα μου για να σωθεί κάποιος άλλος...ε, τότε ειλικρινά, τέτοιου είδους δικαιοσύνη να την βράσω. Ας με στείλει στην κόλαση για 1002 άλλα πράγματα που έχω κάνει...

Το μόνο καλό που βγήκε από το θέμα, κατ' εμέ, είναι οτι μάθαμε για την διαδικασία αποδοχής της εθελοντικής δωρεάς. Δεν είχα ιδέα οτι πρέπει να πάει κάποιος στο κεπ...

Πάντως, όσοι είναι τόσο αρνητικοί στην δωρεά οργάνων, ας σκεφτούν για μια στιγμή πως θα ένιωθαν αν έχαναν κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο από έλλειψη σε ζωτικά όργανα ή αίμα

Heptamer
Δραστήριο μέλος

1. Aυτο το εις βάρος του ,που δεν μπορει να διασφαλιστει 100% οτι δε θα ειναι (εις βαρος του τελικα) οπως εχει ειπωθει απο το Μεγάλο Χάος πιο πριν,ειναι το μεγαλο αγκάθι,ενας σημαντικός αποτρεπτικός παράγων...1.Το να εχει τη δυνατοτητα καποιος να σωσει καποιον αλλο και μαλιστα χωρις να γινει αυτο εις βαρος του, ειναι ο,τι πιο εναρετο εχει να υποδειξει ο ανθρωπος.
2. Μα θα τραβηξω τα μεμε μου δηλαδη...εαν δεν ειναι μεμπτο και ανηθικο να ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ να ΜΗ βοηθησεις να σωθει μια ζωη, ενω σου κοστιζει το απολυτως τιποτα, τοτε τι στο διατανο ειναι μεμπτο, ανηθικο και απανθρωπο σε αυτη τη μαμημενη ζωη?!
3. Ειλικρινα, ντρεπομαι για την απανθρωπια μας, κι εαν σας δυσαρεστει αυτη μου η δηλωση, καντε μου μηνυση.

2. Το οτι δεν κοστιζει απολύτως τιποτα,δεν ειναι αληθές.
Κοστιζει σε καχυποψία,ανησυχία....και αυτό δεν ειναι λίγο.

Τιποτα στους δυσκολους / πονηρους / εκμεταλλευτικους καιρους μας δεν ειναι ευκολο και διχως κόστος.
Οσο μεμπτο και ανηθικο ειναι ισως καποιος να μη βοηθα,αλλο τοσο ειναι μεμπτό και ανηθικο,να δημιουργεις ενοχές - και να προσδιδεις χαρακτηρισμους - σε καποιον που δεν επιθυμει να κανει μια θυσια, προκειμενου να λειτουργήσει οπως εσυ θες.
3. Εγω ειμαι αιρετικός - δε μπορω να σου κανω μήνυση!!!

Αιρετικός,αιρετικό ού ποιει!!

Η απανθρωπιά μας δε φαινεται απο την αρνηση μας να δωσουμε τα οργανα μας.
Η απανθρωπια μας φαινεται καθε μερα παντου στον κόσμο.
Το να την εξειδικεύουμε μεροληπτικώς σε συγκεκριμένα τοπία ειναι κι αυτο.....απάνθρωπο!

Subject to change
e-steki.gr Founder

Αυτά απαντήθηκαν παραπάνω, αν είχες κάνει τον κόπο να διαβάσεις το θέμα.1. Aυτο το εις βάρος του ,που δεν μπορει να διασφαλιστει 100% οτι δε θα ειναι (εις βαρος του τελικα) οπως εχει ειπωθει απο το Μεγάλο Χάος πιο πριν,ειναι το μεγαλο αγκάθι,ενας σημαντικός αποτρεπτικός παράγων...
2. Το οτι δεν κοστιζει απολύτως τιποτα,δεν ειναι αληθές.
Κοστιζει σε καχυποψία,ανησυχία....και αυτό δεν ειναι λίγο.
Τιποτα στους δυσκολους / πονηρους / εκμεταλλευτικους καιρους μας δεν ειναι ευκολο και διχως κόστος.
Κανείς δεν προσέδωσε χαρακτηρισμούς, περισσότερο τουλάχιστον απ'ότι εσύ.Οσο μεμπτο και ανηθικο ειναι ισως καποιος να μη βοηθα,αλλο τοσο ειναι μεμπτό και ανηθικο,να δημιουργεις ενοχές - και να προσδιδεις χαρακτηρισμους - σε καποιον που δεν επιθυμει να κανει μια θυσια, προκειμενου να λειτουργήσει οπως εσυ θες.
Το "όπως θες" δεν το καταλαβαίνω. Τι ακριβώς συμφέρον έχω εγώ, ο Insomniac, η Neraida από το να γίνει κάποιος δωρητής οργάνων; Doing!
Heptamer
Δραστήριο μέλος

Δε μπορουμε να παραβλεψουμε και αυτους τους κινδυνους.(άσε που μπορεί να κολλήσει και aids με την βελόνα -που ξες),
Αλτρουϊσμός είναι το να μάθεις οτι κάποιος άγνωστος -που ούτε καν ξέρεις ή θα δεις ποτέ την φάτσα του- χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού των οστών και να να πας να δώσεις εσύ...ενώ οι πιθανότητες να παραλύσεις εσύ ο ίδιος κατά την διαδικασία δωρεάς είναι αρκετές. Αυτό είναι αλτρουϊσμός...![]()
Δεν προσφερουμε υπηρεσία στον πασχοντα,αν κινδυνεύσουμε και εμεις.
Αν εισαι ηδη στα θυμαρακια,σαφώς και δε γενναται θεμα να δώσεις το νεφρό σου.Το να πάω να δώσω το νεφρό μου ενώ είμαι ήδη στα θυμαράκια, αυτό μου φαίνεται απολύτως λογικό και αυτονόητο.
Το ολο θεμα ειναι,πως και υπο ποιες συνθηκες θα εχεις φτασεις προηγουμενως στα θυμαρακια (αν "βοηθηθηκες" ή αφέθηκες να φτασεις κλπ...),προκειμενου να αποδεσμευτει το νεφρό σου....
Ειπαμε: oι καιροι ου μενετοί.

Οντως...οσοι ανθιστανται στη δωρεά,επειδη εκ θρησκευτικών πεποιθησεων οφειλουν ή θελουν να ταφουν "ατοφιοι",αγρατζουνιστοι κλπ ειναι σαφώς γραφικοί και ασοβαροι!Και στο κάτω κάτω, για όσα περι θρησκευτικών πεποιθήσεων ακούγονται, αν ο Θεος είναι τόσο καλός και δίκαιος που αποφασίσει οτι μου αξίζει να πάω στην κόλαση μόνο και μόνο επειδή δεν κράτησα το σώμα μου ''ατόφιο'' μέχρι την τελική κρίση, αλλά αποφάσισα να μοιράσω το όργανα μου για να σωθεί κάποιος άλλος...ε, τότε ειλικρινά, τέτοιου είδους δικαιοσύνη να την βράσω. Ας με στείλει στην κόλαση για 1002 άλλα πράγματα που έχω κάνει...![]()

Ο (οποιος) Θεός,ΔΕΝ κρινει. Απλά,παρατηρει.
Εμεις τον πλασαμε κριτή.
1. Σαφώς και εχω παρακολουθησει το θεμα.1. Αυτά απαντήθηκαν παραπάνω, αν είχες κάνει τον κόπο να διαβάσεις το θέμα.
2. Κανείς δεν προσέδωσε χαρακτηρισμούς, περισσότερο τουλάχιστον απ'ότι εσύ.
Το "όπως θες" δεν το καταλαβαίνω. Τι ακριβώς συμφέρον έχω εγώ, ο Insomniac, η Neraida από το να γίνει κάποιος δωρητής οργάνων; Doing!
Απλά τονισα ξανα τις πιο σημαντικές κατ' εμε πτυχές.

2. Εκανα χρηση του δευτερου ενικού εν ειδει γενικευσης.
Κατι που προφανως παρεξηγηθηκε.

Ουδέποτε προσωποποιησα καποιον συμμετεχοντα!

fielda
Πολύ δραστήριο μέλος

Το σημαντικότερο πιστεύω είναι η ενημέρωση. Δεν έχουμε ενημερωθεί επαρκώς για το ζήτημα και το αντιμετωπίζουμε με καχυποψία. Όσον αφορά το αν θα έπρεπε η δωρεά οργάνων να είναι opt-in ή opt-out διαδικασία, νομίζω ότι θα συμφωνήσω με τη μάρα. Πολύ φοβάμαι βέβαια ότι παραμένοντας η κατάσταση ως έχει χάνουμε σημαντικό αριθμό χρήσιμων οργάνων καθημερινά απλά από αμέλεια των θανόντων.
Πριν από 3 μήνες σκοτώθηκε η ξαδερφή μου σε τροχαίο, ήταν 28 χρονών και υγιέστατη. Όταν έκανα το λάθος και ρώτησα τη μητέρα μου αν θα δωρίζανε οι γονείς της τα όργανά της με κοίταξε έκπληκτη και απόρρησε πώς μπορούσα εκείνη την ώρα να σκέφτομαι τέτοια πράγματα. Αν πονούσα; Όχι απλά πόνεσα, οι λέξεις δεν είναι αρκετές να περιγράψουν αυτό που ένιωθα και αυτό που έζησα. Θα προσπαθούσα όμως να "παρηγορηθώ" ότι κάτι καλό θα έβγαινε από αυτή την ιστορία, ότι κάποιος άλλος θα ζούσε έχοντας τα όργανα της ξαδερφής μου.
Όπως καταλαβαίνετε δεν τολμάω καν να ανοίξω τέτοια συζήτηση στους δικούς μου τώρα

Άγγελος
Επιφανές μέλος

Ο αλτρουισμός που κολλάει πάλι; Προσωπικά δεν είπα ποτέ ότι είναι αλτρουιστική πράξη η δωρέα οργάνων, ούτε πιστεύω κάτι τέτοιο. Αλτρουισμός είναι το να βοηθάς άλλους ανθρώπους εις βάρος σου.
ειχα ακουσει στην τηλεοραση οτι σε δωρεα οργανων απο ζωντες ειμαστε αρκετα ψηλα..
self-instructive depressing
Περιβόητο μέλος

Αν δεν κάνω λάθος, επί του παρόντος η δωρέα οργάνων είναι opt-in διαδικασία, δηλαδή πρέπει να δηλώσεις πριν πεθάνεις ότι θέλεις να γίνεις δωρητής μετά θάνατον. Αν πεθάνεις και δεν έχεις κάνει τέτοια δήλωση, θα πρέπει να συμφωνήσουν οι συγγενείς σου. Σε κάθε άλλη περίπτωση, τα όργανα σου πάνε στράφι αν δεν κάνω λάθος (?).
Προσωπικά πιστεύω ότι θα έπρεπε η δωρέα οργάνων να είναι opt-out διαδικασία.
Ποιά είναι η άποψη σας για το θέμα; Μπορείτε να βρείτε κάποιο λόγο να παραμείνει opt-in η διαδικασία;
ναι , την ύπαρξη μεταθάνατον ζωής

Άγγελος
Επιφανές μέλος

ετσι και αλλιως πανε στραφι οταν πεθανεις..μονο χιτωνας απο τα ματια ισως να γλυτωνει ..Σε κάθε άλλη περίπτωση, τα όργανα σου πάνε στράφι αν δεν κάνω λάθος (?).
deathpale
Νεοφερμένο μέλος

Κι εγώ το έχω ακούσει αυτό και μάλιστα από άτομο που είναι μέσα στα πράγματα, δηλαδή εργάζεται σε νοσοκομείο. Τώρα αν είναι αλήθεια δεν ξέρω πάντως για πολλούς είναι ένας λόγος ώστε να διστάζουν να γίνουν δωρητές. Κατ' εμέ το καλύτερο είναι αν θέλεις να γίνεις δωρητής να το πεις στους δικούς ώστε να το ξέρουν και ίσως και σε έναν οικογενειακό γιατρό ή εναν γιατρό τελοσπάντων που εμπιστεύεσαι.Το πρόβλημα είναι ότι ούτε τα νοσοκομεία, ούτε οι γιατροί είναι ιδανικά και έτσι δεν θα διστάσουν αν έχεις μικρές πιθανότητες επιβίωσης να μην προσπαθήσουν σε κρατήσουν στη ζωή ώστε να χρησιμοποιήσουν τα όργανα σου για να σώσουν άλλους. Επίσης, όπως όλοι ξέρουμε υπάρχει μία ιδιαίτερα κερδοφόρα μαύρη αγορά οργάνων και δυστυχώς για κάποιους οι ανθρώπινες ζωές δεν είναι τίποτε μπροστά στο χρήμα.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 26 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.