• Σας ενημερώνουμε ότι η κατηγορία δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την επίσκεψη σας σε επαγγελματία ιατρό.

    Το σύνολο του περιεχομένου της κατηγορίας αυτής, όπως κείμενα, γραφικά, εικόνες, πληροφορίες που λαμβάνονται από δικαιούχους διαφήμισης, είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν προορίζεται να είναι υποκατάστατο για την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Δεν αποτελεί υποκατάστατο ιατρικής εξέτασης, ούτε αντικαθιστά την ανάγκη για υπηρεσίες που παρέχονται από επαγγελματία ιατρό. Πάντοτε να ζητάτε τη συμβουλή του ιατρού σας πριν πάρετε οποιαδήποτε συνταγή ή φάρμακο. Μόνο ο ιατρός σας μπορεί να σας δώσει συμβουλές για το τι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για σας.

Jamie Oliver: Να διδάξουμε κάθε παιδί, πώς να τρέφεται σωστά

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Η ευχή μου είναι να βοηθήσετε να δημιουργηθεί ένα δυνατό και διαρκές κίνημα με στόχο να εκπαιδεύεται κάθε παιδί σε θέματα διατροφής, ώστε να εμπνεύσει τις οικογένειες για να αρχίσουν πάλι να μαγειρεύουν και να δώσει τη δύναμη σε όλους τους ανθρώπους παντού, να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία.



Γνωστός από τις εκπομπές του στην τηλεόραση, ο Τζέιμι Όλιβερ, Βρετανός σεφ, κέρδισε φέτος το TED Prize και διατύπωσε την ευχή του, να μάθουμε τα παιδιά να τρέφονται σωστά:
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η δύναμη της τροφής παίζει ένα κυρίαρχο ρόλο στα σπίτια μας και μας κρατάει δεμένους με το καλύτερο μέρος της ζωής. Είναι φρικτή, φρικτή η σημερινή πραγματικότητα. Αμερική, είσαι στην κορυφή. Πρόκειται για μια από τις πιο ανθυγιεινές χώρες στον κόσμο.
Αναφέρεται κυρίως στην Αμερική και τη Βρετανία, είναι παρ' όλα αυτά ένα πρόβλημα που μας αφορά, αφού το πρόχειρο φαγητό κάνει θραύση και στη χώρα μας:
Αν και ζουν στην κατ΄ εξοχήν κοιτίδα της μεσογειακής διατροφής, τα ελληνόπουλα φαίνονται να απέχουν σε συντριπτικό ποσοστό από τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Ερευνα που διενεργήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών διαπιστώνει ότι σχεδόν το 50% των Ελλήνων εφήβων δεν τρέφεται σωστά ούτε ασκείται όσο θα έπρεπε, ενώ μόλις το 6% ακολουθεί την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή και έχει να επιδείξει υψηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Οι κακές αυτές συνήθειες ενδέχεται να οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών αργότερα στη ζωή τους. (ΤΟ ΒΗΜΑ)
Στόχος του Jamie είναι ν' αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε για το φαγητό και κυρίως, η νέα γενιά:
Το παιδί σας, θα ζήσει δέκα χρόνια λιγότερο από εσάς εξ αιτίας του διατροφικού περιβάλλοντος στο οποίο το έχουμε εγκλωβίσει.
Στην ομιλία που ακολουθεί, μας παρουσιάζει περιπτώσεις υπέρβαρων παιδιών, που δεν τα έμαθαν ποτέ να μαγειρεύουν την τροφή τους αλλά τρέφονται με junk food που αγοράζουν από την καντίνα του σχολείου τους. Μιλά για την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού καθώς και για τις παραπλανητικές ετικέτες που βρίσκουμε στα τρόφιμα.
Φανερά οργισμένος και έντονα παθιασμένος, ο Jamie έχει βαλθεί να πείσει μικρούς και μεγάλους να κάνουν μια καθοριστική στροφή στον τρόπο που τρέφονται.
Δεν υπάρχει συνταγματικό δικαίωμα των παιδιών να διδάσκονται θέματα διατροφής, στην πρωτοβάθμια ή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εντάξει; Δεν διδάσκουμε τα παιδιά θέματα διατροφής.
Συγκλονιστική η στιγμή που δείχνει στα παιδιά μερικά λαχανικά και τα ρωτά τι είναι.
Δείτε τις απαντήσεις τους στο βίντεο...


Η ευχή του Jamie Oliver, έχει ήδη μπει σε εφαρμογή, με την αρωγή του TED και άλλων χορηγών. Μάλιστα στην ιστοσελίδα:
OpenIDEO, συγκεντρώνονται ιδέες από όλο τον κόσμο, για το πώς θα μάθουμε τα παιδιά μας να τρέφονται σωστότερα.

Σε τοπικό επίπεδο, πως πιστεύεται εσείς ότι μπορούμε να αφυπνίσουμε τα παιδιά για τα οφέλη του φρέσκου φαγητού, ώστε να τα στρέψουμε προς την υγιεινή διατροφή;


Μετάφραση: Ιωάννα Φυλακτοπούλου
tedlink


Περισσότερες ομιλίες από το TED στο e-steki, θα βρείτε εδώ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Ciela

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Ciela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Μαέστρος και μας γράφει απο Βόρεια Μακεδονία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,758 μηνύματα.
αχουυυυυ ο jamie oliver! τι καλος! οταν ημουνα μικρουλα τον λατρευα, δεν εχανα εκπομπη του!!!
οφτοπικ αλλα δε μπορουσα να κρατηθω!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Μάλλον σε αυτό στηρίζεται κι αυτός ciela, για να περάσει το πολύ χρήσιμο μήνυμά του! ;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

underwater

Περιβόητο μέλος

Η underwater αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 4,343 μηνύματα.
I love Jamie Oliver! :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Λι@kosKom

Νεοφερμένος

Ο Λι@kosKom αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Κομοτηνή (Ροδόπη). Έχει γράψει 10 μηνύματα.
Ουτοπικές θεωρίες για τα ελληνικά δεδομένα και όχι μόνο...Σε μια εποχή που κυριαρχεί το γρήγορο η ταχύτητα έχει εισβάλει σε πολύ μεγάλο βαθμό σε αρκετούς τομείς της ζωής μας..ένας από τους τομείς είναι και το φαγητό...κοίταξτε γύρω..πόσα fast food και γενικότερα μαγαζιά με έτοιμο φαγητό βλέπετε? να φανταστώ αν ζείτε και σε μια μεγαλούπολη πολλά περισσότερα από ότι βλέπω εγώ στην Κομοτηνή..ο άνθρωπος από την φύση του είναι αδύναμο ον και συνήθως υποκύπτει στους πειρασμούς..Οπότε ένας 12χρονος ή ένας 15χρονος δεν το χει σε τιποτα να δώσει 2 ευρώ για να φάει στα ταχυφαγεία από το να φάει τα φασολάκια και τον αρακά στο σπίτι του..Επίσης όταν έχουμε τόσα φροντηστήρια και υποχρεώσεις δεν πατάμε καν στο σπίτι μας..πόσο μάλλον πότε θα προλάβει ένα παιδί να φάει στο σπίτι του? Και τέλος για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της παχυσαρκίας δεν απαιτείται μόνο σωστή διατροφή αλλά και άσκηση..Εγκαταστάσεις όμως κύριε Oliver στην Ελλάδα δεν υπάρχουν και ιδιαίτερα στην επαρχία..Αν και μου είσαι πολύ συμπαθής γιατί έχεις ένα ξεχωριστό ιδιαίτερο και πάνω από όλα δικό σου στυλάκι βλέπεις ότι είναι δύσκολο το εγχείρημα αυτό...Πάντως αξίζει πάντα να προσπαθήσεις..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

cibyllian

Περιβόητο μέλος

Η Μπούι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 4,205 μηνύματα.
Δε νομίζω να υπάρχει άνθρωπος, που δεν αναγνωρίζει τη σημασία της διατροφής για την διατήρηση καλής υγείας. Το θέμα είναι, πόσοι κάνουν κάτι περισσότερο; Πόσοι δηλαδή προσπαθούν πράγματι να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή;
Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια χώρα, που τόσο η παραγωγή (λαχανικά, φρούτα, ψάρια, λάδι, κλπ...) όσο και η παραδοσιακή μαγειρική, παρέχουν τη δυνατότητα σε κάποιον να ακολουθήσει μια πολύ υγιεινή διατροφή.
Πως θα μάθουμε τα παιδιά μας να τρώνε υγιεινά; ..... θα σας πω πως με έμαθε εμένα η μαμά μου.
1. Καταρχάς συμμετείχαμε συχνά στο μαγείρεμα, αρχικά μόνο παρακολουθώντας, εν συνεχεία κάνοντας μικρές δουλειές (π.χ. ανακάτεμα, καμιά σαλάτα, κλπ). Είναι βασικό να βλέπεις πως προετοιμάζεται το φαγητό, πως είναι πριν, πως είναι μετά, τι υλικά χρησιμοποιούνται. Έπειτα όταν μαγειρεύεις με τη μαμά ή τον μπαμπά, δεν είναι μόνο η δουλειά, αλλά και η επαφή.
2. Επέμενε να τρώμε σε τραπέζι (και ει δυνατόν όλοι μαζί, όταν βέβαια συνέπιπταν τα ωράρια) και όχι στην τηλεόραση. Το φαγητό δεν είναι μόνο ότι έχει μέσα στο πιάτο, αλλά και η διαδικασία του τραπεζιού. Επίσης, όταν κάθεσαι στο τραπέζι, εκτός από το να τρως σωστά (με τρόπους που έλεγε η μαμά μου) και εκτός από τα κοινωνικά του σογιού :P, μαθαίνεις ότι το φαγητό είναι μια διαδικασία διαλείμματος από τις υποχρεώσεις της ημέρας και επίσης επικεντρώνεσαι και στο φαγητό. Όταν κάθεσαι στην τηλεόραση τρως μηχανικά, σπανίως προσέχεις τι και πόσο τρως.
3. Αντί να παραγγείλει πίτσα, σουβλάκια ή μπέργκερ, προσπαθούσε όποτε μπορούσε να τα φτιάχνει μόνη της (όταν ήμουν μιρκή δε μου άρεσε καθόλου αυτό, τώρα το κάνω κι εγώ)
4. Όταν είχαμε φαγητό που, ως παιδιά, δεν μας άρεσε, π.χ. φακές, σπανακόρυζο, κλπ, για βραδυνό πάντα είχε επιβράβευση με κάτι που μας άρεσε, αρκεί να τρώγαμε όλο το φαγητό το μεσημέρι.
5. Υποχρεωτικά μέσα στην εβδομάδα υπήρχε 1 φορά όσπριο, 1 φορά ψάρι, 1 φορά λαδερό.
6. Απέφευγε να αγοράζει πράγματα ανθυγιεινά και μας το επεσήμανε κάθε φορά, π.χ. δεν παίρνουμε αναψυκτικά γιατί είναι ζάχαρη και νερό και δεν προσφέρουν τίποτα.
7. Δεν παρέλειπε ποτέ να μας πει πόσο υγιείνο είναι κάτι, π.χ. το μπρόκολο έχει πολλές βιταμίνες, οι φακές έχουν σίδηρο, το ψάρι έχει φώσφορο.

Να σημειώσετε ότι όταν ήμουν παιδί, όλα αυτά που έκανε η μαμά μου τα έβρισκα υπερβολικά, υστερικά και δεν ξέρω γω τι άλλο. Επίσης τις μισές υγιεινές τροφές τις μισούσα και τις έτρωγα με το ζόρι, ενώ βέβαια τρελαινόμουν για όλα τα ανθυγιεινά.

Να σημειώσετε επίσης, ότι από την ημέρα που έφυγα από το σπίτι μου, άντεξα στην ανθυγιεινή διατροφή 2 μήνες και μετά έγινα αυτό που φοβόμουν, ..... ένα αντίγραφο της μαμάς μου! :D
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
Βρε Μπούι μου, την ίδια μαμά είχαμε καλή μου; :clapup: Ελπίζω η δική σου να ζει και να βασιλεύει, άι σε καλό σου, μου τη θύμισες και συγκινήθηκα...:(

Έτσι ακριβώς έμαθα κι εγώ να μαγειρεύω. Η μόνη διαφορά είναι πως τα υγιεινά της φαγητά, φακές, φασολάδα, σπανακόρυζο, κλπ, μου άρεσαν ανέκαθεν τόσο πολύ, που τα προτιμούσα από τις μπριζόλες φερ' ειπείν και τα σουβλάκια. Έτσι, όταν μετά το θάνατό της έμεινα μόνος μου για εννιά περίπου μήνες, έτρωγα μόνο φαγητά που μαγείρευα εγώ κι ας λένε ότι όταν είσαι μόνος δεν σου πάει η καρδιά να μαγειρέψεις. Junk food, μόνο μια φορά την εβδομάδα είχε το πρόγραμμα, έτσι για αλλαγή...


Θα ήθελα να σχολιάσω και κάτι ακόμη, σε συνδυασμό των όσων είδα στο βίντεο κι όσων είπαμε με την Σίμπυ:

Ξαφνικά συνειδητοποίησα τον μέγιστο και σημαντικότατο ρόλο που είχε η γυναίκα (έστω η μάνα) στις παλιές κοινωνικές δομές. Η ανάληψη της διατροφής από εκείνην, είναι μία από τις πιο σημαντικές -αν όχι η πιο σημαντική- λειτουργίες της οικογενειακής ζωής, εάν θεωρήσουμε την οικογένεια ως μια ομάδα που αγωνίζεται από κοινού για την επιβίωσή της. Το πόσο σημαντική είναι αυτή η εργασία, μπορεί να το κατανοήσει κάποιος από το εξής παράδειγμα: Γνωρίζουμε ότι στη ναυσιπλοΐα, δηλαδή στα καράβια, το μεγαλύτερο ποσοστό των θανάτων που σημειώνονται (ειδικά στα παλιότερα χρόνια) ΔΕΝ οφείλονται σε πνιγμό, αλλά σε τροφικές δηλητηριάσεις και αβιταμινώσεις (μπέρι μπέρι, σκορβούτο κλπ). Πέρα απ' αυτό, η μάνα είχε αναλάβει τις προμήθειες, την καθαριότητα και την υγιεινή, τη διαπαιδαγώγηση, δηλαδή τις σημαντικότερες λειτουργίες για την επιβίωση της ομάδας. Ο πατέρας το μόνο που έκανε ήταν να φέρνει στο σπίτι τα χρήματα, τα οποία ήταν αναγκαία για την χρηματοδότηση των παραπάνω νευραλγικής σημασίας δραστηριοτήτων.

Κι όμως, αυτή η τεράστια προσφορά, αυτός ο συνδυασμός υγειονομικών, διοικητικών, διαχειριστικών κι εκπαιδευτικών δεξιοτήτων, οι οποίες απαιτούνται για να φέρει κάποιος εις πέρας τούτο το θεμελιώδες, όσο και περίπλοκο έργο, υπήρξε αντικείμενο υποτίμησης, καταπίεσης, δουλοπρέπειας, σε τελική ανάλυση τεράστιας αγνωμοσύνης! Πόση αδικία κρύβεται πίσω απ' αυτήν την πικρή διαπίστωση...

Έτσι οδηγηθήκαμε, η γυναίκα να ελευθερωθεί στις μοντέρνες κοινωνίες, μόνο όταν ακολούθησε τον άντρα στην παραγωγή ψυχρού χρήματος. Καταλήξαμε όλες οι άλλες εργασίες, εκείνες οι σημαντικές και νευραλγικές, να αφεθούν στην τύχη τους, χωρίς κανείς να τις έχει υπό την εποπτεία του.

Αποτέλεσμα; Η υγεία μας κατά μέσον όρο επιδεινώθηκε, τα παιδιά μας κινδυνεύουν να ζήσουν δέκα ολόκληρα χρόνια λιγότερα κατά μέσον όρο, η κοινωνική συνοχή πήγε περίπατο.

Και τα λεφτά που κερδίζει η γυναίκα, μαζί πλέον με τον άντρα; Κατ' αρχάς, λόγω υπερπροσφοράς εργατικών χεριών, σήμερα (τηρουμένων των αναλογιών της αγοραστικής αξίας των χρημάτων του τότε), οι δυο μαζί κερδίζουν ελάχιστα παραπάνω απ' όσα κέρδιζε τότε ο ένας μόνος του κι αυτά που πηγαίνουν; Σε οικιακές βοηθούς, έτοιμο φαγητό, γυναίκες που κρατάν τα παιδιά, σε καθαριστήρια, σε, σε ...

Γιατί; Για να υποκαταστήσουν απλώς εκείνα που προσέφερε στο πολλαπλάσιο η μάνα στις παλιότερες κοινωνίες!!
(Εάν είχα μεγαλώσει με έτοιμο φαγητό, θα ήμουν ανίκανος να συντηρήσω τον εαυτό μου, όταν έμεινα μόνος και θα είχα βλάψει έτσι σοβαρά την υγεία μου. Η μάνα μου πέθανε, το έργο που παρήγαγε, ακόμη αποδίδει!!! Να σκεφτείτε πως δούλευε κιόλας η ηρωική αυτή φιγούρα...)

Δηλαδή; Φαίνεται πως κάναμε μια τρύπα στο νερό σαν να λέμε!! :/:

Μια ηλίθια, όσο και αποτρόπαιη φαλλοκρατική διαστρέβλωση, που υποβίβασε τον θεμελιώδη ρόλο της μάνας σε κάτι ανάξιο λόγου, χθαμαλό, ποταπό, τιποτένιο, υποτελές και δεν συμμαζεύεται, ενώ στον κυριολεκτικά δευτερεύοντα ρόλο του άντρα χάρισε την αίγλη του αφέντη, του ισχυρού, του πετυχημένου. Συρθήκαμε όλοι πίσω από ένα κοινωνικό μοντέλο της αποθέωσης του χρηματοκουβαλητή, που ίσως ήταν ενάντια στα ίδια μας τα συμφέροντα, ενώ εξυπηρετούσε μόνο το κεφάλαιο. Μήπως πρέπει να το ξανασκεφτούμε άραγε; Μήπως εκείνος που αναλαμβάνει όλο αυτό το έργο (άντρας ή γυναίκα στη σύγχρονη εποχή) θα πρέπει να θεωρείται ο ισχυρός πόλος της οικογένειας, να είναι ο ρόλος του πρωτεύων και αξιοσέβαστος; Μήπως θα πρέπει να δικαιούται -δια νόμου- χρηματικό μισθό;

Απλές σκέψεις...:hmm:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

cibyllian

Περιβόητο μέλος

Η Μπούι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 4,205 μηνύματα.
Βρε Μπούι μου, την ίδια μαμά είχαμε καλή μου; :clapup: Ελπίζω η δική σου να ζει και να βασιλεύει, άι σε καλό σου, μου τη θύμισες και συγκινήθηκα...:(

Μπα, δεν είχαμε την ίδια... απλά κυκλοφορούν πολλές ίδιες! :P
Ναι, η καλή μου η μαμά ζει και βασιλεύει και ελπίζω να είναι έτσι για πολλά χρόνια ακόμη, κι ας με βγάζουν εκτός εαυτού οι γνωστές υστερίες των μαμάδων.

Νομίζω πάντως, ότι όσον αφορά στη διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών, η οικογένεια είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας. Δεν υπάρχει περίπτωση, σε σπίτι που ασχολούνται οι γονείς με την σωστή διατροφή και μπαίνει τσουκάλι καθημερινά, να μη μάθουν τα παιδιά να τρώνε σωστά.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ceres Victoria

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Ceres Victoria αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,934 μηνύματα.
τα παιδια που πηγαινουν φροντιστηριο και γενικα οσοι λειπουν πολλες ωρες απο το σπιτι, μπορουν να παιρνουν ενα γευμα μαζι τους. Το να τρως μαγειρεμενο φαγητο απο το σπιτι σου δεν ειναι ντροπη. Εγω βλεπω πολλα παιδια στη σχολη μου τα οποια φερνουν ταπερακια με δικο τους φαγητο, ταπερακια με φρουτα και ταπερακια με λαχανικα, μηλα, μπανανες, ροδακινα, σελινο, πιπεριες και οτι αλλο μπορεις να φανταστεις. Δυστυχως εχω παρατηρησει οτι τα ελληνοπουλα τρεφονται πολυ πιο χαλια σε σχεση με τα καναδοπουλα. Ισως παιζουν ρολο και οι νομοι της καθε χωρας (πχ απαγορευεται να τηγανιζουν τα εστιατορια και τα fast food restaurants σε trans fats, απαγορευονται τα γαριδακια και αλλα ανθυγειινα τροφιμα στα σχολεια).

Η οικογενεια σιγουρα παιζει τεραστιο ρολο. Οι γονεις μου με εμαθαν να μη τρωω πχ γαριδακια και παντα μου εφτιαχναν φαγητο υγειινο στο σπιτι, πλουσιο σε λαχανικα, οσπρια, κρεας και φρουτα. Ακομα και τωρα που ειμαι μεγαλη, με συμβουλευουν να μαγειρευω μονη μου και να αποφευγω τα ετοιμα, τα κατεψυγμενα και τις κονσερβες (ουτως ή αλλως δεν τα τρωω γιατι μου ειναι ανοστα).

Σημαντικο ρολο παιζει και η εκπαιδευση ομως. Πιστευω πως θα επρεπε να υπαρχει μαθημα στο σχολειο το οποιο να θιγει το θεμα της διατροφης ή ακομα να υπαρχουν μαθηματα επιλογης που να ασχολουνται με την μαγειρικη. Πιστευω πως αν υπηρχε τετοιο μαθημα, θα καταλαβαιναν πολλα παιδια (κυριως αργοτερα, στα φοιτητικα τους χρονια), οτι μια κρεπα και ενα burger, μια πιτσα ή ενας γυρος δεν ειναι και τοσο δυσκολο να παρασκευαστουν στο σπιτι!:)

Εγω προσωπικα junk food τρωω παρα πολυ σπανια (1 φορα τον χρονο; ). Επισης αποφευγω υπερβολικα κατεργασμενα τροφιμα και τροφιμα τα οποια δεν αναγραφουν χωρα προελευσης. Το junk food μπορει να εξοικονομει χρονο, αλλα μακροπροθεσμα μας μειωνει τον χρονο που θα περασουμε στη γη :P Καλυτερα ειναι να μαγειρευουμε με φρεσκα υλικα τα οποια γνωριζουμε απο που προερχονται και γνωριζουμε την ποιοτητα τους. Εμενα μου αρεσει πολυ να μαγειρευω και παντα θα βρω χρονο να φτιαξω κατι υγειινο στα γρηγορα (πχ μια σαλατα και κοτοπουλο στο grill δεν παιρνουν πανω απο μιση ωρα για να ετοιμαστουν). Το τελευταιο διαστημα μου αρεσει να φτιαχνω μονη μου πραγματα απο πρωτες υλες. Πχ δεν μπορεις να συγκρινεις με τιποτα το σπιτικο ψωμι και τα σπιτικα μακαρονια με τα ετοιμα. Η διαφορα ειναι τεραστια! Τα ετοιμα μακαρονια δεν μου αρεσουν καθολου πλεον, ειναι εντελως αγευστα :/:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Άγγελος

Επιφανές μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
θα μας μαθει τωρα ο φλωροαγγλος μαγειρικη?

αρκετα μας επρηξε ο αγγλοθρεμμενος φλωρας Ευτυχης Μπλετσας..

εδω δεν ειμαστε αγγλια ρεεεεεεεεεεεεε:P

Τι να κλ@σουν ολοι αυτοι μπροστα στο μαμαλακη?:D
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Buggs

Διάσημο μέλος

Ο Buggs αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,045 μηνύματα.
Απο όταν μιλήσανε, και τα δυο μας παιδιά τα εκπαιδεύουμε διαρκώς. Είναι μια καθημερινή μάχη που όμως τελικά αξίζει τον κόπο. Στην αρχή τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα. Δηλαδή έπρεπε να πούμε πολλές φορές τα ίδια πράγματα, αφού η λεκτική τους ικανότητα ήτανε μικρή και η δυνατότητα τους να συγκεντρώνονται, σε μια εξήγηση, ακόμη μικρότερη. Αντε τώρα να εξηγήσεις σε ενα παιδί 23 χρονών ότι το Μακ Ντοναλτνς είνα πολύ νόστιμο όμως είναι γεμάτο χημικά. Με τα τσιπς και τα γαριδάκια ήταν πιο εύκολο. Ομως πώς του εξηγείς το μέτρο στη ζάχαρη; Μοιάζει λίγο με τον τετραγωνισμό του κύκλου

Επιλέξαμε ωστόσο αυτή τη μέθοδο, αντί απλά την απαγόρευση, και μπορώ να πώ ότι αποζημιωθήκαμε. Τωρα τα παιδιά, 7-8 χρονών, γνωρίζουν πλήρως τις έννοιες των χημικών και συντηριτικών στα τρόφιμα, των πρόσθετων γεύσης, ακομη και της ελλειπούς διατροφικής ικανότητας , των φρέσκων υποτιθέμενα, λαχανικών φαγητών. Ετσι όπως έχουμε αρκετές φορές την δυνατότητα να τρώμε πλέον λαχανικά που έχουμε μεγαλώσει οι ίδιοι, γνωρίζουν με τις ίδιες τους τις αισθήσεις, την νοθεία στην παγκόσμια διατροφική αλυσίδα, σε όλα τα επίπεδα.

Θα μου πείς δεν είναι τρομακτικό για ένα παιδί να μαθαίνει απο τέτοια ηλικία για το Depopulation τα παράνομα λιπάσματα, τις τεχνικές των εταιριών μεταλλαγμένων, όπως κα τους μακροπρόθεσμους στόχους τους και όλα αυτά; Στην δική μας προσωπική εμπειρία έχω παρατηρήσει ότι τα παιδιά δέχονται πολύ πιο πρόθυμα μια εξήγηση παρα μια απαγόρευση. Πρέπει ωστόσο να έχετε υπόψη σαςσ ότι τις εξηγήσεις σας θα πρέπει να μπορείτε να τις αποδείξετε στα παιδιά σας, προκειμένου εκείνα να σας εμπίστεύονται όταν τους τις δίνετε.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Άγγελος

Επιφανές μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
θα μας μαθει ο αγγλος με τα κιλα ζωικου λιπους που τρωνε καθε μερα..
για τη μεσογειακη διατροφη...

οταν εμεις τρωγαμε λαδι αυτοι τρωγανε μισοψημενα ματωμενα βουβαλια..
και συνεχιζουν να τρωνε βεβαια..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Αγγελούκο πριν εκτεθείς περισσότερο, διάβασε τουλάχιστον το πρώτο ποστ αυτού του θέματος και κατά προτίμηση, δες και το βίντεο (έχει και Ελληνικούς υπότιτλους, αν και ξέρω πως τα Αγγλικά δεν είναι πρόβλημα για σένα). Όσα γράφεις εδώ, φοβάμαι πως είναι εκτός τόπου και χρόνου...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

woochoogirl

Τιμώμενο Μέλος

Η Αλεξάνδρα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 1,971 μηνύματα.
Καλα ρε Αγγελε τι αρνηση ειναι αυτη; Διαφωνεις με αυτα που λεει ο ανθρωπος; Ξερεις ποσες αλλαγες εχει προσπαθησει να κανει στις διατροφικες συνηθειες των παιδιων; Σαν να μου φαινεται πως εχεις πιασει ολα τα θεματα που αναφερονται αγγλοι και να τους κραζεις σημερα. Αβασιμα...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Άγγελος

Επιφανές μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
νευριαζω ,γιατι πρεπει να ψαξουμε τη σωστη διατροφη στην Ελληνικη παλιά διατροφη..οχι σε καθε λογης ευρωπαιο..
ολοι οι επιστημονες λενε..
η μεσογιακη διατροφη πανω απο όλα..αυτη ειναι η καλυτερη παγκοσμιως..

δεν χρειαζεται να μαθουμε μια νεα υγιεινη διατροφη..
να θυμηθουμε τα παλια μας χρειαζεται,,πως τρωγανε οι παπουδες μας,,τοσο απλα..

και παρολη την στραβη διατροφη που κανουμε σε σχεση με παλια..παλι ζουμε περισσοτερο και καλυτερα επειδη τρωμε το περισσοτερο ελαιολαδο παγκοσμιως και για το τυρι επισης..

οποτε ακομα και η κακη μας διατροφη παλι καλυτερη ειναι απο τους βορειοευρωπαιους..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

woochoogirl

Τιμώμενο Μέλος

Η Αλεξάνδρα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 1,971 μηνύματα.
Να ειμαστε και πραγματιστες. Καταρχας το video αυτο αν καταλαβες δεν αναφερεται στην Ελλαδα οποτε δεν καταλαβαινω γιατι νιωθεις πως σου κανει μαθημα εσενα συγκεκριμενα. Ειναι παγκοσμιο φαινομενο η παιδικη παχυσαρκια ή οχι; Τρωνε τα παιδια λογης λογης σκατολοϊδια στα σχολεια; Εχουν παψει οι οικογενειες να μαγειρευουν, να τρωνε ολες μαζι, να ταϊζουν τα παιδια τους υγιεινα;
Το οτι λες εσυ για τη μεσογειακη διατροφη τι σχεση εχει με το παραπανω; Ναι σαφως ειναι μια διατροφη που εχει ποσα ωφελη. Ακομα και το λαδι ομως που λες με τοση περηφανια πως εχει ειναι ελαχιστο. Δε γινεται ξαφνικα να ζητας απο τον αλλον να τρωει οσπρια, λαχανικα, ψαρι ολα αυτα με ελαχιστο λαδι, λιγο κρασακι τη βδομαδα, προϊοντα ολικης αλεσεως. Ειναι πως να στο πω, τρελα αποτομη αλλαγη και εκτος πραγματικοτητας. Ποσα απο αυτα να αντεξεις να τρως; Μπορεις να φας κοκκινο κρεας μονο 1 φορα στις 15; Προσωπικα δεν ειμαι φαν του παλιου, γιατι βλεπω τους παππουδες μου ποσο κρεας τρωνε (ειδικα στην Κρητη που ολοι εχουμε κολλημα να λεμε για την διατροφη) και ποσα λιπη και ξερω πως εγω τρεφομαι σωστοτερα. Μετρο θελουν ολα, και οπως ειπε ο Buggs αν προσπαθεις να το μαθεις στο παιδι αυτο απο οταν ειναι μικρο μονο οφελος θα εχει. Εσυ τωρα γιατι κολλας σε μικροπρεπειες και νιωθεις προσβεβλημενος που ενας αλλοεθνης μπορεις να εχει αποψη για τη διατροφη πραγματικα ειναι αξιο αποριας.

Υ.Γ. Η μητερα μου εργαζεται σε δημοτικο σχολειο. Ξερετε ποσοι γονεις αγοραζουν απο τις 8 το πρωι στα παιδια τους κοκα κολα και γαριδακια ή bake rolls? Ποσες μαμαδες οταν τα παιρνουν απο το σχολειο δεν εχουν μαγειρεμενο φαι σπιτι και τα ταιζουν τοστ απο το κυλικειο; Ολο και περισσοτερα παιδια γινονται παχυσαρκα :(
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

cibyllian

Περιβόητο μέλος

Η Μπούι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 4,205 μηνύματα.
...........................
Υ.Γ. Η μητερα μου εργαζεται σε δημοτικο σχολειο. Ξερετε ποσοι γονεις αγοραζουν απο τις 8 το πρωι στα παιδια τους κοκα κολα και γαριδακια ή bake rolls? Ποσες μαμαδες οταν τα παιρνουν απο το σχολειο δεν εχουν μαγειρεμενο φαι σπιτι και τα ταιζουν τοστ απο το κυλικειο; Ολο και περισσοτερα παιδια γινονται παχυσαρκα :(

Και να σκεφτεί κανείς, πως με ένα ψητό στήθος κοτόπουλου ή ένα κομμάτι νουα ή σολωμό καπνιστό, που τα φτιάχνεις το Σαββατοκύριακο, λίγο μαρούλι ή ντομάτα και ένα ντρέσινγκ με μουστάρδα και λάδι, μπορείς να έχεις ωραιότατα σάντουιτς για το σχολείο όλη την εβδομάδα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Άγγελος

Επιφανές μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
Μπορεις να φας κοκκινο κρεας μονο 1 φορα στις 15;
εαν εννοεις αρνι,κατσικι ή μοσχαρι. το εχω καταργησει εδω και χρονια βασικα..

οπως και το ζωικο βουτυρο επισης..


Και να σκεφτεί κανείς, πως με ένα ψητό στήθος κοτόπουλου ή ένα κομμάτι νουα ή σολωμό καπνιστό, που τα φτιάχνεις το Σαββατοκύριακο, λίγο μαρούλι ή ντομάτα και ένα ντρέσινγκ με μουστάρδα και λάδι, μπορείς να έχεις ωραιότατα σάντουιτς για το σχολείο όλη την εβδομάδα.
πολυπλοκες γευσεις και οχι για παιδια τοσο..

κριτσινια ή κουλουρι με σουσαμι ειναι καλυτερο..αλλα και σαντουιτς -τοστ και με αλλαντικο μεσα,,γιατι τα παιδια θελουν το κρεας συνηθως..


δυστυχως ο νομος για κυλικεία ελεγε παραλογα και υπερβολικα πραγματα..εκτος τοπου και χρονου..οπως γιαουρτακια πχ..
και απαγορευε αλλαντικα,,στο τοστ..(βασικα απαγορευαν οτι μπορουσε να χαλασει,αντι να βαλουν αυστηρους κανονες συντηρησης..)
τρελο..δεν ειναι γέροι τα παιδια..θελουν και κρεας και λιπος και υδατανθρακες αμυλο και χορταρικα κλπ..απο όλα..

τα γαριδακια βεβαιως πρεπει να ειναι απαγορευμενα..

και μακρια απο "καπνιστα" αλλαντικα..γιατι δεν ειναι καπνιστα,,αλλα εχουν ενισχυτικο γευσης καραγενανη που μοιαζει με καπνισμα,,που ειναι υποπτη για καρκινο..

βραστο κρεας ,πχ ωμοπλατη ειναι το υγιεινοτερο..

αλλα το καλυτερο ειναι καθολου αλλαντικα λογω των χημικων που εχουν,,και να προτιμαμε καθαρο κρεας..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

tsarachaf

Περιβόητο μέλος

Ο Allah 1/3 MEΤΣ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,366 μηνύματα.
Αχ... Αχ αυτη η καταραμενη νοοτροπια μας...

Ενας ανθρωπος ξεκιναει να κανει μια πραγματικα ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΗ προσπαθεια, κι εμεις αρχιζουμε και τον βριζουμε... Γιατι?? Γιατι δεν ειναι Ελληνας και τολμα να μιλησει για διατροφικες συνηθειες...

Ε και??

Οταν ο Ελληνας δεν ετρωγε 3 φορες την εβδομαδα γυρους πιτσες και τα λοιπα, τοτε μπορουσε να μιλησει... Τωρα πια οχι...

Επι του θεματος... Πραγματικα τρομαξα με το βιντεο που ειδα... Ειναι σαν να ριχνουμε μια ματια στο μελλον... Διοτι κακα τα ψεμματα βαδιζουμε προς τα κει με μαθηματικη ακριβεια... Εκτος κι αν κανουμε κατι να το προλαβουμε...

Εγω προσωπικα χαιρομαι πολυ, που σε λιγο καιρο, πηγαινοντας για πρωτη φορα να μεινω μονος μου, θα εχω την δυνατοτητα να μαγειρεψω το φαγητο που και δεν θα πλουτισω, τα πολλα ταχυφαγεια της Θεσσαλλονικης... Κι εγω αυτο το χρωσταω στην μανα μου... Γιατι και λογω της δουλειας της, απο μικρος εμπαινα στην κουζινα και ειχα επαφη με την παρασκευη του φαγητου, πολλες φορες αναγκαστικα να κανω εχω σημαντικα κομματια της διαδικασιας... Μαλιστα ετυχε να ακουσω την απιστευτη φραση "Θα το φτιαξεις εσυ αυτο, γιατι το προτιμουν μαγειρεμενο απο σενα??"...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
νευριαζω ,γιατι πρεπει να ψαξουμε τη σωστη διατροφη στην Ελληνικη παλιά διατροφη..οχι σε καθε λογης ευρωπαιο..
ολοι οι επιστημονες λενε..
η μεσογιακη διατροφη πανω απο όλα..αυτη ειναι η καλυτερη παγκοσμιως..

δεν χρειαζεται να μαθουμε μια νεα υγιεινη διατροφη..
να θυμηθουμε τα παλια μας χρειαζεται,,πως τρωγανε οι παπουδες μας,,τοσο απλα..

και παρολη την στραβη διατροφη που κανουμε σε σχεση με παλια..παλι ζουμε περισσοτερο και καλυτερα επειδη τρωμε το περισσοτερο ελαιολαδο παγκοσμιως και για το τυρι επισης..

οποτε ακομα και η κακη μας διατροφη παλι καλυτερη ειναι απο τους βορειοευρωπαιους..

Άγγελε, γιατί δεν δοκιμάζεις να το δεις αλλιώς;

Ο Σεφ-ομιλητής αυτό που κάνει στην πραγματικότητα, είναι να γρεμοτσακίζει το σύγχρονο αμερικάνικο δια(σ)τροφικό μοντέλο, με στιβαρά επιχειρήματα και μάλιστα μέσα στις ίδιες της ΗΠΑ, υποχρεώνοντας με την ευγλωττία του τους Αμερικάνους ακροατές του, πολλοί εκ των οποίων -εάν παρατηρήσεις- είναι και οι ίδιοι παχύσαρκοι, να σηκωθούν όρθιοι για να τον χειροκροτήσουν.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας τους Έλληνες, αφού ενώ είμαστε οι πρώτοι διδάξαντες της υγιεινής, μεσογειακής διατροφής, έχουμε πιθηκιδόν ενστερνιστεί πλήρως το αμερικάνικο δια(σ)τροφικό μοντέλο, με αποτέλεσμα η παχυσαρκία ενηλίκων και παιδιών, να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Θυμάμαι πριν από λίγα χρόνια, κάποια πανευρωπαϊκή στατιστική, που έδειξε ότι έχουμε τα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης. Αξίζει λοιπόν τον κόπο να παρακολουθήσει κανείς με ανοιχτό μυαλό την παρούσα ομιλία, αφού έτσι θ' αποκομίσει σημαντικά επιχειρήματα εναντίον του αμερικάνικου μοντέλου, τα οποία θα μπορούσαν να πείσουν έναν Έλληνα να εγκαταλείψει τις ντόπιες ή ξενόφερτες σκουπιδοκουζίνες και να στραφεί ξανά προς τη δική μας νόστιμη και υγιεινή διατροφή.

Κι εγώ δεν πολυχωνεύω τους Άγγλους για πολιτικούς λόγους, όμως αυτό ΔΕΝ σημαίνει αυτόματα ότι ο συγκεκριμένος Άγγλος έχει άδικο ή λέει βλακείες. Μάλλον ρίχνει νερό στον δικό μας μύλο, γι' αυτό μην είσαι τόσο πωρωμένος ρε αδερφέ!!...:D:P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top