Κοιτα, ολα αυτα τα τσιτατα για τον καπιταλισμο, το ευκολο χρημα και την απληστια το βλεπω λιγο σαν ευκολες, απλες και τυποποιημενες ατακες που ριχνει ο καθε midwit (εξαιρω εδω εσενα και 1-2 περιπτωσεις) για να δειξει ψευτοδιανοηση χωρις καμια ουσια γιατι απλα πουλαει. Πωπω μαλακες, κοιταξτε ποσο κακος ειναι ο γκαμπινταλιζμος amirite?
Ημουν κακος? Ναι. Νιωθω λιγο ασχημα? Μονο και μονο επειδη ηταν προς εσενα. Ισως η καλυτερη απαντηση να ηταν η μη απαντηση.
Το εκτιμώ πραγματικά για την ίσια εξήγηση σε αυτό το ποστ. Έγινε, δεν το κρατάμε άλλο, προχωράμε.
Να σου πω κάτι από καρδιάς τώρα που βρήκαμε μια συνεννόηση:
Εγω αυτά που είπα πριν τα εννοώ. Και το ξέρεις φαντάζομαι εξ ου και η διάκριση στην παρένθεση.
Δε συζηταω για θεωρητικά οικονομικά και για τους λοιπούς -ισμούς ως οικονομικά συστήματα, δε εχω καν την αντίληψη πως τα ξέρω και καλά. Αν ειναι αλήθεια ή impostor's syndrome δεν ξέρω. Αλλά δε με ενδιέφερε κι όλας και ποτέ η θεωρητική οικονομική.
(ξέρω μερικοί των οικονομικών αυτή τη στιγμή που το διαβάζουν απορούν, αλλά ναι, δεν με ενδιαφέρουν αυτά καθόλου, ειδικά οι στατιστικές και τα ιστορικά δεδομένα και μπήξε δείξε, είμαι σε φάση "να ειστε καλά να το πάρετε και στο σπίτι σας, εγω φεύγω").
Εκείνο που με τράβηξε κάποτε σε επιφανειακό βαθμό είναι η διάκριση ανάμεσα στη σχολή του Σικάγο και την Αυστριακή, και για αυτάρχας που αντίθετα "κανονικά" θα έπρεπε να γουστάρω τέρμα κρατισμό, προτίμησα την Αυστριακή σχολή ως πιο boots on the ground αν και Laissez faire. Μην το ψάχνεις, θα ανοιξουμε μεγάλη κουβέντα. Δεν ξέρω ούτε εγω να στο αναλύσω τελείως. Το είδα πιο πραγματιστικά.
Θεωρω λοιπόν -και γι αυτό μιλάω έτσι- πως ζούμε σε έναν κομμουνιστογενή λιμπεραλισμό, όπου ιδεολογία και οικονομική συμπεριφορά έχουν συστραφεί και διαστραφεί μαζί σε ένα μοντέλο που θα έλεγαν οι κομμουνιστές πως εξυπηρετεί τη μπουρζουαζία εαν το λεω καλά.
Φερ ειπείν γνωστές ξυριστικές διαφημίσεις, έχουν κάποια μηνυματα, woke κατα την άποψή μου. Παλιά οι ίδιες μάρκες, επειδή ασχολούμαι με το άθλημα ως χόμπυ με αντίκες ξυρίσματος, εχω δει παλιό μάρκετινγκ, φυλλάδια, διαφημίσεις, όλα και ήταν αυτο που οι κουλτουριαραίοι σήμερα θα έλεγαν "εξόχως σεξιστικό".
Που θέλω να καταλήξω. Ότι εν τη γενέσει του ο Καπιταλισμός ως οικονομικό σύστημα μπορει να μην έχει καμία σχέση πράγματι με woke, Onlyfans και πως θα μπορούσε άλλωστε, εντούτοις ένα οικονομικό σύστημα "βάφεται" για να το πω λαϊκά, χαρακτηρίζεται και διαπνέεται από τα μέσα τα οποία επιστρατεύει για να μείνει ζωντανό. Εξ ου και η ανωτέρα άποψή μου περί κομμουνιστογενούς λιμπεραλισμού.
Το 1950 θα ειχε απορριφθεί το Onlyfans ως μέσο κερδοφορίας καθότι το καταναλωτικο κοινό ήλκετο υπό άλλων ερεθισμάτων, τούτο σημαίνει μη κερδοφορία, εξ ου και "τα προιοντα πριν την ωρα τους". Τώρα δεν τον ενοχλεί τον καπιταλισμό, μάλιστα ενθαρρύνεται κι όλας μια τετοια κατεύθυνση από τα στελέχη του.
Γι αυτό και τα αναθέματα που διαβάζεις από μένα και σκέφτεσαι "μα τι αταιριαστα συνταιριάζει ο παλαβός". Ε στη σκέψη μου τα ταιριάζω. Για τον ίδιο λόγο που τα ταιριάζω και με φεντεραλιστικές-παρεμβατικές οντότητες όπως η ΕΕ, το ΔΝΤ κλπ. Τα όρια ανάμεσα στην πολιτική ιδεολογία και το οικονομικό σύστημα έχουν γινει όχι μόνο θολά αλλά και καταλύτης διαστροφών, και μάλιστα προς τη μαρξιστική τους τάση, όχι προς την αναρχοκαπιταλιστική.
Φλυαρία, αλλά ήθελα να τα πω. Ελπίζω να έβγαλα νόημα.