Κάποιες φορές σκεφτόμουν, ειδικα οταν είχα πολύ άγχος ή χαμηλή διάθεση και ειδικά στο κρεβάτι τα βράδια, ότι ηρθα σε αυτο τον κοσμο για να ταλαιπωρηθώ μόνο. Κι οτι εχω μια συλλογη απο χιλιαδες ξυριστικες λεπίδες και πως μια αρκεί.
Ύστερα σκέφτηκα τον Άρμιν που τον αγαπώ και με αγαπάει πολύ ότι θα έμενε μόνος.
Σκέφτηκα τον αδερφό μου που θα έκλαιγε, τους γονείς μου το ίδιο.
Σκέφτηκα τους φίλους που μου κανουν την τιμή να είναι στη ζωή μου.
Ακόμα και τον απλό γνωστό που θα στενοχωρηθεί, πράγμα συγκινητικό.
Και συλλογιστηκα, ποιος ειμαι εγω για να πληγώσω τους άλλους, με μια τόσο εγωιστική σκέψη βλαψίματος του εαυτού μου;
Και πάνω απ' όλα, πέρα απο την επίδραση στους άλλους, ποιός ειμαι εγω που θα βλάψω εμένα; Δεν εχω αρκετους εχθρούς; Γιατί να γινω κι εγω ένας εχθρός μου;
Κι υστερα η συνειδητοποίηση -κι εκει ειναι που σταματησε καθε κακια σκέψη οσοδήποτε μικρή ή μεγάλη-, ότι δεν ειμαι οι προσδοκιες της κοινωνίας, ουτε καν οι εσφαλμένες οικειοποιημενες δικές μου προσδοκίες. Εχω καταφέρει τόσα πολλα πράγματα στη ζωή μου, έχω τη δυναμη να βοηθησω και εμενα και πολύ κόσμο, και στην τελικη ακόμα και κατω απο μια γέφυρα σε ένα κουτί να βρεθώ που λεει ο λόγος θα βρω μικρά πράγματα που κανουν τη ζωή όμορφη.
Κι ύστερα άρχισα να κανω ακριβως αυτό, να θυμαμαι τι εχω πετυχει και μπορώ να πετύχω, και ποσα μικρά ομορφα πράγματα μας χαρίζει η ζωή.
Κι έτσι σταμάτησα να κανω άσχημες σκέψεις.
Κάτι κλίκαρε μέσα μου, πριν κανα χρόνο χοντρικά που οποιος με εχει παρατηρήσει καλά θα δει εναν αναδυόμενο έκτοτε ζαμανφουτισμό ή και αντίδραση στις νόρμες του κόσμου.
Κάτι μέσα μου ξύπνησε, κλώτσησε. Μια αόρατη δύναμη, σκοτάδι σχεδόν αλλά φωτεινό σκοτάδι τροπον τινα, ωφέλιμο, πότισε κάθε φλέβα μου και με γέμισε δύναμη ανείπωτου μεγέθους και σχεδόν αψήφισης στο κατεστημένο.
Είπα "ναι τα χω κανει σκατά, αλλά να πάει να αυτωθεί, θα το σπείρω ρόιδο και θα κανω οτι μου γεμίσει την ψυχή, στόχοι, μικροί και μεγαλοι στόχοι, συνέχεια."
Ακόμα και τωρα αγχωμενος ειμαι, αλλα δε μου επιτρέπω να κανω ποτε ξανα ασχημες σκέψεις. Με αγαπώ. Αγαπώ τη ζωή. Και οι λεπίδες ειναι για να ξυριζω το πρόσωπο, να ειμαι ομορφος όπως με επιθυμώ, ακόμα κι αν δεν ειμαι τιποτα ιδιαίτερο εμφανισιακά.
Οποτε όχι, πλέον δεν κανω τετοιες σκέψεις.
Σκέφτομαι δυο πράγματα. Τον Άρμιν, και ενα μικρο ξυλινο σπιτάκι σε ένα τροπικο μερος με βροχή και τα βιβλία μου. Γιατι αν δεν με σηκωσω εγω δε θα με σηκωσει κανένας. Εγω τα χάλασα όλα στη ζωή, εγω θα τα φτιάξω, βήμα βήμα και υπομονετικά.
Και όλα θα πάνε καλά. Πρέπει να πάνε καλά.