Άντρες "παλαιάς κοπής"

Aura

Διάσημο μέλος

Η Aura αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,036 μηνύματα.

Guest 254537

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Αν μου έλεγαν -βάλε ένα τραγούδι,πού να αντιπροσωπεύει το θέμα-,θα ήταν το Στερεότυπα.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Θα είχε ενδιαφέρον όσοι μίλησαν με τα χειρότερα για τους άνδρες παλιάς κοπής να μας πούνε κ τα χαρακτηριστικά της γυναίκας παλαιάς κοπής.😊

Υπάρχουν άνθρωποι κ Ανθρωποι. Deal with it.
 
Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Guest 875331

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Αν μου έλεγαν -βάλε ένα τραγούδι,πού να αντιπροσωπεύει το θέμα-,θα ήταν το Στερεότυπα.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Θα είχε ενδιαφέρον όσοι μίλησαν με τα χειρότερα για τους άνδρες παλιάς κοπής να μας πούνε κ τα χαρακτηριστικά της γυναίκας παλαιάς κοπής.😊

Υπάρχουν άνθρωποι κ Ανθρωποι. Deal with it.
Πραγματικά πόσο τραγικά μέτριο τραγούδι; Η σχεδόν κακόφωνη Γαλάνη, οι στίχοι που δε βγάζουν κανένα απολύτως νόημα και νομίζουν κι ότι περνάνε κάποιο "κοινωνικό μήνυμα". Μου θυμίζει το μακράν καλύτερο και σημαντικότερο κομμάτι του Mikeius είναι αυτό για το έντεχνο.
 

Agaphbou

Περιβόητο μέλος

Η Αγάπη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 26 ετών. Έχει γράψει 5,328 μηνύματα.
Είναι και ''τοξική '' η φύση όπως και των γυναικών . Η βία για παράδειγμα των αντρών που σχετίζεται με τα ανδρογόνα( να πούμε και κάτι σίγουρο δηλαδή ) είναι τοξική βάσει της ηθικής μας σήμερα . Θέλουμε αυτές τις διαφορές των φύλων να τις μετριάσουμε ή όχι ;

Είναι παρεξηγήσιμος ένας όρος που προέρχεται από τη φύση του ενός μόνο φύλου για να προσδώσει κάποια αρνητικά χαρακτηριστικά. Άντρες - γυναίκες έχουμε και ανδρικά και θηλυκά χαρακτηριστικά, αλλά δε βλέπω πουθενά ν' ακούγεται η "τοξική θηλυκότητα" που είπαμε και πιο πριν. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί να μην κάνουμε λόγο απλώς για κοινωνικά κατακριτέες συμπεριφορές και κακοποίηση, αλλά να στρεφόμαστε μόνο ενάντια ορισμένων "αρρενωπών" χαρακτηριστικών. Δε θέλουμε να μετριάσουμε τις διαφορές των φύλων, θέλουμε να μετριάσουμε τις συμπεριφορές που καταπατούν τις ελευθερίες των συνανθρώπων μας, θέτουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία σε κίνδυνο και προσβάλλουν την αξιοπρέπειά τους. Δεν είναι η τεστοστερόνη ο "εχθρός".
 

Johnny15

Επιφανές μέλος

Ο Γιάννης? αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 12,749 μηνύματα.

EvanescenceQ

Επιφανές μέλος

Η EvanescenceQ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 29 ετών. Έχει γράψει 14,181 μηνύματα.
Θα το παραθεσω γιατι συμφωνω ΑΠΟΛΥΤΑ:clapping: :

"Από πού κι ως πού είναι καλό να είσαι «αρσενικό παλαιάς κοπής»;

Κι εμένα πάντα μου φαίνεται παράξενο που το να είσαι ένα απομεινάρι του παρελθόντος, ένα κοινωνικό απολίθωμα, κάποιοι συμπολίτες το θεωρούν καλό

Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει τη δήλωση του Παύλου Χαϊκάλη που είναι «αρσενικό παλαιάς κοπής» και θυμάται τον Σον Κόνερι και τις απόψεις του για τις γυναίκες.
Τη φράση «είμαι αρσενικό παλαιάς κοπής» που ως ελαφρυντικό (;) χρησιμοποιήσε ο Παύλος ο Χαϊκάλης την έχω ακούσει και την έχω διαβάσει πάμπολλες φορές. Πάντα (αν εξαιρέσω τον Χαϊκάλη που πραγματικά δεν καταλαβαίνω αν θεωρεί την κοπή του μειονέκτημα ή πλοενέκτημα) όποιος την ξεστόμιζε το κάνει γεμάτος υπερηφάνεια. Κι εμένα πάντα μου φαίνεται παράξενο που το να είσαι ένα απομεινάρι του παρελθόντος, ένα κοινωνικό απολίθωμα, κάποιοι συμπολίτες το θεωρούν καλό.

Όταν εξέφρασα την απορία μου στο Face το book και το Twitter κατάλαβα πως αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι πολλοί συμπολίτες δεν συνειδητοποιούν τι ακριβώς είναι στην πραγματικότητα το «αρσενικό παλαιάς κοπής» και πως πολλές συμπολίτισσες έχουν καταπιεί αμάσητο το παραμύθι του «ιπποτικού άντρα» που «σου ανοίγει την πόρτα να περάσεις, σηγκώνεται όταν πας να κάτσεις στο τραπέζι, βγάζει το παλτό του και στο δίνει όταν κρυώνεις» και γενικά κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να αναπαράγει το πατριαρχικό στερεότυπο του ισχυρού άντρα-αρχηγού που έχει υποχρέωση να προστατεύει την αδύναμη γυναίκα–υφισταμένη.

Όπως καταλαβαίνετε (και όπως είναι αναπόφευκτο) αιώνες πατριαρχικής πλύσης εγκεφάλου έχουν κάνει αρκετά καλή δουλειά κι έτσι ακόμα και συμπεριφορές που αναπαράγουν την ανισότητα των δύο φύλων είναι επιθυμητές από το φύλο που αδικείται. Θα μπορούσε κανείς να το πει ένα σεξιστικό σύμπλεγμα της Στοκχόλμης κι αν κανείς δεν θέλει θα το πω εγώ.

Γιατί, καλές μου φίλες, αν ο άντρας σας ανοίγει την πόρτα, δεν σας αφήνει ποτέ να γεμίσετε το ποτήρι σας μόνες σας και προσφέρεται πάντα να κεράσει στο ραντεβού είναι επειδή αισθάνεται (ή είναι υποχρεωμένος από τις κοινωνικές συμβάσεις να φέρεται σαν) αφεντικό. Κι έτσι φέρεται σαν οι γυναίκες που συναντάει να είναι όντα που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας ακόμα και σε ζήτημα τόσο ασήμαντα όσο το άνοιγμα μιας πόρτας. Και το κάνει επειδή όντως πιστεύει (ακόμα και χωρίς να το αντιλαμβάνεται, ακόμα και κατα βάθος) ότι οι γυναίκες χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας. Και αδυνατεί να τις αντιληφθεί ως ισότιμες. Στο κάτω κάτω πώς να αντιληφθείς ως ισότιμο ένα φύλο που οι εκπρόσωποί του δεν κάνει να ανοίγουν μόνες τους τις πόρτες ή να πληρώνουν στα ραντεβού;

Φυσικά αυτού του είδους οι συμπεριφορές στα παλιά τα χρόνια, τότε που οι άνθρωποι - άντρες και γυναίκες – ήταν παλαιάς κοπής επιβάλλονταν από μια θλιβερή κοινωνική πραγματικότητα στην οποία οι γυναίκες ήταν ακόμα και θεσμικά κατώτερες των ανδρών. Συνήθως δεν δούλευαν αλλά ακόμα κι αν το έκαναν ήταν σε δουλειές «γυναικείες», δεν είχαν δικαίωμα ψήφου και η θέση τους ήταν συνήθως στην κουζίνα και στο παιδικό δωμάτιο, στις δουλειές του σπιτιού και την ανατροφή των παιδιών, όσο οι αρχηγοί του σπιτιού αποφάσιζαν και έφερναν το χρήμα.

Προφανώς αυτοί οι άντρες δεν ήταν κακοί άνθρωποι και είμαι βέβαιος ότι οι περισσότεροι δεν κακομεταχειρίζονταν τις συζύγους τους. Είμαι βέβαιος ότι οι περισσότεροι τις αγαπούσαν, τους συμπεριφέρονταν καλά, ήταν ευγενικοί μαζί τους και τις προστάτευαν. Μόνο που όλα αυτά τα έκαναν απολύτως πεισμένοι για την ανισότητα των φύλων και τη θέση του καθενός στο σπίτι και την κοινωνία. Και ακόμα πιο προφανώς γι αυτό δεν έφταιγαν οι ίδιοι. Έτσι ήταν η κοπή της παλαιάς κοινωνίας και οι ίδιοι, ως αρσενικά παλαιάς κοπής, φέρονταν αντιστοίχως.

Μια από τις αντιδράσεις που δείχνει ακριβώς το μέγεθος της παρεξήγησης για το τι στην πραγματικότητα είναι τα «αρσενικά παλαιάς κοπής» και κυρίως τι αντιπροσωπεύουν, είναι αυτή που θυμίζει «σπουδαία αρσενικά» του Χόλιγουντ στα οποία 9 στις 10 φορές πρώτος-πρώτος είναι ο Σον ο Κόνερι. Ο «σπουδαίος αυτός άνδρας» ο οποίος θεωρείται ένα σπουδαίο δείγμα «αρσενικού παλαιάς κοπής». Εγώ σπουδαίο άνδρα δεν θα τον έλεγα, αλλά παλαιάς κοπής ήταν σίγουρα. Γιατί μόνο άνθρωποι παλαιάς κοπής θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι η γυναίκα τη θέλει τη σφαλιάρα της.

Σε περίπτωση που τα αγγλικά σας δεν είναι πολύ καλά να σας πως ότι το αρσενικό παλαιάς κοπής Κόνερι ισχυρίζεται πως «φυσικά δεν είναι ωραίο να χτυπάς μιας γυναίκα, αλλά καμιά φορά είναι απαραίτητο» κι αυτό γιατί «οι γυναίκες θέλουν πάντα να έχουν την τελευταία λέξη κι ακόμα κι όταν τις αφήνεις να έχουν την τελευταία λέξη δεν τους αρκεί και σε προκαλούν».

Υπάρχει τίποτα πιο παλαιάς κοπής από αυτά τα λόγια;

Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι προφανώς το «υπόδειγμα ανδρισμού» αυτός ο «πραγματικός άνδρας» που άκουγε στο όνομα Σον Κονερι μπορεί να μην ήταν ο κανόνας όσο αφορά τη χειροδικία. Ήταν όμως ο κανόνας όσο αφορά τη νοοτροπία που θέλει τις γυναίκες να είναι κατώτερες. Και ενώ μάλλον είναι προτιμότερο να σε θεωρούν κατώτερο και να σε προστατεύουν από το να σε θεωρούν κατώτερο και να σε σφαλιαρώνουν, αυτό που εμένα μου φαίνεται καλύτερο είναι να μην σε θεωρούν κατώτερο και να μην σου φέρονται σαν να είσαι. Είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο. Πόσο μάλλον όταν ο ένας τρόπος δημιουργεί το πλαίσιο για να υπάρξει και ο άλλος.

Με λίγα λόγια, οι άνδρες παλαιάς κοπής, είτε ευγενικοί είτε καθάρματα, ήταν άνδρες εποχών στις οποίες οι γυναίκες δεν ψήφιζαν, δεν μιλούσαν, δεν αποφάσιζαν και γενικά δεν έκαναν πολλά τα οποία τωρα θεωρούμε ή θα θέλαμε να είναι δεδομένα. Ήταν προϊόντα κακών εποχών για τις σχέσεις των δύο φύλων (πόσο καλές να είναι σχέσεις που βασίζονται στην ανισότητα;) και άρα δεν μπορεί οι ίδιοι να είναι ωφέλιμοι για τις σχέσεις αυτές. Δεν υπάρχει τρόπος να είσαι «αρσενικό παλαιάς κοπής» με καλό τρόπο. Τουλάχιστον όχι στον 21ο αιώνα. Και μπράβο σου.

ΥΓ. Παρακαλώ μην αρχίσετε να γράφετε «εμένα ο παππούς μου που πίστευε στην ισότητα κλπ κλπ». Πρώτον γιατί δεν συζητάμε για τις εξαιρέσεις και δεύτερον γιατί το πιο πιθανό είναι πως ακόμα και ο παππούς που ήταν προοδευτικός για την εποχή του να ήταν «υπερ της ισότητας» με έναν τελείως διαφορετικό (και μάλλον πιο πατριαρχικό τρόπο) απ’ όσο νομίζετε. Γιατί κι αυτός ήταν παλαιάς κοπής. Της καλύτερης δυνατής παλαιάς, αλλά παρόλα αυτά παλαιάς."


Μάνος Βουλαρίνος

«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/greece/701715_apo-poy-ki-os-poy-einai-kalo-na-eisai-arseniko-palaias-kopis»
 
Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών, επαγγέλεται Χρηματιστής και μας γράφει απο Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 28,147 μηνύματα.
Τωρα που μπηκε και AV στο θεμα ήρθαμε και δέσαμε. Μην παρεξηγείτε την απόρριψη του όρου 'Αντρας Παλαιάς Κοπής με την ασυδοσία της πλήρους κατάργησης της συντήρησης ως Απολιθωματικη Πατριαρχία.

Νομιζω το θεμα εχει ξεφυγει απο τον αρχικο του σκοπο και εισερχόμαστε σε μαρξιστικού τύπου ισοπεδωτικές ατραπούς.
 

Monte Cristo

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Mad Max αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,336 μηνύματα.
Ας χρησιμοποιήσω λίγο Βουλαρίνο :knife:

 

Guest 254537

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Πραγματικά πόσο τραγικά μέτριο τραγούδι; Η σχεδόν κακόφωνη Γαλάνη, οι στίχοι που δε βγάζουν κανένα απολύτως νόημα και νομίζουν κι ότι περνάνε κάποιο "κοινωνικό μήνυμα". Μου θυμίζει το μακράν καλύτερο και σημαντικότερο κομμάτι του Mikeius είναι αυτό για το έντεχνο.
Το point είναι η Λέξη ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ!
 

Aura

Διάσημο μέλος

Η Aura αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,036 μηνύματα.
Νομίζω ότι δεν αξίζει να ασχοληθούμε με το γεγονός που λένε συνέχεια για τις γυναίκες και πόσο θύματα της πατριαρχίας είναι και οι άντρες μένουν στο περιθώριο από τις συζητήσεις.

Το θέμα είναι αν όλοι είμαστε θύματα της πατριαρχίας ή όχι . Για τον Χαικάλη δεν φταίει η τεστοστερόνη του φταίει η πατριαρχία . Αν ας πούμε η τεστοστερόνη υπαγορεύει τέτοιες συμπεριφορές έρχεται η ''κοινωνική κατασκευή'' της πατριαρχίας και το προωθεί . Απλά εγώ αυτό δεν το θεωρώ κοινωνικό κατασκεύασμα που ίσως λένε κάποιοι , το θεωρώ φυσικό . Πως λέμε η γυναίκα που πάει με πολλούς είναι τάνα . Αυτό δεν είναι κοινωνική κατασκευή τελείως . Δεν είμαστε ακόμα χιμπατζήδες να έχουμε κάποιον να σπάει στο ξύλο άλλους άντρες που μας πλησιάζουν , η ίδια δουλειά γίνεται με την ηθική μας , με το ''είσαι τάνα'' .

Οπότε θέλουμε μια κοινωνία που οι γυναίκες θα είναι σεξουαλικά το ίδιο απελευθερωμένες, οι άντρες δεν θα έχουν άγχος και κατάθλιψη που τους επιβάλλουν τα αντρικά πρότυπα δύναμης και στάτους , οι γυναίκες θα έχουν τη στήριξη του κράτους να μεγαλώσουν μόνες τα παιδιά τους κτλ και η ατομική ευτυχία του κάθε ενός δείχνει να μεγαλώνει με κόστος όμως ίσως ( γιατί δεν είναι σίγουρο) αυτό που λέει ο χάκερ ότι μπορεί να πέσει η παραγωγικότητα/ εξέλιξη που βασίστηκε στη μονογαμία και στην πατριαρχία ή όχι ;
 

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Ας παραθέσω και το βίντεο με τον Σον Κόνερι γιατί αναφέρθηκε πιο πάνω, για να καταλάβουμε ακριβώς τι είπε και ο νοών νοείτω.




Όταν παραφέρεται ένα πιτσιρίκι και φτάνει τη μάνα του στο αμήν και του τραβάει σφαλιάρα η μάνα δεν είναι τοξική γυναίκα παλαιάς κοπής, αλλά όλοι κατανοούμε ότι έφτασε το αμήν και το έκανε εν βρασμό ψυχής γιατί δεν ήξερε πως αλλιώς να λήξει την κατάσταση. Όταν μια γυναίκα συνεχώς προκαλεί έναν άντρα σε έναν καβγά και χρησιμοποιεί τις παλιές καλές passive aggressive τακτικές και την ψυχική βία που ξέρουν πολύ καλά οι γυναίκες να χρησιμοποιούν και φτάσει ο άλλος σε σημείο εκνευρισμού που να της ρίξει σφαλιάρα είναι τοξικό μασκιουλίνι (Και εδώ υπάρχει και το ελαφρυντικό ότι η άλλη είναι ενήλικη υποτίθεται και όχι πιτσιρίκι και θα πρέπει να καταλαβαίνει πως διαφωνούν δυο ενήλικοι).
Αν το ίδιο πράγμα το κάνει ένας άλλος άντρας και πέσουνε σφαλιάρες και μπουνίδια, εκεί είναι απλά μια διαφωνία μεταξύ αντρών και δεν τρέχει τίποτα.

Βλέπουμε πολύ καλά λοιπόν πως η ίδια ακριβώς κατάσταση, δηλαδή η ψυχολογική βία από την μία και η ανταπόδοση της με φυσική βία από την άλλη εξετάζονται και ερμηνεύονται εντελώς διαφορετικά ανάλογα με το τι συμπέρασμα θέλουμε να βγάλουμε και το πόσο αυτό εξυπηρετεί την αφήγηση που προωθούμε. Γιατί προφανώς όποιος σήκωσε χέρι μια φορά (χωρίς ποτέ να εξετάζουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες το έκανε) είναι εκ φύσεως τοξικός, γουστάρει να σπάει τις γυναίκες στο ξύλο για να το παίζει αφεντικό κτλ κτλ.
 
Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Devil

Επιφανές μέλος

Ο Devil αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Συνταξιούχος. Έχει γράψει 20,830 μηνύματα.
Υπάρχουν οργανώσεις παιδια οι οποίες σίγουρα θα χρηματοδοτούνται για αυτές τις δουλειές... Να μάχονται δηλαδή τη πατριαρχια κ άλλες τέτοιες ηλιθιοτητες. Όποτε αν λήξει η ιδέα θα λήξει και ο λόγος υπαρξης όλων αυτών των χαραμοφαηδων!!!! Εδώ η χώρα είχε χάσει το μέτρημα με τις ΜΚΟ. Όλες αυτές θέλετε να μου πειτε οτι βγήκαν κα φώναζαν για τον.... Κακόμοιρο Μοχάμεντ που ηρθε προσφυγας εδώ ;;;; προφανως όλες αυτές οι οργανώσεις έχουνε συμφέροντα από πισω και κυκλοφορεί χρήμα. Όπως το ίδιο συμβαίνει κ με τα κόμματα στα πανεπιστημια που έρχεται ξαφνικά η γκομενάρα του 2ου έτους της ΔΑΠ να βοηθήσει και να προτεινει στον νερντ να πανε μπουζουκια με τη παρεα της και ξαφνικά τον είδε κ τον συμπαθήσε.

Προσωπικά εγώ δεν ξέρω καμια πατριαρχια εγώ ξέρω κακους κ καλους ανθρώπους είτε είναι έγχρωμος είτε είναι Κινέζοι Άραβες Αμερικανοί τσιγγάνοι κ δε ξέρω κ εγώ τι άλλο. Πιστευω όλες αυτές οι ταμπέλες έχουν εσκεμμένα εφευρεθεί από κάποιους για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα.
 

Guest 875331

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Νομίζω ότι δεν αξίζει να ασχοληθούμε με το γεγονός που λένε συνέχεια για τις γυναίκες και πόσο θύματα της πατριαρχίας είναι και οι άντρες μένουν στο περιθώριο από τις συζητήσεις.

Το θέμα είναι αν όλοι είμαστε θύματα της πατριαρχίας ή όχι . Για τον Χαικάλη δεν φταίει η τεστοστερόνη του φταίει η πατριαρχία . Αν ας πούμε η τεστοστερόνη υπαγορεύει τέτοιες συμπεριφορές έρχεται η ''κοινωνική κατασκευή'' της πατριαρχίας και το προωθεί . Απλά εγώ αυτό δεν το θεωρώ κοινωνικό κατασκεύασμα που ίσως λένε κάποιοι , το θεωρώ φυσικό . Πως λέμε η γυναίκα που πάει με πολλούς είναι τάνα . Αυτό δεν είναι κοινωνική κατασκευή τελείως . Δεν είμαστε ακόμα χιμπατζήδες να έχουμε κάποιον να σπάει στο ξύλο άλλους άντρες που μας πλησιάζουν , η ίδια δουλειά γίνεται με την ηθική μας , με το ''είσαι τάνα'' .

Οπότε θέλουμε μια κοινωνία που οι γυναίκες θα είναι σεξουαλικά το ίδιο απελευθερωμένες, οι άντρες δεν θα έχουν άγχος και κατάθλιψη που τους επιβάλλουν τα αντρικά πρότυπα δύναμης και στάτους , οι γυναίκες θα έχουν τη στήριξη του κράτους να μεγαλώσουν μόνες τα παιδιά τους κτλ και η ατομική ευτυχία του κάθε ενός δείχνει να μεγαλώνει με κόστος όμως ίσως ( γιατί δεν είναι σίγουρο) αυτό που λέει ο χάκερ ότι μπορεί να πέσει η παραγωγικότητα/ εξέλιξη που βασίστηκε στη μονογαμία και στην πατριαρχία ή όχι ;
Αναμασάς εσύ και οι υπόλοιποι τη λέξη πατριαρχία χωρίς να καθορίζεις τι σημαίνει και γιατί υπάρχει και γιατί είναι κακή κοκ... έτσι χάνεσαι σε ατελείωτες στρώσεις ζαργκόν.
 

Aura

Διάσημο μέλος

Η Aura αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,036 μηνύματα.
Αναμασάς εσύ και οι υπόλοιποι τη λέξη πατριαρχία χωρίς να καθορίζεις τι σημαίνει και γιατί υπάρχει και γιατί είναι κακή κοκ... έτσι χάνεσαι σε ατελείωτες στρώσεις ζαργκόν.
Εγώ το αντιλαμβάνομαι ότι την εξουσία/ οικονομικούς πόρους τους έχουν οι άντρες .
 

Nelliel

Περιβόητο μέλος

Η Nelliel αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,061 μηνύματα.
Παιδιά κολλήσατε στην πόρτα , λες και στους άλλους τους κλείνουμε την πόρτα στη μούρη ! Παράδειγμα ήταν . Γενικότερα άλλο θέλει να πει !

Πάμε άλλο

Ο καλοπροαίρετος σεξισμός μπορεί να φαίνεται αβλαβής, ευγενής ή ακόμα και “ρομαντικός”, αλλά τα αποτελέσματά του μπορεί να είναι καταστροφικά. Oπως και ο εχθρικός, είναι μια ιδεολογία που υποστηρίζει την ανισότητα των φύλων και με κάποιο τρόπο αποδεικνύεται ακόμα πιο ύπουλος. Οι καλοπροαίρετες δικαιολογίες για τις διακρίσεις (π.χ. “Οι γυναίκες θα πρέπει να εγκαταλείψουν μια καριέρα επειδή υπερέχουν στην παιδική μέριμνα”) είναι πιο πιθανό να γίνουν αποδεκτές από εχθρικές δικαιολογίες (π.χ. “Οι γυναίκες θα πρέπει να εγκαταλείψουν μια καριέρα επειδή δεν έχουν την ικανότητα”). Ενώ οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να απορρίψουν τον εχθρικό σεξισμό, συχνά υποστηρίζουν το καλοπροαίρετο σεξισμό – ειδικά σε χώρες με υψηλό σε εχθρικό σεξισμό, όπου η ανδρική προστασία είναι πιο ελκυστική. Κατά ειρωνικό τρόπο, μπορεί να είναι ότι τα υψηλά επίπεδα εχθρικού σεξισμού μεταξύ των ανδρών οδηγούν σε υψηλά επίπεδα καλοπροαίρετου σεξισμού μεταξύ των γυναικών.
Ο φεμινισμός έχει ξεφύγει εντελώς. Μπορούμε να σταματήσουμε να βλέπουμε παντού εχθρούς, σεξισμό, ρατσισμό και δεν ξέρω και εγώ τι αλλο; Όλοι πλέον θίγονται με το παραμικρό. Το να μου ανοίξει κάποιος την πόρτα το θεωρώ ευγένεια και όχι ύπουλη συμπεριφορά. Άλλο ανισότητα και άλλο το κάθε φύλο να έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και συμπεριφορά. Όπως και όλα τα ζώα στην φύση τους έχουν κάτι ξεχωριστό ή κάνουν κάτι ξεχωριστό για να προσελκύσουν το αντίθετο φύλο, έτσι και ο άνθρωπος κάνει διάφορα. Στο τέλος θα μας πουν να κόψουμε και το φλερτ για να μη θίγεται το αντίθετο φύλο.
 

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 10,341 μηνύματα.
Όταν διαφωνείς τόσο έντονα, χωρίζεις,δεν αρχίζεις να σκας φαπες. Τα μωρά κλαίνε διότι δεν μπορούν να εκφραστούν. Έτσι και τα ζώα χτυπάνε γιατί δεν μπορούν να επικοινωνήσουν.

Τέλος πάντων,πιστεύω ότι η ομοιότητα ανάμεσα στα δύο φύλα είναι πολύ ηλίθιο επιχείρημα διότι από την φύση τους δεν είναι ίδια όπως λέει και η Neliel. Αλλο η δίκαιη αντιμετώπιση και άλλο η εξίσωση. Και σήμερα η γυναίκα είναι ελεύθερη να κάνει ότι θέλει στην ζωή της. Φυσικά θα σχολιαστεί από κάποιους ,αλλά ελεύθερη είναι στην πράξη. Το να πηγαίνει με τον κάθε τυχόντα ομως ,δεν είναι κάτι το οποίο θέλει πιστεύω ,όχι κατά πλειοψηφία τουλάχιστον. Να κάνει λοιπόν κάτι που δεν θέλει για να αποδείξει τι;

Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να παρερμηνευσουμε τα αρρενωπά και θηλυκα χαρακτηριστικά. Ούτε τα μεν επιτάσσουν να συμπεριφερεται ο άνδρας σαν βάρβαρος κατακτητής ,ούτε να είναι αγενής και βιαιος, ούτε τα δε η γυναίκα να συνδέεται με την αδυναμία,την κουτοπονηρια και την χειριστικοτητα .Υπάρχουν άνδρες και γυναίκες που όντως έτσι συμπεριφέρονται, αλλά δεν ευθύνεται η παλαιά κοπή τους η το φυλο τους, η οτιδήποτε άλλο για αυτό. Ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο ο εαυτός τους και η επιλογή τους.
 
Τελευταία επεξεργασία:

EvanescenceQ

Επιφανές μέλος

Η EvanescenceQ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 29 ετών. Έχει γράψει 14,181 μηνύματα.
Όταν διαφωνείς τόσο έντονα, χωρίζεις,δεν αρχίζεις να σκας φαπες. Τα μωρά κλαίνε διότι δεν μπορούν να εκφραστούν. Έτσι και τα ζώα χτυπάνε γιατί δεν μπορούν να επικοινωνήσουν.

Τέλος πάντων,πιστεύω ότι η ομοιότητα ανάμεσα στα δύο φύλα είναι πολύ ηλίθιο επιχείρημα διότι από την φύση τους δεν είναι ίδια όπως λέει και η Neliel. Αλλο η δίκαιη αντιμετώπιση και άλλο η εξίσωση. Και σήμερα η γυναίκα είναι ελεύθερη να κάνει ότι θέλει στην ζωή της. Φυσικά θα σχολιαστεί από κάποιους ,αλλά ελεύθερη είναι στην πράξη. Το να πηγαίνει με τον κάθε τυχόντα ομως ,δεν είναι κάτι το οποίο θέλει πιστεύω ,όχι κατά πλειοψηφία τουλάχιστον. Να κάνει λοιπόν κάτι που δεν θέλει για να αποδείξει τι;

Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να παρερμηνευσουμε τα αρρενωπά και θηλυκα χαρακτηριστικά. Ούτε τα μεν επιτάσσουν να συμπεριφερεται ο άνδρας σαν βάρβαρος κατακτητής ,ούτε να είναι αγενής και βιαιος, ούτε τα δε η γυναίκα να συνδέεται με την αδυναμία,την κουτοπονηρια και την χειριστικοτητα .Υπάρχουν άνδρες και γυναίκες που όντως έτσι συμπεριφέρονται, αλλά δεν ευθύνεται η παλαιά κοπή τους η το φυλο τους, η οτιδήποτε άλλο για αυτό. Ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο ο εαυτός τους και η επιλογή τους.
Ακριβως @Samael :thumbup: Το βαζω με μεγαλα γραμματα "Υπάρχουν άνδρες και γυναίκες που όντως έτσι συμπεριφέρονται, αλλά δεν ευθύνεται η παλαιά κοπή τους η το φυλο τους, η οτιδήποτε άλλο για αυτό. Ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο ο εαυτός τους και η επιλογή τους."

Αυτο ειναι και το κυριως,ο καθενας μας ειναι αποτελεσμα βιωματων,συγκυριων, της κοσμοθεωριας του ναι,του τι νιωθει και των όποιων συναισθηματων του βεβαιως και του χαρακτηρα του.
Περα και εξω απο ταμπελες παλαιας νεας και μεταμοντερνας εποχης.
Και μεσα σε αυτα ειναι και το σχετιζεσθαι με τους αλλους,το πως αλληλεπιδρουμε,το πως λειτουργουμε μεσα σε μια κοινωνια ως αυτοτελεις οντοτητες αλλα και ως ζευγαρια κλπ κατ΄επεκταση.
Ολο αυτο λοιπον διαρκες.
Αυτο ειναι η ιστορια μας,η ιστορια του καθενος,το παρελθον του και πως προχωραει στη ζωη του.
Οι ταμπελες συσκοτιζουν δεν ελευθερωνουν.
Να πω ενα παραδειγμα,στο οτι ειμαστε ο καθενας ατομικα οπως το εθεσες ως εαυτος και επιλογες μας και συνεπως ό,τι κουβαλαμε απο ενα κειμενο του Ι.Κακριδη:
Capture.JPG
 

Devil

Επιφανές μέλος

Ο Devil αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Συνταξιούχος. Έχει γράψει 20,830 μηνύματα.
Υπάρχουν άνδρες και γυναίκες που όντως έτσι συμπεριφέρονται, αλλά δεν ευθύνεται η παλαιά κοπή τους η το φυλο τους, η οτιδήποτε άλλο για αυτό. Ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο ο εαυτός τους και η επιλογή τους.

Ευθυνεται στο οτι δεν ειχαν έναν σοβαρο γονιο έστω να τους κατευθυνει σωστά και βεβαια η ελλειψη παιδειας, δεν διαβαζουν ενα βιβλιο , δεν μορφωνονται δεν υπάρχει καλλιέργεια ο νους και το μυαλο κολλάνε σε συγκεκριμενα στερεοτυπα και θέσφατα οποτε δεν μπορουν ολοι αυτοι να επικοινωνησουν και με κανεναν άλλο "εκτος απο τους ομοιδεατες".
 

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 10,341 μηνύματα.
Ευθυνεται στο οτι δεν ειχαν έναν σοβαρο γονιο έστω να τους κατευθυνει σωστά και βεβαια η ελλειψη παιδειας, δεν διαβαζουν ενα βιβλιο , δεν μορφωνονται δεν υπάρχει καλλιέργεια ο νους και το μυαλο κολλάνε σε συγκεκριμενα στερεοτυπα και θέσφατα οποτε δεν μπορουν ολοι αυτοι να επικοινωνησουν και με κανεναν άλλο "εκτος απο τους ομοιδεατες".

Όχι ακριβώς. Δεν χρειάζεται να ανοίξεις βιβλία ή γενικά να έχεις ιδιαίτερη καλλιέργεια για να αντιληφθείς πότε προκαλείς τον ανθρώπινο πόνο. Ένας βιαστής για παράδειγμα ή κάποιος που παρενοχλεί σεξουαλικά μια γυναίκα, γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει, και απλά δεν τον ενδιαφέρει. Η μόρφωση χρειάζεται αλλά δεν είναι πανάκεια, και δεν μπορεί να αποδοθεί πλήρως σε εκείνη(στην έλλειψη της μάλλον) η ευθύνη για τις πράξεις μας. Η μόρφωση και γενικότερα η παιδεία, και η εκμάθηση τρόπων ευγένειας, απλά μπορούν να δείξουν σε αυτόν που είναι στην διαδικασία της μόρφωσης, τι κόσμο του υπόσχεται. Εαν όμως αυτοί που τελούν υπο μόρφωση αποφασίσουν να αφήσουν τα πάθη και τις ορέξεις τους να κυριαρχήσουν, τότε ενεργά και με πλήρη προσωπική ευθύνη αποφασίζουν οτι θέλουν να λειτουργήσουν εγκληματικά και αντικοινωνικά. Να απορρίψουν δηλαδή αυτό το όραμα ενός ασφαλούς κόσμου με σεβασμό στα δικαιώματα των άλλων.

Η βία είναι γενική και αφορά τους πάντες. Κάποτε υπήρχαν οι ευνούχοι για παράδειγμα. Στην Ανατολή ακόμα συμπεριφέρονται στις γυναίκες με παρόμοιο τρόπο, και φυσικά ακόμα και στην Δύση το μπουλινγκ,η ψυχολογική βία αλλά και η φυσική, εξακολουθούν να κυριαρχούν. Ειδικά η Ελλάδα πιστεύω οτι σε αυτά τα θέματα είναι τρισχειρότερη απο όσο ξέρουμε, απλά δεν βγαίνουν παραέξω. Σε αυτό απλά συνεισφέρει και το σύστημα εκπαίδευσης μας που δεν εστιάζει στο να μορφώσει πραγματικά τον κόσμο αλλά να τον εξετάσει σε κείμενα των Αρχαίων/Λατινικών πάνω στην μετάφραση μόνο ή να βγει η ύλη σε απαρχαιωμένα βιβλία κοινωνικών επιστημών που δεν απευθύνονται στον νέο του σήμερα και τις ανάγκες που έχει. Δεν γίνονται μαθήματα πάνω στην σεξουαλική αγωγή,πάνω στους τρόπους συμπεριφοράς, πάνω στον επαγγελματικό προσανατολισμό. Δεν θίγονται σημαντικά θέματα του σήμερα,όπως η κλοπή,ο βιασμός,η εκμετάλλευση. Δεν εστιάζουν και δεν ενδιαφέρονται να εντοπίσουν το βασικότερο...αν υπάρχουν προβλήματα στο περιβάλλον των μαθητών(οικογενειακό,φιλικό ή ακόμα και στον ίδιο τον χώρο του σχολείου) και τους επηρεάζει. Δεν αντιμετωπίζονται ούτε σε βάθος αλλά ούτε και σε εύρος οι πιο ουσιώδεις πτυχές της ανθρώπινης ψυχής και συμπεριφοράς ώστε να διασφαλιστέι για αυτούς που μορφώνονται αργότερα ένα καλό επίπεδο ζωής και πνευματικής ευμάρειας. Τους μεταφέρεται απλά οτι χρειάζεται για να πάρουν ένα χαρτί και να συνεχίσουν στο επόμενο βήμα,χωρίς να τους ξεκαθαρίζεται ποιός είναι ο στόχος αυτού του ενδιάμεσου επίπονου και άνοστου ταξιδιού. Αμ δε...μεγαλύτερη ντροπή είναι να μην καταλαβαίνεις τα ουσιαστικά νοήματα, αρά να μην μπορείς να μεταφράσεις ένα κείμενο αιώνων πίσω.

Πως να έχουμε μετά σωστούς και ώριμους πολίτες και πάνω απο όλα ανθρώπους ; Έχουν στραβές απόψεις και ποτέ κανείς όσο είναι μικροί δεν τους διορθώνει για αυτές. Όταν πιστεύουν οτι είναι προϊόν μονάχα της εποχής τους και δεν αφήνουν τον εαυτό τους ελεύθερο να μαθαίνει και να διορθώνεται καθόλη την διάρκεια της ζωής τους,πως να την ζήσουν με υπευθυνότητα ;
 
Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top