Ijohnnycash, το παράδειγμά σου είναι συγκεκριμένο και δεν ενδείκνυται ως απάντηση σε ένα ευρύτερο πρόβλημα. Υπάρχει και η περίπτωση γυναίκας που βιάστηκε βάναυσα από πέντε Αφρικανούς και όταν ανάρρωσε είπε το εξής: "Ο βιασμός που υπέστην είναι αποτέλεσμα της χρόνιας καταπίεσης που δέχονταν οι μαύροι από τους λευκούς". Ακραίο; Σαφέστατα. Η περίπτωση που παρέθεσες, ακραία; Σαφέστατα.
Ο σκοπός είναι να παρουσιάσουμε την λύση και την επιλογή πέρα από τη βία, όχι να εκμεταλλευόμαστε ένα γεγονός για να εκθέσουμε τα πιστεύω μας ή να δαιμονοποιήσουμε τα πιστεύω των άλλων.
Το μόνο που έκανα ήταν να παραθέσω μια άποψη ενός τρίτου. Ούτε καν καταλαβαίνω την λογική της, πόσο μάλλον κάτσω σοβαρά να επιχειρηματολογήσω γύρω από αυτήν. Μου φαίνεται απλά γελοία. Την παράθεσα, εκτός από την άμεση θεματική συσχέτιση αλλά και επειδή είναι μια άποψη που δημοσιεύτηκε, και αν κρίνω από την θέση της κυρίας, την ασπάζονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Γυναίκες και άνδρες. Δεν έχει σημασία που είναι περιορισμένοι σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή ή πιστεύουν σε μια συγκεκριμένη θρησκεία. Είναι άνθρωποι, και ο οποιοσδήποτε από εμάς θα μπορούσε να βρίσκεται εκεί.
Πιστεύω όμως ότι υπάρχει κάτι βαθύτερο. Εκτός από ότι αν θέτεις υπό συζήτηση το οποιοδήποτε θέμα, όσο αυτονόητο και αν το θεωρείς, κινδυνεύεις να χάσεις. Η επιχειρηματολογία και ο ορθολογισμός δεν οδηγούν απαραίτητα στην αλήθεια, ειδικότερα σε θέματα μη επιστημονικά. Και στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, ο πολιτισμός, η κουλτούρα και η τέχνη δεν είναι κάτι το επιστημονικό. Δεν μπορείς με επιστημονικές μεθόδους να προβλέψεις ποίον θα αγαπήσεις. Δεν μπορείς να επαναλάβεις μια σχέση, ή έναν γάμο, ακόμη και αν κάνεις ακριβώς τα ίδια πράγματα και πεις ακριβώς τα ίδια λόγια και με ακριβώς την ίδια αλληλουχία. Δεν υπάρχει τίποτα επιστημονικό πίσω από αυτά τα πράγματα.
Πιστεύω όμως και ότι δεν υπάρχει θέμα βίας σε γυναίκες ή πιο σωστά δεν πρέπει να υπάρχει. Δεν λέω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την βία σε γυναίκες, λέω ότι δεν πρέπει να υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν θα προσεγγιστεί πότε η λύση του προβλήματος μέσα από αυτό το μονοπάτι γιατί το πρόβλημα εξειδικεύεται επικίνδυνα. Η βία, αντικειμενικά, χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται κυρίως ως ένα μέσο διαπραγμάτευσης. Και εν έτη 2013, στον 21ο αιώνα, η βία αντικειμενικά είναι κάτι απαρχαιωμένο. Όπως ακριβώς είναι το σύστημα επικοινωνίας με καπνούς ή η ένδυση με απλώς ελαφρώς επεξεργασμένα δέρματα ζωών. Είναι out of question να επικοινωνήσει κανείς με σήματα καπνών ή απλά να σφάξει και γδάρει ένα ζωντανό και καλύψει την γύμνια του με αυτόν τον τρόπο. Και αυτό που πιστεύω είναι ότι η βία μεταξύ των ανθρώπων είναι πια κάτι το απαρχαιωμένο. Είτε μιλάμε την βία επάνω στην γυναίκα, είτε για την ρατσιστική βία, είτε για την οπαδική βία.
Είναι χαζό και επικίνδυνο, ακόμη και η ημέρα κατά της βίας σε γυναίκες. Είναι μια εξειδίκευση με απρόσμενα αποτελέσματα και η παραπάνω "κυρία" επιβεβαιώνει πλήρως αυτό που πιστεύω. Στην ουσία λέει ότι η γυναίκα διακρίνεται από λεπτά χαρακτηριστικά και όταν "βγάζει γλώσσα" είναι μια μορφής επίθεσης και ο άντρας που χτυπάει μια γυναίκα κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί ως μια μορφής επιθετικής άμυνας με τα όπλα που παραδοσιακά περιγράφουν το ανδρικό φύλο. Και ισχύει, κατά κάποιον τρόπο ισχύει αυτό, ή εκτός μιλάμε για ψυχασθενή. Στο μυαλό του άντρα αυτού, κάτι τον προκάλεσε και θαρρώ ότι αυτό περιγράφεται και με επιστημονικό τρόπο. Πιθανών με ένα εγκεφαλογράφημα. Ο άντρας ένιωσε πρόκληση και αντέδρασε. Και κάθε ανθρώπινη αντίδραση είναι αποτέλεσμα συσσωρευμένων εικόνων, εμπειριών και απόψεων. Και όλα αυτά έχουν μια ορθολογική συνέπεια. Από το σημείο Α καταλήγουμε στο σημείο Β. Στην ουσία αυτό είναι ορθολογισμός. Έτσι λοιπόν εξετάζοντας τόσο εξειδικευμένα και κατά επέκταση τόσο ορθολογικά το θέμα (η οποιασδήποτε μορφής εξειδίκευσης, προαπαιτεί ορθολογισμό) αυτό που λέει η συγκεκριμένη "κυρία" είναι λογικό. Ο άντρας ένιωσε έντονη και επιθετική πρόκληση από την γυναίκα του και αντέδρασε με μερικές μπάτσες, επειδή πιστεύει ότι η γυναίκα του πρέπει να έχει μια άλλη συμπεριφορά και άρα νιώθει το ελεύθερο και αυτός να αντιδράσει ακραία.
Όμως όλα αυτά είναι παράλογα και ο παραλογισμός δεν είναι καθόλου ορθολογικός. Σε αυτόν τον άντρα όσο και επιχειρηματολογείς, κάλλιστα και αυτός με την σειρά μπορεί να ισχυρίζεται ότι το έκανε επειδή του έβγαλε γλώσσα, επειδή τόλμησε να του βγάλει γλώσσα. Και εδώ που τα λέμε κανέναν να δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε να ανέχεται το εξάψαλμο και ειδικότερα τον γυναικείο που αντικειμενικά ...πονάει

.
Αυτό λοιπόν που λέω ότι είναι πρέπει να αντιμετωπίζουμε την βία στο σύνολο της, σαν σκέψη και γενικά. Πρέπει να αποδεχτούμε την απαρχαιωμένη φύση της. Η ανάλυση της βίας δεν βοηθάει κάπου. Η βία είναι κάτι το απαρχαιωμένο και γελοίο και πρέπει να φύγει από το ανθρώπινο ρεπερτόριο. Όπως έφυγε από το ρεπερτόριο μας π.χ. το να πέφτουμε, κυριολεκτικά, με τα μούτρα στην μάσα (

).