Τα παραδειγματα που αναφερεις ειναι anecdotal. Για καθε εναν σαν τον θειο σου, μπορω να σου βρω 100 που εχουν ενα σωρο προβληματα. Δουλευω σε νοσοκομειο, και πιστεψε με, τα περιστατικα καπνιστων, αλκοολικων και υπερβαρων/παχυσαρκων με προβληματα υγειας δεν συγκρινονται καν με αυτους που εχουν φυσιολογικο βαρος, δεν καπνιζουν και προσεχουν την διατροφη τους.
Το αφεντικο μου ειναι χειρουργος. Δεν καπνιζει, δεν πινει, δεν τρωει ζαχαρη (δεν εχει καν ζαχαρη σπιτι του), προσεχει τι τρωει, εχει φυσιολογικο βαρος και αθλειται. Ειναι 55 και κανει σκι, mountain biking, hiking, road biking (συμμετεχει συχνα σε αγωνες 400 χιλιομετρων), και στην δουλεια πηγαινοερχεται με ποδηλατο. Εχω φιλες στα 30 που καπνιζουν, ειναι υπερβαρες, δεν αθλουνται και περνουν το μεγαλυτερο κομματι της ζωης τους σε μια καρεκλα. Ουσιαστικα αυτες ειναι σαν να βρισκονται σε σωμα 55 χρονου και αυτος σε σωμα 30αρας. Εστω οτι και οι 2 περιπτωσεις φτανουν τα 100 χωρις προβληματα υγειας. Ποιος θα εχει κανει καλυτερη ζωη? Αυτος που μπορει να παει σε βουνα, να θαυμασει υπεροχα τοπια, να γνωρισει νεα μερη χωρις να λαχανιαζει, ή αυτη που ειναι ολη μερα με το τσιγαρο στο χερι και σερνεται;
Δεν λεμε να γινει καποιος φετες, αλλα να εχει φυσιολογικο βαρος, να μπορει να κινειται χωρις να λαχανιαζει και να μην κινδυνευει απο παθησεις που μπορουν να αποφευχθουν. Να κανει ο καθενας τις επιλογες τους, αλλα οταν εχεις δημοσιο συστημα υγειας, εγω και εσυ πληρωνουμε τις κακες επιλογες ορισμενων.