Αύξηση κατώτατου μισθού: υπέρ ή κατά;

Αύξηση κατώτατου μισθού. Υπέρ ή κατά

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 24)
  • Υπέρ

    Ψήφοι: 12 50.0%
  • Κατά

    Ψήφοι: 10 41.7%
  • ΔΞ/ΔΑ

    Ψήφοι: 2 8.3%

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Οπότε ή θα πρέπει να είμαστε τοπ οφ δε τοπς για να παίρνουμε λίγο παραπάνω από 500, ή θα βαράμε μύγες σπίτι μας.
Στη περίπτωση ενός ταμεία, μιας καθαρίστριας, μιας κυρίας που σιδερώνει σε καθαριστήριο κτλ κτλ, σε θέσεις εργασίας που δε τίθεται θέμα πτυχίου ορ σάμθινγκ, τι μπορεί να κάνει αυτός ο άνθρωπος; Να κάνει τα γλυκά μάτια στους πελάτες, να κάνει πιο γρήγορα τη δουλειά του, να μην κάνει μπρέικ στο 10ωρο για να μην χάσει λεπτό από τη δουλειά του;;;; Τι απ 'ολα αυτά βγάζουν νόημα;
Ο εργοδότης θέλει να σε εκμεταλλευτεί. Τελεία και παύλα. Ουδείς αναντικατάστατος εξάλλου, του βγάζεις κέρδος; Κάτσε με 500 κι αν δε σ' αρέσει θα βρω άλλον μέχρι να καταφέρει το ίδιο.

Ναι αυτό λέω τόση ώρα. Το ότι η καθαρίστρια και η σιδερώστρια είναι πολύ εύκολα αντικαταστάσιμες είναι λόγο της φύσης της δουλειάς τους. Δουλειά που μπορεί να την κάνει ο καθένας χωρίς ιδιαίτερα προσόντα. Ένας άνθρωπος 50 χρονών ΔΕΝ θα πρέπει να καταλήγει να δουλεύει σε τέτοιες δουλειές στα 50 του, θα πρέπει να έχει προνοήσει να μάθει να κάνει κάτι στο οποίο η πείρα του θα τον κάνει πολυτιμότερο από τον νέο και συνεπώς θα του προσφέρει επαγγελματική ασφάλεια.

Και ο εργαζόμενος μια χαρά θέλει να εκμεταλλευτεί τον εργοδότη, plz. Όλοι θέλουν να δουλεύουν όσο το δυνατόν λιγότερο, με τις καλύτερες δυνατές αποδοχές και στις καλύτερες συνθήκες. Αυτό που θα καθορίζει την τελική συμφωνία είναι το τι προσφέρει ο καθένας στον άλλο.

Σε πόσες δουλειές έχουμε προσπαθήσει τα κέρατά μας και εν τέλη δεν το εκτιμάει κανένας;
Εσένα μπορεί να σου έχει τύχει με τη πρώτη σου δουλειά να σε εκτιμήσουν και να σου δώσουν άυξηση, αλλά δεν συμβαίνει ΚΑΘΟΛΟΥ συχνα.

Όχι δε με εκτίμησε κανένας μαγικά. Απλά έχω την ικανότητα να αντιλαμβάνομαι πότε είμαι πολύτιμος σε κάποιον και πότε όχι και να διαπραγματεύομαι αντίστοιχα όταν έχω το πάνω χέρι και με παίρνει. Δεν περιμένω χάρες από τον εργοδότη και ούτε κάνω χάρες.Αν το κάνεις εσύ πρόβλημά σου. Η δουλείες είναι οικονομικές συμφωνίες όχι φιλανθρωπίες.

Επίσης αν είσαι τόσο καλή στην δουλειά σου και ο άλλος σε εκμεταλλεύεται μπορείς να παραιτηθείς και να πας αλλού. Αν είσαι τόσο καλή όσο λες δεν θα έχεις πρόβλημα. Αλλά και όλοι εκμεταλλευτές να είναι μπορείς να γίνεις εσύ εργοδότης του εαυτού σου και άλλων, τους οποίους δεν θα εκμεταλλεύεσαι.

ένας αξιοπρεπής κατώτατος μισθός (που φυσικά δεν είναι ούτε τα 600) θα φέρει στον υποψήφιο υπάλληλο περισσότερο κίνητρο να προσπαθήσειι στο να γίνει καλύτερος, όταν δουλέυεις για ένα καφέ κι για ένα τσιγάρο δεν υπάρχει κίνητρο "θα μαζέψω λεφτά για το τάδε" γιατί δεν βγαίνει να μαζέψεις λεφτά, δεν βγαίνει ούτε για τα απολύτως απαραίτητα.

Εντελώς λάθος προσέγγιση. Ο κατώτατος μισθός όσο υψηλός και αν είναι δεν έδωσε σε κανέναν ποτέ κίνητρο να προσπαθήσει περισσότερο και αυτό διότι είναι χαριστικός και όχι αξιοκρατικός. Τον κατώτατο τον παίρνεις γιατί λέει το κράτος ότι πρέπει να τον πάρεις, όχι γιατί τον αξίζεις, ούτε γιατί τον κατέκτησες ή διαπραγματεύτηκες.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

prinCess.

Επιφανές μέλος

Η prinCess. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 31 ετών, επαγγέλεται Fashion designer και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 12,089 μηνύματα.
Πρέπει να καταλάβετε ότι δε γεννήθηκαν όλοι οι άνθρωποι για να σπουδάσουν και να κορνιζάρουν πτυχία, ή να γίνουν διευθυντές, ή επιχειρηματίες. Ούτε είναι απαραίτητο όλοι να ξοδεύουμε χρόνο από την ζωή μας για να γινόμαστε καλύτεροι στη δουλειά μας, ή για να εξελιχθούμε. Υπάρχουν άνθρωποι που παρακαλάνε να έχουν μια σταθερή δουλειά και να εργαστούν εκεί όλη τους τη ζωή και να "βολευτούν". Δεν τους ενδιαφέρει η εξέλιξη και είναι απόλυτα λογικό και σεβαστό. Τους ενδιαφέρει να πληρώνονται, να ζουν αξιοπρεπώς με την οικογένεια τους τα παιδιά τους, και αυτό είναι όλο. Δε μπορείς όλη σου τη ζωή να στοχεύεις τον ουρανό με τα άστρα, ούτε μπορούν όλοι να είναι πλούσιοι, ούτε μπορούν όλοι οι ανιδείκευτοι να εξελισονται σε κάτι, ούτε έχεις πάντα την ίδια δίψα για εξέλιξη. Κανένας άννθρωπος δεν σκέφτεται το ίδιο με τον διπλανό του.


Ο εργαζόμενος δεν έχει το πάνω χέρι, ο εργοδότης το έχει, οπότε δε μπορώ να πω ότι ουσιαστικά ο εργαζόμενος μπορεί να εκμεταλλευτεί τον άλλον, εκτός αν του κάνει ζημιά επίτηδες, που νταξ, πόσο συχνό είναι;



Φυσικά και δε κάνεις φιλανθρωπίες, και εν τέλη καταλήγουμε στα ίδια. Δεν υπάρχει αυτός ο καλός εργοδότης που θα σε πιάσει από το χέρι και θα σου πει μπράβο, ή θα σου πει μπράβο χωρίς κάποια επιβράβευση. Έχω βρεθεί σε αυτή τη θέση, όχι λίγες φορές, όταν βλέπεις την αξία σου και ο άλλος απλά επιμένει στην εκμετάλλευση, προφανώς παραιτείσαι, και πας στον επόμενο, ο επόμενος θα κάνει πάλι τα ίδια και εσύ θα αναλώνεσαι σε μια τέτοια κατάσταση , περιμένοντας τον "αναλογικό" μισθό που προτείνεις. Ουτοπικό.

(νε η λύση σε μερικές περιπτώσεις είναι να γίνεις εργοδότης εσύ, αλλά δεν είναι αυτό το νόημα της συζήτησης, ούτε μπορεί όλη η ελλάδα να γίνει εργοδότης)


για μένα κίνητρο θα υπήρχε πάντως αν ο βασικόςς μισθός ήταν 1000€ γιατί θα ήξερα ότι θα μου περισσεύουν, δε θα με ενδιέφερε καν το "χαριστικά" θα με ενδιέφερε το ότι δουλεύω και βγάζω λεφτά και το ότι ο εργοδότης σέβεται κάποιες ανθρώπινες ανάγκες, όχι όπως τώρα που είναι "χαρτζιλίκι", με βασικό 500€ σου δίνουν δυαράκι με 450€.:)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Jack of Spades

Περιβόητο μέλος

Ο Κωνσταντίνος αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, επαγγέλεται Μηχανολόγος μηχανικός και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,346 μηνύματα.
α)Αυτα στην ηλικια των 30 άντε 35 ειναι τα βασικά. Δεν γινεται να εισαι 35 χρονων άντρας και να μενεις στο παιδικο σου δωμάτιο , επισης αν δεν έχεις αυτοκινητο και δικο σου χώρο ξεχνάς και την προσωπική ζωή. Αυτα αν δεν τα κάνεις στα 35 ποτε περιμενεις να τα κάνεις στα 50; :P

β)Πολυτελεια θα ηταν να έβγαζε κάποιος 3-4 χιλιάρικα το μήνα και να εχει διευθυντικές θέσεις στα 35-40 του. Και αυτο εφικτο μπορει να ειναι για κάποιους που παιρνουν ρισκα και βλέπουν ευκαιριες αλλοι βλέπουν μονο μαυριλα και απαισιοδοξια. Και φοβουνται να κινηθούν. Αυτη ειναι η αλήθεια. Δεν θέλουν να ρισκάρουν.


γ)Επισης σαν λαος ειμαστε και λιγο μαμάκηδες. Πρέπει να απογαλακτιστουμε. Δεν γινεται να εισαι 35 χρονων και να βολευεσαι πχ με προγραμματα του ΟΑΕΔ των 500 ευρώ και να μένεις ετσι επειδη βασιζεσαι οτι θα πέφτει και ο μισθος του μπαμπα καθε μηνα θα πέφτει και της μαμας οποτε ολοι μαζι φτάνουμε ενα 3 χιλιαρο εντάξει μωρέ καλά ειναι! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καλα. Τα δικα σου λεφτά δεν ειναι 3.000 ειναι 500 ευρώ.

α)Πήγαινε Αγγλία ή Γερμανία με το βασικό μισθό κι αν νομίζεις ότι θα σου φτάνουν να έχεις στην κατοχή σου Ι.Χ. ή/και να ζεις μόνος σου έλα να μου τρυπήσεις τη μύτη!:lol:

β)Επειδή τυχαίνει να ανήκω σε αυτή την κατηγορία λίγο πριν τα 30, σου λέω ευθέως ότι με τέτοιες λογικές δε θα φτάσεις ποτέ εκεί ούτε εσύ ούτε ο μέσος Έλληνας πτυχιούχος που νομίζει ότι η αγορά εργασίας "του χρωστάει κάτι" κι ότι υπάρχουν "δεδομένα" στο βιωτικό επίπεδο ενός ανθρώπου...

γ)Δεν είμαστε "λίγο" μαμάκηδες...είμαστε ο ορισμός του "μαμάκια"!
Είμαστε η χώρα που ο μέσος 30άρης προτιμάει να κάθεται σπίτι του και να τον χαρτζιλικώνουν οι γονείς και οι παππούδες απ' το να πάει να δουλέψει έστω και για ψίχουλα...αυτό τα λέει όλα!
Α ρε κομμουνισμος που σας χρειάζεται και δικτατορια του προλεταριάτου :loltooth:

Αυτό χρειάζεται σ' εσένα αγαπητέ μ' αυτά που γράφεις...ή αν θες έλα μαζί μου μια μέρα σ' ένα από τα εργοτάξια του ΤΑΡ στην Αλβανία που την επισκέπτομαι συχνά τον τελευταίο χρόνο να σου πουν εκεί οι Αλβανοί τι αυτοκίνητα οδηγούν και τι θέρμανση έχουν στα σπίτια τους ή ακόμη καλύτερα πόσο ωραία ζούσαν μέχρι το 1992!:rolleyes:
Για να έχεις και μια εικόνα δηλαδή τι θα γίνει στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια μ' αυτούς που ψηφίζετε για να σας διορίσουν ή/και να "προστατέψουν" το μισθό και τη σύνταξη που μπαίνει στο σπίτι...

α)Τους ενδιαφέρει να πληρώνονται, να ζουν αξιοπρεπώς με την οικογένεια τους τα παιδιά τους, και αυτό είναι όλο.


β)Ο εργαζόμενος δεν έχει το πάνω χέρι, ο εργοδότης το έχει, οπότε δε μπορώ να πω ότι ουσιαστικά ο εργαζόμενος μπορεί να εκμεταλλευτεί τον άλλον, εκτός αν του κάνει ζημιά επίτηδες, που νταξ, πόσο συχνό είναι;


γ)Φυσικά και δε κάνεις φιλανθρωπίες, και εν τέλη καταλήγουμε στα ίδια. Δεν υπάρχει αυτός ο καλός εργοδότης που θα σε πιάσει από το χέρι και θα σου πει μπράβο, ή θα σου πει μπράβο χωρίς κάποια επιβράβευση. Έχω βρεθεί σε αυτή τη θέση, όχι λίγες φορές, όταν βλέπεις την αξία σου και ο άλλος απλά επιμένει στην εκμετάλλευση, προφανώς παραιτείσαι, και πας στον επόμενο, ο επόμενος θα κάνει πάλι τα ίδια και εσύ θα αναλώνεσαι σε μια τέτοια κατάσταση , περιμένοντας τον "αναλογικό" μισθό που προτείνεις. Ουτοπικό.

(νε η λύση σε μερικές περιπτώσεις είναι να γίνεις εργοδότης εσύ, αλλά δεν είναι αυτό το νόημα της συζήτησης, ούτε μπορεί όλη η ελλάδα να γίνει εργοδότης)

για μένα κίνητρο θα υπήρχε πάντως αν ο βασικόςς μισθός ήταν 1000€ γιατί θα ήξερα ότι θα μου περισσεύουν, δε θα με ενδιέφερε καν το "χαριστικά" θα με ενδιέφερε το ότι δουλεύω και βγάζω λεφτά και το ότι ο εργοδότης σέβεται κάποιες ανθρώπινες ανάγκες, όχι όπως τώρα που είναι "χαρτζιλίκι", με βασικό 500€ σου δίνουν δυαράκι με 450€.:)

α)Σημασία έχει πρωτίστως το τι ενδιαφέρει τον επιχειρηματία (που επενδύει τα λεφτά του, που παίρνει όλα τα ρίσκα κ.λπ.) και δευτερευόντως το τι ενδιαφέρει τον κάθε υπάλληλο...τον επιχειρηματία τον ενδιαφέρει το κέρδος κι αν δεν είναι όσο επικερδής επιδιώκει δεν πα' να τον υποχρεώσεις και σε 1.000 βασικό μισθό, δεν πρόκειται να τα δώσει...τουλάχιστον όχι για έναν "απλό" εργαζόμενο που απλά π.χ. κάνει ένα "ντουπ" με μια σφραγίδα, φτιάχνει τους καφέδες και βγάζει φωτοτυπίες!
Θα τον απασχολήσει με λιγότερα "μαύρα" ή θα κλείσει ή θα σηκωθεί να φύγει...

β)Ο εργαζόμενος μπορεί να εκμεταλλευτεί τον εργοδότη με πολλούς τρόπους (π.χ. να μάθει τη δουλειά και να ανοίξει εκείνος ίδια ανταγωνιστική επιχείρηση και να του πάρει τους πελάτες, να εκπαιδευθεί και μετά από λίγο καιρό να πάει σε άλλη εταιρία κλέβοντας ιδέες & τεχνογνωσία ή απλά να εργάζεται στο 10% των δυνατοτήτων του κ.α.)...αλλά όταν στο μυαλό σου έχεις τον εργοδότη ως το "βρυκόλακα" που "πίνει το αίμα του εργάτη" κ.α. τέτοια φαιδρά τι να κάτσουμε να συζητήσουμε σοβαρά;

γ)Λυπάμαι που δεν εργάστηκες σε σοβαρό εργοδότη (απ' αυτούς που δίνουν πριμ παραγωγικότητας, προαγωγές κ.λπ.) κι είχες τόσο κακές εμπειρίες...αν και μ' αυτά που γράφεις δεν απορώ καθόλου γιατί δε βρίσκεις τα 1.000+ που θέλεις!:rolleyes:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Johnny15

Επιφανές μέλος

Ο Γιάννης? αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 12,749 μηνύματα.
Θέλεις να μου πεις εσύ δηλαδή ότι στα 29 σου, δεν σου έχει τύχει ποτέ να δουλέψεις σε επιχείρηση που βγάζει 100,000€ και εσένα σου δίνει 500, δεν σου έχει τύχει ποτέ να περνάνε από τα χέρια σου τα έξοδα και έσοδα της επιχείρησης για να καταλάβεις ότι είσαι απλά μαλάκας κι ότι ο εργοδότης σε κοροιδεύει όταν σου λέει ότι δε βγαίνει.


Άλλο πράγμα τα έσοδα της επιχείρησης και άλλο πράγμα τα έσοδα μετά τους φόρους και τις εισφορές και τα έξοδα. Πολλές επιχειρήσεις όντως δεν βγαίνουν. Ξέρεις πως το καταλαβαίνεις αυτό; Από τον απλούστατο λόγο ότι κλεινουν συνέχεια μαγαζιά και ότι από το 2010 και μετά έκλεισαν τόσες επχειρήσεις που η ανεργία εκτοξεύτηκε. Αν έβγαιναν οι επιχειρήσεις και μάλιστα αν έβγαζαν πολλά, είναι τόσο ηλίθιοι ώστε να κλείσουν το μαγαζάκι;

Αν είναι όλα τόσο απλά και βγάζουν τόσα λεφτά, ε φτιάξτε μια δική σας επιχείρηση να τελειώνουμε. Η επιχείρηση θέλει κεφάλαιο, δάνειο, ρίσκο, πολλά πράγματα και έχει δικαίωμα ο εργοδότης μετά από όλο το ρίσκο και τον κόπο και το άγχος που έχει ρίξει σε αυτή, να κρατάει όσα περισσότερα μπορεί.

Τέλος την αξία του εργαζομένου την ορίζει η προσφορά και η ζήτηση. Καταλαβαίνεις ότι αν θες απλά να κάνεις μια δουλειά που κάνει κυριολεκτικά ο οποιοσδήποτε τότε δεν μπορείς να βγάζεις παραπάνω λεφτά από άλλους που προσφέρουν πολύ περισσότερο με τις ικανότητες τους.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Δημοσιοκαφρος-γραφος

Διακεκριμένο μέλος

Ο Σωτήρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών, επαγγέλεται Δημοσιογράφος και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 6,852 μηνύματα.
Θέλεις να μου πεις εσύ δηλαδή ότι στα 29 σου, δεν σου έχει τύχει ποτέ να δουλέψεις σε επιχείρηση που βγάζει 100,000€ και εσένα σου δίνει 500, δεν σου έχει τύχει ποτέ να περνάνε από τα χέρια σου τα έξοδα και έσοδα της επιχείρησης για να καταλάβεις ότι είσαι απλά μαλάκας κι ότι ο εργοδότης σε κοροιδεύει όταν σου λέει ότι δε βγαίνει.

Έλα τώρα, σε ποια χώρα όλα αυτά; Ποια λογική είναι αυτή που παίρνεις "αναλογικό" μισθό;
Δηλαδή δύο κρεοπωλεία, το ένα πουλάει το άλλο όχι, έχει από έναν υπάλληλο το καθένα, νομίζεις ότι το κρεοπωλείο που πουλάει θα κάτσει να δώσει 1000€ στον υπαλληλό του, επειδή του "πουλάς" το κρεάς; 500€ θα παίρνουν και οι δύο.

Ακούτε τι λλέτε;;


100.000 τζίρο η 100.000 κέρδος;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Devil

Επιφανές μέλος

Ο Devil αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Συνταξιούχος. Έχει γράψει 19,982 μηνύματα.
α)Πήγαινε Αγγλία ή Γερμανία με "πρώτο μισθό" κι αν νομίζεις ότι θα σου φτάνουν να έχεις στην κατοχή σου Ι.Χ. ή/και να ζεις μόνος σου έλα να μου τρυπήσεις τη μύτη!:lol:

β)Επειδή τυχαίνει να ανήκω σε αυτή την κατηγορία λίγο πριν τα 30, σου λέω ευθέως ότι με τέτοιες λογικές δε θα φτάσεις ποτέ εκεί ούτε εσύ ούτε ο μέσος Έλληνας πτυχιούχος που νομίζει ότι η αγορά εργασίας "του χρωστάει κάτι" κι ότι υπάρχουν "δεδομένα" στο βιωτικό επίπεδο ενός ανθρώπου...

γ)Δεν είμαστε "λίγο" μαμάκηδες...είμαστε ο ορισμός του "μαμάκια"!
Είμαστε η χώρα που ο μέσος 30άρης προτιμάει να κάθεται σπίτι του και να τον χαρτζιλικώνουν οι γονείς και οι παππούδες απ' το να πάει να δουλέψει έστω και για ψίχουλα...αυτό τα λέει όλα!


Αυτό χρειάζεται σ' εσένα αγαπητέ μ' αυτά που γράφεις...ή αν θες έλα μαζί μου μια μέρα σ' ένα από τα εργοτάξια του ΤΑΡ στην Αλβανία που την επισκέπτομαι συχνά τον τελευταίο χρόνο να σου πουν εκεί οι Αλβανοί τι αυτοκίνητα οδηγούν και τι θέρμανση έχουν στα σπίτια τους ή ακόμη καλύτερα πόσο ωραία ζούσαν μέχρι το 1992!:rolleyes:
Για να έχεις και μια εικόνα δηλαδή τι θα γίνει στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια μ' αυτούς που ψηφίζετε για να σας διορίσουν ή/και να "προστατέψουν" το μισθό και τη σύνταξη που μπαίνει στο σπίτι...



α)Σημασία έχει πρωτίστως το τι ενδιαφέρει τον επιχειρηματία (που επενδύει τα λεφτά του, που παίρνει όλα τα ρίσκα κ.λπ.) και δευτερευόντως το τι ενδιαφέρει τον κάθε υπάλληλο...τον επιχειρηματία τον ενδιαφέρει το κέρδος κι αν δεν είναι όσο επικερδής επιδιώκει δεν πα' να τον υποχρεώσεις και σε 1.000 βασικό μισθό, δεν πρόκειται να τα δώσει...τουλάχιστον όχι για έναν "απλό" εργαζόμενο που απλά π.χ. κάνει ένα "ντουπ" με μια σφραγίδα, φτιάχνει τους καφέδες και βγάζει φωτοτυπίες!
Θα τον απασχολήσει με λιγότερα "μαύρα" ή θα κλείσει ή θα σηκωθεί να φύγει...

β)Ο εργαζόμενος μπορεί να εκμεταλλευτεί τον εργοδότη με πολλούς τρόπους (π.χ. να μάθει τη δουλειά και να ανοίξει εκείνος ίδια ανταγωνιστική επιχείρηση, να εκπαιδευθεί και μετά από λίγο καιρό να πάει σε άλλη εταιρία κλέβοντας ιδέες & τεχνογνωσία ή απλά να εργάζεται στο 10% των δυνατοτήτων του κ.α.)...αλλά όταν στο μυαλό σου έχεις τον εργοδότη ως το "βρυκόλακα" που "πίνει το αίμα του εργάτη" κ.α. τέτοια φαιδρά τι να κάτσουμε να συζητήσουμε σοβαρά;

γ)Λυπάμαι που δεν εργάστηκες σε σοβαρό εργοδότη (απ' αυτούς που δίνουν πριμ παραγωγικότητας, προαγωγές κ.λπ.) κι είχες τόσο κακές εμπειρίες...αν και μ' αυτά που γράφεις δεν απορώ καθόλου γιατί δε βρίσκεις τα 1.000+ που θέλεις!:rolleyes:

Σε ποια κατηγορια δεν θα φτάσω ρε φιλε; σε αυτην που ειμαι ήδη; :loltooth:

καλυτερα πριν αντιμετωπισεις κάποιον να ξέρεις τι δεδομένα έχει , μην πιαστείς κοροϊδο.

Και να σου πω την αληθεια έχω ηδη αρχισει να σκέφτομαι αν τελικά αυτα που παίρνω ειναι λιγα για την δουλειά που κάνω. Οποτε οπως λέω και στους γονεις μου στο μέλλον μην κανει σε κανεναν εντυπωση αν σκεφτω να την κοπανησω για κάτι καλυτερο.

Τα υπολοιπα περι εργοδοτων που δεν βγαινουνε ειναι δικο τους προβλημα οχι δικο μου. Ο καθενας κοιτάει τη πάρτη του. Και οποιος κάνει σωστη και σοβαρή δουλειά πρέπει να απαιτει να του την πληρώνουνε. Δεν ειμαστε ολοι ισα και ομοια ουτε ειμαστε ολοι αντικαταστήσιμοι οπως μας γράφετε κάποιοι.

Εκτος και αν εσυ θέλεις να διαλυσεις την επιχειρηση σου με το να κάνεις συνεχως αλλαγές φευγοντας ο ένας και ερχομενος ο άλλος. Επειδη δεν θέλεις να πληρώσεις σοβαρά εναν σοβαρο υπάλληλο.



Θα κοστισει σε μια επιχειρηση να φυγει ένας και να έρθει ένας άλλος. Καταρχην θα πρέπει να τον ξανα-δοκιμασει και να ξανα-περιμενει να προσαρμοστει αυτος ο νέος στη δουλειά και στις ανάγκες της επιχειρησης.



Αν μιλαμε για τιποτα τηλεφωνικές μουφο εταιρειες οκ. Αλλα αυτος ο εργοδοτης δεν θα κάνει σε μένα μάθημα. Ευκαιριακος ειναι και καιροσκοπος εις βάρος της επιχειρησης του. Και θα γράψω και ενα παράδειγμα τωρα φιλος μου που έφυγε στην Αμερικη πιο πριν τον ειχψανε πάρει τηλέφωνο να πάει σε μια επιχειρηση..... την ιδια μέρα απαιτησαν να πάει σε μια ώρα.



Μιλαμε οι τύποι ηταν οτι να ναι. Ουτε να σεβαστουν το προγραμμα του λες και ο υπάλληλος ειναι μαριονέτα. Τωρα ειναι στην Μινεσοτα και τσιμπάει 3.000 ευρώ 33 χρονων άνθρωπος του λεω αμα βρεις τιποτα έρχομαι και εγώ. Παραιτουμαι απο εδω και άντε γειά. Η ζωη ειναι μικρή δεν θα μεινουμε στάσιμοι.


τα εξοδα του ειναι 1.000 ευρω στο ενοικιο μαζι με ολους τους λογαριασμους + 200 μεταφορικά + 500 τροφή (μαζι με κάτι αλλα).



Και 2.500 να ειναι τα έξοδα ομως.



Περνάει μια χαρα ;
μένει σε δικο του σπιτι;
μπορει να πάρει δικο του αμάξι;
μπορει να βγει και 3 φορες μεσα σε μια βδομαδα επειδη ετσι του την βιδωσε... γουσταρει να βγει.
Οι καλυτερες ιδεες μπορει να έρθουν ακομα και σε μια μπάρα πινοντας το ποτάκι σου. Και οχι σπιτι με την κατσάδα απο την γυναικα και το άγχος οτι τα οικονομικα δεν βγαινουνε.


Γιατι να κάτσει να φάει στη μάπα την μιζερια της ελλαδας. Μια μιζέρια που την δημιουργησαν κάποιοι με τις λάθος νοοτροπιες τους και καλουν τωρα τους νέους να την ανεχτούν. Για μενα εκανε λαμπρά που σηκωθηκε και έφυγε.


Και 500 ευρω να του μένουνε στην άκρη σε 1 χρονο ειναι 6 χιλιάρικα. Άντε γειά!


Άκους εκει να δουλέψει για ψιχουλα. Γιατι να δουλέψει για ψιχουλα δεν κατάλαβα. Αν νιώθεις οτι εισαι για ψιχουλα και η ζωη θα σε εντάξει στα ψιχουλα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

unπαικτable

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο unπαικτable αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 963 μηνύματα.
Πρώτον επιβαρύνεις όλους τους υπόλοιπους με τις κακές επιλογές αυτού του ανθρώπου και δεύτερον δίνεις κίνητρο στους νέους να ακολουθήσουν και αυτοί αυτό το δρόμο, πράγμα που στο μέλλον δημιουργεί και άλλους τέτοιους ανθρώπους οι οποίοι θα πιέσουν για έξτρα δίχτυα ασφαλείας και κ.ο.κ. Επίσης ένας τέτοιος άνθρωπος είναι καθολικά τέτοιος άνθρωπος. Όποιος δεν νοιάζεται για το μέλλον του, σαφέστατα δεν δίνει δεκάρα για το μέλλον των άλλων και της χώρας γενικότερα, οπότε μπορούμε με αρκετή ασφάλεια να πούμε πως θα αποτελέσει έναν τρίτης κατηγορίας πολίτη και ψηφοφόρο του οποίου η ψήφος καμία σχέση δε θα έχει να κάνει με το καλό της κοινωνίας.

Κανεις ανθρωπος αμα ειχε την ευκαιρια να κανει κατι καλυτερο, θα την αρνουνταν. Ειτε επειδη δεν εχει αντικειμενικες δυνατοτητες, ειτε επειδη δεν ασχοληθηκε αρκετα, ειτε επειδη μεχρι καποια ηλικια ηταν ρεμαλι και παντρευτηκε και συνετιστηκε αλλα εργασιακα ηταν αργα δεν δημιουργηθηκε η ευκαιρια καν. Τι να τους κανουμε αυτους; Να τους ριξουμε στο λακο;
Παντως ξερω αρκετους απο τους παραπανω που εχουν πολυ μεγαλυτερη διαθεσουν να βοηθησουν(εαν μπορουν) καποιον δικο τους απο κουστουματους χρησιμους στην κοινωνια(aka να παραγουν αρκετα για καποιον αλλον).
Μιλας για συνεχη βελτιωση οταν οι δουλειες αυτες αποτελουν το 20-30% της αγορας. Δηλαδη το υπολοιπο 70% αποτελει ενα παρασιτικο συνολο.

Αν σε μία κοινωνία καταργήσεις όλα τα προστατευτικά κρατικά ασφαλιστικά μέτρα, όπως κατώτατους μισθούς, κρατικές συντάξεις, κρατικές περιθάλψεις κ.ο.κ. Ξέρεις τι θα συμβεί? Ο κόσμος θα αρχίσει να νοιάζεται. Τόσο για τους εαυτούς τους, όσο και για τους συνανθρώπους τους. Όσο πιο εξασφαλισμένες έχει τις βασικές του ανάγκες ένα άτομο, πιο απαθές γίνεται. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που τα κρατικά προγράμματα είναι τόσο καταστροφικά, ιδιαίτερα για τα άτομα των χαμηλών τάξεων. Καθώς τους μετατρέπουν σε άβουλα όντα, εξαρτημένα από το κράτος, πράγμα που φυσικά είναι αυτό ακριβώς που θέλει ο κάθε πολιτικός. Και αν νομίζεις πως αυτά που λέω είναι υπερβολικά, απλά κοίταξε τον μέσο Έλληνα συνταξιούχο. Απόλυτα εξαρτημένος από το κράτος. Αν του κόψουν τη σύνταξη πέθανε. Αν του κόψουν τα χάπια πέθανε. Αν του κόψουν το νοσοκομείο πέθανε. Ε ένας τέτοιος άνθρωπος δεν είναι πολίτης. Είναι αυτοματοποιημένη ψήφος. Και δεν είναι μόνο οι συνταξιούχοι είναι πάρα πολλοί σε αυτή τη κατάσταση. Όταν έχεις λοιπόν ένα τέτοιο εκλογικό σώμα μην περιμένεις αλλάγες και καλύτερη κοινωνία.

Αν σε μια κοινωνια αφαιρεσεις ολες τις δικλιδες ασφαλειας απλα το πεδιο θα ειναι ανοιχτο για να αυθαιρετει ο εργοδοτης συστηματικα. Οσο πιο ελευθερη ειναι η οικονομια, τοσο πιο πολυ ανοιγει η ψαλιδα των ανισοτητων.
Σε οτι αφορα τον συνταξιουχο οι κρατησεις ειναι για οταν παρει συνταξη. Αρα εμμεσως εχει κανει τα κουμαντα του. Στο μονο που ισως θα συμφωνησουμε ειναι πως ειναι αδιανοητο να παιρνει κοσμος συνταξη σε μια ηλικια κατω των 60.

Πριν από έναν αιώνα δεν υπήρχε ούτε σύνταξη, ούτε δημόσιο νοσοκομείο, ούτε κατώτατος μισθός. Ξέρεις τι κάναν οι άνθρωποι τότε? Προοικονομούσαν. Άγνωστη λέξη σήμερα. Κάναν οικογένειες και φρόντιζαν να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά τους γιατί αυτά θα τους φρόντιζαν όταν γερνούσαν, αντί να τα παρατάνε σε ένα βρεφονηπιακό σταθμό και αυτά να τους παρατάνε σε ένα γηροκομείο αντίστοιχα. Δεν σπαταλούσαν το βιος τους σε χαζομάρες αλλά κάναν οικονομία, αγόραζαν ή χτίζαν σπίτια, χωράφια, ζώα, μαζεύαν κομποδέματα και γενικώς προετοιμάζονταν για τις μέρες που δεν θα μπορούσαν άλλο να δουλέψουν. Επίσης είχαν επαφή με τους γείτονες τους και δεν ήταν τελείως αποξενωμένοι όπως σήμερα καθώς πολλές φορές τους χρειάζονταν ιδιαίτερα στα γεράματα. Τρώγαν καλύτερα και ζούσαν πολύ πιο υγιεινές ζωές καθώς δεν υπήρχε το δωρεάν νοσοκομείο να σε περιθάλψει ένα μήνα επειδή είσαι 150 κιλά και φουμάρεις όλη μέρα από τα γεννοφάσκια σου.

Το μονο που καναν καλυτερα(πολυ καλυτερα) ηταν να τρωνε. Ο μεσος παππους στο χωριο επινε ενα βαρελι κρασι τον χρονο και καμποσο τσιπουρο. Επισης, ενα καλο ποσοστο απο αυτους καπνιζε κιολας αρκετα.
Τελος, και τωρα ο κοσμος αποταμιευει. Αμα δεν αποταμιευε πριν δε ξερω πως θα αντεχαν τα μικρομεσαια εισοδηματα σε αυτα τα 10 χρονια κρισης.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Κανεις ανθρωπος αμα ειχε την ευκαιρια να κανει κατι καλυτερο, θα την αρνουνταν. Ειτε επειδη δεν εχει αντικειμενικες δυνατοτητες, ειτε επειδη δεν ασχοληθηκε αρκετα, ειτε επειδη μεχρι καποια ηλικια ηταν ρεμαλι και παντρευτηκε και συνετιστηκε αλλα εργασιακα ηταν αργα δεν δημιουργηθηκε η ευκαιρια καν. Τι να τους κανουμε αυτους; Να τους ριξουμε στο λακο;
Παντως ξερω αρκετους απο τους παραπανω που εχουν πολυ μεγαλυτερη διαθεσουν να βοηθησουν(εαν μπορουν) καποιον δικο τους απο κουστουματους χρησιμους στην κοινωνια(aka να παραγουν αρκετα για καποιον αλλον).
Μιλας για συνεχη βελτιωση οταν οι δουλειες αυτες αποτελουν το 20-30% της αγορας. Δηλαδη το υπολοιπο 70% αποτελει ενα παρασιτικο συνολο.

Λάθος, οι περισσότεροι άνθρωποι αρνούνται συστηματικά να κάνουν κάτι καλύτερο σε καθημερινή βάση. Είτε επειδή είναι τεμπέληδες, είτε επειδή φοβούνται, είτε επειδή είναι ανώριμοι, είτε επειδή απλά δεν γουστάρουν. Το αν έχει δεν έχει κάποιος αντικειμενικές δυνατότητες επειδή είναι ρεμάλι, ή επειδή δεν θέλει να προσπαθήσει ποσώς με ενδιαφέρει και θεωρώ τραγικό να έχουμε δομήσει ένα σύστημα το οποίο δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να έχουν τέτοια συμπεριφορά και μετά να μην πληρώνουν την νύφη. Η συνεχής βελτίωση είναι πρωτίστως τρόπος ζωής και δεν αφορά συνήθως μόνο μια πτυχή του ανθρώπου όπως είναι η δουλειά του. Το ότι έχεις μια αγορά εργασίας στην οποία το 70% όπως λες (δεν ξέρω αν είναι καν σωστό το ποσοστό αλλά ας πούμε) κάνουν ουσιαστικά την δουλειά μιας μηχανής είναι άμεση συνέπεια του πολιτικοοικονομικού συστήματος.

Για να δομήσεις υγιή κοινωνία πρέπει ο καθένας να είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και να υφίσταται όλες συνέπειες του. Με το "δεν πειράζει" και το "θα καθαρίσει το κράτος για τις μαλακίες σου" φτιάχνεις μια κοινωνία από ενήλικα μωρά που το μόνο που ξέρουν είναι να γκρινιάζουν για τα πάντα και να απαιτούν από τους άλλους να βρουν λύση στα προσωπικά τους προβλήματα.

Αν σε μια κοινωνια αφαιρεσεις ολες τις δικλιδες ασφαλειας απλα το πεδιο θα ειναι ανοιχτο για να αυθαιρετει ο εργοδοτης συστηματικα. Οσο πιο ελευθερη ειναι η οικονομια, τοσο πιο πολυ ανοιγει η ψαλιδα των ανισοτητων.
Σε οτι αφορα τον συνταξιουχο οι κρατησεις ειναι για οταν παρει συνταξη. Αρα εμμεσως εχει κανει τα κουμαντα του. Στο μονο που ισως θα συμφωνησουμε ειναι πως ειναι αδιανοητο να παιρνει κοσμος συνταξη σε μια ηλικια κατω των 60.

Όχι κι αυτό είναι τεράστιο λάθος. Ο εργοδότης δεν είναι ούτε βασιλιάς, ούτε δικτάτορας. Είναι μέρος του οικονομικού συστήματος και παίζει με τους κανόνες του. Δεν χρειάζεται καν μεγάλη πείρα για το καταλάβεις αυτό. Ένα απλό χωράφι να έχεις και να κάνεις τον εργοδότη για ένα μήνα θα καταλάβεις πολύ σύντομα τι προβλήματα και προκλήσεις αντιμετωπίζει ένας τέτοιος άνθρωπος τόσο φυσικά όσο και τεχνητά, πράγματα που τον υπάλληλο δεν θα τον σκοτίσουν ποτέ.

Το μόνο που κάνεις αφαιρώντας τις δικλίδες είναι να αφήσεις το σύστημα να εξισορροπήσει φυσικά. Σε μία νορμάλ ισορροπημένη και ανεπτυγμένη οικονομία ο εργοδότης και ο υπάλληλος βρίσκονται σε equilibrium. Αν εμείς έχουμε φτάσει σε σημείο όπου υπάρχουν 3 εργοδότες και 3000 υπάλληλοι, θα πρέπει αρχικά να αναρωτηθούμε γιατί φτάσαμε εδώ και πίστεψε με, δε φτάσαμε λόγο ελεύθερης οικονομίας και έλειψης κρατικών δικλίδων.


Το μονο που καναν καλυτερα(πολυ καλυτερα) ηταν να τρωνε. Ο μεσος παππους στο χωριο επινε ενα βαρελι κρασι τον χρονο και καμποσο τσιπουρο. Επισης, ενα καλο ποσοστο απο αυτους καπνιζε κιολας αρκετα.
Τελος, και τωρα ο κοσμος αποταμιευει. Αμα δεν αποταμιευε πριν δε ξερω πως θα αντεχαν τα μικρομεσαια εισοδηματα σε αυτα τα 10 χρονια κρισης.

Οι συνταξιούχοι δεν παίρνουν αυτά που πλήρωσαν. Παίρνουν αυτά που τους πληρώνουμε εμείς τώρα. Άλλοι πλήρωναν δυο χιλιάρικα το μήνα και παίρνουν 800 ευρώ και άλλοι δεν πλήρωσαν τίποτα και τρέφονται από το κράτος 30+ χρόνια. Δεν υπάρχουν ατομικά πορτοφόλια στο συνταξιοδοτικό μας. Όλοι πληρώνουμε στο κράτος και το κράτος αποφασίζει ποιος θα πάρει τι. Αξιοκρατικά και αδιάφθορα πάντα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Johnny15

Επιφανές μέλος

Ο Γιάννης? αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 12,749 μηνύματα.
Τελος, και τωρα ο κοσμος αποταμιευει. Αμα δεν αποταμιευε πριν δε ξερω πως θα αντεχαν τα μικρομεσαια εισοδηματα σε αυτα τα 10 χρονια κρισης.


Υπάρχει κόσμος που έχει αποταμιεύσει πάρα πολλά λεφτά. Έχω ακούσει συζητησεις για 100 χιλιάρικα στην άκρη πχ και κλαιγοντουσαν ότι δεν έχουν λεφτά οι γονείς τους και πόσο δύσκολα περνάνε. Αυτά είναι αδιανόητα και προσβλητικά για αυτούς που πραγματικά η τράπεζα τους έχει κάτω από χίλια ευρω. Ένα έχω καταλάβει. Οι άνθρωποι πάντα θα κλαίνε ότι δεν έχουν, ακόμα και αν έχουν. Και στην Ελλάδα είναι πολλοί αυτοί οι τύποι. Αλλιώς δε θα έβλεπες γεμάτα κλαμπ και τόσο ζωντανό λαιφσταιλ που έχει η Ελλάδα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Jack of Spades

Περιβόητο μέλος

Ο Κωνσταντίνος αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, επαγγέλεται Μηχανολόγος μηχανικός και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,346 μηνύματα.
Αν είναι όλα τόσο απλά και βγάζουν τόσα λεφτά, ε φτιάξτε μια δική σας επιχείρηση να τελειώνουμε. Η επιχείρηση θέλει κεφάλαιο, δάνειο, ρίσκο, πολλά πράγματα και έχει δικαίωμα ο εργοδότης μετά από όλο το ρίσκο και τον κόπο και το άγχος που έχει ρίξει σε αυτή, να κρατάει όσα περισσότερα μπορεί.

Κι εφόσον μιλάμε και για Ελλάδα θα πρέπει να προσθέσεις σε όλα αυτά και άλλα drawbacks για να επενδύσει κάποιος και να ξεκινήσει μια δουλειά, όπως π.χ. το ασταθές φορολογικό σύστημα (κοινώς να μην ξέρεις πόσα θα πληρώσεις φέτος και πόσα του χρόνου, πόσο δε μάλλον σε ορίζοντα πολλών ετών), το ασταθές πολιτικό σύστημα (όπου εκλογές γίνονται όποτε μας καπνίσει και ο κάθε πολιτκάντης όποτε θέλει κλείνει τράπεζες, οργανώνει απεργίες κ.α.), την κρατική παρεμβατικότητα (π.χ. πάει ο άλλος στο Σκουρλέτη του λέει θέλω να ανοίξω το τάδε εργοστάσιο κι ο υπουργος του απαντάει ότι για να σου δώσουμε άδεια πρέπει να προσλάβεις ΑΥΤΟΥΣ) κ.α. πολλά...
1)Άκους εκει να δουλέψει για ψιχουλα. Γιατι να δουλέψει για ψιχουλα δεν κατάλαβα. Αν νιώθεις οτι εισαι για ψιχουλα και η ζωη θα σε εντάξει στα ψιχουλα.

2)Και να σου πω την αληθεια έχω ηδη αρχισει να σκέφτομαι αν τελικά αυτα που παίρνω ειναι λιγα για την δουλειά που κάνω. Οποτε οπως λέω και στους γονεις μου στο μέλλον μην κανει σε κανεναν εντυπωση αν σκεφτω να την κοπανησω για κάτι καλυτερο.

3)Τα υπολοιπα περι εργοδοτων που δεν βγαινουνε ειναι δικο τους προβλημα οχι δικο μου. Ο καθενας κοιτάει τη πάρτη του. Και οποιος κάνει σωστη και σοβαρή δουλειά πρέπει να απαιτει να του την πληρώνουνε.

4)Δεν ειμαστε ολοι ισα και ομοια ουτε ειμαστε ολοι αντικαταστήσιμοι οπως μας γράφετε κάποιοι.

5)Εκτος και αν εσυ θέλεις να διαλυσεις την επιχειρηση σου με το να κάνεις συνεχως αλλαγές φευγοντας ο ένας και ερχομενος ο άλλος. Επειδη δεν θέλεις να πληρώσεις σοβαρά εναν σοβαρο υπάλληλο.

6)Θα κοστισει σε μια επιχειρηση να φυγει ένας και να έρθει ένας άλλος. Καταρχην θα πρέπει να τον ξανα-δοκιμασει και να ξανα-περιμενει να προσαρμοστει αυτος ο νέος στη δουλειά και στις ανάγκες της επιχειρησης.

7)Αν μιλαμε για τιποτα τηλεφωνικές μουφο εταιρειες οκ. Αλλα αυτος ο εργοδοτης δεν θα κάνει σε μένα μάθημα. Ευκαιριακος ειναι και καιροσκοπος εις βάρος της επιχειρησης του. Και θα γράψω και ενα παράδειγμα τωρα φιλος μου που έφυγε στην Αμερικη πιο πριν τον ειχψανε πάρει τηλέφωνο να πάει σε μια επιχειρηση..... την ιδια μέρα απαιτησαν να πάει σε μια ώρα.

8)Μιλαμε οι τύποι ηταν οτι να ναι. Ουτε να σεβαστουν το προγραμμα του λες και ο υπάλληλος ειναι μαριονέτα. Τωρα ειναι στην Μινεσοτα και τσιμπάει 3.000 ευρώ 33 χρονων άνθρωπος του λεω αμα βρεις τιποτα έρχομαι και εγώ. Παραιτουμαι απο εδω και άντε γειά. Η ζωη ειναι μικρή δεν θα μεινουμε στάσιμοι.


τα εξοδα του ειναι 1.000 ευρω στο ενοικιο μαζι με ολους τους λογαριασμους + 200 μεταφορικά + 500 τροφή (μαζι με κάτι αλλα).

Και 2.500 να ειναι τα έξοδα ομως.

Περνάει μια χαρα ;
μένει σε δικο του σπιτι;
μπορει να πάρει δικο του αμάξι;
μπορει να βγει και 3 φορες μεσα σε μια βδομαδα επειδη ετσι του την βιδωσε... γουσταρει να βγει.
Οι καλυτερες ιδεες μπορει να έρθουν ακομα και σε μια μπάρα πινοντας το ποτάκι σου. Και οχι σπιτι με την κατσάδα απο την γυναικα και το άγχος οτι τα οικονομικα δεν βγαινουνε.

Γιατι να κάτσει να φάει στη μάπα την μιζερια της ελλαδας. Μια μιζέρια που την δημιουργησαν κάποιοι με τις λάθος νοοτροπιες τους και καλουν τωρα τους νέους να την ανεχτούν. Για μενα εκανε λαμπρά που σηκωθηκε και έφυγε.

Και 500 ευρω να του μένουνε στην άκρη σε 1 χρονο ειναι 6 χιλιάρικα. Άντε γειά!

9)Σε ποια κατηγορια δεν θα φτάσω ρε φιλε; σε αυτην που ειμαι ήδη;

καλυτερα πριν αντιμετωπισεις κάποιον να ξέρεις τι δεδομένα έχει , μην πιαστείς κοροϊδο.

1)Αυτό που δε μπορείς να καταλάβεις είναι ότι τα "ψίχουλα" είναι έννοια σχετική για τον καθένα...για σένα π.χ. μπορεί τα 600 ευρώ να είναι "ψίχουλα", για κάποιον άλλο όμως είναι ένας καλός μισθός που του εξασφαλίζει την επιβίωση, την αξιοπρέπεια και ενδεχομένως μια "πόρτα" σε κάτι καλύτερο στο άμεσο μέλλον!

2)Αν όντως είσαι μεταξύ 3-4 χιλιάδων ευρώ καθαρά μηνιαίως δε βρίσκω κανένα απολύτως λόγο να φύγεις για μια νέα χώρα και μια νέα επιχείρηση, όπου μόνο και μόνο για να προσαρμοστείς και να φτάσεις στα προηγούμενα standards σου θα σου πάρει κάνα χρόνο και βάλε...

3)Σου θυμίζω ότι το θέμα στο οποίο γράφεις έχει τίτλο "Αύξηση κατώτατου μισθού: υπέρ ή κατά;" και όχι "Άυξηση κατώτατου μισθού: μας φτάνει για τα προσωπικά μας γούστα ή όχι;"!
Όσο για τα περί "απαίτησης πληρωμής της καλής δουλειάς" γελάω και μόνο που τα διαβάζω, όταν ακόμη και εταιρίες κολοσσοί όπως η Apple και η Microsoft αναγκάζονται να ρίχνουν τις τιμές τους όσο μπορούν για να διατηρήσουν τις πωλήσεις τους σε υψηλά επίπεδα και όλο και περισσότεροι καταναλωτές να μην μπουν στο σκεπτικό του π.χ. "άντε γαμήσου iPhone, θα πάρω το κινέζικο των 80 ευρώ" ή "άντε γαμήσου Windows, θα βάλω Endless που είναι δωρεάν"...αλλά μάλλον η εταιρία σου πουλάει κρυπτονίτη και δεν έχει καμία σχέση με τις υπόλοιπες "κοινές θνητές" εταιρίες!
Αν ανοίξει καμιά θεσούλα πες μου που να στείλω βιογραφικό...:rolleyes:

4)Ουδείς αναντικατάστατος...απλώς κάποιοι είναι λιγότερο εύκολο να αντικατασταθούν από κάποιους άλλους, γι' αυτό και δεν παίρνουν το "βασικό" μισθό αλλά αρκετά παραπάνω...

5)News flash: αλλαγές γίνονται συνεχώς στις εταιρίες, αφενός γιατί είμαστε άνθρωποι κι όχι μηχανήματα (κάποιος μπορεί να πεθάνει, να αρρωστήσει για καιρό ή να πάει να γίνει καλόγερος κ.λπ.) και αφετέρου γιατί όσο καλά και αν πληρώσεις κάποιον, πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να βρεθεί άλλος (ανταγωνιστής ή όχι) που θα τον πληρώσει καλύτερα και θα τον δελεάσει ώστε να αφήσει τη δουλειά του για κάποια άλλη...

6)Όχι απαραίτητα...αν σου φύγει π.χ. προϊστάμενος 40 ετών με 20 περίπου χρόνια εμπειρίας στο Χ αντικείμενο και φέρεις στη θέση σου κάποιον άλλο επίσης 40 ετών με 20 περίπου χρόνια εμπειρίας στο ίδιο αντικείμενο τότε η προσαρμογή είναι θέμα λίγων ημερών...
Αν στη θέση του όμως φέρεις κάποιον 25 ετών χωρίς εμπειρία χαίρω πολύ!

7)Μια οικονομία έχει ανάγκη από όλους, ακόμη και από "ευκαιριακούς"...

8)Δηλαδή θα πήγαινες Αμερική με 3 χιλιάρικα και τα 2-2,5 χιλιάρικα σε έξοδα όταν στην Ελλάδα (κατά τα λεγόμενα σου) είσαι ήδη με 3 χιλιάρικα μηνιάτικο...δηλαδή εδώ ξοδεύεις περισσότερα ας πούμε;
Χαβιάρι τρως κάθε μέρα και μπαίνεις μέσα;:rolleyes:

9)Σου εύχομαι να είσαι και σε "ανώτερη" μισθολογική κατηγορία από τα 3-4 χιλιάρικα...αλλά να έφτασες ως εκεί ξεκινώντας από "χαμηλά" και ανεβαίνοντας βήμα βήμα ως αυτοδημιούργητος, μέσω της υπεραξίας της δουλειάς σου κ.λπ. δεν το νομίζω μ' αυτά που διαβάζω από σένα...μάλλον σου έκατσε κάνα τζόκερ ή καμιά καλή κληρονομιά!:thumbup:
Ή απλά trollάρεις νομίζοντας ότι έχεις απέναντι σου κάναν χθεσινό...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Guest 092312

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Αρχική Δημοσίευση από hack3r:
Θα αυξήσει την ανεργία στους κάτω των 25 όπως ακριβώς κάνει και ο κατώτατος μισθός. Ας πάρουμε σαν παράδειγμα ένα εστιατώριο που θέλει να προσλάβει έναν σερβιτόρο. Υπάρχουν δύο υποψήφιοι, ένας 18χρονος χωρίς εμπειρία και ένας 25 με πέντε χρόνια εμπειρία ως σερβιτόρος. Ο 25χρονος δέχεται να δουλέψει για 530 ευρώ σε αυτή τη θέση, δηλαδή με τον κατώτατο μισθό.

Τι μπορεί να κάνει ο 18χρονος για να κερδίσει την θέση? Τίποτα. Σε μια ελεύθερη οικονομία αυτό που θα μπορούσε να κάνει για να εξισταθμίσει την έλειψη εμπειρίας του θα ήταν να δουλέψει για λιγότερα χρήματα. 300 ας πούμε. Τώρα ο εργοδότης έχει δύο επιλογές. Ή θα προτιμήσει τον έμπειρο που ζητά 500, ή τον άπειρο που ζητά 300. Αν η εμπειρία δεν είναι τόσο σημαντική γι αυτόν τότε ο άπειρος είναι καλύτερη επιλογή. Στην σημερινή κατάσταση βέβαια ο εργοδότης έχει μία ουσιαστικά επιλογή και αυτή είναι να προτιμήσει τον έμπειρο, καθώς και οι δύο αναγκαστικά θα δουλέψουν με 500.

Ό μόνος λοιπόν που χάνει από αυτήν την υπόθεση είναι ο 18χρονος, καθώς τώρα είναι εντελώς εκτός του εργασιακού σώματος, πράγμα που σημαίνει πως αφενός δεν κερδίζει χρήματα, αλλά και αφετέρου πως δεν αποκομίζει εμπειρία, δεν γνωρίζει άτομα του χώρου και γενικώς βρίκεται μπροστά σε έναν απότομο τοίχο και άρα πολύ πιθανότερο να εγκλοβιστεί στην κατάστασή του.
Κυριολεκτικά αν υπάρχει ένα στρώμα ατόμων το οποίο πλήττει η ύπαρξη του κατώτατου μισθού είναι αυτό των ανέργων ατόμων με χαμηλές ικανότητες που δεν μπορούν να βρουν δουλειά ώστε να τις αναπτύξουν.

Ο λόγος τώρα που υπάρχει εξ αρχής η έννοια του κατώτατου μισθού είναι για να αλλιεύσει ψήφους από ένα πολύ συγκεκριμένο δημογραφικό. Και αυτό είναι τα άτομα τα οποία, δουλεύουν σε μια low-end δουλειά για 25 χρόνια, δεν προσπάθησαν ποτέ να κάνουν κάτι για να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και συνεπώς ο μόνος τρόπος να διεκδικήσουν περισσότερα λεφτά είναι να το επιβάλει το κράτος. Τέτοια άτομα θα βρίσκονταν εκτός εργασίας σε μια ελεύθερη αγορά, καθώς τις θέσεις τους θα έπερναν άπειροι νέοι και έτσι πρέπει να γίνεται. Έχω δουλέψει με τέτοια άτομα και ξέρω ακριβώς το πως σκέφτονται και το μόνο που κάνει ο κατώτατος είναι να τους επιτρέπει αυτήν την επιλογή της αδιαφορίας, καθώς σε μια ελεύθερη αγορά αυτά τα άτομα θα αναγκάζοντας μόνο και μόνο από το κίνιτρο της αυτοσυντήρισης να κάνουν κάτι με την ζωή τους, πράγμα που εν τέλει θα ήταν και καλύτερο γι αυτούς, αλλά και για τους νέους που θα είχαν περισσότερες ευκαιρίε να ξικινήσουν, δηλαδή για όλους.

Kάτσε λίγο γιατί τα έχεις μπλέξει. Τι δουλειές νομίζεις κυνηγάει ένας 18χρονος και ένας 20χρονος;
Σίγουρα τις περισσότερες φορές όχι κάποια που χρειάζεται εξειδίκευση ή προϋπηρεσία.
Επίσης τις περισσότερες φορές σε αυτές τις ηλικίες δεν ξεκινάει κάποιος να δουλεύει με σκοπό να μείνει σε αυτή τη δουλειά για όλη του τη ζωή αλλά για να μπορεί ταυτόχρονα να σπουδάσει, να εξασκηθεί στη τέχνη του, να, να, να... Όλα αυτά που τόση ώρα μας λες ότι είναι σημαντικά και πρέπει να κυνηγάμε δηλαδή. Αν δεν του δοθεί η ευκαιρία να έχει μία νορμάλ δουλειά που δεν τον ξεζουμίζει είτε με τα ωράρια είτε με τον μισθό είτε με διάφορες "παραλείψεις" (που fun fact ειδικά προς τους νέους παίζουν πολύ) πώς ακριβώς θα έχει παράλληλα την ευκαιρία να κυνηγήσει κάτι καλύτερο; Αυτά που λες είναι αντικρουόμενα.

Και ας πάψει επιτέλους η καραμέλα ότι κανείς δεν χρωστάει τίποτα σε κανέναν γιατί το μόνο που κάει τους περισσότερους να σκεφτούν είναι ότι μάλλον ήσασταν αρκετά τυχεροί στις ζωές σας. Όλοι έχουν το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή και μία αξιοπρεπή εργασία, ακόμα και αυτός που ξύπνησε στα 50 του και αποφάσισε να προσπαθήσει για κάτι καλύτερο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Δε καταλαβαίνω τι δεν καταλαβαίνεις από αυτό που έγραψα ή που νομίζεις ότι τα έχω μπερδέψει. Αυτό το πράγμα λέω, πως οι 50ρηδες δεν θα πρέπει να είναι εγκλοβισμένοι σε low-end θέσεις ώστε αυτές να είναι διαθέσιμες για τους νέους. Αρκετοί νέοι δεν σπουδάζουν αλλά πιάνουν δουλειά αφού τελειώσουν στο σχολείο και προφανώς οι μόνες θέσεις που μπορούν να διεκδικήσουν είναι τέτοιες. Γι αυτό ειναι σημαντικό να είναι διαθέσιμες. Ακόμη και αυτοί που σπουδάζουν και δουλεύουν παράλληλα σε τέτοιες θέσεις θα καταλήξουν. Αν και σπουδές με δουλειά είναι ανέφικτο, ιδιαίτερα αν θες να πεις πως σπούδασες κάτι σοβαρό.


Δεν είνια καραμέλα. Είναι η πραγματικότητα. Όταν πρωτογνωρίζεις κάποιον κανείς δεν χρωστάει σε κανέναν τίποτα. Ο εργοδότης δεν σου χρωστάει να σε προσλάβει, ούτε να σε καλοπληρώνει και εσύ δεν του χρωστάς να είσαι υπόδειγμα εργαζομένου και να παράγεις υπεραξία. Ότι συμφωνήσετε από εκεί πέρα.

Αν με ρωτάς προσωπικά ναι ήμουν αρκετά τυχερός στη ζωή μου, καθώς ήρθα σε επαφή με συγκεκριμένους ανθρώπους που με μάθανε να μην κλαίγομαι και να βλέπω τον κόσμο όπως πραγματικά είναι αρκετά μικρός. Δεν θα απολογηθώ γι αυτό όμως. Οι περισσότεροι έχουν συναντήσει κάποιον τέτοιον στη ζωή τους, απλά δεν θέλαν να ακούσουν και να μάθουν. Είναι πιο εύκολο να είσαι αδικημένος και θύμα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Δημοσιοκαφρος-γραφος

Διακεκριμένο μέλος

Ο Σωτήρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών, επαγγέλεται Δημοσιογράφος και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 6,852 μηνύματα.
Υπάρχει κόσμος που έχει αποταμιεύσει πάρα πολλά λεφτά. Έχω ακούσει συζητησεις για 100 χιλιάρικα στην άκρη πχ και κλαιγοντουσαν ότι δεν έχουν λεφτά οι γονείς τους και πόσο δύσκολα περνάνε. Αυτά είναι αδιανόητα και προσβλητικά για αυτούς που πραγματικά η τράπεζα τους έχει κάτω από χίλια ευρω. Ένα έχω καταλάβει. Οι άνθρωποι πάντα θα κλαίνε ότι δεν έχουν, ακόμα και αν έχουν. Και στην Ελλάδα είναι πολλοί αυτοί οι τύποι. Αλλιώς δε θα έβλεπες γεμάτα κλαμπ και τόσο ζωντανό λαιφσταιλ που έχει η Ελλάδα.


Να τους ρωτάς και πόσα € χρωστάνε όταν σου λένε πόσα € έχουν
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών, επαγγέλεται Χρηματιστής και μας γράφει απο Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 27,507 μηνύματα.
Ειμαι και εγω κατα. Οταν ανεβαζεις τον κατωτατο μισθο το budget μιας επιχειρησης ειναι καθορισμενο οποτε ειτε θα γινουν απολυσεις ειτε θα εργαζονται λιγοτερα ατομα και οι προσληψεις θα γινονται με καθυστερησεις. Επισης εταιριες θα φυγουν και θα πανε σε χωρες με πιο φτηνα εργατικα χερια. Αυτα τα παραπανω αν δεν γινουν, τοτε θα γινουν αυξησεις σε τιμες προιοντων. Αλλες επιχειρησεις μπορει να μην αντεξουν καν το επιπροσθετο κοστος. Ουσιαστικα μια τετοια κινηση ανεβαζει το ρισκο να αυξηθει η ανεργεια. Σε μια οικονομια που ειναι ηδη χαλια, ριχνεις τον κατωτατο μισθο, δεν τον ανεβαζεις. Θελεις να προσελκυσεις επενδυτες, θελεις να ριξεις την ανεργεια.


Και τι σας κάνει να πιστεύετε πως οι επενδυτές θέλουν να προσελκυσθούν από την Ελλάδα; Το μόνο όφελος που θα έχει η ελληνική οικονομία στο να μην υπάρχει κατώτατος μισθός, είναι άλλος ένας καλομαθημένος ελληνο-γιάπης από την Κοζάνη που θα δουλεύει σε franchise separate legal entity μεγάλου πολυεθνικού ομίλου συνεργατών (λέγε με ξένο όνομα, αλλά Έλληνας μανατζαραίος) που θα κάνει το 15% της υπεραξίας σου smart TV για να βλέπει Πετρετζίκη να ρίχνει θυμάρια στην οδοντόκρεμα ογκρατέν του.

Θα μου πείτε, "άρα είσαι υπερ;". Οχι, είμαι κατά κι εγω, αλλά για πολύ διαφορετικό λόγο από τον δικό σας.

Θεωρώ ότι ο κατώτατος μισθός, εαν μου επιτρέπετε την ωμότητα, είναι το αγγούρι της παροχολογίας που έβγαλαν από την ακαθαρτήριον απόφυσίν τους οι Ζαίοι και το χώσαν ρεβανσιστικά στην απόφυσιν του ιδιώτη. Το γιατί είναι ρεβανσιστές οι Ζαίοι, μεταξύ άλλων θα σας το αποδείξει και δήλωση βουλευτού τους που λίγο πολύ δηλώνει ότι "οι Δημόσιοι Υπάλληλοι θα στείλουν τη ΝΔ στην αντιπολίτευση".

Βεβαίως καλόν είναι να μην υγραίνονται τα όνειρα των απανταχού φιλελέμπουρων διότι είναι γνωστό τι καταστάσεις γαλέρας επικρατούν όταν βρίσκονται στην κυβέρνηση. Της γαλέρας ακριβώς που και οι Ζαίοι άφησαν αβύθιστη παρά τις όποιες κορώνες τους.

Η διαφωνία μου μαζί σας, είναι πως όλα αυτά που λέτε είναι καλά για την Αμερική, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Εσθονία κλπ. όπου υπάρχει ένα πλαίσιο λειτουργίας ασχέτως αν οι χώρες αυτές είναι ακραιφνώς Καπιταλιστικές. Μη χαίρεστε, δεν το είπα απαραίτητα για καλό αυτό το τελευταίο. Ο Καπιταλισμός ακόμα και στην αληθινή του μορφή έχει τερατώδη κουσούρια, όμως αυτή τη συζήτηση θα χαρώ να την κάνω μαζί σας κάποια άλλη στιγμή.

Αν το κράτος λοιπόν ήταν "μάγκας" θα έκοβε τις σπατάλες δημοσίου χρήματος, θα απέλυε τεμπέληδες, θα προσλάμβανε ικανούς ΔΥ (καθώς κάποιες υπηρεσίες είναι ακόμα ΥΠΟστελεχωμένες, προς όφελος άλλων ΥΠΕΡστελεχωμένων τεμπελχανάδων) και θα του έμεναν και λεφτά για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από τον κρατικό προυπολογισμό, κι όχι να γίνεται κουβαρντάς με τσέπες άλλων. Αλλά ως γνωστόν το κράτος είναι ο μεγαλύτερος ρίχτης από ιδρύσεώς του και εφαρμόζει ακριβώς τις ίδιες και χειρότερες εργοδοτικές συμπεριφορές με τον χειρότερο ιδιώτη. Προσλαμβάνει το γνωστό του γνωστού, στέλνει μερικού ωραρίου εργαζόμενους στα 4 άκρα της χώρας όσο κάνει τα στραβά ματια σε ότι κακώς κείμενο υπάρχει για να καλοπερνάνε τα μόνιμα πελατάκια του. Τι διαφορά λοιπόν έχει από έναν κακό ιδιώτη; (χωρίς να υπαινίσσομαι ότι όλοι είναι κακοί, αλλά ΝΑΙ πολλοί είναι για τον π...ο και παριστάνουν τα νούφαρα - με συγχωρείτε καταπιεζόμουν χρόνια για να μη το πω)

Αν το προσέξετε καλά, ίδιες φάτσες και ίδιες νοοτροπίες είναι εδω στην Ελλάδα όλες οι πλευρές. Γι αυτό και οι μεταγραφές τόσο εύκολες. Απλά τα πελατάκια αλλάζουν δήθεν για να μας βάζουν τον ένα εναντίον του άλλου και ποτέ να μη στερούνται εκείνοι τίποτα.

Ας αφήσουμε λοιπόν την ελεύθερη αγορά, για χώρες στις οποίες υπάρχει και ελευθερία επιλογής και σοβαρή αγορά. Στο ελληνικό θαύμα του ψευτοφιλελέδικου ολιγοπωλίου με τις ευλογίες των δημοσίων καρεκλοκένταυρων, δεν υπάρχει μέλλον. Είτε με κατώτατο μισθό, είτε χωρίς. Η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει και να δωθεί σοβαρό περιθώριο και κίνητρο στον καθένα να επιχειρήσει μόνος του και να μην περιμένει ούτε από το κράτος για επιδόματα, ούτε για τη λύση του υπαλληλάκου των γιάπηδων.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες δουλεύουν για να ταίζουν κατα 70% το κράτος, ταμεία και τις τράπεζες, ή ότι έχουμε γεμίσει ανέργους και εργαζόμενους μόνο κατ όνομα που σπαταλάνε τη ζωή τους σε δωδεκάωρα στον εργοδότη που βρίσκει και τα κάνει.

Είναι εύκολο να υποστηρίζουμε το Σοσιαλισμό εαν είμαστε Δημόσιοι Υπάλληλοι ή τον Καπιταλισμό αν πιάσαμε ήδη δουλειά από το 2008 και πριν και εκ του ασφαλούς παίρνουμε το μέρος του αγνοώντας καταστάσεις. Υπάρχουμε κι εκείνοι που κοιτάμε κατάματα την Άβυσσο στην απέξω χωρίς να έχουμε επιλογή και είδαμε τη γλύκα όλων των πλευρών και δεν μας άρεσε.

Εντελώς φιλικά χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

unπαικτable

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο unπαικτable αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 963 μηνύματα.
Λάθος, οι περισσότεροι άνθρωποι αρνούνται συστηματικά να κάνουν κάτι καλύτερο σε καθημερινή βάση. Είτε επειδή είναι τεμπέληδες, είτε επειδή φοβούνται, είτε επειδή είναι ανώριμοι, είτε επειδή απλά δεν γουστάρουν. Το αν έχει δεν έχει κάποιος αντικειμενικές δυνατότητες επειδή είναι ρεμάλι, ή επειδή δεν θέλει να προσπαθήσει ποσώς με ενδιαφέρει και θεωρώ τραγικό να έχουμε δομήσει ένα σύστημα το οποίο δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να έχουν τέτοια συμπεριφορά και μετά να μην πληρώνουν την νύφη. Η συνεχής βελτίωση είναι πρωτίστως τρόπος ζωής και δεν αφορά συνήθως μόνο μια πτυχή του ανθρώπου όπως είναι η δουλειά του. Το ότι έχεις μια αγορά εργασίας στην οποία το 70% όπως λες (δεν ξέρω αν είναι καν σωστό το ποσοστό αλλά ας πούμε) κάνουν ουσιαστικά την δουλειά μιας μηχανής είναι άμεση συνέπεια του πολιτικοοικονομικού συστήματος.

Για να δομήσεις υγιή κοινωνία πρέπει ο καθένας να είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και να υφίσταται όλες συνέπειες του. Με το "δεν πειράζει" και το "θα καθαρίσει το κράτος για τις μαλακίες σου" φτιάχνεις μια κοινωνία από ενήλικα μωρά που το μόνο που ξέρουν είναι να γκρινιάζουν για τα πάντα και να απαιτούν από τους άλλους να βρουν λύση στα προσωπικά τους προβλήματα.

Ο ενηλικας-μωρο πως φτιαχνεται; Οι ανθρωποι που λες αμα ειναι τοσο τραγικοι στην δουλεια τους το πιο πιθανο ειναι να μεινουν ανεργοι. Και επειδη ειναι τοσο τραγικοι θα κανουν μονο δουλειες σποραδικα. Αρα ουτε καν επιδομα ανεργιας δεν θα μπορουν να εχουν. Μια ιατροφαρμακευτικη καλυψη και αυτη οχι σιγουρα θα εχουν.


Όχι κι αυτό είναι τεράστιο λάθος. Ο εργοδότης δεν είναι ούτε βασιλιάς, ούτε δικτάτορας. Είναι μέρος του οικονομικού συστήματος και παίζει με τους κανόνες του. Δεν χρειάζεται καν μεγάλη πείρα για το καταλάβεις αυτό. Ένα απλό χωράφι να έχεις και να κάνεις τον εργοδότη για ένα μήνα θα καταλάβεις πολύ σύντομα τι προβλήματα και προκλήσεις αντιμετωπίζει ένας τέτοιος άνθρωπος τόσο φυσικά όσο και τεχνητά, πράγματα που τον υπάλληλο δεν θα τον σκοτίσουν ποτέ.

Το μόνο που κάνεις αφαιρώντας τις δικλίδες είναι να αφήσεις το σύστημα να εξισορροπήσει φυσικά. Σε μία νορμάλ ισορροπημένη και ανεπτυγμένη οικονομία ο εργοδότης και ο υπάλληλος βρίσκονται σε equilibrium. Αν εμείς έχουμε φτάσει σε σημείο όπου υπάρχουν 3 εργοδότες και 3000 υπάλληλοι, θα πρέπει αρχικά να αναρωτηθούμε γιατί φτάσαμε εδώ και πίστεψε με, δε φτάσαμε λόγο ελεύθερης οικονομίας και έλειψης κρατικών δικλίδων.

Ο εργοδοτης προφανως και εχει εξουσια. Οχι εξουσια με την εννοια της βιας αλλα για το x,y λογο εξαρτασαι απο αυτον. Αμα μπορει οποτε θελει να σε διωχνει, οποτε θελει να παιρνει νεους με χαμηλοτερα μεροκαματα ''για να παρουν εμπειρια'', οποτε θελει να κανει περικοπες χωρις να υπαρχει καποιος φορεας ωστε να λογοδοτει οταν αυθαιρετει προφανως δημιουργεις μια αγορα εργασιας ζουγκλα.
Η οικονομια κατα βαση ειναι συστημα far from equilibrium και αυτο φαινεται απο το οτι συχνα-πυκνα εχει κρισεις που το κλονιζουν. Επιπλεον, η καταργηση των δικλιδων οδηγει σε ισορροπια οπου οι πιο εξειδικεμευνες ειδικοτητες επωφελουνται και οι ανειδικευτες χανουν σημαντικα ποσα σε σχεση με πριν. Η πρωτη ομαδα ποσοστιαια ειναι μικροτερη. Και αυτο ειναι μονο για τους υπαλληλους. Αυτοι που εχουν τα κεφαλαια εχουν ακομα πιο σημαντικα κερδη.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Αυτοι που εχουν τα κεφαλαια εχουν ακομα πιο σημαντικα κερδη.

Οι πλούσιοι τι τα κάνουν τα υπερκέρδη τους?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Guest 875331

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
'Εχει γεμίσει η Ελλάδα με αριστερά μποτάκια που δεν καταλαβαίνουν υπερβασικά πράγματα:

Ο κατώτατος μισθός δεν θα αλλάξει τα ποσά που κάθε επιχείρηση ορίζει προς μισθοδοσία. Αν ο κατώτατος μισθός π.χ. ανέβει σε 1000 τότε κάθε εταιρία θα κοιτάξει να πάρει part timers ή άλλης φύσεως συμβασιούχους ώστε να αποφύγει το νόμο του κράτους(που άρχισε να βρωμάει Βενεζουέλα). 'Ετσι, όσοι άνθρωποι βολευόντουσαν με μια κανονική δουλεία <1000 τώρα θα πρέπει να βρουν 2 δουλειές ή να δουλεύουν υπερωρίες ή να βρουν άλλη πατέντα με δική τους επιβάρυνση.

Βέβαια οι διάφοροι ακροαριστεροί δεν θα σταματήσουν εκεί. 'Οσο υπάρχει η αβάσιμη λογική πως τ΄αφεντικά τρώνε φουα γκρα ενώ οι υπάλληλοι τους τραχανά, τόσο θα επιζητούν να πάρουν μεγαλύτερο κομμάτι απ' την πίτα που θεωρούν ότι τους ανοίκει(και πως υπάρχει, βασικά).

Αν το κράτος πάει φουλ σοσιαλισμ και αρχίσει να λέει σε κάθε επιχείρηση τι μισθούς πρέπει να δίνει στον καθένα και σε κάθε σύμβαση, αν δηλαδή η επιχείρηση εξαναγκαστεί να αυξήσει τη μισθοδοσία, τότε τα πράγματα θα αρχίσουν να χειροτερεύουν με παρα πολύ γρήγορο ρυθμό(εξαρτάται από τον βαθμό των αλλαγών).

Είναι προφανές πως αν οι εταιρίες φτερνιστούν, η αγορά εργασίας θα πάθει πνευμονία. Οι θέσεις θα αρχίσουν να μειώνονται, οι υψηλοί μισθοί επίσης, πάσης φύσεως εταιρίες θα αρχίσουν να κλείνουν και πολυεθνικές θα αποσύρουν τα παραρτήματα τους(καθώς έχουν λιγότερα κέρδη και ο τόπος βρώμισε βενεζουέλα). Και η πλάκα είναι πως το κράτος θα δει όλο αυτό και θα αρχίσει να εξαγοράζει αυτό εταιρίες με σκοπό να μην καταρρεύσουν τα πάντα και έτσι δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα.

Χωρίς καμιά υπερβολή, όσοι θέλουν άυξηση του κατώτατου μισθού θέλουν κομμουνισμό.



Και ας πάψει επιτέλους η καραμέλα ότι κανείς δεν χρωστάει τίποτα σε κανέναν γιατί το μόνο που κάει τους περισσότερους να σκεφτούν είναι ότι μάλλον ήσασταν αρκετά τυχεροί στις ζωές σας. Όλοι έχουν το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή και μία αξιοπρεπή εργασία, ακόμα και αυτός που ξύπνησε στα 50 του και αποφάσισε να προσπαθήσει για κάτι καλύτερο.

Κανείς δεν έχει δικαίωμα στον κόπο του άλλου. Κανείς. Νόμποντι. Περσόν.

Οι πλούσιοι τι τα κάνουν τα υπερκέρδη τους?


Τα τρώνε για δική τους ευχαρίστηση ή τα επενδύουν για δικό τους κέρδος. Ωραία τα πράγματα όταν δεν υπάρχουν second order effects.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

unπαικτable

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο unπαικτable αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 963 μηνύματα.
Οι πλούσιοι τι τα κάνουν τα υπερκέρδη τους?


Αλλα τα επενδυουν, αλλα τα καταναλωνουν και αλλα τα αποταμιευουν για μια ωρα αναγκης.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Αλλα τα επενδυουν, αλλα τα καταναλωνουν και αλλα τα αποταμιευουν για μια ωρα αναγκης.


Οι φτωχοί τι τα κάνουν τα λεφτά τους?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

unπαικτable

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο unπαικτable αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 963 μηνύματα.
Οι φτωχοί τι τα κάνουν τα λεφτά τους?

Χειμωνα τα σκορπανε σε μπουζουκλερι στην παραλιακη και στην ιερα οδο. Καλοκαιρι τα σπανε στον πλαταμωνα, στην αιδηψο και στα καμμενα βουρλα. Και με οτι περισσευει βγαζουν τον χρονο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 12 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top