Γκιουβέτσι με κιμά

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 50 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Μια συνταγή που την προτιμώ από το παραδοσιακό γκιουβέτσι, αφού το μοσχάρι πολλές φορές είναι σκληρό και δεν τρώγεται ευχάριστα.

Για 4 άτομα θα χρειαστείτε:

μισό κιλό κριθαράκι (ανάλογα με το ταψί σας)
μισό κιλό κιμά
1 ή 2 τριμμένα κρεμμύδια (ανάλογα το μέγεθος)
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
κανέλα, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι
Τυρί τριμμένο

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε τον κιμά, όπως τον φτιάχνουμε για μακαρονάδα:
Σε βαθύ τηγάνι, σοτάρουμε το κρεμμύδι να ξανθίσει και έπειτα προσθέτουμε τον κιμά να πάρει χρώμα και να καβουρδιστεί.
Είναι σημαντικό να μην κάνει σβόλους ο κιμάς, γι' αυτό με τη σπάτουλα τον ανακατεύουμε καλά.
Αφού τον αφήσουμε λίγο να βγάλει τα υγρά του, προσθέτουμε τα ντοματάκια μαζί με μια πρέζα ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και μπόλικο νερό. Εγώ βάζω μπαχάρι, κανέλα και μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
Θέλουμε ο κιμάς να πάρει βράση αλλά να μείνει ζουμερός, γιατί στο ζουμί του θα ψηθεί το κριθαράκι!
Τον αφήνουμε στη φωτιά για περίπου 20-30 λεπτά, προσθέτοντας συνεχώς νεράκι ώστε να μην στεγνώσει.
Όταν βράσει ο κιμάς, τον ρίχνουμε μέσα στο ταψί και προσθέτουμε το κριθαράκι.
Εάν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό να σκεπάζεται το φαγητό μας, αλλά να μην κολυμπάει.
Το αφήνουμε στο φούρνο, μέχρι να ψηθεί το κριθαράκι και να πιει το φαγητό το ζουμί του, περίπου μισή ώρα.
Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, όσο ακόμη είναι ζεστό, μπορούμε να ρίξουμε από πάνω τριμμένο τυράκι.
Γίνεται λουκούμι! :)

Κάποιοι βράζουν 5 λεπτά το κριθαράκι στην κατσαρόλα πριν το βάλουν στο φούρνο αν και κατά την προσωπική μου άποψη, δεν είναι απαραίτητο.

Το όνομα του φαγητού προέρχεται από την Τουρκική λέξη güvez, που είναι το ρηχό και φαρδύ πήλινο σκεύος για το φούρνο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ηρώ

Διακεκριμένο μέλος

Η Μαρούλι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 37 ετών και επαγγέλεται Αρχιτέκτονας. Έχει γράψει 6,569 μηνύματα.
Μια συνταγή που την προτιμώ από το παραδοσιακό γκιουβέτσι, αφού το μοσχάρι πολλές φορές είναι σκληρό και δεν τρώγεται ευχάριστα.

Για 4 άτομα θα χρειαστείτε:

μισό κιλό κριθαράκι (ανάλογα με το ταψί σας)
μισό κιλό κιμά
1 ή 2 τριμμένα κρεμμύδια (ανάλογα το μέγεθος)
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
κανέλα, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι
Τυρί τριμμένο

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε τον κιμά, όπως τον φτιάχνουμε για μακαρονάδα:
Σε βαθύ τηγάνι, σοτάρουμε το κρεμμύδι να ξανθίσει και έπειτα προσθέτουμε τον κιμά να πάρει χρώμα και να καβουρδιστεί.
Είναι σημαντικό να μην κάνει σβόλους ο κιμάς, γι' αυτό με τη σπάτουλα τον ανακατεύουμε καλά.
Αφού τον αφήσουμε λίγο να βγάλει τα υγρά του, προσθέτουμε τα ντοματάκια μαζί με μια πρέζα ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και μπόλικο νερό. Εγώ βάζω μπαχάρι, κανέλα και μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
Θέλουμε ο κιμάς να πάρει βράση αλλά να μείνει ζουμερός, γιατί στο ζουμί του θα ψηθεί το κριθαράκι!
Τον αφήνουμε στη φωτιά για περίπου 20-30 λεπτά, προσθέτοντας συνεχώς νεράκι ώστε να μην στεγνώσει.
Όταν βράσει ο κιμάς, τον ρίχνουμε μέσα στο ταψί και προσθέτουμε το κριθαράκι.
Εάν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό να σκεπάζεται το φαγητό μας, αλλά να μην κολυμπάει.
Το αφήνουμε στο φούρνο, μέχρι να ψηθεί το κριθαράκι και να πιει το φαγητό το ζουμί του, περίπου μισή ώρα.
Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, όσο ακόμη είναι ζεστό, μπορούμε να ρίξουμε από πάνω τριμμένο τυράκι.
Γίνεται λουκούμι! :)

Κάποιοι βράζουν 5 λεπτά το κριθαράκι στην κατσαρόλα πριν το βάλουν στο φούρνο αν και κατά την προσωπική μου άποψη, δεν είναι απαραίτητο.


Και έλεγα τι να κάνω τον κιμά που ξεπάγωσα χτες, περνώντας τον για σνίτσελ :P
Ακούγεται τέλειο!:D

Τον αφήνουμε στη φωτιά για περίπου 20-30 λεπτά, προσθέτοντας συνεχώς νεράκι ώστε να μην στεγνώσει.

Αυτό δεν μπορεί να αποφευχθεί με το να τον βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία με το καπάκι κλειστό;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 50 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Αυτό δεν μπορεί να αποφευχθεί με το να τον βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία με το καπάκι κλειστό;
Ναι αμέ! Το ζητούμενο είναι να μείνει αρκετή σαλτσούλα για να βράσει μέσα το κριθαράκι και να μην είναι σκέτο νερό ;)
Έτσι όπως το λες μια χαρά ακούγεται, απλά εδώ που είμαι δεν είχα καπάκι για το τηγάνι μου. :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ηρώ

Διακεκριμένο μέλος

Η Μαρούλι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 37 ετών και επαγγέλεται Αρχιτέκτονας. Έχει γράψει 6,569 μηνύματα.
Ναι αμέ! Το ζητούμενο είναι να μείνει αρκετή σαλτσούλα για να βράσει μέσα το κριθαράκι και να μην είναι σκέτο νερό ;)
Έτσι όπως το λες μια χαρά ακούγεται, απλά εδώ που είμαι δεν είχα καπάκι για το τηγάνι μου. :P


Λεπόνε!
Το ΄βαλα στη φωτιά!:D

Σε κατσαρολάκι με καπάκι :P(στο τηγάνι επειδή έχει μεγαλύτερη επιφάνεια, εξατμίζεται πιο γρήγορα το νερό)
Πρόσθεσα δάφνη γιατί μου αρέσει και αφαίρεσα μοσχοκάρυδο.Θα σου πω σε καμιά ώρα το αποτέλεσμα!


Θενξς Ιζι :kissing:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

mariophys

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Μάριος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Ελβετία (Ευρώπη). Έχει γράψει 335 μηνύματα.
Μπορείτε να ρίξετε 1 σκελίδα σκόρδο, πάει γενικώς οταν σωτάρεις κρέας και ενισχύει τη γέυση. Καλύτερο είναι να μη βράζουμε το κριθαράκι απο την κατσαρόλα, στο φούρνο γίνεται πιο γευστικό. Επίσης, να κλείνετε το φούρνο όταν το κριθαράκι είναι Al dente. Αφήστε το φαγητό σας μέσα για κανα 10λεπτο ακόμη με το φούνο ανενεργό και κλειστό και θα γίνει ακριβώς όσο βρασμένο χρειάζεται και δεν θα πιεί όλα τα υγρά τελείως.

Υ.Γ. Το μοσχάρι,ακόμα και ποντίκι να είναι η μερίδα, μπορεί να γίνει πολύ μαλακό ως εξής:
Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά. Με το που ρίχουμε το κρεμμύδι μέσα στην κατσαρόλα ρίχουμε και 1-2 πρέζες αλάτι ανάλογα με την ποσότητα. Αυτό βοηθά στο να βγάλει το κρεμμύδι τα υγρά του και να μην καεί γράγορα. Με το που μαραίνεται ρίχνουμε το κρέας και σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε 1-2 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη, πασπαλιστά.Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και ότι άλλα μπαχαρικά της προτίμησής σας.. Σωτάρετε για άλλα 5 λεπτα αλλά μην αφήσετε το κρεμμύδι να καεί. Σβήνετε με κονιάκ. Προσθέτουμε νερό και βράζουμε. Αν έχετε χύτρα ταχύτητος 45 λεπτά σε μέτρια φωτιά ( ας πούμε 70% του μεγίστου της κουζίνας σας ), είναι αρκετά. Πρέπει να έχετε ρίξει τουλάχιστον 4-5 κούπες νερό στο φαγητό για να μην κολλήσει( ανάλογα βέβαια και με την ποσότητα ! ). Ανοίγετε τη χύτρα και προσθέτετε την ντομάτα είτε φρέσκια είτε πελτέ. Αφήνετε να βράσει λίγο έτσι 3-4 λεπτα φτάνουν και μετά το βάζετε σε σκεύος φούρνου κατά τα γνωστά...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Πατρεύς

Περιβόητο μέλος

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών, επαγγέλεται Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Ρέθυμνο (Ρέθυμνο). Έχει γράψει 5,269 μηνύματα.
Μια καλή εναλλακτική είναι αντί για μοσχάρι να βάλεις στο γκιουβέτσι βοδινό κρέας από σπάλα που είναι πιο φθηνό, αρκετά μαλακό και πιο νόστιμο από το μοσχαράκι. Απ' ό,τι λένε, είναι και πιο υγιεινό

Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξέρεις αν το βόδι είναι Ελληνικό ώστε να έχεις τις λιγότερες πιθανότητες να έχει την αρρώστια των τρελών αγελάδων...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

love_angel

Επιφανές μέλος

Η vik-vik! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 32 ετών, επαγγέλεται Ηθοποιός και μας γράφει απο Αρφαρά (Μεσσηνία). Έχει γράψει 11,721 μηνύματα.
το ιδιο κανει και η μαμα μου οταν μας περισσευει κιμας απο τα μακαρονια! αλλα το βραζει με το κριθαρακι στην κατασαρολα. στο τελος μας βαζει στο πατο του πιατου 1-2 φετες τυρι του τοστ, το οποιο λιωνει απο το ζεστο κιματοκριθαρακι και ειναι γιαμι! :D
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ηρώ

Διακεκριμένο μέλος

Η Μαρούλι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 37 ετών και επαγγέλεται Αρχιτέκτονας. Έχει γράψει 6,569 μηνύματα.
Είναι έτοιμο και πριν το κατασπαράξω σας το έβγαλα μερικές φωτογραφίες :P

Την πρώτη την τράβηξα σε περίπτωση που δεν πετύχαινε για να μας έλεγε η Δημητρούλα τι κάναμε λάθος με το ζουμάκι.

Πεντανόστιμο!:D
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Συνημμένα

  • DSCF5142.jpg
    DSCF5142.jpg
    640.8 KB · Εμφανίσεις: 163
  • DSCF5144.jpg
    DSCF5144.jpg
    473.3 KB · Εμφανίσεις: 161
  • DSCF5149.jpg
    DSCF5149.jpg
    455.5 KB · Εμφανίσεις: 144

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 50 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Μια χαρά μου φαίνεται, αν και τον τελικό λόγο έχουν αυτοί που θα το φάνε! :D

Μ' αρέσει έτσι όπως μελώνει το κριθαράκι μέσα στον κιμά...μιαμ! Κι εμείς το ίδιο φάγαμε σήμερα! ;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Rempeskes

Επιφανές μέλος

Ο Rempeskes αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Hair stylist. Έχει γράψει 8,045 μηνύματα.
Eχετε σκεφτεί να το πουλάτε σε κεσεδάκια; :( Κατά προτίμηση κοντά στα φανάρια χαμηλά στην Αλεξάνδρας :(:(:(
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

mindcircus

Περιβόητο μέλος

Η mindcircus αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Μηχανικός αεροσκαφών και μας γράφει απο Σουηδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 5,956 μηνύματα.
Γκιουβετσι το λενε?:confused:
Εγω γιατι το λεω εδω και χρονια γιουβετσι?:hmm:
Ωραιο, nyamyam!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 50 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Eχετε σκεφτεί να το πουλάτε σε κεσεδάκια; :( Κατά προτίμηση κοντά στα φανάρια χαμηλά στην Αλεξάνδρας :(:(:(
Η Αλεξάνδρας μου πέφτει μακριά... Αλλά άμα θέλεις σου κάνουμε το τραπέζι! ;)

Γκιουβετσι το λενε?:confused:
Εγω γιατι το λεω εδω και χρονια γιουβετσι?:hmm:
Ωραιο, nyamyam!
Κι εγώ έτσι το έλεγα, (από τη μάνα μου δηλαδή...) αλλά τελικά είναι με "γκ". Εξηγώ στο πρώτο ποστ γιατί. ;)

Ωραίο και εύκολο! ;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top