Διαστημικά νέα

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,415 μηνύματα.

Αργά και ειρηνικά εξελίχθηκε ο γαλαξίας μας

Τρίτη, 25 Μαΐου 2021

O γαλαξίας μας είναι από τους αρχαιότερους στο Σύμπαν αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστρονόμων σχηματίστηκε περίπου 300 εκατ. έτη μετά την Μεγάλη Έκρηξη από την οποία προέκυψε ο Κόσμος. Ο γαλαξίας μας ανήκει στην λεγόμενη Τοπική Ομάδα ή Τοπικό Σμήνος γαλαξιών. Πρόκειται για μια ομάδα 30 γαλαξιών στην οποία ο γαλαξίας μας είναι δεύτερος μεγαλύτερος μετά από τον γαλαξία της Ανδρομέδας.

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι ο γαλαξίας όπως τον γνωρίζουμε σήμερα είναι προϊόν μιας σειράς συγκρούσεων και συγχωνεύσεων με άλλους γαλαξίες. Αρχικά πιστευόταν ότι στην διάρκεια της ιστορία του ο γαλαξίας μας είχε συγκρουστεί 2-3 φορές με γειτονικούς γαλαξίες. Μια από τις τελευταίες σχετικές μελέτες δημιούργησε αίσθηση όταν δημοσιεύθηκε αφού κάνει λόγο για τουλάχιστον 11 συγκρούσεις του γαλαξία μας με άλλους γαλαξίες ακόμη και μεγαλύτερους από τις οποίες βγήκε σε όλες νικητής. Οι συγκρούσεις αυτές όπως είναι επόμενο μετέβαλαν το σχήμα, την έκταση και τον αριθμό των άστρων του γαλαξία μας.

Όμως ομάδα αστρονόμων του Κέντρου Υπεροχής ARC στην Αυστραλία και του Πανεπιστημίου του Σίδνει παρουσιάζουν μια νέα εντελώς διαφορετική εικόνα. Οι ερευνητές έκαναν παρατηρήσεις στον γαλαξία UGC 10738 που έχει χαρακτηριστικά (μέγεθος, δομή, ηλικία άστρων κ.α.) παρόμοια με τον δικό μας και προχώρησαν σε αναλύσεις και συγκρίσεις. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες μελέτες και εκτιμήσεις ο γαλαξίας σχηματίστηκε με αργά, σταθερά και πάνω όλα ειρηνικά.

«Τα ευρήματα μας αλλάζουν πλήρως το παιχνίδι αφού δείχνουν ότι το σπειροειδές σπίτι μας δεν είναι αποτέλεσμα κοσμικού ατυχήματος αλλά μιας συνηθισμένης για το είδος του διαδικασίας» αναφέρουν οι ερευνητές. Οι παρατηρήσεις που κάναμε δείχνουν ότι οι σπείρες του γαλαξία μας δεν είναι προϊόν συγκρούσεων και συγχωνεύσεων αλλά μιας συμβατικής διαδικασίας σχηματισμού και εξέλιξης ενός γαλαξία. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι γαλαξίες την δομή και τις ιδιότητες του δικού μας γαλαξία πρέπει να χαρακτηρίζεται ως ‘φυσιολογικός. Οι εκτιμήσεις ότι οι σπείρες του γαλαξία μας είναι αποτέλεσμα βίαιων συγκρούσεων και το ίδιο συμβαίνει με όλους τους σπειροειδείς γαλαξίες. Η δική μας μελέτη δείχνει ότι πρόκειται πιθανότατα για μια λανθασμένη εκτίμηση αφού οι γαλαξίες αυτοί εξελίχθηκαν με φυσικό τρόπο χωρίς βίαιες παρεμβάσεις» αναφέρει ο καθηγητής Νίκολας Σκοτ επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.



1622131955778.png


 

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών, επαγγέλεται Χρηματιστής και μας γράφει απο Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 27,964 μηνύματα.

Ο διαστρικός «επισκέπτης» που μοιάζει με τηγανίτα: Αστρονόμοι πιστεύουν ότι έλυσαν το μυστήριο του Oumuamua

View attachment 81192




Τώρα είδα αυτό το ποστ.

Εχω συνδρομή στο Curiosity Stream και έχει αυτό το ντοκιμαντέρ για τον Ούμουαμουα και πρακτικά δεν είναι καν τόσο παχύ όσο στην καλλιτεχνική απεικόνιση. Είναι ελάχιστου πλάτους σε σημείο που αναρρωτιούνταν οι επιστήμονες εαν:

1. Ηταν ηλιακό πανί, μέθοδος προώθησης σκαφών στο διάστημα (προφανώς από κάποιον αλλο πολιτισμό)

και

2. Εαν ήταν probe (αντικείμενο που έχει σταλθεί να μας κατασκοπεύσει καθώς η τροχιά ήταν ιδιαίτερα "στοχευμένη" να περάσει κοντά από τη Γη.


Αυτό το ποστ βγάζει μια νεα θεωρία, πιο λογική θα έλεγα. Ευχαριστούμε. Πόσταρε κι άλλα τέτοια.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,415 μηνύματα.
:hmm:

Αστρονόμοι δημιουργούν τον μεγαλύτερο χάρτη για τη σκοτεινή ύλη του σύμπαντος

Μήπως ο Αϊνστάιν έκανε λάθος;

28/5/2021

1622216476671.png


Η σκοτεινή ύλη αποτελεί περίπου το 27% του σύμπαντος και η βαρυτική του δύναμη είναι αρκετή για να ενώσει ολόκληρους γαλαξίες σε μια δομή γνωστή ως κοσμικός ιστός.

Τώρα, οι επιστήμονες δημιούργησαν τον μεγαλύτερο χάρτη αυτής της μυστηριώδους ύλης και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει κάτι λάθος με τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Οι επιστήμονες, έχουν χαρτογραφήσει επίσης τη θέση τεράστιων κοσμικών κενών, όπου ενδέχεται να μην ισχύουν οι συμβατικοί νόμοι της φυσικής.

Οι αστρονόμοι μπορούν να χαρτογραφήσουν την ύπαρξη της σκοτεινής ύλης κοιτάζοντας το φως, που ταξιδεύει στη Γη από μακρινούς γαλαξίες.

Εάν το φως έχει παραμορφωθεί, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ύλη στο προσκήνιο. Χρησιμοποιώντας μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση εικόνων, μέλη της διεθνούς ομάδας Dark Energy Survey (DES) - μια συνεργατική προσπάθεια στην προσπάθεια να αποκαλυφθεί η φύση της μυστηριώδους σκοτεινής ενέργειας, που οδηγεί στην επέκταση του σύμπαντος - δημιούργησαν έναν χάρτη που καλύπτει το ένα τέταρτο του ουρανού του νότιου ημισφαιρίου. Δηλαδή, το ένα όγδοο του συνολικού νυχτερινού ουρανού, που είναι ορατός από τη Γη.

Ορατές ως ροζ, μοβ και μαύρα στίγματα, συγκεντρωμένες μέσα σε ένα "θολό δαχτυλίδι", οι φωτεινότερες περιοχές του χάρτη δείχνουν τις πυκνότερες περιοχές της σκοτεινής ύλης, που αντιστοιχούν σε ένα υπερσύμπλεγμα γαλαξιών, ενώ τα μαύρα στίγματα απεικονίζουν τα κοσμικά κενά.
1622216543675.png



Ο Δρ Niall Jeffrey, από το University College London και το École Normale Supérieure, στο Παρίσι, ο οποίος ηγήθηκε του έργου, είπε πως «Μας δείχνει νέα μέρη του σύμπαντος που δεν έχουμε ξαναδεί. Μπορούμε πραγματικά να δούμε αυτήν την κοσμική δομή του ιστού, συμπεριλαμβανομένων αυτών των τεράστιων δομών που ονομάζονται κοσμικά κενά, οι οποίες είναι περιοχές χαμηλής πυκνότητας του σύμπαντος όπου υπάρχουν πολύ λίγοι γαλαξίες και λιγότερη ύλη».

Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται για αυτές τις δομές επειδή υποπτεύονται ότι η βαρύτητα μπορεί να συμπεριφέρεται πολύ διαφορετικά σε αυτές. Αναγνωρίζοντας τα σχήματα και τις τοποθεσίες τους, ο χάρτης θα μπορούσε επομένως να αποτελέσει αφετηρία για περαιτέρω μελέτη.

Ο χάρτης, ο οποίος θα δημοσιευτεί στις Μηνιαίες Ειδοποιήσεις της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, φέρνει τους επιστήμονες πιο κοντά στο να κατανοήσουν από τι αποτελείται το σύμπαν και πώς έχει εξελιχθεί.

Σύμφωνα με το τυπικό μοντέλο της κοσμολογίας, το σύμπαν ξεκίνησε με τη μεγάλη έκρηξη, το Big Bang, και στη συνέχεια επεκτάθηκε και η ύλη εξελίχθηκε σύμφωνα με τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, που περιγράφει τη βαρύτητα.

Αυτές οι βαρυτικές δυνάμεις είναι εκείνες που δημιούργησαν τις συστάδες και τα κενά της ύλης, που αποτελούν τον κοσμικό ιστό.

Αν και οι υπολογισμοί της ομάδας DES υποδηλώνουν ότι η κατανομή αυτής της ύλης είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνη με τις προβλέψεις στο τυπικό μοντέλο, δεν είναι τέλεια η εφαρμογή τους.

«Αν κοιτάξετε στο σύμπαν, η ύλη δεν είναι τόσο χοντροκομμένη όσο αναμένεται. Υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πιο ομαλή», δήλωσε ο Jeffrey.

«Μπορεί να φαίνεται ότι πρόκειται για κάτι σχετικά μικρό σε ουσία, αλλά αν αυτές οι υποδείξεις είναι αληθινές, μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει κάτι λάθος με τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, ενός από τους βασικούς πυλώνες της φυσικής» πρόσθεσε.

Μια πιθανότητα είναι ότι ορισμένες από τις μετρήσεις που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του τρόπου εμφάνισης του σύμπαντος δεν είναι απόλυτα σωστές, δήλωσε ο συν-συγγραφέας καθηγητής Ofer Lahav, επίσης από το UCL και πρόεδρος της κοινοπραξίας DES UK.

Εναλλακτικά, μπορεί να είναι ένα πρόβλημα με το υποκείμενο μοντέλο. «Μερικοί άνθρωποι θα πίεζαν ακόμα και στο σημείο ώστε να πουν ότι ο Αϊνστάιν έσφαλε», είπε.

Ο Lahav δεν είναι διατεθειμένος να πάει τόσο μακριά, όμως: «Αυτό που λέω είναι "Κοίτα, μην είσαι τόσο άνετος. Υπάρχει κάτι εκεί, που μπορεί να υποδηλώνει μια ανισότητα. Δουλέψτε σκληρά, προσπαθήστε να το καταλάβετε με συμβατικά μέσα, αλλά κρατήστε ανοιχτά τα μάτια σας στο γεγονός ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάσταση στη φυσική».

Με πληροφορίες του Guardian


Εγω βεβαια ξερω οτι η σκοτεινη υλη αποτελει πολυ μεγαλύτερο ποσοστο στο συμπαν απο οτι λεει εδω,δεν ξερω αν προκειται για λαθος,οπως για παραδειγμα λεει εδω αλλα και σε παρα πολλα αρθρα που εχω διαβασει
Επιστήμονες στη Βρετανία ελπίζουν ότι ίσως έχουν την απάντηση για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στη σύγχρονη φυσική, ενοποιώντας τη σκοτεινή ύλη και τη σκοτεινή ενέργεια σε ένα ενιαίο φαινόμενο: ένα ρευστό που κατέχει αρνητική μάζα. Με αυτό τον τρόπο, πιθανώς δίνεται μια εξήγηση για το «σκοτεινό» 95% του σύμπαντος, που δεν απαρτίζεται από τη συνήθη ύλη.

Πηγή: https://www.skai.gr/news/world/poia-einai-i-nea-theoria-gia-ti-skoteini-yli-kai-skoteini-energeia
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram
 
Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,415 μηνύματα.

Εκπληκτική εικόνα από την καρδιά του γαλαξία μας

Σάββατο, 29 Μαΐου 2021

H NASA έδωσε στην δημοσιότητα μια πραγματικά εκπληκτική εικόνα από αυτό που οι ειδικοί ονόμασαν «σούπερ ενεργητικό κέντρο της πόλης» αναφερόμενοι στο κέντρο του γαλαξία μας που μοιάζει το ίδιο… πολύβουο και με έντονη δραστηριότητα κάθε είδους όπως είναι τα κέντρα των μεγάλων πόλεων.

Η εικόνα συνθέτει δεδομένα από 370 παρατηρήσεις που έχει κάνει τα τελευταία 20 χρόνια το διαστημικό τηλεσκόπιο που ανιχνεύει τις ακτίνες Χ που εκλύονται των πιο βίαιων κοσμικών φαινομένων αλλά και από κοσμικά φαινόμενα για τα οποία οι επιστήμονες θεωρούν «παράξενα» ή μυστηριώδη. Για την εικόνα χρησιμοποιήθηκαν επίσης δεδομένα ενός ραδιοτηλεσκοπίου στην Νότιο Αφρική.

1622304017499.png

«Κάθε γαλαξίας είναι σαν ένα οικοσύστημα. Γνωρίζουμε ότι το κέντρο των γαλαξιών είναι η περιοχή όπου υπάρχει η μεγαλύτερη δράση και ότι συμβαίνει εκεί παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των γαλαξιών. Εργαστήκαμε ένα χρόνο από τα σπίτια μας στην διάρκεια της πανδημίας για να φτιάξουμε αυτή την εικόνα. Σε αυτή την βλέπουμε το βίαιο ή ενεργητικό αν προτιμάτε οικοσύστημα του κέντρου του γαλαξία μας. Υπάρχουν πολλά κατάλοιπα εκρήξεων σουπερνόβα, μαύρες τρύπες και άστρα νετρονίου» αναφέρει ο Ντάνιελ Γουάνγκ, αστρονόμος του Πανεπιστημίου Amherst στην Μασαχουσέτη και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Η παρατήρηση του κέντρου του γαλαξία μας είναι πολύ δύσκολη επειδή υπάρχει ένα πυκνό πέπλο κοσμικής σκόνης και αερίων.

Οι ερευνητές αξιοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra που εντοπίζει τις ακτίνες Χ κατάφερε να διαπεράσει αυτή την κοσμική ομίχλη και να δει τι συμβαίνει στο κέντρο του γαλαξία μας σε απόσταση 26 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς. Είναι ένα πανόραμα όπου κάθε χρώμα αναπαριστά περιοχές του κέντρου του γαλαξία όπου οι ακτίνες Χ έχουν διαφορετικές ενέργειες.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,415 μηνύματα.

NASA: Το Curiosity κατέγραψε «σπάνια σύννεφα» στον πλανήτη Άρη

Τι κατέγραψε η κάμερα του ρόβερ «Curiosity» της NASA

30/5/21
Εντυπωσιακές εικόνες κατέγραψε η κάμερα του ρόβερ «Curiosity» της NASA από τον πλανήτη Άρη, καθώς κατάφερε να απαθανατίσει την στιγμή που σύννεφα σχηματίζονταν στον ουρανό.
1622478420829.png


Η εμφάνιση νεφών στη ξηρή ατμόσφαιρα του Άρη είναι σπάνια. Συνήθως συσσωρεύονται κοντά στον ισημερινό του κόκκινου πλανήτη και μόνο κατά τη διάρκεια της πιο κρύας εποχής του χρόνου, δηλαδή λίγο πριν ολοκληρωθεί ένα πλήρες αριανό έτος εξηγούν οι ερευνητές.

Στις φωτογραφίες που έστειλε το ρόβερ της NASA απεικονίζεται ένα εντυπωσιακό σκηνικό, αφού οι ακτίνες του ήλιου διαπερνούν αυτούς τους συμπυκνωμένους ατμούς που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κρυστάλλινες και ιριδίζουσες αποχρώσεις, που κάνουν τον «ουρανό» του κόκκινου πλανήτη να λάμπει.
1622478486707.png


 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,415 μηνύματα.

Πόσο μου αρεσουν αυτες οι ειδησεις!

Εντοπίστηκαν τα ίχνη άστρων αντιύλης στον γαλαξία μας

Τρίτη, 01 Ιουνίου 2021

1622563227305.png

Η κρατούσα θεωρία κάνει λόγο για ανυπαρξία αντιύλης στο Σύμπαν αλλά ερευνητές εντόπισαν 14 περιοχές που μπορεί να υπάρχει σε αφθονία. Η αντιύλη είναι η μορφή της ύλης που αποτελείται από τα αντισωματίδια των σωματιδίων που συγκροτούν τη συνήθη ύλη. Για παράδειγμα, ένα άτομο αντι-υδρογόνου αποτελείται από ένα αντιπρωτόνιο αρνητικού φορτίου, γύρω από το οποίο περιστρέφεται ένα ποζιτρόνιο θετικού φορτίου. Αν ένα σωματίδιο και ένα αντισωματίδιο έρθουν σε επαφή, και τα δύο καταστρέφονται και παράγεται ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι το Σύμπαν γεννήθηκε με ίσες ποσότητες ύλης και αντιύλης αλλά πλέον δεν φαίνεται να υπάρχει πουθενά αντιύλη στο Σύμπαν. Όμως ένα όργανο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ενδέχεται να εντόπισε άτομα αντι-ηλίου. Αν η παρατήρηση επιβεβαιωθεί αυτό σημαίνει ότι τα άτομα αυτά προήλθαν από άστρα αντιύλης η ύπαρξη των οποίων θα προκαλέσει αλυσιδωτούς τριγμούς στον κόσμο της Φυσικής και της αστρονομίας.

Ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Έρευνας Αστροφυσικής και Πλανητολογίας στην Τουλούζη στην Γαλλία αποφάσισαν να μην περιμένουν τα αποτελέσματα της επιβεβαίωσης της παρατήρησης και ξεκίνησαν να αναζητούν τα ίχνη των άστρων αντιύλης. Τα άστρα αντιύλης θα μοιάζουν με τα κοινά άστρα αλλά όταν η συμβατική ύλη του διαστρικού Διαστήματος θα πέφτει πάνω στα άστρα αντιύλης θα παράγεται ακτινοβολία γ σε συγκεκριμένα μήκη κύματος.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το διαστημικό τηλεσκόπιο Fermi που παρατηρεί τις ακτίνες γ και σε δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Physical Review D» αναφέρουν ότι εντόπισαν 14 περιοχές όπου δεν υπάρχουν γνωστές πηγές ακτινοβολίας γ όπως μαύρες τρύπες και άστρα νετρονίου και άρα η ακτινοβολία γ που εντοπίστηκε είναι πολύ πιθανό να προέρχεται από την σύγκρουση συμβατικής ύλης με αντιύλη άρα θεωρητικώς τουλάχιστον είναι πιθανό να υπάρχουν σε αυτές τις περιοχές 14 άστρα αντιύλης.

Με βάση αυτό το εύρημα οι υπολογισμοί δείχνουν ότι αν υπάρχουν τελικά άστρα αντιύλης αυτά θα είναι σπάνια και για κάθε 400 χιλιάδες συμβατικά άστρα θα αντιστοιχεί ένα άστρο αντιύλης. Η έρευνα αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το τελικό αποτέλεσμα της.
https://www.naftemporiki.gr/story/1733347/entopistikan-ta-ixni-astron-antiulis-ston-galaksia-mas
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,415 μηνύματα.
Εχμ...απο που θα μας ερθει τελικα; :hehe:

Η NASA παρακολουθεί στενά αστεροειδή που περνά απόψε κοντά από τη Γη

Αν και δεν απειλεί χαρακτηρίστηκε ως «δυνητικά επικίνδυνο αντικείμενο»

1622652927550.png

Ο αστεροειδής, γνωστός ως 2021 KT1 αναμένεται να περάσει κοντά από τη Γη απόψε, σύμφωνα με την NASA.



Eίναι περίπου όσο το μέγεθος του Ολυμπιακού Πύργου της Νέας Υόρκης, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά Μέσα.

Η NASA χαρακτήρισε τον αστεροειδή ως «δυνητικά επικίνδυνο αντικείμενο» επειδή είναι μεγαλύτερος από 150 μέτρα και βρίσκεται σε απόσταση 4,6 εκατομμυρίων μιλίων από τη Γη.

Ο αστεροειδής θα βρεθεί κοντά στη Γη με ταχύτητα 40.000 μίλια / ώρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, που παρακολουθούν αντικείμενα που περνούν κοντά στην τροχιακή περιοχή της Γης.

Αν και ο αστεροειδής δεν αναμένεται να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα, η NASA τον παρακολουθεί στενά.

Αυτός ο αστεροειδής δεν είναι ο μόνος που πλησιάζει τη Γη όμως. Τέσσερις ακόμη μικρότεροι αστεροειδείς στο μέγεθος ενός αεροπλάνου αναμένεται να περάσουν κοντά από τη Γη σήμερα και αύριο. Κανείς ωστόσο δεν είναι επικίνδυνος.

Η NASA ορίζει έναν αστεροειδή ως «βραχώδη θραύσματα που έχουν απομείνει από τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια». Αυτή η διαστημική ύλη υποτίθεται ότι περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο, αλλά περιστασιακά απομακρύνεται από την τροχιακή της διαδρομή λόγω της βαρυτικής έλξης των πλανητών.

Οι επιστήμονες λένε ότι η εξέλιξη του πλανήτη θα μπορούσε να έχει προέλθει από συγκρούσεις αντικειμένων κοντά στη Γη, συμπεριλαμβανομένων των κομητών και των αστεροειδών.

Μια τέτοια θεωρία ισχύει και για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια. Τα αντικείμενα που "χτυπούν" την ατμόσφαιρα της Γης μπορούν ενδεχομένως να συγκρατήσουν τον πάγο του νερού ή τα μόρια με βάση τον άνθρακα, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των ζώων και των φυτών και την πρόκληση γεωλογικών αλλαγών.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Πλανητική Άμυνα της NASA, τα μετεωροειδή, τα οποία είναι θραύσματα αστεροειδών κάτω από1 μέτρο, μπορούν να χτυπήσουν την ατμόσφαιρα της Γης και να εκραγούν, δημιουργώντας φωτεινά σημεία μετεωριτών που οι άνθρωποι μπορούν να παρακολουθήσουν.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,415 μηνύματα.

Ο μυστηριώδης βράχος στο ηλιακό μας σύστημα είναι ίσως ένα παγόβουνο υδρογόνου

Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2021

1622822266672.png

Πριν από τέσσερα χρόνια εντοπίστηκε στο ηλιακό μας σύστημα ένας διαστημικός βράχος που προκάλεσε πονοκεφάλους στους επιστήμονες. Αναπτύχθηκαν διάφορες θεωρίες για αυτόν και τώρα πέφτει στο τραπέζι μια ακόμη. Τα χαρακτηριστικά του διαστημικού αντικειμένου (σχήμα, ταχύτητα, τροχιά, σύνθεση κ.α.) ήταν εντελώς διαφορετικά από αυτά των άλλων διαστημικών βράχων που κυκλοφορούν στο ηλιακό μας σύστημα.

Όπως διαπιστώθηκε ήταν ένας αστεροειδής που ταξίδεψε από κάποιο αστρικό σύστημα και εισήλθε στο δικό μας. Το πεπλατυσμένο σχήμα του έκανε πολλούς ακόμη και διάσημους επιστήμονες να θέσουν θέμα εξωγήινων υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα τεχνητό και όχι φυσικό αντικείμενο πιθανώς κάποιου είδους διαστημόπλοιο που εγκαταλείφθηκε και κυκλοφορεί ελεύθερο πλέον στο Διάστημα.

Το αντικείμενο αυτό ονομάστηκε Οουμουαμούα («Αγγελιαφόρος από μακριά» στη γλώσσα της Χαβάης) και αφού η επιστημονική κοινότητα ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για διαστημικό βράχο και όχι για… UFO επόμενες παρατηρήσεις οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για κομήτη, μέρος του οποίου εξαερώθηκε μετά το πέρασμα κοντά από τον Ήλιο.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Γέιλ και του Πανεπιστημίου του Σικάγο υποστηρίζουν με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal Letters» ότι Οουμουαμούα δεν είναι ούτε διαστημόπλοιο, ούτε αστεροειδής, ούτε κομήτης αλλά ένα παγόβουνο υδρογόνου όπως το χαρακτηρίζουν.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που ανέπτυξαν αυτή την θεωρία το αντικείμενο αυτό σχηματίστηκε σε συνθήκες υπερβολικά χαμηλής θερμοκρασίας και πίεσης σε ένα τεράστιο μοριακό σύννεφο από συσσωρεύσεις σκόνης και αερίων. Τα μοριακά νέφη αποτελούν εκκολαπτήρια των άστρων. Υποστηρίζουν επίσης ότι αυτό το κοσμικό παγόβουνο έχει ηλικία 35 εκατ. ετών και υποδεικνύουν ως τόπο δημιουργίας του ένα μοριακό νέφος που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 εκατ. ετών φωτός από την Γη.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,415 μηνύματα.
Αν ισχυει σωθηκαμε.

Οι δορυφόροι μπορεί να καταστρέψουν το στρώμα του όζοντος

Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021

1623172581677.png


Αυτή την στιγμή σε τροχιά γύρω από την Γη βρίσκονται περίπου τρεις χιλιάδες δορυφόροι. Όμως μεγάλες εταιρείες όπως η Space X, η Amazon και άλλες έχουν ξεκινήσει μια μάχη για την επικράτηση στον τηλεπικοινωνιακό τομέα μέσω τεράστιων στόλων δορυφόρων που θα παρέχουν προηγμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στους συνδρομητές τους. Κάθε στόλος θα αποτελείται από χιλιάδες δορυφόρους και ήδη οι εμπλεκόμενες εταιρείες έχουν ήδη εκτοξεύσει δεκάδες δορυφόρους και προγραμματίζουν την συνεχή εκτόξευση νέων τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Η ύπαρξη αυτών των στόλων έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις για διαφόρους λόγους. Οι αστρονόμοι υποστηρίζουν ότι θα εμποδίσουν τις παρατηρήσεις από τα επίγεια τηλεσκόπια. Ειδικοί λένε ότι πολλαπλασιάζεται εκθετικά η πιθανότητα συγκρούσεων των δορυφόρων με τα αμέτρητα διαστημικά σκουπίδια που κυκλοφορούν γύρω από την Γη με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια νέα πηγή παραγωγής τους.

Ομάδα επιστημόνων με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Scientific Reports» υποστηρίζει ότι οι πολυπληθείς στόλοι τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στο στρώμα του όζοντος της Γης. Σύμφωνα με τους ερευνητές κάποιοι από τους δεκάδες χιλιάδες δορυφόρους που θα αποτελούν τον κάθε στόλο θα παθαίνουν βλάβες με αποτέλεσμα να απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα χημικές ουσίες οι οποίες θα προκαλέσουν μεταβολές στην ανώτερη ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Οι μεταβολές αυτές θα έχουν άγνωστες παρενέργειες αλλά οι ερευνητές αναδεικνύουν μια από αυτές. Όπως υποστηρίζουν οι δορυφόροι που θα έχουν υποστεί βλάβες θα απελευθερώνουν αλουμίνιο, μια χημική ουσία η οποία είναι διαπιστωμένο ότι προκαλεί ζημιά στο στρώμα του όζοντος. Το ζήτημα αυτό τέθηκε στις εμπλεκόμενες εταιρείες χωρίς να υπάρξει κάποια επίσημη τοποθέτηση από αυτές μέχρι στιγμής.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,415 μηνύματα.

Γκρο πλαν στον Γανυμήδη αποκαλύπτει τα μυστικά του

Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021
1623258148111.png

Το διαστημικό σκάφος Juno της NASA πέρασε κοντά από τον Γανυμήδη, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Δία και όλου του ηλιακού συστήματος μας, και έστειλε στη Γη τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες του μακρινού παγωμένου φεγγαριού-μαμούθ εδώ και δύο δεκαετίες.

Ο Γανυμήδης είναι ο πιο ογκώδης, φωτεινός και μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του πλανήτη Δία αλλά και του Ηλιακού συστήματος, με διάμετρο 5.268 χιλιόμετρα. Είναι μεγαλύτερος ακόμη και από τον πλανήτη Ερμή και τον νάνο πλανήτη Πλούτωνα. Ανακαλύφθηκε από τον Γαλιλαίο στις 7 Ιανουαρίου του 1610,

Η επιφάνεια του Γανυμήδη είναι ένα μείγμα δύο διαφορετικών τύπων εδαφών. Το ένα είναι πολύ παλιό, με πολλούς κρατήρες και σκοτεινές περιοχές, και ένα νεώτερο με φωτεινές περιοχές σημαδεμένο με ένα εκτεταμένο τόξο ρηγμάτων και ραβδώσεων που έχουν τεκτονική προέλευση αν και οι λεπτομέρειες μας είναι ακόμη άγνωστες. Το σκούρο έδαφος, το οποίο περιλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο της επιφάνειας, περιέχει άργιλο και οργανικές ύλες που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν τη σύνθεση των αντικειμένων με τα οποία οι δίιοι δορυφόροι συγκρούστηκαν.

Μια σημαντική ανακάλυψη του Γαλιλαίου ήταν η ύπαρξη μαγνητόσφαιρας στον Γανυμήδη, κάτι που σημαίνει ότι ο δορυφόρος αυτός έχει το δικό του μαγνητικό πεδίο. Λόγω του μαγνητικού αυτού πεδίου είναι πιθανή και η ύπαρξη ενός ρευστού πυρήνα από σίδηρο ή από αγώγιμο αλατισμένο νερό που βρίσκεται κάτω από τον παγωμένο φλοιό του. Άλλες πάλι μετρήσεις μας έδειξαν την πιθανή ύπαρξη ιονόσφαιρας ενώ κάτω από την ιονόσφαιρα πρέπει να υπάρχει και μια πολύ λεπτή και αραιή ατμόσφαιρα.

Το Juno πλησίασε σε απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων πάνω από τον Γανυμήδη, συνέλεξε δεδομένα και κατέγραψε λεπτομερείς εικόνες από την επιφάνεια του. Αναμένεται τώρα η ανάλυση των δεδομένων και των νέων εικόνων που μπορεί να αποκαλύψουν νέα στοιχεία για τον δορυφόρο.




 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,415 μηνύματα.
Ουαου!

Ερασιτέχνες αστρονόμοι ανακάλυψαν σπάνιο πλανητικό σύστημα

Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021

1623517568248.png

Ερασιτέχνες αστρονόμοι βλέποντας δεδομένα από το διαστημικό παρατηρητήριο TESS διέκριναν την πιθανή παρουσία ενός πλανητικού συστήματος σε απόσταση 352 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Ηρακλή. Ομάδα επιστημόνων ανέλαβε να διερευνήσει τα ευρήματα των ερασιτεχνών αστρονόμων και με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» επιβεβαιώνει την ανακάλυψη ενός νέου πλανητικού συστήματος.

Τα τελευταία χρόνια έχουν ανακαλυφθεί περίπου 4,5 χιλιάδες εξωπλανήτες όμως στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν σε συστήματα που μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί δεύτερος πλανήτης σε αυτά. Τα συστήματα που έχουν εντοπιστεί δύο ή περισσότεροι πλανήτες είναι ελάχιστα για αυτό και η ανακάλυψη τους παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον.


Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτό το νέο πλανητικό σύστημα. Το άστρο του συστήματος στο οποίο οι επιστήμονες έχουν δώσει δύο κωδικές ονομασίες (TOI-2319 ή SAO 84691) έχει μάζα παρόμοια με αυτή του Ήλιου αλλά είναι λίγο μεγαλύτερο σε μέγεθος και λίγο πιο φωτεινό από το μητρικό μας άστρο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν την ύπαρξη δύο πλανητών που κινούνται γύρω από αυτό το άστρο οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία της σούπερ-Γαίας δηλαδή πλανητών με μέγεθος ως και δέκα φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης.

Ο κοντινότερος στο άστρο πλανήτης ονομάστηκε HD 152843b, είναι 3.4 φορές μεγαλύτερος σε μέγεθος από την Γη και ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από το άστρο σε 12 ημέρες. Ο δεύτερος πλανήτης ονομάστηκε HD 152843c είναι 5.8 φορές μεγαλύτερος σε μέγεθος από την Γη και ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από το άστρο του σε 19-35 ημέρες.

«Μελετώντας τους δύο πλανήτες ταυτόχρονα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία που μπορεί να προσφέρει νέα στοιχεία για το πώς σχηματίζονται και εξελίσσονται γειτονικοί πλανήτες. Οι δύο πλανήτες αυτού του συστήματος είναι πλανήτες αερίου και πολύ καυτοί για να υποστηρίξουν την ζωή αλλά παρόλα αυτά είναι πολύτιμοι στην μελέτη για την ποικιλία των πλανητών στον γαλαξία μας. Έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε τα πρώτα μικρά βήματα στην προσπάθεια εντοπισμού και μελέτης ενός πλανήτη παρόμοιου με την Γη και συνεχώς διευρύνουμε τα όρια του τι μπορούμε να δούμε στο Σύμπαν» αναφέρει η Νόρα Έισνερ, διδακτορική φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,415 μηνύματα.

Εντυπωσιακή ανακάλυψη – Δείτε το γιγάντιο άστρο που «αναβοσβήνει»

1623606025968.png



Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε κοντά στο κέντρο του γαλαξία μας, σε απόσταση μεγαλύτερη των 25.000 ετών φωτός από τη Γη, ένα γιγάντιο άστρο που φαίνεται να αυξομειώνει δραματικά τη φωτεινότητα του.

Το άστρο με την ονομασία VVV-WIT-08 μείωσε για άγνωστο λόγο τη λαμπρότητα του κατά περίπου 97%, με αποτέλεσμα σχεδόν να εξαφανιστεί από τον ουρανό, τόσο στο ορατό όσο και στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος, αλλά μετά από μερικούς μήνες επανήλθε στο προηγούμενο φως του. Μολονότι πολλά άστρα μεταβάλλουν τη φωτεινότητα τους, είτε επειδή πάλλονται είτε επειδή σκιάζονται πρόσκαιρα από κάποιο άλλο παρεμβαλλόμενο άστρο, είναι πάρα πολύ σπάνιο ένα άστρο να γίνει τόσο αχνό για μια παρατεταμένη περίοδο αρκετών μηνών και μετά να ανακτήσει την προηγούμενη φωτεινότητα του.
Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Πολωνία και τη Χιλή, με επικεφαλής το δρα Λάι Σμιθ του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, έκαναν την ανακάλυψη με τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή και τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» της βρετανικής Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Μια εκτίμηση, όπως είπαν, είναι ότι το εν λόγω ασυνήθιστο άστρο ανήκει σε μια νέα κατηγορία διπλών αστρικών συστημάτων, στα οποία υπάρχει ένα γιγάντιο άστρο 100 φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο, το οποίο σκιάζεται κάθε λίγες δεκαετίες από ένα μέχρι στιγμής αόρατο και απροσδιόριστο σύντροφο (μάλλον είτε άλλο άστρο, είτε μεγάλο πλανήτη σε τροχιά). Έτσι το γιγάντιο άστρο υφίσταται περιοδική έκλειψη από το συνοδό του.

Είναι πάντως αξιοσημείωτη -και ανοικτή σε ερμηνείες- η δήλωση του αστρονόμου δρος Σεργκέι Κοπόσοφ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου: «Είναι εντυπωσιακό ότι παρατηρήσαμε ένα σκούρο, μεγάλο και επίμηκες αντικείμενο να περνάει ανάμεσα σε μας και στο μακρινό άστρο και μπορούμε μόνο εικασίες να κάνουμε για την προέλευση του».

Μια άλλη -γνωστή εδώ και καιρό- περίπτωση με ομοιότητα είναι του γιγάντιου άστρου Epsilon Aurigae, που εν μέρει σκιάζεται από ένα πελώριο δίσκο σκόνης κάθε 27 χρόνια, αλλά η φωτεινότητα του πέφτει το πολύ έως 50%. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε και το άστρο TYC 2505-672-1 που φαίνεται να αυξομειώνει τη φωτεινότητα του κάθε 69 χρόνια.

Πέρα από το VVV-WIT-08, οι αστρονόμοι βρήκαν επίσης δύο άλλα εξίσου ιδιόμορφα γιγάντια άστρα, γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση τους ότι πρόκειται για μια νέα κατηγορία άστρων που «αναβοσβήνουν» και τα οποία θέλουν περαιτέρω μελέτη. Το WIT στην ονομασία τους προκύπτει από τα αρχικά γράμματα των λέξεων «What is This» (Τι Είναι Αυτό), επειδή οι αστρονόμοι δεν έχουν ιδέα περί τίνος ακριβώς πρόκειται.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,415 μηνύματα.
Ρε γμτ...εδω και καποιο καιρο τι ξαφνικη στροφη ειναι αυτη απο τις ΗΠΑ με την υπαρξη εξωγηινης ζωης κλπ δεν υπαρχει! Απο εκει που το ειχαν ραμμενο και δεν μας ελεγαν τιποτα απο τον τυπο,τωρα μεχρι και να ετοιμαζονται για επιθεσεις μαθαινμουμε.Τι κουφα ειναι αυτα;

ΝΑΤΟ: Προετοιμάζεται για επιθέσεις και από το Διάστημα - Τι θα αναφέρει η ανακοίνωση της Συνόδου

1623688465621.png


Επίθεση από ή στο Διάστημα; Το ΝΑΤΟ δηλώνει έτοιμο να το διαχειριστεί και αυτό. Σύμφωνα με το Reuters, στο οποίο έχει περιέλθει αντίγραφο της τελικής ανακοίνωσης της Συνόδου των Βρυξελλών, η Βορειοαντλαντική Συμμαχία παρουσιάζεται, είναι αν θέλετε, έτοιμη να απαντήσει στρατιωτικά αν δεχθεί επίθεση.


«Θεωρούμε πως οι επιθέσεις (στο ΝΑΤΟ), από ή στο Διάστημα παρουσιάζουν μια σαφή πρόκληση στην ασφάλεια της συμμαχίας, η επίδραση των οποίων μπορεί να απειλήσει... την ευημερία, την ασφάλεια, και τη σταθερότητα, και θα μπορούσαν να είναι τόσο επιβλαβείς στις σύγχρονες κοινωνίες όσο και μία συμβατική επίθεση", θα αναφέρουν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ στην ανακοίνωσή τους που θα δημοσιοποιηθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

"Τέτοιες επιθέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επίκληση του άρθρου 5, της ρήτρας συλλογικής άμυνας της συμμαχίας", θα αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Για να καταλαβω δηλαδη αν μας επιτεθουν εξωγηινοι θα επικαλεστουμε το αρθρο 5 και θα τους πουμε κοιτατε...εχουμε το αρθρο 5 θα σας επιτεθουμε; :crazy:
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,415 μηνύματα.
Αυτο και αν ειναι κουφο!

Έτοιμος για εκτόξευση ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος


Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021 10:05

1623773122396.png

Τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε γνωστό ότι μια εταιρεία ξυλείας στην Ιαπωνία σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κιότο θα συνεργαστούν για την κατασκευή ενός δορυφόρου που τα όργανα του θα ενσωματώνονται σε ένα ξύλινο περίβλημα. Όπως φαίνεται το νήμα του πρώτου ξύλινου δορυφόρου θα κόψει μια ευρωπαϊκή εταιρεία. Η Φιλανδική Arctic Astronautics δηλώνει έτοιμη να στείλει στο Διάστημα ένα ξύλινο δορυφόρο μέχρι το τέλος του έτους. Η εταιρεία είχε κατασκευάσει ένα ξύλινο δορυφόρο τον οποίο είχε προσαρτήσει σε ένα μετεωρολογικό μπαλόνι το 2017. Αυτή την φορά όμως ο ξύλινος δορυφόρος θα σταλεί αυτόνομα στο Διάστημα.

Πρόκειται για ένα μίνι δορυφόρο 10x10x10 εκατοστά που ζυγίζει ένα κιλό. Στόχος της Arctic Astronautics είναι ο δορυφόρος αυτός να δώσει το έναυσμα για να αρχίσει η διαστημική βιομηχανία να εγκαταλείπει τα υλικά που παράγονται με ορυκτά καύσιμα και να στραφεί στην χρησιμοποίηση φιλικών στο περιβάλλον υλικών όπως το ξύλο.


Αν σκεφτούμε ότι εξελίσσεται ανάμεσα στα άλλα και μια εμπορική μάχη στο Διάστημα για την κατασκευή στόλων που θα αποτελούνται από χιλιάδες τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους η κατασκευή τους από φιλικά στο περιβάλλον υλικά θα ήταν σίγουρα μια θετική εξέλιξη.

O δορυφόρος που ονομάζεται Woodsat είναι κατασκευασμένος από ένα κοινό είδος κόντρα πλακέ που έχει υποστεί μια ειδική για την περίσταση επεξεργασία ώστε να μην παράγει ανεπιθύμητη υγρασία στις διαστημικές συνθήκες η οποία να αποτελεί κίνδυνο για την λειτουργία των οργάνων του δορυφόρου. H επεξεργασία αυτή διασφαλίζει επίσης ότι το ξύλο δεν θα παθαίνει διαβρώσεις στο Διάστημα γεγονός που επίσης θα έθετε σε κίνδυνο την λειτουργία του δορυφόρου.

Η εταιρεία θα τοποθετήσει στον πρώτο Woodsat που θα στείλει στο Διάστημα διάφορα όργανα, αισθητήρες και κάμερες, που θα παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση του. Με αυτό τον τρόπο οι κατασκευαστές θα μπορούν να διαπιστώσουν τις πιθανές αδυναμίες και ατέλειες του δορυφόρου ώστε να τις διορθώσουν και να δημιουργήσουν ένα τελικό προϊόν που να είναι απόλυτα συμβατό με τις διαστημικές συνθήκες και να μπορεί να σταθεί ως εναλλακτική λύση στους συμβατικούς δορυφόρους.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,415 μηνύματα.
Όνομα ρε φιλε που του εδωσαν! :crazy:

Βετελγόζης: Λύθηκε το μυστήριο με άστρο που άφησε άφωνους τους αστρονόμους


1623861614390.png

Ο Βετελγόζης σκοτείνιασε μυστηριωδώς στα τέλη του 2019.​


ΤοΒΗΜΑ Team
16.06.2021

Οταν ο Βετελγόζης, ένα γιγάντιο πορτοκαλί άστρο στον αστερισμό του Ωρίωνα, έχασε τα δύο τρίτα της λαμπρότητάς του, οι αστρονόμοι έμειναν έκπληκτοι.

Κάποιοι πίστεψαν ότι η μόνη εξήγηση για το αναπάντεχο σκοτείνιασμα ήταν ότι το άστρο ετοιμαζόταν να εκραγεί σε σουπερνόβα -το οποίο θα ήταν η πρώτη έκρηξη υπερκαινοφανούς αστέρα στον Γαλαξία μας από τον 17ο αιώνα.
Όπως φαίνεται όμως, το εκρηκτικό σόου αναβάλλεται.

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature αποκαλύπτει ότι το ξαφνικό σκοτείνιασμα του Βετελγόζη από τα τέλη του 2019 μέχρι τις αρχές του 2020 ήταν αποτέλεσμα ενός γιγάντιου νέφους σκόνης που πέρασε μπροστά από το άστρο και έκρυψε τμήμα της επιφάνειάς του για τους παρατηρητές στη Γη.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε το «Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο» (VLT) του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου του Νότου (ESO) για να παρατηρήσει τον Βετελγόζη (γνωστό και ως Μπετελγκέζ) τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο του 2020, όταν η λαμπρότητά του είχε πια αρχίσει να επανέρχεται στο κανονικό.


Συνδυάζοντας τις παρατηρήσεις αυτές με εικόνες που είχαν ληφθεί το 2019, οι αστρονόμοι κατέγραψαν τη μυστηριώδη μείωση της λαμπρότητας, η οποία ήταν πιο έντονη στο νότιο ημισφαίριο του άστρου.

«Για πρώτη φορά βλέπουμε την εικόνα ενός άστρου να αλλάζει σε πραγματικό χρόνο» σχολιάζει ο Μιγκέλ Μονταρζέ του Παρατηρητηρίου του Παρισιού, επικεφαλής της μελέτης.

Οι εικόνες του ESO αυτά συνδυάστηκαν στη συνέχεια με παρατηρήσεις του Hubble που έδιναν ενδείξεις για μια πυκνή, καυτή μάζα υλικού να σιγοβράζει μέσα στην ατμόσφαιρα του άστρου πριν το ξαφνικό σκοτείνιασμα.


Η ανάλυση δίνει μια πλήρη εικόνα για το πώς εξελίχθηκε το φαινόμενο. Η επιφάνεια του Βετελγόζη, λένε οι ερευνητές, αλλάζει διαρκώς καθώς γιγάντιες μάζες αερίου κινούνται, φουσκώνουν και συρρικνώνονται μέσα στο άστρο.

Λόγω αυτών των αλλαγών, ο Βετελγόζης εκτίναξε στο Διάστημα μια γιγάντια μάζα αερίου η οποία απομακρύνθηκε, ψύχθηκε και συμπυκνώθηκε, με τα βαρύτερα στοιχεία όπως το πυρίτιο να στερεοποιούνται σε σωματίδια σκόνης.

«Χάρη στο Hubble μπορέσαμε να διακρίνουμε το υλικό όταν εκτινάχθηκε από την επιάνεια του άστρου και διαπέρασε την ατμόσφαιρά του, πριν τελικά σχηματιστεί η σκόνη που προκάλεσε το σκοτείνιασμα» λέει η Άντρια Ντουπρί του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν.

Το σύννεφο αερίου εκτοξεύτηκε με ταχύτητα 320.000 χιλιάδων την ώρα και συμπυκνώθηκε όταν έφτασε σε απόσταση μερικών εκατομμυρίων χιλιομέτρων από το άστρο.

Η παρατήρηση του φαινομένου ήταν εφικτή χάρη στο μέγεθος του Βετελγόζη, ένα από τα μεγαλύτερα άστρα που διακρίνονται με γυμνό μάτι στον ουρανό.

Έχει διάμετρο 1.180 φορές μεγαλύτερη από του Ήλιου, κάτι που σημαίνει ότι αν το άστρο βρισκόταν στο κέντρο του Ηλιακού Συστήματος η επιφάνειά του θα έφτανε μέχρι την τροχιά του Ήλιου.

Λόγω της μεγάλης μάζας του, το άστρο γερνά με μεγάλη ταχύτητα. Η έκρηξή του σε σουπερνόβα μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα, όμως το τέλος του ίσως απέχει μόνο λίγες χιλιάδες χρόνια.

 

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών, επαγγέλεται Χρηματιστής και μας γράφει απο Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 27,964 μηνύματα.
Όνομα ρε φιλε που του εδωσαν! :crazy:

Βετελγόζης: Λύθηκε το μυστήριο με άστρο που άφησε άφωνους τους αστρονόμους


Η μαλακία που τους δέρνει με τις μεταφράσεις ονομάτων. Belteguese είναι και έτσι έπρεπε να το αφήσουν αμετάφραστο.

Σα το Roger Bacon στα σχολικά εγχειρίδια που τον μετέφραζαν Ρογήρο Βάκωνα.

Ο Belteguese εντωμεταξυ είναι ΤΕΡΑΣ, όχι απλά Sol και λοιπά γατάκια.

Πόσο γοητευτικό είναι το διάστημα με όλα του τα θαύματα κι εμείς είμαστε παγιδευμένοι πάνω σ αυτή τη Γη να ασχολούμαστε αν θα βρούμε δουλειά, αν θα πλακωθούμε με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες ή αν θα μας κάνει μυοκαρδίτιδα το Φάιζερ. Γαμώ την τύχη μου να μην έχω γεννηθεί αργότερα όταν θα εξερευνηθεί το διάστημα και θα το αποικίζουμε.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,415 μηνύματα.

H G7 ανησυχεί για τα διαστημικά σκουπίδια


Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021
1623947890624.png

Σημαντικές ειδήσεις από την πρόσφατη σύνοδο της G7 στην Κορνουάλη δεν βγήκαν αφού ως συνήθως οι διαφορές είναι μεγάλες μεταξύ των μελών της. Σε αυτό που όπως φαίνεται συμφώνησαν οι ηγέτες των ισχυρότερων οικονομικά κρατών του πλανήτη είναι στον καθορισμό κανόνων στην παγκόσμια διαστημική δραστηριότητα αναγνωρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα με τα διαστημικά σκουπίδια.

«Η περιοχή γύρω από τον πλανήτη όπου κάτι μπορεί να τεθεί σε τροχιά γύρω από αυτόν είναι ένα πολύτιμο αλλά και πολύ ευαίσθητο περιβάλλον και καθώς παρατηρείται συνεχής αύξηση της κίνησης και της δραστηριότητας εκεί πρέπει όλα τα κράτη να ενεργήσουμε από κοινού για να διασφαλίσουμε την βιώσιμη χρήση του Διαστήματος προς όφελος όλων των χωρών. Δεσμευόμαστε στην δημιουργία ασφαλούς και βιώσιμης χρήσης του Διαστήματος για την υποστήριξη των φιλοδοξιών της ανθρωπότητας στο παρόν και το μέλλον και αναγνωρίζουμε τον αυξανόμενο κίνδυνο των διαστημικών σκουπιδιών αλλά και τον γενικότερο συνωστισμό στην τροχιακή περιοχή της Γης» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η G7.


«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να σταθεροποιήσουμε την παγκόσμια διαστημική δραστηριότητα. Πρέπει να σχεδιάσουμε από και πέρα τις δραστηριότητες μας με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και βιώσιμο περιβάλλον για το αύριο. Χαιρετίζουμε την δέσμευση των ηγετών της G7 να τοποθετήσουν την διαστημική βιωσιμότητα στην καρδιά της πολιτικής ατζέντας» δηλώνει η Σιμονέτα Ντι Πίπο, διευθύντρια του Γραφείου Διαστημικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Η απειλή

Απροσδιόριστου αριθμού μικρότερα και μεγαλύτερα κομμάτια από πυραύλους, διαστημικά σκάφη, δορυφόρους και κάθε είδους αντικείμενα, ακόμη και πράγματα που πέφτουν από τα χέρια των αστροναυτών σε διαστημικούς περιπάτους, κυκλοφορούν ελεύθερα σε τροχιά γύρω από την Γη έχοντας δημιουργήσει μια μεγάλη «χωματερή» το μέγεθος της οποίας μεγαλώνει συνεχώς.

Τα διαστημικά σκουπίδια αποτελούν πολύ σοβαρή απειλή αφού κινούνται με ταχύτητες 30 χιλιάδων χλμ./ώρα και όπως είναι ευνόητο αν κάποιο από αυτά πέσει πάνω σε ένα διαστημικό σκάφος ή έναν εν λειτουργία δορυφόρο μπορεί να του προκαλέσει σοβαρή ή ακόμη και ανεπανόρθωτη ζημιά με ότι αυτό συνεπάγεται. Το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού υποχρεώνεται συχνά να τον μετατοπίζει για να αποφύγει κάποιο απειλητικό διαστημικό σκουπίδι.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος εκτιμά ότι υπάρχουν περί τα 130 εκατ. διαστημικά σκουπίδια με διάμετρο μέχρι ένα εκατοστό και περίπου 34 χιλιάδες με διάμετρο ως και δέκα εκατοστά τα οποία είναι και τα πιο επικίνδυνα.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,415 μηνύματα.

Το Hubble εντόπισε μυστηριώδες γαλαξιακό φαινόμενο


Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021
1624377176512.png


Η NASA προσπαθεί να βρει λύση σε ένα δύσκολο τεχνικό πρόβλημα που έχει θέσει τα τελευταία 24ωρα εκτός λειτουργίας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Όμως λίγο πριν προκληθεί η ζημιά ο πατριάρχης των διαστημικών τηλεσκοπίων προσέθεσε στην μακριά λίστα των ανακαλύψεων του άλλη μια.

Το Hubble εντόπισε ένα σπάνιο κοσμικό φαινόμενο που συμβαίνει σε ένα γαλαξία που βρίσκεται σε απόσταση 118 εκατ. ετών φωτός από εμάς. Πρόκειται για τον γαλαξία NGC 3254 που ανακαλύφθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από τον κορυφαίο Βρετανό αστρονόμο Ουίλιαμ Χέρσελ. Ο NGC 3254 ανήκει στην κατηγορία των γαλαξιών Σίφερτ που ως επί το πλείστων είναι σπειροειδείς ή ραβδωτοί και εκτιμάται ότι αποτελούν το 10% των γαλαξιών του Σύμπαντος. Περιλαμβάνουν έναν εξαιρετικά λαμπρό μικρό πυρήνα, ο οποίος μπορεί μερικές φορές να ξεπερνά σε φωτεινότητα ολόκληρο τον περιβάλλοντα γαλαξία.


Οι νέες παρατηρήσεις και εικόνες του Hubble στον NGC 3254 δείχνουν ότι το κέντρο του γαλαξία είναι εξαιρετικά ενεργό. Παράγει ενέργεια περισσότερη από όση όλος ο υπόλοιπος γαλαξίας γεγονός που δεν συναντάται εύκολα και χρήζει φυσικά προσοχής και μελέτης από τους ειδικούς.

Η NASA με ανακοίνωση της αναφέρει ότι όπως συμβαίνει και σε άλλους γαλαξίες Σίφερτ έτσι και σε αυτόν πιθανότατα στο κέντρο του υπάρχει μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα. Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες έχουν μάζα από ένα εκατομμύριο ως ένα δισεκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από αυτή μιας συμβατικής μαύρης τρύπας. Αυτό σημαίνει πώς όταν μια τέτοια τρύπα είναι ενεργή η ενέργεια που παράγει είναι κολοσσιαία.

Οι επιστήμονες καλούνται τώρα να εξηγήσουν την αιτία του φαινομένου και αυτό πράγματι οφείλεται σε μια γιγάντια μαύρη τρύπα ή αν συμβαίνει κάτι άλλο και τι μπορεί να είναι αυτό. Η λύση του μυστηρίου αναμένεται να ρίξει φως σε άγνωστους γαλαξιακούς και κοσμικούς μηχανισμούς.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,415 μηνύματα.
χμ....:crazy:

Πλησιάζει προς την Γη ένας βράχος «UFO»

Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021
1624468908868.png

Μελετώντας δεδομένα του ερευνητικού προγράμματος Dark Energy Survey εντοπίστηκε από αστρονόμους ένα τεράστιο διαστημικό σώμα που κινείται στο νέφος Oort που βρίσκεται στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος αλλά κινείται κατά περιόδους και προς το εσωτερικό του. Με άρθρο τους στην διαδικτυακή υπηρεσία προδημοσιεύσεων arXiv οι ερευνητές αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα διαστημικό βράχο με διάμετρο 100-400 χλμ. μέγεθος που τοποθετείται ανάμεσα σε ένα νάνο πλανήτη και ένα «μέγκα-κομήτη» όπως τον χαρακτηρίζουν.

Είναι πολύ πιθανό να μάθουμε σύντομα τι ακριβώς είναι αυτό το διαστημικό σώμα που έλαβε την κωδική ονομασία 2014 UN271 αφού αυτή την περίοδο κινείται προς το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος και θα φτάσει μέσα στην επόμενη δεκαετία σε απόσταση από τον Ήλιο παρόμοια με αυτή που βρίσκεται ο Κρόνος.


Έτσι οι επιστήμονες θα έχουν την ευκαιρία να στρέψουν τα διαστημικά και επίγεια τηλεσκόπια σε εκείνη την περιοχή για να παρατηρήσουν αυτόν τον διαστημικό βράχο. Είναι μάλιστα μια μοναδική ευκαιρία αφού είναι η πρώτη φορά μετά από 600 χιλιάδες έτη που αυτό το διαστημικό σώμα εισέρχεται τόσο βαθιά στο ηλιακό μας σύστημα και πλησιάζει σε σχετικά κοντινή απόσταση τον πλανήτη μας. Η τροχιακή του κίνηση έχει εκπλήξει τους επιστήμονες αφού ολοκληρώνεται σε 612,190 έτη και μάλιστα κινείται με ένα τρόπο και μια δυναμική που δεν μπορούν προς το παρόν να εξηγήσουν οι ειδικοί που ευελπιστούν να πάρουν απαντήσεις όταν μας πλησιάσει.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,415 μηνύματα.

Ανακαλύφθηκε άγνωστος γιγαντιαίος κομήτης - Ο μεγαλύτερος που έχει βρεθεί στη σύγχρονη εποχή

1625155237519.png

Έναν γιγαντιαίο κομήτη ανακάλυψαν Αμερικανοί αστρονόμοι. Ο κομήτης έχει διάμετρο 100 έως 200 χιλιόμετρα, δεκαπλάσια από τη διάμετρο των περισσότερων κομητών, και με μάζα περίπου 1.000 φορές μεγαλύτερη από εκείνη ενός τυπικού κομήτη. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο κομήτη που έχει βρεθεί στη σύγχρονη εποχή και αναμένεται να κάνει την κοντινότερη προσέγγισή του στον Ήλιο το 2031.


Ο κομήτης που προέρχεται από τις εσχατιές του ηλιακού συστήματός μας, το παγωμένο Νέφος του Όορτ, έχει μια άκρως επιμήκη τροχιά και χρειάζεται περίπου 5,5 εκατομμύρια χρόνια για να ολοκληρώσει την τροχιά του. Ανακαλύφθηκε στο πλαίσιο των παρατηρήσεων της Έρευνας για τη Σκοτεινή Ενέργεια (Dark Energy Survey). Ονομάστηκε Κομήτης Μπερναρντινέλι-Μπερνστάιν (ή C/2014 UN271), από το όνομα των δύο αστρονόμων του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια που τον ανακάλυψαν.

Οι κομήτες είναι παγωμένα σώματα, που εξατμίζονται όσο πλησιάζουν τον Ήλιο, λόγω της μεγάλης θερμότητας του. Το ταξίδι του εν λόγω κομήτη υπολογίζεται ότι ξεκίνησε σε απόσταση τουλάχιστον 40.000 αστρονομικών μονάδων (δηλαδή 40.000 φορές η απόσταση Γης-Ήλιου) ή έξι τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων. Είναι πιθανώς το μεγαλύτερο σώμα του Νέφους του Όορτ που έχει ποτέ βρεθεί.

Τον Ιούνιο του 2021 ο κομήτης είχε πλησιάσει τον Ήλιο σε απόσταση 20 αστρονομικών μονάδων ή τριών δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων και αναμένεται να φθάσει στο περιήλιο του (το κοντινότερο σημείο από το μητρικό άστρο μας) τον Ιανουάριο του 2031, έχοντας πλησιάσει στις 11 αστρονομικές μονάδες (περίπου όσο η απόσταση Κρόνου-Ήλιου). Δεν είναι ακόμη γνωστό, πόσο φωτεινός θα έχει γίνει όταν φθάσει στο περιήλιο. Δεν προβλέπεται πάντως να γίνει ορατός με γυμνά μάτια από τη Γη, αλλά θα χρειάζεται τουλάχιστον ένα καλό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο για την παρατήρησή του.

«Έχουμε το προνόμιο να έχουμε ανακαλύψει ίσως τον μεγαλύτερο κομήτη που έχει ποτέ παρατηρηθεί, ή τουλάχιστον τον μεγαλύτερο που έχει ποτέ μελετηθεί. Ο κομήτης δεν έχει επισκεφθεί το ηλιακό μας σύστημα εδώ και τουλάχιστον τρία εκατομμύρια χρόνια», δήλωσε ο καθηγητής Γκάρι Μπερνστάιν (ο Μπερναρντινέλι είναι μεταπτυχιακός φοιτητής του).

Ο κομήτης θα παρακολουθείται στενά από τη διεθνή αστρονομική κοινότητα, για να κατανοηθεί καλύτερα η σύνθεση και η προέλευση του. Οι αστρονόμοι υποπτεύονται ότι υπάρχουν πολύ περισσότεροι κομήτες τόσο μεγάλου μεγέθους στο Νέφος Όορτ, πέρα από τον Πλούτωνα και τη Ζώνη του Κάιπερ.

 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top