Ελληνικά VS Ξένα Πανεπιστήμια

Maria_Xagorari

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Μαρία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 22 ετών και επαγγέλεται Τουριστικά. Έχει γράψει 315 μηνύματα.
σ΄αυτούς που έχουν γονείς μεροκαματιάρηδες οι οποίοι αποφάσισαν να στερηθούν, όχι τα περισσευούμενα αλλά τα αναγκαία προκειμένουν να στείλουν το παιδί τους στο εξωτερικό για να πραγματοποιήσει το όνειρό του, σ΄αυτούς που επειδή δεν τους έφταναν όσα τους έστελναν οι γονείς τους, δούλευαν και συγχρόνως σπούδαζαν.
Αυτούς δεν θα τους ψέξω, θα τους επαινέσω. Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες αντοχές. Σημασία έχει να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα με όποιον τρόπο μπορούμε. Και είμαι σίγουρη ότι όλοι αυτοί θα έχουν εξαιρετική πορεία επειδή όταν καίει μέσα σου η φλόγα για κάτι, "ψάχνεσαι" και εξελίσσεσαι και φτάνεις στην κορυφή.
Ακριβώς αυτό.
Κάλυψες τα πάντα παρα πολυ σωστά.
 

Nelliel

Περιβόητο μέλος

Η Nelliel αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,061 μηνύματα.
εθελοντικά εννοείτε τζάμπα ; .....
Δούλεψα "εθελοντικά"(τζάμπα δηλαδή !) πέρυσι το καλοκαίρι κάποιες μέρες μόνο μέχρι "να μάθω τη δουλειά"(είχα πάει τέλος του μήνα οπότε απλά με πλήρωναν από τον επόμενο κανονικά) και δεν το ξανά κάνω .
Η δουλειά ακόμα και σε επίπεδο εκπαίδευσης πληρώνεται .
Αν θέλει κάποιος να γίνει εθελοντής υπάρχουν χιλιάδες προγράμματα που μπορεί να στηρίξει και όχι να παράξει έργο για μια εταιρεία χωρίς να λάβει ούτε 1% πίσω !!!!!!!!!!!!
Καταλαβαίνω ότι όλοι από κάπου ξεκινάμε και εννοείται ότι με τα χρόνια κ την εμπειρία οι αμοιβές αυξάνονται , αλλά το να δουλέψει κάποιος ΤΖΆΜΠΑ ακόμα και στο ξεκίνημα της καριέρας του κ με 0 εμπειρία είναι ΝΤΡΟΠΉ.

:)
Ναι ΤΖΑΜΠΑ. Ουσιαστικά δουλεία και λες και ευχαριστώ. Εγώ δούλεψα έτσι 1 χρόνο. Έχω εθελοντές που δουλεύουν τζάμπα επειδή το πανεπιστήμιο τους ζητάει εθελοντική εργασία σε νοσοκομείο για να εισαχθούν στην ιατρική ή χρειάζονται την εμπειρία για να κάνουν αιτήσεις αλλού. Νιώθω πολύ χάλια που εκμεταλλευομαστε φοιτητές όσο δεν πάει. Το λιγότερο που κάνω ειναι να τους βγάζω για φαγητό ή να τους δίνω δωράκια. Το αφεντικό μου που βγάζει ένα σωρό λεφτά δεν τους παίρνει ούτε καφέ. Βασικά ούτε ευχαριστώ δεν τους λέει.
 

jj!

Τιμώμενο Μέλος

Ο jj! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ιδιωτικός υπάλληλος. Έχει γράψει 13,487 μηνύματα.
Την δική μου την ιστορία την ξέρετε οι περισσότεροι λίγο-πολύ :P

Μου φαίνεται αστείο που μερικοί άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν το προνόμιο ότι γεννήθηκαν σε οικογένεια με 2 γονείς αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (εύπορους, λογικά μεσαίας τάξης) το προνόμιο των φροντιστηρίων, το προνόμιο των "οικογενειακών φίλων/γνωστών" και το προνόμιο ότι είχαν την οικονομική στήριξη των γονιών τους σε κάθε τους βήμα (μεταπτυχιακά, διδακτορικά, εξωτερικό).

Για κάποιους από εμάς αυτά δεν ήταν ήδη στρωμένα και έπρεπε οι ίδιοι να παλέψουμε με νύχια και με δόντια για να σκαρφαλώσουμε τα σκαλοπάτια της κοινωνικής διαστρωμάτωσης (ενώ άλλοι έπαιρναν το ασανσέρ :P), λαμβάνοντας μονάχα ηθική υποστήριξη από τους γονείς (που όμως υπήρξε πολύτιμη). Θεωρώ ότι σε αυτή την περίπτωση κάθε επιτυχία είναι πιο γλυκιά και σου δίνει περισσότερα κίνητρα...
Όπως είπε και ο @ilias90, το να μπορεί μία λαϊκή εργατική οικογένεια να στείλει τα παιδιά της στο πανεπιστήμιο χωρίς προϋποθέσεις κοινωνικού κύρους, θα πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.
Για να δώσω την προσωπική μου νότα, χαίρομαι που στη δική μου περίπτωση υπήρξα ένα παράδειγμα πείσματος και αποφασιστικότητας, ακόμη κι όταν δεν πίστεψε κανένας στις δυνάμεις μου (παρά μόνο η μάνα μου). Αυτό θα πει προσήλωση.

Αυτοί που δεν διαχειρίστηκαν σωστά τα προνόμιά τους, το μόνο που ξέρουν να κάνουν πια είναι να μιζεριαζουν και να αναθεματίζουν την τύχη τους.
 

ilias90

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο White Privilege αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών. Έχει γράψει 1,901 μηνύματα.
Για κάποιους από εμάς αυτά δεν ήταν ήδη στρωμένα και έπρεπε οι ίδιοι να παλέψουμε με νύχια και με δόντια για να σκαρφαλώσουμε τα σκαλοπάτια της κοινωνικής διαστρωμάτωσης (ενώ άλλοι έπαιρναν το ασανσέρ :P), λαμβάνοντας μονάχα ηθική υποστήριξη από τους γονείς (που όμως υπήρξε πολύτιμη). Θεωρώ ότι σε αυτή την περίπτωση κάθε επιτυχία είναι πιο γλυκιά και σου δίνει περισσότερα κίνητρα...
Ναι, δεν συγκρίνεται η αίσθηση, έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό. Βέβαια αν το δεις τελείως κυνικά, φτάνεις ακριβώς στο ίδιο αποτέλεσμα, έχοντας σπαταλήσει περισσότερη ενέργεια (πχ παράλληλη εργασία στην τετραετή σου φοίτηση, αγωνία και άγχος για το αν θα τα βγάλεις πέρα γενικά κ.λπ.). Η αίσθηση επιτυχίας, πάντως, βελτιώνει την αυτοεκτίμησή σου και σε κινητοποιεί, όπως πολύ σωστά αναφέρεις. Δεν υπάρχει πιο μεθυστική αίσθηση από αυτή του να αισθάνεσαι τον έλεγχο της ζωής σου, να νιώθεις δυνατός και έτοιμος για κάθε πρόκληση και εμπόδιο που θα εμφανιστεί :)
Όπως είπε και ο @ilias90, το να μπορεί μία λαϊκή εργατική οικογένεια να στείλει τα παιδιά της στο πανεπιστήμιο χωρίς προϋποθέσεις κοινωνικού κύρους, θα πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.
Για να δώσω την προσωπική μου νότα, χαίρομαι που στη δική μου περίπτωση υπήρξα ένα παράδειγμα πείσματος και αποφασιστικότητας, ακόμη κι όταν δεν πίστεψε κανένας στις δυνάμεις μου (παρά μόνο η μάνα μου). Αυτό θα πει προσήλωση.
Η δωρεάν παιδεία (όσο δωρεάν είναι, όπως σωστά αναφέρει η Χιμέλα) είναι ένα προνόμιο, ένα κοινωνικό κεκτημένο που αν το απωλέσουμε θα κάνουμε ένα ωραιότατο ταξίδι πίσω στον χρόνο, όπως γράφω και στο προηγούμενο μήνυμά μου. Γι' αυτό αναφέρομαι σε εμάς που παλέψαμε ακόμα και για τα πιο βασικά, ότι είναι ανεπίτρεπτο να μην σκεφτόμαστε τα δεινά που θα τραβήξουν οι επόμενες γενιές.

Για να μην παρεξηγηθώ, πάντως, δεν μέμφομαι σε καμία περίπτωση τους ανθρώπους που οι οικογένειές τους είχαν τη δυνατότητα να τους παρέχουν εφόδια. Ίσα ίσα, κι εγώ θα το ήθελα αυτό (ποιος δεν θα το ήθελε; )... το θέμα στην τελική είναι τι κάνεις με αυτά που σου δόθηκαν. Να γράψω και δύο σχετικά παραδείγματα:
Φίλος που σπούδασε κανονικά στην πόλη που πέρασε, δεν χρειάστηκε να δουλέψει στα τέσσερα χρόνια και οι γονείς του πλήρωναν χωρίς δυσκολία τα ενοίκια και τα προς το ζην του, μόλις τελείωσε τη σχολή του έδωσαν το ποσό για το μεταπτυχιακό που ήθελε. Αυτός έβγαλε κανονικά τη σχολή, ήταν αφοσιωμένος, έκανε το μεταπτυχιακό του και τώρα είναι πετυχημένος. Από την άλλη, άλλος φίλος που οι γονείς του είχαν άνεση, του έδωσαν περιθώριο τρία χρόνια να δίνει πανελλήνιες χωρίς να δουλεύει, μέχρι να συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι «δεν τα παίρνει τα γράμματα», τον έστειλαν έπειτα σε δύο ιδιωτικά (πληρώνοντας, φυσικά, όλα τα δίδακτρα) και αυτός να καταλήγει σε μία τελείως άσχετη δουλειά, στην οποία πάλι τον έβαλαν με μέσο οι ίδιοι.
Στην πρώτη περίπτωση είχαμε έναν άνθρωπο που αξιοποίησε στο έπακρο τη βοήθεια και τα εφόδια που του δόθηκαν, στη δεύτερη έναν που απλά κορόιδευε τους γονείς του (μου το παραδέχτηκε κι ο ίδιος) για να περνάει τόσα χρόνια χωρίς να δουλεύει.

Καταλήγουμε εν τέλει στο ότι μπορείς μια χαρά να έχεις όλα τα εφόδια του κόσμου και να τα σπαταλήσεις (όπως αναφέρεις). Απλά όσοι πήγαμε μέσω του δρόμου με τα αγκάθια (ή τα αγγούρια :P) είμαστε (νομίζω) λίγο πιο σκληραγωγημένοι, δεν θα δώσουμε τόση σημασία σε αναποδιές και εμπόδια ή απλά τα πλακώνουμε στις κλωτσιές μόλις εμφανιστούν:D
 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,477 μηνύματα.
Βέβαια με τα ποσά που φεύγουν σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα δεν τη λες και δωρεάν την παιδεία.

Κατά τα άλλα, ο κόσμος που μέρα νύχτα ψάχνει επιδόματα, ψήφισε Κούλη. Ας πρόσεχε.
Ο Κουλης θα ιδρύσει τα ιδιωτικά και για τα λαϊκά παιδιά θα δώσει ένα.. school pass και ολα καλα βρε!
 

GeorgePap2003

Διάσημο μέλος

Ο GeorgePap2003 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 20 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,121 μηνύματα.
Αδερφε χαλαρωσε στην Παντειο εισαι..
Κάθε πανεπιστήμιο δημόσιο είναι φουλ ανώτερο από τα κολλέγια απροσδιορίστου αξίας...
Όχι σαν το άλλο το ρεμάλι που έλεγε "κάντε μου τις εργασίες εγω δεν ξέρω τίποτα" και μετα έγλειψε το ποδοδάχτυλο της γκόμενάς του για να τον χώσει φυτευτό σε λογιστική θέση, ποιόν τον άσχετο που δεν ξερει τι πάει να πει ισολογισμός.
Οπότε μην υποτιμάς τα παιδιά που βγήκαν έξω σε Κύπρους και Βουλγαρίες γιατί τουλάχιστον εκείνα κόπιασαν έστω σε ένα ή περισσότερα πράγματα.
Δεν τους υποτιμώ τελείως γιατί και μένα ο οδοντιατρός μου σπούδασε στη Κύπρο και πραγματικά είναι εξαιρετικός στη δουλειά του ενώ υπάρχουν άλλοι που βγήκαν από οδοντιατρική αθήνας ήταν "παλτά" ΑΛΛΑ υπάρχει μια βασική διαφορά και εγώ δεν το έθεσα σωστά...
Στο δικό μου παράδειγμα ο οδοντιατρός μου έδωσε πανελλήνιες 4 φορές για να πιάσει οδοντιατρική Αθήνας...τη τελευταία φορά την έχασε για 15 μόρια...και έτσι πήγε στο εξωτερικό...
Εγώ ξέρεις με ποιούς τα βάζω? Με τον ξάδελφο μου που έγραψε 5000 και πήγε Κύπρο να γίνει γιατρός γιατί "δεν άντεχε" να δώσει 2η φορά...
Μια χαρά απόφοιτοι ελληνικών ΑΕΙ δουλεύουν σε ιδιωτικές εταιρίες στην Ελλάδα και δεν ξέρουν να ανοίξουν ένα συμπιεσμένο winrar γιατί πήγε το τσιμπούκωμα και η γνωριμία σύννεφο για να δουλεύουν.

Και δε θα στο πουν. Θα σου πουν "εγω με την αξία μου".
Καλά αυτά συνέβαιναν ανέκαθεν...
Δεν έχει σημασία σε τι πανεπιστήμιο τελείωσες αλλά ποιον γνωρίζεις.
Εννοείται αυτό...
Εξαιρώ το Deree
Το Deree είναι κορυφή..για μένα το μόνο ισάξιο κολλέγιο με ένα ΑΕΙ και στο Deree έχω ακούσει (δεν ξέρω αν είναι αλήθεια) κάνεις και καλές επαγγελματικές γνωριμίες...
Επίσης δεν θα μιλήσω για τα πλουσιόπαιδα που οι γονείς τους εξαγοράζουν τις σπουδές τους στα πρωτοκλασάτα Πανεπιστήμια του εξωτερικού είτε επειδή δεν έχουν τις ικανότητες να εισαχθούν στην Ελλάδα είτε επειδή ακόμα και αν τις έχουν, δεν θέλουν να κουραστούν είτε επειδή στον κύκλο τους, θεωρείται κατάντια και ντροπή οι γόνοι τους να ξεπέσουν τόσο ώστε σπουδάσουν στην Ψωροκώσταινα.
Εγώ σε αυτούς αναφέρομαι...ρε παιδιά συγνώμη τώρα αλλά ακούστε εδώ κάτι

Τυγχάνει και έχω φίλο μου που μένει στη πετρούπολη και γνωρίζει την κόρη του Κούγια η οποία φέτος δίνει πανελλήνιες και μου λέει πως εκείνη διαβάσει φουλ με στόχο τη Νομική Αθηνών (σε σημείο που όπως λέει την παρακαλάνε να πάει μια βόλτα-ειδικά από το πάσχα και μετά)
Δεν γίνεται λοιπόν η κόρη του Κούγια να διαβάζει τόσο...ένα άτομο που στη κυριολεξία έχει και τη οικονομική δυνατότητα και τις γνωριμίες να φοιτήσει σε όποια νομική θέλει και την ίδια στιγμή να έχεις την αδελφή του κολλήτου μου να κάθεται να ξύνεται όλο το καιρό 9 μήνες τώρα...μια επανάληψη να μην έχει κάνει...και να έρχεται να σου λέει ότι "Αν δεν πιάσω νομική...δεν θα ξαναδώσω...θα πάω στο κολλέγιο" & "έχει ο μπαμπάς μου γνωριμίες και θα βρώ δουλειά..." ΕΧΕΙ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΤΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ και ΔΕΝ έχει ο Κούγιας...
Δλδ μην τρελαθούμε τελείως...
 

Ion.

Επιφανές μέλος

Η Sofia αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 8,129 μηνύματα.
Κάθε πανεπιστήμιο δημόσιο είναι φουλ ανώτερο από τα κολλέγια απροσδιορίστου αξίας...


Δεν τους υποτιμώ τελείως γιατί και μένα ο οδοντιατρός μου σπούδασε στη Κύπρο και πραγματικά είναι εξαιρετικός στη δουλειά του ενώ υπάρχουν άλλοι που βγήκαν από οδοντιατρική αθήνας ήταν "παλτά" ΑΛΛΑ υπάρχει μια βασική διαφορά και εγώ δεν το έθεσα σωστά...
Στο δικό μου παράδειγμα ο οδοντιατρός μου έδωσε πανελλήνιες 4 φορές για να πιάσει οδοντιατρική Αθήνας...τη τελευταία φορά την έχασε για 15 μόρια...και έτσι πήγε στο εξωτερικό...
Εγώ ξέρεις με ποιούς τα βάζω? Με τον ξάδελφο μου που έγραψε 5000 και πήγε Κύπρο να γίνει γιατρός γιατί "δεν άντεχε" να δώσει 2η φορά...

Καλά αυτά συνέβαιναν ανέκαθεν...

Εννοείται αυτό...

Το Deree είναι κορυφή..για μένα το μόνο ισάξιο κολλέγιο με ένα ΑΕΙ και στο Deree έχω ακούσει (δεν ξέρω αν είναι αλήθεια) κάνεις και καλές επαγγελματικές γνωριμίες...

Εγώ σε αυτούς αναφέρομαι...ρε παιδιά συγνώμη τώρα αλλά ακούστε εδώ κάτι

Τυγχάνει και έχω φίλο μου που μένει στη πετρούπολη και γνωρίζει την κόρη του Κούγια η οποία φέτος δίνει πανελλήνιες και μου λέει πως εκείνη διαβάσει φουλ με στόχο τη Νομική Αθηνών (σε σημείο που όπως λέει την παρακαλάνε να πάει μια βόλτα-ειδικά από το πάσχα και μετά)
Δεν γίνεται λοιπόν η κόρη του Κούγια να διαβάζει τόσο...ένα άτομο που στη κυριολεξία έχει και τη οικονομική δυνατότητα και τις γνωριμίες να φοιτήσει σε όποια νομική θέλει και την ίδια στιγμή να έχεις την αδελφή του κολλήτου μου να κάθεται να ξύνεται όλο το καιρό 9 μήνες τώρα...μια επανάληψη να μην έχει κάνει...και να έρχεται να σου λέει ότι "Αν δεν πιάσω νομική...δεν θα ξαναδώσω...θα πάω στο κολλέγιο" & "έχει ο μπαμπάς μου γνωριμίες και θα βρώ δουλειά..." ΕΧΕΙ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΤΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ και ΔΕΝ έχει ο Κούγιας...
Δλδ μην τρελαθούμε τελείως...
Δεν βαριουνται ή δεν θέλουν όλοι να ξαναδώσουν. Οι πανελλήνιες είναι μια στρεσογόνα διαδικασία στην οποία δεν μπορούν να υποβληθούν όλοι , όντως δεν αντέχουν κάποιοι . Δεν σημαίνει ότι όποιος δεν ξανάδινει είναι φυγοπονος ή τεμπέλης. Απλά βρίσκει μια εναλλακτική ...
albert-einstein-fish.jpg
 

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 31,005 μηνύματα.
Εν τέλει θεωρώ οτι είναι στον άνθρωπο. Υπάρχουν όλες οι υποπεριπτώσεις που αναφέρατε, και άλλες ακόμα. Δυστυχώς όμως δεν μπορεί να δημιουργηθεί ένας "νόμος" με υποπεριπτώσεις. Ο νόμος θα παίρνει την πλειοψηφία. Γενικά το λέω αυτό.

Το χειρότερο για μένα είναι η νοοτροπία του ρουσφετιού, του δημοσίου, του ωχαδελφισμού. Ήμουνα νια και γέρασα, και τώρα 20χρονα παιδιά λένε οτι αυτό συνέβαινε ανέκαθεν και το "αποδέχονται" ως πραγματικότητα. Αυτό με λυπεί και με απογοητεύει περισσότερο από όλα.

Μιας που λέμε τα αρνητικά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, η άποψη οτι, αν τα πλουσιόπαιδα δεν πηγαίνουν στα δημόσια αφού θα υπάρχουν τα ιδιωτικά, οπότε στα δημόσια θα μπαίνουν μόνο άτομα που θέλουν και μπορούν να τα τελειώσουν, πώς σας φαίνεται;
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθηματικός και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 19,785 μηνύματα.
Tα μυαλα Φωτη μου οπου και να ειναι θα διαπρεψουν ;)

Αν δεν υπάρχουν τα ερεθίσματα, δεν θα διαπρέψουν. :) Στο Ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο υπάρχει απουσία σωστών ερεθισμάτων. Σημασία έχει ο χώρος σπουδών να εμπνέει κάπως. Αν το Πανεπιστήμιο θυμίζει αποθήκη ξυλουργείου με σπασμένα τζάμια, συγγνώμη αλλά κάτι πάει λάθος. Αρκετά με την ισοπεδωτική λογική ότι η γνώση δεν έχει χώρα ή υποδομές. Δυστυχώς επειδή ζούμε τον 21ο αιώνα, οι υποδομές παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο στην ομαλή μόρφωση και έρευνα. Όλα τα άλλα είναι σε κουβέντα να βρισκόμαστε.
 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,477 μηνύματα.
Αν δεν υπάρχουν τα ερεθίσματα, δεν θα διαπρέψουν. :) Στο Ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο υπάρχει απουσία σωστών ερεθισμάτων. Σημασία έχει ο χώρος σπουδών να εμπνέει κάπως. Αν το Πανεπιστήμιο θυμίζει αποθήκη ξυλουργείου με σπασμένα τζάμια, συγγνώμη αλλά κάτι πάει λάθος. Αρκετά με την ισοπεδωτική λογική ότι η γνώση δεν έχει χώρα ή υποδομές. Δυστυχώς επειδή ζούμε τον 21ο αιώνα, οι υποδομές παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο στην ομαλή μόρφωση και έρευνα. Όλα τα άλλα είναι σε κουβέντα να βρισκόμαστε.
Τελεια, οπότε γιατί χρειαζόμαστε ιδιωτικά πανεπιστήμια, αντί το κράτος να δώσει λεφτά να φτιάξει τα υπάρχοντα δημοσια; Και σε υποδομές και σε οργάνωση και σε επίπεδο κλπ
Πραγματικά τα ιδιωτικά δεν έχουν λόγο ύπαρξης.
Όλες οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν από τα δημόσια, αν το κράτος τα στηρίξει/αναδιαμορφωσει σε όλα όσα υπολειπονται
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθηματικός και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 19,785 μηνύματα.
1685787758593.png


Mέχρι και στο Πανεπιστήμιο του Κογκό έχουν μια καθαριότητα χώρου, αν και υπάρχει σχετική φτώχεια λόγω χώρας (οικονομικών προβλημάτων). Για να γίνω πιο σαφής η Πάτρα, με καθεστώς ειρήνης και με AEΠ περίπου 8.5 δις ευρώ ...και στο Μαθηματικό Πατρών (δημόσιο Πανεπιστήμιο κτλ) την περίοδο 1995-σήμερα δεν υπήρχε ούτε μια ώρα διδασκαλίας με προτζέκτορα. Υπήρχαν τα ρολά και για κάποιο λόγο δεν υπήρχε το μηχάνημα προβολής ή αν υπήρχε ο ΔΕΠ του μαθήματος δεν ήξερε ή αδιαφορούσε να το χρησιμοποιήσει. Οι μέθοδοι διδασκαλίας ήταν χειρόγραφες σημειώσεις στον πίνακα σαν να είμαστε στο Γυμνάσιο του 1980. Με αυτές τις παροχές διδασκαλίας, τι ακριβώς ερεθίσματα είχε ο μέσος φοιτητής; Πώς θα μπορούσε να δει σύγχρονα μοντέλα σε απεικονιστικές τεχνολογίες;
 

eukleidhs1821

Διάσημο μέλος

Ο eukleidhs1821 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η και μας γράφει απο Καινούργιο (Ηράκλειο). Έχει γράψει 3,657 μηνύματα.
View attachment 116554

Mέχρι και στο Πανεπιστήμιο του Κογκό έχουν μια καθαριότητα χώρου, αν και υπάρχει σχετική φτώχεια λόγω χώρας (οικονομικών προβλημάτων). Για να γίνω πιο σαφής η Πάτρα, με καθεστώς ειρήνης και με AEΠ περίπου 8.5 δις ευρώ ...και στο Μαθηματικό Πατρών (δημόσιο Πανεπιστήμιο κτλ) την περίοδο 1995-σήμερα δεν υπήρχε ούτε μια ώρα διδασκαλίας με προτζέκτορα. Υπήρχαν τα ρολά και για κάποιο λόγο δεν υπήρχε το μηχάνημα προβολής ή αν υπήρχε ο ΔΕΠ του μαθήματος δεν ήξερε ή αδιαφορούσε να το χρησιμοποιήσει. Οι μέθοδοι διδασκαλίας ήταν χειρόγραφες σημειώσεις στον πίνακα σαν να είμαστε στο Γυμνάσιο του 1980. Με αυτές τις παροχές διδασκαλίας, τι ακριβώς ερεθίσματα είχε ο μέσος φοιτητής; Πώς θα μπορούσε να δει σύγχρονα μοντέλα σε απεικονιστικές τεχνολογίες;
εδω καπου εισαι λιγο αδικος γτ σε τετοιου τυπου σχολες δεν εχει νοημα να δειχνεις στο προτζεκτορα.ειναι πολυ καλυτερο να γραφει ο αλλος στον πινακα ετσι ωστε να γραφει και ο φοιτητης.το μαθηματικο δεν ειναι θεωρητικη σχολη να δειχνεις στο προτζεκτορα.δεν ηταν θεμα υποδομης αυτο που λες αλλα θεμα κοινης λογικης!
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθηματικός και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 19,785 μηνύματα.
Αναφέρομαι εκεί που πρέπει Ευκλείδαρε. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται. ;)
 

ilias90

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο White Privilege αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών. Έχει γράψει 1,901 μηνύματα.
Μιας που λέμε τα αρνητικά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, η άποψη οτι, αν τα πλουσιόπαιδα δεν πηγαίνουν στα δημόσια αφού θα υπάρχουν τα ιδιωτικά, οπότε στα δημόσια θα μπαίνουν μόνο άτομα που θέλουν και μπορούν να τα τελειώσουν, πώς σας φαίνεται;
Απ' ό,τι βλέπω βαδίζουμε μακροπρόθεσμα προς ΗΠΑ μεριά σ' αυτό το κομμάτι, όπου και δημόσια πανεπιστήμια να συνεχίσουν να υπάρχουν θα είναι ακόμα πιο υποβαθμισμένα και θα θεωρούνται της πλάκας σε σύγκριση με τα ιδιωτικά. Οπότε μου φαίνεται ότι το δυσοίωνο σενάριο που προανέφερα, να σπουδάζουν δηλαδή μόνο αυτοί που έχουν χρήμα, δεν μου φαίνεται μακρινή.
 

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 31,005 μηνύματα.
Απ' ό,τι βλέπω βαδίζουμε μακροπρόθεσμα προς ΗΠΑ μεριά σ' αυτό το κομμάτι, όπου και δημόσια πανεπιστήμια να συνεχίσουν να υπάρχουν θα είναι ακόμα πιο υποβαθμισμένα και θα θεωρούνται της πλάκας σε σύγκριση με τα ιδιωτικά. Οπότε μου φαίνεται ότι το δυσοίωνο σενάριο που προανέφερα, να σπουδάζουν δηλαδή μόνο αυτοί που έχουν χρήμα, δεν μου φαίνεται μακρινή.
Από την άλλη, και ξεφεύγω τώρα, μήπως πρέπει να σπουδάζουν πολύ πολύ λιγότεροι άνθρωποι; Εγώ τώρα ένα 16χρονο παιδί θα το συμβούλευα να πάει να μάθει μια τέχνη. Νομίζω οτι μας λείπουν τεχνικοί και γι' αυτό αυτοί που υπάρχουν μας πιάνουν τον πωπό και αργούν να έρθουν.
 

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών, επαγγέλεται Χρηματιστής και μας γράφει απο Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 27,823 μηνύματα.
Από την άλλη, και ξεφεύγω τώρα, μήπως πρέπει να σπουδάζουν πολύ πολύ λιγότεροι άνθρωποι; Εγώ τώρα ένα 16χρονο παιδί θα το συμβούλευα να πάει να μάθει μια τέχνη. Νομίζω οτι μας λείπουν τεχνικοί και γι' αυτό αυτοί που υπάρχουν μας πιάνουν τον πωπό και αργούν να έρθουν.
Εχω εναν 25άρη υδραυλικό, οικονομικότατος, άριστος τεχνίτης και μέγιστος κούκλος εμφανισιακά.

Η νεα γενιά πολλά υποσχόμενη. Σου δινω τηλέφωνό του αν θες.
 

Dreamweaver

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Dreamweaver αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η. Έχει γράψει 1,755 μηνύματα.
Για να γινω ο κακός της υποθεσης: και τι καταλαβατε που πηγαινουν ολοι τωρα πανεπιστημιο? Εγινε κατι?
 

Kostas_Athens

Νεοφερμένος

Ο Kostas_Athens αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 99 μηνύματα.
Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια πουθενά στην Γη δεν είναι κορυφαία εκτός από τις ΗΠΑ. Μόνο εκεί έχουν πετύχει. Το θέμα είναι ότι ας πούμε το Harvard και το MIT παρότι επίσημα είναι ιδιωτικά, πρακτικά ανεπίσημα έχουν 99% την μορφή δημόσιου πανεπιστημίου. Το Berkeley στην Καλιφόρνια και το Cambridge στην Αγγλία είναι και επίσημα δημόσια. Το ίδιο και το London School of Economics, Michigan, ETH Zurich, Melbourne, Sydney, Ludwig Maximilian University of Munich, PSL Research University, Moscow State University, Peking κτλ. Όλα αυτά είναι δημόσια.

Δηλαδή όταν ένας πολιτικός λέει με πειστικό ύφος ηθοποιού ότι καλό είναι να έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, μην νομίζετε ότι σκέφτεται να φέρει ένα Harvard και MIT εδώ. Ούτε καν.

Πάντως συγχαρητήρια στους Πολιτικούς Μηχανικούς ΕΜΠ που κάποιες αξιολογήσεις τους βάζουν στο top 25 του πλανήτη, ενώ το Shanghai ranking τους είχε το 2021 στην 4η θέση παγκοσμίως.
 

fmarulezkd

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο fmarulezkd αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών, επαγγέλεται Δημόσιος υπάλληλος και μας γράφει απο Νορβηγία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,775 μηνύματα.

touvlo

Πολύ δραστήριο μέλος

Η touvlo αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 871 μηνύματα.
Ζω στη Γερμανία, που τα περισσότερα πανεπιστήμια είναι κρατικά και δωρεάν. Υπάρχουν όμως και κάποια ιδιωτικά. Παιδιά, είναι άγνωστα. Δεν ξέρω αν είναι καλά. Αναγνωρισμένα είναι τα περισσότερα.
Στην μεγάλη πόλη που ζω εδώ και κάποια χρόνια, έτυχε να πάω για δουλειά σε ένα οικονομικό κολλέγιο (business), που συνεργάζεται me άλλες 4 ευρωπαίκές πόλεις (Παρίσι, Μαδρίτη, Λονδίνο, Τορίνο). Δεν ξέρω πόσο καλό μπορεί να είναι σ ένα χώρο που δεν είναι <<επιστημονικός>>. Εκεί με τους οικονομολόγους δε βγάζεις άκρη. Είχα κάποια επαγγελματική υποχρέωση μ αυτούς και πήγα πολλές φορές. Κάποια φορά βρήκα την ευκαιρία να μιλήσω με μια κυρία της διεύθυνσης και ρώτησα, με ποιο σκεπτικό έρχονται εδώ φοιτητές, ενώ ένα χιλιόμετρο παραπέρα υπάρχει κρατικό δημόσιο elite πανεπιστημιο στα οικονομικά και μου είπε η κυρία, πως εδώ αποκτούν καλύτερες γνώσεις και όσοι γονείς θέλουν να εμπιστευτούν μια δουλειά σε σίγουρα χέρια, πληρώνουν 3/4 χρόνια, για επιτυχία. Πάντως οι φοιτητές εκεί ήταν από διάφορες εθνικότητες.
Πάντως εγώ δε θα πήγαινα εκεί, άσχετα απ το ότι δεν είχα γονείς επιχειρηματίες, ούτε χρήμα, αλλά και είναι αμφίβολλης ποιότητας συν όλοι οι bonze φοιτητές....λέμε τώρα (καλά δε θα σπούδαζα ποτέ μου κάτι οικονομικό)
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top