Θα αφήνατε την Ελλάδα για μια καριέρα στο εξωτερικό;

Θα αφήνατε την Ελλάδα για μια καριέρα στο εξωτερικό;

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 239)
  • Ναι

    Ψήφοι: 195 81.6%
  • Όχι

    Ψήφοι: 43 18.0%
  • ΔΞ/ΔΑ

    Ψήφοι: 1 0.4%

Volkswagen Fan

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 27,280 μηνύματα.
Εγώ πάντως τα έχω πει για την ποιότητα ζωης και τον εργασιακό τομέα. Τώρα μια φίλη μου τρώει τρελό bullying και δεν τολμάει να κάνει παράπονα. Της έχουν καταπατήσει ανθρώπινα δικαιώματα και φοβάται να κάνει παράπονα γιατί το σύστημα ειναι διεφθαρμένο. Για να βρεις δουλειά δύσκολα αν δεν έχεις κονέ. Αν χρειάζεσαι βύσμα στην Ελλάδα, έχω ειναι πολύ χειρότερα. Είχα στείλει πάνω από 100 βιογραφικά και δεν έπαιρνα ούτε μια απάντηση παρόλο που πήγα πανεπιστήμιο εδώ (αν έχεις σπουδάσει εξωτερικό και δεν έχεις καθόλου εμπειρία εδώ δεν σε θέλουν) και έχω και μεταπτυχιακό. Την δουλειά μου την βρήκα επειδή το αφεντικό μου με είχε συναντήσει πριν μερικούς μήνες και αναγνώρισε το όνομα μου στην λίστα. Αλλιώς ακόμα θα έψαχνα ή θα δούλευα σε άσχετη δουλειά, πχ πωλήτρια. Δούλεψα και 2 χρόνια εθελοντικά για να αποκτήσω προϋπηρεσία. Μηδέν μισθός. Τρελή εκμετάλλευση. Στην ΕΕ είναι πιο αξιοκρατικά. Εδω έφεραν πολλούς Ουκρανούς πρόσφυγες (άνθρωποι με προϋπηρεσία και πτυχία) οι οποίοι δεν βρίσκουν δουλειά και φεύγουν πίσω στην εμπόλεμη Ουκρανία. Δεν φαντάζεστε πόσο ρατσιστές είναι.

Γιατί δεν έρχεσαι στην Ευρώπη τότε;; Πχ Βρετανία η Ιρλανδία;;
 

Jack of Spades

Περιβόητο μέλος

Ο Κωνσταντίνος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, επαγγέλεται Μηχανολόγος μηχανικός και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,431 μηνύματα.
1) Eκεί που υπερτερεί το UK είναι στα προπτυχιακά, λόγω γλώσσας. Κατά τα άλλα κορυφαία πανεπιστήμια θα βρεις σε κάθε χώρα, ανάλογα τον τομέα, πχ στις βιοεπιστήμες που είμαι εγώ το Καρολίνσκα δεν έχει κάτι να ζηλέψει από της Οξφόρδης.

2) Πέρα από τα επαγγελματικοοικονομικά, θα μπορούσα να ρίξω τρελό ραντ για σάπια κοινωνία, υποδομές, περιπλοκότητα συναλλαγών κ.α. Αλλά αυτό που με έχει κερδίσει στη Νορβηγία, που είναι και κάτι καθαρά ατομικό θέμα, είναι το πόσο δραστήριος είναι ο κόσμος και πόσο εύκολα προσβάσιμες είναι οι δραστηριότητες και γενικά η φύση. Μαζί με την τρελή οργάνωση. Για παράδειγμα, το ΣΚ πήγαμε με τραίνο σε μια στάση 30 λεπτά έξω από το Όσλο (με το μηνιαίο εισητήριο των ΜΜΜ) και από εκεί 5κμ πορεία στο δάσος με σκι, σε γραμμές που είχαν φτιάξει το προηγούμενο βράδυ, όπου και μείναμε σε μια σελφ-σερβις καμπίνα. Η οποία φυσικά ήταν φουλ εξοπλισμένη, πεντακάθαρη και όλα λειτουργικά και τακτοποιημένα. Έχοντας μεγαλώσει στη Λάρισα και χωρίς να έχω όχημα, μου φαίνεται απίστευτο ότι μπορώ με ποδήλατο ή μετρό να είμαι σε <μισή ώρα σε θάλασσα, βουνό, λίμνη ή ποτάμι. Γενικά θα μπορούσα να κάνω μεγάλο elaborate για την ζωή στο Όσλο, αλλά αυτό αφορά περισσότερο το κομμάτι της κοινωνικής ζωής (άρα κάτι υποκειμενικό), η οποία προφανώς είναι πολύ διαφορετική και καταλαβαίνω ότι αυτοί οι ρυθμοί ζωής δεν είναι ελκυστικοί για όλους.
1)Sorry αλλά να πάει να πηδηχτεί κι η γλώσσα τους και τα πτυχία τους που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σκέτο marketing!:rolleyes:
Μια χαρά πανεπιστήμια έχουμε κι αν θες ντε και καλά να το σπουδάσεις έξω το παιδί στείλτο από μικρό φροντιστήριο να μάθει μια γλώσσα «πασπαρτού» τύπου Γερμανικών ή Γαλλικών ή ακόμη και Ιταλικά που είναι πιο εύκολα!
Καιρός για τους Brits να κατέβουν απ' το καλάμι και να προσγειωθούν στην πραγματικότητα ΚΑΙ σε αυτό τον τομέα...

2)Έτσι όπως το θέτεις το καταλαβαίνω και σ' ευχαριστώ για την απάντηση...αντίστοιχα εμένα π.χ. που έζησα τα περισσότερα χρόνια μου στη Θεσσαλονίκη (με αυτοκίνητο από τα 18, εξοχικό στη Χαλκιδική, βουνά λίμνες και τα σχετικά στους γύρω νομούς ένα σωρό κ.λπ.) δε μου λέει κάτι αυτό που περιγράφεις, ίσα ίσα που θα σου έλεγα κάτι του τύπου «σιγά μην πάρω το μετρό για να πάω εκδρομή» ή «σιγά μην πάω μισή ώρα ποδηλατάδα να το δαγκώσω απ' το κρύο»!:P
Γι' αυτό και δεν πρέπει να γενικεύουμε όταν κάνουμε συζητήσεις που πάνε στο «Ελλάδα vs Εξωτερικό»!
Χαίρομαι πάντως γιατί βλέπω απ' αυτά που γράφεις ότι παρά το «σκληρό» κλίμα εκεί πάνω οι άνθρωποι είναι δραστήριοι κι έχουν πράγματα να κάνουν...εγώ έχω ζήσει σε κάτι πόλεις τύπου Μπέργκαμο π.χ. που κυριολεκτικά εκτός απ' το να πας για φαγητό και καφέ (κι αυτό συγκεκριμένες ώρες, έτσι και βγεις π.χ. 16:00 το απόγευμα όλα είναι κλειστά) δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΕ άλλο να κάνεις και ύπνο στις 22:00 το πολύ...
Στην ΕΕ είναι πιο αξιοκρατικά. Εδω έφεραν πολλούς Ουκρανούς πρόσφυγες (άνθρωποι με προϋπηρεσία και πτυχία) οι οποίοι δεν βρίσκουν δουλειά και φεύγουν πίσω στην εμπόλεμη Ουκρανία. Δεν φαντάζεστε πόσο ρατσιστές είναι.
Η Ευρώπη ήταν, είναι και θα είναι ο «φάρος του πολιτισμού» στον πλανήτη μας κι αυτό προφανώς έχει αντίκτυπο ΚΑΙ στα εργασιακά (π.χ. στις Η.Π.Α. το να δουλεύεις 12ωρα 6 στα 7 θεωρείται «φυσιολογικό» ή ακόμη και «μαγκιά», στην Ευρώπη (ακόμη και στην καθυστερημένη Ελλάδα) θεωρείται απάνθρωπο, μη παραγωγικό κ.λπ.)...
 
Τελευταία επεξεργασία:

back2967

Διάσημο μέλος

Ο back2967 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,215 μηνύματα.
Γενικά ανάμεσα στα 2 προτιμώ μάλλον Ιρλανδία αλλά είναι πολύ σχετική η ερώτηση.
Αν βρίσκεις Αγγλία δουλεία με τα διπλά λεφτά ας πούμε ή την δουλειά των ονείρων σου, ε θα πας εκεί.

Συμφωνώ όμως ότι σε κάθε περίπτωση δεν αξίζει να πας κάπου έξω για να σου μένουν καθαρά κάνα 500αρικο παραπάνω από ότι θα σου έμενε Ελλάδα. Ειδικά αν για να γίνει αυτό πρέπει να μένεις τόσο μακριά από το κέντρο που θες 2 ώρες να πας στην δουλειά σου ή να μένεις με συγκατοίκους.

Εξωτερικό αξίζει για εμένα σε 3+1 σενάρια.
Το πρώτο σενάριο είναι στην Ελλάδα να μην υπάρχουν δουλειές στον τομέα σου, δεν υπάρχει συζήτηση εδώ. Από το να σπουδάζεις 5-6 χρόνια για να δουλεύεις σερβιτόρος καλύτερα έξω στον τομέα σου και ας μην βγάζεις περισσότερα.

Το δεύτερο είναι να πας μικρός και πρόθυμος να φτύσεις αίμα για να το κυνηγήσεις και να φτάσεις σε ψηλή θέση. Εδώ είναι η βασική διαφορά με την Ελλάδα, τα περιθώρια εξέλιξης είναι μεγαλύτερα σίγουρα. Το ίδιο σε μεγαλύτερο βαθμό από Ευρώπη ισχύει για Αμερική.

To τρίτο να έχεις αρκετά χρόνια εμπειρία και να πας για μια υψηλόβαθμη θέση. Αυτό το κάνουν αρκετοί, ξέρω και γνωστό που το έκανε στα χρόνια της μεγάλης κρίσης. Ιδανικό για αυτό είτε γύρω στα 40 αν δεν έχεις οικογένεια είτε εκεί γύρω στα 55 που τα παιδιά έχουν τελειώσει σχολεία κλπ. Η πρώτη κατηγορία μπορεί και να μείνει εκεί, η δεύτερη το χρησιμοποιεί για να κάνει καμιά καλή μπάζα καμιά 5ετια και μετά να γυρίσουν. Στην κρίση το έκαναν πολύ αυτό μηχανικοί σε χώρες της μέσης ανατολής τύπου Ντουμπάι, Κατάρ κλπ που οι μισθοί είναι ψηλοί και η φορολογία τίποτα.
Μπορεί να γίνει και στην Ευρώπη ή την Αμερική αυτό. Όμως για να γίνει συνήθως πρέπει είτε να έχεις πολλά χρόνια εμπειρία σε πολυεθνική/μεγάλα έργα είτε να δουλεύεις σε πολυεθνική στην Ελλάδα και να μετακινηθείς σε θέση της ίδιας εταιρείας στο εξωτερικό.

Το +1 είναι να πας για να δεις πως είναι, στην λογική δεν έχω υποχρεώσεις πάω να το δω και οκ αν δεν μου αρέσει γυρνάω.

Το αν θα αρέσει σε κάποιον το κλίμα, ο τρόπος ζωής κλπ δεν μπορεί να το ξέρει από πριν ότι και να του πουν ούτε θα το δει αν πάει μερικές μέρες διακοπές. Πρέπει να ζήσει την καθημερινότητα εκείνης της χώρας/πόλης για να κρίνει.
 

efiger

Νεοφερμένος

Η efiger αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 35 ετών. Έχει γράψει 40 μηνύματα.
Επισκέφτηκα την Ιρλανδία φέτος για διακοπές.Μου άρεσε πολύ και γενικότερα υπάρχει μεγάλη ελληνική κοινότητα εκεί. Εγώ θα πήγαινα αλλά δεν συμφέρει αν δεν έχεις μεταφορικό μέσο γιατί οι αποστάσεις είναι μεγάλες για να πας στο μέρος εργασίας από την κατοικια
 

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 31,065 μηνύματα.
Πρέπει να λάβουμε υπόψη και το εξής σημαντικό για μένα: οι Ιρλανδοί δεν μιλάνε ακριβώς αγγλικά. Βλαχοαγγλικά μιλάνε και όσο καλά κι αν ξέρει κάποιος αγγλικά, δύσκολα τους καταλαβαίνεις.
 

Dias

Επιφανές μέλος

Ο Dias αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φυσικός. Έχει γράψει 10,063 μηνύματα.
Πρέπει να λάβουμε υπόψη και το εξής σημαντικό για μένα: οι Ιρλανδοί δεν μιλάνε ακριβώς αγγλικά. Βλαχοαγγλικά μιλάνε και όσο καλά κι αν ξέρει κάποιος αγγλικά, δύσκολα τους καταλαβαίνεις.
Στον τομέα αυτό οι Σκωτσέζοι είναι χειρότεροι από τους Ιρλανδούς.

1679490285200.png
 

Nelliel

Περιβόητο μέλος

Η Nelliel αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,061 μηνύματα.
Γιατί δεν έρχεσαι στην Ευρώπη τότε;; Πχ Βρετανία η Ιρλανδία;;
Γιατι δεν με ενδιαφερει να φυγω απο την μουχλα για να παω σε αλλη μουχλα.
Η Ευρώπη ήταν, είναι και θα είναι ο «φάρος του πολιτισμού» στον πλανήτη μας κι αυτό προφανώς έχει αντίκτυπο ΚΑΙ στα εργασιακά (π.χ. στις Η.Π.Α. το να δουλεύεις 12ωρα 6 στα 7 θεωρείται «φυσιολογικό» ή ακόμη και «μαγκιά», στην Ευρώπη (ακόμη και στην καθυστερημένη Ελλάδα) θεωρείται απάνθρωπο, μη παραγωγικό κ.λπ.)...
ακριβως και μη ξεχναμε οτι στις ΗΠΑ δεν εχουν καν αδεια για διακοπες. Το πολυ πολυ να τους δωσουν 2 βδομαδες τον χρονο με τους εργοδοτες να περιμενουν οτι δεν θα τις χρησιμοποιησουν. Εγω ξεκινησα με 15 εργασιμες μερες αδεια και μετα απο 5 χρονια μου πηγαν στις 20. Ευτυχως εχω αναρρωτικες γιατι σε πολλους αλλους τομεις δεν εχουν και ευτυχως χτυπησε πανδημια και αποφασισε το κρατος να δωσει 5 πληρωμενες ημερες αναρρωτικης αδειας τον χρονο. Ουτε να αρρωστησεις δεν μπορεις. Να τα κοιτατε και αυτα γιατι στην Β. Αμερικη η ζωη περιστρεφεται γυρω απο την δουλεια. Ζουν για να δουλευουν. Δεν κανουν κατι αλλο. Ποτο ή φαγητο ή καφε μετα την δουλεια με συναλδεφους; 1 φορα τον χρονο, πριν τα Χριστουγεννα. Ολοι τρεχουν σπιτια τους και δεν ξερω πραγματικα τι κανουν (αναφερομαι σε οσους δεν εχουν οικογενεια).

Η φιλη που προανεφερα τρωει απειλες να την μεταφερουν σε αλλη θεση με κατωτερο μισθο γιατι δεν ειναι "fit" για την θεση της (θεση γραφειου) επειδη απο τον Σεπτεμβριο μεχρι τωρα πηρε 7 μερες αναρρωτικη αδεια και την πιεζουν να την στειλουν σε εργοθεραπευτη για γνωματευση... η οποια θα μεινει μονιμα στο αρχειο της και θα το βλεπουν οι επομενοι εργοδοτες. Η κοπελα ειχε ζητησει αναρρωτικες επειδη οντως ειχε θεματα, αλλα ηταν 3 διαφορετικα θεματα τα οποια της περασαν. Δεν εχει χρονια προβληματα για να της φερθουν ετσι (που και παλι δεν δικαιολογειται τετοια αντιμετωπιση εφοσον η δουλεια της δεν εχει κινδυνους).
 

Volkswagen Fan

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 27,280 μηνύματα.
Γιατι δεν με ενδιαφερει να φυγω απο την μουχλα για να παω σε αλλη μουχλα.

ακριβως και μη ξεχναμε οτι στις ΗΠΑ δεν εχουν καν αδεια για διακοπες. Το πολυ πολυ να τους δωσουν 2 βδομαδες τον χρονο με τους εργοδοτες να περιμενουν οτι δεν θα τις χρησιμοποιησουν. Εγω ξεκινησα με 15 εργασιμες μερες αδεια και μετα απο 5 χρονια μου πηγαν στις 20. Ευτυχως εχω αναρρωτικες γιατι σε πολλους αλλους τομεις δεν εχουν και ευτυχως χτυπησε πανδημια και αποφασισε το κρατος να δωσει 5 πληρωμενες ημερες αναρρωτικης αδειας τον χρονο. Ουτε να αρρωστησεις δεν μπορεις. Να τα κοιτατε και αυτα γιατι στην Β. Αμερικη η ζωη περιστρεφεται γυρω απο την δουλεια. Ζουν για να δουλευουν. Δεν κανουν κατι αλλο. Ποτο ή φαγητο ή καφε μετα την δουλεια με συναλδεφους; 1 φορα τον χρονο, πριν τα Χριστουγεννα. Ολοι τρεχουν σπιτια τους και δεν ξερω πραγματικα τι κανουν (αναφερομαι σε οσους δεν εχουν οικογενεια).

Η φιλη που προανεφερα τρωει απειλες να την μεταφερουν σε αλλη θεση με κατωτερο μισθο γιατι δεν ειναι "fit" για την θεση της (θεση γραφειου) επειδη απο τον Σεπτεμβριο μεχρι τωρα πηρε 7 μερες αναρρωτικη αδεια και την πιεζουν να την στειλουν σε εργοθεραπευτη για γνωματευση... η οποια θα μεινει μονιμα στο αρχειο της και θα το βλεπουν οι επομενοι εργοδοτες. Η κοπελα ειχε ζητησει αναρρωτικες επειδη οντως ειχε θεματα, αλλα ηταν 3 διαφορετικα θεματα τα οποια της περασαν. Δεν εχει χρονια προβληματα για να της φερθουν ετσι (που και παλι δεν δικαιολογειται τετοια αντιμετωπιση εφοσον η δουλεια της δεν εχει κινδυνους).

Σε ενδιαφέρει να έρθεις στην Ελλάδα όπου :

Α) Ο μισθοί είναι στο 1/4 σε σχέση με έξω.
Β) Το εργασιακό περιβάλλον είναι κόλαση
Γ) Προοπτικές εξέλιξης δεν έχεις.
Δ) Το σύστημα υγείας είναι ανύπαρκτο τα τελευταία 10 χρόνια.
Ε) Σκοτώνονται άνθρωποι στα τρένα.
Στ) Οι νοοτροπία των Ελλήνων είναι λες και είμαστε εχθροί μεταξύ μας.
 

Guest 875331

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Σε ενδιαφέρει να έρθεις στην Ελλάδα όπου :

Α) Ο μισθοί είναι στο 1/4 σε σχέση με έξω.
Β) Το εργασιακό περιβάλλον είναι κόλαση
Γ) Προοπτικές εξέλιξης δεν έχεις.
Δ) Το σύστημα υγείας είναι ανύπαρκτο τα τελευταία 10 χρόνια.
Ε) Σκοτώνονται άνθρωποι στα τρένα.
Στ) Οι νοοτροπία των Ελλήνων είναι λες και είμαστε εχθροί μεταξύ μας.
Φωτη να δω τι θα κανεις οταν πας καμια Αγγλια και πρπ να μενεις με ινδους και κοινοχρηστη τουαλετα να βγαινουν μονο 50% τα εξοδα του σπιτιου.

Περα απ την πλακα, σε ολα που λες υπερβαλλεις και στο τελευταιο εισαι τερμα λαθος, η νοοτροπια παντου εξω ειναι πολυ πιο τοξικη και competitive. Για τα τρενα οκ. :(

Υπαρχει λογος που οι περισσοτεροι Ελληνες θελουν να επιστρεψουν μετα απο λιγο.

Η Ελλαδα ειναι μια χαρα αρκει να εχεις $$, παρα πολλα προβληματα λυνονται απ' αυτο.
 

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 31,065 μηνύματα.
Η Ελλαδα ειναι μια χαρα αρκει να εχεις $$, παρα πολλα προβληματα λυνονται απ' αυτο.
Ακριβώς. Αν έχεις σπίτι έτοιμο (να μένεις μόνος, όχι με γονείς), δουλειά στρωμένη από γονείς - βύσμα στο δημόσιο ή/και οι γονείς έχουν παραδάκι να σε σπουδάσουν και να σε χώσουν σε καλή θέση, η Ελλάδα είναι παράδεισος. Τριήμερα, τετραήμερα, καλοκαίρι 10 μήνες το χρόνο, θάλασσα - βουνά - δάση παντού τριγύρω, και μια νοοτροπία ζαμανφού και πάνω τούρλα να έχεις κι είσαι ταμάμ.
 

Volkswagen Fan

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 27,280 μηνύματα.
Βρετανια 2023.

 

Nelliel

Περιβόητο μέλος

Η Nelliel αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,061 μηνύματα.
Σε ενδιαφέρει να έρθεις στην Ελλάδα όπου :

Α) Ο μισθοί είναι στο 1/4 σε σχέση με έξω.
Β) Το εργασιακό περιβάλλον είναι κόλαση
Γ) Προοπτικές εξέλιξης δεν έχεις.
Δ) Το σύστημα υγείας είναι ανύπαρκτο τα τελευταία 10 χρόνια.
Ε) Σκοτώνονται άνθρωποι στα τρένα.
Στ) Οι νοοτροπία των Ελλήνων είναι λες και είμαστε εχθροί μεταξύ μας.
A) Οι μισθοι απο μονοι τους δεν μου λενε τιποτα. Το κοστος διαβιωσης και η ποιοτητα ζωης εχουν μεγαλυτερη σημασια απο οτι ενας μισθος.
Β) Ενω εδω ειναι παραδεισος
Γ) Προσωπικα την εξελιξη την εχω χεσμενη. Δουλευω για να ζω, δεν ζω για να δουλευω. Επισης οσο σκατα και να εισαι στην Ελλαδα, οταν γερασεις θα εχεις μια συνταξη και ενα μερος να μεινεις. Εδω δεν εχεις τιποτα.
Δ) Ελα να δεις τι ωραιο που ειναι εδω που περιμενεις το λιγοτερο ενα τριμηνο για MRI και αν θελεις ιδιωτικο πληρωνεις ενα χιλιαρικο. Χρειαζεσαι αρθροπλαστικη γονατου; 2 χρονια αναμονη συν 1 χρονο αναμονη για να δεις ειδικο.
Ε) Εχουν πεθανει πανω απο 10000 ατομα απο ναρκωτικα απο το 2016, για να μη πω για ατυχηματα με λεωφορεια ή αποκεφαλισμους μεσα σε λεωφορεια (παρεπιπτοντως ο δραστης αφεθηκε ελευθερος)
ΣΤ) Εδω να δεις τι ωραιοι που ειναι μεταξυ τους. Που βλεπουν λιποθυμους στον δρομο και απλα προσπερνουν. Που πεφτει απιστευτο θαψιμο στην δουλεια μεταξυ εργαζομενων. Που σε εδερναν στην μεση του δρομου αν φορουσες μασκα στις αρχες της πανδημιας.

Δεν βρισκω λογο να μην ερθω Ελλαδα οπου το φαγητο ειναι καλυτερο, εχει συγκοινωνιες και πας παντου, ο κοσμος σου λεει και μια καλημερα, εχει ηλιο 250 μερες τον χρονο, εχει θαλασσα, βουνο, μουσεια, διασκεδαση, εχει πιο γνησιους ανθρωπους, και εχεις ανθρωπους που θα σου σταθουν σε μια δυσκολια. Τα πολλα λεφτα δεν φερνουν την ευτυχια. Θελεις εναν μισθο να σου καλυπτει τις βασικες αναγκες, απο εκει και περα αν βασιζεσαι στα λεφτα για την ευτυχια σου, τοτε εχεις χασει το νοημα της ζωης.
 

Volkswagen Fan

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 27,280 μηνύματα.
A) Οι μισθοι απο μονοι τους δεν μου λενε τιποτα. Το κοστος διαβιωσης και η ποιοτητα ζωης εχουν μεγαλυτερη σημασια απο οτι ενας μισθος.
Β) Ενω εδω ειναι παραδεισος
Γ) Προσωπικα την εξελιξη την εχω χεσμενη. Δουλευω για να ζω, δεν ζω για να δουλευω. Επισης οσο σκατα και να εισαι στην Ελλαδα, οταν γερασεις θα εχεις μια συνταξη και ενα μερος να μεινεις. Εδω δεν εχεις τιποτα.
Δ) Ελα να δεις τι ωραιο που ειναι εδω που περιμενεις το λιγοτερο ενα τριμηνο για MRI και αν θελεις ιδιωτικο πληρωνεις ενα χιλιαρικο. Χρειαζεσαι αρθροπλαστικη γονατου; 2 χρονια αναμονη συν 1 χρονο αναμονη για να δεις ειδικο.
Ε) Εχουν πεθανει πανω απο 10000 ατομα απο ναρκωτικα απο το 2016, για να μη πω για ατυχηματα με λεωφορεια ή αποκεφαλισμους μεσα σε λεωφορεια (παρεπιπτοντως ο δραστης αφεθηκε ελευθερος)
ΣΤ) Εδω να δεις τι ωραιοι που ειναι μεταξυ τους. Που βλεπουν λιποθυμους στον δρομο και απλα προσπερνουν. Που πεφτει απιστευτο θαψιμο στην δουλεια μεταξυ εργαζομενων. Που σε εδερναν στην μεση του δρομου αν φορουσες μασκα στις αρχες της πανδημιας.

Δεν βρισκω λογο να μην ερθω Ελλαδα οπου το φαγητο ειναι καλυτερο, εχει συγκοινωνιες και πας παντου, ο κοσμος σου λεει και μια καλημερα, εχει ηλιο 250 μερες τον χρονο, εχει θαλασσα, βουνο, μουσεια, διασκεδαση, εχει πιο γνησιους ανθρωπους, και εχεις ανθρωπους που θα σου σταθουν σε μια δυσκολια. Τα πολλα λεφτα δεν φερνουν την ευτυχια. Θελεις εναν μισθο να σου καλυπτει τις βασικες αναγκες, απο εκει και περα αν βασιζεσαι στα λεφτα για την ευτυχια σου, τοτε εχεις χασει το νοημα της ζωης.

Ναι αλλά δεν έρχεσαι, κράζεις τον Καναδά και θαυμάζεις την Ελλάδα όμως συνεχίζεις να ζεις στον Καναδά παίρνοντας τους μεγάλους/ ανθρώπινους μισθούς.
 

Ion.

Επιφανές μέλος

Η Sofia αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 8,129 μηνύματα.
Σε ενδιαφέρει να έρθεις στην Ελλάδα όπου :

Α) Ο μισθοί είναι στο 1/4 σε σχέση με έξω.
Β) Το εργασιακό περιβάλλον είναι κόλαση
Γ) Προοπτικές εξέλιξης δεν έχεις.
Δ) Το σύστημα υγείας είναι ανύπαρκτο τα τελευταία 10 χρόνια.
Ε) Σκοτώνονται άνθρωποι στα τρένα.
Στ) Οι νοοτροπία των Ελλήνων είναι λες και είμαστε εχθροί μεταξύ μας.
Οι μισθοί είναι πράγματι πιο υψηλοί αλλά και το κόστος ζωής πιο ακριβό,κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.
Το δεύτερο ισχύει δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι που ακούω μισούν την δουλειά τους (όχι το αντικείμενο, αλλά τις συνθήκες). Είναι μια κοπέλα που κάνει βίντεο στο YouTube, ειδικευόμενη γιατρός και στο δεύτερο έτος της ειδικότητας της δεν άντεξε και πήγε στην Σουηδία που οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες στο εργασιακό περιβάλλον όπως λέει , φυσιολογικα ωράρια , σεβασμός , τα ανώτερα στελέχη δεν υποτιμούν τους υπόλοιπους, υπάρχει ισότητα με όλη την σημασία της λέξης. Αυτό εδώ δεν αποτελεί τον κανόνα αλλά την εξαίρεση.(αν και έχω πολύ μικρή εμπειρία το επιβεβαιώνω)
Το σύστημα υγείας είναι επίσης καλύτερο σε σχέση με πχ την Βρετανία κ πολλές άλλες χώρες
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Τα πολλα λεφτα δεν φερνουν την ευτυχια. Θελεις εναν μισθο να σου καλυπτει τις βασικες αναγκες, απο εκει και περα αν βασιζεσαι στα λεφτα για την ευτυχια σου, τοτε εχεις χασει το νοημα της ζωης.
Συμφωνώ , απλά εδώ ένας μισθός δεν φτάνει δυστυχώς
 
Τελευταία επεξεργασία:

Nelliel

Περιβόητο μέλος

Η Nelliel αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,061 μηνύματα.
Ναι αλλά δεν έρχεσαι, κράζεις τον Καναδά και θαυμάζεις την Ελλάδα όμως συνεχίζεις να ζεις στον Καναδά παίρνοντας τους μεγάλους/ ανθρώπινους μισθούς.
Εδω κανεις λαθος. Αν βασιζομουν ΜΟΝΟ στον μισθο μου δεν θα μου εφτανε. Δηλαδη αν χρειαστει να μετακομισω σε διαμερισμα με ενοικιο στις σημερινες τιμες, δεν θα μπορω να ανταπεξελθω στα εξοδα. Αυτο που δεν καταλαβαινεις ειναι οτι ειμαι η εξαιρεση στον κανονα γιατι εκανα επιλογες στη ζωη μου που μου επιτρεπουν να ζω ανετα. Αλλιως θα ζουσα με συγκατοικους και θα μετρουσα τα κουκια.
 

Guest 875331

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
A) Οι μισθοι απο μονοι τους δεν μου λενε τιποτα. Το κοστος διαβιωσης και η ποιοτητα ζωης εχουν μεγαλυτερη σημασια απο οτι ενας μισθος.
Β) Ενω εδω ειναι παραδεισος
Γ) Προσωπικα την εξελιξη την εχω χεσμενη. Δουλευω για να ζω, δεν ζω για να δουλευω. Επισης οσο σκατα και να εισαι στην Ελλαδα, οταν γερασεις θα εχεις μια συνταξη και ενα μερος να μεινεις. Εδω δεν εχεις τιποτα.
Δ) Ελα να δεις τι ωραιο που ειναι εδω που περιμενεις το λιγοτερο ενα τριμηνο για MRI και αν θελεις ιδιωτικο πληρωνεις ενα χιλιαρικο. Χρειαζεσαι αρθροπλαστικη γονατου; 2 χρονια αναμονη συν 1 χρονο αναμονη για να δεις ειδικο.
Ε) Εχουν πεθανει πανω απο 10000 ατομα απο ναρκωτικα απο το 2016, για να μη πω για ατυχηματα με λεωφορεια ή αποκεφαλισμους μεσα σε λεωφορεια (παρεπιπτοντως ο δραστης αφεθηκε ελευθερος)
ΣΤ) Εδω να δεις τι ωραιοι που ειναι μεταξυ τους. Που βλεπουν λιποθυμους στον δρομο και απλα προσπερνουν. Που πεφτει απιστευτο θαψιμο στην δουλεια μεταξυ εργαζομενων. Που σε εδερναν στην μεση του δρομου αν φορουσες μασκα στις αρχες της πανδημιας.

Δεν βρισκω λογο να μην ερθω Ελλαδα οπου το φαγητο ειναι καλυτερο, εχει συγκοινωνιες και πας παντου, ο κοσμος σου λεει και μια καλημερα, εχει ηλιο 250 μερες τον χρονο, εχει θαλασσα, βουνο, μουσεια, διασκεδαση, εχει πιο γνησιους ανθρωπους, και εχεις ανθρωπους που θα σου σταθουν σε μια δυσκολια. Τα πολλα λεφτα δεν φερνουν την ευτυχια. Θελεις εναν μισθο να σου καλυπτει τις βασικες αναγκες, απο εκει και περα αν βασιζεσαι στα λεφτα για την ευτυχια σου, τοτε εχεις χασει το νοημα της ζωης.
Εγώ συμφωνώ άλλα έχω 2 ενστάσεις:
  • Τα μέσα πρέπει να αποφεύγονται όσο γίνεται, πέρα απ' το μετρό της Αθήνας που είναι κομπλέ. Το αμάξι είναι πολύ σημαντικό
  • Θες παραπάνω χρήματα στην Ελλάδα, δεν αρκούν 1000-1500ε εκτός αν έχεις ήδη σπίτι να μένεις. Ακόμα και με χαμηλό μισθό remote είσαι μια χαρά όμως. Επίσης θες να πληρώνεις ιδιωτική ασφάλεια(δεν είναι πολλά)
 

Resaldis

Δραστήριο μέλος

Ο Resaldis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μελισσοκόμος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 784 μηνύματα.
@Jack of Spades Πώς ερμηνεύεις τη διαχρονική αντιπαραβολή της «κοσμοπολίτικης» Ευρώπης με την «επαρχιώτικη» Ελλάδα στο δημόσιο διάλογο; Υποθέτω ότι η συγκεκριμένη αντιπαραβολή αφορά γενικά τη Δυτική με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
 
Τελευταία επεξεργασία:

chrisjhon02

Διάσημο μέλος

Ο chrisjhon02 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,743 μηνύματα.
A) Οι μισθοι απο μονοι τους δεν μου λενε τιποτα. Το κοστος διαβιωσης και η ποιοτητα ζωης εχουν μεγαλυτερη σημασια απο οτι ενας μισθος.
Β) Ενω εδω ειναι παραδεισος
Γ) Προσωπικα την εξελιξη την εχω χεσμενη. Δουλευω για να ζω, δεν ζω για να δουλευω. Επισης οσο σκατα και να εισαι στην Ελλαδα, οταν γερασεις θα εχεις μια συνταξη και ενα μερος να μεινεις. Εδω δεν εχεις τιποτα.
Δ) Ελα να δεις τι ωραιο που ειναι εδω που περιμενεις το λιγοτερο ενα τριμηνο για MRI και αν θελεις ιδιωτικο πληρωνεις ενα χιλιαρικο. Χρειαζεσαι αρθροπλαστικη γονατου; 2 χρονια αναμονη συν 1 χρονο αναμονη για να δεις ειδικο.
Ε) Εχουν πεθανει πανω απο 10000 ατομα απο ναρκωτικα απο το 2016, για να μη πω για ατυχηματα με λεωφορεια ή αποκεφαλισμους μεσα σε λεωφορεια (παρεπιπτοντως ο δραστης αφεθηκε ελευθερος)
ΣΤ) Εδω να δεις τι ωραιοι που ειναι μεταξυ τους. Που βλεπουν λιποθυμους στον δρομο και απλα προσπερνουν. Που πεφτει απιστευτο θαψιμο στην δουλεια μεταξυ εργαζομενων. Που σε εδερναν στην μεση του δρομου αν φορουσες μασκα στις αρχες της πανδημιας.

Δεν βρισκω λογο να μην ερθω Ελλαδα οπου το φαγητο ειναι καλυτερο, εχει συγκοινωνιες και πας παντου, ο κοσμος σου λεει και μια καλημερα, εχει ηλιο 250 μερες τον χρονο, εχει θαλασσα, βουνο, μουσεια, διασκεδαση, εχει πιο γνησιους ανθρωπους, και εχεις ανθρωπους που θα σου σταθουν σε μια δυσκολια. Τα πολλα λεφτα δεν φερνουν την ευτυχια. Θελεις εναν μισθο να σου καλυπτει τις βασικες αναγκες, απο εκει και περα αν βασιζεσαι στα λεφτα για την ευτυχια σου, τοτε εχεις χασει το νοημα της ζωης.
Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω όσα γράφεις επειδή δε γνωρίζω από Καναδά και είναι πραγματικά κρίμα τα όσα συμβαίνουν. Όμως νομίζω έχεις εξιδανικεύσει την Ελλάδα. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά ούτε εδώ, από όπου και να το πιάσεις, δηλαδή κοινωνικά και οικονομικά. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι εγκληματικές ενέργειες ειδικά σε υποβαθμισμένες περιοχές πχ Ομόνοια γίνεται χαμός. Το σύστημα υγείας είναι και αυτό στα όρια του, αν ψάξεις θα βρεις περιπτώσεις καρκινοπαθών οι οποίοι περιμένουν έως και μήνες για να τους χορηγηθεί η θεραπεία τους. Πρόσφατα περάστηκε και νόμος στον οποίο θα μπορείς να πληρώσεις απογευματινό χειρουργείο για να μην περιμένεις στην αναμονή η οποία είναι τεράστια.

Το κόστος ζωής σε σχέση με τους μισθούς είναι αρκετά μεγάλο. Τα ενοίκια στον θεό, με 650 καθαρά με το ζόρι τη βγάζεις. Οι υποδομές είναι τριτοκοσμικές, λεωφορεία, πανεπιστήμια κλπ έχουν τα χίλια κακά της μοίρας τους.

Αν ήταν έτσι όπως το περιγράφεις, όσοι έχουν φύγει θα γυρνούσαν πίσω ή απλώς θα μειωνόταν ο αριθμός όσων μεταναστεύουν. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει τεράστιο μεταναστευτικό κύμα και αυτό δεν είναι τυχαίο. Το φαγητό μπορεί να είναι καλό αλλά δεν είναι λόγος για να σε κρατήσει όταν όλα τα άλλα δε λειτουργούν.
2) Πέρα από τα επαγγελματικοοικονομικά, θα μπορούσα να ρίξω τρελό ραντ για σάπια κοινωνία, υποδομές, περιπλοκότητα συναλλαγών κ.α. Αλλά αυτό που με έχει κερδίσει στη Νορβηγία, που είναι και κάτι καθαρά ατομικό θέμα, είναι το πόσο δραστήριος είναι ο κόσμος και πόσο εύκολα προσβάσιμες είναι οι δραστηριότητες και γενικά η φύση. Μαζί με την τρελή οργάνωση. Για παράδειγμα, το ΣΚ πήγαμε με τραίνο σε μια στάση 30 λεπτά έξω από το Όσλο (με το μηνιαίο εισητήριο των ΜΜΜ) και από εκεί 5κμ πορεία στο δάσος με σκι, σε γραμμές που είχαν φτιάξει το προηγούμενο βράδυ, όπου και μείναμε σε μια σελφ-σερβις καμπίνα. Η οποία φυσικά ήταν φουλ εξοπλισμένη, πεντακάθαρη και όλα λειτουργικά και τακτοποιημένα. Έχοντας μεγαλώσει στη Λάρισα και χωρίς να έχω όχημα, μου φαίνεται απίστευτο ότι μπορώ με ποδήλατο ή μετρό να είμαι σε <μισή ώρα σε θάλασσα, βουνό, λίμνη ή ποτάμι. Γενικά θα μπορούσα να κάνω μεγάλο elaborate για την ζωή στο Όσλο, αλλά αυτό αφορά περισσότερο το κομμάτι της κοινωνικής ζωής (άρα κάτι υποκειμενικό), η οποία προφανώς είναι πολύ διαφορετική και καταλαβαίνω ότι αυτοί οι ρυθμοί ζωής δεν είναι ελκυστικοί για όλους.
Έχουν οι Νορβηγοί σουβλάκι, ήλιο και φιλότιμο ; :hmm: Τι να μας πει η Σκανδιναβία, εδώ έχουμε καλό καιρό και μουσακά.
 
Τελευταία επεξεργασία:

taketrance

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο taketrance αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,031 μηνύματα.
Αν ήταν έτσι όπως το περιγράφεις, όσοι έχουν φύγει θα γυρνούσαν πίσω ή απλώς θα μειωνόταν ο αριθμός όσων μεταναστεύουν.
Δεν είναι έτσι όπως το περιγράφει, για αυτό και οι μεταναστευτικές ροές και τα νούμερα είναι αυτά που είναι τα τελευταία 13 χρόνια.
 

Jack of Spades

Περιβόητο μέλος

Ο Κωνσταντίνος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, επαγγέλεται Μηχανολόγος μηχανικός και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,431 μηνύματα.
Γ) Προοπτικές εξέλιξης δεν έχεις.
Θέλω να εστιάσω σε αυτό (και στα άλλα υπερβάλλεις ή είσαι τελείως λάθος αλλά οκ, δε χρειάζεται να πούμε κάτι καθώς βγάζει μάτι) γιατί το ακούω/διαβάζω από πολλούς/ές (γενικώς, όχι μόνο στο e-steki) και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω από που προκύπτει...έχετε κανέναν/καμία συνάδελφο, συγγενή, φίλο/η ή απλό γνωστό/ή που πήγε σε κάποια άλλη χώρα και τώρα βρίσκεται π.χ. σε θέση senior management και βάλε σε μεγάλη εταιρεία;
Κι αν ναι, για τι «δείγμα» μιλάμε;
Γιατί το να μου πείτε π.χ. ξέρω έναν που το κατάφερε απ' τους εκατοντάδες/χιλιάδες μετανάστες που γνωρίζω μάλλον προς το αντίθετο συμπέρασμα οδηγεί!:rolleyes:
@Jack of Spades Πώς ερμηνεύεις τη διαχρονική αντιπαραβολή της «κοσμοπολίτικης» Ευρώπης με την «επαρχιώτικη» Ελλάδα στο δημόσιο διάλογο; Υποθέτω ότι η συγκεκριμένη αντιπαραβολή αφορά γενικά τη Δυτική με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Μου κάνει γενικά εντύπωση ότι στα πλαίσια αυτών των συγκρίσεων, παραβλέπεται συστηματικά κι από πολύ κόσμο (από άγνοια ή/και επίτηδες) το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει «καλύψει» πολύ μεγαλύτερο «έδαφος» τις τελευταίες δεκαετίες σε σχέση με τα ανεπτυγμένα Δυτικά κράτη με τα οποία τίθεται σε σύγκριση...όταν π.χ. το 1970 ο μέσος Ιταλός πήγαινε να εργαστεί σ' εργοστάσιο με το Fiatάκι του και το μεσημέρι έκανε διάλειμμα για να φάει το μισοψημένο φιλέτο του και να πιεί το εσπρεσάκι του, ο μέσος Έλληνας έβοσκε πρόβατα ή όργωνε χωράφια με την τσάπα κι είχε ζώα στο σπίτι του (αν ήταν απ' τους «ευκατάστατους») για να μην του λείψει το γάλα, τ' αβγά και το κρέας!
Σκεφτείτε απλά που βρίσκεται ο μέσος Έλληνας και που ο μέσος Ιταλός σήμερα (βάλτε όποια άλλη εθνικότητα θέλετε, το ίδιο κάνει) κι ίσως εκτιμήσετε περισσότερο την Ελλάδα και πολλά απ' όσα προσφέρει, τα οποία θεωρείτε δεδομένα (π.χ. δωρεάν σπουδές)...κι αν στο μυαλό σας έρχεται το «εεε οκ, έτσι χάλια που ήταν η Ελλάδα λογικό ήταν να φτάσει κάπως τους υπόλοιπους», δεν έχετε παρά να δείτε σε τι κατάσταση ζουν οι πολίτες γειτονικών μας κρατών (Αλβανία, Σκόπια, Τουρκία κ.λπ.)...
 
Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top