Θέλω να εστιάσω σε αυτό (και στα άλλα υπερβάλλεις ή είσαι τελείως λάθος αλλά οκ, δε χρειάζεται να πούμε κάτι καθώς βγάζει μάτι) γιατί το ακούω/διαβάζω από πολλούς/ές (γενικώς, όχι μόνο στο e-steki) και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω από που προκύπτει...έχετε κανέναν/καμία συνάδελφο, συγγενή, φίλο/η ή απλό γνωστό/ή που πήγε σε κάποια άλλη χώρα και τώρα βρίσκεται π.χ. σε θέση senior management και βάλε σε μεγάλη εταιρεία;
Κι αν ναι, για τι «δείγμα» μιλάμε;
Γιατί το να μου πείτε π.χ. ξέρω έναν που το κατάφερε απ' τους εκατοντάδες/χιλιάδες μετανάστες που γνωρίζω μάλλον προς το αντίθετο συμπέρασμα οδηγεί!
Μου κάνει γενικά εντύπωση ότι στα πλαίσια αυτών των συγκρίσεων, παραβλέπεται συστηματικά κι από πολύ κόσμο (από άγνοια ή/και επίτηδες) το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει «καλύψει» πολύ μεγαλύτερο «έδαφος» τις τελευταίες δεκαετίες σε σχέση με τα ανεπτυγμένα Δυτικά κράτη με τα οποία τίθεται σε σύγκριση...όταν π.χ. το 1970 ο μέσος Ιταλός πήγαινε να εργαστεί σ' εργοστάσιο με το Fiatάκι του και το μεσημέρι έκανε διάλειμμα για να φάει το μισοψημένο φιλέτο του και να πιεί το εσπρεσάκι του, ο μέσος Έλληνας έβοσκε πρόβατα ή όργωνε χωράφια με την τσάπα κι είχε ζώα στο σπίτι του (αν ήταν απ' τους «ευκατάστατους») για να μην του λείψει το γάλα, τ' αβγά και το κρέας!
Σκεφτείτε απλά που βρίσκεται ο μέσος Έλληνας και που ο μέσος Ιταλός σήμερα (βάλτε όποια άλλη εθνικότητα θέλετε, το ίδιο κάνει) κι ίσως εκτιμήσετε περισσότερο την Ελλάδα και πολλά απ' όσα προσφέρει, τα οποία θεωρείτε δεδομένα (π.χ. δωρεάν σπουδές)...κι αν στο μυαλό σας έρχεται το «εεε οκ, έτσι χάλια που ήταν η Ελλάδα λογικό ήταν να φτάσει κάπως τους υπόλοιπους», δεν έχετε παρά να δείτε σε τι κατάσταση ζουν οι πολίτες γειτονικών μας κρατών (Αλβανία, Σκόπια, Τουρκία κ.λπ.)...