α)Διαβάζω και εγώ αρκετά άρθρα που μιλάνε για αρκετά προβλήματα στην Βρετανία τα τελευταία χρόνια μετά το Brexit. Κρίμα καθώς είναι χώρα διαμάντι για εμένα με πολύ ισχυρή οικονομία.
β)Από την άλλην η Ελλάδα όντως ανακάμπτει, δηλαδή το 2016 είχαμε ΑΕΠ 175 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2022 πήγαμε στα 192 δισεκατομμύρια και φέτος οι προβλέψεις μιλάνε για 196 δισεκατομμύρια (δε βάζουμε τον πληθωρισμό στα νούμερα αυτά). Όμως φίλε ακόμα οι μισθοί μας είναι χαμηλοί, οι υποδομές μας χάλια, το σύστημα υγείας παραπαίει, ενώ η νοοτροπία δεν αλλάζει. Τουλάχιστον στο εξωτερικό έχεις καλύτερους μισθούς και έναν NHS που είναι άριστο σύστημα υγείας πάρα τα προβλήματα που έχει τελευταία.
α)Έτσι όπως πάει το UK σε βάθος λίγων δεκαετιών η οικονομία που είχε ως το 2016 θα είναι μια γλυκιά ανάμνηση...
β)Ναι τι να σου πω, σκοτώνονται τα γιατρουδάκια του NHS ποιο θα σε πρωτοθεραπεύσει!

Το χειρότερο απ' όσα ανέφερες είναι η νοοτροπία (εκεί έχουμε ακόμη τεράστιο πρόβλημα), τα υπόλοιπα φτιάχνονται και προς το παρόν είμαστε σε καλό δρόμο...
Η νοοτροπία του "βύσματος" δεν φεύγει όμως...+ οτι οι μισθοί σε σχέση με ότι προσφέρεις είναι στο πάτο...+ένα σύστημα υγείας που πάει από το κακό στο χειρότερο...+υποδομές που ανήκουν στο 1821...
Ως προς τους μισθούς (μια που το έθιξε και ο άλλος φίλος πιο πριν) θα σου πω μόνο ότι ο μισθός ο οποίος έκλεισα τώρα (σ' ένα έργο ενεργειακής υποδομής) είναι μεγαλύτερος από τον καλύτερο μισθό που θα μπορούσα να βρω στην Ευρώπη με το βιογραφικό που έχω αυτή τη στιγμή...κι αυτό σε απόλυτους αριθμούς (μόνο αμοιβή και παροχές σε είδος), αν βάλουμε στην εξίσωση και τη διαφορά φόρων (τιμολόγια, δαπάνες, «μαύρα» κ.λπ.) και κόστους ζωής π.χ. μιας μικρομεσαίας δυτικοΕυρωπαϊκής πόλης (τύπου Χάγης, Μάντσεστερ κ.λπ.) σε σχέση με την επαρχιακή Ελληνική πόλη στην οποία θα ζω τώρα τότε άστα να πάνε!
Στην Ελλάδα από ένα επίπεδο εμπειρίας, προσόντων κ.λπ. και πάνω (γι' αυτό μίλησα για «σοβαρά skills», αλλιώς χαίρω πολύ πάρε βασικό μισθό και πες κι ευχαριστώ) απλά ξεπερνάς τον ανταγωνισμό και παίζεις σε άλλο επίπεδο...στο εξωτερικό είσαι απλά άλλος ένας οικονομικός μετανάστης που έχει ν' ανταγωνιστεί άλλους εκατοντάδες/χιλιάδες ανθρώπους απ' όλο τον κόσμο με τα ίδια ακριβώς προσόντα (δε λέω για περισσότερα γιατί εκεί προφανώς χάνεις απ' τα αποδυτήρια)...
Και κατεβείτε επιτέλους απ' το συννεφάκι στο οποίο βλέπετε το όνειρο ότι μόνο στην Ελλάδα παίζει το «networking» (κοινώς «βύσμα»), οι προτιμήσεις, οι διακρίσεις και τα σχετικά...
α)H Ελλάδα μπορεί να ανακάμπτει στη στατιστική αλλά δυστυχώς, στην καθημερινή οικονομία και οργανωτική υποδομή δεν βλέπεις κάτι. Τόσα λεφτά, λεφτά, που είναι τα λεφτά και στο τέλος δεν έχουμε ένα καθαρό πεζοδρόμιο.
β)Θέλω να πω ότι εφόσον κάτι αλλάζει, γιατί δεν βλέπουμε κάτι καλό; Δεν είναι το παν οι καλοί μισθοί όσο αν η γενικότερη ατμόσφαιρα είναι λιγάκι αποκαρδιωτική.
γ)Η Βρετανία όσο και να έχει διάφορα πολιτικά ή οικονομικά προβλήματα, έχει μια ιστορία και ένα παρελθόν. Διάβασα τις προάλλες ένα άρθρο του Μπλερ που λέει ότι μάλλον θεωρείται μονόδρομος η επανένωση της Αγγλίας με την ΕΕ ενάντια στον διεθνή (άνισο) τεχνολογικό ανταγωνισμό των τριών χωρών της επόμενης πενταετίας: ΗΠΑ, Ινδία και Κίνα. Η Αγγλία θα βγάλει το φίδι από την τρύπα στο τέλος. Ιστορική χώρα, και με την οικονομική ελίτ στο Σίτι. Θα αναγκαστεί η ΕΕ να επανεξετάσει την οικονομική και πολιτική σχέση με την γηραιά Αλβιώνα. Το πρόβλημα είναι ότι η ΕΕ αυτή τη στιγμή έχει ανύπαρκτο οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο καθώς η Γερμανία και η Γαλλία είναι σε άλλους τομείς και ορίζουν την αγορά διαφορετικά (όπως κατασκευαστική ή πολεμική βιομηχανία). Η Αγγλία νομίζω πάντα αποτελούσε τον τελευταίο και βασικό συνομιλητή για τα διπλωματικά νομικίστικα τερτίπια με άλλες χώρες καθώς, όπως ξέρουμε ο μισός πλανήτης είχε ή έχει κάποια σχέση εμπορικής ή και πρώην οικονομικής (πολιτικής) εξάρτησης από την χώρα αυτή.
α)Μια που το ανέφερες...πίστεψέ με, «καθαρό πεζοδρόμιο» ΔΕΝ θέλετε στην Ελλάδα!

Κι αν έχετε όρεξη μπορώ να σας εξηγήσω και γιατί...
β)Εγώ βλέπω αρκετά πράγματα που έχουν αλλάξει προς το καλύτερο, αλλά πες μου κι εσύ τι διαφορετικό περίμενες να δεις να βάλουμε το θέμα σε μια σειρά...
γ)Κάπου τα 'χεις μπερδέψει: η Ε.Ε. «λείπει» από τη Βρετανία, όχι το ανάποδο!
Η Βρετανία εκτός των άλλων έχει μείνει πάρα πολύ πίσω σε τεχνολογικό, παραγωγικό κ.λπ. επίπεδο σε βαθμό που σε βάθος χρόνου έτσι όπως πάει θα καταντήσει σαν τη Ρωσία (που δεν παράγει ούτε οδοντογλυφίδες) αλλά χωρίς υδρογονάνθρακες και λοιπούς φυσικούς και μη πόρους να την κρατάνε!
Ακόμη και στα πανεπιστήμια του UK αρχίζει και φαίνεται η παρακμή...
@Volkswagen Fan
Εισαι μικρος ακομη, προσπαθησε να εχεις τον πηχη ψηλα.
Προσπαθησε (με καποιο τροπο, ενας απο τους πιο προσιτους ειναι το διδακτορικο), να εχεις βλεψεις για ΗΠΑ.
Το να σου μενει σε χωρα της ευρωπης, μετα απο τα παγια εξοδα, 1Κ παραπανω απο οτι στην Ελλαδα, δεν αξιζει θεωρω τον κοπο της μεταναστευσης.
Δοκιμασε να αξιοποιησεις την διετια του μεταπτυχιακου στην ευρεση θεσης, και εχε ως backup plan καποια επιλογη εντος Ευρωπης.
Ε ναι ποια Ευρώπη, να πάει Η.Π.Α. να παίρνει 2Κ παραπάνω και το 1Κ να το δίνει για να μπορεί να πηγαίνει σε κάνα γιατρό όταν έχει ίωση!