Όχι, δεν το κάνουν όλοι. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, και ο κάθε γονιός θα πρέπει να κρίνει τι είναι καλό για το παιδί του, τι όχι, και πότε.
Δεν βλεπω να το αντιλαμβανεσαι ομως οταν
κρινεις με αρνητικό πρόσημο τις πραξεις αλλων !
Ως γνωστών η κριτική καλοπροαίρετα γίνετε όταν προσπαθούμε να δούμε πίσω από το αποτέλεσμα της πράξεις και αν καταλάβουμε το γιατί...
Τραυματικές εμπειρίες όμως θα έχουν τα παιδιά σου, είτε τα προστατεύεις είτε όχι. Αυτή είναι η ζωή, αλλιώς δεν θα ζούνε. Το ζήτημα είναι να μάθουν πως να διαχειρίζονται αυτές τις τραυματικές εμπειρίες και όχι απλά να ζουν μια προστατευμένη ζωή.
Φυσικα αλλωστε τα δικα μου παιδια εφοσον το προσωποιουμε το θεμα επελεξα να τα μεγαλωσω μεσα απο τις δυσκολιες και οχι χωρις αυτες ...
Τωρα το τι γονεας ειμαι θα δεχτω κριτικη μονο απο εκεινα και ευτυχώς σταμάτησα εδώ και πολύ καιρό να επηρεάζομαι από τον άλλων!
Το μεγαλύτερο λάθος ενός γονεα είναι να περιμένεις αναγνώριση από το σύνολο της κοινωνία ςκαι όχι από τα ίδια του τα παιδιά!
Το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια εσύ ακόμη δεν μπορείς να διαχειριστείς την εικόνα του φέρετρου θεωρείς ότι είναι θετικό για εσένα?
Βλέπεις πως έχουμε διαφορετική πλευρά;
Το διαχειριζομαι πλέον...και ξέρεις πως ;
Επιλέγω να έχω την εικόνα του ανθρώπου που έφυγε από την ζωή όταν ήταν
εν ζωη.
Διαχειριζομαι την απώλεια με την αποδοχή και το γεγονός να κρατάω μνημες και εικόνες από εκείνων όσο μπορώ καλύτερες...
Τραβολογανε παιδιά να δουν εκεί τον άλλον μέσα στο φέρετρο γιατί έτσι θα μάθει και γιατι τι θα πει ο καθε ασχετος που δεν εφερε ενα παιδι σε μια κηδιεα ...
Πιέζουν παιδιά να πάνε να φιληθούν με παππούδες γιαγιάδες γιατί θέλουν εκείνη και όχι αυτά ...
Αλήθεια αυτά τα παιδιά εκείνη την στιγμή τα έχει ρωτήσει κανένας αν θέλουν..
Παραβιάσεις τα όρια τους ,ΔΕΝ θέλουν να φιληθούν με κάποιον, ΔΕΝ θέλουν να δουν μια τέτοια εικόνα....
Εσύ το θέλεις ΟΧΙ εκεινα ...εσύ τα πιέζεις ΧΩΡΙΣ να λάβεις υπόψη τους τα θέλω τους ..
Αυτά τα παιδιά επειδή ακριβώς τα πήγες να δουν κάτι που δεν θέλουν θα γίνουν σωστοί ενήλικες;
Λάθος..τεράστιο..
Οποτε η προσωπική μου επιλογή να μην έχω εικόνες που με επηρεάζουν σαν άνθρωπο γιατί ίσως κουβαλάω μια παραπάνω ευαισθησία και την αναγνωριζω ,ευαισθησία διαφορετική από εσένα δεν με κάνει αυτόματα δειλή η αδύναμη ή μη φυσιολογικη ;
Δεν με κάνει ακατάλληλο γονέα....
(Επί τις ευκαιρίας, είχα εκτεθεί στις ίδιες και χειρότερες εικόνες μικρός).
Βλέπεις; εσύ είσαι εσύ και μπράβο σου που τις διαχειρίζεται έτσι.
Ξαναλεω αυτο δεν σε κανει περισσοτερο ή λιγοτερο δυνατο απο εμενα η οποιαδήποτε άλλο ΣΑΝ και εμένα...
απλα δεν εχουμε τον ιδιο τροπο διαχειρισης συναισθηματων ..
και επί της ευκαιρίας να σου πω ότι όταν αναγνώρισα οτι η λίγο παραπάνω ευαισθησία μου δίνει το πάτημα στον άλλο να υποβαθμίζει την δύναμη μου και την αυτοαξια μου τότε εκεί ακριβώς άρχισε η αυτοεκτίμηση μου να δυναμώνει και να έχει εδραιωθεί στο σήμερα..
αναγνωριζω και συν αισθάνομαι απολυτα την ευαισθητη πλευρα του αλλου και δεν την χρησιμοποιω σαν μοχλο υποβαθμισης του ,ακριβως επειδη εχω φορεσει τα παπουτσια του και ξέρω ότι η εκφράσει αυτού δηλώνει μόνο ευαισθησία και όχι αδυναμία .
Βλέπεις ότι η δική μου "αδυναμία " για εσένα, για εμένα έγινε μοχλός να αντιλαμβάνομαι και να δικαιολογώ χωρις να κρίνω τους ανθρώπους...
Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα έχω άτομα να εξαρτώνται από εμένα όπως οικογένεια, άρρωστους γονείς κτλ και θα έχω στον χαρακτήρα μου διάφορες φοβίες και αδυναμίες που θε με καθιστούν ανίκανο να ανταπεξέλθω.
Και ποιος σου ειπες οτι εσυ ειναι ο κανονας ή το μετρο συγκρισης ωστε να επιβαλεις ή να κρινεις τον αλλο σαν αδυναμο ή ανικανο ;
και ποιος σου ειπε οτι ολοι οσοι δεν πατροναρουν τις δικες σου πεποιθησεις θελουν να καλλιεργουν την συνεξαρτηση ;
Δες τι έγινε στην Ουκρανία που ξαφνικά αλλάξανε τα πάντα. Εκεί ποιοι πιστεύεις ότι ανταπεξήλθαν?
Όπως μπορουσαν και ηξερε ο καθενας !
Εδω ενεργοποιηθηκε το ενστικο της επιβιωσης ,αλλος σκοτωσε αλλος εφυγε αλλος εμεινε και στηριξε τους υπολοιπους ,αλλος το εβαλε στα ποδια σαν κλέφτης και πολλες πολλες διαφορετικες συμπεριφορες...
Ειναι καποια κατακριτεα ;
Οχι !
Κατακριτεα ειναι οταν βαζουμε πανω απ ολα την δικη μας πεποιθηση ,την δικη μας προσδοκία και σαφέστατα θα έρθετε σε πλήρη αντίθεση με των υπολοίπων..
Δεν προέρχονται λοιπόν από έλλειψη ενσυναίσθησης αυτά που λέω, αλλά από το αντίθετο. Κάθε παιδί πρέπει να γίνεται δυνατό και όχι αδύναμο και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να δυναμώσεις εκτός από την έκθεση στην δυσκολία και το τρομακτικό.
Από έλλειψη ενσυναισθησης ,αντίληψης και κατανόησης πως ο κάθε άνθρωπος ειναι μια ξεχωριστή μονάδα με διαφορετικά βιώματα, διαφορετικές πεποιθήσεις και ειναι απόλυτα κατανοητό το πως ενεργεί.
Εδώ πλέον ολόκληρη η επιστήμη αντιμετώπιση το άνθρωπο σαν ξεχωριστή μονάδα και σέβεται απόλυτα τις επιλογές του ...
Βάση λοιπόν της προσωποκεντρικης προσέγγισης που αυτή ασπάζομαι στην ζωή μου οφείλω σαν ενεργητικός ακροατής να ακούσω τον άλλον, να μπω λίγο στα παπούτσια του (βαθμός ενσυναισθησης ) ώστε να αντιληφθώ γιατί ενεργεί έτσι και να κατανοήσω τις προθέσεις του και όχι να βάλω το ΕΓΩ μου μπροστά και να τον κρίνω αν είναι σωστός η όχι.
Αυτό κάνεις αγαπητέ μου τώρα αυτή την στιγμή..
Δεν έχεις μπει ούτε μια στιγμή στα παπούτσια όλων αυτών που κρινεις με αρνητικό πρόσημο γιατί σταθμός και μετρό σύγκρισης είναι μόνο το ΕΓΩ σου και φυσικά δεν το λέω με αρνητικό πρόσημο.
Δεν ξέρω αν έχεις παιδιά ωστε να δεις πραγματικα πόσο δύσκολος δρόμος είναι όλος αυτός και φυσικά θα υπάρχουν και λάθη...οχι με πρόθεση όμως..
Ο διάλογος μας ειναι η κάθε αυτού απόδειξη πως λείπει από την κοινωνία μας ή ενεργητική ακρόαση και η καλλιέργεια της ενσυναισθησης (γενικά μιλάω)
Στο ξαναλεω σέβομαι την άποψη σου διαφωνώ όμως ότι η δική σου οπτική προσεγγίσεις όλου αυτού ειναι και η σωστή και όλοι οι άλλοι είμαστε λάθος ή αδύναμοι η ανίκανοι να διαχειριστουμε το οτιδήποτε..
Και το κυριότερο;
Το τι είμαστε ας κοιτάξουμε στους 4 τοίχους του σπιτιού μας τι έχουμε εκεί μέσα και τι λαμβάνουμε από εκεί..
Αυτοί είμαστε αγαπητέ μου και αυτό το ξέρω μόνο εγώ και εσύ ,εύχομαι πραγματικά να λαμβάνεις τις προσδοκίες σου και έγω τις δικές μου και σαν αποτέλεσμα αυτών είναι μα βγαίνουμε σε αυτή την επικριτική κοινωνία με αυτοπεποίθηση και το κυριότερο, ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι για να μην έχουμε την ανάγκη να υποβαθμισουμε την ζωή κάποιου άλλου γιατί μόνο έτσι θα πάρει αξία η δική μας