Καπιταλισμός: το πιο πολύνεκρο σύστημα

Alejandro che 7

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Αλέξανδρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 27 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Πατήσια (Αττική). Έχει γράψει 1,859 μηνύματα.
Για να επιστρέψουμε στο θέμα μας.
ΓΙΑ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΣΦΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ
ΠΝΙΓΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ-ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

Σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για το προσφυγικό, αναφέρει:

«Ο λαός μας, που μήνες τώρα δείχνει μεγάλη αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες που αναζητούν σανίδα σωτηρίας, δεν πρέπει να εξοικειωθεί με τις καθημερινές εικόνες των νεκρών προσφύγων, των πνιγμένων παιδιών στο Αιγαίο.

Γι’ αυτό τώρα χρειάζεται να διεκδικήσει γενναία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού που σχετίζεται με τη διάσωση, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Για τη δημιουργία αξιοπρεπών και υγιεινών, προσωρινών χώρων υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας.

Να εμποδίσει κάθε σχέδιο που μετατρέπει τη χώρα μας, με επιδότηση ΟΗΕ και ΕΕ, σε χώρα λειτουργίας τεράστιων καταυλισμών, σταθμό καταναγκαστικής συγκέντρωσης 50.000 -για αρχή- εγκλωβισμένων προσφύγων.

Να παλέψει για την κατάργηση του Δουβλίνου και για τη διευκόλυνση της απευθείας μετακίνησης των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.

Για την κατάργηση του Frontex και την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, για να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, να βάλουν οι λαοί τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, στοχεύοντας το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά».

Κινητοποιηση αλληλεγγυης προς τους πρόσφυγες πραγματοποίησε σημερα το ΚΚΕ και η ΚΝΕ υψώνοντας αντιμπεριαλιστικά πανό στον βραχο της Ακροπολης. Καμία ανοχή στα εγκληματα των ιμπεριαλιστών

 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Alejandro che 7

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Αλέξανδρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 27 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Πατήσια (Αττική). Έχει γράψει 1,859 μηνύματα.
.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Guest 186240

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Φυσικά και θα υπερασπιστώ τον σοσιαλισμό που γνωρίσαμε και τους πρωτοπόρους της ταξικης παλης από τον αντικομμουνισμό της αστικής τάξης. Είναι αλλο να κανεις κριτικη και να λες οτι έγιναν λάθη και άλλο να ισοπεδώνεις την τιτάνια προσπάθεια που κατέβαλλαν οι λαοί στις χώρες αυτές για να οικοδομήσουν τον σοσιαλισμό. Μοιρολατρικά ευχολόγια και ισοπέδωση μόνο ακινδυνα, γραφικά και βούτηρο στο ψωμί της αστικής τάξης μπορούν να χαρακτηριστούν. Δεν είναι τυχαίο ότι η αντικομμουνιστική προπαγάνδα έχει κέντρο τον Στάλιν. Είναι επειδή στην εποχή που αυτός ήταν στην εξουσία μπήκαν τα θεμέλια του σοσιαλισμού. Μέχρι και ο Αμερικάνος πρέσβης που παρεβρέθηκε στις δίκες της Μόσχας παραδέχθηκε ότι οι κατηγορούμενοι σχεδιάζαν τεράστια προδοσία εναντίον της Σοβιετικης Ένωσης. Μόνο οι πράκτορες του ιμπεριαλισμού επιμένουν να παρουσιάζουν τους κομμουνιστές ως τρελούς. Άλλωστε όπως είχε πει και ο μεγάλος αφοσιωμένος κομμουνιστής Κώστας Κάππος ο αντισταλινισμος είναι ντροπαλός αντικομμουνισμός.

Χαχαχα είδες ? Σκέψου να έχεις αρκετή δύναμη ώστε για να προστατεύσεις την επανάσταση να εξολοθρεύσεις τους εχθρούς σου είτε στο όνομα της εργατικής τάξης,είτε στο όνομα της αυτοσυντήρησης είτε στο όνομα της ισχύος για την ίδια την ισχύ. Το κόμμα έχει την δυνατότητα όχι απλά να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα αλλά και να την διαμορφώσει κιόλας. Όπως είπες για τον Τρότσκι πως συνεργάστηκε με τους ιμπεριαλιστές,άνετα θα το έλεγες για τον Λένιν, τον χ,τον ψ αν αυτή ήταν η γραμμή της ηγεσίας.
https://en.wikipedia.org/wiki/Stalin's_cult_of_personality

Η μεγαλύτερη κριτική για τα σοσιαλιστικά κράτη έρχεται από την εργατική τάξη και όχι από την αστική και το να λες πως όσοι ασκούν κριτική εκπροσωπούν τον ιμπεριαλισμό ή οτιδήποτε άλλο(άσχετα αν απευθύνεσαι προσωπικά σε μένα ή όχι) είναι λάθος. Ο αυταρχισμός και οι σχέσεις κυρίαρχου-κυριαρχούμενου δεν εξαφανίστηκαν,ούτε καν μειώθηκαν. Αντίθετα,επιδεινώθηκαν.

Είσαι πρόθυμος να θυσιάσεις το ελεύθερο δικαίωμα έκφρασης και κριτικής, για ένα κομμάτι ψωμί(που πράγματι υπήρχε για όλους μέχρι να παρατηρηθούν ελλείψεις) ή για να συμμορφωθείς στο δημοκρατικό συγκεντρωτισμό και την προπαγάνδα του κόμματος που ελέγχει (με ότι αυτό συνεπάγεται) τα πάντα?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

RiSe

Νεοφερμένος

Ο RiSe αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 87 μηνύματα.
οι σχέσεις κυρίαρχου-κυριαρχούμενου δεν εξαφανίστηκαν,ούτε καν μειώθηκαν. Αντίθετα,επιδεινώθηκαν
Το αντίθετο της εξαφάνισης, με επιείκεια ως τη μείωση είναι ...η επιδείνωση? :confused:
Νέοι όροι στην επιχειρηματολογία...ορισμένων περιπτώσεων :lol:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

lkjhgfdsa

Δραστήριο μέλος

Ο lkjhgfdsa αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Τραπεζικός υπάλληλος. Έχει γράψει 736 μηνύματα.
κατ αρχην οι κομμουνιστικές χώρες ήταν σχεδόν ο μισός πλανήτης, δεν μπορείς να κατηγορείς για την αποτυχία του κομμουνισμού ούτε την έλλειψη πρώτων υλών και ενέργειας, ούτε το εμπάργκο απο την δύση, αφού η ίδια η φύση του κομμουνισμού δεν επιτρέπει την ελέυθερη αγορά στην οποία βασίζεται το διεθνές εμπόριο.
Σκέφτεσαι πριν γράψεις κάτι ή βασίζεσαι στο ότι κατά πάσα πιθανότητα κάποιος που διαφωνεί με το σοσιαλισμό, θα δεχθεί ό,τι μαλακία του πεις χωρίς δεύτερη σκέψη.
Καταρχάς οι χώρες αυτές δεν είχαν κομμουνισμό, αλλά σοσιαλισμό. Κομμουνισμός σημαίνει δεν υπάρχουν πια τάξεις και κράτος και δε νομίζω ότι θα ήθελες και εσύ από την πλευρά σου να πεις ότι δεν υπήρχε κράτος στην ΣΕ πχ.
Δεν ήταν ούτε οι μισές χώρες, ούτε καν καν από γεωγραφική κάλυψη. Αλλά και πάλι, ήταν χώρες που είχαν λίγα χρόνια που απελευθερώθηκαν από την αποικιοκρατία ή τη μοναρχία, δηλαδή ξεκίνησαν ως πάμφτωχες χώρες που είχαν απέναντί τους πολύ ισχυρές κατεστημένες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, το ΗΒ κλπ
Και επί πλέον... Βλέπεις το γαμημένο χάρτη που εσύ παρέθεσες; Η ΕΣΣΔ, η Κίνα, και οι λοιπές χώρες δεν ήταν δίπλα στην Κούβα, απείχαν μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Είναι άλλο να έχεις οικονομικές συναλλαγές με χώρες που έχεις δίπλα σου και άλλο όταν τα φέρνεις από την άλλη άκρη της γης. Να συμφωνήσουμε σε αυτό το απλό ζήτημα, επιτέλους;

επίσης πρώην κομμουνιστικές χώρες όπως η ρωσία και η κίνα, τώρα επι ελεύθερης αγοράς τείνουν να γίνουν υπερδυνάμεις.
LOL!
Αγόρι μου, η Σοβιετική Ένωση ΉΤΑΝ υπερδύναμη. Μετά την παλινόρθωση του καπιταλισμού ΔΙΕΛΥΣΑΝ όλες αυτές οι χώρες και η Ρωσία έχει μερικώς ανακάμψει επειδή απλά ήταν η μεγαλύτερη χώρα και είχε επί του εδάφους της πολλές σοβιετικές υποδομές, όπως για παράδειγμα η εξόρυξη πετρελαίου και αερίου που λες παρακάτω. Η εξόρυξη γινόταν από εποχής Στάλιν.

Αλλά σκέφτομαι Αλβανία: έχει θάλασσα, βουνά έχει σχεδόν ότι έχει και η Ήπειρος στην Ελλάδα.
Άρα 1 αρνητικό η μοιρασιά εκεί δεν είναι δίκαια γιατί οι πολιτικοί εκεί έτρωγαν με χρυσα κουτάλια.

Α και την εξουσία ο κομμουνισμός πολλές φορές πείρε την εξουσία με τα όπλα να το ξέρεις.
Στη Ρωσία, Στη Κίνα, Στο Βιετναμ.
Δεν ήταν θέμα μοιρασιάς, ούτε εκμετάλλευσης. Η Αλβανία ήταν πολύ μικρή χώρα, με λίγους κατοίκους και, δυστυχώς, απομονώθηκε ακόμη και από τις σοσιαλιστικές χώρες. Το πρόβλημα ήταν η παραγωγή, γιατί υπήρξε έλλειψη υλών και εργατικού δυναμικού. Αντιπαράδειγμα μπορώ να φέρω την Κορέα, με σημαντικά μεγαλύτερο πληθυσμό, συναλλαγές και βοήθεια από τη Σοβιετική Ένωση, είχαν πολύ μεγαλύτερο βιοτικό επίπεδο στα πέριξ του '70-80 και μέχρι και την παλινόρθωση του καπιταλισμού στην ΕΣΣΔ, από τους νότιους.

Ενώ ο καπιταλισμός πώς ακριβώς πήρε την εξουσία, Σωτήρη; Η Γαλλική Επανάσταση, η Αμερικανική Επανάσταση, η Ελληνική Επανάσταση κοκ ήταν χωρίς όπλα και αναίμακτες; Ή μήπως νομίζεις ότι θα μπορούσαν, τότε πχ οι αμερικανοί, να πάνε να το συζητήσουν με το μονάρχη του ΗΒ και να προχωρήσουν πώς; Με εκλογές/δημοφήψισμα, ας πούμε; Αυτά είναι αστεία πράγματα.

σαν φοιτητης ημουνα κνιτης
Και, δυστυχώς, δεν έμαθες απολύτως τίποτα από την κομμουνιστική ιδεολογία. Ίσως να φταίει το ότι ήσουν κνίτης σαν φοιτητής. Και μικρή σημασία έχει αν το σαν πάει στο φοιτητής ή στο κνίτης.

Αν το κκε μισεί τους Αμερικάνους και κάθε τι ιδιωτικό γιατί η πρώην γενική γραμματέας του κκε (Παπαρήγα) έστελνε το παιδί της σε ιδιωτικό στο Αμερικάνικο Κολέγιο??
Κανένας κομμουνιστής δε μισεί του αμερικανούς. Παλεύει για την ανατροπή του κράτους των ΗΠΑ στο πλαίσιο του αντιιμπεριαλισμού. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.
Το επιχείρημα που θα σου θέσω στο ερώτημά σου είναι κάτι που έχω πει εκατοντάδες φορές και δεν το λέω για να στηρίξω την Αλέκα, γιατί είναι κάτι που ισχύει γενικώς. Αυτή τη στιγμή εγώ έχω υπολογιστή και ίντερνετ, έχω πάει στο σούπερ μάρκετ και έχω αγοράσει τυποποιημένα τρόφιμα, έχω πάει και στο φαρμακείο για να αγοράσω φάρμακα και παραφάρμακα, έχω πάει σε ιδιώτη ιατρό/οδοντίατρο κοκ. Μπορούσα να κάνω διαφορετικά; Όταν η κοινωνία λειτουργεί με καπιταλισμό, εγώ τι θα πρέπει να κάνω για να ζήσω, να περιμένω πότε θα υπάρξει παλινόρθωση του σοσιαλισμού στη Ρωσία και στις γύρω χώρες; Αντιλαμβάνεσαι το πόσο ηλίθιο είναι αυτό;

Υπάρχουν και κομμουνιστές που στέλνουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια, σε ωδεία, σε ξένες γλώσσες, μετά σε ΙΙΕΚ (αν δεν περάσουν ή δε θέλουν να πάνε στην τριτοβάθμια) κοκ. Υπάρχει κάποια εναλλακτική σε αυτά; Όταν η δημόσια εκπαίδευση στενάζει, όταν υπάρχουν τέτοιες ανισότητες, προφανώς ο καθένας θέλει να προσφέρει στο παιδί του ό,τι καλύτερο περνάει από το χέρι του, οπότε, ναι, θα το στείλει και σε ιδιωτικό αν μπορεί. Το ζήτημα δεν είναι αυτό, όμως. Ο κομμουνιστής δεν εναντιώνεται σε κάτι τέτοιο, ούτως ή άλλως, εναντιώνεται στο ότι ακριβώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες κρατικές υποδομές και το δικαίωμα στην εκπαίδευση, καταντάει ένα βάρος για την οικογένεια.

ο πληθυσμός με το άνοιγμα των συνόρων μετακινήθηκε μαζικά. [...]
Ναι, προφανώς. Το ίδιο έγινε σε όλες τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Αλλά το πρόβλημά σου είναι άλλο. Αυτό θα έπρεπε να είναι επιχείρημα των κομμουνιστών: αμέσως μετά την παλινόρθωση του καπιταλισμού, υπήρξε τόση ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση που ο κόσμος έφευγε μαζικά για να βρει δουλειά σε άλλες χώρες.

An o Λένιν ήταν υγιής και εναντιωνόταν στον Στάλιν(όπως και έκανε αλλά ήταν στα τελευταία του) που είχε συγκεντρώσει ήδη τεράστια εξουσία σαν γενικός γραμματέας του ΚΚΣΕ ο Στάλιν τι πιστεύεις ότι θα έκανε.
Αν ο Λένιν ήταν υγιής, προφανώς θα ήταν ο ίδιος συλλογικός ηγέτης και όχι ο Στάλιν. Ένα αυτό.
Δεύτερο. Αν για κάποιο λόγο ο Λένιν ήταν υγιής, αλλά ο Στάλιν ήταν στη θέση του, τότε αμφιβάλλω ότι θα υπήρχαν έντονες διαφωνίες για πρακτικά ζητήματα, αλλά σίγουρα θα γλιτώνονταν σημαντικά λάθη, όπως η διάλυση της Διεθνούς, η αλλαγή του συντάγματος που βασίστηκε σε εντελώς λανθασμένη θεωρητική βάση κοκ. Ή όχι. Ή μπορεί να γίνονταν άλλα σημαντικά λάθη. Ποιος ξέρει; Δε θα μάθουμε ποτέ.
Τρίτο. Δεν έχει απολύτως καμία σημασία τι ΘΑ γινόταν ΑΝ ζούσε ο Λένιν. Ο Λένιν, δυστυχώς πέθανε νωρίς, και το κομμουνιστικό κόμμα των μπολσεβίκων αποφάσισε να είναι ο Στάλιν ο διάδοχος και να το ψηφίζει και να τον κρατά στη θέση του μέχρι το τέλος της ζωής του. Τέλος.

Όπως είπες για τον Τρότσκι πως συνεργάστηκε με τους ιμπεριαλιστές
Κοίτα, είναι συνήθης τακτική και δε λέω ότι το κάνεις καν επίτηδες, αλλά η λογική του να στηρίξουμε τον "εχθρό" του "εχθρού" μου, είναι μια τακτική που γνωρίζει πολύ καλά η αστική τάξη και έχει βάλει και τον κόσμο σε αυτή τη λογική. Με το παραπάνω, για παράδειγμα, ήδη παίρνεις τη θέση του Τρότσκι. Πιο συγκεκριμένα θεωρείς εξ αρχής ότι οι μπολσεβίκοι τον κατηγόρησαν ψευδώς, επειδή, τι ας πούμε, δεν το χώνευε ο Στάλιν; Αυτά είναι γελοία πράγματα. Υπήρχαν πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες απέναντί του για τις οποίες και βρέθηκε ένοχος, αλλά υπάρχουν και στοιχεία συνεργασίας του με του Ιάπωνες και τους Γερμανούς.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

libre

Δραστήριο μέλος

Ο libre αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 694 μηνύματα.
Και, δυστυχώς, δεν έμαθες απολύτως τίποτα από την κομμουνιστική ιδεολογία. Ίσως να φταίει το ότι ήσουν κνίτης σαν φοιτητής. Και μικρή σημασία έχει αν το σαν πάει στο φοιτητής ή στο κνίτης.
Τα έμαθες εσύ πολύ καλά και πρόκοψες.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

lkjhgfdsa

Δραστήριο μέλος

Ο lkjhgfdsa αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Τραπεζικός υπάλληλος. Έχει γράψει 736 μηνύματα.
Τα έμαθες εσύ πολύ καλά και πρόκοψες.
Αν είναι να στηριχθώ στις πλάτες των άλλων, να πατήσω επί πτωμάτων και να πουλώ φύκια για μεταξωτές κορδέλες, μη σώσω και "προκόψω".
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

libre

Δραστήριο μέλος

Ο libre αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 694 μηνύματα.
Αν είναι να στηριχθώ στις πλάτες των άλλων, να πατήσω επί πτωμάτων και να πουλώ φύκια για μεταξωτές κορδέλες, μη σώσω και "προκόψω".
Οι γνωστές δικαιολογίες. Δεν πειράζει, σε 1000 χρόνια θα έχουμε κομμουνισμό και θα εχει πσομάκη για τον κοσμάκη.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

lkjhgfdsa

Δραστήριο μέλος

Ο lkjhgfdsa αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Τραπεζικός υπάλληλος. Έχει γράψει 736 μηνύματα.
Οι γνωστές δικαιολογίες. Δεν πειράζει, σε 1000 χρόνια θα έχουμε κομμουνισμό και θα εχει πσομάκη για τον κοσμάκη.
Για να φάει πσομάκη ο κοσμάκης, πρέπει να δώσει το ίδιο πράγμα με λ στους καταπιεστές του.

ΥΓ. Δε μιλάς σε αναρχικό, οπότε άσε τις δευτέρες παρουσίες στην άκρη.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

vassilis498

Διακεκριμένο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 7,079 μηνύματα.

libre

Δραστήριο μέλος

Ο libre αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 694 μηνύματα.
Για να φάει πσομάκη ο κοσμάκης, πρέπει να δώσει το ίδιο πράγμα με λ στους καταπιεστές του.
Αμα τα καταφερετε, μπραβο!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

lkjhgfdsa

Δραστήριο μέλος

Ο lkjhgfdsa αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Τραπεζικός υπάλληλος. Έχει γράψει 736 μηνύματα.
Γιατι; :P
Στο πλαίσιο του έχω ένα θεωρητικό πλαίσιο που βελτιώνω και διορθώνω όταν παραστεί ανάγκη (λέγε το επιστημονικό), για να επιτύχω τον τελικό στόχο μου, είναι ουτοπικό το να μελετάς απευθείας τον τελικό στόχο χωρίς την πείρα της πράξης, των προβλημάτων που εγείρονται. Και οδηγεί και σε λανθασμένες αντιλήψεις, σε κάποιους, ότι θα πρέπει, ας πούμε, να αλλάξει πρώτα η κοινωνία συνολικά. Και από εκεί ξεκινούν, μετά, πολλές παρανοήσεις, όπως τα περί... δευτέρας παρουσίας.

Ξέρω, φυσικά, οι αναρχικοί θα έβγαζαν σπυράκια από αυτά που μόλις είπα. :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Ξέρω, φυσικά, οι αναρχικοί θα έβγαζαν σπυράκια από αυτά που μόλις είπα. :P

Η αναρχία δηλαδή σαν ιδεολογία δεν περιλαμβάνει τρόπους μετάβασης από το τωρινό σύστημα, ξεκινά απλά να λέει τι θα γίνει όταν όλος κόσμος είναι αγγελικά πλασμένος...:whatever:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ajusshi

Διάσημο μέλος

Ο η σκέψη μου σκέφτηκε τον εαυτό της αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,810 μηνύματα.
ρε μεγάλε, μιλάς αρνητικά για καπιταλισμό και έχεις φάτσα κάρτα τη διαπλεκότερη ομάδα του πρωταθλήματος,
ξεκίνα από τα βασικά.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

lkjhgfdsa

Δραστήριο μέλος

Ο lkjhgfdsa αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Τραπεζικός υπάλληλος. Έχει γράψει 736 μηνύματα.
Η αναρχία δηλαδή σαν ιδεολογία δεν περιλαμβάνει τρόπους μετάβασης από το τωρινό σύστημα, ξεκινά απλά να λέει τι θα γίνει όταν όλος κόσμος είναι αγγελικά πλασμένος...:whatever:
Όταν αναφέρομαι σε αναρχικούς σκέτο, πάντα εννοώ αυτούς που έχουν ολοκληρωμένη πολιτική τοποθέτηση κατά του καπιταλισμού και προς ένα κομμουνιστικό (ή έστω προς εκείνη την κατεύθυνση) σύστημα. Τους "αριστεροαναρχικούς".

Στους αναρχοκαπιταλιστές και τα σχετικά δεξιά ρεύματα του αναρχισμού προφανώς δε με ενδιαφέρει τι τρόπους μετάβασης έχουν και δε θα τους κάνω εκεί κριτική. Τους περιέχει η κριτική κατά του καπιταλισμού γενικά.

Και για να το διευκρινίσω. Δεν είπα ότι πχ οι αναρχοκομμουνιστές δεν έχουν σχέδιο μετάβασης. Προφανώς και έχουν. Αυτό που είπα είναι πως, με βάση την οπτική ενός μαρξιστή, είναι λάθος αρχής να κάνεις λεπτομερή σχέδια για ένα μέλλον που δε γνωρίζεις, για προβλήματα που δεν μπορείς να προβλέψεις κοκ. Όχι ότι αυτή είναι η μοναδική διαφοροποίηση, αλλά αυτήν ανέφερα πριν, για να δηλώσω την εξής: για το σοσιαλισμό δε χρειάζεται να αλλάξει ολόκληρη η κοινωνία, ούτε χρειάζεται να γίνει καθολικά και ταυτόχρονα. Είναι κάτι για το οποίο υπάρχει γνώση (πολύ περισσότερη πλέον από όσο υπήρχε στον προηγούμενο αιώνα) και σε θεωρητικό και σε πρακτικό επίπεδο, για να μπορεί να γίνει (εφόσον το θελήσει σημαντική μερίδα του λαού) πολύ σύντομα. Δε χρειάζεται, όχι αιώνες, ούτε δεκαετία.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Δημοσιοκαφρος-γραφος

Διακεκριμένο μέλος

Ο Σωτήρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών, επαγγέλεται Δημοσιογράφος και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 6,852 μηνύματα.
Δεν ήταν θέμα μοιρασιάς, ούτε εκμετάλλευσης. Η Αλβανία ήταν πολύ μικρή χώρα, με λίγους κατοίκους και, δυστυχώς, απομονώθηκε ακόμη και από τις σοσιαλιστικές χώρες. Το πρόβλημα ήταν η παραγωγή, γιατί υπήρξε έλλειψη υλών και εργατικού δυναμικού. Αντιπαράδειγμα μπορώ να φέρω την Κορέα, με σημαντικά μεγαλύτερο πληθυσμό, συναλλαγές και βοήθεια από τη Σοβιετική Ένωση, είχαν πολύ μεγαλύτερο βιοτικό επίπεδο στα πέριξ του '70-80 και μέχρι και την παλινόρθωση του καπιταλισμού στην ΕΣΣΔ, από τους νότιους.

Και από όλο τον πληθυσμό τύχαινε μόνο να πεινάει ο Χότζα και οι δικοί του.
Αλλά κατα τα άλλα δε φταίει η μοιρασιά αλλά η παραγωγή
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

vassilis498

Διακεκριμένο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 7,079 μηνύματα.
Γιατι; :P
Στο πλαίσιο του έχω ένα θεωρητικό πλαίσιο που βελτιώνω και διορθώνω όταν παραστεί ανάγκη (λέγε το επιστημονικό), για να επιτύχω τον τελικό στόχο μου, είναι ουτοπικό το να μελετάς απευθείας τον τελικό στόχο χωρίς την πείρα της πράξης, των προβλημάτων που εγείρονται. Και οδηγεί και σε λανθασμένες αντιλήψεις, σε κάποιους, ότι θα πρέπει, ας πούμε, να αλλάξει πρώτα η κοινωνία συνολικά. Και από εκεί ξεκινούν, μετά, πολλές παρανοήσεις, όπως τα περί... δευτέρας παρουσίας.

Ξέρω, φυσικά, οι αναρχικοί θα έβγαζαν σπυράκια από αυτά που μόλις είπα. :P

well από τη στιγμή που ο κομμουνισμός με αυτή την έννοια όπου πήγε να εφαρμοστεί, απέτυχε, θα μπορούσε να πει κανείς πως η οδός του σοσιαλισμού με τον κεντρικό σχεδιασμό μάλλον απομακρυνόταν παρά προσέγγιζε την αναρχία.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

RiSe

Νεοφερμένος

Ο RiSe αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 87 μηνύματα.
σαν φοιτητης ημουνα κνιτης, παρολο που εχω τελειως διαφορετικες πολιτικες ριζες
Αυτό μου θύμισε το κλασικό "εγώ στα νιάτα μου ήμουνα κομμουνιστής!" :laugh: αλλά εκεί με τις...ρίζες η επιστήμη έχει εντελώς διαφορετική άποψη. Το "προοδευτικό" γονίδιο (liberal gene), παραλλαγή του DRD4 ή υπάρχει ή όχι μιας και η πολιτική ιδεολογία του ατόμου είναι έμφυτη και όχι επίκτητη. Η γνήσια τουλάχιστον, η γιαλαντζί διαμορφώνεται αναλόγως την κοινωνική του... πορεία ;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Αυτό μου θύμισε το κλασικό "εγώ στα νιάτα μου ήμουνα κομμουνιστής!" :laugh: αλλά εκεί με τις...ρίζες η επιστήμη έχει εντελώς διαφορετική άποψη. Το "προοδευτικό" γονίδιο (liberal gene), παραλλαγή του DRD4 ή υπάρχει ή όχι μιας και η πολιτική ιδεολογία του ατόμου είναι έμφυτη και όχι επίκτητη. Η γνήσια τουλάχιστον, η γιαλαντζί διαμορφώνεται αναλόγως την κοινωνική του... πορεία ;)

Άρα ουσιαστικά αυτό που λες είναι πως όλοι οι φιλελεύθεροι είναι σχιζοφρενείς.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

RiSe

Νεοφερμένος

Ο RiSe αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 87 μηνύματα.
Άρα ουσιαστικά αυτό που λες είναι πως
Αριστερός γεννιέσαι, δεν γίνεσαι! Για να θυμηθούμε το ξεχασμένο αλλά όχι λησμονημένο απόφθεγμα.
Όλα τα υπόλοιπα είναι...γλυκά του κουταλιού ;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 11 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top