Μακεδονία ή FYROM;

Μακεδονία ή FYROM?

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 250)
  • Μακεδονία

    Ψήφοι: 23 9.2%
  • FYROM

    Ψήφοι: 34 13.6%
  • Αλλο, χρησιμοποιωντας τον ορο Μακεδονία

    Ψήφοι: 36 14.4%
  • Δεν εχουν δικαιωμα να χρησιμοποιησουν τον ορο Μακεδονία

    Ψήφοι: 146 58.4%
  • ΔΞ/ΔΑ

    Ψήφοι: 11 4.4%

Rempeskes

Επιφανές μέλος

Ο Rempeskes αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Hair stylist. Έχει γράψει 8,045 μηνύματα.
Ο Γκρούεφσκι δεν είναι Σαακασβίλι όπως μερικοί γράφουν.


Φασιστάκος είναι, μια πιο μακρύγλωσση έκδοση του Καρατζαφέρη, και γιατί να μην είναι άλλωστε - κυβέρνηση τον κάναμε εμείς.

Καλο τους δημοψήφισμα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

bisbirikos

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο bisbirikos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 53 ετών και επαγγέλεται Μουσικός. Έχει γράψει 812 μηνύματα.

vendetta

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Thor αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 39 ετών, επαγγέλεται Ξεναγός και μας γράφει απο Νορβηγία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,275 μηνύματα.

Γιατί το μόνο που κάνει εδώ και αρκετό καιρό και παραμένει στην εξουσία είναι να "πατάει" μόνο στο θέμα της ονομασίας της χώρας του ( ...έχετε ακούσει να ασχολείται με κάτι άλλο...;;; ) και να αξιοποιεί τον εθνικισμό των γειτόνων, ο οποίος αυξάνεται συνεχώς, καθώς ο καιρός περνάει και η Ελλάδα αρνείται να δεχτεί τα όσα επιθυμούν... Εάν λυθεί το θέμα της ονομασίας δεν έχει και κάποιο γερό χαρτί προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία... Γιατί να μην το διαιωνίζει κάτα κάποιο τρόπο;;; Από την άλλη για ποιο λόγο να κάνει τόσο πίσω και η ελληνική κυβέρνηση;;;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

vendetta

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Thor αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 39 ετών, επαγγέλεται Ξεναγός και μας γράφει απο Νορβηγία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,275 μηνύματα.
Ας δούμε λιγάκι το παρακάτω άρθρο...

https://www.e-tipos.com/newsitem?id=55029

Σε τροχιά λύσης φαίνεται να πέρασε από την Πέμπτη το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς η νέα πρόταση Νίμιτς φέρνει, για πρώτη ίσως φορά τόσο έντονα, εγγύτερα το ενδεχόμενο της συμφωνίας των δύο πλευρών.

Χαρακτηριστική της ατμόσφαιρας που πλέον διαμορφώνεται ήταν τόσο η πρώτη αντίδραση της ελληνικής πλευράς, η οποία κινήθηκε σε εμφανώς θετικούς τόνους, όσο και η ευνοϊκή στάση στην οποία δείχνει να καταλήγει η διχασμένη ηγεσία του γειτονικού κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από τα Σκόπια, η πρόταση αντιμετωπίζεται καταρχήν θετικά, αν και οι γνωστοί κύκλοι που επενδύουν στην εθνικιστική ένταση επιδιώκουν να την καταστήσουν ανενεργή.

Το περιεχόμενο της πρότασης, σε συνδυασμό με το κλίμα που δημιουργείται, εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά, να σηματοδοτήσει το τέλος του κύκλου των άγονων διαπραγματεύσεων και να οδηγήσει, υπό προϋποθέσεις, σε άρση του αδιεξόδου.

Ο κ. Μάθιου Νίμιτς εισηγείται το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για τη διεθνή επικοινωνία της ΠΓΔΜ, η οποία θα διατηρήσει το συνταγματικό της όνομα στη σλαβική γραφή Republika Makedonija για χρήση στο εσωτερικό και στις διμερείς σχέσεις με τρίτες χώρες που θα το επιλέξουν.
Αντιδράσεις
Η πρώτη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης εκφράστηκε από τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος είπε ότι η πρόταση αξιολογείται με «εποικοδομητική διάθεση».
Επεσήμανε ότι «εμείς πάντα παρουσιάζουμε με τρόπο συγκροτημένο και ξεκάθαρο τις θέσεις μας», ενώ υπενθύμισε τη βούληση της Αθήνας για επίλυση του προβλήματος, την οποία χαρακτήρισε «εφικτή». Αρμόδιες κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για «πολύ καλή πρόταση» με το επιχείρημα ότι για πρώτη φορά ύστερα από δεκατρία χρόνια άκαρπων διαπραγματεύσεων προτείνεται από τα Ηνωμένα Εθνη σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως ζητά η ελληνική πλευρά.
Εκτιμήσεις
Από την πλευρά της ΠΓΔΜ δεν έγιναν δημόσιες δηλώσεις αλλά αρμόδια διπλωματική πηγή, με διαρροή στα μέσα ενημέρωσης, έκανε λόγο για συγκροτημένη και συγκεκριμένη πρόταση που μπορεί να οδηγήσει σε συμβιβασμό. Σήμερα η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ενώ το ΠΑΣΟΚ της μετέφερε με πιεστικό τρόπο ότι απαιτεί ενημέρωση σήμερα και όχι την Παρασκευή όπως είχε οριστεί.
Οπως εκτιμούν έμπειροι παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, οι «γκρίζες ζώνες» της πρότασης Νίμιτς βρίσκονται στη διατήρηση του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας», στο γεγονός ότι δεν προβλέπεται συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια, στην αναγραφή περισσότερων του ενός ονομάτων στα διαβατήρια, αλλά επίσης στη διατήρηση της γλώσσας ως «μακεδονικής» (όπως έχει καταχωρισθεί στα Ηνωμένα Εθνη, δηλαδή macedonian).
Τα βασικά σημεία της πρότασης Νίμιτς
▪ Ονομα: Διατηρείται το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για χρήση στο εσωτερικό στη σλαβική γραφή (Republika Makedonija). Η προσωρινή ονομασία FYROM αντικαθίσταται από το Republic of Northern Macedonia (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) για τη διεθνή επικοινωνία.
▪Εύρος χρήσης: Το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» προτείνεται για επίσημη διεθνή χρήση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και των διεθνών οργανισμών. Γίνεται σύσταση στις τρίτες χώρες να υιοθετήσουν το σύνθετο όνομα. Η σύσταση αυτή θα υιοθετηθεί σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παρ’ όλα αυτά, προβλέπεται ότι κανένα από τα δύο κράτη δεν θα ασκεί την επιρροή του σε τρίτους για να εξασφαλίσει την επιλογή του ενός ή του άλλου ονόματος.
▪ Διαβατήρια: Αναγραφή στο εξώφυλλο τριών ονομάτων (Republic of Northern Macedonia, Republic of Macedonia, Republika Makedonija). Ως προς τον προσδιορισμό της υπηκοότητας-ιθαγένειας ο κ. Μάθιου Νίμιτς φέρεται να εισηγήθηκε προφορικά αρκετά σενάρια, επιμένοντας πάντως ότι προτιμότερο είναι να γραφτεί: «Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» (Citizen or Resident of the Republic of Northern Macedonia).
▪Γλώσσα: Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ παραπέμπει σε έγγραφο της γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών στο οποίο η γλώσσα προσδιορίζεται ως «μακεδονική» (Macedonian). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αδ. Βασιλάκης εξέφρασε ισχυρή ένσταση ως προς αυτό, κατά τη συζήτησή του με τον κ. Νίμιτς.
Κανένα κράτος ή τμήμα της επικράτειας δεν θα μονοπωλεί τη χρήση της λέξης «Μακεδονία» ή “Makedonija” στη διεθνή επικοινωνία. Ωστόσο, υπάρχει δικαίωμα χρήσης για εμπορικούς σκοπούς.
▪ Προβλέπεται μεταβατική περίοδος τριών μηνών, από την υιοθέτηση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη διάρκεια της οποίας ο γενικός γραμματέας και οι κυβερνήσεις θα υιοθετήσουν μέτρα για τη μετάβαση στη χρήση του ονόματος που θα συμφωνηθεί.
Η Ελλάδα δεσμεύεται ότι θα υποστηρίξει οικονομικά την ανάπτυξη των Σκοπίων και τις προσπάθειές τους για ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.

Δεν ξέρω αν θα πρέπει να συμφωνήσω με το συγκεκριμένο πακέτο προτάσεων ή όχι...
Έχω επισημάνει με κόκκινο τα σημεία εκείνα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής...Ας μη μένουμε μόνο στο όνομα για διεθνή χρήση που στη συγκεκριμένη πρόταση (κακά τα ψέματα) μας καλύπτει μια χαρά...

Δεν προβλέπεται αλλαγή του συνταγματικού ονόματος...Αυτό μου θυμίζει λίγο την παροιμία "Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς" ...Ανάλογη περίπτωση του παρελθόντος (χρήση του ονόματος "Ηνωμένο Βασίλειο" και όχι "Μεγάλη Βρετανία" όπως είναι το συνταγματικό της όνομα στην Ε.Ε. και τους διεθνείς οργανισμούς λόγω διαμάχης με τη Γαλλία εξαιτίας της ύπαρξης κοντά στα σύνορα των δύο χωρών της γαλλικής περιοχής "Βρετάνη") έδειξε ότι μία τέτοια λύση λειτούργησε αποτελεσματικά...Εδώ ωστόσο έχουμε αλυτρωτισμούς και επεκτατικές βλέψεις που αποτυπώνονται σε χάρτες και απόψεις Σκοπιανών...Η διατήρηση του συνταγματικού τους ονόματος στο εσωτερικό της χώρας τους σε συνδυασμό με το γεγονός ότι διατηρούν τους δίνει το δικαίωμα να συνεχίζουν να αποκαλούνται μεταξύ τους "Μακεδόνες" και να διατηρούν τον εθνικισμό τους.
Επιτρέπεται η χρήση του όρου "Μακεδονία" μόνο για εμπορικούς σκοπούς...Ωραία...Όπως και μέχρι τώρα έτσι και στη συνέχεια θα υπάρχουνε πλέον δύο διεθνή αεροδρόμια στην ευρύτερη περιοχή με το όνομα "Μέγας Αλέξανδρος" (Καβάλα και Σκόπια)...Και ένα προϊόν το οποίο παράγεται στην ελληνική Μακεδονία μπορεί φαντάζομαι άνετα να θεωρηθεί ότι παράγεται στα Σκόπια...Λέτε να το ψάξουν ιδιαίτερα οι έμποροι;;;
Κάτι πάντως που με βρίσκει να διαφωνώ πλήρως είναι η οικονομική ενίσχυση...Θα πληρώνω εγώ και όλοι μας την ανάπτυξη των Σκοπίων για να θεωρείται στη συνέχεια η επίλυση του θέματος και η πρόοδος των Σκοπίων απόρροια της προσπάθειας των Αμερικανών;;;:hmm:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

akritas

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο akritas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 231 μηνύματα.
H Εθνική Κόκκινη Γραμμή
Την ακούμε πολλές φορές αυτήν την εθνική κόκκινη γραμμή.
Ποια είναι τελικά ?

Ο Καραμανλής μιλάει για μία «καθαρή σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων (Erga Omnes)». Σωστό και αδιαπραγμάτευτο.
Τι γίνεται όμως με το όνομα της «Μακεδονίας». Πρέπει να υπάρχει ?

Δυστυχώς θέλουμε δεν θέλουμε ΠΑΝΤΟΥ έχει επικρατήσει το όνομα Μακεδονία. Βοηθήσαμε και εμείς σε αυτό. Από την στιγμή που άλλαξε η ελληνική επίσημη γραμμή στο Μακεδονικό και απομακρυνθήκαμε από την απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών του 1992 με την αποδοχή του ονόματος "πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας", τόσο με το ΝΑΙ στο είσοδο των Σκοπίων στον ΟΗΕ το 1993 όπου αποδεχτήκαμε την διαιτησία και την ανάγκη ενός προσωρινού ονόματος για την ένταξη τους αλλά και με την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 . Η Ελλάδα δηλαδή από το 1993 ουσιαστικά αποδέχτηκε την χρήση του όρου «Μακεδονία» στην τελική ονομασία.

Έτσι όποιος φωνάζει για την μη χρήση του όρου «Μακεδονία» στο όνομα του κράτους των Σκοπίων είναι αφελής ή ρομαντικός ή κάτι άλλο.

Και πάμε τώρα στο εύρος της χρησιμοποίησης της ονομασίας. Οι Σκοπιανοί σταθερά υποστηρίζουν από την αρχή την διπλή ονομασία. Μία για την διμερής χρήση μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδος και μία για ΟΛΕΣ τις υπόλοιπες σχέσεις. Βέβαια και αυτοί έχουν πέσει στην λόμπα της διαιτησίας όπου έχουν αποδεχτεί ότι υπάρχει πρόβλημα με το συνταγματικό τους όνομα αλλά δεν μας ενδιαφέρει αυτήν την στιγμή.

Η Ελλάδα τι όμως τι λέει σε αυτό ?
Δεν το απορρίπτει και μάλιστα το συζητά. Αυτό δεν είναι κόκκινη γραμμή αλλά κίτρινη όπου μπορείς να περάσεις άνετα με κόκκινο το Βαλκανικό σταυροδρόμι και να βρεθείς προ-εκπλήξεων

Η διπλή ονομασία είναι κατά ουσία πρόσχημα, μία παράκαμψη και όχι επίλυση του προβλήματος. Με την διπλή ονομασία δεν αίρονται οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η πατρίδα μας αντιδρά στην αναγνώριση κράτους με το όνομα της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας". Ούτε ο σφετερισμός ακυρώνεται, ούτε το ιδεολόγημα της "διαμελισμένης Μακεδονία" και ούτε ο παράγωγος φαντασιακός επεκτατισμός εξουδετερώνονται. Και η πρόταση διπλής ονομασίας έπεσε από εμάς για πρώτη φορά και είναι ένα από τα εγκλήματα του Μητσοτάκη.

Οι Σκοπιανοί πιστά στις δικές τους κόκκινες πολιτικές και ιδεολογικές αρχές ου Σλαβομακεδονισμού προσπαθούν να :

· Παγιώσουν την μετονομασία της ελληνικής Μακεδονίας σε «αιγαιακή» και την προ­βολή της ως αλύτρωτης περιοχής και αναπόσπαστου τμήματος της FYROM.
· Στηρίξουν την ύπαρξη στην Ελλάδα «μακεδονικής μειονότητας», η οποία μάλιστα καταπιέζεται από τις ελληνικές αρχές.
· Οικειοποιηθούν τα συμβόλων και γενικότερα της ελληνικής πολιτιστι­κής ιστορικής κληρονομιάς με επίκεντρο την Αρχαία Μακεδονία.
Όλα τα παραπάνω κατοχυρώνονται με το συνταγματικό τους όνομα. Ο πυρήνας του προβλήματος είναι η μονοπώληση από τους Σλαβομακεδόνες της μακεδονικής ταυτότητας και κατʼ αυτό τον τρόπο η εγγραφή υποθηκών στο σύνολο της Μακεδονίας. Ακόμα και εάν αποδεχθούν για το κράτος σύνθετη ονομασία, που αντανακλά την πραγματικότητα της περιοχής, το ιδεολόγημα του Μακεδονισμού δεν θα ακυρωθεί. Θα ακυρωθεί μόνο εάν ταυτοχρόνως αλλάξει και το όνομα της κυρίαρχης εθνότητας/γλώσσας όπως αυτό διατυπώνεται στο σύνταγμα τους. Ο όρος «μακεδονική» δηλώνει το όλον και γιʼ αυτό είναι απαράδεκτος. Την πραγματικότητα αντανακλά ένας εθνογεωγραφικός προσδιορισμός (ιδεατό το σλαβομακεδονική αλλά δύσκολο) που δηλώνει ότι πρόκειται για μέρος.

Στο επίπεδο της διπλωματικής τακτικής είναι πολιτικά κρίσιμο η Αθήνα να υπογραμμίζει συνεχώς ότι συζητάει μόνο προτάσεις, που ακυρώνουν τη μονοπώληση της μακεδονικής ταυτότητας. Έχει συμφέρον να στείλει διεθνώς το μήνυμα ότι με την πολιτική τους τα Σκόπια υπονομεύουν την ουσία της διαπραγμάτευσης και ως εκ τούτου αυτοαποκλείονται από τους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Ο Σταύρος Λυγερός είπε «σʼ ό,τι αφορά τον χρόνο, η Ελλάδα δεν έχει λόγο να καθυστερεί, αλλά πολύ περισσότερο δεν έχει λόγο να βιάζεται. Δεν είναι η επισπεύδουσα. Εάν δεν κάνει χονδροειδή λάθη και μείνει αταλάντευτη, ο χρόνος θα δουλέψει για λογαριασμό της. Η εμμονή των Σλαβομακεδόνων στον Μακεδονισμό είναι με στρατηγικούς όρους επικίνδυνη γιʼ αυτούς πολυτέλεια. Με την πάροδο του χρόνου θα υποχρεωθούν από τα πράγματα να το συνειδητοποιήσουν.»

Ίσως πρέπει να σκεφτόμαστε τα παραπάνω όταν ακούμε και διαβάζουμε περι προδοτών και μυημένων στο θέμα της ονοματοδοσίας της FYROM.

https://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2008/10/h_11.html
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Stratos7

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Stratos7 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 144 μηνύματα.
Το άλλο το ακούσατε; Οι αμερικάνοι για να μας "τιμωρήσουν" που ασκήσαμε βέτο στα Σκόπια για την ένταξη στο Νατο, δεν θα καταργήσουν τις βίζες για όσους θέλουν να επισκέφτονται την Αμερική. :lol:

Ιδού και το άρθρο απο Τα Νεα:

Την έντονη δυσφορία της Αθήνας έχει προκαλέσει η απόφαση της Ουάσιγκτον να ματαιώσει την κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες πολίτες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ.
Ως επίσημη δικαιολογία για το βέτο που αποφάσισε να θέσει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου στο πρόγραμμα visa-waiver για την απαλλαγή της υποχρέωσης της βίζας _ για το οποίο ήδη έκαναν διαπραγματεύσεις Αθήνα και Ουάσιγκτον _ προβάλλεται ότι η Ελλάδα δεν πληροί ακόμη τα κριτήρια. Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι λόγοι είναι πολιτικοί και συνδέονται ευθέως με το βέτο που άσκησε η Ελλάδα στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ τον περασμένο Απρίλιο στο Βουκουρέστι, καθώς και με το γεγονός ότι δεν έσπευσε να κλείσει άρον άρον το Σκοπιανό παρά τις μεγάλες πιέσεις της Ουάσιγκτον.
Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τα περί αμερικανικών πιέσεων ότι «ποτέ δεν αποδέχθηκα τη λογική των πιέσεων μεταξύ συμμάχων χωρών». Ανακοίνωση εξέδωσε και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η ενέργεια αυτή «δεν προάγει την ενίσχυση των επαφών μεταξύ των δύο φίλων λαών και την καλύτερη αμοιβαία κατανόηση, όπως η Ελλάδα ειλικρινά το επιθυμεί». Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Μακόρμακ από την πλευρά του δήλωσε λακωνικά ότι «για το πρόγραμμα κατάργησης της βίζας συνεχίζουμε να έχουμε καλές συζητήσεις με πολλούς φίλους μας σε όλο τον κόσμο».

Βλέπω τον Κωστάκη (και τον Γιωργάκη) στην ίδια λίστα με τον Μπιν Λάντεν και τον Μουλά Ομάρ. :hehe:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

vendetta

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Thor αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 39 ετών, επαγγέλεται Ξεναγός και μας γράφει απο Νορβηγία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,275 μηνύματα.
Εντάξει δεν είναι και κάτι σπουδαίο η βίζα...Και που μας εξαίρεσαν κατά τη γνώμη μου δεν είναι αντίποινα για τα Σκοπιανό ή για τη συνεργασία με τη Ρωσία όπως επίσης έχει ακουστεί...Το να βγάλεις βίζα για να ταξιδέψεις στις Η.Π.Α. είναι κάτι πολύ εύκολο...Μόνο που θα χρειαστείς νομίζω γύρω στα 80 με 100 ευρώ (...δε θυμάμαι πόσα ακριβώς είναι...) για ένα παράβολο...Τα υπόλοιπα που χρειάζονται είναι εντελώς διαδικαστικά... :)
Αν είναι έτσι τα αντίποινα τότε δεν έχουμε να φοβόμαστε και τίποτα... :D
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

bisbirikos

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο bisbirikos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 53 ετών και επαγγέλεται Μουσικός. Έχει γράψει 812 μηνύματα.
https://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=22510&type=12

ΟΙ ΑΛΥΤΡΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ - ΠΩΣ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΕΙΣΗΓΑΓΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ !!! ΟΙ ΜΑΙΜΟΥΔΕΣ ΤΗΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ Η ΤΡΕΛΟΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΝΣΚΙ !!! [Δημοσιεύτηκε στις 5/3/2008 - 2:43:00 μμ] [Συντάκτης:γράφει ο Γιώργος Γ. Αδαλής]













Η τρελοπαρέα της Θεσσαλονίκης και τα φούμαρα για την φάρσα στον δημοσιογράφο κ.Σαββίδη - Ποιοι τελικά αποκρύπτουν τις πραγματικές διαθέσεις των ΗΠΑ; Γιατί διαμελίζουν τα ήδη διαμελισμένα κράτη των Βαλκανίων και ποιους χρησιμοποιούν ως "Δούρειους Ίππους";

Απίστευτα πράγματα λέγονται αυτές τις μέρες για το Σκοπιανό ζήτημα . Και όλοι μας αντιλαμβανόμαστε την προπαγάνδα των Σκοπίων και των αμερικανο-αναθρεμένων «λόρδων» που στα τριάντα τους , αποφάσισαν να Κυβερνήσουν το μικρό αυτό Κρατίδιο. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι η ακατάσχετη «μπουρδολογία» από Ελληνες Δημοσιογράφους, οι οποίοι κάνουν απίστευτες «πατάτες» στο σκοπιανό Ζήτημα , αφού δέχονται apriori κείμενα και ντοκουμέντα τα οποία έχουν κατασκευαστεί στα υπόγεια της CIA και απορρίπτουν μετά βδελυγμίας ιστορικά γεγονότα και μαρτυρίες που αποκαλύπτουν τις αλυτρωτικές διαθέσεις των ΝεοΣλάβων.

Ετσι, σε ανύποπτο χρόνο και συγκεκριμένα στα μέσα του Νοεμβρίου, δέχτηκα την ... «στοργική» επίθεση του «Ιού» της «Ελευθεροτυπίας» , που ούτε λίγο ούτε πολύ εξομοιώνει εμένα προσωπικά αλλά και τους Aegean Times , με τον Μητροπολίτη Ανθιμο και τον Καρατζαφέρη. Κατʼ αρχάς θα ήθελα να τους ευχαριστήσω θερμά, διότι αν οι θέσεις μου πλησιάζουν με αυτές του Ανθιμου , αυτό και μόνο αποτελεί απόδειξη, ότι πρέπει να είμαι κι εγώ ... Αγιος άνθρωπος!!! Διότι ως «ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα» ο «Ιός» θα έπρεπε να γνωρίζει ότι οι πολιτικές μου καταβολές και οι θέσεις μου σε πολλά ζητήματα που χαρακτηρίζονται ως «Εθνικά» , είναι πολύ πιο «αριστερά» και «προοδευτικά», ακόμη και από τις δικές τους θέσεις!

Πέραν της φαιδρότητας του άρθρου του «Ιού» (στους συντάκτες του οποίου απέστειλα ήδη επιστολή) υπάρχει και μια αγωνιώδη προσπάθεια να «τυποποιήσουν» τους Aegean Times και να τους «αμπαλάρουν» με την ταμπέλα του «εθνικιστή». Σε αυτή την προσπάθειά τους όμως, πρέπει να απαντήσουν σε ένα αμείλικτο ερώτημα . Σε ένα ερώτημα που δεν έχει σχέση ούτε με «τέντες» ούτε με «χλοοτάπητες» αλλά πολύ περισσότερο ούτε με υποβρύχια που «μπατάρουν». Το ερώτημα είναι πολύ απλό:

«Αν η θέση η δική μου και των Aegean Times, αποτελεί φτηνή Εθνικιστική προπαγάνδα, τότε ΠΩΣ γίνεται να συμφωνεί με αυτή το 80% των Ελλήνων»;

Πως είναι δυνατόν, όλοι οι Ελληνες να μην επιθυμούν την ονομασία των Σκοπίων με όνομα παράγωγο της λέξης Μακεδονία; Δηλαδή , μήπως οι Ελληνες πάθαμε μαζικό ντελίριο και γοητευτήκαμε από τις θέσεις των Aegean times ; Μα τόσο αποστειρωμένοι είναι πλέον ορισμένοι δημοσιογράφοι και δεν λένε πια να … βγουν από την γυάλα στην οποία ζουν απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμo;

Σήμερα δεν θα μπω σε κανενός είδους αντιπαράθεση με τον «Ιο» της Ελευθεροτυπίας γιατί η αριστερή μου ανατροφή μου επιβάλλει να αναμένω την απάντησή τους στην επιστολή που τους έστειλα. Το ζήτημα σήμερα δεν είναι ούτε ο «ιός» αλλά ούτε και οι … «κόρες» του! Στην Ελλάδα βλέπετε υπάρχει χώρος για όλους. Και δόξα τω θεώ, υπάρχει «βήμα» για τον καθένας που μπορεί να εκφράσει ελεύθερα την άποψή του. Οσο κι αν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους «κρυπτοθαυμαστές» του «Αχμαντινετζάντ» και του «Χομεϊνί».

Θεωρώ λοιπόν απαραίτητο να ξεκινήσει μια συζήτηση για ένα ζήτημα στο οποίο έχουμε αρθρογραφήσει πολλές φορές και σε εντελώς ανύποπτο χρόνο. Στους Aegean Times, δεν έχουμε γράψει μόνο για το «χαρτονόμισμα» των Σκοπίων αλλά για πολλά ζητήματα που αφορούν στα Σκόπια, το Κόσσοβο και γενικά την «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης» που λέγεται Βαλκάνια.

Τα μεγάλα οικονομικά τραστ, είτε ως «εκπρόσωποι Κρατών» είτε ως «ιδιωτικοί οργανισμοί» αποφάσισαν να ελέγξουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του πλανήτη γύρω στις αρχές της δεκαετίας του ʼ70 χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους και δράσεις. Προηγουμένως, κάποιες προσπάθειες τους αποδείχτηκαν άκαρπες, διότι ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών που εποφθαλμιούσαν, βρισκόταν σε χώρες όπου υπήρχαν «στιβαρές» Κυβερνήσεις ή ακόμη και Καθεστωτικές – Δικτατορικές που δεν δέχονταν επιρροές ή ήταν προσκολλημένες στο άρμα Σοβιετικών ή Κομουνιστικών καθεστώτων.

Ως πρώτη λύση, χρησιμοποίησαν τις στρατιωτικές επεμβάσεις ! Ο έλεγχος της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου για παράδειγμα, αφορούσε κυρίως στην διαχείριση του πετρελαιοφόρου ορίζοντα και την δημιουργία μιας άτυπης «ελεύθερης ζώνης» διακίνησης (λαθραίων και μη) καυσίμων στην περιοχή. Το πρόβλημα ήταν ότι η Κύπρος επιζητούσε την πλήρη ανεξαρτησία της και είχε απαιτήσεις για οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας της καθώς και της Οικονομικής της Ζώνης επιρροής, πολύ πάνω από τα 300 μίλια. Αυτομάτως δηλαδή, η Κύπρος θα γινόταν μαζί με την Τουρκία, την Αίγυπτο και την Λιβύη, συνέταιρος στην διαχείριση της πλουτοπαραγωγικής πηγής, γεγονός που δεν άρεσε καθόλου ούτε στους Αμερικανούς αλλά ούτε και στους Αγγλους. Την συνέχεια νομίζω την γνωρίζετε…

Τέτοιου είδους όμως επεμβάσεις ήταν οικονομικά δυσβάσταχτες και μάλιστα σε βάθος χρόνου, αρκετοί «οικονομικοί αναλυτές», τις χαρακτήριζαν μη αποδοτικές και πρότειναν άλλες μεθόδους. Για παράδειγμα, επεμβάσεις τύπου Ιράκ, Σομαλίας, Γιουγκοσλαβίας ήταν οικονομικά ασύμφορες μπροστά στο τελικό «όφελος» που είχαν οι σύγχρονοι «σταυροφόροι».

Είναι γεγονός ότι για το πετρέλαιο έγιναν αρκετοί πόλεμοι αλλά κα αρκετές «ανίερες» συμμαχίες. Η Σαουδάραβες για παράδειγμα, είναι οι Νο 1 παραγωγοί πετρελαίου. Αντιπαθούσαν ιστορικά τις ΗΠΑ. Όμως οι ΗΠΑ αποτελούσαν τον Νο 1 καταναλωτή παγκοσμίως (άρα και τον Νο 1 πελάτη) του προϊόντος που παράγουν. Επρεπε λοιπόν οι δύο χώρες να αναπτύξουν σχέσεις φιλίας ! Και τις ανέπτυξαν. Και παρά την καταπίεση των αδελφών – Παλαιστινίων από τους Ισραηλινούς, οι Σαουδάραβες δέχονταν επί μισό αιώνα, δίχως να αντιδρούν, τα δεινά του Παλαιστινιακού λαού!

Η «Αλεπού της ερήμου» , απέδειξε ότι οι οικονομικές συνεργασίες των πετρελαιο-παραγωγικών κρατών, είχαν δημιουργήσει ολόκληρες γενιές πολιτικών στην Υφήλιο, που ήταν έτοιμες να δεχτούν μια τέτοια επέμβαση, σε μια χώρα όπως το Ιράκ. Επρεπε να βρεθεί μια «επικοινωνιακή αφορμή» όμως. Και δεν ήταν άλλη παρά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράκ. Ένα πρόγραμμα, που όπως παραδέχτηκε αργότερα ο «δικός μας» Τζωρτζ Τένεντ, (αρχηγός της CIA) δεν υπήρξε ποτέ. Και εύλογα αναρωτιέται κανείς! Γιατί έγινε αυτός ο πόλεμος;

Με μια μακροοικονομική ματιά, και χωρίς να σας κουράσω με νούμερα, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, είχε συσσωρεύσει αποθέματα πολύ πάνω από τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς. Οι Σαουδάραβες απαιτούσαν να ανεβεί κατά 40% η τιμή του βαρελιού η οποία ήταν «σταθερή» για μια δεκαετία. Ηθελαν λοιπόν οι Σεΐχηδες να έχουν από «Χ» κέρδος , «Χ*40%» . Οι Αμερικάνοι ως μεγαλύτεροι καταναλωτές, θα πλήρωναν σε παγκόσμιο επίπεδο, την αύξηση αυτή γεγονός που θα επιβράδυνε την ανάπτυξη της οικονομίας τους. Από την άλλη όμως, εταιρίες Αμερικανικών συμφερόντων, στήριζαν και υποστήριζαν τις Σαουδαραβικές εταιρίες εξόρυξης πετρελαίου και πίεζαν στο εσωτερικό των ΗΠΑ για το αντίθετο.

Την ίδια περίοδο, οι εταιρίες παραγωγής οπλικών συστημάτων στις ΗΠΑ, είχαν συσσωρεύσει προβλήματα ρευστότητας, αφού είχαν δημιουργήσει τεράστια αδιάθετα αποθέματα στην παραγωγή τους και ειδικά στον κλάδο των πυρομαχικών, είχαν φτάσει στο σημείο να συσσωρεύσουν τεράστια αποθέματα. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις , βλήματα αεροσκαφών και αυτοκινούμενων πυροβόλων, δεν έβγαιναν ποτέ από τις αποθήκες τους και πήγαιναν σε τάφρους μαζικής καταστροφής μιας και είχε παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους!!! Σε ένα τέτοιο πλαίσιο η Αμερική, «δέχτηκε» να επωμιστεί το κόστος της πολεμικής ενέργειας κατά του Ιράκ, καθώς και την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου. Διότι τελικά το «Χ*40» που ζητούσαν οι Σαουδάραβες ως κέρδος από την άυξηση στην τιμή του πετρελαίου, «ξεπεράστηκε» από την αμερικανική οικονομία, η οποία κατάφερε και πούλησε όλα τα αποθέματα της Βαριάς Βιομηχανίας οπλικών συστημάτων, προσκομίζοντας κέρδη που έφτασαν τελικά στο «Χ*55%». Σε διαφορετική περίπτωηση, αν έμεναν απούλητα τα προϊόντα των ΗΠΑ, τότε το πρόσημο θα ήταν σίγουρα αρνητικό αντί για το +55% που προέκυψε από τον πόλεμο στο Ιράκ και την «Συμμαχία των Προθύμων» που δημιούργησαν με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Αν σε όλα αυτά, προσθέσετε ότι σήμερα η διαχείριση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του Ιράκ, προσφέρει στην Αμερικανική Οικονομία, άλλη μια 30ετία αυτάρκειας σε πετρέλαιο τότε αντιλαμβάνεστε γιατί έγιναν όλα αυτά. Όπως αντιλαμβάνεστε, πόσο πολλαπλασιαστικά λειτουργεί για την Αμερικανική Οικονομία, η διατήρηση των κοιτασμάτων που έχουν ανέπαφα στο Τέξας.

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, θα μπορούσαν να διαμελίσουν το Ιράκ, χωρίς πόλεμο, όπως διαμέλισαν την Σοβιετική Ένωση. Στο πλαίσιο της διαχείρισης των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη και συνεπώς τον έλεγχο των κρατών, οι Μεγάλες Δυνάμεις και οι Οικονομικοί Κολοσσοί, εφαρμόζουν πλέον μια άλλη τακτική, πιο φτηνή και πιο αποδοτική από μια πολεμική σύρραξη. Εφαρμόζουν πλεον το … «διαίρει και βασίλευε» !!! Ετσι την δεκαετία του ʼ90 , υποδαυλίστηκαν εθνικά και Φυλετικά πάθη, χρηματοδοτήθηκαν οργανώσεις που «έσπερναν» μίση ανάμεσα σε Συντεταγμένα Κράτη. Μίση που ιστορικά ουδέποτε υπήρξαν ενώ σε αρκετές περιπτώσεις , οι … λαοί, τα ανακάλυπταν αίφνης στο … διαδίκτυο!!!

Σκοπός ήταν ο διαμελισμός ισχυρών κρατών σε μικρότερα, έτσι ώστε να ελεγχθούν όσο το δυνατόν καλύτερα οι οικονομίες τους και οι πλουτοπαραγωγικές τους πηγές. Αυτό δεν συνέβη μόνο στην πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και σε όλα τα Βαλκάνια όπως και στην πάλαι ποτέ Τσεχοσλοβακία. Και γενικά στο πρώην Σύμφωνο της Βαρσοβίας και τους δορυφόρους του.

Δεν τους έφτανε ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας και ο Εμφύλιος. Σήμερα, διαμελίζουν ακόμη και τα … ήδη διαμελισμένα Κράτη, δημιουργώντας εστίες έντασης ανακηρύσσοντας ανεξάρτητα Κράτη, χρησιμοποιώντας ανυπόστατες Φυλετικές και Εθνικές διακρίσεις.

Ουδείς λέει για παράδειγμα, ότι στο Κόσσοβο υπάρχουν 11 μεγάλα ορυχεία και εκατοντάδες μικρότερα, όπου υπάρχουν τεράστια αποθέματα σε όλων των ειδών τα ορυκτά και όχι μόνο.

Παράλληλα, χρηματοδοτήθηκαν οργανώσεις με σκοπό την δημιουργία ανύπαρκτων αντιπαραθέσεων καθώς και ζητημάτων που αν μιλούσες γι αυτά πριν 30 χρόνια θα σε περνούσαν για τρελό. Ένα τέτοιο είναι και το Σκοπιανό ζήτημα.

Στα Σκόπια, για όσους γνωρίζουν, οι πολίτες αυτοχαρακτηρίζονται ως Σλάβοι. Η Ελλάδα για παράδειγμα και οι Ελληνες διπλωμάτες, δεν πρέπει να κουράζονται και να μοχθούν για να πείσουν την διεθνή κοινή γνώμη για την Σλαβική προέλευση των Σκοπιανών. Αρκεί να εξευρεθεί το βίντεο του πρώτου Προέδρου των Σκοπίων κ.Κύρο Γκλιγκόροφ, ο οποίος σε συνέντευξή του σε Ελληνικά ΜΜΕ το 1992, δηλώσει απερίφραστα ότι «οι Σκοπιανοί ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΛΛΑ ΣΛΑΒΟΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΝ 6μ.χ. ΑΙΩΝΑ».

Οι 30χρονοι «λόρδοι» όμως των Σκοπίων, σήμερα εμφανίζονται ως … απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι πολίτες της Σλαβόφωνης «Δημοκρατίας της Βαρδαρίας» όπως αποκαλείται στο Σύνταγμα της πρώην Γιουγκοσλαβίας που γράφτηκε το 1931, αυτοαποκαλούνταν Σλάβοι και δεν υπήρχε η παραμικρή δήλωση για «Μακεδόνες» Ούτε και ουδείς είχε αλυτρωτικές τάσεις και πολύ περισσότερο ουδείς εποφθαλμιούσε την … Θεσσαλονίκη και είχε σκοπό την πρόσβαση στο Αιγαίο! Όλα αυτά συνέβησαν αμέσως μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο από τον Τίτο, ο οποίος σε συνεργασία με το (τότε) ΚΚΕ στην Ελλάδα … ανακάλυψαν την … Μακεδονία . Φυσικά ο Τίτο είχε ένα σπουδαίο λόγο να το πράξει, μιας και είχε διαβλέψει τις αποσχιστικές τάσεις των Αλβανών που ζούσαν στην περιοχή των Σκοπίων και θέλησε να δώσει μια ταυτότητα (έστω και πλαστή) στην περιοχή , έτσι ώστε να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα. Για να αποφύγει την προσάρτηση εδαφών του στην Ελλάδα, με εντολή του Κομουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ενωσης, υπέγραψαν και μια συμφωνία, βάζοντας το Κ.Κ.Ελλάδος να αναγνωρίσει την … “Μακεδονικότητα” της περιοχής!!!

Σήμερα, Πάνω από 22.000 σκοπιανοί εργάζονται σε εκατοντάδες Ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα Σκόπια. Κοινώς «τρώνε ψωμί» από Ελληνικά χέρια και τα φροντιστήρια ελληνικής γλώσσας ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στα Σκόπια. Οι σκοπιανοί γνωρίζουν πολύ καλύτερα από εμάς ότι ΑΛΛΟΙ είναι αυτοί που εποφθαλμιούν την ανεξαρτησία τους. Ο τριαντάρης «Λόρδος» που βλέπετε να συνομιλεί με τον Ελληνα διαπραγματευτή, έχει πάρει εντολή από την Ουάσινγκτον! Και η εντολή είναι μία! Απεξάρτηση της σκοπιανής οικονομίας από τα Ελληνικά κεφάλαια. Δημιουργία «πονοκέφαλου» στην περιοχή όπου θα υπάρχει ο τερματικός σταθμός «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη». Προσομοίωση στον πληθυσμό των Σκοπίων μιας πλαστής εθνικής ταυτότητας που θα αντιμετωπίσει το «φάντασμα» της «Μεγάλης Αλβανίας» .

Όπως εξωπετάχτηκαν οι Ελληνικές επιχειρήσεις από το Κόσσοβο το ίδιο σχεδιάζουν σήμερα οι «λόρδοι» των αμερικανών. Απαραίτητο «εργαλείο» όμως , είναι η δημιουργία τριβών και εντάσεων ανάμεσα στους δύο λαούς. Και τέτοιες τριβές ξεκινούν στο εσωτερικό της Ελλάδος, από κάποιους οι οποίοι υιοθετούν μέσα σε μια νύκτα, απόψεις εργολάβων και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στα Σκόπια. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και το χαρτονόμισμα των Σκοπίων που ορισμένοι στην Ελλάδα, ξαφνικά ανακάλυψαν ότι πρόκειται για μια … φάρσα!

Η αλήθεια είναι, ότι το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα που παρουσιάσαμε εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο εξυπηρέτησης των ΗΠΑ και Ελληνικών Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στ Σκόπια (όπως η Cosmote Makedonia – ήμαρτον κύριε!) και όχι σε μια φάρσα που κάποιοι έκαναν το 1992 στον γνωστό δημοσιογράφο της Θεσσαλονίκης κ. Χ.Σαββίδη. Εχτές , μιλώντας με γνωστό δημοσιογράφο, μου «αποκάλυψε» ότι το 1992, μια παρέα, αποφάσισε να κάνει πλάκα στον κ. Σαββίδη και τύπωσε αυτό το χαρτονόμισμα, του το έδωσε κι αυτός το έκανε πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα «Μακεδονία».

Ως ιδέα για να «φύγει» η συζήτηση μακριά από τις αλυτρωτικές διαθέσεις των «λόρδων» και τα σχέδια των Αμερικανών για την περιοχή μας … καλό ακούγεται. Ως «μαϊμού της Σκοπιανολογίας» με βάση αυτά που διαδίδουν κάποιοι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα, και πάλι καλό ακούγεται. Πληροφορήθηκα λοιπόν ποια ήταν η παρέα που υποτίθεται ότι έκανε πλάκα στον κ. Σαββίδη. Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, το 1992, η συγκεκριμένη «παρέα της Θεσσαλονίκης», είχε δει ηλεκτρονικούς υπολογιστές ΜΟΝΟ σε νοκυμανταίρ του BBC !!! Αρα, ποιος «έφτιαξε» το εν λόγω χαρτονόμισμα; Και κάτι άλλο ! Τον Ιανουάριο του 1992, όσοι γνώριζαν από Η/Υ, χρησιμοποιούσαν τα Windows 2 άντε το πολύ τα windows 3.11 και κάποιοι άλλοι κάποια «πρωτόγονα» MAC. Όπως αντιλαμβάνεστε, η «δημιουργία» ενός τέτοιου και μάλιστα έγχρωμου χαρτονομίσματος απαιτούσε πολύ υψηλές γνώσεις (για την εποχή) και χρήση πανάκριβων μηχανημάτων που σε όλη την Ελλάδα υπήρχαν ελάχιστα. Υπενθυμίζω ότι σήμερα κάτι τέτοιο είναι εφικτό ακόμη και από πιτσιρικάδες. Αλλά το 1992, όλοι γνωρίζουμε ότι ελάχιστα άτομα είχαν τέτοιες ικανότητες.

Μάλιστα εχτές, ο Λέσβιος στην καταγωγή δημοσιογράφος του Alpha, κ. Κ.Βαξεβάνης, «αποκάλυψε» ότι πρόκειται για μια φάρσα που κάποιοι έκαναν στον κ.Σαββίδη (χωρίς να αναφέρει το όνομά του). Πρέπει λοιπόν ο καλός δημοσιογράφος, να μας εξηγήσει, με ποιες γνώσεις οι τέσσερις φίλοι και με ποιο εξοπλισμό έκαναν αυτή την πλάκα στον κ. Σαββίδη το 1992!!! Όπως επίσης, πως βρέθηκαν αυτά τα χαρτονομίσματα να κυκλοφορούν ευρέως στα Σκόπια και μάλιστα με διαφορετικούς αριθμούς , που σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπουν σε … φωτοτυπημένα χαρτονομίσματα της … τρελοπαρέας !!!

Προσωπικά, πιστεύω ότι η φάρσα που σχετίζεται με το χαρτονόμισμα των Σκοπίων και τον κ.Σαββίδη, μπορεί να είναι υπαρκτή αλλά αφορά σε άλλο χαρτονόμισμα. Το χαρτονόμισμα της «Μακεδόνισσας» είναι υπαρκτό 100%, κυκλοφόρησε τότε στα Σκόπια και αποσύρθηκε τελικά μετά από πιέσεις της Ελλάδας.

Αλλά ακόμη κι αν έχουμε άδικο με το χαρτονόμισμα, τι γίνεται με την αλυτρωτική διάθεση των Σκοπιανών Αμερικανο-αναθρεμένων «λόρδων»; Ας υποθέσουμε ότι το χαρτονόμισμα των Σκοπίων με τον Λευκό Πύργο δεν … υπήρξε ποτέ! Μήπως ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, και η φωτογραφία του που δημοσιεύσαμε να καταθέτει στεφάνι μπροστά σε χάρτη των Σκοπίων που φτάνουν μέχρι το Αιγαίο, αποτελεί κι αυτό μήπως, άλλη μια φάρσα κάποιας … τρελοπαρέας που ήθελαν να κάνουν πλάκα στον κ. Σαββίδη; Μήπως οι δεκάδες χάρτες που έχουν τυπωθεί από τους Σκοπιανούς (μερικοί εξ αυτών σε Αμερικανικά πιεστήρια) και εμφανίζουν τα Σκόπια να κυριεύουν μέχρι και την χερσόνησο του Αθω, αποτελούν άλλη μια φάρσα της τρελοπαρέας;

Γιατί λοιπόν τέτοια «πρεμούρα» από ορισμένους για το χαρτονόμισμα των Σκοπίων ενώ για τους χάρτες ουδείς λόγους γίνεται; Η μήπως τελικά, η πρεμούρα δεν ήταν για το χαρτονόμισμα αλλά για την «ατάκα» που «ρίξαμε» ότι «ορισμένοι εργολάβοι δημοσίων έργων στα Σκόπια δεν έχουν πρόβλημα να πληρώνονται ακόμη και με τέτοια χαρτονομίσματα αρκεί το παραδάκι να μπαίνει στην τσέπη» ;

Το χειρότερο όμως όλων, είναι ότι ουδείς στην Ελλάδα ασχολήθηκε σοβαρά με το Σύνταγμα των Σκοπίων (1991) για να διαπιστώσει ότι υπάρχουν υπέρμετρες αλυτρωτικές επιδιώξεις καθώς και πρωτάκουστα Συνταγματικά Αρθρα, σε μια χώρα που αν δεν υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ, σήμερα θα ήταν επαρχία της … Αλβανίας!

Συγκεκριμένα, τov Απρίλιο του 1991 εκλέγεται η πρώτη μετακομμουνιστική πολυκομματική βουλή και ψηφίζεται το νέο Σύνταγμά της νέας αυτής Δημοκρατίας, με την ψήφιση τροπολογιών ισχυουσών Συνταγματικών Διατάξεων, προς τη μετάβαση από καθεστώς σοσιαλιστικής δημοκρατίας, σε καθεστώς δυτικού τύπου δημοκρατίας, Στο προοίμιο των άρθρων 3, 68 και 74, αλλά και περί προστασίας μειονοτήτων σε γειτονικές χώρες άρθρο 49 παρ. 1 αναφέρεται:

«Η Δημοκρατία, μεριμνά για την κατάσταση και τα δικαιώματα του "σλαβομακεδονικού" λαού στις γειτονικές χώρες». Εδώ αναφέρεται καθαρά σε πολίτες της Αλβανίας, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας, τους οποίους τα Σκόπια θεωρούν αποτελούν «σλαβομακεδονική μειονότητα».

Παράλληλα στα επίμαχα άρθρα του Συντάγματος γίνεται λόγος για «αλλαγές συνόρων» γεγονός που αν μη τι άλλο καθιστά πρόδηλη την αλυτρωτική διάθεση των Σκοπιανών.

Και ενώ οι «Ιοί» και οι «κόρες» διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για το χαρτονόμισμα, ουδείς από τους «δημοσιογράφους-ερευνητές» της ιστορίας , κάνει τον παραμικρό λόγο για τους χάρτες και το Σύνταγμα των Σκοπίων. Ειδικά για το 2005, η «Ελευθεροτυπία» και ο «Ιός», ερεύνησαν το Σκοπιανό Ζήτημα και μας παρουσίασαν τον τρόπο με τον οποίο (σύμφωνα με το δημοσίευμά τους) «φτιάχτηκε η κοινή γνώμη για το Σκοπιανό Ζήτημα». Μάλιστα, στο τέλος του σχετικού άρθρου, παραθέτουν τις πηγές τους για να μας εξηγήσουν, τους «10 μύθους του Σκοπιανού» ! Στις πηγές του όμως δεν αναφέρουν καθόλου την ιστοσελίδα https://www.bulgarmak.org/propaganda.htm !!! Μήπως σήμερα ο «Ιός» έχει να μας πει κάτι για το Bulgarmak.org και τις θέσεις του οποίου, πιστά αντιγράφει ;;;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:
--------------

SITE ΓΙΑ ΤΑ "ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

1. www.burgarmak.org

2.
https://www.bulgarmak.org/propaganda.htm


ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ "ΙΟΥ" ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΕΙ ΤΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ - ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ ΠΙΣΤΑ !!!

3.
https://www.iospress.gr/ios2005/ios20051023.htm


ΕΙΠΑΤΕ ΤΙΠΟΤΕ ;;;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

WhiteDrum

Διάσημο μέλος

Η Κατίγκω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Γιατρός και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,786 μηνύματα.
Ας λέγονται "Δημοκρατία της Μακεδονίας" ή "Σλαβομακεδονία", δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα. Το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού ενός λαού είναι αναφαίρετο δικαίωμά του.


Αυτό που μάλλον εννοείς είναι η ονομασία "Βαρντάρσκα Μπανόβινα".
Στην πραγματικότητα, η ονομασία αυτή χρησιμοποιήθηκε απ' το γιουγκοσλαβικό κράτος 12 χρόνια όλα κι όλα (1929-1941) και μάλιστα κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες [αν θες, τις παραθέτω]. Κανείς πλέον δεν υποστηρίζει σοβαρά την ονομασία αυτή.

Το ζήτημα είναι ότι εάν πάρουν το όνομα "Μακεδονία" με ή χωρίς συνοδευτικά ως έθνος θα είναι "Μακεδόνες", σωστά; Σωστά. Τότε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης που ιστορικά ανήκουν στην Μακεδονία θα είναι δικά τους εδάφη, ως έθνος. Οπότε τι νομίζετε ότι θα σταματήσει λαούς όπως οι Αμερικάνοι και οι Ρώσοι να τους βοηθήσουν να τα "επανακτήσουν"¨ώστε να λάβουν τα ανάλογα ποσοστά και να αξιοποιήσουν τα προφανή συμφέροντα;Τίποτα
Οπότε δεν πρόκειται μόνο για ένα απλό "όνομα"¨αλλά για λανθάνοντα κίνητρα που μπορεί να μην φαίνονται σαφή τώρα αλλά κανείς δεν μπορεί να διαψεύσει τα ενδεχόμενα που προανέφερα ως πολύ πιθανά κρίνοντας από αυτά που βλέπουμε τώρα. Άλλωστε αν η Στερεά και η Κεντρική Ελλάδα είναι ο "εγκέφαλος" της χώρας, τότε η Βόιρεια Ελλάδα είναι τα άκρα, και ίσως υπάρξουν μελλοντικές μάχες για την διατήρηση τους.
Ίσως φαίνονται ουτοπικά ακόμα αυτά που λέω αλλά για να μην γινόμαστε φανατισμένοι και "εθνικιστές" ίσως θα πρέπει να κοιτάξουμε πέρα απ την "ονομασία" και να αντιληφθούμε τα συμφέροντα. Τέλος, γιατί μια χώρα που στηρίζεται σε δεκανίκια από στάχτη να μην επιθυμεί να αναπτυχθεί αλλά να λάβει εθνική υπόσταση και ονομασία άλλου κράτους; Ειδικά με τους συγκεκριμένους υποστηρικτές που έχουν... του σασπίσιους, ντον'τ γιου θινκ;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ΓιώργοΣ ΤσαγκαράκηΣ

Νεοφερμένος

Ο ΓιώργοΣ ΤσαγκαράκηΣ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας. Έχει γράψει 7 μηνύματα.
Μιας λοιπών ειναι και η πρώτη μου απάντηση :).
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΉ.
Κανένας συμβηβασμός.
Να πάνε να ονομαστούνε ZORG.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

bisbirikos

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο bisbirikos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 53 ετών και επαγγέλεται Μουσικός. Έχει γράψει 812 μηνύματα.
Ακολουθουν 3 πολυ ενδιαφεροντα αρθρα απο το Εθνος.
Θα προτεινα να μη γινει επιφανειακη/καθετη αναγνωση γιατι το θεμα ειναι εξαιρετικα σοβαρο.
Το ερωτημα ειναι: Τι θελει η αλεπου στο παζαρι? Γιατι οι Αμερικανοι τρεχουν και δε σταματουν να βοηθανε τους Σκοπιανους και μαλιστα με πλαγια μεσα οπως γραφουν τα αρθρα? Τι ετοιμαζουν για την περιοχη? Προτεινω να τα διαβασουν αυτοι που λενε εδω και καιρο "Ελα μωρε, δεν τρεχει και τιποτα, ας ονομαστουν οπως θελουν".
Να υπενθυμισω οτι τα Σκοπια ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ στιγμη θελησουν μπορουν να αναγνωριστουν απο τον ΟΗΕ επισημα, αφου τα αναγνωριζουν 128 κρατη του ΟΗΕ. Αλλα το προβλημα τους ειναι να τα αναγνωρισει η Ελλαδα και γι'αυτο γινονται ολα αυτα.
Καλο διαβασμα.

https://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378
Οι ιδέες ήταν τελικά της Ράις


Από τις 29 Ιουλίου οι Αμερικανοί είχαν στήσει το «πλαίσιο λύσης» της διπλής ονομασίας και αφού το συζήτησαν με τους Σκοπιανούς το παρέδωσαν στον Μάθιου Νίμιτς να το παρουσιάσει

Αμερικανικής έμπνευσης σχέδιο που καταρτίστηκε στα Σκόπια, σε αγαστή συνεργασία με τη σκοπιανή ηγεσία, αποκαλύπτεται ότι ήταν τελικά το περίφημο «πακέτο ιδεών» το οποίο παρουσίασε ως προϊόν των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ ο διεθνής μεσολαβητής Μ. Νίμιτς, στις 11 Σεπτεμβρίου αρχικώς και στις 8 Οκτωβρίου στην τελική μορφή του.


Η απόρρητη αμερικανική διπλωματική αλληλογραφία, την οποία αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής», αφήνει πλήρως εκτεθειμένο τον Μ. Νίμιτς, ακυρώνοντας τον ρόλο του ως υποτιθέμενου «ουδέτερου» μεσολαβητή, καθώς εμφανίζεται να υποβάλλει τον Οκτώβριο υπό μορφή συμβιβαστικού σχεδίου το πλαίσιο λύσης, το οποίο είχε εισηγηθεί μυστικά ήδη από τις 29 Ιουλίου η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια.

Εκτεθειμένοι όμως είναι και όσοι αφενός στις επαφές που είχαν με τον κ. Νίμιτς και κυρίως με τους Αμερικανούς δεν μπόρεσαν να μαντέψουν το «στημένο παιχνίδι», καθώς και όσοι εκπέμποντας λάθος μηνύματα σχεδόν νομιμοποίησαν και εξωράισαν το «αμερικανοσκοπιανής» έμπνευσης πακέτο, προβάλλοντας το «Βόρεια Μακεδονία» και υποβαθμίζοντας ταυτοχρόνως τη μορφή της διπλής ονομασίας και τη σιωπηρώς... πανηγυρική αναγνώριση «μακεδονικής ταυτότητας».
Ονομα... λάστιχο
Το αμερικανικό σχέδιο της 29ης Ιουλίου προέβλεπε την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», εισάγοντας όμως μορφή διπλής ονομασίας, καθώς το νέο όνομα υποχρεωτικώς θα εφαρμοζόταν μόνο σε διεθνείς οργανισμούς και ενδεχομένως σε πολυμερείς συμφωνίες, και στις διμερείς σχέσεις θα αφηνόταν στη διακριτική ευχέρεια των χωρών ποιο όνομα θα χρησιμοποιούν (σ.σ.: αναφέρει χαρακτηριστικά ότι θα χρησιμοποιείται «από όλα τα κράτη τα οποία δεν επιθυμούν να χρησιμοποιούν το συνταγματικό όνομα», διατύπωση η οποία παραπέμπει μόνο στην... Ελλάδα, πιθανόν και στην Κύπρο, καθώς καμία άλλη χώρα αυτοβούλως δεν θα αμφισβητήσει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού).
Οι Αμερικανοί εκτός του θέματος της διπλής ονομασίας απέδιδαν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ικανοποίηση της βασικής διεκδίκησης των Σκοπίων για «μακεδονική» εθνικότητα και γλώσσα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η αμερικανική πλευρά εισηγείται κατόπιν ιδέας που εμφανίζεται να έχει ρίξει στο τραπέζι ο Μ. Τσερβενκόφσκι ότι η «μακεδονική εθνικότητα και γλώσσα» θα κατοχυρωθεί σιωπηρώς μέσω Παραρτήματος στο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ που δεν υπόκειται σε έγκριση της Ελλάδας (κάτι που υιοθέτησε πλήρως ο κ. Νίμιτς στην πρότασή του).
Αποκαλυπτικό είναι επίσης το απόσπασμα του τηλεγραφήματος όπου η αμερικανική πλευρά εξηγεί ότι μπορεί να εκφραστούν αντιρρήσεις από τον κ. Γκρούεφσκι (να απαιτεί το συνθετικό να μπει εντός παρενθέσεως, χρήση της νέας ονομασίας στο πλαίσιο που σήμερα χρησιμοποιείται το FYROM, και ρητή, όχι σιωπηρή, αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας και εθνικότητας), αλλά τελικώς «θα αποφάσιζε να υποχωρήσει σε αυτά τα θέματα, εάν έτσι εξασφάλιζε συμφωνία».
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μάλιστα, προκειμένου να ρίξει την ευθύνη για τη στασιμότητα στην Αθήνα, προέβλεψε ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα στο διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου (εκτίμηση την οποία δεν συμμερίζεται η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα), ενώ αναφέρει στους Αμερικανούς ότι υπήρξε σκλήρυνση του Κ. Καραμανλή από πέρυσι, καθώς «δεν αναζητεί πλέον μια ονομασία για να αντικαταστήσει το FYROM, αλλά επιδιώκει να επεκτείνει το εύρος σε όλες τις χρήσεις και να περιορίσει τη μακεδονική ταυτότητα, ιστορία και τη χρήση τοπωνυμίων».
Σημαντική για την Ελλάδα και τους μελλοντικούς χειρισμούς της είναι η αποκάλυψη των μύχιων σκέψεων της σκοπιανής ηγεσίας για τους «Αιγαιάτες Μακεδόνες».
Ο πρόεδρος Τσερβενκόφσκι αποκαλύπτει ότι το θέμα των «Αιγαιατών», των αποζημιώσεων των περιουσιών τους και της ελεύθερης πρόσβασής τους στην Ελλάδα θα λυθεί μόνο αφού βρεθεί λύση και η «Μακεδονία» ενταχθεί στην ΕΕ.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί επίσης η παρότρυνση της αμερικανικής πλευράς προς τον κ. Γκρούεφσκι, την οποία συμμερίζεται πλήρως και ο πρόεδρος της χώρας, ότι θα πρέπει η διαδικασία να επικεντρωθεί μόνο στα «σημεία-κλειδιά, το όνομα και το εύρος χρήσης», ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας, μια και τα άλλα ζητήματα θα ρυθμίζονταν σιωπηρώς με τρόπο ώστε να «σωθούν τα προσχήματα» για την Ελλάδα (σύμφωνα με τον κ. Τσερβενκόφσκι...).
Δημιουργεί προβληματισμό πάντως ότι στη διάρκεια του Αυγούστου και μέχρι τα μέσα του Σεπτεμβρίου η ίδια διατύπωση είχε υιοθετηθεί και από την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, προκαλώντας τότε πολλά ερωτηματικά, καθώς ακόμη και η κ. Μπακογιάννη δήλωνε ότι το μόνο αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι το «όνομα και το εύρος», ενώ η επίσημη ελληνική θέση ήταν ότι δεν υφίσταται θέμα συζήτησης περί εύρους χρήσης, μια και η Αθήνα επιζητεί όνομα erga omnes.
Το χρονοδιάγραμμα της Ουάσιγκτον
Η σημερινή αποκάλυψη αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς πιθανότατα αυτήν την εβδομάδα οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ θα επιδώσουν τις απαντήσεις τους στον κ. Νίμιτς.
Η αμερικανική πλευρά μάλιστα έχει προγραμματίσει και το χρονοδιάγραμμα για τη λύση, προβλέποντας ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία μέσα στον Σεπτέμβριο, η οποία θα επικυρωνόταν σε συνάντηση των κ. Καραμανλή και Γκρούεφσκι, παρουσία της Κοντολίζα Ράις, ώστε να υπήρχε επαρκής χρόνος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στα Σκόπια μέχρι τον Δεκέμβριο, και στη συνέχεια να αποφασιζόταν η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Παρότι το χρονοδιάγραμμα των ΗΠΑ και του κ. Νίμιτς δεν εξελίχθηκε όπως είχε σχεδιασθεί, θεωρητικά υπάρχουν ακόμη περιθώρια για την υλοποίησή του, πολύ περισσότερο που καμία πλευρά δεν έχει απορρίψει μέχρι στιγμής το πακέτο Νίμιτς.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

bisbirikos

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο bisbirikos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 53 ετών και επαγγέλεται Μουσικός. Έχει γράψει 812 μηνύματα.
«Θα τα περάσουμε όλα σιωπηλά»


Οι Αμερικανοί καθοδηγούσαν τους Σκοπιανούς πώς να πουν «ναι» στο όνομα και υπόσχονταν χαλάρωση στο εύρος χρήσης και υπόγεια επιβολή της γλώσσας και της εθνικότητας ως «μακεδονικές»

Απόρρητο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια που υπογράφεται από την πρεσβευτή Μιλοβάνοβιτς και έχει παραλήπτες το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας NSC, τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ και το αμερικανικό Γενικό Επιτελείο με αντικείμενο «φόρμουλα» για την διπλή ονομασία περιλαμβάνει το μυστικό σχέδιο των Αμερικανών, αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής».


Ο κατάλογος παραληπτών και το γεγονός ότι έχει οριστεί να μην αποχαρακτηριστεί πριν παρέλθει δεκαετία (29/7/2018 ) αποκαλύπτουν τη σημασία που δίνει η απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση στο κλείσιμο του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων, με τρόπο που να ικανοποιούνται όμως βασικές επιδιώξεις της σκοπιανής πλευράς.
Το περιεχόμενο των αμερικανικών εισηγήσεων, που όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων αποτέλεσαν τον κορμό της πρότασης Νίμιτς, διαμορφώθηκε ύστερα από διαβουλεύσεις που είχε στα Σκόπια η Αμερικανίδα πρεσβευτής Μιλοβάνοβιτς, παρουσία και του βοηθού υπουργού Εξωτερικών Κ. Χιλ, με τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι και τον πρόεδρο Τσερβενκόφσκι στις 25 και 27 Ιουλίου.
Εκεί ερρίφθη ο κύβος για το «Βόρεια Μακεδονία», για τον περιορισμό του εύρους χρήσης της νέας ονομασίας αλλά και για τη σιωπηρή μέσω κειμένων του ΟΗΕ (που δεν υπόκεινται στην έγκριση της Ελλάδας) αναγνώριση «μακεδονικής εθνικότητας και γλώσσας». Ακολουθούν τα κρίσιμα και αποκαλυπτικά αποσπάσματα του απόρρητου τηλεγραφήματος.
Ολόκληρο το ντοκουμέντο του στημένου παιχνιδιού από τις ΗΠΑ
«Θέμα: Μακεδονία/ Ελλάδα: Τι χρειάζονται οι Μακεδόνες για να επιλυθεί η διαφορά της ονομασίας»
«Στοιχεία μιας συμφωνίας»
«Ταξινόμηση-χαρακτηρισμός (Classified): Τόμας Νάβρατιλ»
«Η Πρεσβεία των Σκοπίων θεωρεί ότι στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που θα «καθαρίσει» τον δρόμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η μακεδονική κυβέρνηση θα μπορούσε τελικά να αποδεχθεί τους κάτωθι όρους:
ΟΝΟΜΑ: «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» - «Republic of Northern Μacedonia» (Or Republic of North Macedonia)
ΕΥΡΟΣ: Σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και στις διμερείς σχέσεις με κάθε χώρα που δεν επιθυμεί να χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα. (Αν και δεν το έχουμε συζητήσει ρητά, πιθανώς οι διεθνείς συμφωνίες -international agreements - θα ακολουθήσουν το ίδιο μοντέλο, με τις πολυμερείς να χρησιμοποιούν το νέο όνομα και τις διμερείς να έχουν την ευχέρεια επιλογής).
Η Μακεδονία θα χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομά της όταν αναφέρεται στην ίδια, στα διαβατήρια, στις ετικέτες παραγωγής (product labels), στα Μίντια κλπ.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ: Η γλώσσα και η εθνικότητα (nationality) θα καλούνται Μακεδονική (Macedonian) αλλά αυτό θα μπορούσε να διευθετηθεί σιωπηλώς, πιθανώς ως επισυναπτόμενο Παράρτημα σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ή σε μερικά άλλα εσωτερικά έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών, που δεν υπόκειται στην ελληνική εξέταση/ έγκριση. Η τελική διαπραγματευτική γραμμή (bottom line) είναι ότι η Μακεδονία χρειάζεται διασφαλίσεις ότι η γλώσσα, η εθνικότητα κλπ. θα συνεχίσουν να αποκαλούνται Μακεδονική και όχι "Βορειομακεδονική"».
Ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι θα εκφράσει αντιρρήσεις σε πτυχές αυτού του πακέτου.
Θέλει τον επιθετικό προσδιορισμό να μπει σε παρένθεση.
Θέλει η αναγνώριση της Μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας να είναι ρητή, παρά σιωπηρή.
Θα ήθελε να περιορίσει τη χρήση της νέας ονομασίας, στους διεθνείς οργανισμούς που ήδη χρησιμοποιείται το FΥRΟΜ.
Για τη διμερή χρήση θα ήθελε τα Ηνωμένα Εθνη απλώς να επικυρώσουν, παρά να ενθαρρύνουν ή να συστήσουν τη χρήση του νέου ονόματος. Ομοίως θα επιζητούσε τον περιορισμό της χρήσης του νέου ονόματος και στις διεθνείς συμφωνίες.
Ωστόσο προβλέπουμε ότι στο τέλος θα αποφάσιζε να υποχωρήσει σε αυτά τα θέματα, εάν έτσι εξασφαλίσει συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση έχει θέσει στο προεκλογικό πρόγραμμά του τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και θα επιμείνει στην εκπλήρωση αυτής της σημαίνουσας δημόσιας δέσμευσης. Μια συμφωνία τον Σεπτέμβριο θα επέτρεπε να βρεθεί χρόνος για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και την έγκριση ψηφίσματος του ΣΑ του ΟΗΕ πριν από τη συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC/NATO) τον Δεκέμβριο.
25 Ιουλίου. Πρεσβευτής Μιλοβάνοβιτς - πρωθυπουργός Γκρούεφσκι.
...Ο Γκρούεφσκι παρενέβη ρωτώντας εάν μπορούμε εμείς να λύσουμε το θέμα της ονομασίας.
Η πρεσβευτής απάντησε ότι είμαστε προετοιμασμένοι να βοηθήσουμε τη Μακεδονία στο θέμα αυτό και προτρέπουμε οι συνομιλίες να επικεντρωθούν μόνο στα σημεία-λλειδιά (key areas), της ονομασίας και της χρήσης, χωρίς συνυπολογισμό των άλλων διμερών ζητημάτων.
Ο Γκρούεφσκι εξέφρασε την άποψή του ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μη λύσει το πρόβλημα και επομένως αποφάσισε να ανοίξει και αλλά θέματα (π.χ. εθνικά μακεδόνες στην Ελλάδα).
Ο Γκρούεφσκι καλωσόρισε τον νέο κύκλο συνομιλιών με τον Νίμιτς στα μέσα Αυγούστου και είναι προετοιμασμένος να αποδεχθεί την πρόταση του Νίμιτς για συνάντηση μεταξύ του Γκρούεφσκι, του Καραμανλή και της ΥΠΕΞ κ. Ράις εάν οι συνομιλίες του Αυγούστου προχωρήσουν καλά.
Εκλογική... πρόβλεψη
Ο Γκρούεφσκι κατέστησε γνωστή την εκτίμησή του ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει πρόθεση να λύσει το πρόβλημα.
Επεσήμανε ότι αναμένει εκλογές στην Ελλάδα [πρόωρες βουλευτικές στο διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου (η πρεσβεία της Αθήνας θεωρεί απίθανες τις πρόωρες εκλογές) τοπικές εκλογές τον Απρίλιο και ευρωεκλογές τον Ιούνιο] και παρέθεσε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου ως απόδειξη για την έλλειψη πρόθεσης για λύση.
Ο Γκρούεφσκι επισήμανε ότι η στάση του Καραμανλή σκλήρυνε από πέρυσι τον Οκτώβριο. Δεν αναζητεί πλέον την εξεύρεση μιας ονομασίας για να αντικαταστήσει το FYROM, ο Καραμανλής τώρα αναζητεί να διευρύνει το εύρος για όλες τις χρήσεις και να περιορίσει τη μακεδονική ταυτότητα, ιστορία και τη χρήση τοπωνυμίων.
Ο Γκρούεφσκι έκανε μνεία σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση που είχε παραγγείλει το VMRO όπου έδειξε ότι μόνο το 13% των μακεδόνων θα μπορούσαν να δεχθούν το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Ωστόσο εάν υπήρχε μια πρόταση, για χρήση ενός ονόματος σαν αυτού, με το νέο συνθετικό να είναι εντός παρένθεσης για να χρησιμοποιηθεί όπου ισχύει τώρα το FYROM και αναγνωρισθεί ότι η εθνικότητα και η γλώσσα θα αποκαλούνται Μακεδονικές, ο Γκρούεφσκι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κοινή γνώμη θα υποστήριζε αυτή (την πρόταση) σε ένα δημοψήφισμα...


https://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8400&pubid=1738592
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

bisbirikos

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο bisbirikos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 53 ετών και επαγγέλεται Μουσικός. Έχει γράψει 812 μηνύματα.
Μετά την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ οι «Αιγαιάτες»


Η μεθόδευση με Τσερβενκόφσκι για το «μειονοτικό»

Πρόταση που θα αφορά μόνο στο όνομα και στο εύρος χρήσης του («Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και χρήση όπου χρησιμοποιείται το FYROM) ώστε να μπορέσει να το δεχθεί η Ελλάδα και με σιωπηρή αναγνώριση της «Μακεδονικής εθνικότητας και γλώσσας», προκρίνει ο πρόεδρος Τσερβενκόφσκι, ο οποίος σε πολλά σημεία της συζήτησης με την Αμερικανίδα διπλωμάτη εξέφρασε τη διαφωνία του με χειρισμούς του κ. Γκρούεφσκι.


«Μιλοβάνοβιτς με πρόεδρο Τσερβενκόφσκι 27 Ιουλίου»
«Ο Τσερβενκόφσκι ανησυχεί μήπως από προσωρινή, η κατάσταση εξελιχθεί σε μόνιμη με το θέμα του ονόματος...
...Είναι απαισιόδοξος για δύο λόγους: τον Καραμανλή και τον Γκρούεφσκι.
Ο Τσερβενκόφσκι θεωρεί ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να συμφωνήσει στο Βόρεια Μακεδονία (Northern Macedonia).
Ο Χιλ ρώτησε σχετικά με τη μακεδονική ταυτότητα και τη γλώσσα.
Ο Τσερβενκόφσκι είπε ότι μια πιθανή διέξοδο προσφέρει η ελληνική θέση ότι οι συζητήσεις είναι για το όνομα της χώρας και ότι η εθνικότητα και η γλώσσα δεν είναι αντικείμενο των συνομιλιών.
Ο Τσερβενκόφσκι βλέπει σαν πιθανή λύση να είναι μόνο το όνομα και το εύρος χρήσης του, αντικείμενο των διμερών συνομιλιών με την Ελλάδα και της διμερούς συμφωνίας που θα υπογράψει η Ελλάδα.
Είναι αναγκαίο για τη Μακεδονία να διατηρήσει την ονομασία μακεδονική για τη γλώσσα και την εθνικότητα/ταυτότητα αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει σε απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ (σαν Παράρτημα) και όχι σε κάποια μορφή που θα έπρεπε η Ελλάδα να υπογράψει ή να συμφωνήσει, έτσι ώστε να διασωθούν τα προσχήματα για την Ελλάδα και να καταστεί δυνατή η συμφωνία για το όνομα και το εύρος.
Ο Τσερβενκόφσκι δήλωσε ότι ο Νίμιτς κατανοεί αυτή την προσέγγιση.
...Ο Τσερβενκόφσκι θεωρεί ότι το «Δημοκρατία της (Βόρειας) Μακεδονίας» [Republic of (Northern) Macedonia] (σ.σ. με το συνθετικό εντός παρένθεσης) με εύρος χρήσης αυτό στο οποίο χρησιμοποιείτο το FYROM, θα «δουλέψει». Δηλώνει ότι το θέμα του εύρους είναι το πιο προβληματικό στοιχείο...
...Είναι υπερβολική κάθε φόρμουλα που απαιτεί από τη Μακεδονία να αποκαλεί τον εαυτό της κάτι διαφορετικό από το Δημοκρατία της Μακεδονίας, για παράδειγμα στα διαβατήρια ή στα προϊόντα. Είναι ένα θέμα να συζητάς πώς οι άλλοι θα αποκαλούν τη Μακεδονία και κάτω από ποιες συνθήκες, αλλά είναι αρκετά διαφορετικό και πέραν του πλαισίου των συνομιλιών και της λογικής να συζητάμε με όρους επιβολής στη Μακεδονία να αποκαλεί τον εαυτό της με όνομα άλλο από το συνταγματικό όνομά της.
...Ο Τσερβενκόφσκι ανησυχεί επίσης ότι ακόμη κι αν παρ ελπίδα ο Καραμανλής δεχθεί έναν λογικό συμβιβασμό στο όνομα -ο Γκρούεφσκι θα αποποιηθεί κάθε ευθύνη για την υπογραφή της συμφωνίας- αν αποτύχει να αποφύγει τις ευθύνες, θα πάει σε δημοψήφισμα χωρίς να συστήσει το «ΝΑΙ» στον λαό. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα μπορούσε να διευκολυνθεί από την πολυκομματική στήριξη αλλά εξαρτάται από το ερώτημα που θα τεθεί.
Θα υπάρξει «ΝΑΙ» εάν το ερώτημα είναι «Επιθυμείτε την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. με το όνομα Δημοκρατία της (Βόρειας) Μακεδονίας;».
Θα απορριφθεί όμως εάν το ερώτημα είναι του τύπου: «Επιθυμείτε να παραδώσουμε το συνταγματικό όνομά μας για χάρη της...»
...Ο Τσερβενκόφσκι σχολίασε ότι το θέμα των αποζημιώσεων για τους Αιγαιάτες και του ζητήματος των παρενοχλήσεων στα ελληνικά σύνορα και της άρνησης εισόδου για αυτούς τους ανθρώπους θα λυθεί μόνον όταν λυθεί το θέμα της ονομασίας και η Μακεδονία εισέλθει στην Ε.Ε. Γιατί οι ελληνικές κατεργαριές θα έρχονται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό δίκαιο του οποίου αποτελεί μέρος η Μακεδονία...
Ο Τσερβενκόφσκι προτείνει σθεναρά μια έγκαιρη ισχυρή ώθηση από τις ΗΠΑ για την πρόταση /επίσκεψη Νίμιτς στα μέσα Αυγούστου. Εισηγείται, η πρόταση να περιορισθεί σε μια σελίδα και να ασχολείται μόνο με το όνομα (Republic of Northern Macedonia) και το εύρος (χρήση όπου χρησιμοποιείται τώρα το FYROM) και να είναι «take or leave it». Αυτό θα μπορούσε ίσως να συμφωνηθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Το ψήφισμα του ΣΑ θα περιλαμβάνει Παράρτημα που θα καθορίζει τη γλώσσα Μακεδονική και την εθνικότητα Μακεδονική και ο Τσερβενκόφσκι είναι πεισμένος ότι οι Ελληνες θα το δεχθούν εάν δεν τους ζητηθεί ευθέως να το πράξουν ή να το συνυπογράψουν. Απλώς αφήστε το να αποτελέσει τμήμα του Παραρτήματος του ψηφίσματος του ΣΑ του ΟΗΕ.
Μιλοβάνοβιτς.

https://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8400&pubid=1740531
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

bisbirikos

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο bisbirikos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 53 ετών και επαγγέλεται Μουσικός. Έχει γράψει 812 μηνύματα.
https://www.mfa.gr/www.mfa.gr/Articles/el-GR/201008_N1841.htm


Ανακοίνωση σχετικά με απόπειρα παραπληροφόρησης ΥΠΕΞ ΠΓΔΜ για στάση Παναμά, Μεξικού, Κονγκό ως προς ζήτημα ονομασίας
Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2008

Με τη σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η κυβέρνηση του κ. Γκρούεφσκι επιχειρεί μάταια να συνεχίσει την επιχείρηση παραπληροφόρησης στην οποία έχει επιδοθεί όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Είναι προφανές ότι το μήνυμα από τις πρόσφατες κατηγορηματικές διαψεύσεις του ΝΑΤΟ και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, δεν ελήφθη από την κυβέρνηση Γκρούεφσκι.

Γιʼ αυτό σήμερα, στη νέα απόπειρα παραπληροφόρησης, αντί άλλης απαντήσεως, παρατίθενται οι επίσημες διπλωματικές ανακοινώσεις που έχουν συνυπογράψει οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων του Παναμά, του Μεξικού και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.


Ρηματική Διακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών Παναμά
(Παναμάς, 4 Ιουλίου 2008 )
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Παναμά έχει την τιμή να ανακοινώσει στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος ότι σε συνέχεια σειράς συζητήσεων σχετικά με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η Κυβέρνηση του Παναμά θα τηρεί τις σχετικές Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για το όνομα αυτής της χώρας για διεθνή και διμερή χρήση.
Επιπλέον, θα θέλαμε να τονίσουμε στην Ελληνική Κυβέρνηση ότι η Κυβέρνηση του Παναμά υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος και θα εφαρμόσει για όλους τους σκοπούς, το όποιο αποτέλεσμα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ.
Κοινή Ανακοίνωση Τύπου
Συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών του Μεξικού Πρέσβεως κ. JuanManuelGómezRobledo και του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Γιάννη Βαληνάκη
(17 Οκτωβρίου 2008 )
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Πρέσβυς κ. JuanManuelGómezRobledo συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Γιάννη Βαληνάκη στο πλαίσιο της 63ης Συνόδου της Γεν. Συνελεύσεως του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη.
Οι δύο Υφυπουργοί προέβησαν σε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισαν τη σημασία της 70ης Επετείου της σύναψης Διπλωματικών Σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Μεξικού, η οποία θα λάβει χώρα στις 12 Αυγούστου 2009. Αμφότερες οι πλευρές ανεγνώρισαν ότι αυτό το ορόσημο αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών.
Ο Υφυπουργός κ. GómezRobledo ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξη της στην υποψηφιότητα του Μεξικού για τη θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2009-2010 και επανέλαβε ότι η συμμετοχή του Μεξικού στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα στοχεύει στη προώθηση της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, την ειρήνη και την ασφάλεια καθώς και τη διαφύλαξη των Αρχών που περιέχονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης ενημέρωσε τον Υφυπουργό κ. GómezRobledo για τις εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της «Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Ο Υφυπουργός κ. GómezRobledo υπεγράμμισε σχετικώς ότι η Κυβέρνηση του Μεξικού υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες των Ην. Εθνών για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα αυτό. Διαβεβαίωσε επίσης ότι, μέχρι την επίλυση της διαφοράς που έχει προκύψει για το όνομα αυτού του Κράτους, το Μεξικό προσωρινά αναφέρεται στο Κράτος αυτό ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», σύμφωνα με τις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817/93 και 845/93, για κάθε διμερή και διεθνή χρήση.
Τέλος, ο Υφυπουργός κ. Βαληνάκης και ο Υφυπουργός κ.GómezRobledo έδωσαν έμφαση στην ετοιμότητα των δύο Κυβερνήσεων να προωθήσουν περαιτέρω εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες επωφελούμενες στο έπακρον της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Μεξικού.

Κοινή Ανακοίνωση Τύπου Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό - Ελλάδας
(Κεμπέκ, 18 Οκτωβρίου 2008 )
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, κ. Antipas Mbusa Nyamwisi και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Βαληνάκης συναντήθηκαν σήμερα στη Πόλη του Κεμπέκ, στο περιθώριο της 12ης Συνόδου Κορυφής του Διεθνούς Οργανισμού της Γαλλοφωνίας.
Οι δύο άνδρες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και της Ελλάδας και συζήτησαν τρόπους περαιτέρω βελτίωσης και εμβάθυνσης αυτών των σχέσεων στο πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης και για σημαντικά περιφερειακά θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βαληνάκης ενημέρωσε το κ. Mbusa Nyamwisi για τις εξελίξεις αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της «Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Mbusa Nyamwisi υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα αυτό και διαβεβαίωσε ότι για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η διαδικασία επίλυσης της διαφοράς σχετικά με την ονομασία αυτού του κράτους, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αναφέρεται σε αυτό ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», σύμφωνα με τις Αποφάσεις 817/93 και 845/93 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για κάθε διμερή και διεθνή χρήση.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

bisbirikos

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο bisbirikos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 53 ετών και επαγγέλεται Μουσικός. Έχει γράψει 812 μηνύματα.
https://www.ethnos.gr/article.asp?catid=13098&subid=2&tag=8777&pubid=1862745
Νέα σκοπιανή πρόκληση


Με στόχο να κατοχυρώσει τη «μακεδονική μειονότητα», συντονίζει «εκστρατεία» για τη διεκδίκηση περιουσιών των αποκαλούμενων «Αιγαιατών»

Αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο προκειμένου να κατοχυρώσει τη «μακεδονική ταυτότητα» και να διατηρήσει τον αλυτρωτισμό εναντίον της χώρας μας εμφανίζεται η σκοπιανή ηγεσία, η οποία τώρα συντονίζει «εκστρατεία» για τη διεκδίκηση περιουσιών των αποκαλούμενων «Αιγαιατών Μακεδόνων».



Οπως έγινε γνωστό, ήδη από τον Ιούλιο, όταν τέθηκε ζήτημα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα και επιστροφής περιουσιών στους «Αιγαιάτες» από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι, και την έγκριση σχετικού νόμου από τη σκοπιανή Βουλή, οργανώθηκε ολόκληρος μηχανισμός για την προώθηση και νομική υποστήριξη των αιτημάτων για διεκδίκηση περιουσιών.
Η οργάνωση
Ειδική εισαγγελέας ανέλαβε να συγκεντρώσει τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων συνοδευόμενες με όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως τίτλοι ιδιοκτησίας, ενώ ειδική υπηρεσία «μετανάστευσης» ανέλαβε να διαμορφώσει και συγκεκριμένη φόρμα εντύπου για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων.
Την επιχείρηση αυτή πλαισιώνει και ομάδα νομικών με στόχο να κινηθούν τόσο σε ελληνικά δικαστήρια όσο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία περίπου 8.000 άτομα έχουν κινηθεί για την υποβολή αιτήσεων επικαλούμενα είτε ελληνικούς τίτλους ιδιοκτησίας είτε ακόμη και οθωμανικούς τίτλους ή απλώς μαρτυρίες.
Ενδεικτικό είναι ότι ομάδα 500 «Αιγαιατών» έχει υπολογίσει τις αξιώσεις της για περιουσίες στην περιοχή της Θεσσαλονίκης σε... 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ άλλος που έχει ήδη καταθέσει αίτηση στην Επιτροπή διεκδικεί από την Ελλάδα αποζημίωση 176 εκατομμυρίων ευρώ για περιουσία που είχε αποκτήσει ο παππούς του στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Η διεκδίκηση περιουσιών δεν έχει βεβαίως μόνο οικονομική διάσταση, καθώς αυτή θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί στο οποιοδήποτε δικαστήριο.
Ο τρόπος όμως με τον οποίο η ΠΓΔΜ κινεί τη διαδικασία αυτή συνιστά το όχημα για την έμπρακτη προβολή ζητήματος «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα (της οποίας το μεγάλο τμήμα ζει... «εξόριστο» στα Σκόπια) και βεβαίως σε δεύτερη φάση στη νομιμοποίηση των αλυτρωτικών βλέψεων, μέσω του αιτήματος για ιστορική αποκατάσταση και... επανένωση της «τριχοτομημένης Μακεδονίας».
Η τυποποιημένη έντυπη φόρμα την οποία διακινεί τώρα η σκοπιανή πλευρά τιτλοφορείται «Ακίνητα και άλλες αξιώσεις» και προβλέπει την καταγραφή, όλων των περιουσιακών στοιχείων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν δύο ερωτήσεις στις οποίες καλούνται να απαντήσουν οι αιτούντες, η πρώτη αφορά στις «συνθήκες υπό τις οποίες χάθηκαν οι περιουσίες» και η άλλη στο ποιος είναι σήμερα ο κάτοχος της περιουσίας με... συνιστώμενη απάντηση το «ελληνικό κράτος».
Οσο για την εθνικότητα του αιτούντος στο συμπληρωμένο υπόδειγμα που διανέμεται η απάντηση είναι φυσικά... «Μakedonsko» και το όνομα είναι «Γεώργιος Δ. Δόνης».
Από το έντυπο δεν λείπουν βεβαίως και τα κωμικά στοιχεία, καθώς περιλαμβάνεται πρόβλεψη για να δηλωθεί εάν το σπίτι που διεκδικείται είχε φούρνο, εάν υπήρχε αχυρώνας με αλώνι, πόσα ζωντανά, γελάδια, πρόβατα, μουλάρια, χοίροι, κοτόπουλα κ.λπ. ανήκαν στην ιδιοκτησία τους και ακόμη πόσα... κιλά σιτάρι ή είδη οικοσκευής θεωρούν ότι χάθηκαν.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

bisbirikos

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο bisbirikos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 53 ετών και επαγγέλεται Μουσικός. Έχει γράψει 812 μηνύματα.
Remaining Aegean Macedonians need to submit documents

The Government provided further information for restitution of properties from Aegean Macedonia for the Macedonians who haven't submitted their documents.



In a letter from the Macedonian Ministry of Emigration regarding the restitution of the properties of the refugee children from Aegean Macedonia is attached along with a blank form and an example of a filled-in form is attached.


The completed form should be sent to the Agency for Emigration by mail to:
Агенција за иселеништво на Република Македонија
Црвена скопска општина 7-7а, Скопје
or by email to: info@minisel.gov.mk

The Government has already hired Attorneys out of Greece, who will represent the Aegean Macedonians.

FORM 1 FORM 2 (EXAMPLE)

https://macedoniaonline.eu/content/view/4427/1
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Resident Evil

Διακεκριμένο μέλος

Η Resident Evil αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 7,959 μηνύματα.
Με τις υγείες μας...

https://www.youtube.com/watch?v=mV6Xkv0jdgg
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ηρώ

Διακεκριμένο μέλος

Η Μαρούλι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 39 ετών και επαγγέλεται Αρχιτέκτονας. Έχει γράψει 6,569 μηνύματα.

Mittenwald

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Mittenwald αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 58 ετών, επαγγέλεται Καθηγητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 812 μηνύματα.
Σχόλιο του Χρήστου Κατσέτου για την υφέρπουσα ανακίνηση του ζητήματος της αυτοαποκαλούμενης "Μακεδονικής" μειονότητας στην Ελληνική Β.Δ. Μακεδονία.

Παραθέτω μία προσωπική άποψη με ιδιαίτερη αναφορά στην υφέρπουσα ανακίνηση του ζητήματος της αυτοαποκαλούμενης "Μακεδονικής" μειονότητας στην Ελληνική Β.Δ. Μακεδονία. Τα σχόλια μου δεν θα περιορισθούν στη μικρή (αλλά οπωσδήποτε υπαρκτή) ομάδα ατόμων με "σλαβομακεδονική" (makedonski) ταυτότητα που αργά ή γρήγορα θα αναγνωρισθεί (αναγκαία και αναπόφευκτα) ως εθνοτική (ή εθνική) μειονότητα. Άλλωστε οι σχετικές διαδικασίες επ' αυτού έχουν ήδη δρομολογηθεί επιτυχώς και το όλο εγχείρημα έχει λάβει σάρκα και οστά.

Το State Department αλλά και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ τάσσονται απερίφραστα υπέρ τής αναγνώρισης της συγκεκριμένης ομάδας ως εθνοτικής μειονότητας. Στο ίδιο μήκος κύματος η έκθεση της Gay MacDougall είναι εξαιρετικά δυσμενής και δυσοίωνη γιά την Ελληνική πλευρά. Και βέβαια το μείζον ζήτημα εν προκειμένω είναι να μην αναγνωρισθεί η συγκεκριμένη ταυτότητα/μειονότητα ως "Μακεδονική" ("Macedonian").

Κατά την άποψη μου το όλο πρόβλημα διέπεται από δύο σκέλη, (α) αυτό της ονομασίας της πΓΔΜ και των σχετικών παραγώγων και (β) της διατύπωσης της ΜΗ ΕΝΙΑΙΑΣ Μακεδονικής ταυτότητας αλλά (αν μου επιτραπεί η χρήση του ιατρικού όρου) και της "διαφορικής διάγνωσης" των Μακεδονικών ταυτοτήτων.

Αναφορικά με το πρώτο σκέλος επικροτώ τις προτάσεις του Ευάγγελου Κωφού. Οι απόψεις μου επί του θέματος έχουν κατατεθεί δημοσίως (βλ. την απάντηση μου στην MGSA-L όσον αφορά στην παρέμβαση του Loring Danforth). https://maillists.uci.edu/mailman/public/mgsa-l/2009-April/010649.html

Σχετικά με το δεύτερο σκέλος της επισήμανσης μου, θεωρώ ότι το Ελληνικό ΥΠΕΞ οφείλει να ανασκευάσει τις σοβαρές κατηγορίες γιά "κατάφορες παραβιάσεις" των δικαιωμάτων δήθεν εθνο-γλωσσικών μειονοτήτων στην Ελληνική Επικράτεια χρησιμοποιώντας εμπεριστατωμένα και αδιάσιστα επιχειρήματα.

Η Ελληνική πλευρά αδυνατεί να διατυπώσει επαρκώς (σε επίπεδο διπλωματίας) την πεμπτουσία της νεοελληνικής ταυτότητας που αντλείται σε ένα μεγάλο βαθμό από την διαχρονική παράδοση της συμμετοχικής Ρωμιοσύνης, του φυσικού προδρόμου του σύγχρονου Ελληνικού έθνους. Η έννοια της Ρωμιοσύνης από πολλές απόψεις είναι παρόμοια με αυτήν της «Ελληνικής Κοινοπολιτείας», η οποία υπερβαίνει φυλετικές διαφορές και γλωσσικά στεγανά. Μη λαμβάνοντας υπʼ όψιν την έννοια αυτή, σε σχέση με το ιστορικό πλαίσιο της πολυγλωσσίας στην περιοχή των Βαλκανίων, οι αυτόκλητοι σωτήρες και πατρώνες των μειονοτικών δικαιωμάτων μεταφέρουν μία πλασματική εικόνα στους εδώ αναλυτές.

Αναμφισβήτητα το πρόβλημα δεν είναι μονοσήμαντο. Όμως, κατά την γνώμη μου, οι ισχυρισμοί περί δήθεν παρουσίας διισταμένων εθνικών ταυτοτήτων Ελλήνων, Αρβανιτών, Βλάχων και των λεγόμενων «Σλαβομακεδόνων», που βασίζονται αποκλειστικά σε γλωσσικά στοιχεία, οφείλουν να εκτιμηθούν κριτικά, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν τα δεδομένα της εποχής και της περιοχής. Οι ξένοι εμπειρογνώμονες και αναλυτές (αλλά και ορισμένοι μεταξύ των ελλήνων συναδέλφων τους) αδυνατούν να αναγνωρίσουν ότι οι "αλλόφωνοι" γηγενείς του Ρωμαίικου μιλετιού (Rum millet) στη Μακεδονία, των οποίων η μητρική γλώσσα ήταν τα βλάχικα, αρβανίτικα ή τα σλαβονικά/σλαβοφανή εντόπια ιδιώματα, όντες πιστοί υπέρμαχοι και κοινωνοί του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως, δεν αποτελούσαν «εξελληνισμένες» πληθυσμιακές ομάδες (μέσω εξαναγκασμού ή κατασταλτικής αφομοίωσης), αλλά σημαντικούς φορείς του Γένους με καθοριστική συμμετοχή στην διαδικασία ζύμωσης και διαμόρφωσης της νεοελληνικής εθνικής ταυτότητας και της διάδοσης των Ελληνικών γραμμάτων στην Οθωμανική Ρουμελία πολύ πριν την αναζωπύρωση των εθνικισμών.

Σημειωτέον ότι αυτές οι κάποτε "αλλόφωνες" ομάδες του Γένους εξακολουθούν να αγωνίζονται αγνά και αταλάντευτα υπέρ του Ελληνισμού. Κατά την γνώμη μου, όσο εξακολουθούμε να βλέπουμε την "πολυφωνία" και τις τοπικές ιδιαιτερότητες της διαχρονικής Ρωμιοσύνης και του Νεότερου Ελληνισμού ως taboo, συμβάλλουμε ακουσίως (ή σε ορισμένες περιπτώσεις συνειδητά) στην αποδυνάμωση των δικαίων θέσεων μας ενώ συγχρόνως διευκολύνουμε την καλλιέργεια κλίματος σύγχυσης εθνο-γλωσσικών ταυτοτήτων στην Ελληνική Μακεδονία και στον ευρύτεροΕλλαδικό χώρο.

Κατά την γνώμη μου, αν δεν προβάλλουμε επειγόντως στη διεθνή κοινότητα τις ιστορικά τεκμηριωμένες και αδιάψευστες θέσεις σχετικά με την πρόσληψη της Ελληνικότητας των νεοτέρων χρόνων, η δημιουργία προηγούμενου (precedent) αναγνώρισης "(Σλαβο)μακεδονικής" μειονότητας θα μπορούσε να εξαπλωθεί στις Βλάχικες και Αρβανίτικες Ελληνικές κοινότητες (δηλ. στη ραχοκοκαλία του Γένους στον Ελλαδικό χώρο) με ολέθριες επιπτώσεις.

Σας ευχαριστώ γιά την φιλοξενία.

Χ.Δ.Κατσέτος

Christos D. Katsetos, MD, PhD,FRCPath
https://www.drexelmed.edu/Home/AboutOurFaculty/ChristosKatsetos.aspx

================================================================
Δεν θα μπορούσα να μην συμφωνήσω με τις απόψεις ενός από τους πιο γνωστούς αγωνιστές του Μακεδονικού Ζητήματος στο διαδύκτιο όλα αυτά τα χρόνια. Καλό είναι μερικοί να βγάλουνε την τσίμπλα από τα μάτια και ας ακούσουν απόψεις οι οποίες είναι σύμφωνα με τις επικρατούσες απόψεις στο διεθνές στερέωμα.

Εάν οι Αμερικανοί μέσω Νίμιτς και MacDuggal έβαλαν θέμα εθνικής ταυτότητας (national identity) και γλώσσας στην διπλωματική τραγωδία που παίζεται εδώ και 18 χρόνια τώρα με το προτεκτοράτο τους να βάλουμε και εμείς θέμα πολιτιστικής ταυτότητας (Cultural Identity). Πρέπει να μιλάμε με την γλώσσα της Νέας Τάξης. Η κατάλυση της πολιτιστικής ταυτότητας αποκαλείται γενοκτονία όπως λέει ένας από τους πιο κορυφαίους μεταμοντερνιστές εθνολόγους Καθηγητής Anthony Smith. Ας το θυμόμαστε αυτό. Η πολιτιστική ταυτότητα είναι ένα στοιχείο σύνθετο και πολυεπίπεδο για την Νέα Τάξη και ειδικά για τον Αμερικανό. Για τον Ευρωπαίο πολίτη συνήθως αποτελείται από τα εξής επίπεδα:

* το ευρύτερο ευρωπαϊκό που σχετίζεται με την κοινή ιστορία, κληρονομιά ή/και αξίες.
* το εθνικό επίπεδο που οριοθετείται από τα πλαίσια της χώρας μέλους, από τις διοικητικές δομές και τους θεσμούς, τις πολιτικές, τη γλώσσα/ες, τη λογοτεχνία και τα επιτεύγματα.
* περιφερειακό επίπεδο το οποίο εκφράζεται μέσα από τις παραδόσεις, τη θρησκεία, τη γλώσσα ή τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα.

Ο Μακεδονισμός των Σκοπίων τρέφεται από την στρεβλή τους πολιτιστική ταυτότητα. Η εθνική ταυτότητα και το εθνικό συναίσθημα πολλές φορές είναι τόσο ισχυρά που απειλούν να κλονίζουν τα πολυεθνικά κράτη. Παρά τις αφελείς δοξασίες των πάσης φύσεως διεθνιστών, η αξία του Έθνους, της ιστορικής συνείδησης, της πολιτιστικής ταυτότητας παραμένουν οι ισχυρότεροι παράγοντες των διεθνών σχέσεων αλλά και της συνοχής ενός κράτους.

Τα Σκόπια δεν την έχουν αυτήν την συνοχή και το ξέρουν. Ξέρουν τις αδυναμίες τους και τις κρύβουν με επιτυχία. Η αλλαγή του Συντάγματος είναι και ο μόνος τρόπος για να υποχρεωθούν οι Σλαβομακεδόνες να κάνουν το δικό τους ιστορικό συμβιβασμό. Να εγκαταλείψουν το φαντασιακό ε*πεκτατισμό τους, που τροφοδοτεί το κρατικό τους ιδεολό*γημα περί "Μακεδονισμού". Με άλλα λόγια, είναι ο μόνος τρόπος να φύγουν τα αγκάθια και οι διμερείς σχέσεις να τε*θούν σε νέα, αμοιβαίως δημιουργική βάση.

Τελειώνοντας θα ήθελα στοςυ φίλους αναγνώστες να διαβάσουν το τελευταίο άρθρο του Κωφού και τις προτάσεις του με τις οποίες ΣΥΜΦΩΝΩ. Πολλές φορές από αυτό το blog αλλά και όπου και αν βρίσκομαι έχω πει ότι όχι μόνο πρέπει να είμαστε ρεαλιστές αλλά και να κοιτάμε μπροστά.
Αναρτήθηκε από akritas στις 12:02 πμ


https://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2009/04/blog-post_12.html
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

WhiteDrum

Διάσημο μέλος

Η Κατίγκω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Γιατρός και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,786 μηνύματα.
Απίστευτο τί δημιουργούν, ακόμα και στην ελληνική γλώσσα. Ήμαρτον με αυτό το θέμα. Όποιος το διαβάσει θα πρέπει να έχει κουράγιο πάντως
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 11 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top