Να βγάζουν οι επισκέπτες τα παπούτσια;

Εγώ ζητάω από τους περισσότερους επισκέπτες σπίτι μου να τα βγάλουν ειδικά το χειμώνα με τα χαλιά, τα οποία τα πλένω μια φορά τον χρόνο. Το να πατάει κάποιος με παπούτσια σε χαλί είναι από τα μεγαλύτερα pet peeves μου. Συν ότι δε μου αρέσει πολύ να φοράω παντόφλες, μ' αρέσει να περπατάω μες στο σπίτι μου ξυπόλητη και γι' αυτό το θέλω καθαρό.

Αντίστροφα, όταν πηγαίνω εγώ ως επισκέπτης σε άλλο σπίτι βγάζω τα παπούτσια μου δίπλα από την εξώπορτα σχεδόν πάντα, ή σίγουρα κάνω την κίνηση κι αν με σταματήσουν και μου πουν πως δεν πειράζει εκτιμώ τις συγκεκριμένες περιστάσεις/πρόσωπα/σπίτι.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

 
Στο δικό μου σπίτι οι επισκέπτες θέλω να φοράνε τα παπούτσια τους.
Σε σπίτια άλλων απλά σέβομαι τους κανόνες τους, αν μου πουν ή δω ότι μέσα δεν φοράμε παπούτσια θα τα βγάλω χωρίς πολλά πολλά.

Πάντως στην Κρήτη δεν τα βγάζουμε (τουλάχιστον σε όσα σπίτια είχα πάει ως τα 18) και όταν πήγα Θεσσαλονίκη φοιτητής δυσκολεύτηκα πάρα πολύ. Γιατί πέραν της συνήθειας έχω και παραξενιές που κάνουν trigger την αηδία μέσα μου.
Για παράδειγμα αηδιάζω αν για κάποιο λόγο το πόδι βγει απ το παπούτσι και πρέπει να βάλω την ίδια κάλτσα. Πόσο μάλλον να κάνω βόλτες ένα σπίτι και μετά να βάλω την ίδια κάλτσα μέσα στο παπούτσι. Και αηδιάζω φουλ με την "ποδαρίλα".

Μου έχουν τύχει οι εξής φάσεις:

  • Οικοδεσπότης λέει στους καλεσμένους ότι μέσα στο σπίτι του δεν φοράμε παπούτσια (δεκτό). Άσπρες κάλτσες εγώ. Μέχρι να φύγουμε όλη η πατούσα είχε διαγραφεί με πια απόχρωση του καφέ πάνω στην άσπρη κάλτσα. (αυτό έχει συμβεί αρκετές φορές)

  • Να έχουμε πάει για ταινία και να καθόμαστε στον καναπέ κάμποσα άτομα χωρίς κάλτσες και να βρωμάει ανυπόφορα.

  • Να μαγειρεύουν στην κουζίνα, και ξαφνικά να πατάω με κάλτσα πάνω στο νερό...



Τέλος πάντων, μετά από μια φάση ξεκίνησα να στροφάρω και πλέον έχω πάντα 2 ζευγάρια κάλτσες στο σακίδιο σε περίπτωση επίσκεψης. Προσπαθούσα λίγο πριν φύγω από το σπίτι να τις βάζω κρυφά μην προσβληθεί κανείς, πλέον μου έφυγε η ντροπή.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

 
Εγώ πλέον είμαι της άποψης ότι τα παπούτσια πρέπει να βγαίνουν.Αν τυχόν είμαι καλεσμένος σε κάποιο σπίτι θα ρωτήσω τον φίλο/η.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

 
Αν απαντήσω δε θα με πάρει κανείς στα σοβαρά γιατί είμαι ποδολάγνος. :laugh:

Να ζεις στο μικρό σπίτι στο λιβάδι,
να σε επισκεφτεί ο γείτονας με το κάρο του ενώ ρίχνει πυκνή βροχή,
να μπεί με τη γαλότσα με 30 ποντους λάσπη κολλημένη στον τράκτορα
και να του πει ο Τσάρλς Ίνγκαλς:

Μπορείς, ευγενικέ γείτονα, να βγάλεις τη γαμημένη γαλότσα
για να μη κολλήσουν σκουλαμαντιέρα η Λόρα, η Μέρι και η Κάρι;


Και η πληρωμένη απάντηση:

Εχμ, δε θα μείνω πολύ Τσάρλς, ήρθα απλά να σου σπάσω τα @@ για να
ολοκληρωθεί το επεισόδιο. :laugh:


(ήχος μουσικής από little house on the prairie)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

 
Οταν μιλαμε εμεις ( οσοι βγαζουμε τα παπουτσια) κατι ξερουμε!
:bleh:

Όταν επιστρέφετε σπίτι αφήνετε τα παπούτσια στην παπουτσοθήκη ή συνεχίζετε να κυκλοφορείτε με αυτά σε όλους τους χώρους και τα υπνοδωμάτια;

Εάν ισχύει το δεύτερο, τότε υπάρχουν τρεις λόγοι θα σας κάνουν να το ξανασκεφτείτε…

  1. Πάρτι μικροβίων
Δεν φαντάζεστε πόσα μικρόβια μεταφέρετε στο σπίτι σας όταν πατάτε μέσα σε αυτό με τα παπούτσια. Οι δρόμοι στην πόλη είναι γεμάτοι με χιλιάδες βακτήρια ενώ εάν έχετε επισκεφτεί μία δημόσια τουαλέτα, σε μία καφετέρια ή ακόμη και στο γραφείο τότε είναι πιθανό να μεταφέρετε στο σπίτι σας ακόμη το βακτήριο E.coli. Ειδικά την περίοδο που έχετε στρωμένα χαλιά και δεν μπορείτε να απολυμάνετε το πάτωμα σφουγγαρίζοντας, τα παπούτσια πρέπει να μένουν οπωσδήποτε έξω από το σπίτι.

2. Καταστρέφονται τα πατώματα
Τα ξύλινα πατώματα όσο πιο συχνά λερώνονται, τόσο πιο συχνά χρειάζονται καθάρισμα κάτι που στην περίπτωση του παρκέ δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Επιπλέον τα τακούνια και οι σκληρές σόλες προκαλούν συνεχώς σημάδια και γρατζουνιές στο ξύλινο πάτωμα που θα δείχνει ολοένα πιο παλιό και φθασμένο.
3. Ξεκουράστε τα πόδια σας



Εάν οι δύο παραπάνω λόγοι δεν σας έπεισαν, σκεφτείτε και τα πόδια σας που χρειάζονται λίγη ξεκούραση. Ποιος ο λόγος όταν είστε στο σπίτι να φοράτε τα στενά παπούτσια σας ενώ έχετε την ευκαιρία να κυκλοφορείτε με τις αναπαυτικές σας παντόφλες, τις κάλτσες ή ακόμη και ξυπόλυτοι…
 
Προσωπικά βγάζω τα παπούτσια μου και τα αφήνω πίσω από την πόρτα.
 
Δεν μπαίνεις κανείς με παπουτσια... Απαγορευτικό
 
Εγώ δεν έχω δικό μου σπίτι ακόμα για να ορίζω κανόνες αλλά γενικά μιλώντας το θεωρώ τρομερή βρωμιά από τον/την επισκέπτη/επισκέπτρια να μη τα βγάλει πριν μπει στο σπίτι. Πάντα τα βγάζω όταν πάω σε ένα σπίτι. Πάντα όμως. Στο σπίτι μου κυκλοφορώ με παντόφλες ( έχω τρομερό κόλλημα με παντόφλες, αν δεν τις φοράω νιώθω ότι κάτι λείπει :laugh: ).
 
Νιε. Πλέον αν περπατάω ακόμα και εγώ η ίδια στο σπίτι με παπούτσια σιχαίνομαι. Αν βιάζομαι και έχω ξεχάσει κάτι σε άλλο δωμάτιο ενώ έχω φορέσει ήδη τα παπούτσια, οκέι, θα κάνω μια εξαίρεση. Αλλά γενικά με τίποτα. Το θεωρώ αγένεια να μην ρωτάνε επισκέπτες αν είσαι εντάξει με το να περπατήσουν στο σπίτι σου με τα παπούτσια τους. Και ας τους πεις μετά «Όχι άστα μην τα βγάλεις». Το ότι ρωτάνε είναι πολύ σημαντικό από μόνο του. Δεν κάνει κάποιον ούτε σιχασιάρη ούτε τίποτα, αν έχει αυτή την απαίτηση. It’s basic hygiene. Όπως και το να πλένεις χέρια με το που πας σπίτι του άλλου ή όταν χρησιμοποιείς την τουαλέτα. Δεν χρειάζεται να στο πει ο άλλος, το κάνεις μόνος σου.
 
φρίκη: οι χαμένες παντόφλες
 
φρίκη: οι χαμένες παντόφλες
Εδώ έχεις ένα (τουλάχιστον) δίκιο. Νευριάζω να ψάχνω τις παντόφλες μου κάτω από τραπέζια και κρεβάτια ή αλλού που είναι σκοτεινά. Δεν έχω βρει παντόφλες (όχι σαγιονάρες) π.χ. πορτοκαλί φωσφοριζέ (σαν το μαύρο κουτί των αεροπλάνων) να τις βρίσκω εύκολα.

1677267288582.png
 
Εννοείται πως όχι. Το θεωρώ μεγάλη αγένεια.
 
Στη Κρήτη πουθενά δεν το έχω συναντήσει αυτό σε όσα σπίτια έχω πάει. Ούτε εμείς δεν ζητάμε από επισκέπτες να βγάλουν τα παπούτσια. Μόνο στη Αθήνα μου έχουν ζητήσει να βγάλω τα παπούτσια.
 
Στη Κρήτη πουθενά δεν το έχω συναντήσει αυτό σε όσα σπίτια έχω πάει. Ούτε εμείς δεν ζητάμε από επισκέπτες να βγάλουν τα παπούτσια. Μόνο στη Αθήνα μου έχουν ζητήσει να βγάλω τα παπούτσια.

Στην Αθήνα ισχύει το ευπρεπές ντύσιμο εκτός αν εξαιρούνται τα πόδια.
 
Όσο πιο βόρεια στην Ελλάδα πας τόσο πιο συχνό είναι. Είναι μια διαφορά των " παλαιοελλαδιτών " με των " νεοελλαδιτών ". Εμείς οι " Νεοελλαδίτες " είμαστε πιο κοντά στην οθωμανική/τουρκική νοοτροπία. Στη Τουρκία είναι τρομερά αυστηροί με τα παπούτσια. Αυτή τη παράδοση την έχουμε ακόμα στα Βόρεια εμείς οι δευτεράντζες που απελευθερώθηκαμε εκατό χρόνια μετά από τους υπόλοιπους. Είναι τρομερά σύνηθες στην Θεσσαλονίκη να βγάζεις τα παπούτσια πριν μπεις στο σπίτι. Παρόλα αυτά αν κάποιος ορμήξει έτσι όπως να'ναι σπάνια ο νοικοκύρης θα του πει να τα βγάλει λόγω ντροπής. Σε αυτή τη χώρα το έχουμε τιμή μας και καμάρι μας να ντρέπεται αυτός που έχει δίκιο σε κάτι και ο αναίσθητος Ελληναράς να νιώθει και υπερήφανος για τις πράξεις του.

Γενικά μιλώντας όμως αυτή η νοοτροπία πρέπει να καλλιεργηθεί παντού. Είμαστε ένας λαός αρκετά πίσω σε ζητήματα καθαριότητας έναντι άλλων όπως η Τουρκία, η Σκανδιναβία, η Ιαπωνία κλπ. Ο,τι καθαριότητα γνωρίσαμε την γνωρίσαμε από το πρότυπο της παλαιάς Ελληνίδας νοικοκυράς που είχε τον σύζυγο και τα παιδιά σούζα σε ζητήματα καθαριότητας. Τώρα που εκλείπει και αυτό φοβάμαι πως θα μας πνίξει η μπίχλα. Να αποβάλλουμε όλοι τέτοιες ανθυγιεινές νοοτροπίες. Τα παπούτσια σε ξένο σπίτι είναι αγένεια και βρωμιά.
 
Back
Top