Η προσωπική μου άποψη είναι πως καλό είναι είτε ως οικοδεσπότες είτε ως επισκέπτες να μην φέρνουμε τον άλλον σε δύσκολη θέση.
Αυτό σημαίνει πως δεν θα υποχρεώσω τον φιλοξενούμενο να βγάλει τα παπούτσια, αλλά θα το προτείνω ευγενικά λέγοντας πως ίσως θέλει να νιώσει πιο άνετα. Σημαίνει επίσης πως, όταν πάω εγώ κάπου, θα ρωτήσω αν θέλουν να βγάλω τα παπούτσια, επειδή ίσως θα νιώσουν την ανάγκη μετά να καθαρίσουν, αν δεν το κάνω. Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια αντιμετώπιση σε αυτό το ζήτημα, όσο κι αν προσωπικά δεν σιχαίνομαι εύκολα δεν μπορώ να ζητήσω το ίδιο από τους άλλους, πόσο μάλλον στο ίδιο τους το σπίτι. Μια ακόμη περίπτωση, να έχουν οι ίδιοι ή άτομα που τους επισκέπτονται συχνά μικρά παιδιά, ηλικιωμένους συγγενείς, αλλεργίες στα περισσότερα φάρμακα κοκ. , άρα να υπάρχει μόνιμη ανάγκη για όσο το δυνατόν πιο καθαρό περιβάλλον. Δεν χρειάζεται να έρθουν στην θέση να δώσουν συγκεκριμένες εξηγήσεις.
Τώρα, οι δημόσιοι χώροι είναι πάντα λιγότερο καθαροί από τα σπίτια, αφού χρησιμοποιούνται από πολλαπλάσιο αριθμό ατόμων για πολλές διαφορετικές χρήσεις. Δεν θα τους λερώνω επίτηδες, σίγουρα, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως δεν είναι τόσο καθαροί, δεν θα ξάπλωνα στο πεζοδρόμιο με την ίδια άνεση που ξαπλώνω στο πάτωμα του σπιτιού μου.