Οι δικές μας κουζινοδημιουργίες

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,441 μηνύματα.
Ένα πολύ εύκολο και πάρα πολύ νόστιμο ελαφρύ πιάτο.Βασικά είναι συνοδευτικό,για μένα που τρωω λίγο είναι κανονικο πιατο αλλα είναι συνοδευτικό.

Πουρές λαχανικών.

Εγώ δεν φτιάχνω τον πουρέ ποτέ με βούτυρο ή μαργαρίνη πάντα με ελαιόλαδο έτσι και αυτή η συνταγη,αν βέβαια κάποιος θελεί να την φτιάξει με βούτυρο σαφώς μπορει.Επίσης τα υλικά που έβαλα και εδω βάζω και ποσότητα συγκεκριμένη,είναι για δυο μερίδες συνοδευτικό βέβαια,όπως στη φωτο απο κάτω βάλτε δηλαδη άλλο ένα πιάτο.

ΥΛΙΚΑ
-1 μέτρια πατάτα
-1 μέτριο κολοκυθάκι
-1μιση καρότα
-Μισό κρεμμύδι μέτριο
-3 μικρές σκελίδες σκόρδο
-1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά
-1 μικρό κουτί γάλα εβαπορέ βλάχας( αυτό των 170 γραμμαρίων ή 158 ml )
-Τριμμένο τυρι ρεγκάτο η οποιοδήποτε κίτρινο τυρί.
-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
-Αλατοπίπερο
-Πάπρικα γλυκιά
-Κύμινο (Αν σας αρέσει)
-Ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Το σημαντικό τιπ σε αυτή τη συνταγη είναι ότι τα λαχανικά ΔΕΝ τα βράζουμε στο νερό αλλα στον ατμο.Πιστέψτε με η διαφορά είναι τεράστια διότι βρασμενα στο νερό χάνουν γεύση και επίσης νερομπουρμπουλιάζουν.ΟΚ οπόιος δν μπορει να βρασει στο αμτό θα τα κανει νερόβραστα,αλλα μονο αν δεν έχει ατμομάγειρα.Εγω μάλιστα δεν εχώ αυτόματο,εχω την κατσαρόλα ατμομάγειρα με το τρυπητηρι απο πάνω και το καπακι μια χαρα δουλειά κανει και δεν χαλάει και ποτέ.
Ένα άλλο τιπ είναι ότι σε τέτοιες συνταγές δεν βάζουμε φρέσκο γάλα αλλά εβαπορέ που είναι ποιο πηχτό και πιο ''γλυκο'' Αποδεδειγμένα τα κάνει τα φαγητά πιο δεμένα και πιο νόστιμα.

-Βάζουμε τα λαχανικα στον ατμο να γινουν,περιπου 20 λεπτα μην λιώσουν.Να κρατησουν νοστιμια,αλλα σαφως να εχουν γίνει όχι άψητα.
-Οταν γινουν τα βγάζουμε απο την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.Στη συνέχεια τα βάζουμε στο μούλτι και τα λιώνουμε εντελως σε πουρέ.
-Τρίβουμε το τυρί.
-Σε κατσαρολάκι βάζουμε τον πουρέ λαχανικών, προσθέτουμε το γάλα, τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο,αλατοπίπερο, το κύμινο και σε μετρια προς δυνατή φωτιά αλλά όχι τέρμα διότι κολλάει εύκολα το γάλα, αρχίζουμε και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει λίγο και να δέσει.Στο τέλος εγώ προσθέτω και λίγο απο το τριμμένο τυρί,οχι όλο.Όμως το πόσο πηχτό θα γίνει εξαρτάται απο το πόση πατάτα θα βαλουμε βασικά.Εγω δεν ήθελα σήμερα πολύ πατάτα ετσι εχει τη μορφή κρέμας όπως βλέπετε.
-Την αδειάζουμε στο πιάτο και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί,επισης με πάπρικα αν θέλουμε και ρίγανη.
Voila.

1607110219618.png


Για κάποιο λόγο που δεν μπορώ να καταλάβω αυτή η φωτο συνεχώς βγαίνει στραβά. :hehe:
 

Guest 254537

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Τελευταία για βραδινό τρώω γιαούρτι με σπιτικό γλυκό πορτοκάλι με σοκολάτα.
 

Συνημμένα

  • ANOIGMA-portokali-sokolata-430x575.jpg
    ANOIGMA-portokali-sokolata-430x575.jpg
    43.8 KB · Εμφανίσεις: 125

*Serena*

Τιμώμενο Μέλος

Η Raven αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 29 ετών, επαγγέλεται Χορογράφος και μας γράφει απο Ρωσία (Ευρωπαϊκή Ρωσία). Έχει γράψει 5,992 μηνύματα.
Τελευταία για βραδινό τρώω γιαούρτι με σπιτικό γλυκό πορτοκάλι με σοκολάτα.
Εσύ τα έφτιαξες? Έψησες κάπως τα πορτοκάλια πριν την κουβερτούρα? Πεθαίνω για το συνδιασμό σοκολάτα - πορτοκάλι. :D
 

Guest 254537

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Εσύ τα έφτιαξες? Έψησες κάπως τα πορτοκάλια πριν την κουβερτούρα? Πεθαίνω για το συνδιασμό σοκολάτα - πορτοκάλι. :D

Εσύ τα έφτιαξες? Έψησες κάπως τα πορτοκάλια πριν την κουβερτούρα? Πεθαίνω για το συνδιασμό σοκολάτα - πορτοκάλι. :D
Δες https://www.argiro.gr/recipe/fetes-portokaliou-me-sokolata/
Ουσιαστικά παίρνω μικρά πορτοκάλια.τα κόβω,τα αφήνω σε νερό ...
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,441 μηνύματα.
Και εγώ τρελαίνομαι για συνδυασμό πορτοκάλι και σοκολάτα! Είναι θεικιά απόλαυση!
Επίσης μου αρέσει πάρα πολύ το γιαούρτι,κυρίως στραγγιστό, για βραδινό με ξηρούς καρούς και γλυκιές γεύσεις.

placebo καλά κάνεις και το τρως για βραδυνό,είναι υγιεινό και ελαφρύ!

Δίνω και εγώ μια συνταγούλα ,επιδόρπιο γιαουρτιού.Εγώ το τρώω για βραδυνο και μάλιστα μισο γιαουρτάκι,άλλος το τρώει ανετα για επιδόρπιο και ελαφρύ και υγιεινο γλυκο. :D

Γιαουρτάκι με ξηρούς καρπούς και χαρουπόμελο.

Υλικα:

-Γιαουρτακι στραγγιστό,για πιο υγιεινό βάλτε πρόβειο.
-Ηλιοσπορο ή οποιοδηποτε αλλο σπορι,εγω παιρνω παντα βιολογικα.
-Καρυδια σπασμενα απλα με το χερι
-Γκοτζι μπερις βολογικα
-Σταφιδες κορινθιακες ή ξανθές ,αν σας αρεσουν(προαιρετικες αυτες),βασικα οποιονδηποτε ξηρο καρπο θελετε.
-Λιναροσπορο τριμμενο(προεραιτικο)
-Και το ανεπαναληπτο κυπριακο χαρουπομελο,βιολογικο ακομα καλυτερα ,οποιοδηποτε χαρουπομελο, τελοσπαντων,Για μια μικρη δοση,δηλαδη 3 κουταλιες του γλυκου γιαουρτι εγω βαζω ενα κουταλακι του γλυκου χαρουπομελο.
Εκτελεση:
Απλα σε πιατακι βαθυ μικρο,βαζουμε πρωτα τον ηλιοσπορο σαν βαση,απο επανω το γιαουρτακι,εγω βαζω 3 κουταλιες του γλυκου,μικρη δοση ,το τρωω για βραδυνο.

Απο επανω το χοντροκομενο καρυδι,τον λιναροσπορο σε σκονη,τα γκοτζι μπερις που ειναι φανταστικα,βασικα οποιονδηποτε ξηρο καρπο μπορειτε να βαλετε και το θεεικο χαρουπομελο,που ειναι σαν σιροπι σοκολατας!Οσοι δεν εχουν δοκιμασει χαρουπομελο,ας το κανουν και θα με θυμηθουν!

TIP:Σε οσους δε ,αρεσει και το ΤΑΧΙΝΙ,ενα κουταλακι ταχινι αν βαλουν ακομα καλυτερο! Εγω παιρνω το βιολογικο ταχινι ολικης αλεσεως,ειναι εξαιρετικο!
Ειναι πολυ υγιεινο και γευστικοτατο!
Βασικα ειναι και ενα ωμο,ελαφρυ,ακρως υγιεινο γλυκο,μπορειτε να το σερβιρετε και σαν γλυκο δηλαδη,σε μικρα βαθια μπολακια.

ΤIP2 : Αυτό το επιδόρπιο απογειώνεται αν σε όλα αυτά προσθέσετε και μικρά κομματάκια απο την αγαπημένη σας σοκολάτα! Κόοοολαση!:devil:
Ο συνδυασμός γιαούρτι που είναι λίγο ξινούλι με το χαρουπόμελο,το ταχίνι και τα κομμάτια σκολάτας είναι απίστευτος!
 

Nelliel

Περιβόητο μέλος

Η Nelliel αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,061 μηνύματα.
Γενικά τα τελευταία χρόνια έφτιαχνα το δικό μου ψωμί,αλλά οκ μια στο τόσο.
Απο τη φάση με κορονογιό τρώω μονο δικό μου ψωμί.
Εντάξει όταν βλέπεις τον πωλήτή να φταιρνίζεται πάνω στα ψωμιά ή με τα γάντια να πιάνει το ψωμί και μετά τα λεφτά αρκεί για να γίνεις μανούλα στο ζύμωμα. :hehe:

Νάτα τα ψωμάκια μου.

View attachment 72318

Να δωσω συνταγή με αναλογίες για νερό δεν εχει νόημα καθώς το ψωμί είναι μια πολύ περίεργη υπόθεση.Μπορεί να κανεις ακριβώς τα ίδια πράγματα και να μην σου πετύχει, ακριβώς επειδή επηρεάζεται απο πολλούς παράγοντες οπως για παράδειγμα υγρασία καιρού ή ξηρότητα.Ζέστη, κρύο κοκ.Επίσης το κάθε αλεύρι έχει την δικιά του συνταγη βασικά.
Οπότε θα πω μερικά γενικά πράγματα για καποιον που θέλει να το προσπαθήσει και θα περιγράψω τι κάνω εγω και αναλογίες για 1 κιλό περίπου θα δώσω για ξηρή μαγιά,αλάτι και ζάχαρη τα οποία είναι απαραίτητα για το φούσκωμα.

Εγω βάζω αλεύρι ολικής αλέσεως βιολογικό πάντα και το καλύτερο απο όσα έχω δοκιμάσει είναι το ''Βιολογικό Αλεύρι δίκοκκου σταριου αλεσμένο σε πετρόμυλο '' το βρίσκουμε στο Σκλαβενιτη.ΟΚ μιλάμε για πολύ καλύτερο απο οποιοδήποτε αλλο που μπορείς να βρεις στα ΣΜ.
ΥΛΙΚΑ
-Αλεύρι(εγώ βάζω ολικής βιολογικό το δικοκκο),η συσκευασία ενός κιλού.
-Ξηρή μαγιά, 1 φακελάκι
-Αλάτι, 1κουταλιά γεμάτη της σούπας
-Ζάχαρη (εγω βαζω μαυρη βιολογική),πάλι 1 γεματη κουταλιά σούπας.
-Νερό(Χλιαρό ,όχι καυτό)
-Ελαιόλαδο,λίγο.
-Σουσάμι αν σας αρέσει.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Σε λεκανίτσα αδειάζω όλο το αλεύρι αλλά πάντα έχουμε στην άκρη και λίγο διότι μπορεί να μας βγει νερουλό οπότε προθέτουμε μέχρι να μας βγει όπως πρέπει.

-Ανάβω το φούρνο στους 50 μόνο βαθμούς ,πάνω -κάτω αντίσταση.

-Κάνω μια λακούβα ριχνω ενα φακελακι ξηρη μαγιά και μετά το αλάτι για 1 κιλό αλεύρι εγω βάζω μια γερή κουταλιά της σούπας αλάτι, και μετά προσθέτω και τη ζάχαρη πάλι 1 κουταλιά σούπας.Ανάλογα με τα γούστα προσθέτετε ή αφαιρείτε αλάτι.

-Ανακατεύουμε καλά και μετά ξεκινάμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το χλιαρό νερό.

-Ζυμώνουμε και προσθέτουμε νερό μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική, όχι σκληρή αλλά ούτε και να κολλάει στα τοιχώματα.Αυτό βασικά είναι το πιο δύσκολο να μάθουμε πότε είναι οκ η ζύμη μας.Ε...αφού καταστρέψουμε 4-5 ψωμιά μετά το μαθαίνουμε.
:georgiouspeaking:


-Προσθέτουμε λίγο λάδι και γίνεται πολύ πιο ελαστικιά η ζύμη μας

-Αφού ζυμώσουμε να είμαστε ικανοποιημένοι, το αφηνουμε οπως είναι στη λεκάνη (μεταλικιά όχι πλαστικιά) τη βάζουμε στο φούρνο σκεπασμένη με πετσέτα μόνο στους 50 βαθμούς που ήδη έχουμε προθερμάνει το φούρνο σε αντιστάσεις πάνω και κάτω.Το αφήνουμε μια ώρα.

-Μετά την 1 ώρα το βγάζουμε.
-Ανάβουμε παραπάνω τον φούρνο στους 180 βαθμους
- Τοποθετούμε τη ζύμη που θα πρέπει να έχει φουσκώσει( αν δεν έχει κλαφτε το..
:D
) σε εναν παγκο και το ζυμώνουμε πάλι και το κάνουμε κάνουμε καρβέλι ή καρβελάκια.Ανάλογα αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο αλεύρι στα χέρια μας και το πλάθουμε καλύτερα.Εκεί προσθέτουμε και το σουσάμι.

-Σε ένα ρηχό ταψί που εγώ έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί το τοποθετώ επάνω και το βάζω στον ήδη προθερμασμένο φούρνο ,είπαμε στους 180 βαθμούς πάνω /κάτω αντίσταση, χαμηλά ,στην 1η θέση δηλαδή απο το κάτω μέρος του φούρνου.

- Για 1 ώρα περίπου ψήνουμε.Ε το βλεπουμε και αναλογα ποσο το θελουμε ξεροψημενο η οχι.

Το τεστ για να δούμε αν ένα ψωμί έχει ψηθεί είναι να βυθίζουμε ένα μαχαίρι στεγνό στο ψωμάκι.Αν βγεί στεγνο το μαχαίρι όλα καλα,ψήθηκε.

Μπορούμε να φτιάξουμε και διαφορες γεύσεις ψωμιου,ελιόψωμα,τυρόψωμα,ντοματοψωμα κοκ.
Να αυτά της φωτό είναι κρεμμυδοριγανοσκόρδόψωμο.Νοστιμότατα βγήκαν.

Αν δοκιμάσει κάποιος το εγχείρημα καλή επιτυχία.Στην αρχή φαίνεται δύσκολο μετά είναι piece of cake

:dance2:
Αν θέλεις να το απογειώσεις βάλτο για ψήσιμο σε κατσαρόλα από cast iron και κρατά την κλειστη. Αφαιρεις το καπάκι στα τελευταία 10 λεπτά. Γίνεται απίστευτα τραγανό!
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,441 μηνύματα.
Αν θέλεις να το απογειώσεις βάλτο για ψήσιμο σε κατσαρόλα από cast iron και κρατά την κλειστη. Αφαιρεις το καπάκι στα τελευταία 10 λεπτά. Γίνεται απίστευτα τραγανό!
Δώσε καμία λεπτομέρεια,καλή φαση φαινεται σε ευχαριστω πολυ!!!
Εννοεις να βαλω στην κατσαρολα τη ζυμη και στη συνεχεια στο φουρνο; Απο την αρχη εννοεις να το βαλω; Και σε τι βαθμους γμτ; Παλι μετρια πχ 180 που το βαζω εγω ή θελει χαμηλοτερα επειδη ειναι σε κατσαρολα;
 

Nelliel

Περιβόητο μέλος

Η Nelliel αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,061 μηνύματα.
Δώσε καμία λεπτομέρεια,καλή φαση φαινεται σε ευχαριστω πολυ!!!
Εννοεις να βαλω στην κατσαρολα τη ζυμη και στη συνεχεια στο φουρνο; Απο την αρχη εννοεις να το βαλω; Και σε τι βαθμους γμτ; Παλι μετρια πχ 180 που το βαζω εγω ή θελει χαμηλοτερα επειδη ειναι σε κατσαρολα;
Προθερμαινω τον φούρνο μαζί με την cast iron κατσαρόλα (link κατσαρόλας παρακάτω), στους 450F. Σχηματίζω το ψωμί και το βάζω στην καυτή κατσαρόλα και την καπακωνω. Το ψήνω στους 430F για μισή ώρα περίπου και μετά αφαιρώ το καπάκι και το ψήνω για άλλα 10 λεπτά μέχρι να πάρει το χρώμα που θέλω. Γίνεται παρά πολύ τραγανό. Επίσης την ζύμη την κάνω πιο υγρη σε σημείο να κολλάει και την αφήνω να φουσκώσει. Όταν φουσκώσει δεν το ζυμωνω. Με λίγο αλεύρι (κολλάει πολύ η ζύμη) του δίνω σχήμα, το χαράζω και το ρίχνω μέσα στην καυτή κατσαρόλα.

 

meetmeinmontauk

Τιμώμενο Μέλος

Η meetmeinmontauk αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 27 ετών. Έχει γράψει 11,788 μηνύματα.
Δεν βγήκαν και άσχημα!
100 γρ αλεύρι ολικης
100 vegan σκόνη πρωτεΐνης
2 κ.σ. στέβια
1 μικρό πορτοκάλι στυμμένο
70 γρ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μπεικιν παουντερ
Μερικά αμύγδαλα σπασμένα
Λίγη κανελα
Λίγο αλάτι

Τα έψησα στους 170 για περιπου 15 λεπτά 😀
 

Συνημμένα

  • IMG_20210128_220902.jpg
    IMG_20210128_220902.jpg
    2.1 MB · Εμφανίσεις: 116

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,441 μηνύματα.
Kαιρο εχουμε να βαλουμε καμια συνταγουλα...ας βαλουμε μια καλοκαιρινη. :D

ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΕ ΦΡΕΣΚΙΑ ΝΤΟΜΑΤΑ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ.(Κεραμικο/αντικολλητικο)Ή ΜΕ ΟΥΖΟ Ή ΜΕ ΓΛΥΚΟ ΚΡΑΣΙ ΣΑΜΟΣ.Εχουν καποιες διαφοροποιησεις,τις λεω παρακατω!

ΥΛΙΚΑ:
-Γαριδουλες, εγω εβαλα τις καθαρισμενες.
-Ντοματα φρεσκια ψιλοκομμενη.
-Ουζο, ή κρασι γλυκο σαμος, φτιαχνεται ωραιοτατα και με τα δυο,διαφορετικη γευση,αλλαζουν λιγο τα μπαχαρικα και τα μυρωδικα.Λεω παρακατω τις διαφορες.
-Κρεμμυδι και σκορδο ψιλοκομμενα.
-Αλατοπιπερο εννοειται.
-Ριγανη εννοειται
-παπρικα, ειδικα αν το φτιαξετε με το κρασι.

-Αν βαλετε ΟΥΖΟ...απο μπαχαρικα απλα ριγανη,αλλατοπιπερο.Αν βαλετε γλυκο κρασι ΣΑΜΟΣ,βαζουμε μπαχαρι,ενιοτε και λιγο γαρυφαλλο,και ακομα καλυτερα το ινδικο καρυκευμα ΓΚΑΡΑΜ ΜΑΣΑΛΑ απο την καπτενς.Αυτο το μπαχαρικο γενικα εχω προσεξει ειναι ιδανικο για οτιδηποτε περιεχει ντοματα!ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!!!
-Απο μυρωδικα.Αν βαλετε ΟΥΖΟ,θα βαλετε ανηθο. Αν βαλετε γλυκο κρασι ΣΑΜΟΣ...θα βαλετε σελινο,ΝΑΙ ΣΕΛΙΝΟ!Εκτος και αν δεν σας αρεσει το σελινο,οποτε βαζετε μαιντανο..Εννοειται μπορειτε να βαλετε και τα δυο,αν φτιαξουμε την συνταγη με κρασι σαμος.
-Φεταρα ελληνικη!!!
-Ελαιολαδο βεβαια.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
-Σε τηγανι αντικολλητικο κατα προτιμηση,εγω εβαλα πρωτα το κρεμμυδι ψιλοκομεννο και το σκορδο,προσθεσα ψιλοκομεννη ντοματα και το κρασι η το ουζο...ΧΩΡΙς ΛΑΔΙ ΑΡΧΙΚΑ.Αυτη ειναι η πιο λαιτ και πιο υγειινη εκδοχη.Για την πιο ανθιυγιεινη απλα τσιγαριστε τα αυτα με λαδι και μετα προσθεστε το κρασι η του ουζο,αλλα εγω σας γραφω την πιο υγιεινη συνταγη.
Οποτε βαζω κρεμμυδι,σκορδο και ψιλοκομμενη ντοματα αρχικα στο τηγανι με το κρασι η το ουζο και τα αφηνω να μαλακωσουν σε σιγανη φωτια.Αλατοπιπερωνω και βαζω τα αναλογα μπαχαρια,αναλογα με αυτα που γραφω παραπανω,αν βαλω ουζο η κρασι.Επισης και τα μυρωδικα.Ανηθο για ουζο,σελινο και μαιντανο για κρασι.
-Οταν μαλακωσουν τα λαχανικα,ανεβαζω λιγο θερμοκρασια,μεσαια δηλαδη,προσθετω τις γαριδες και το ελαιολαδο ,διοτι η γαριδα δεν θελει να σιγοβρασει,ουτε και στο τερμα βεβαια.Δεν θελει πολυ ωρα η γαριδα.Οταν απο ροζ αρχιζει και ασπριζει ειναι οκ.Κανενα 10λεπτο για τα δικα μου γουστα το θελει βεβαια.
-Στο τελος προσθετουμε την θεικια φετα ελληνικη!ΟΚ αν καποιος δεν τρωει φετα,μπορει να βαλει οποιοδηποτε κιτρινο τυρι.Αλλα για μενα,το κιτρινο τυρι ειναι καλυτερο για φουρνο,η φετα θεϊκια για αυτο το σαγανακι στο τηγανι!

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,441 μηνύματα.
Μια συνταγη για πιτα αλλιωτικη,τωρα που καλοκαιριαζει.

Την λεω πιτα/πιτσα
διοτι συν ολα τα αλλα,εχει και τα υλικα μιας πιτσας .

Εγω την φτιαχνω χωρις αλλαντικα,καθως ειναι οτι χειροτερο για την υγεια,αλλα αλλοι που τα τρωνε σιγουρα θα τους αρεσει περισσοτερο με αλλαντικα.

ΥΛΙΚΑ(κατα προσεγγιση αναλογα με το μεγεθος του ταψιου)
-Φυλλο για πιτες(και το κλασικο,αυτο του μπακλαβα,εγω παιρνω τα πιο χοντρα φυλλα,τα χωριατικα)
-γαλα εβαπορε,αναλογα το μεγεθος του ταψιου...1 με εναμιση κουτι)
-αβγα 3-4
-διαφορα τυρια,ΟΧΙ μονο φετα,εγω βαζω λιγη φετα και κυριως κιτρινα,γκουντα για γλυκαδα,και γραβιερες.
-1 κρεμμυδακι ξερο,ψιλοκομμενο.
-ντοματες φρεσκιες,4-5,τις οποιες πρωτα τις κοβουμε και με λιγο αλατι τις βαζουμε σε σουρωτηρι να στραγγιξουν τα πολλα υγρα,μην μας νερουλιασει την πιτα.
-πιπεριες πρασινες,2 μεσαιου μεγεθους ή μια μεγαλη
-διαφορα αλλαντικα ακομα και χωριατικα λουκανικα,μονο για αυτους που θελουν αλλαντικα,αλλιως μια χαρα γινεται και χωρις)
-κετσαπ
-ελαιολαδο
-πιπερι,ριγανη και λιγο αλατι,διοτι εχουν και τα αλλαντικα και τυρια.
-παπρικα προαιρετικα και οτι αλλο μυρωδικο θελετε,πχ βασιλικο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Κοβουμε σε λεπτες ροδελες τις ντοματες,ψιλοκοβουμε τις πιπεριες,η και αυτες σε ροδελες.Τις ντοματες τις βαζουμε σε σουρωτηρι με λιγο αλατι να στραγγιξει απο τα πολλα υγρα.
-σε μπωλ βαζουμε το γαλα,το κρεμμυδι ψιλοκομενο,τα τυρια τριμμενα,πιπερι,λιγο αλατι,ριγανη,λιγο ελαιολαδο,την παπρικα και τα αβγα.Ανακατευουμε καλα.
-Σε ταψι ,αφου το λαδωσουμε,στρωνουμε φυλλα.Εγω που παιρνω τα χωριατικα,η συσκευασια εχει 6 φυλλα.Εβαλα 3 απο κατω,ενα στην μεση και 2 επανω.Τα πιο λεπτα εχουν περισσοτερα.
-Να σημειωσω οτι εγω σε καθε πιτα βαζω και σουσαμι,προαιρετικο ειναι,αλλα δινει ωραια γευση.Οποτε λαδωνω πρωτα το ταψι,πασπαλιζω με σουσαμι και μετα τοποθετω το πρωτο φυλλο.Το λαδωνω ΛΙΓΟ και μετα στρωνω το 2ο.Το λαδωνω λιγο και αυτο και μετα το 3ο.
-Μετα το 3ο φυλλο,ειναι πολυ σημαντικο να στρωσουμε κετσαπ,ειναι αυτη που θα δωσει την γευση της πιτσας.Βαζω μια ποσοτητα και την αλοιφω με πινελο.
-Ριχνω απο πανω το ΜΙΣΟ περιεχομενο του μπωλ με το γαλα,τα τυρια και τα αβγα.
-απο πανω στρωνω τις ροδελες ντοματας και τις πιπεριες.
-Ριχνω λιγο τριμμενο τυρι,κιτρινο,ασχετο απο αυτο που εχω βαλει στο μπωλ με το γαλα.
-βαζω το 4ο φυλο,δεν το λαδωνω αυτο,θα μπει η υπολοιπη γεμιση που εχει λαδι.
-βαζω την υπολοιπη γεμιση απο το μπωλ με το γαλα,αβγα κλπ
-στρωνω τα υπολοιπα φυλα απο πανω,λαδωνοντας το καθενα απο ΛΙΓΟ.
-Χαρασω την πιτα σε τερραγωνα,οχι μεχρι κατω,λιγο χαραγμα(δεν ειναι του αντιχριστου :P )
-Εννοειται στην τελευταια στρωση φυλλου λαδωνουμε παλι,εγω ριχνω απο πανω παλι σουσαμι και ριγανη.

-Ψηνουμε στους 180 βαθμους,αντιστασεις πανω κατω,το ταψι να ειναι χαμηλα.
-Λιγο πριν το βγαλω προαιρετικα βαζω και λιγο τριμμενο τυρακι,αλλα βασικα εχω κλεισει τον φουρνο και λιωνει απο την θερμοκρασια.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν η γεμιση μας ειναι νερουλη,δηλαδη εχει πολυ γαλα,τα φυλλα απο κατω θα γινουν νιανιά,,,ασπρα και δεν θα ξεροψηθουν.Προσεχουμε λοιπον να μην ειναι νερουλο το μειγμα μας,για αυτο στο γαλα δεν μπορω να πω ακριβως ποσο να βαλετε,θα το δειτε με το ματι.
Μετα,της δινουμε και καταλαβαινει!



edit: Να προσθεσω οτι κανω και μια πιο απλη εκδοχη αυτης της πιτας,που ειναι πιο πιτσα και οχι τοσο πιτα.Δηλαδη δεν βαζω αβγα και γαλα.....στρωνω κανονικα τα φυλλα,κετσαπ μετα το 3ο φυλλο.ντοματες,πιπεριες,αλλαντικα και τριμενα τυρια και απο πανω τα αλλα φυλλα.
Γινεται βεβαια πολυ πιο λεπτη και κυριως σαν ορεκτικο την εχω,αλλα και αυτη ειναι πολυ νοστιμη.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,441 μηνύματα.
Και ναμαστε παλι εδωωωωωωωωω! :D
Λοιπον.

Κεφτεδακια φουρνου χωρις κρεας τουρλου.

Δηλαδη.
Οτι εχετε που μπορει να γινει κιοφτες,χωρις να ειναι κρεας.
Πχ: Οσπρια νεροβραστα βεβαια,λαχανικα κλπ.
Εγω θα βαλω ενδεικτικα μια συνταγη που εφτιαξα σαν ιδεα.

Ρεβυθοκεφτεδες με λαχανικα και τυρι στον φουρνο.

ΥΛΙΚΑ
-Ρεβυθια νεροβραστα
-Κρεμμυδι
-Ντοματα ψιλοκομμενη.
-Κοκκινη πιπερια σε λεπτες φετες ή κυβακια.
-Φέτα τριμμενη
-Κιτρινο τυρι τριμμενο
-Αλατοπιπερο
-Παπρικα
-Κυμινο
-Ρίγανη
-Αλευρι
-Ελαιολαδο
-Ενα αβγο.
...οτι αλλο εχει το ψυγειο σας και σας αρεσει.:hehe:

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Εχουμε βρασει τα ρεβυθια.Εγω βασικα τα ειχα βρασμενα και τα ειχα στην καταψυξη,τα ξεπαγωσα απλα.
-Τα ελιωσα στο μουλτι μαζι με το κρεμμυδι.
-Εκοψα σε λεπτες ροδελες την κοκκινη πιπερια που δινει εξαιρετικη γευση.
-Τα ανακατεψα με τα υπολοιπα υλικα σε μια λεκανιτσα.
-Προσθεσα αλευρι τοσο οσο να γινει ενα κουρκουτακι.
-Και προσθεσα και λιγο ελαιολαδο.
-Αλατοπιπερο,ριγανουλα,τα μυρωδικα κλασσικα.

-Στο φουρνο στη μεσαια θεση αναψα στους 180 βαθμους στη σχαρα αντισταση με αερα.
-Εβαλα μια λαδοκολλα πανω στη σχαρα,τη λαδωσα .
-Παιρνω ενα κουταλι της σουπας και με αυτο ριχνω το μιγμα στη λαδοκολλα,κουταλια και κιοφτες,κουταλια και κιοφτες σε μια μικρη αποσταση μεταξυ τους.
-Ψηνω μεχρι να ροδοκοκκινισουν γυρνοντας τους πλευρο.
Ειναι παρα πολυ νοστιμοι ,υγιεινοι και θρεπτικοι.

Voila
20210702_140235.jpg νεο μεγεθ.jpg


Καλη μας ορεξη!
 
Τελευταία επεξεργασία:

Guest 254537

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Θέλω να κάνω ατομικα γλυκά σε κύπελλο. Π,

Ιδέες?
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Ο κωλος μου θέλει γλασο λεμονιού κ λικέρ!
 
Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Agaphbou

Περιβόητο μέλος

Η Αγάπη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 26 ετών. Έχει γράψει 5,328 μηνύματα.
Θέλω να κάνω ατομικα γλυκά σε κύπελλο. Π,

Ιδέες?
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Ο κωλος μου θέλει γλασο λεμονιού κ λικέρ!

Το γλασο σε κέικ/cupcakes/muffins Δεν το βαζουμε; Θέλω να πω, ειναι για πιο χειμωνιάτικα γλυκά. Τέλος πάντων...

Σε κύπελλο μπορείς να φτιάξεις:
Cheesecake άψητο χωρίς ζελατίνη (η αγαπημένη μου μορφή)
Lemon pie (ψάξε για lemon pie σε ποτήρι)
Τιραμισου με σαβαγιαρ
Για πιο εύκολο, πτι μπερ βουτηγμένα σε λικέρ/κονιάκ με στρώσεις άνθος αραβοσιτου και σταγόνες κουβερτούρας ενδιάμεσα (από πάνω μπορείς να βάλεις και σαντιγί)
Μους (κλασική αξία)
Ενα άλλο πανεύκολο που είχα φτιάξει εγώ, τριμμένα digestive κάτω κάτω, από πάνω χτυπημένο γιαούρτι με σαντιγυ και ζάχαρη άχνη και μέσα κομματάκια από φρέσκα κεράσια και σταγόνες μαύρης κουβερτούρας (κάτι σαν wannabe blackforest δηλαδή). Πιστεύω θα πηγαίνει και έλαιο πικραμυγδαλου ή/και κονιάκ - λικέρ μέσα.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Α, και ένα άλλο πολύ ωραίο γλυκό που γίνεται σε ποτήρι και έφτιαχνε η μαμά μιας φίλης μου, κάτω κατω βάζεις σαβαγιαρ βουτηγμένα σε λικέρ τριαντάφυλλο, από πάνω στρώση κρέμα σοκολάτα, από πάνω σαβαγιαρ πάλι, από πάνω κρέμα βανίλια και στο τέλος πάνω παμω τριμμένο φυστίκι Αιγινης.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,441 μηνύματα.
Εφτιαξα σημερα σαρδελιτσες αλλιωτικες,παρα πολυ νοστιμες και παρα πολυ υγιεινες!Πιστευω ακομα πιο νοστιμο θα ειναι με γαβρο,οτι προτιμα ο καθενας!
Ειναι υπεροχο σε οσους αρεσουν τα ξυδατα και τα τουρσια.

Σαρδελες στον ατμο,με βινεγκρετ ξυδιου ,σελινο και σκορδο!

ΥΛΙΚΑ

  • Σαρδελες( ή γαβρος)
  • Ελαιολαδο
  • Σκορδο
  • Σελινο
  • Ξυδι
  • Αλατοπιπερο
  • Ριγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαριζουμε τις σαρδελες απο το κεφαλι και τα εντοσθια.Πλενουμε και τις τοποθετουμε σε ατμομαγειρα,που εχουμε αλειψει με ελαχιστο λαδακι τον πατο του για να μην κολησουν (εγω εχω τον πιο απλο,οχι αυτοματο.Δηλαδη κατσαρολα διπλη,η αποπανω ειναι τρυπητη...τελεια τα φτιαχνει ολα!)
  • Τριβουμε το σκορδο σε ψιλο τριφτι,ψιλοκοβουμε το σελινο.
  • Με το μισο τριμμενο σκορδο αλειφω το πιατο που θα βαλω επανω τις σαρδελες.Πραγματικα κανει τη διαφορα!Κραταω το υπολοιπο μισο.
  • Τις σαρδελες τις αφηνουμε το πολυ ενα τεταρτο στον αμτο,σε δυνατη φωτια,βασικα αμεσως γινονται.Δεν πρεπει να λιωσουν.Τις βγαζουμε προσεκτικα και ειναι καλυτερο να αφαιρεσουμε το κεντρικο κοκκαλο,ανοιγοντας τες στη μεση.
  • Τις τοποθετουμε σε πιατο,αλατοπιπερωνουμε καλα,προσθετουμε το υπολοιπο τριμμενο σκορδο,μπολικο ξυδακι,και ακομα πιο μπολικο ελαιολαδο,το κομμενο σελινο,ριγανη και ειμαστε ετοιμοι!
Πραγματικα απιθανη γευση!
Οποιος δεν θελει ξυδια,σκορδα και σελινα ανετα τα αντικαθιστα με λεμονι και μαιντανιο χωρις σκορδο.
Αλλα σε οσους αρεσουν τα παραπανω πραγματικα κανoυν τη διαφορα.
Ολοδικια μου συνταγη.
Voila!


20210718_141938.jpg



Ειναι πανευκολη και παρα πολυ γρηγορη! Και ακρως υγιεινη!
 

dum dum boy

Διάσημο μέλος

Ο Θανάσης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Εργάτης/τρια και μας γράφει απο Αλβανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,966 μηνύματα.
@Πουπουλίνα

Να τις φιλετάρεις πριν το ψήσιμο. Διαλύθηκαν! :'(
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,441 μηνύματα.

dum dum boy

Διάσημο μέλος

Ο Θανάσης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Εργάτης/τρια και μας γράφει απο Αλβανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,966 μηνύματα.
Και να τις φιλερταρα πριν νομιζω παλι θα διαλυονταν,αλλα πιστεψε με,η νοστιμια η ιδια ειναι. :hehe:

Στον ατμομάγειρα - όντως - είναι πολύ πιθανό να διαλύονται έτσι κι αλλιώς. Πάντως το φιλετάρισμα γίνεται πριν το μαγείρεμα. Όπως και να ΄χει δεν μπορείς να παρουσιάσεις τέτοιο πιάτο σε καλεσμένους. :xtipao:
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,441 μηνύματα.
Στον ατμομάγειρα - όντως - είναι πολύ πιθανό να διαλύονται έτσι κι αλλιώς. Πάντως το φιλετάρισμα γίνεται πριν το μαγείρεμα. Όπως και να ΄χει δεν μπορείς να παρουσιάσεις τέτοιο πιάτο σε καλεσμένους. :xtipao:
Σε εσας το παρουσιασα βρε..σε καλεσμενους θα προσεχα περισσοτερο την εμφανιση.Δεν μιλησα για κανενα γκουρμε πιατο,αλλα για ενα πολυ νοστιμο πιατο.
Στριμαδι!:mastigio

ΥΓ Δεν μιλησα ποτε για φιλεταρισμα,το ξερω οτι γινεται πριν.Εγραψα οτι τα ανοιγουμε στη μεση για να τα σερβιρουμε.
Τις βγαζουμε προσεκτικα και ειναι καλυτερο να αφαιρεσουμε το κεντρικο κοκκαλο,ανοιγοντας τες στη μεση.
Και βασικα για να περασει το αλατοπιπερο,το σκορδο ,τα μυρωδικα και το ξυδακι πιο πολυ στη σαρκα το εγραψα.
Εδω μιστερ δεν γραφουμε συνταγες για παρουσιαση...εδω γραφουμε δικες μας συνταγες για να τις φχαριστιομαστε και οποιος θελει τις καταδεχεται. :hehe:
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top