Πατρεύς
Περιβόητο μέλος

Το ρήμα είναι «οικτίρω» και προέρχεται από το ουσιαστικό «οίκτος» που σημαίνει λύπηση.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Απλά μου έκανε εντύπωση διότι εξέφρασα την απορία μου και ο συνομιλητής μου με διαβεβαίωσε ότι ισχύει όντως κλείνοντας με το ''Είδες; Ξέρω και ορθογραφία''

Κακές παρέες.

Thanks!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Στο λεξικό λέει ότι υφάλμυρος=αλμυρούτσικος αλλά δεν ταιριάζει στην πρόταση που έχω.
Η πρόταση μιλάει για τη διατάραξη του κύκλου του νερού και λέει:
(...) η υπεράντληση των υδροφόρων συστημάτων, με επακόλουθο την υφαλμύρισή τους στις παράκτιες περιοχές (...)
Κανένα συνώνυμο που να το θυμάμαι;
Πατρεύς
Περιβόητο μέλος

Τώρα θυμήθηκα και τον περίφημο στίχο του Γ. Σεφέρη από την «Άρνηση»
«Διψάσαμε το μεσημέρι, μα το νερό γλυφό»
venividivici
Τιμώμενο Μέλος

Οι υπόγειοι υδατικοί πόροι που βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές έχουν υποστεί σε μέγιστο βαθμό υφαλμύριση, λόγω της διείσδυσης του θαλάσσιου νερού, γεγονός που επιτείνεται απο την υπεράντληση και τις παράνομες γεωτρήσεις.....
δες κι εδώ
περιβαλλοντικό γλωσσάρι
https://www.oikologio.gr/
-Υφαλμύριση. Ο όρος περιγράφει τη διαδικασία ή την κατάσταση μετατροπής του νερού σε υφάλμυρο(Προέρχεται από την πρόθεση υπό και το ρήμα αλμυρίζω. Το ρήμα αλμυρίζω είναι αρχαιοελληνικό. Ρήμα αλμυρώνω ή αλμυρύνω που θα δικαιολογούσαν τους διαδεδομένους όρους υφαλμύρωση και υφαλμύρυνση δεν υπάρχει ούτε στην αρχαία ούτε στη νέα ελληνική).
Πατρεύς
Περιβόητο μέλος

Το google βγάζει και τα 2, το λεξικό μου έχει το ψέματα.
Κάτι ακόμα. Λέμε ''το google'' επειδή είναι ξένη λέξη ή ''η google'' επειδή είναι η μηχανή αναζήτησης;
koum
Πολύ δραστήριο μέλος

Ψέματα. Είναι ο πληθυντικός της λέξης ψέμα.Ψέματα ή ψέμματα;
Το google βγάζει και τα 2, το λεξικό μου έχει το ψέματα.

Το google βγάζει και τα 2, γιατί αυτή είναι η δουλειά του. Να βγάζει αποτελέσματα αναζητήσεων των χρηστών. Οπότε, αν κάποιοι το γράφουν ψέμματα, και το google θα εμφανίζει ψέμματα. Αλλά δε θα 'ναι αλήθεια.

Δε θα βγάλεις άκρη. Η google είναι η εταιρία, γενικά όμως τη μηχανή αναζήτησης τη λέμε το google.Κάτι ακόμα. Λέμε ''το google'' επειδή είναι ξένη λέξη ή ''η google'' επειδή είναι η μηχανή αναζήτησης;
Εδώ συνηθίζεται να λέγεται η φράση "google it", εκεί θα κολλήσουμε; Εφόσον φτιάχτηκε και ρήμα με το όνομα εταιρίας, δεν ξέρω τί άλλο θα δούμε.
Ας ελπίσουμε όχι και "microsoft it".

Ηρώ
Διακεκριμένο μέλος

Λέμε ''το google'' επειδή είναι ξένη λέξη ή ''η google'' επειδή είναι η μηχανή αναζήτησης;
Μου φαίνεται σωστότερο όταν χρησιμοποιούμε ουδέτερο για τις ξένες λέξεις.
Όπως δε λέμε "ο ασανσέρ" επειδή είναι "ο ανελκυστήρας"
antwwwnis
Διάσημο μέλος

Τότε το συνδύασα με το φραπέ και είπα να ρωτήσω. Μάλλον ''το'' λέμε.
jj!
Τιμώμενο Μέλος

Το λεξικό, αναφέρει και τους δύο όρους

MissKit
Επιφανές μέλος

Γλύφω: ρ. (έγλυψα, γεγλυμμένος κ. γλυμμένος) λαξεύω, σκαλίζω σκληρή ύλη | φιλοτεχνώ γλυπτό έργο
Γλείφω: ρ. (έγλειψα, γλειμμένος) δοκιμάζω κάτι με τη γλώσσα | σέρνω τη γλώσσα μου πάνω σε κάτι | (μτφ.) κολακεύω δουλικά | (μτφ.) αγγίζω απαλά: το κύμα έγλειφε τις πέτρες | (μέσ.) γλείφομαι, σέρνω τη γλώσσα μου στα χείλη
MissKit
Επιφανές μέλος

Το γλύφω υπάρχει στην αρχαία όπως το έχουμε κι εμείς.
Το γλείφω παράγεται από το λείχω.
Σίμος53101
Εκκολαπτόμενο μέλος

https://el.thefreedictionary.com/εν+κατακλείδι
jj!
Τιμώμενο Μέλος

venividivici
Τιμώμενο Μέλος

γλύφω λαξεύω, σκαλίζω διά γλυφάνου
γλείφω σύρω τη γλώσσα μου ή ωφελούμαι λίγο από κατι
άρα δεν νομίζω ότι λόγω παλαιότητας, αλλάζουν οι ετυμολογίες

MissKit
Επιφανές μέλος

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 28 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.