Γλυκές καλημέρες
( και τόσο πρωινές καλημερίτσες, γιατί πριν ξεκινήσουν οι υποχρεώσεις μου, τα αγαπημένα μου τετράποδα θέλουν βόλτα και παιχνίδι).
Η πιο ταιριαστή στιγμή
Θεωρώ ότι το παρόν θέμα βασίζεται σε ένα στημένο δίπολο και
καλά επιλογής.
Προφανέστατα είναι έτσι κι αλλιώς εντελώς ανούσιο και αναίσθητο το να "συγκρίνει" κάποιος μεγέθη πόνου, ειδικά εφόσον μιλάμε για απώλεια ψυχών-των όποιων ψυχών.
Ωστόσο, μιας που δεν θέλω να πετάξω μονάχα κριτική και "κερκίδα" στο κακοστημένο -ομολογουμένως- thread, ας πω ότι αφού κάποιος πρέπει με το μαχαίρι στο λαιμό να πει...
Εεεε προφανέστατα θα πονέσει λιγότερο η απώλεια με όποιο ον έχεις πιο χαλαρή σχέση, λιγότερες κοινές εμπειρίες, άρα και συναίσθημα και δέσιμο.
Δεν έχω παιδί, οπότε δεν δύναμαι να απαντήσω ρεαλιστικά.
Όμως, αν πέθαινε ένας όποιος άνθρωπος που δεν έχει κάποια σπουδαία θέση στην ζωή μου, ασυζητητί δεν θα τίθενταν καν προϊόν σκέψης το ότι τα σκυλιά μου είναι πιο αγαπητά.
Δεν καταλογίζω, δηλαδή, φύσει μεγαλύτερη προτεραιότητα στον άνθρωπο πάνω στο δικαίωμα της ζωής.
Κατά τ' άλλα, αν μιλάγαμε για ένα πάρα πολύ σημαντικό άτομο στην ζωή μου, όπως την μητέρα μου (δεν είναι για όλους τους ανθρώπους οι γονείς - θέλω να πω δεν την επιλέγω λόγω της βιολογικής σύνδεσης), τότε σαφώς θα άλλαζε η απόφαση. Η επικοινωνία και το δέσιμο με έναν άνθρωπο έχει κάποια πλεονεκτήματα (εφόσον καλλιεργηθούν και "δέσει το γλυκό") που καθιστούν την σύγκριση άνιση ως προς τα συναισθήματα που αναπτύσσονται. Ένα από αυτά φυσικά και είναι το ότι είμαστε έλλογα όντα και αναπτύσσουμε πιο πολύπλοκη και σε βάθος επικοινωνία. Βέβαια, το δέσιμο και χρονικά είναι μη συγκρίσιμο. Υιοθετώντας ένα σκυλάκι, όσο και να το υπεραγαπάς, γνωρίζεις -παρόλο που το φοβάσαι και το απεύχεσαι- ότι το χρονικό διάστημα της συνύπαρξης σας είναι μικρό και σχεδόν κατά ακρίβεια - πλην εξαιρέσεων και απροόπτων- προκαθορισμένο. Αυτό σου δημιουργεί ασυνείδητα και μία μεγαλύτερη προδιάθεση διαχείρισης και ανοχής της απώλειας, αν και το λυπηρό γεγονός πάντα θα το βιώνουμε ως τέτοιο.