Παραίτηση Τσίπρα από Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Η μάχη για τη διαδοχή

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

paskmak

Διάσημο μέλος

Ο paskmak αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών, επαγγέλεται Γιατρός και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,503 μηνύματα.
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι οι νεοέλληνες δεν έχουν να επιδείξουν κανένα επίτευγμα και έτσι έχουν κολλήσει στα επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων. Αυτό τους κάνει βαθιά μέσα τους να νιώθουν μία ανωτερότητα που τη σημερινή εποχή δεν δικαιολογείται και για αυτό το λόγο είναι ακροδεξιοί του κερατά. Όλοι θέλουμε ανάπτυξη, να πάει η Ελλάδα μπροστά, να γίνουμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, αλλά στην πραγματικότητα όλοι μας στα τραπέζια που κάνουμε με συγγενείς τα Χριστούγεννα και το Πάσχα ξέρουμε, αλλά δεν θέλουμε να το πούμε προς τα έξω, ότι είμαστε μία χώρα που ζει και βασιλεύει το ρουσφέτι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, η μονιμότητα και να είμαστε εμείς καλά.

Αυτό είναι το σύστημα που είναι τόσο βαθιά ριζωμένο μέσα μας και ανατροφοδοτείται με τέτοιο συνεχή και αμείωτο ρυθμό ώστε ούτε ο Αλέξης, ούτε κανένα άλλο πρόσωπο έξω από αυτούς που γεννάει το σύστημα, δεν θα μπορέσει να το ξεριζώσει και να το αλλάξει.


Ο νεοέλληνας έχει αντίληψη κρατους- πολίτη του 19ου αιώνα. Δεν έχει καταλάβει ότι η ευημερία του γείτονα αυτόματα σχετίζεται με την ιδία ευημερία του εαυτού του. Αλλά ο κάθε κλέφτης-αρματολος- ραγιάς νμζει ότι μπορεί να προοδεύσει μόνος μέσω της λαμόγιας εκμεταλλεύοντας το κράτος- μόνο που το κράτος δεν είναι πλέον κάποιο ξένο οθωμανικό, αλλά το ίδιο το ελληνικό.




Ο Αλέξης με όλα τα κακά και αρνητικά του- ήταν ο πρώτος που έσπασε το διεφθαρμένο δίπολο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Το τι πόλεμο και με τι μισος αυτός διεξάχθηκε απλά δείχνει το ποσό έτσουξε την εγχώρια τάξη το ότι έχασαν την πίτα για κάποιο χρονικό διάστημα από κάποιον ουσιαστικά μέχρι πριν ανύπαρκτο. Η άνοδος του με το ψέμα που έριξε απλά έδειξε το ποσό αφελής, ανίδεος και αμόρφωτος πολιτικά είναι ο μέσος νεοέλληνας.



Αλλά το πιο αστείο είναι που βγαίνει ο Κουλής και λέει ότι δεν είχε πρόγραμμα ο Τσιπρας. Ενώ ο ίδιος έχει καταχρεώνει την χώρα κατά την διακυβέρνηση του και μοιράζει voucher- ο,τι δλδ συνέβαινε και στις χρυσές πασοκικές εποχές
 

Johnny15

Επιφανές μέλος

Ο Γιάννης? αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 12,749 μηνύματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρό κόμμα στα όλα.

Η ελπίδα της αριστεράς θα έρθει μετά τη γνώμη μου μόνο από ένα καινούριο κόμμα.
 

Wonderkid

Περιβόητο μέλος

Ο Wonderkid αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 21 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 6,099 μηνύματα.

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 31,165 μηνύματα.
Η ελπίδα της αριστεράς θα έρθει μετά τη γνώμη μου μόνο από ένα καινούριο κόμμα.
Δεν υπάρχει ελπίδα για αριστερά στην Ελλάδα. Οι Έλληνες είναι ακροδεξιοί. Η αριστερά είναι ιδεολογία που θα αποκτήσει ο Έλληνας τουλάχιστον μετά από 80 χρόνια.
 

Dreamweaver

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Dreamweaver αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η. Έχει γράψει 1,755 μηνύματα.
Ο Τσιπρας εχει μια περιεργη συνηθεια να κανει τη σωστη επιλογη λιγο αργα: αρχικα με το σκισιμο μνημονιων και τωρα με την παιραιτηση του. Λογικα αυτο θα οδηγησει σε διαλυση ΣΡΖ και αποδεσμευση ψηφοφορων προς ΠΑΣΟΚ, το αμεσως επομενο ισχυρο αριστερο κομμα

Παντως θα ηθελα να μπορουσα να μιλησω μαζι του, σαν Αλεξη Τσιπρα και οχι προεδρο ΣΡΖ, και να ακουσω τις σκεψεις του για ολα οσα εγιναν το 2015 με ειλικρίνεια

Δεν υπάρχει ελπίδα για αριστερά στην Ελλάδα. Οι Έλληνες είναι ακροδεξιοί. Η αριστερά είναι ιδεολογία που θα αποκτήσει ο Έλληνας τουλάχιστον μετά από 80 χρόνια.
Most sane leftist in Greece
 

i_lie_us

Διάσημο μέλος

Ο i_lie_us αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,123 μηνύματα.
Προσωπικά αυτά τα "ο σύριζα είναι ο τσίπρας" κτλ δεν τα καταλάβα ποτέ, όπως δεν μπορώ να καταλάβω ότι ο καραμανλής/μητσοτάκης/whatever είναι η νδ. Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί και είναι δεδομένο ότι λίγο ή πολύ θα μεταλλαχτούν along the way, όπως και ο συνασπισμός/σύριζα έκανε.
Και στην τελική τα κόμματα είναι κατά βάση οι ψηφοφόροι τους.

Στη βάση αυτού, δεν μπορώ και να πιστώσω τον τσίπρα αυτό που πολλοί πιστώνουν, δηλαδή το "πήρε ένα κόμμα του 4 και το έκανε 35". Μοιραία, όπως ήταν η κατάσταση εκεί γύρω στα 10-12, αυτό είναι κάτι που θα το κατάφερνε κάποιος με αντιμνημονιακή ρητορική. Το πασόκ ήτανε ξεγραμμένο μιας που η φάση Καστελόριζο/Παπαδήμος/etc ήταν πολύ νωπή, και ο Σαμαράς ήταν επίσης ξοφλημένος κάπου στις ευρωεκλογές του 14.
Αν θυμάμαι καλά τα αντίπαλα δέοντα εκείνον τον καιρό ήταν ΛΑΟΣ (με Καρατζαφέρη-πρώην ΝΔ άρα επίσης αρνητικό πρόσημο), ΔΗΜΑΡ που είχε χωθεί επίσης στη συγκυβέρνηση, ΧΑ που (ευτυχώς, μάλλον λόγω ιδεολογίας) δεν έφτασε ποτέ στους 2 πρώτους και Ποτάμι που ήταν το κόμμα ενός δημοσιογράφου που φαινόταν (και ήταν) σκανδαλώδες εκείνη την περίοδο. Το ΚΚΕ δεν το λογίζω καν.

Ο Τσίπρας με λίγα λόγια έτυχε να είναι αρχηγός ενός κόμματος που πιθανότατα θα ανέβαζε τα ποσοστά του το 12 όπως και 'να χει. Και που έκανε καλή αντιπολίτευση το 12-15.
Η οποία αντιπολιτεύση μας φαινόταν καλή ακριβώς επειδή ήταν νέος σε ηλικία και έλεγε πράγματα που ο πνιγμένος από λιτότητα λαός ήθελε να ακούσει.
Εξακολουθώ να πιστεύω πως ήταν αφελής όποιος πίστευε ότι Γενάρη/Ιούλη του 15 ο Τσίπρας θα έκανε ότι υποσχόταν όπως πιστεύω ότι ήταν αφελής όποιος νόμιζε ότι το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος σήμαινε όχι στην ΕΕ.

Και στην τελική πιστεύω ότι ο περισσότερος κόσμος δεν πήγε στον Σύριζα επειδή πούλαγε αντιμνημονιακότητα, αλλά επειδή πολύ απλά είχε σιχαθεί τους άλλους 2 οπότε ήθελε να δοκιμάσει κι αυτό.

Αυτό που κάποιος μπορεί να πιστώσει ίσως στον Τσίπρα, είναι ότι δεν κώλωσε στη διαχρονικά κακή στάση που είχαν τα media απέναντί του και (αν εξαιρέσεις τις μικρές περιόδους με το εμπάργκο στο σκαι) έδινε συνεντεύξεις σε Σιες/Παπαχελάδες/Μάρες κτλ.
Επίσης αυτά που μπορεί κάποιος να πιστώσει είναι τα ψήγματα αριστεροσύνης/προοδευτικότητας που κατάφερε να δείξει. Αυτά που κάποιοι πιο δεξιοί/συντηρητικοί του πιστώνουν, αλλά αρνητικά δηλαδή.

Απλή αναλογική, λύση στο θέμα με την (πλέον) Βόρεια Μακεδόνια και σύμφωνο συμβίωσης είναι πράγματα που μία πιο δεξιά/συντηρητική κυβέρνηση κι ένας αρχηγός που κοίταγε μακρία στην προεδρία του κόμματος του, δεν θα άγγιζε. Και αυτά που μαζί με την "κωλοτούμπα" έκαναν και το σύριζα να υποχωρήσει και πάλι.

Ότι θα μείνει στην ιστορία της μεταπολίτευσης είναι δεδομένο (όπως θα μείνει και ο Μητσοτάκης βέβαια). Αφενός γιατί ήταν ο αρχηγός κόμματος που έφαγε το περισσότερο ξύλο από τα μίντια από Σημίτη και πέρα, αφετέρου γιατί ήταν εκείνος που ήρθε στη διακυβέρνηση της χώρας τη χειρότερη περίοδο.
Κάποιοι το βλέπανε, κάποιοι από το 14 λέγανε για "αριστερές παρενθέσεις" και εκ του αποτελέσματος, εν μέρει είχανε δίκιο (το "αριστερή" παίζεται, το παρένθεση όμως έγινε).


Στην επόμενη ημέρα, ο σύριζα πρέπει κατά βάση να αποφασίσει πρώτα τι κόμμα θέλει να είναι, και στη συνέχεια να αποφασίσει ποιον θα έχει πρόεδρο. Έχει την ευκαιρία να κάνει ριμπούτ, έχει πρόσωπα σχετικά άφθαρτα που βγήκαν στη φορά περισσότερο μετά το Μάη (Τεμπονέρας, Χαρίτσης) και μπορούν να φέρουν πάλι την πνοή "νέου" που έφερε ο Τσίπρας τότε και κυρίως έχει πια μια καλύτερη οικονομική κατάσταση στη χώρα που επιδιώκει να κυβερνήσει οπότε μπορεί να ρίξει και περισσότερο ρεαλιστικά προγράμματα.

Η Αχτσιόγλου (αν και λιγότερο "νέα" σε σχέση με άλλους) είναι μία από τις ήρεμες φωνές που προσωπικά πιστεύω ότι ο σύριζα θα χρειαζόταν τώρα. Όχι επειδή είναι γυναίκα φίλε antiwoke που περίμενεις να φτύσεις "ωρεμετουςπροοδευτικουςμαςεχουνσπασειτααρχιδιαπιατιθαγινει", επειδή είναι μία ηρεμη φωνή με ωραίο λόγο.
Επίσης ο Τεμπονέρας τα έλεγε καλά αυτό το διάστημα.
Μια ωραία επίσης επιστροφή θα ήταν αυτή του Σακελλαρίδη αν με ρωτάς, αλλά δεδομένης και της φυγής του τότε, πιθανή εκλογή του θα έδειχνε ότι ο σύριζα θέλει να επιστρέψει περισσότερο στις αριστερές ρίζες του και μοιραία να σταματήσει την επιδίωξη του κόμματος εξουσίας πια.

Όπως και 'να χει, θα δώσει ειδησεογραφικό ψωμάκι ο σύριζα τους επόμενους μήνες.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 31,165 μηνύματα.
αυγά που ηθελα να σπάσει δεν έσπασε
Για τη δική σου ιδιοσυγκρασία αυτό σημαίνει προδοσία και αποτυχία. Η δική μου οπτική είναι οτι τουλάχιστον προσπάθησε και όταν απέτυχε είχε τα ΑΡΧΙΔΙΑ να κάνει ξανά εκλογές τις οποίες κέρδισε.

Ποιος από τους τωρινούς προέδρους κομμάτων πιστεύεις οτι θα είχε τα @@ να κάνει εκλογές μετά από τόσο στραπάτσο λίγους μήνες μετά από τη νίκη στις εκλογές;

Καλά για τον Κούλη δε μιλάω καν, έχει @@ στα οποία μας έχει όλους γραμμένους.
 

ilias90

Διάσημο μέλος

Ο White Privilege αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών. Έχει γράψει 2,029 μηνύματα.
Προσωπικά αυτά τα "ο σύριζα είναι ο τσίπρας" κτλ δεν τα καταλάβα ποτέ, όπως δεν μπορώ να καταλάβω ότι ο καραμανλής/μητσοτάκης/whatever είναι η νδ. Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί και είναι δεδομένο ότι λίγο ή πολύ θα μεταλλαχτούν along the way, όπως και ο συνασπισμός/σύριζα έκανε.
Σαφώς και είναι ζωντανοί οργανισμοί τα κόμματα αλλά ο Σύριζα είναι προσωποκεντρικό κόμμα, πως να το κάνουμε. Πολύς κόσμος ψήφιζε Σύριζα (και) για τον Τσίπρα, πολλοί ταύτιζαν τον Τσίπρα με τον Σύριζα και αν ρίξεις μια ματιά σε σελίδες φίλα προσκείμενες στον Σύριζα οι περισσότεροι είναι σε φάση «Τι θα κάνουμε τώρα χωρίς τον Αλέξη;»
Και στην τελική τα κόμματα είναι κατά βάση οι ψηφοφόροι τους.
Οι οποίοι ψηφοφόροι, ο πυρήνας του Σύριζα δηλαδή, ο παλιός συνασπισμός, ήταν ανέκαθεν στο 4-6%... ό,τι και να λέμε και όπως και να έγινε, επί Τσίπρα εκτινάχθηκε, αλλά, ακριβώς επειδή το ποσοστό ήταν επίπλαστο, δεν διατηρήθηκε και αναμένω να πέσει στα παλαιά ποσοστά συν ένα 4-5%, αυτοί που έμειναν δηλαδή σαν εκλογική βάση μετά από τα χρόνια που κυβέρνησε το κόμμα.
Στη βάση αυτού, δεν μπορώ και να πιστώσω τον τσίπρα αυτό που πολλοί πιστώνουν, δηλαδή το "πήρε ένα κόμμα του 4 και το έκανε 35". Μοιραία, όπως ήταν η κατάσταση εκεί γύρω στα 10-12, αυτό είναι κάτι που θα το κατάφερνε κάποιος με αντιμνημονιακή ρητορική. Το πασόκ ήτανε ξεγραμμένο μιας που η φάση Καστελόριζο/Παπαδήμος/etc ήταν πολύ νωπή, και ο Σαμαράς ήταν επίσης ξοφλημένος κάπου στις ευρωεκλογές του 14.
Ήταν, όμως, ο κατάλληλος άνθρωπος την κατάλληλη ώρα. Ένα δημιούργημα και τέχνασμα του πανέξυπνου Αλαβάνου που είδε μπροστά. Ήταν νέος, φρέσκος, άφθαρτος και αντιπροσώπευε κάτι τελείως διαφορετικό από αυτά που πρέσβευαν τα σάπια και παρηκμασμένα κόμματα της μεταπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ είχε σωστά πάρει σχεδόν όλη την ευθύνη για το χρέος -θυμίζω τα συνθήματα «Πεινάς; Φάε τον Πασόκο της γειτονιάς σου»-, η ΝΔ ταυτίστηκε με την άγρια λιτότητα και ανεργία επί Σαμαρά και στον κόσμο υπήρχε πραγματικό μίσος απέναντί τους. Ήμασταν ένα καζάνι που έβραζε.
Εξακολουθώ να πιστεύω πως ήταν αφελής όποιος πίστευε ότι Γενάρη/Ιούλη του 15 ο Τσίπρας θα έκανε ότι υποσχόταν όπως πιστεύω ότι ήταν αφελής όποιος νόμιζε ότι το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος σήμαινε όχι στην ΕΕ.

Και στην τελική πιστεύω ότι ο περισσότερος κόσμος δεν πήγε στον Σύριζα επειδή πούλαγε αντιμνημονιακότητα, αλλά επειδή πολύ απλά είχε σιχαθεί τους άλλους 2 οπότε ήθελε να δοκιμάσει κι αυτό.
Σαν ένας από τους αφελείς, μπορώ να σου πω ότι πιστέψαμε, ενδεχομένως γιατί θέλαμε να πιστέψουμε. Και ναι, ήμασταν αντιμνημονιακοί. Τουλάχιστον οι άνθρωποι που, όπως εγώ, μεγαλώσαμε σε οικογένειες που ανήκαν στην εργατική τάξη. Που τα προβλήματά μας δεν ήταν ότι δεν θα είχαν οι γονείς μας να μας πληρώσουν το νοίκι αν πηγαίναμε να σπουδάσουμε, αλλά ήταν προβλήματα επιβίωσης.
Στην επόμενη ημέρα, ο σύριζα πρέπει κατά βάση να αποφασίσει πρώτα τι κόμμα θέλει να είναι, και στη συνέχεια να αποφασίσει ποιον θα έχει πρόεδρο. Έχει την ευκαιρία να κάνει ριμπούτ, έχει πρόσωπα σχετικά άφθαρτα που βγήκαν στη φορά περισσότερο μετά το Μάη (Τεμπονέρας, Χαρίτσης) και μπορούν να φέρουν πάλι την πνοή "νέου" που έφερε ο Τσίπρας τότε και κυρίως έχει πια μια καλύτερη οικονομική κατάσταση στη χώρα που επιδιώκει να κυβερνήσει οπότε μπορεί να ρίξει και περισσότερο ρεαλιστικά προγράμματα.
Επαναλαμβάνω πως, αν ο Σύριζα το τραβήξει κι άλλο προς τα αριστερά και συνεχίζει την εμμονή του με τα κοινωνικά θέματα δευτερεύουσας σημασίας (κάτι σαν τους democrats των ΗΠΑ), θα καταρρεύσει. Η Ελλάδα (και ο κόσμος γενικότερα) χρειάζεται μια πιο «συντηρητική αριστερά...» Αν συνεχίσει την εμμονική ενασχόληση με τους μετανάστες και τα ΛΟΑΤΚΙ ζητήματα, τελείωσε.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών, επαγγέλεται Χρηματιστής και μας γράφει απο Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 28,129 μηνύματα.
Για τη δική σου ιδιοσυγκρασία αυτό σημαίνει προδοσία και αποτυχία. Η δική μου οπτική είναι οτι τουλάχιστον προσπάθησε και όταν απέτυχε είχε τα ΑΡΧΙΔΙΑ να κάνει ξανά εκλογές τις οποίες κέρδισε.

Ποιος από τους τωρινούς προέδρους κομμάτων πιστεύεις οτι θα είχε τα @@ να κάνει εκλογές μετά από τόσο στραπάτσο λίγους μήνες μετά από τη νίκη στις εκλογές;

Καλά για τον Κούλη δε μιλάω καν, έχει @@ στα οποία μας έχει όλους γραμμένους.
...τις οποιες εκλογες δεν θα έχανε ΑΚΟΜΑ σε εκεινο το σημειο, και γι αυτο τις έκανε ακριβώς σ εκεινο το σημειο κι οχι αργότερα.
 

akikos

Επιφανές μέλος

Ο Ανδρέας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 11,867 μηνύματα.
...τις οποιες εκλογες δεν θα έχανε ΑΚΟΜΑ σε εκεινο το σημειο, και γι αυτο τις έκανε ακριβώς σ εκεινο το σημειο κι οχι αργότερα.
Τις εκλογές έπρεπε να τις κάνει για να πάρει νέα λαϊκή εντολή καθώς ο κόσμος ψήφισε Όχι. Ο κόσμος είχε επιλογές αν ήθελε ΟΧΙ. Συνεπώς δεν ισχύει ότι το Όχι έγινε Ναι από το Τσίπρα αλλά από τον ίδιο το λαό.
 

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 31,165 μηνύματα.
Επαναλαμβάνω πως, αν ο Σύριζα το τραβήξει κι άλλο προς τα αριστερά και συνεχίζει την εμμονή του με τα κοινωνικά θέματα δευτερεύουσας σημασίας (κάτι σαν τους democrats των ΗΠΑ) θα καταρρεύσει. Η Ελλάδα (και ο κόσμος γενικότερα) χρειάζεται μια πιο «συντηρητική αριστερά...» Αν συνεχίσει την εμμονική ενασχόληση με τους μετανάστες και τα ΛΟΑΤΚΙ ζητήματα, τελείωσε.
Εσύ θα είσαι εντάξει λοιπόν αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει ακόμα ένα κόμμα που σκοπό δεν έχει να κάνει τους πολίτες να πιστέψουν σε αυτό και στην ιδεολογία του και να τους "τραβήξει" πάνω του για να πετύχει αυτή την ιδεολογία αλλά να έχει σκοπό απλά να κερδίσει καλύτερα ποσοστά στις εκλογές; Γιατί εγώ, αν γίνει αυτό, θα φάω διπλή απογοήτευση, γιατί η ήττα στις εκλογές (δις, εντάξει) δεν πρέπει να δίνει το μήνυμα "ανασκουμπωθείτε και φιλήστε κατουρημένες ποδιές να μπούμε στο σύστημα που θα μας φέρει τη νίκη" αλλά "ο κόσμος δεν αντιλήφθηκε σωστά την ιδεολογία μας, φταίμε εμείς που δε τη μεταδώσαμε σωστά, πρέπει να το κάνουμε τώρα".

...τις οποιες εκλογες δεν θα έχανε ΑΚΟΜΑ σε εκεινο το σημειο, και γι αυτο τις έκανε ακριβώς σ εκεινο το σημειο κι οχι αργότερα.
Α καλά, έχεις καμιά χρονομηχανή για παράλληλα σύμπαντα; Πού το ξέρεις αυτό που λες; Είπαμε να μιλάμε πάνω σε γεγονότα, όχι πάνω σε εικασίες.
 

Johnny15

Επιφανές μέλος

Ο Γιάννης? αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 12,749 μηνύματα.
Δεν υπάρχει ελπίδα για αριστερά στην Ελλάδα. Οι Έλληνες είναι ακροδεξιοί. Η αριστερά είναι ιδεολογία που θα αποκτήσει ο Έλληνας τουλάχιστον μετά από 80 χρόνια.
Η Ελλάδα είναι κυρίως αριστερή χώρα αλλά με συντηρητισμό και αγάπη για την πατρίδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ΠΑΣΟΚ, όχι το σημερινό αλλά το original, είναι τελείως πατριωτικό. Ωστόσο, ήταν και τελείως αριστερό, και κάποια πράγματα που θεωρούμε δεδομένα σήμερα τα έχουμε χάρη σε αυτό.

Η αριστερά την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα σαν να το ξεχασε αυτό.
 

i_lie_us

Διάσημο μέλος

Ο i_lie_us αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,123 μηνύματα.
Σαν ένας από τους αφελείς, μπορώ να σου πω ότι πιστέψαμε, ενδεχομένως γιατί θέλαμε να πιστέψουμε. Και ναι, ήμασταν αντιμνημονιακοί. Τουλάχιστον οι άνθρωποι που, όπως εγώ, μεγαλώσαμε σε οικογένειες που ανήκαν στην εργατική τάξη. Που τα προβλήματά μας δεν ήταν ότι δεν θα είχαν οι γονείς μας να μας πληρώσουν το νοίκι αν πηγαίναμε να σπουδάσουμε, αλλά ήταν προβλήματα επιβίωσης.

Επαναλαμβάνω πως, αν ο Σύριζα το τραβήξει κι άλλο προς τα αριστερά και συνεχίζει την εμμονή του με τα κοινωνικά θέματα δευτερεύουσας σημασίας (κάτι σαν τους democrats των ΗΠΑ), θα καταρρεύσει. Η Ελλάδα (και ο κόσμος γενικότερα) χρειάζεται μια πιο «συντηρητική αριστερά...» Αν συνεχίσει την εμμονική ενασχόληση με τους μετανάστες και τα ΛΟΑΤΚΙ ζητήματα, τελείωσε.

Καλά, δε νομίζω ότι υπήρχε μη κολλημένος δεξιός/συντηρητικός, μη βολεμένος και γενικά άνθρωπος σε κακή οικονομική κατάσταση που δεν προτίμησε σύριζα Γενάρη 15, και όχι τον Ιούλη.
Ειδικά το 65% του όχι δηλαδή, δείχνει σε πόσο άθλια κατάσταση ήμασταν.
Και όποιος το έκανε, χάρηκε και με τη νίκη σύριζα, χάρηκε και με το όχι, και πιθανότατα (όπως λέει και η χιμέλα) "του το δωσε" του τσίπρα που μετά την κωλοτούμπα έριξε εκλογές, ασχέτως αν τον ξαναψήφισε το Σεπτέμβρη ή όχι.

Ότι θα κατρακυλήσει αν συνεχίσει να δίνει βάση σ' αυτά τα θέματα συμφωνώ, παρόλο που προσωπικά δε με χαλάει κιόλα. Θα καταλήξει ενδεχομένως στην παλιά του βάση του 5-6-10% που λες κι εσύ.
Αλλά δες το κι από την ανάποδη. Όλα αυτά τα χρόνια της αντιπολίτευσης όποτε η κουβέντα πήγαινε σε οικονομικά-εργασιακά-φορολογικά κι όχι τόσο κοινωνικά/προοδευτικά ζητήματα, η νδ έριχνε ένα "έκανε κωλοτούμπα ο τσίπρας"/"τα 'κανε μπουρδέλο ο νόμος κατρούγκαλου"/"γαμήσατε τη μεσαία τάξη" και σε συνδυασμό με τα νδ μέσα, δεν κέρδιζε τίποτα απ' αυτό. Μόνο έχανε γιατί ξαναζούσαμε το 15-19 ενώ έχουμε 23.
Και στις τελευταίες εκλογές δηλαδή, που λίγο είχε πάρει το μάθημά του και προσπάθησε να μιλήσει πιο κυριλέ/προγραμματικά/ψύχραιμα, ασχολούμασταν κάνα διβδόμαδο με το τι γίνεται στη Ροδόπη.

Στα πιο κοινωνικά ας πούμε δεν έχουν τα ίδια να του προσάψουν. Κατήργησε το γελοίο 5ευρω του Άδωνη για τα νοσοκομεία, χαλάρωσε την πρόσβαση ανασφάλιστων στο ΕΣΥ, έφερε σύμφωνο συμβίωσης, κάτι έκανε τέλος πάντων.
Οπότε πέραν του ότι μπορεί να τον καίνε legit αυτά τα θέματα ξέρωγω, έχει διαλέξει να προβάλλει αυτά γιατί νιώθει ότι τον παίρνουν περισσότερο.
(Εκ του αποτελέσματος, προφανώς, δεν τον συνέφερε και δεν είχε διαβάσει σωστά το τι μέγεθος κόσμου αφορούν αυτά τα ζητήματα.)

Αυτό είναι κάτι πάντως που μακάρι να αλλάξει και υπό την καινούρια προεδρία. Χρόνια τώρα η ΝΔ στέκεται στην κωλοτούμπα Τσίπρα, συγκρίνει τα πάντα με το 15-19 και φιντάρεται απ' αυτό.
Αν ο Τσίπρας πια δεν είναι τόσο ένεργος (ντάξει, ας μη γίνει και Καραμανλης, αλλά κατάλαβες), ίσως να γίνει κι απ' τους δύο πιο φυσιολογική κουβέντα κάποτε.
 
Τελευταία επεξεργασία:

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,517 μηνύματα.
ΠΑ.ΣΥ.Ρ.Α.ΣΟ.Κ:
Πανελλήνιος Συνασπισμός του Ριζοσπαστικού Αριστερού Σοσιαλιστικού Κινήματος
 

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 30,046 μηνύματα.

Devil

Επιφανές μέλος

Ο Devil αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Συνταξιούχος. Έχει γράψει 20,830 μηνύματα.
Ο Τσίπρας το πήγαινε για ρήξη με τους Ευρωπαίους. Το σκέφτηκε καλά και το δοκίμασε για μερικούς μηνες με αποκορύφωμα το κλεισιμο των τραπεζών.

Εκεινο που δεν μπορούν να καταλάβουν ορισμένοι ειναι πως εκανε πίσω τελευταια στιγμή γιατι το τι θα επακολουθούσε εδω μεσα δεν μπορεί να το φανταστεί κανεις απο ολους οσους σχολιάζουν και ψηφισαν στο Δημοψήφισμα του 2015 ΟΧΙ στα μέτρα.

Τα μετρα ηταν υποχρεωτικά ειδάλλως έπρεπε να φυγουμε απο την Ευρωζώνη.

Επισης το Δημοψηφισμα ηταν μια μαλακία και μισή μια αναδίπλωση και για να διώξει την ευθύνη απο πάνω του. Το 50% των ψηφοφορων δεν ηξερε ΚΑΝ τι ψηφιζε και ειχαν βγει την εποχη εκεινη και τα σχετικά memes για οσους ειχαμε φεησμπουκ (εγω πλεον δεν έχω).

Οποτε εκανε το δημοψηφισμα πηρε το ΟΧΙ (Του επαναστάτη) και μετά επειδη ειδε οτι .... θα πεσει πείνα εδω μεσα υπεγραψε ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Και μετά μας ειπε... αυτο ειναι τελικά με θελετε ; παμε κάλπες.

Επισης έδιωξε ολους τους τρελούς οι οποιοι δεν ηταν ικανοί για διακυβερνηση αλλα μονο για την αντιπολιτευση του 3-5% της Βουλής οπως ειναι η Κωνσταντοπουλου και ο Βαρουφάκης.

Αν γινοντουσαν ποτέ κομμα εξουσίας θα εκαναν τα ιδια ακριβώς με τον Τσίπρα και αν δεν τα εκαναν... θα τρωγατε φασολάδα καθε μέρα με απροβλεπτες συνέπειες και εξελίξεις. Το Ελληνικό κράτος θα γυρνουσε χρονια πισω.

Ολα τα παραπάνω ειναι ακριβως τα πεπραγμένα του Κυριου Τσίπρα και με βάση αυτα αναλύεται και αξιολογείται.
 
Τελευταία επεξεργασία:

amarelia

Διάσημο μέλος

Η amarelia αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,393 μηνύματα.
Πάντως ο αγαπημένος Αλέξης έφυγε και δεν καταλάβαμε τι ακριβώς πιστεύει. Είναι αριστερός αλλά ενθαρρύνει ναζίδια να τον ψηφίσουν , υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μεταναστών αλλά όλα εντάξει με τον φράχτη, είναι αντιπολίτευση στην ΝΔ αλλά γουστάρει να ψηφίζει τα νομοσχέδιά της. Γλυκιά η καρέκλα που κράτησε με νύχια και με δόντια προσπαθώντας να μεταποιήσει την ρητορική του με σκοπό να κερδίσει ψήφους απο το κέντρο. Προσωπικά πιστεύω πως ο Αλέξης προσπάθησε πολύ και είναι πραγματικά αξιόλογο που πήγε ενα κόμμα του3% στην κυβέρνηση. Ωστόσο το έχασε στην πορεία όπου προσπάθησε να γίνει για όλους απευθυνόμενους προς όλους. Αλέξη μας, μια αυτούσια αριστερή ιδεολογία θα σου έδινε καλύτερα αποτελέσματα.
Αντίο μπρόεδρε.
 

grtt

Δραστήριο μέλος

Ο grtt αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 425 μηνύματα.
Ο Τσίπρας ήταν ένα φθαρμένο και καμμένο χαρτί για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί οι φανατικοί οπαδοί του να έπιναν νερό στο όνομα του, η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι αν και ξεκίνησε νέος και άφθαρτος, και άρα δημοφιλής, η διακυβέρνηση της χώρας τον απομυθοποίησε στα μάτια του λαού. Φάνηκε ότι δεν ήξερε τι έκανε, γιατί το έκανε και πώς να το κάνει. Εν πολλοίς αγόταν και φερόταν από όλους αυτούς που περιμάζεψε στο κόμμα, στην αρχή την τρ..εε.. τη Ζωή, τον Γιάνης, τον Λαφαζάνη και πολλούς άλλους, τους άκουσε, κόντεψε να χρεωκοπήσει ολοκληρωτικά τη χώρα, τους έδιωξε, έκανε την περίφημη kolotoumba, υπέγραψε νέα μνημόνια, επέβαλλε άγρια φορολόγηση κλπ. Και όταν έχασε τις εκλογές του 2019, αντί να καθήσουν σοβαρά να σκεφτούν τι έφταιξε, άρχισαν τις ύβρεις, τις τρολιές, τη στείρα αντιπαράθεση. Έτσι πρέπει να ναι το μοναδικό κόμμα στην αξιωματική αντιπολίτευση που όχι μόνο δεν τσίμπησε μερικές ψήφους αλλά έχασε πολύ περισσότερους. Δεν κατανοώ γιατί ορισμένοι θεωρούν τον Τσίπρα "χαρισματικό", ένας μετριότατος αρχηγός κόμματος ήταν, με περιορισμένες γνώσεις, άβουλος καθώς δε θέλησε να απαλλαγεί από τα βαρίδια του κόμματος, που προσπαθούσε να μιμηθεί άλλους μπας και ανεβάσει τα ποσοστά του κόμματος.
Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δε δημιουργήθηκε για να αποτελέσει κόμμα εξουσίας. Έγινε κόμμα εξουσίας από τις συνθηκές, οικονομική κρίση, καταδική του ΠΑΣΟΚ από τον κόσμο κλπ,με αποτέλεσμα να κερδίσει ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Γι αυτό και προσπάθησε στις πρώτες εκλογές, ανεπιτυχώς, να το μιμηθεί (ουσιαστικά όμως το μόνο που κατάφερε είναι να γίνει μια καρικατούρα του παλιού ΠΑΣΟΚ).
Τώρα που η κρίση σταδιακά περνάει, η κοινωνία επιστρέφει στην κανονικότητα, το ΠΑΣΟΚ ανακάμπτει αργά αλλά σταθερά, ο κόσμος γυρίζει την πλάτη στο ΣΥΡΙΖΑ. Το αν θα ανακάμψει θα φανεί από το ποιος/α θα είναι ο νέος/α αρχηγός και πώς θα πορευτεί.
 

Wonderkid

Περιβόητο μέλος

Ο Wonderkid αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 21 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 6,099 μηνύματα.
Πάντως ο αγαπημένος Αλέξης έφυγε και δεν καταλάβαμε τι ακριβώς πιστεύει. Είναι αριστερός αλλά ενθαρρύνει ναζίδια να τον ψηφίσουν , υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μεταναστών αλλά όλα εντάξει με τον φράχτη, είναι αντιπολίτευση στην ΝΔ αλλά γουστάρει να ψηφίζει τα νομοσχέδιά της. Γλυκιά η καρέκλα που κράτησε με νύχια και με δόντια προσπαθώντας να μεταποιήσει την ρητορική του με σκοπό να κερδίσει ψήφους απο το κέντρο. Προσωπικά πιστεύω πως ο Αλέξης προσπάθησε πολύ και είναι πραγματικά αξιόλογο που πήγε ενα κόμμα του3% στην κυβέρνηση. Ωστόσο το έχασε στην πορεία όπου προσπάθησε να γίνει για όλους απευθυνόμενους προς όλους. Αλέξη μας, μια αυτούσια αριστερή ιδεολογία θα σου έδινε καλύτερα αποτελέσματα.
Αντίο μπρόεδρε.
Εν τέλει κατέληξε να απογοητεύσει τους πάντες, τόσο τους αριστερούς, όσο και τους κεντρώους
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

το ΠΑΣΟΚ ανακάμπτει αργά αλλά σταθερά
Νομίζω πως και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ δε πείθει πια τον μέσο ψηφοφόρο, παρά την αλλαγή ηγεσίας και κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε και ο @Johnny15 και εγώ πιστεύω πως η (κεντρο)αριστερά, θα αναβαπτιστεί μόνο με τη δημιουργία ενός νέου κόμματος
 
Τελευταία επεξεργασία:

grtt

Δραστήριο μέλος

Ο grtt αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 425 μηνύματα.
Πάντως ο αγαπημένος Αλέξης έφυγε και δεν καταλάβαμε τι ακριβώς πιστεύει. Είναι αριστερός αλλά ενθαρρύνει ναζίδια να τον ψηφίσουν , υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μεταναστών αλλά όλα εντάξει με τον φράχτη, είναι αντιπολίτευση στην ΝΔ αλλά γουστάρει να ψηφίζει τα νομοσχέδιά της. Γλυκιά η καρέκλα που κράτησε με νύχια και με δόντια προσπαθώντας να μεταποιήσει την ρητορική του με σκοπό να κερδίσει ψήφους απο το κέντρο. Προσωπικά πιστεύω πως ο Αλέξης προσπάθησε πολύ και είναι πραγματικά αξιόλογο που πήγε ενα κόμμα του3% στην κυβέρνηση. Ωστόσο το έχασε στην πορεία όπου προσπάθησε να γίνει για όλους απευθυνόμενους προς όλους. Αλέξη μας, μια αυτούσια αριστερή ιδεολογία θα σου έδινε καλύτερα αποτελέσματα.
Αντίο μπρόεδρε.
Συμφωνώ, η τακτική του "μάζευε κι ας είναι και ρόγες" εδώ έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα. Διότι από τη μία μιμήθηκε το ΠΑΣΟΚ για μαζέψει ψήφους, από την άλλη έκλεινε το μάτι στους Χρυσαυγίτες, χάνοντας ουσιαστικά όμως τους σοβαρούς ψηφοφόρους που θα τον ψήφιζαν. Ουσιαστικά επί Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ένα αρτηριοσκληρωτικό λαϊκιστικό κόμμα. Από τη μία περιχαρακωμένος στην ιδεολογία του, έπαιρνε αντικοινωνικές θέσεις (βλ. φράχτη στον Έβρο και πολιτική ανοιχτών συνόρων. Σε όλες ανεξαιρέτως τις παραμεθόριες περιοχές καταβαραθρώθηκε, 4ος στη Λέσβο, 3ος στη Χίο, 3ος στα Δωδεκάνησα, -50% στον Έβρο), από την άλλη νόμιζε ότι με δήθεν λαϊκές θέσεις θα κέρδιζε (λύσσαξε με τη βάσει εισαγωγής στα πανεπιστήμια για να ικανοποιήσει μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες ψηφοφόρους και έχασε όλους τους υπόλοιπους, όσους δηλαδή είχαν κοπιάσει να περάσουν και να πετύχουν στις εξετάσεις, το ίδιο και με το πανεπιστημιακό άσυλο, την κατάργηση του οποίου με ανακούφιση είδαν τα περισσότερα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας).
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκτήσει γρήγορα έναν αποτελεσματικό αρχηγό και δε γίνει ένα σοβαρό κεντροαριστερό κόμμα θα επιστρέψει πολύ γρήγορα σε μονοψήφια ποσοστά.
 
Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top