Δεν ξέρω τώρα αν όντως δεν καταλαβαίνεις τι λέω ή απλά διαφωνείς για να διαφωνείς, αλλά προφανώς μπορείς και να αποδείξεις πως ένα πρόβλημα δεν έχει λύση. Το πιο απλό παράδειγμα που μπορώ να σκεφτώ είναι ο τετραγωνισμός του κύκλου, την ανυπαρξία λύσης του οποίου απέδειξε το von Lindemann. Προφανώς και μπορείς λοιπόν να αποδείξεις κάτι αρνητικό μέσω λογικής.
Ο Λίντεμαν απέδειξε ότι το π είναι υπερβατικός αριθμός, άρα έπαψαν οι μαθηματικοί να προσαθούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο καθώς ο μόνος τρόπος που κατάφεραν να προσεγγίσουν το πρόβλημα είναι μέσω του π. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως αποδείχθηκε πως ο κύκλος δεν τετραγωνίζεται, απλώς πως μέσω του π ο κύκλος δεν μπορεί να τετραγωνιστεί.
Όταν δηλώνεις άθεος κάνεις κι εσύ έναν ισχυρισμό, λες πως ο Θεός δεν υπάρχει. Δεν λες δεν ξέρω, όπως ένας αγνωστικιστής, λες δεν υπάρχει. Ανήκεις λοιπόν στο ίδιο καλάθι με έναν ένθεο. Και οι δύο έχετε το βάρος της απόδειξης, εσύ από την αρνητική πλευρά αυτός από την θετική.
Όταν δηλώνω άθεος λέω το εξής:
Κάποια θεότητα μπορεί να υπάρχει, μπορεί και όχι.
Όλες οι θρησκείες του κόσμου ισχυρίζονται πάνω-κάτω το ίδιο πράγμα. Το πολύ
μία θρησκεία είναι η σωστή, αλλά επειδή όλες ισχυρίζονται το ίδιο πράγμα, τότε μάλλον
καμία δεν είναι η σωστή.
Επομένως, ζω την ζωή μου μη πιστεύοντας σε κάποιον θεό, όπως ζω την ζωή μου μη πιστεύοντας στα ξωτικά.
Όπως εσύ ζεις μη πιστεύοντας στις νεράιδες, έτσι και εγώ κάνω το ίδιο. Όπως εσύ ζεις μη πιστεύοντας στο
99,999999% των θρησκειών, έτσι και ζω μην πιστεύοντας στο 100% των θρησκειών. Η μοναδική διαφορά μας είναι πως εγώ προσθέτω την μία θρησκεία σου στις υπόλοιπες τις οποίες δεν ακολουθώ.
Δεν ισχυρίζομαι πως ο θεός δεν υπάρχει. Ισχυρίζομαι δύο πράγματα:
1. Είναι λίγες οι πιθανότητες να υπάρχει ο θεός όπως περιγράφεται από τις θρησκείες.
2. Ακόμα και να μην ήταν λίγες οι πιθανότητες, δεν θα έχει σημασία γιατί εμένα δεν με επηρεάζει.
Με βάση όλα αυτά, επιλέγω να ζω σαν άθεος προς την θρησκεία του Χριστού, όπως και εσύ ζεις σαν άθεος ως προς την θρησκεία του Βούδα.
Αν έχω το βάρος της απόδειξεις για κάθε υπερφυσική φαμφάρα στην οποία επιλέγω να μην πιστεύω, τότε και εσύ έχεις ακριβώς το ίδιο βάρος. Δεν σε βλέπω να προσπαθείς να αποδείξεις την ανυπαρξία του Ιπτάμενου μακαρονοτέρατος.