Μου κάνει εντύπωση που μετά από τόσες μέρες με δυσανάλογη έπαρση των μαθηματικών του δυνατοτήτων ο
Minkowski θέλησε να βάλει το χέρι του στη φωτιά για να καεί. Αυτά παθαίνει όποιος
δεν γνωρίζει τι ισχυρίζεται ο άλλος και έχει μεγάλη φόρα. Ξεκινάει από τη θέση «ο άνθρωπος δεν έχει ιδέα» και αυτό θα του στοιχίσει τουλάχιστον το πρεστίζ που θέλει να επιδείξει στο φόρουμ.
Κάθομαι και απαντώ γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα αναδιπλωθεί και όχι μόνο δεν θα έχει τι να πει, αλλά θα βγάλει μια σοφή
απόφαση που πάνω - κάτω θα λέει: Δεν έχει ιδέα ο άνθρωπος και θα μου κάνει συστάσεις να ανοίξω κανένα βιβλίο!
Με τη σειρά:
frappe
Είναι ενδιαφέρον πάντως να ακούγεται ότι ένας μη μαθηματικός αμφισβητεί το Π.Θ.
Πολύ περισσότερο ενδιαφέρον αν υπάρχει και μαθηματική απόδειξη γι αυτό
Πολύ ευχαρίστως
Minkowski
Μαθηματική απόδειξη δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν καταρριφθούν οι 500+ αποδείξεις μια προς μια.
Αυτή είναι
δική σου άποψη. Και μία απόδειξη να καταρριφθεί το
μονοσήμαντο του αποτελέσματος τις καταρρίπτει ΟΛΕΣ.
Το πυθαγόρειο δεν μπορεί σε άλλες αποδείξεις να ισχύει και σε άλλες όχι. Αλλά αυτό
χρειάζεται να είσαι μαθηματικός να το καταλάβεις που εσύ δεν είσαι. Σε κάθε περίπτωση όμως έχω τη διάθεση, κάθε απόδειξη που θα μου φέρνεις να σου την αποδεικνύω εσφαλμένη.
Michelle
Minkowski πρόσεχε σε παρακαλώ πως εκφράζεσαι γιατί χάνεις το -όποιο- δίκιο σου.
Ήπιε, αν πιστεύεις ότι το Πυθαγόρειο είναι εσφαλμένο, γιατί δεν βρίσκεις ένα αντιπαράδειγμα να τελειώνει η ιστορία; Αν όντως είναι εσφαλμένο, σίγουρα θα υπάρχει κάποιο, non?
Στον Minkowski γίνεται παρατήρηση (για δεύτερη φορά) και σε μένα
κλείνει το τόπικ! Καλώς. Ωστόσο θα σου κάνω το χατίρι (πιο κάτω) και ε
λπίζω να δεχθώ τις όποιες παρατηρήσεις που τώρα εύκολα μου τις κάνεις.
Minkowski
Kαλά αφού είσαι κεφάτος ας τα πάρουμε με τη σειρά.
Αν λοιπόν το Πυθαγόρειο θεώρημα είναι εσφαλμένο, τότε κάθε απόδειξη του είναι λάθος.
Ας πάρουμε την πιο γνωστή που είναι η απόδειξη με τα όμοια τρίγωνα, η οποία αναφέρεται στο σχολικό της Γεωμετρίας Α Λυκείου.
Ακολουθεί η απόδειξή του ….
Michelle
Έχω την εντύπωση ότι ο Ήπιος έχει μπερδέψει τα τετράγωνα (εννοώντας την ύψωση αριθμού σε εκθέτη ίσο με 2) με τα τετράγωνα (τα σχήματα) και γι' αυτό λέει και ξαναλέει για άθροιση σχημάτων.
Μπορεί να έχω καταλάβει και εγώ λάθος βέβαια.
Πάντως τι πιο απλό απο ένα αντιπαράδειγμα; Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μας έχει δώσει κανένα.
Michelle δεν έχω μπερδέψει απολύτως τίποτα. Το πυθαγόρειο θεώρημα λέει:
Το άθροισμα των τετραγώνων των κάθετων πλευρών ορθογωνίου και ισοσκελούς τριγώνου ισούται με το τετράγωνο της υποτείνουσας.
Η ύπαρξη του τριγώνου στην εκφώνηση του θεωρήματις συνηγορεί υπέρ της αναφοράς του Πυθαγόρα σε σχήματα ή σε αριθμούς που αρνιόμαστε τα σχήματα και εμφανίζομαι εγώ σε σύγχυση; Δεν έχει όμως σημασία γιατί πιο κάτω θα καταλάβεις ότι τα σχήματα ΑΜΕΣΑ αφορούν το θεώρημα και ότι για την εξέτασή του σε σχέση με τους αριθμούς χρειάζεται ερμηνεία!!! Ποιος έχει μπερδευτεί;
Αυτό το αποδεικνύει με
μετασχηματισμούς σε όλες σχεδόν τις αποδείξεις.
Πουθενά δεν αναφέρεται στη μαθηματική βιβλιογραφία ότι το πυθαγόρειο αφορά αποκλειστικά εμβαδά και όχι σχήματα.
Στην επισήμανση μου ότι δεν προβλέπονται αθροίσεις σχημάτων, ο καθηγητής μαθηματικών του πολυτεχνείου κύριος
Ευγένιος Αγγελόπουλος είπε:
Κύριε Μαγκλάρα, μέχρι να ορίσουμε αθροίσεις σχημάτων στη γεωμετρία, το πυθαγόρειο δεν είναι ούτε ορθό, ούτε λάθος. Απλά δεν υπάρχει σαν πρόταση.
Εγώ πρέπει λοιπόν να εισάγω τις αθροίσεις σχημάτων; Στην επισήμανση ότι το πυθαγόρειο αφορά εμβαδά με
εισαγωγή ερμηνείας και όχι σχήματα όπως αναφέρει άμεσα ο Πυθαγόρας, έχω κι εγώ να επισημάνω ότι ο Ευκλείδης
ούτε τη λέξη εμβαδόν αναφέρει, ούτε τη έκφραση μέτρο επιφάνειας! Πως μπορεί να εννοούσε εμβαδά και αυτό θεωρείται αυτονόητο;
Αλλά ας αφήσουμε τα λόγια και ας πάμε στις αποδείξεις:
Θα αποδείξω το σφάλμα του πυθαγορείου με την
πυθαγόρεια τριάδα 3, 4, 5, που είναι σταυροδρόμι για τις αποδείξεις (συνεπάγεται πλήθος αποδείξεων με το ίδιο σκεπτικό) μεταξύ των οποίων είναι και το πρόβλημα που έθεσε ο
Minkowski αν a=4, b=3 και c=5 στο δικο του σχήμα.
Τότε, μέχρι σήμερα ισχύει:
a = 4Χ4 = 16
b = 3Χ3 = 9
c = 5Χ5 = 25
Επομένως 16 τ.μ. + 9 τ.μ. = 25 τ.μ
Α. Η αριθμητική δεν το δέχεται ακόμα και αν εγώ το κάνω αποδεκτό για να σας κάνω το χατίρι.
Γιατί;
Επειδή π.χ. a=4 όπου το 4 είναι ακέραιο πολλαπλάσιο του 1
δεν προβλέπεται αξιωματικά. Ούτε b=3, ούτε c=5 αιτιολογούνται αξιωματικά. Πως θα αιτιολογήσουμε το 4 σαν έναν αριθμό ακέραιο που περιέχει 4 μονάδες;
Το 4 αιτιολογείται αποκλειστικά σαν συγκείμενο πλήθος (πλήθος ακέραιων μονάδων) και όχι σαν ακέραιο πολλαπλάσιο. Οι ακέραιοι θετικοί αριθμοί διακρίνονται κατά πλήθος (2 ακέραιες μονάδες ανεξάρτητες μεταξύ τους, 3 ακέραιες μονάδες, 4 ακέραιες μονάδες … a, b, c…. X ακέραιες μονάδες ανεξάρτητες μεταξύ τους) και κατά τάξη 1ος, 2ος, 3ος … Χος. Που
στηριζόμαστε στην αριθμητική και λέμε το 2,
διπλάσιο ή το 3 τριπλάσιο του 1;
Γνώμη χωρίς αξιωματική στήριξη δεν ισχύει στα μαθηματικά. Πως θα αιτιολογήσουμε τα ακέραια πολλαπλάσια 3, 4, 5 της πυθαγόρειας τριάδας; Θα τα πάμε να τα ευλογήσει ο παπάς στην εκκλησία;
Βέβαια αν υποδειχθεί αξίωμα της εποχής του Πυθαγόρα και του Ευκλείδη (όπου αποδείχθηκε η πυθαγόρεια τριάδα) που να προβλέπει ακέραιο πολλαπλάσιο ακέραιων θετικών μονάδων, θα δεχθώ ότι κάνω λάθος. Αλλιώς θα μείνουμε στις αξιωματικές προβλέψεις του Ευκλείδη...
[Από τα Στοιχεία του Ευκλέιδη
Στοιχεῖα Εὐκλείδου ζ΄
[Βιβλίον VII]
Ὅροι κγ΄ [23].
α΄ [1]. Μονάς ἐστιν, καθ' ἣν ἕκαστον τῶν ὄντων ἓν λέγεται.
β΄ [2]. Ἀριθμὸς δὲ τὸ ἐκ μονάδων συγκείμενον πλῆθος.]
Β. Η γεωμετρία δεν το δέχεται, ακόμα και αν εγώ το κάνω αποδεικτό για να σας κάνω το χατίρι.
Για να κάνουμε αποδεκτό το μήκος 3, 4 και 5 μέτρα σαν ένα μήκος ενιαίο και ακέραιο (όπως δίνονται οι πλευρές του ορθογωνίου της πυθαγόρειας τριάδας και της απόδειξης του
Minkowski)
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΞΙΩΜΑ της Ευκλείδειας γεωμετρίας που να προβλέπει το 3, το 4, το 5 ή το a, b, c ή το Χ, σαν ακέραια πολλαπλάσια του 1.
Υπάρχει τέτοιο αξίωμα; Ή νομίζετε ότι πρώτη αφορά αντιμετωπίζω το ίδιο πρόβλημα που έγινε τόση κουβέντα επί αυτού στην επιτροπή Ευκλείδης Β΄ της ΕΜΕ με αφορμή τους ισχυρισμούς μου;
Όταν όμως δεχθούμε ότι το 3, το 4 και το 5 ή a,b,c,
ΜΟΝΟ σαν πλήθη αναγνωρίζονται από τον Ευκλείδη και
όχι σαν ακέραια πολλαπλάσια, τότε το τετράγωνο 9, το τετράγωνο 16 και το τετράγωνο 25 τ.μ.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ ΕΝΑ ΑΚΕΡΑΙΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ, αφού δεν αθροίζονται τα σχήματα.
Γ. Το αξίωμα του εμβαδού και η θεωρία μετρήσεως δεν το κάνουν αποδεκτό, ακόμα και αν εγώ για να σας κάνω το χατίρι το κάνω αποδεικτό.
Πάρτε το τετράγωνο β και ονοματίστε όλες τις κορυφές των τετραγώνων του, δηλαδή και των 9. Για να μη μπερδευτείτε ονοματίζω το κεντρικό του τετράγωνο ΑΒΓΔ. Οι πλευρές ΑΒ, ΒΓ, ΓΔ και ΔΑ, ανήκουν συγχρόνως και στα διπλανά τετράγωνα, ενώ οι κουφές Α, Β, Γ και Δ είναι κοινές με τα διπλανά τετράγωνα.
Στη θεωρία μετρήσεως η μέθοδος μέτρησης ενός σχήματος είναι προβλεπόμενη με επίθεση του μέτρου επί του μετρούμενου. Τα σχήματα δεν μετακινούνται αυτά καθαυτά επί του επιπέδου παρά μόνο σαν ομόλογα ή εικονικά. Τα μέτρα όμως (τετραγωνικά εν προκειμένω) κινούνται ελεύθερα σύμφωνα με τη θεωρία μετρήσεως και όχι μόνο κινούνται,
αλλά η απόδειξη της μέτρησης που θα μας βεβαιώσει για το μέτρο του τετραγώνου της πλευρά β, οφείλει να γίνει με επίθεση του μέτρου επί του μετρούμενου.
Με αυτές τις προβλεπόμενες από τη θεωρία μετρήσεως συνθήκες, έχουμε σαν γεωμέτρες στη διάθεσή μας 9 τετραγωνικά μέτρα και καλούμαστε να τα επιθέσουμε επί του τετραγώνου της πλευράς β που είναι 9 τετραγωνικά μέτρα.
Παίρνουμε το πρώτο μέτρο και το επιθέτουμε στο ΑΒΓΔ (κεντρικό) τετράγωνο του παραπάνω σχήματος.
Αυτό συνεπάγεται ότι το τετράγωνο μέτρο μας θα καλύψει και τις κορυφές Α, Β, Γ και Δ, και τις πλευρές ΑΒ, ΒΓ, ΓΔ και ΔΑ.
Ερώτημα: Τα υπόλοιπα 8 τετραγωνικά μέτρα πως θα επιτεθούν όταν όλες οι παραπάνω πλευρές και γωνίες που είναι κοινές όλων των τετραγώνων έχουν ήδη καταληφθεί από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο που επιθέσαμε στο ΑΒΓΔ τετράγωνο του τετραγώνου με πλευρά β; Πως θα κάνουμε την επαλήθευση με το αξίωμα του εμβαδού και τη θεωρία μετρήσεως; Θα καλέσουμε τον Χάρι Πότερ;
Τέλος επειδή ο στόχος του
Minkowski (δεν πιστεύω ότι είναι μαθηματικός παρά μόνο από την έπαρσή του) δεν είναι η απόδειξη του πυθαγορείου – την κάνει με απλή απόφασή του - αλλά να δείξει εμένα γραφικό, έχω να σημειώσω τα εξής:
Η θεωρία μετρήσεως και το αξίωμα του εμβαδού ανήκουν στην πρακτική – εποπτική γεωμετρία (χρήση υποδεκάμετρου) την οποία οι ίδιοι οι μαθηματικοί αρνούνται σαν ακριβή και αξιόπιστη (μπορώ να σας υποδείξω που αν σας ενδιαφέρει), αλλά κυρίως ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ότι επί της πρακτικής – εποπτικής μορφής γεωμετρίας ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ. Δηλαδή από τη μία λέει η ΕΜΕ ότι δεν ισχύει το πυθαγόρειο στη φύση, στην πρακτική – εποπτική γεωμετρία και με αθροίσεις σχημάτων και από την άλλη το στηρίζει με το αξίωμα του εμβαδού και τη θεωρία μετρήσεως που ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ – ΕΠΟΠΤΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ!
Michelle ελπίζω να ικανοποιήθηκες με την απόδειξή μου και αν έχεις απορίες στη διάθεσή σου.
Minkowski στο πρόβλημά σου
εισάγεις μη προβλεπόμενα δεδεομένα όπως είναι το ακέραιο των a, b, c. Kαι στη δική soy διάθεση αν και νομίζω ότι θα βγάλεις φιρμάνι αντί να αγγίξεις το θέμα που
χρειάζεται αξίωμα στήριξης του ακέραιου πολλαπλασίου στην
Ευκλέιδεια γεωμετρία. Δεν θα γίνω δηκτικός απένατί σου γιατί η δυναμική των αποδείξεών μου,
σου αρκεί να κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις και αυτό μου αρκεί. Μου άρεσε το ότι δέχεσαι τα όσα λέει η ΕΜΕ και
απλά δεν τα καταλαβαίνω εγώ που συζητούσα ώρες στην Επιτροπή Ευκλέιδης Β΄, ενώ εσύ τα καταλαβάινεις!!!
Εσύ τι έχεις να παρουσιάσεις στη μαθηματική σου πορεία Μινκόφσκι; Το ότι βρέθηκες στην πορεία της απεργίας; Ούτε λέξη δεν θα βρεις να πεις γιατί
συνεχώς θα σου ζητάω αξίωμα στήριξης του ακέραιου πολλαπλάσιου της μονάδας. Ψάξε στα βιβλία και έλα πιο μελετημένος. Το
πυθαγόρειο τέλος και ας κάθεται σαν κόμπος στο λαιμό σας. Έχει δρομολογηθεί. Ξέρω. Είμαι άσχετος αφού το είπε ο Rempeskes!!!
frappe, φρονώ ότι η απόδειξη που μου ζήτησες, σου δόθηκε όπως υποσχέθηκα.
Για την αλήθεια των ισχυρισμών μου:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Αρ. Πρωτ. 12234/2-4-2007
Ο κύριος Λάμπρος Θ. Μαγκλάρας απευθύνθηκε στην
Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία καταθέτοντας τον ισχυρισμό, ότι το πυθαγόρειο θεώρημα είναι εσφαλμένο.
Επικαλέστηκε τα εξής:
1. Ότι κατασκευαστικά δεν μπορεί να αποδειχθεί το θεώρημα, επειδή κατά τους μετασχηματισμούς είναι αδύνατο 2 ζεύγη κατακορυφήν γωνιών - π.χ. 2 ζεύγη ίσων μεταξύ τους ορθογωνίων ισοσκελών τριγώνων - να εφάπτονται ταυτόχρονα στο «κέντρο» του υπό σύνθεση τετραγώνου, ώστε να το αποτελέσουν.
2. Ότι θεωρητικά το πυθαγόρειο θεώρημα:
α. Ζητά και προβαίνει προς απόδειξή του, σε αθροίσεις σχημάτων (Το άθροισμα των τετραγώνων κ.τ.λ.) που δεν προβλέπονται από το αξιωματικό σύστημα του Ευκλείδη, ούτε από την νεότερη τυποποίησή του από τον Hilbert.
β. Δεν έχει την αναγκαία για κάθε θεώρημα αξιωματική στήριξη.
Η
Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, ανταποκρινόμενη με ευθύνη στις αιτιάσεις του κυρίου Λάμπρου Θ. Μαγκλάρα, θεωρώντας ταυτόχρονα χρέος της να διαλευκάνει το ζήτημα, τον κάλεσε στην Επιτροπή ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ Β΄ και παρουσία πλήθους συναδέλφων μαθηματικών καθηγητών, του παρέσχε τις εξής διευκρινήσεις σχετικά με το πυθαγόρειο θεώρημα.
1. Σε σχέση με την κατασκευαστική αδυναμία,
που όντως εμφανίζεται επί εποπτικής φύσεως, π.χ. υλικά υποδείγματα, όπως ορθά και ο ίδιος επισημαίνει, αυτή η αδυναμία ουδόλως επηρεάζει την ορθότητα του πυθαγορείου, καθώς η κατασκευή είναι εποπτική και τα μαθηματικά λειτουργούν αφαιρετικά της φύσης.
2. Σε σχέση με τις αθροίσεις σχημάτων, του επισημάνθηκε,
ότι όντως αυτές δεν προβλέπονται (όπως ορθά ισχυρίζεται) από την γεωμετρία, αλλά κατά
ερμηνεία, οι αθροίσεις αυτές ανάγονται σε αθροίσεις εμβαδών, δηλονότι αριθμών και όχι σχημάτων. Έτσι, επί ορθογωνίου ισοσκελούς τριγώνου, με μέτρο κάθετης πλευράς 1, το τετράγωνο της υποτείνουσας εκφράζεται από τον ακέραιο θετικό αριθμό 2, δηλαδή από τετράγωνο με εμβαδόν 2.
3. Σε σχέση με την αξιωματική στήριξη του πυθαγορείου, αυτή υποδείχθηκε στον κύριο Λάμπρο Θ. Μαγκλάρα, ότι ευρίσκεται στο αξίωμα του εμβαδού, αφού οι αθροίσεις είναι αθροίσεις εμβαδών και όχι σχημάτων.
ΓΙΑ ΤΗΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Ο εισάγων την ερμηνεία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ Β΄
Γιώργος Τασσόπουλος
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΜΕ
Νικόλαος Αλεξανδρής
Υστερόγραφο:
Υπάρχουν και Κύριοι μαθηματικοί, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφωνίες.