Ηρώ
Διακεκριμένο μέλος



Μοιάζουν πολύπλοκα, αλλά είναι πανεύκολα!
Ντολμαδάκια
1 βάζο αμπελόφυλλα (μόνο στο Βασιλόπουλο έχω βρει)
1 ποτήρι ρύζι
1 κρεμμύδι
1 λεμόνι
μαϊντανό, δυόσμο, άνιθο
Διαδικασία
Βγάζετε τα αμεπλόφυλλα από το βάζο και τα ξεπλένετε λίγο με νερό.
Βάζετε σε ένα μπολάκι το ρύζι, προσθέτε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι το μαϊντανό, δυόσμο, άνιθο , αλατοπιπερώνετε και βάζετε 4-5 κουταλιές λάδι.
Βάζετε 1-2 κουταλιές του γλυκού από αυτό το μίγμα στο αμπελόφυλλο και τυλίγετε.
Κάνετε στρώσεις με ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, ρίχνετε μπόλικο λαδάκι, το χυμό λεμονιού και νερό μέχρι να καλύψει πλήρως τα ντολμαδάκια.
Καπακώνετε με ένα πιάτο για να μην επιπλέουν και σε κανα τέταρτο είναι έτοιμα!!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Isiliel
Επιφανές μέλος


1 βάζο αμπελόφυλλα (μόνο στο Βασιλόπουλο έχω βρει)
Πολλές φορές πωλούν φρέσκα και στη λαϊκή.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Ηρώ
Διακεκριμένο μέλος


Όταν είναι η εποχή τουςΠολλές φορές πωλούν φρέσκα και στη λαϊκή.![]()

Η μάνα μου επειδή έχουμε αμπέλια, τα βάζει στην κατάψυξη και τη φτάνουν για ένα χρόνο.
Είναι φυσικά πολύ καλύτερα, αλλά από το τίποτα

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Estartu
Εκκολαπτόμενο μέλος


και η δική μου τα κάνει κονσέρβες που κρατάνε ολόκληρο χρόνο !!
τα ζεματάει , τα τυλίγει σε δεματάκια όπως αυτά στις κονσέρβες του εμπορίου και μετά τα κλείνει σε
αποστειρωμένα βαζάκια όπως είναι !! στεγνά!! ... τώρα τι μαγικό κάνει και διατηρούνται χωρίς άλμη δεν
έχω καταλάβει ακόμα

το σίγουρο είναι ότι είναι ακριβώς όπως τα φρέσκα!!
(αυτά του εμπορίου είναι μάλλον σκληρά και συνήθως χρειάζομαι 2-3 συσκευασίες για να ξεχωρίσω τα
"καλά" φύλλα μονο)
tip:
για να μην αρπάξει η κάτω στρώση, στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με δυο-τρία από τα ποιο τραχιά
φύλλα (κι αν δεν έχουμε την ίδια δουλειά κάνει και τα φύλλα μαρουλιού ή λάχανου)
αν όμως στη γειτονιά υπάρχει κανένας κήπος με κληματαριά και κλέψουμε μερικές κορυφές (τους τρυφερούς
βλαστούς στο επάνω μέρος του κλήματος) και τους στρώσουμε μαζί με μερικά (επίσης) κλεμμένα φυλλαράκια,
τότε η νοστιμιά του φαγητού δεν περιγράφεται !!!!


(μόνο που τότε θέλει προσοχή με το λεμόνι γιατί οι τρυφεροί βλαστοί είναι από μόνοι τους όξινοι)

και μόλις μου ανοίξατε την όρεξη - προβλέπω για το απόγευμα ντολμαδοθεραπεία!!!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Neraida
Επιφανές μέλος



Ειχε φτιαξει η μητερα μου μια κατσαρολα μονο με ρυζι και μια με κιμα-ρυζι...ε τα γιαλαντζι δεν τρωγονταν...αγευστα ρε παιδι μου.
Ευτυχως που τρωω αρκετο ψωμι και πηγαιναν κατω...
Αλλα οποιος δοκιμασει με κιμα-ρυζι και μπολικο αυγολεμονο στο τελος, δε θα ξαναφαει γιαλαντζι

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
jrot6
Πολύ δραστήριο μέλος



Αλλα δυστυχως στην Ελλαδα εχουμε την κακη συνηθεια ολα τα φαγητα να τα μπουκωνουμε με κρεας..
Παντως τα ντολμαδακια ειναι το αγαπημενο μου φαγητο απο μικρος..Μετρανε ασχημα..

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Neraida
Επιφανές μέλος


Kαλα νεραιδα πλακα κανεις? Ντολμαδακια με κιμα? Ελεος..
Αλλα δυστυχως στην Ελλαδα εχουμε την κακη συνηθεια ολα τα φαγητα να τα μπουκωνουμε με κρεας..
Παντως τα ντολμαδακια ειναι το αγαπημενο μου φαγητο απο μικρος..Μετρανε ασχημα..![]()
Καθολου πλακα...ειναι πεντανοστιμα και μη φανταστεις να ειναι σκασμενα στον κιμα ντε! Μια ιδεα απλα...
Και το λεω εγω που γενικως δεν τρωω κρεας...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
ioakos
Εκκολαπτόμενο μέλος


Έχεις δίκιο το ίδιο και τα γεμιστά μου έλεγε μια φίλη γεμιστά με κιμά? δεν υπάρχει χειρότερο φαγητό. Δοκιμάστε το πρώτα............Πω πω, πως τα τρωτε χωρις κιμα?
Ειχε φτιαξει η μητερα μου μια κατσαρολα μονο με ρυζι και μια με κιμα-ρυζι...ε τα γιαλαντζι δεν τρωγονταν...αγευστα ρε παιδι μου.
Ευτυχως που τρωω αρκετο ψωμι και πηγαιναν κατω...
Αλλα οποιος δοκιμασει με κιμα-ρυζι και μπολικο αυγολεμονο στο τελος, δε θα ξαναφαει γιαλαντζι![]()
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Oralee
Τιμώμενο Μέλος


Υλικά:
200 γρ φρέσκα αμπελόφυλλα
1 ματσάκι άνιθο
1 ματσάκι δυόσμο
Αρκετό μαιντανό
Μπολικο βασιλικό
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα (αν έχετε μπορείτε να βάλετε και ξερά, εγώ δεν είχα)
2 λεμόνια
1 μεγάλη κούπα ρύζι
1 μεγάλη κούπα κινόα
1 καρότο
1 μικρή μελιτζάνα
μαρούλι ή λάχανο για τον πάτο της κατσαρόλας για να μη κολλήσουν τα ντολμαδάκια
αλάτι, πιπέρι
Λάδι και λεμόνι (ή και γιαούρτι) για το σερβίρισμα (εγώ ποτέ δεν μαγειρεύω το λάδι, βάζω πάντα φρέσκο στο πιάτο μου όταν τρώω)
Εκτέλεση:
Πλένετε τα αμπελόφυλλα στον νεροχύτη που έχετε γεμίσει νερό. Προσεκτικά με απαλές κινήσεις για να μη σπάσουν. Μετά τα βάζετε σε νερό που βράζει για μερικά δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά μέχρι να είναι πιο κυπαρισσι στο χρώμα - όχι ένα ένα φυσικά, αλλά ουτε και όλα μαζι, σε 2 ή 3 δόσεις.
Πλένετε και ψιλοκόβετε όλα τα μυρώδικα (άνιθος, δυοσμος, μαιντανός, βασιλικός, κρεμμυδάκι) στο μούλτι.
Τα χωρίζετε στη μέση σε δύο λεκανίτσες και στην μία ρίχνετε το ρύζι, στιβετε το ένα λεμόνι και αλατοπιπερώνετε.
Στην άλλη προσθέτετε το κινόα, χυμό από ένα λεμόνι επίσης και τρίβετε στον τρίφτη την μελιτζάνα και το καρότο.
Πλένετε τα μαρουλόφυλλα και τα τοποθετείτε στον πάτο της κατσαρόλας.
Ξεκινάτε να τυλίγετε τα ντολμαδάκια - τα πρώτα δέκα είναι δύσκολα, μετά θα αποκτήσετε ροή. Τα βάζετε προσεκτικά το ένα δίπλα στο άλλο και τα στριμώχνετε ώστε να μην ανοιξουν καθώς θα βράζουν. Το κλείσιμο το βάζετε πάντα προς τα κάτω για τον ίδιο λόγο.
Εγώ έβαλα σε ξεχωριστές κατσαρόλες τα ντολμαδάκια με το ρύζι και τα ντολμαδάκια με κινόα για να τα ξεχωρίζω. Εσείς αν θέλετε μπορείτε να τα βάλετε όλα σε μια κατσαρόλα. Ρίχνετε νερό που βράζει μέχρι να καλυφθούν και τοποθετείτε ένα πιάτο αποπάνω όσο βράζουν για να πιέζονται και να μην ανοίξουν.
Βράζετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά και σερβίρετε με λάδι και λεμόνι ή λάδι και γιαούρτι μόλις κρυώσουν ελαφρά. Καλή επιτυχία!

Αν θέλετε να δείτε φώτο από κάθε βήμα, κάντε κλικ εδώ.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Oralee
Τιμώμενο Μέλος


Η κινόα είναι θάμνος που οι σπόροι του τρώγονται και υπάρχουν σε πολλά χρώματα: άσπρο, κόκκινο, μαύρο αλλά και μπλε. Η επιστημονική του ονομασία είναι Chenopodium quinoa και ανήκει στα ψευτοδημητριακά. Προέρχεται από τη Νότια Αμερική.
Η Κινόα είχε μεγάλη διατροφική σημασία για τους προ-Κολόμβιους πολιτισμούς των Άνδεων. Ήταν η δεύτερη κύρια τροφή μετά την πατάτα και ακολουθούνταν από το καλαμπόκι.
Σήμερα χαίρει υψηλής εκτίμησης για τη διατροφική του αξία και τα Ηνωμένα Έθνη το έχουν κατατάξει ως υπερτροφή για την υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (13%).
Σε αντίθεση με το ρύζι ή το σιτάρι, τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη, η κινόα περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε ουσιώδη αμινοξέα για τους ανθρώπους, κάνοντας το ασυνήθιστα πλήρες είδος διατροφής.
Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερη πρωτεΐνη κινόα από πρωτεΐνη σιταριού για τις ανάγκες μας. Μολονότι στην πράξη είναι ένας σπόρος, η κινόα θεωρείται πλήρες δημητριακό και μια καλή πηγή φυτικών ινών.
Η κινόα επιπλέον περιέχει Ωμέγα 3 λιπαρά, τα οποία δε βλάπτουν την καρδιά. Επίσης είναι καλή πηγή φωσφόρου και έχει πολύ μαγνήσιο και σίδηρο. Δεν έχει γλουτένη και χωνεύεται εύκολα.
Πηγή
Δεν έχει ιδιαίτερη γεύση και στην υφή μοιάζει με κους κους, οπότε συνίσταται αντί για ρύζι σε περιπτώσεις δίαιτας ή απλώς γιατί περιέχει μεγάλες ποσότητες φυτικής πρωτείνης

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Isiliel
Επιφανές μέλος


Δεν έχω φτιάξει ποτέ ντολμαδάκια, αλλά όλο το σκέφτομαι κι ίσως έχει έρθει η ώρα!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Ηρώ
Διακεκριμένο μέλος


Θέλει η αδρή τους πλευρά να είναι από μέσα και η γυαλιστερή απ΄έξω.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Isiliel
Επιφανές μέλος




Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Oralee
Τιμώμενο Μέλος



Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Ηρώ
Διακεκριμένο μέλος



Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Oralee
Τιμώμενο Μέλος



Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Ηρώ
Διακεκριμένο μέλος


Εκεί που έχεις όλα τα ντολμαδάκια μέσα στην κατσαρόλα.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Oralee
Τιμώμενο Μέλος



Έχεις δίκιο, έχουν διαφορά!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.