Εδάααααδ......
κάτι είχες υποσχεθεί!!!
Γίδι, μήπως μπορείς να μου στείλεις κι εμένα εκείνο το pdf για Berlin?
Αντε πλησιάζει ο καιρός...μόνο ενάμισις μήνας έμεινε!
Να σου πω εγώ λίγα πράγματα (όσα πρόλαβα να δω σε 2,5 μέρες) που πήγα τα Χριστούγεννα...
Πρώτα από όλα να σου πω ότι προσωπικά μου άρεσε πολύ το Βερολίνο γιατί έχει "χαρακτήρα"... Μπορεί να μην έχει παντού τα κλασικά ωράια κτίρια όπως στο Παρίσι, που όπου και να κοιτάξεις είναι σαν καρτ ποστάλ, αλλά αυτή η αυστηρότητα που έχει εμένα μου άρεσε πολύ. Έχει ΑΠΛΕΤΟ χώρο... τεράστιες πλατείες και χώρο, χώρο, χώρο... χάνεσαι...
Τα κτίρια, αλλού είναι κλασικά, αλλού υπερμοντέρνα και αλλού σοβιετικής αρχιτεκτονικής (που ακόμα και αν δεν ήταν καθόλου ωραία αυτά, έδιναν κάτι στο χαρακτήρα της πόλης).
Αυτό που με παραξένεψε ήταν ότι έξω δεν είχε καθόλου κόσμο. Δεν ξέρω αν έφταιγε το ότι ήταν ημέρες Χριστουγέννων, αλλά από ότι μου είπε και μια γνωστή που είχε πάει σε νορμάλ εποχή, πάλι δεν είχε κόσμο.
Σίγουρα και ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να πας στην Τιεργκάρντεν (νομίζω έτσι λέγεται)... Τεράστιο πάρκο, οπου νομίζεις ότι δεν είσαι στην πόλη, αλλά στο δάσος. Βρίσκεται δυτικά του Reichstag (Βουλής)...(θα το δεις στο Google Earth, καταπράσινο). Εκεί είναι ωραία παρόλο που τα δέντρα δεν έχουν φύλλα. Φαντάσου την άνοιξη πώς θα είναι!
Πολύ κοντά στη Βουλή είναι η Πύλη του Βραδενβούργου και μια ευθεία με αυτή (2χλμ περίπου) είναι το άγαλμα της Νίκης.
Πήγα στην Potsdamerplatz, όπου έχει μοντέρνα κτίρια, ένα μέρος του τείχους (πολύ μικρό) και το Sony Center, όπου ήταν εντελώς άδειο όταν πήγα.
Φυσικά να πας στην περίφημη Alexanderplatz. Μπορείς να πας στον Πύργο της τηλεόρασης που βρίσκεται εκεί κοντά (πολύυυυυυυυυ ψηλό κτίριο, σαν λεπτος πύραυλος με μια μπάλα ψηλά). Εκεί μπορείς να ανέβεις (εγώ δεν πρόλαβα) και λένε ότι έχει πολύ ωραία θέα. (Έχε υπόψη σου ότι νυχτώνει νωρίς, γύρω στις 4.30, οπότε κανόνισε τι ώρα να πας... θα έχει ουρά 30' πιστεύω και από ό,τι είδα - εγώ αυτήν είδα και δεν ανέβηκα).
Εγώ περπάτησα και κατά μήκος του τείχους που έχει απομείνει (κάπου 1,5 χλμ). Η περιοχή δεν είναι ωραία εκεί, αλλά αν είσαι σε διακοπές πάς παντού...
Πάντως πρέπει να περπατήσεις το Βερολίνο σίγουρα. Επιπλέον βολέυει γιατί είναι και επίπεδο (Εγώ περπάτησα εκεί 6-7χλμ την ημέρα...). Ωραία θα είναι και με ποδήλατο, παντού έχει ποδηλατόδρομους .
Αν και δεν πήγα, έμαθα ότι είναι πολύ καλός ο ζωολογικός κήπος (έχει και στάση U εκεί: Zoologischer Garten). Κοντά στον ζωολογικό είναι και δύο εκκλησίες.. η παλιά και η καινούρια, όπου η παλιά ψιλογκρεμίστηκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο νομίζω.(Kaiser-Wilhelm-Gedachtniskirche)
Αν θες να ρωτήσεις κάτι, ευχαρίστως να σου απαντήσω...
ΥΓ: Θα ξαναπήγαινα...