Έχεις δίκιο ότι είμαστε κι εμείς συνυπεύθυνοι. Αν κοιτάξει κανείς το πρώτο post του Δόκτορα, ο οποίος ξεκίνησε το θρεντ αυτό (αλήθεια πού είναι ο Δόκτωρ, δεν ενδιαφέρεται πλέον για το θέμα που ξεκίνησε; ) θα δει ότι αναφέρεται στο ζήτημα της αθέμιτης διαφήμισης ιατρικών πρακτικών και φαρμάκων, που δημιουργεί καταναλωτικό ρεύμα (όπως για παράδειγμα έγινε με το Βιάγκρα), παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι κάθε ιατρική πράξη έχει τις αντενδείξεις της, τις επιπλοκές της, τις παρενέργειές της και θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και μόνο υπό αυστηρή επιστημονική επίβλεψη. Η συμβουλή μου είναι να μην καταναλώνουμε φάρμακα ή άλλα ιατρικά αγαθά επειδή μας το είπε ο φίλος ή ο γείτονας, ή γιατί το κάθε τηλεκανάλι για λόγους εντυπωσιασμού παρουσίασε το τάδε φάρμακο ως πανάκεια. Ο συνετός πολίτης δεν κάνει κάτι αν δεν ενημερωθεί πλήρως. Εδώ βέβαια επανέρχεται το ζήτημα που ήδη έχουμε συζητήσει, πώς μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τον πραγματικό επιστήμονα από τον Dr Thanatos. Δύσκολο, όπως και να το πάρει κανείς.
Καπετάνιο θ' αναγκαστώ να διαφωνήσω μαζί σου. Από την αρχή αυτής της συζήτησης έχουμε ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα (καλά θα κάνουν ίσως και όσοι δεν την παρακολούθησαν από την αρχή να ανατρέξουν στις πρώτες σελίδες του θρεντ) και μάλιστα όπως θυμάσαι αναγκάστηκα να κάνω διευκρινίσεις όταν ο τρόπος που έγραψα άφηνε ισοπεδωτικά υπονοούμενα. Θυμάσαι επίσης ότι πολλοί συνομιλητές μας σου έθεταν την ερώτηση που αναφέρω παραπάνω απαντώντας στον Lorien, δηλαδή πώς μπορεί να ξεχωρίσει κανείς τον σωστό επιστήμονα από τον χασάπη της Λυόν.
Οι (πραγματικά πολλοί) άριστοι γιατροί που έχουμε στην Ελλάδα θα έπρεπε να πρωτοστατήσουν σε αυτήν τη συζήτηση, αφού όχι μόνο δεν ανήκουν στο "αδίστακτο ιατρικό κατεστημένο" αλλά κατά βάση αποτελούν και τα πρώτα του θύματα. Για παράδειγμα ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Αθηνών που μας μίλησε για ατιμωρησία των επίορκων (λόγω του ότι η νομοθεσία στηρίζεται σε διατάγματα του Μεταξά) άφησε σαφή υπονοούμενα ότι αυτήν την κατάσταση συντηρούν κάποια μεγάλα συμφέροντα. Οι σωστοί χειρουργοί που βγήκαν και εξήγησαν ξεκάθαρα σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η συγκεκριμένη εγχείρηση, κοιτούσαν με ανοικτό στόμα και μεγάλη πικρία τις πρακτικές του αγιογδύτη "συναδέλφου" τους.
Ξέρουμε άπαντες ότι δεν είναι όλοι έτσι, όπως επίσης γνωρίζουμε ότι τέτοιου είδους φαινόμενα είναι, από την άλλη μεριά, ιδιαίτερα διαδεδομένα.
Κατανοώ απολύτως την ευαισθησία σου επί του θέματος και πίστεψέ με την μοιράζομαι κι εγώ προσωπικά. Οι ίδιοι οι γιατροί πρέπει να ενεργοποιηθούν και να συμβάλουν αποφασιστικά στην αποβολή των αρπακτικών και των εμπόρων από το ιερό (κατά τη γνώμη μου) λειτούργημα της ιατρικής. Νομίζω ότι λόγω συνάφειας με το αντικείμενο, εμείς εδώ συμβάλουμε ακριβώς προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε καμμία περίπτωση δεν θέλω να παρασυρθούμε σε αφορισμούς, όμως, από την άλλη μεριά, η σωστή ενημέρωση των συνομιλητών μας συντελεί στην αναζήτηση του μέτρου. Είμαι σίγουρος ότι κατά βάθος δεν διαφωνούμε, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα, απλά έχουμε διαφορετικό τρόπο έκφρασης. Πάντως καλά κάνεις και υπενθυμίζεις σε όλους ότι η ισοπέδωση είναι ακόμη πιο επικίνδυνη κι από την αγυρτεία.